14:14 | 03 февруари 23 1002

Изложбата “(НЕ)Сериозно“ на художника Веселин Дамянов - Вес гостува в Стара Загора

Изложбата “(НЕ)Сериозно“ на художника Веселин Дамянов - Вес гостува в Стара Загора  / Новини от Казанлък

Днес 𝟑-ти февруари, от 𝟏𝟖.𝟎𝟎 часа, в Изложбена зала "Байер" в Стара Загора ще бъде открита самостоятелна изложба на художника Веселин Дамянов– Вес "(НЕ)СЕРИОЗНО".

В експозицията, създадена специално за Художествена галерия - Казанлък е поставен акцентът върху темата за драскулката, като първичен творчески жест, който в художествения процес при Веселин Дамянов– Вес позволява не само разбиране на графичните му и живописни реализации, но и въобще самостоятелно съществуване.  На вернисажа на изложбата, за първи път пред българската публика, ще бъде представен и едноименния каталог от експозицията. „(НЕ)Сериозно“ може да бъде разгледана до 27 февруари.  Куратор на експозицията е д-р Пламен Петров, директор на ХГ - Казанлък.

Веселин Дамянов, по-известен като „бат Вес", е художник, чийто творчески почерк разкрива изключителната му способност да си играе с пространството и времето. Като на шега, непринудено и несериозно. Вглеждайки се в детайлите обаче, няма как да не открием, че зад това негово искрено забавление в творческия процес – заключено между идеята и творбата, стоят не само низ от емоции, а и куп сериозни монолози на автора, провокирани от проблематичното ни битие. Разговори, които той води посредством образите, излизащи ежедневно изпод ръката му. Образи, които той полага еднакво сериозно както върху белия лист и рекламните брошури от пощенската кутия, насърчаващи да гласуваме и пазаруваме, така и върху плочките в банята. Драсканици, които не са просто творчески импулс, идея за рисунка, провокираща сетне да бъде реализирано в материал произведение. Не, това са трайни следи, които имат самостоятелно място в творчеството на художника и още по-важно – в идейно, естетическо, а и техническо отношение те са изведени до нивото на „завършената творба".

В изложбата (НЕ)СЕРИОЗНО е поставен акцент именно върху темата за драскулката като първичен творчески жест, който в художествения процес при Веселин Дамянов – Ves позволява не само разбиране на графичните му и живописни реализации, но и въобще самостоятелно съществуване. Драсканицата, като произведение само по себе си, извървява дълъг исторически път, чието начало можем да мислим, че е положено векове преди динамичното двадесето столетие. Днес изследванията на историците на изкуството показват важното място на драскулките в историята на изкуството въобще. Драсканиците се явяват къде ли не – в маргиналните полета на средновековните ръкописи, по гърбовете на иконите, или прикрити под гигантските стенописни композиции и са ценни свидетелства за епохи, процеси, събития. Те могат да бъдат открити върху гърбовете на шедьоври, излезли изпод ръцете на автори като Леонардо, Микеланджело, Тициан. Така още през ХVI век драсканиците ще бъдат заявени като творчески жест, който има свое самостойно значение. Веселин Дамянов – Ves си играе с тези първични следи вече повече от две десетилетия, но при него те всякога са свързани, не просто физически, а и идейно, с основата върху, която са положени. Полепналите по страниците на книги и списания думи, изображения, смисли, се свързват с идеята на автора за образа, идея, която сетне мисълта и тренираната му ръката ще развият. Така върху преупотребения лист среща си дават минало и настояще, там и тук, чуждо и свое. На границата на (не)съзнавано се раждат нови образи, чиято единствена цел, не е да критикува и още по-малко да обвинява и афишира, а единствено да проучва и разбира – форма, цвят, събития и отношения. Именно в стремежа за разбиране е голямата стойност на изложбата (НЕ)СЕРИОЗНО, в която границите между блуждаещата линия на художника, рисунката и графиката се разтварят, удостоверявайки, че в творческия свят на Веселин Дамянов – Ves те имат своето равностойно значение. И тъкмо затова авторът има и неподражаемо в умелостта, в естетиката, но преди всичко в (не)сериозността си място на съвременната художествена сцена.

Художникът Веселин Дамянов е роден в Сливен на 30 май 1977 година. Там завършва средното си образование в Национална художествена гимназия „Димитър Добрович" със специалност „Плакат". През 2002 година завършва бакалавърска степен във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий", факултет „Изобразително изкуство" със специалност „Графика", а от 2004 година е магистър по „Живопис" в същото учебно заведениe. От същата година членува в Съюз на българските художници, а през 2014 година печели творчески престой в Международния център за изкуства „Сите дез ар" в Париж, Франция. Осъществил е над 20 самостоятелни изложби и се включва със свои творби в над 160 сборни изложби, конкурси и биеналета, където е отличен с повече от 70 награди, над 15 от които първи. Негови творби присъстват в музеи и частни колекции в множество европейски страни, както и в Китай, Канада, Тайланд, САЩ, Япония, Малайзия и други.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак