15:45 | 17 март 23 3007

Добрина Матова: „Музей „Чудомир“, фондация „Чудомир“ и Община Казанлък сътвориха с много любов, богата програма за всички казанлъчани.“

Добрина Матова: „Музей „Чудомир“, фондация „Чудомир“ и Община Казанлък сътвориха с много любов, богата програма за всички казанлъчани.“ / Новини от Казанлък

Днес, в Музей „Чудомир“ се състоя пресконференция по случай предстоящите 29-ти Чудомирови празници, които ще се проведат в Казанлък. Участие с нея взеха Борис Кърчев председател на фондация „Чудомир“ и Добрина Матова“ директор на ЛХМ „Чудомир“.

„В навечерието сме на поредните Чудомирови празници,  които са 29-ти под ред. Тази година ще връчим 20-тата юбилейна награда „Комедиен хит на сезона“, също така и 54-тата награда на вестник „Стършел“ и Фондация „Чудомир“ за къс хумористичен разказ. Това е най-старата награда за хумористичен разказ в България, а ние  спазваме традицията и я поддържаме.“, каза Борис Кърчев.

По думите му, бюджета на тазгодишното издание е доста амбициозен, в размер на 83 000 лева. „Избра ли сме прекрасни постановки, има какво да се види. За съжаление не  разполагаме с голяма зала, която да събере повече зрители и в която да поканим качествени, големи постановки, струващи скъпо, но и привличащи повече зрители.“, заяви Кърчев.

Председателят на фондация „Чудомир“ изрази своята благодарност към Община Казанлък и театър „Любомир Кабакчиев“, чиято зала ще се използва по време на Чудомирови празници. „Залата е малка, според мен Чудомирови празници трябва бъдат в читалището. Чудомир е свързан с читалище „Искра“ и музей „Искра“.  В годините назад сме правили празници и в читалището, трудно сме се отоплявали, а сега вече няма възможност за отопление. Опитахме се да реализираме празниците, в една от годините , в Дома на културата „Арсенал“, за съжаление и там беше доста студено и имахме негативни реакции заради именно заради студа.“, уточни Кърчев.

В програмата на 29-ите Чудомирови празници в Казанлък, са включени общо 33 събития и две изнесени в Асеновград и Павел баня. Празниците ще започнат на 25 март и ще продължат до 1 април.

„Музей „Чудомир“, фондация „Чудомир“ и Община Казанлък сътвориха с много любов, богата програма за всички казанлъчани.“, каза Добрина Матова директор на ЛХМ „Чудомир“ и представи детайлно програмата.

На казанлъшката сцена ще бъдат представени няколко театрални постановки. Сред тях са: „Пестете ни времето“ по Чудомир на ТК „Ами да“ – София, „Не сме от тях“ на МДТ "Константин Кисимов" – Велико Търново, „ЮЗЪР“, авторски спектакъл на Боян Иванов и Алексей Кожухаров, ДТ „Сава Огнянов“ Русе, „Българската литература на кратко“ от Иво Сиромахов, на ТК „Ажур Пико“ – София, „Един мъж не стига“ на Desta Production, „Марко Тотев в живи картини“ – авторски спектакъл на Николай Гундеров, съвместно с Общински театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък и детския спектакъл ,,Момче и вятър" на театрална работилница ,,Магаре". Всички театрални спектакли са с цени между 15 и 25 лева.

Освен това, организаторите са подготвили четири концерт. В Дом на културата „Арсенал“ ще гостува певицата Деси Добрева, а на официалното закриване на празника концерт ще изнесат дует „Адикт“. Музикалните изяви продължават и с две матинета, съботно и неделно с участието на  проф. д-р Борислав Ясенов на флейта и доц. д-р Велислава Карагенова на пиано, както и пианистките Велислава Карагенова и Виктория Влахова.

Шест изложби ще отворят врати по време на празниците, заедно с една детска, а три от тях ще бъдат подредени в Музей „Чудомир“. По време на официалното откриване  на празниците ще бъдат открити две експозиции: „Посоки“, която ще представи оригинали на Чудомир и „Паралелни светове“ на Шенгюл Ахмедова, изложба на кукли вдъхновени от чудомирови герои. Представени ще бъдат и две детски изложби, които съпътстват празниците: в Общинска библиотека „Искра“ гостите ще могат да видят „Шарен свят“ с рисунки на възпитаници на школа „Живопис“ към Военен клуб – Казанлък и традиционната изложба с творби на ученици от Художествената гимназия НУПИД „Дечко Узунов“, като тазгодишната тема е „Вдъхновени от Чудомир“.  НУПИД „Дечко Узунов“ ще се включат в празниците и с едно традиционно ателие. Това е инсталацията в градска среда „Криво огледало“, която ще бъде разположена на центъра на града, от западната страна на  хотел Казанлък. Показани ще бъдат и отличените с първа награда творби от Международен карикатурен конкурс „Настрадин Ходжа“ в Анкара, а експозицията ще бъде открита от президента на Асоциацията на турските карикатуристи Метин Пекер. Другата изложба, която ще бъде представена пред казанлъшката публика е изложбата „Приятелите…“ с творби от художници, близки на Чудомир, а откриването ще направи проф. Марин Добрев.

По време на Чудомирови празници 2023 в Казанлък, своя дебют ще направят шест книги: „Живарник“ на Николай Русев , със специалното  участие на група „Грамофон“, „Небивалици с буквите от „А“ до „Я“ на Цвета Брестнишка, „Размисли върху българската женска носия“ на Диляна Курдова, с участието на група за автентичен фолклор при НЧ „Жар 2002“ – Казанлък, „Йордан Йовков – самоосъзнаването на белетриста“ на проф. Иван Радев, представянето ще направи доц. Д-р Ния Радева – преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и съорганизатор НПМ „Шипка-Бузлуджа“, „Пътеводител на историческия стопаджия“ на Пенчо Пенчев, с водещ д-р Момчил Маринов и съорганизатор ИМ „Искра“.

Организаторите са предвидили и творческа среща с писателката Ева Иванова – Ами Тола в ЛХМ „Чудомир“ и Павел баня.

В програмата на празниците са включени и традиционния детски конкурс „Чудонемирчета“- конкурс за изпълнение на хумористична творба , XXVI Национален конкурс за весела детска рисунка с международно участие „Малките нашенци“,  XVI Национален конкурс за детска хумористична творба „Присмехулници“,  ХІХ Национален поетичен конкурс „Магията любов 2023“, както и традиционното шесто издание на  „Училище за карикатура“ - с Николай Фитков на тема „Хитър Петър и Настрадин Ходжа“, със специалното участие на Метин Пекер – президент на Асоциацията на турските карикатуристи.

Наградени ще бъдат и победителите в детски конкурс за рисунка и есе „100 г. списание „Кула“. 

В рамките на програмата ще се проведе и традиционната 8-ма научна конференция „Чудомир – познатият Непознат“ с научен ръководител историкът проф. Петко Ст. Петков. Към момента, 12 са подадените заявки за участие в нея.

„Детският конкурс „Чудонемирчета ще бъде подкрепен от Ротари клуб-Казанлък, които традиционно застават зад млади таланти. Тази година, те приеха ангажимента да подкрепят конкурса и да го направят като тяхно традиционно  мероприятие, за да може повече талантливи деца да се изявяват на него.“ , уточни Борис Кърчев.  Конкурсът ще се проведе в залата на Военен клуб – Казанлък.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак