15:15 | 15 май 23 3999

Защо все повече хора използват цифрови портфейли вместо традиционните методи за банкиране

Защо все повече хора използват цифрови портфейли вместо традиционните методи за банкиране / Новини от Казанлък

Едва ли някой ще оспори факта, че през последните години обществото ни се дигитализира до висока степен. Това от своя страна неминуемо оказа влияние върху начините, по които управляване нашите парични средства. Цифровите портфейли, наричани още електронни портфейли, са виртуални портфейли, които осигуряват на техните собственици да съхраняват, управляват и да имат достъп до финансовите си средства и информация с помощта на електронно устройство, например смартфон или компютър. Цифровите портфейли могат да намерят много широко приложение като извършване на покупки или да трансакции на средства по електронен път, без да се налага да използват от физически носите или пари в брой.

С възможностите, предоставяни от Apple Pay, Google Pay и други значими услуги за мобилни разплащания, навлизането на цифровите портфейли на пазара продължи с висок интензитет през 2022 г. , като според последните проучвания до 2023 г. около 4,4 милиарда потребители по целия свят ще пазаруват с цифров портфейл. Отделно от тази статистика според проучването на Juniper Research до 2026 година близо 60% от населението ще пазарува, харчейки активите от цифровите си портфейли.

И тук тази промяна се оправдава с инфекцията от ковид-19, която значително модифицира начина, по който се пазарува и се извършват разплащание на стоки и услуги. Налагането като тенденция във финансовия свят на тези портфейли бе обусловено от апела да се ограничат до минимум физическите контакти по време на пандемията. И не случайно затова те се оказаха логичната развръзка в този аспект на социалния живот.

Разбира се увеличаването на ползването на цифровите портфейли се дължи и на други причини. Едно от тях е все по-широкото разпространение на мобилните устройства, както и значителния ръст на онлайн пазаруването и разплащането, което респективно изисква гарантиране на по-висока сигурност. Толкова е висока сигурността, която дават на своите потребители дигиталните разплащания, че изследване на платформата за издаване на карти Marqeta, показва, че 60% от хората предпочитат да пазаруват с мобилно устройство в ръка, вместо с портфейл.

Освен типичните представители на онлайн търговията, редица други бизнес сектори се ориентираха към дигитализация на разплащанията, включително и онлайн хазартната индустрия, която в момента е в процес на преход към цифрови технологии. Все повече нови онлайн казина предлагат вече на своите клиенти редица възможността за извършване на цифрови разплащание. Със сигурност това може да се определи като революционна крачка в тази сфера, тъй като по този начин се предлага на клиентите една наистина по-голяма сигурност по отношение на извършването на незабавни депозити и тегления, което от своя страна гарантира получаването на спечелените от залагане пари, и то веднага.

Удобство, сигурност и цена - основните предимства на дигиталните портфейли пред традиционните средства за разплащане.

Комфорт

Използването на цифровите портфейли като подчертано по-удобната формула за разплащане в сравнение с парите в брой и банковите карти, е водещата причина за тяхното налагане сред потребителите. Цифровите портфейли са буквално на една ръка разстояние -бързо, лесно, по всяко време, с помощта на мобилно устройство всеки потребител може да разчита на своите сигурни разплащание от дома си или в движение. И ако преди съхранявахме всичките си карти и пари в портфейлите си, то сега всичката ни необходима информация е на едно място - във виртуалния портфейл.

Безспорен факт е и бързината, която тези портфейли ни гарантират, всичко се осъществява в рамките на няколко секунди. Нали търсим точно това. А и можете по всяко време и място да следите движението и крайното салдо по вашата сметка. И предимствата не се изчерпват с това - притежават важни функции, като например известие, че салдата ви са ниски или недостатъчни, предстоящи разходи, съхраняване на билети и бордни карти, както и залагане на директни дебити от сметката ви, автоматични плащания, благотворителни дарения и възможността за захранвате сметките на близкия ви кръг от хора.

 

Сигурност

Именно сигурността е втората най-важна причина за така ударното навлизане на дигиталните портфейли. На клиентите на банкови карти често им се налага да споделят информация относно, касаеща финансовия им статус, например различни търговци и доставчици на услуги, което от своя страна увеличава вероятността за измама или кражба. Обратно на казаното по-горе извършването на трансакции с цифров портфейл не е обвързано със споделяне на чувствителна информация, което със сигурност ще даде по-голямо спокойствие и защита на потребителите.

При тях се използват някои от най-сигурните способи за дигитална защита като криптиране и многофакторна оторизация, в това число биометрия като пръстов отпечатък или лицево разпознаване, които имат за цел да не допуснат или елиминират неоторизиран достъп. Нивото на сигурност е още по-високо при някои портфейли, които притежават опции за установяване и предотвратяване на измами посредством известяване за съмнителна дейност.

Разходи

И накрая, но не на последно място дигиталните портфейли са доста по-рентабилни от класическите способи за разплащане. При тях тегленето и пазаруването не е обвързано с плащане на каквито и да било такси, а ако все пак има такива, то те са изключително ниски. За сравнение при използването на банкови карти за теглене на парични суми от терминално устройство или при разплащане винаги се удържа такса в полза на банката.

Що се касае за международни или глобални плащания, дигиталните портфейли отново са на челно място. Те гарантират на потребителите по-ниски такси и по-конкурентни обменни курсове за международни парични преводи, за разлика от банките, при които таксите за международни преводи са доста по-високи.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

На 9-ти април отварят архео комплекса „Светът на траките“

9990 | 27 март 2024

Д-р Красимир Пейчев подаде оставка като управител на ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

9269 | 25 март 2024

Изявените възпитаници на МГ: Тихомир Глухарев, който е единственият българин от областта, студент в престижния Оксфордски университет

5351 | 26 март 2024

Шофьор на “Хонда“ блъсна 82-годишна пешеходка

3274 | 25 март 2024

Голямо количество нелегален алкохол иззеха полицейски служители

3250 | 27 март 2024

Абитуриенти от ПХГ ,,Св.Св. Кирил и Методий“ с емоционална и вълнуваща покана за бала към своята класна/ ВИДЕО

2388 | 26 март 2024

Мъж е с опасност за живота след сбиване на междуселски път

2350 | 25 март 2024

След мащабна операция на ГДБОП са иззети над 500 предмета, сред които тракийски шлем и антични златни накити

2338 | 22 март 2024

В музей „Чудомир“ представиха краеведски труд за творчеството на казанлъшката писателка и общественик Лилия Димитрова

2302 | 22 март 2024

Обявен е конкурс за избор на управител на общинското дружество “Балканинвест“ ЕООД

2036 | 22 март 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак