16:51 | 02 юни 23 7994

Кметът Галина Стоянова: Вгледайте се в нашия град! Тук българите наистина са издигнали на пиедестал духовността

Кметът Галина Стоянова: Вгледайте се в нашия град! Тук българите наистина са издигнали на пиедестал духовността / Новини от Казанлък

Кметът Галина Стоянова приветства участниците в осемнадесетата световна среща на българските медии в Казанлък, която събира журналисти от 33 държави в Града на розите. „Днес Казанлък Ви събира не само заради розата и уханието, но и заради символа да покажем, че в днешното разделено време българите могат да бъдат заедно! Когато има какво да ги вдъхновява и когато има кого да последват.“, заяви тя пред участниците в световния форум на Българската телеграфна агенция в Града на розите. „А тук, в тези дни, ще видите, че има много вдъхновяващи хора и причини, които наистина да Ви накарат да се обедините и заедно да преживеете празничните дни и Казанлък.“. Галина Стоянова отдели два символа в срещата: „Единият е, че ние българите можем да бъдем заедно, едно да сме е толкова е хубаво и чисто. Така се ражда любовта, а тя е велико нещо! Вторият символ е България на регионите, не само големите градове. Вгледайте са в Казанлък! Той е едно прекрасно място в центъра на България, което има много история и то далечна, още от траките. Има много култура и дух, защото тук българите наистина са издигнали на пиедестал духовността.“, заяви с радост Кметът на Казанлък и обеща най-сърдечно гостоприемство.

Осемнадесетата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА), се провежда от днес до 4 юни в Казанлък – градът, отбелязващ в тези дни 120-ата годишнина на Празника на розата, който събира хиляди гости от целия свят.

Специален гост на събитието бе вицепрезидентът Илияна Йотова, която също направи обръщение към участниците в мащабния форум. Към Кмета Галина Стоянова Илияна Йотова се обърна с думите: „Г-жо Стоянова, аз знам защо така горещо прегърнахте участниците в срещата. Разбира се, защото днес празнувате Деня на града, но и защото Вие, казанлъчани, верни на тази традиция, притежавате нещо, което е изключително важно и то не е от днес, предава се през вековете. Казанлъчани, Вие сте хора със самочувствие!“, заяви вицепрезидентът на Република България.

Специален гост на събитието бе авторът на емблематичната българска песен „Една българска роза“ Найден Вълчев. „А ти, град Казанлък, широко разтвори ръце да прегърнеш тези млади хора, които разнасят българската дума и българското слово зад паралели и меридиани!“, поздрави той и благодари на Розовата долина, която преди 60 години така го е зарадвала, че създава легендарната песен, удостоена като песен на столетието.

Темата на тазгодишното издание на световната медийна среща е “Медии и свобода”. Световната среща на българските медии откри тази сутрин в зала „Иван Милев“ генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Приветствие отправи още външният министър Иван Кондов, който пожела успех на медийните дискусии.

В световната среща на българските медии в Казанлък ще участват журналисти от 33 държави (включително България), сред които представители на 40 български медии от 16 страни. Срещата ще отразяват репортери на партниращи си с БТА агенции от 12 страни. В рамките на форума предстои БТА да подпише договор за сътрудничество и обмяна на новини с ръководителите на шест чужди новинарски агенции.

По-късно участниците и гостите на медийната среща се присъединиха към официалното отбелязване на празника с издигане на знамето на града и тържествен водосвет за благоденствие по случай празника на Казанлък и знаменно шествие в памет на Христо Ботев.

Пресцентър на Община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак