16:10 | 22 септември 23 2950

Казанлък се включва в Европейската нощ на учените

Казанлък се включва в Европейската нощ на учените / Новини от Казанлък

За първи път в Казанлък ще бъде отбелязана на 29-ти септември Европейската нощ на учените.

Ежегодното събитие се чества в стотици градове из цяла Европа традиционно в последния петък на м. септември, когато учените застават в светлините на прожекторите, срещат се лично с хора на всички възрасти, за да разкажат върху какво работят и как изследванията им помагат за подобряване на ежедневния живот на всеки един от нас.

В тази връзка от проект "Search" са подготвили интересна програма, с която на 29-ти септември в Младежкия дом ще гостуват различни учени, които ще представят своите доклади на теми близки до проблемите и ежедневието на хората.

Програмата започва в 18:00 часа, а първия гост ще бъде доц. д-р Донка Петрова. Тя ще говори за „Някои предизвикателства пред науката: конспиративни теории и фалшиви новини“. 

Доц. д-р Донка Петрова е родена в гр. Хасково. Завършва „Психология“ в СУ „Свети Климент Охридски” като първенец на своя випуск, а по-късно става магистър по детско-юношеска психология с дипломна работа на тема „Реактивна и проактивна агресия сред подрастващите“. През януари 2010 г. защитава докторска дисертация на тема „Ейджизъм и сътрудничество в общуването между ученици и учители. Завършва и втора магистърска програма „Нордистика“ с магистърска теза на тема „Викингите в Англия: завоевания и културно-историческо влияние“. От юли 2013 г. до момента е преподавател  в катедра „Реторика” на ФФ и понастоящем води осем академични дисциплини. Наред с академичните си дейности притежава и богат практически опит като психолог, изследовател, обучител и координатор на проекти в неправителствената сфера.

В 18:45 часа доц. д-р инж. Аспарух Камбуров ще запознае присъстващите с различни „Белези на климатичните промени върху ледниците на о-в Ливингстън, Антарктик“. Доц. д-р инж. Аспарух Камбуров е доцент в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски". Завършил е „Маркшайдерство и геодезия“ в МГУ „Св. Иван Рилски“. Работил е за компании в сектора за проучване и добив на нефт и газ из концесионни площи в България, Либия, Тунис, Мароко и Камбоджа. Участник в XXI и XXV български антарктически експедиции като ръководител на проекти, свързани с високоточни ГНСС измервания и наземно лазерно сканиране. Участник в редица проекти, вкл. Топлинна карта на България. Занимава се активно с комуникация на науката в рамките на Европейската нощ на учените, Софийския фестивал на науката и др.

Финалният гост на събитието ще бъде д-р Ивайла Сопотенска, с която от 19:15 часа ще може да обсъдите „Храните и бъдещето“.  Д-р Ивайла Сопотенска защитава докторската си степен в Университета по хранителни технологии - Пловдив през 2021 г. Научните ѝ интереси са в областта на безглутеновите изделия, а интересите й на сцената - да разбулва митовете около храните. Носител е на трето място от FameLab All Stars 2021 г. и ежегоден лектор на Софийския фестивал на науката от 2014 г. насам. 

В България Европейска нощ на учените се провежда от 2009 г. насам. Събитията в много от градовете се представят било то в научните/образователни институции, или на публични места – библиотеки, читалища, младежки домове, музеи, площади и дори търговски центрове. 

Програмата е посветена на темата за адаптацията на човечеството към промените в климата.

Заповядайте на 29 септември в програмата, която проект SEARCH (Science + Envi-ronment + Art = Resilience), финансиран по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на Хоризонт Европа, представя в партньорство с Община Казанлък.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

Мъж избяга с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък / Видео

12198 | 02 декември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

7911 | 01 декември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

7192 | 01 декември 2023

57-годишен мъж издъхна на казанлъшка улица

5980 | 26 ноември 2023

Въведоха еднопосочно движение по седем улици в Казанлък

5697 | 29 ноември 2023

Доживотна присъда за полицая от Казанлък, убил гръцки лекар в Крит. Любовницата му ще лежи 15 години в затвора

5290 | 27 ноември 2023

Спасиха бедстващо семейство на пътя Дунавци - Шипка

3429 | 26 ноември 2023

Не пътувайте северно от Казанлък, ако не е наложително!

3409 | 26 ноември 2023

Община Казанлък обявяви конкурс за заемане на длъжността „Главен архитект“

3244 | 01 декември 2023

Отвориха “Хаинбоаз“ за леки автомобили. Проходът “Шипка“ остава затворен/ Обновена

2758 | 26 ноември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак