15:02 | 29 септември 23 1969

Двама казанлъшки творци представят обща изложба в София

Двама казанлъшки творци представят обща изложба в София  / Новини от Казанлък

Цветът на българската вирусология се очаква в Галерията на Дом на културата „Средец“ в Столицата тази неделя в 17:30 часа. Тогава е откриването на третата живописна изложба на художничката Райна Ненова, която има 10 г. научна дейност в БАН в сферата на биологията и е работила в лабораторията „Ретровируси“ в отдела по „Вирусология“ към НЦЗПБ.

След успешния творчески дебют в Литературно-художествен музей “Чудомир” в Казанлък и Военен клуб в Казанлък, сега вписаната в книгата за „100 Млади български учени“, Райна Ненова представя 33 живописни платна заедно със Слави Лангуров, който за първи път излага свои витражи в техника Тифани. За красивите флорални пана творецът използва технологията на получаване на цветното арт стъкло, изработено детайл по детайл, облечено в медна лента и споено с калаено-оловен припой.

Двамата творци от Арт студио „Ненова и Лангуров“, намиращо се до тракийската гробница в Казанлък край парк „Тюлбето“, ни поднасят целия колорит и ухание на Розова долина. Няма как ароматът на цветя да не присъства в натюрмортите и пейзажите на Райна Ненова, която познаваме като асистент и последовател на известната художничка Стефка Балджиева, създател на школата по „Нетрадиционна живопис и арттерапия“. Също като Райна Стефка е учен, научен сътрудник, работи в БАН и отведнъж обръща гръб на кариерата и създава нова методика за нетрадиционна живопис, носител е на 3 златни отличия за принос в съвременната живопис, излага 5000 картини у нас и чужбина, продавани от Сорбис. Доктор Райна Ненова продължава да прилага и разработва методиката за развитие на скрития творчески потенциал на н.с. Стефка Балджиева. Художествените й платна най-красноречиво показват, че ако вирусологията е загубила надежден учен и инженер-биотехнолог, представлявал страната ни на европейски конференции по въпросите на HIV/СПИН, то Казанлък има ново художествено попълнение. Платната на Райна Ненова присъстват неотлъчно в експозицията “Женското начало”- ежегодна изложба на жените художнички от община Казанлък, в Галерия “Иван Милев (Искра 4)” през 2017, 2018, 2020, 2021, 2022, 2023г.; в “Есенен салон ” - художествената галерия в Казанлък от 2019 във всички колективни изложби досега.

Черешката на тортата в тази пъстроцветна градина в настоящата изложба са пленителните витражи на Слави Лангуров в техника Тифани. И ако се питате как са се получили чудните багри на синьо, зелено, жълто-зелено, ще откриете елементи от алхимията и различното съдържание на железен и хромен оксид в стъклото. Зашеметяващият виолетов и аметистов цвят се дължат на мангановите и никелови съединения, а нежно розовото се дължи на селена, докато огнено-червено на натриево-калциевите стъкла.

Двама нестандартни творци – единият тръгнал от архитектурата и икономиката към витража, а другият от Природо-математическата гимназия и БАН към живописта, се срещат в галерията на Дом на културата „Средец“ в изящна художествена експозиция от 1 до 14 октомври, по време на която ще има интересни арт събития, които не бива да пропуснете. Куратор на изложбата е журналистката-общественичка Антоанета Титянова.

Източник: Агенция Форум България

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

След зрелищна гонка с полицията задържаха кола с мигранти в Казанлък/ Обновена

7948 | 23 ноември 2023

57-годишен мъж издъхна на казанлъшка улица

5547 | 26 ноември 2023

Доживотна присъда за полицая от Казанлък, убил гръцки лекар в Крит. Любовницата му ще лежи 15 години в затвора

4698 | 27 ноември 2023

Кметът на община Казанлък връчи трудовите договори на новоизбраните кметове на населени места

4614 | 23 ноември 2023

Въведоха еднопосочно движение по седем улици в Казанлък

4538 | 29 ноември 2023

Предупреждение за опасно време в региона

3862 | 25 ноември 2023

Казанлъшки криминалисти откриха оранжерия за отглеждане на марихуана, задържани са двама наркодилъри

3634 | 24 ноември 2023

Дамите от енинския клуб “Любородие“ се поглезиха с разкрасителен ритуал от клуб „Хармония СПА“

3577 | 23 ноември 2023

Спасиха бедстващо семейство на пътя Дунавци - Шипка

3087 | 26 ноември 2023

Не пътувайте северно от Казанлък, ако не е наложително!

3061 | 26 ноември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак