14:32 | 13 юни 24 3886

„Технофест“: Забава и наука събра десетки гости в Механото за осми път

„Технофест“: Забава и наука събра десетки гости в Механото за осми път / Новини от Казанлък

Осмото издание на Технофеста събра сръчни таланти, гости и фирми в училищния двор на ПГ „Иван Хаджиенов“, организатор и домакин на забавното и научно събитие.

Тазгодишният фестивал, разположен на разкрасената и обновена алея „Успяваме заедно“, събра десетки любители на технологиите. “Защото тук успяваме заедно със своите партньори", допълни директорът на вековната гимназия за избора на име на прохладното училищно пространство.

Приветствие и благодарности отправи директорът на Механото Марияна Демирева: „В днешния ден за осми пореден път ще се срещнат науката и техниката.

С огромна радост и благодарност, заставам пред фирмите прегърнали идеята да обновим пространството на училищния двор.

В днешния ден, в който ще се срещнат най-добрите ученици, представители на фирми и научни изобретатели, ние с гордост заставяме пред вас, с идеята да продължим обновяването на нашата гимназия."

Технофестът в снимки разгледайте в нашата Галерия

Научният Технофест отново събра в двора на Механото различни щандове на утвърдени казанлъшки фирми, млади изобретатели, различни и оригинални технологии и продукти. Интересни и атрактивни демонстрации бяха подготвили участниците. Извършваха се и медико-диагностични изследвания на всички желаещи. Атрактивен и в цвят бордо болид на „Капрони“АД събра погледите на всички гости.

По време на техническия фестивал се проведе конкурсът „Технофен“ - състезание по природни науки, състезание по сглобяване и разглобяване на автомат на „Арсенал “АД и състезание по забавна електроника.

Традиционната надпревара по природни науки и умения на научни демонстрации, цветни и интересни химически опити, която премина в три кръга, се включиха отбори от четири казанлъшки училища. Първенци в надпреварата бяха ОУ „Чудомир“, следвани от учениците от ОУ „Кулата“. Трети се наредиха ОУ „Георги Кирков“, а четвъртото място заеха домакините от ПГ „Иван Хаджиенов“.

Учениците, участници в "Технофен",  представиха своите нови изобретения през изминалата учебна година. Посетителите на фестивала се запознаха с модели на строителна техника, механичен брояч, визуално рисуване, сензор за температура и влажност, и аудио усилвател.

Конкурсът за млади изобретатели „ТехноФен”, където участниците демонстрираха своите изобретателни технологии, креативност и талант бе спечелен Огнян Кирилов от 11 „а“ клас и неговото изобретение за визуално рисуване, втората награда бе присъдена на Даниел Христов от 12 ‚а“ със своя аудио усилвател, и на третото място се нареди Теодор Пашов от 9 „в“ клас, измайсторил модели на строителна техника.

Подкрепа в начинанието, хаджиеновци отново имат от фирмите-партньори, които са осигурили богатия награден фонд и представят технологии и продукти на своите щандове. Гости бяха: "Арсенал" АД, "М+С Хидравлик", "Крес-Д", "ЮМТ", "Капрони", "Искар България", Детска академия по програмиране и роботика към "ИТК център"

Технофестът е единствен в региона и се е провеждал под патронажа на областния управител. Първото издание в България, привлякло интереса на местната общественост, днес е домакин на гости по национална програма „Иновации в действие“ – ДФСГ “Интелект“ Плевен, ПХ „Св. Св Кирил и Методий“ Велико Търново и ОУ „Кулата“ Казанлък.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

7 язовира в страната са с обезпокоително ниски нива, отчитат от МОСВ

24183 | 15 юли 2024

Във вторник ще бъде поклонението пред тленните останки на Стойчо Стоев - дългогодишен служител от Суперабразив ЕООД

20267 | 14 юли 2024

Забранява се влизането с лодки и джетове в яз. Копринка

10735 | 19 юли 2024

БДЖ пусна директен влак между Русе и Пловдив, минаващ през Казанлък

8632 | 15 юли 2024

Община Казанлък изхвърляла нерегламентирано отпадъци в частен имот, глобиха я

7589 | 16 юли 2024

Огнеборци гасят пожар край фотоволтаичен парк до село Голямо Дряново

5835 | 17 юли 2024

Възстановяват курсове по линия Казанлък-Стара Загора от понеделник

5742 | 19 юли 2024

От 1 август Ателие за пране Лиди Лотос прекратява своята дейност

5695 | 19 юли 2024

27 доброволци ремонтираха покрива на шипченския храм

4827 | 15 юли 2024

Кадри от старите ленти: Димо Лесев и авторското му парче

4748 | 17 юли 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак