18:34 | 13 юни 24 2983

Президентът Румен Радев присъства на състезание между оператори на дронове в Казанлък

Президентът Румен Радев присъства на състезание между оператори на дронове в Казанлък / Новини от Казанлък

Днес е исторически ден, защото с провеждането на състезанието по управление на дронове отваряме вратата към създаването на нов род войски – тези на безпилотните системи и това е абсолютно изискване на бъдещето. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, след като наблюдава състезание по управление на безпилотни летателни апарати в учебния център на Сухопътни войски „Тюлбе“ в Казанлък.

Държавният глава припомни, че на срещите си с ръководството на Министерството на отбраната и на Въоръжените сили последователно е призовавал за въвеждането на такива системи в Българската армия. Във връзка с това президентската институция организира миналата година конференция на тази тема, с привличане на представители на Комисията по отбрана от 49-то Народно събрание, Министерството на отбраната, на видовете въоръжени сили, българската отбранителна индустрия и наука.

Президентът открои значението на масовото използване на безпилотни системи в съвременните конфликти и даде пример с военните действия в Кавказ, Украйна и Газа. По думите му без безпилотни системи не може да бъде постигнат ефект, в която и да е съвременна операция. „Това са достъпни технологии, но с огромен асиметричен ефект и имат огромно въздействие на бойното поле във всички сфери“, подчерта държавният глава и изрази удовлетворение, че във Въоръжените ни сили най-сетне започват да се подготвят хора, които да управляват тези системи.

Румен Радев подчерта и необходимостта от промени в българското законодателство, които да ускорят процеса по закупуване и доставка на безпилотни системи, за да бъдат следвани бързите изменения в технологиите. Държавният глава изтъкна положителния ефект от разширената подготовката в българските висши военни училища и призова за изграждането на национален център, където да се подготвят оператори на дронове, като приветства първите стъпки и усилията в тази насока, които вече дават практически резултати.

„Това, за което настоявах отдавна, започна да се случва“, посочи президентът и добави, че макар големите и скъпи проекти за модернизацията на Българската армия, като закупуването на изтребители, кораби и бойни машини за пехотата, да са жизненоважни, с много по-малко средства могат да бъдат постигнати сериозни способности. „Убеден съм, че с потенциала, който видяхме днес, ще наваксаме изоставането“, каза още Румен Радев.

Държавният глава поздрави всички, допринесли за организацията на състезанието по управление на безпилотни летателни апарати, както и военнослужещите, показали  завидни умения по време на надпреварата. Състезанието се проведе в два етапа - „Майсторско пилотиране“ и „Разузнаване и ориентиране“, като участие взеха девет отбора от Стара Загора, Карлово, Благоевград, Плевен и Смолян. След края на надпреварата президентът връчи наградата на отбора победител в състезанието – 101-ви алпийски полк – Смолян.

В отговор на журналистически въпрос след събитието Румен Радев заяви, че очаква от политическите партии да преминат от изявления към диалог помежду си. „От тях зависи дали и какво управление на страната ще имаме“, посочи президентът и отбеляза, че ще обяви кога ще свика първото заседание на 50-ото Народно събрание в понеделник.

В рамките на събитието в учебен център "Тюлбе" пред държавния глава представители на българската отбранителна индустрия демонстрираха бойните възможности на дронове, произведени от тях, както и на антидрон системи. Президентът бе придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

7 язовира в страната са с обезпокоително ниски нива, отчитат от МОСВ

24196 | 15 юли 2024

Във вторник ще бъде поклонението пред тленните останки на Стойчо Стоев - дългогодишен служител от Суперабразив ЕООД

20326 | 14 юли 2024

Забранява се влизането с лодки и джетове в яз. Копринка

10747 | 19 юли 2024

БДЖ пусна директен влак между Русе и Пловдив, минаващ през Казанлък

8637 | 15 юли 2024

Община Казанлък изхвърляла нерегламентирано отпадъци в частен имот, глобиха я

7597 | 16 юли 2024

Огнеборци гасят пожар край фотоволтаичен парк до село Голямо Дряново

5843 | 17 юли 2024

Възстановяват курсове по линия Казанлък-Стара Загора от понеделник

5768 | 19 юли 2024

От 1 август Ателие за пране Лиди Лотос прекратява своята дейност

5735 | 19 юли 2024

27 доброволци ремонтираха покрива на шипченския храм

4836 | 15 юли 2024

Кадри от старите ленти: Димо Лесев и авторското му парче

4766 | 17 юли 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак