13:53 | 14 юни 24 3383

Състезание между операторите на дронове на формированията от Сухопътните войски „Ястреб 24“ се състоя на УЦ „Тюлбе“

Състезание между операторите на дронове на формированията от Сухопътните войски „Ястреб 24“ се състоя на УЦ „Тюлбе“  / Новини от Казанлък

На 13 юни, на учебен център „Тюлбе“ край Казанлък, се проведе първото по рода си състезание между операторите на дронове на формированията от Сухопътните войски „Ястреб 24“, под патронажа на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев.

В състезанието участваха девет отбора от военните формирования на Сухопътните войски. Три отбора от 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора, три отбора от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово и по един отбор от 3-то бригадно командване – Благоевград, 5-то бригадно командване – Плевен и 101-ви алпийски полк – Смолян. Отборите бяха съставени от по двама военнослужещи с два броя безпилотни летателни апарата

„Ястреб 24“ се проведе в два етапа: Майсторско пилотиране и Разузнаване на обект и ориентиране, по правилата за безопасен полет на Европейските наредби за използване на безпилотни летателни апарати в неограничена категория.

Най-добър в майсторското пилотиране е ефрейтор Сюлейман Кайлицки от 101-ви алпийски полк – Смолян. Най-добър пилот във втория етап стана ефрейтор Кристиан Илиев от същото формирование. Наградите на победителите връчи командирът на Сухопътните войски генерал – майор Деян Дешков.

Най-добър отбор на „Ястреб 24” е отбора от 101-ви алпийски полк – Смолян, който получи наградата си от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов награди отбора на военно формирование 22180 – Казанлък, от състава на 61-ва  механизирана бригада - Карлово, който се класира на второ място.

В отборното класиране на трето място са представителите на военно формирование 52590 – Ямбол, от състава на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора. Наградата беше връчена от генерал – майор Деян Дешков.

Гостите на състезанието имаха възможност да наблюдават статичен показ на въоръжение и техника, да посетят щандовете за рекламно-информационни материали на Сухопътните войски, Националния военен университет „Васил Левски“, дружество „Традиция“, както и да наблюдават демонстрации от представители на „Терем Холдинг“ ЕАД на First Person View (FPV) дронове и на дрон и антидрон системи от САМЕЛ 90 АД и Оптикс АД.

„Днес е исторически ден, защото с провеждането на състезанието по управление на дронове отваряме вратата към създаването на нов род войски – тези на безпилотните системи.  Това, което видяхме днес, е наистина революция в технологията. Това са достъпни технологии, но с огромен асиметричен ефект и имат огромно въздействие на бойното поле във всички сфери”, заяви президента Румен Радев.

След края на състезанието адмирал Ефтимов каза: „Сухопътните войски са пионер във въвеждането на безпилотната летателна техника в Българската армия и със значителен напредък в това отношение“.

„Това е посоката на модернизацията на Сухопътните войски. Ние сме на първата крачка, по която сме наясно кои са предимствата и кои са недостатъците ни, кои трябва да бъдат втората и третата стъпки, от които може да увеличим скоростта за въвеждането на безпилотните летателни апарати във войските, за начина на използването им“, каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. „Придобиването им върви с бързи темпове, но идва следващият въпрос, който е основен – подготовката на хората за управлението им и за използването на резултатите от тях, което е най-важното. Всяка една техника, всяко едно нововъведение е безсмислено, ако не знаем за какво ни е, как да го ползваме по най-добрия начин на 100% или най-малко на 90% от ресурса и възможностите, които то има“, каза още командирът на Сухопътните войски.

Източник и снимки: Сухопътни войски

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

7 язовира в страната са с обезпокоително ниски нива, отчитат от МОСВ

24170 | 15 юли 2024

Във вторник ще бъде поклонението пред тленните останки на Стойчо Стоев - дългогодишен служител от Суперабразив ЕООД

20217 | 14 юли 2024

Забранява се влизането с лодки и джетове в яз. Копринка

10720 | 19 юли 2024

БДЖ пусна директен влак между Русе и Пловдив, минаващ през Казанлък

8627 | 15 юли 2024

Община Казанлък изхвърляла нерегламентирано отпадъци в частен имот, глобиха я

7585 | 16 юли 2024

Огнеборци гасят пожар край фотоволтаичен парк до село Голямо Дряново

5830 | 17 юли 2024

Възстановяват курсове по линия Казанлък-Стара Загора от понеделник

5714 | 19 юли 2024

От 1 август Ателие за пране Лиди Лотос прекратява своята дейност

5662 | 19 юли 2024

27 доброволци ремонтираха покрива на шипченския храм

4821 | 15 юли 2024

Кадри от старите ленти: Димо Лесев и авторското му парче

4737 | 17 юли 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак