16:06 | 14 юни 24 7996

Министри на посещение в Шипка след бурята: Държавата обеща помощ за пострадалите/ ВИДЕО

Министри на посещение в Шипка след бурята: Държавата обеща помощ за пострадалите/ ВИДЕО  / Новини от Казанлък

Министър-председателят Димитър Главчев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и представители на Агенцията за социално подпомагане посетиха гр. Шипка днес, за да се запознаят с обстановката след опустошителната буря, която мина през региона. От днес, със заповед на кмета на Казанлък е обявено частично бедствено положение в селата - Шейново и Хаджидимитрово, и градовете - Шипка и Казанлък.

След ураганния вятър премесен със силна градушка и пороен дъжд, който се изсипа над Шипка снощи, десетки са компрометираните покриви, санировки на къщи и материалните щети по автомобилите. На около 70 сигнала са реагирали служителите на РС ПБЗН съвместно със служителите от полицията. Те са се отзовали на няколко наводнения на приземни етажи и дворове, множество увредени автомобили, паднали дървета  и скъсани електропроводни кабели.

300 домакинства от Шипка са подали молба за помощ към момента, съобщи кметът Василка Панайотова. Тя допълни, че очаква те да станат двойно повече, защото в града няма къща без щети от природното бедствие.

Министър Главчев заяви, че помощта от държавата към пострадалите ще бъде получена в най-кратки срокове.

„Много приятно бях изненадан, че самите хора работят по покривите. Те от сутринта сами си оправят, не чакат държавата, но въпреки това имат нужда от подкрепата ѝ.“

„След като не са си застраховали имуществото, ще трябва да получат помощ. Тези, които са го застраховали ще получат обезщетение от застрахователите. Именно заради това сме тук. Да покажем съпричастността на държавата", каза министърът и призова хората да застраховат своите имущества. 

Министъра поясни редът, по който пострадалите от природното бедствие ще получат помощ от държавата. Местната администрация е необходимо бързо да съберат и изготвят нужните документи, след което да входират своите искания в комисията по бедствия и аварии.

Министър Стоянов заяви, че „Междуведомствената комисия по бедствия и аварии“, чиито председател съм аз, има готовността и финансовата възможност да реагира при оказване на помощта за излизане от ситуацията, в която се намира в момента община Казанлък.“

„Комисията може много бързо да реагира за детски градини, училища, инфраструктурата. За обикновените хора също има вариант да бъдат подпомогнати чрез Комисията, но първоначално те ще получат помощта от Министерство на труда и социалната политика  - еднократна помощ, а в последствие за компрометиране за покривните съоръжения“, допълни Стоянов.

От проливните дъждове се активираха свлачища през вчерашната вечер. Повече информация за обстановката даде министър Коритарова:„Имаше пет свлачища на прохода Шипка, които в момента са разчистени, работило се е снощи до късно. За съжаления тази сутрин има активирани още три, за които са предприети действия по тяхното разчистване. Разчиства се и проходът Казанлък-Габрово, защото и той е с много листна маса, която застрашава безопасността. Не е затворен и не подлежи на затваряне. Ще се разчисти до края на деня.“

Зам.-кметът на Казанлък Сребра Касева каза, че има сформирани екипи, които обследват къщите.

“Към този момент е овладяна ситуацията и каквото е последващо ще го направим.

На телефоните на Общината се подават заявки за помощ на бедстващите. Ще бъде направена организация в близките дни.“, заключи Касева.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

7 язовира в страната са с обезпокоително ниски нива, отчитат от МОСВ

24165 | 15 юли 2024

Във вторник ще бъде поклонението пред тленните останки на Стойчо Стоев - дългогодишен служител от Суперабразив ЕООД

20200 | 14 юли 2024

Забранява се влизането с лодки и джетове в яз. Копринка

10712 | 19 юли 2024

БДЖ пусна директен влак между Русе и Пловдив, минаващ през Казанлък

8623 | 15 юли 2024

Община Казанлък изхвърляла нерегламентирано отпадъци в частен имот, глобиха я

7584 | 16 юли 2024

Огнеборци гасят пожар край фотоволтаичен парк до село Голямо Дряново

5828 | 17 юли 2024

Възстановяват курсове по линия Казанлък-Стара Загора от понеделник

5687 | 19 юли 2024

От 1 август Ателие за пране Лиди Лотос прекратява своята дейност

5636 | 19 юли 2024

27 доброволци ремонтираха покрива на шипченския храм

4813 | 15 юли 2024

Кадри от старите ленти: Димо Лесев и авторското му парче

4729 | 17 юли 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак