16:17 | 14 юни 24 6674

Два дни Казанлък ще бъде домакин на седмия Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“

Два дни Казанлък ще бъде домакин на седмия Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“ / Новини от Казанлък

Казанлък ще бъде домакин на седмото издание на Националния фолкорен конкурс „Димитър Гайдаров“. В дните на 15 и 16 юни състави и индивидуални изпълнители от всички фолклорни области на България ще представят своето изкуство на сцетата в прак „Розариум“. И двата конкурсни дни са с начален час 9ч.

Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова . В рамките на два дни Казанлък шестото издание на фолклорната проява ще посрещне над 1300 участници от цялата страна. Над четиристотин са изпълненията /песни, танци и инструментални/ , които ще прозвучат от сцената на конкурса. В него ще вземат участие деца и ученици от музикалните училища в България, фолклорни читалищни състави и школи. Най-възрастният участник е на 91 години.

Организатори на НФК „ Димитър Гайдаров – 1906 – 1986г.“ са Община Казанлък, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив,  НЧ „ Възродена „ Искра“ и ФА „ Гъдулица“.

„ Хубаво е, че на този конкурс си дават среща поколенията във фолклора на България. В него участват както деца от градините в страната, така и възрастни хора, самодейци, на които целият живот е преминал на сцената, по концерти и конкурси. Една от целите на тази проява е в нея да се включат и съставите на община Казанлък, и това е факт още от първото издание на този конкурс. Увеличават се децата от градините в общината, които участват, което означава, че с тях се работи в областта на фолклора от най-ранна възраст. Така и трябва, трябва да възпитаваме децата в духа на традициите в българския фолклор. Една тенденция, която се наложи с годините е участието на състави и индивидуални изпълнители от музикалните училища в страната. Всичко това ни радва“, каза за вестник „Искра“ Димитър Гайдаров, инициатор на конкурса, внук на Димитър Гайдаров, на когото е посветена тази проява.

Конкурсните изяви ще бъдат оценявани от жури, в състава на което са включени професори – преподаватели в АМТИИ – Пловдив и преподаватели в Музикалните училища в страната.

В  официалното откриване на конкурса ще вземат участие  възпитаници на детските градини в община Казанлък.

Фолклористът Димитър Гайдаров, на когото е посветен конкурсът е един от най-изтъкнатите за времето си фолклористи не само в Казанлъшко, но и в България.  Роден през 1906 г., той става основател на фолклорните ансамбли „ Арсенал“ и „Искра“ , които съществуват и до днес, на музикални школи за народни инструменти и народно пеене към някогашния Пионерски дом и НЧ „ Искра” в Казанлък, както и 54 фолклорни музикални школи, хорове и оркестри в населените места под Балкана. Възпитаници на Гайдаров са и едни от първите ученици на Средното  музикално училище в град Котел. Освен музикант и диригент, Гайдаров е автор на множество инструментални и вокални фолклорни  обработки.

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак