17:40 | 24 юни 24 1937

Успешно приключи учебната година в ОДК ”Св. Иван Рилски”

Успешно приключи учебната година в ОДК ”Св. Иван Рилски” / Новини от Казанлък

ОДК ”Св. Иван Рилски” гр. Казанлък приключва учебната 2023-2024 изключително успешно.

Общински детски комплекс е  институция в системата на предучилищното и училищното образование, в която се организират дейности, подкрепящи приобщаването, обучението и възпитанието на децата и учениците, както и дейности за развитие на техните интереси, способности, компетентности и таланти. През изминалата учебна година в комплекса бяха сформирани 50 постоянни и 5 временно-учебни групи, които обхванаха  800 деца  от  града в следните направления:

  • “Научно-познавателно” – за развитие на знания и умения в областта  на  информационните технологии и хуманитарните науки  -  Православни християнски ценности и празници, Журналистика и медии, Въображение, Първи стъпки в ИТ и Млад  изследовател.
  • “Художествено-творческо направление” – за развитие на знания и умения в областта на литературното творчество, музикалното и танцово изкуство, изобразителното и приложно изкуство – литературен  клуб, школа  по  изобразително  изкуство, вокални  групи, класически, характерни, модерни, стандартни и латино танци.
  • “Спортно-туристическо направление” – спортни  танци, таекуондо, шахмат, плуване

През учебната 2023/2024 година възпитаниците на ОДК взеха участие в общо 104 национални и международни конкурси и състезания, като общият брой на спечелените индивидуални и колективни награди е 590 медали и купи.  В това число:
1. Отличия от национални състезания и конкурси – 432:
-  І-ви места – 147
- ІІ-ри места – 106
- ІІІ –ти – 91
- Специални награди – 25  и  Допълнителни – 18
2. Отличия от международни конкурси и състезания - 158:
- І-ви места – 42
- ІІ-ри места –50
- ІІІ –ти – 59
- Специални и допълнителни награди – 17

Комплексът има за своя цел и мисия, да създава  условия  за  участие  на  децата  в развиващи и вдъхновяващи ги  дейности и форми  в  областите  наука, изкуство и спорт, съобразно  потребностите  и  интересите им като  превенция  от  опасностите  на  съвременния  свят. Задачата на педагозите в детския комплекс е да разширяват и обогатяват съдържанието  на  учебно – творческия  процес  в отделните  форми  за  надграждане  на  знания,  умения, навици, за откриване и развитие  на талантите  и  дарованията  на  всяко  дете, както  и  за  подпомагане  на свободния професионален избор и реализацията на учениците.

Допълнително ОДК предоставя възможности за изява на знания и  умения на даровитите  деца чрез участия  в  организирани  мероприятия – концерти, изложби, фестивали, конкурси, състезания, които са важен  фактор  за  мотивация  на  подрастващите и са критерии  за  качество  на учебно-възпитателния  процес.

По традиция и тази година екипа на ОДК "Св.Иван Рилски" организира редица творчески дейности  и  масови  прояви,  водещи  до  обхващане  на по-широк кръг от деца с общи  интереси от цялата страна. Комплексът проведе:

1. Национален конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци” и за  хумористична литературна творба „Присмехулници”, в рамките на „Чудомирови празници Казанлък 2024”. Получихме рисунки и приложни творби, общ брой -  891, от 43 населени места  и 161  литературни  творби от 27 населени места.
2. Национален балетен конкурс за купа „Българска роза”, в който бяха
представени 180 танца, във всички възрастови групи и направления за участниците от школи, и 180 танца, изпълнени от ученици от професионални училища от страната.
3. Национален турнир за „Купа Казанлък”  и  за  „Купа  България” –  в който се включиха близо 1000 участници /двойки  и  индивидуални изпълнители/  от  танцови  клубове  от  цялата  страна.

Предстоят летните  творчески лагери по форми на планина и море, където възпитаниците на ОДК ще покажат своите таланти пред други даровити деца, от цяла България. По време на тези лагери, клубовете и школите от детския комплек, ще получат и своята заслужена почивка, ще намерят и нови вдъхновения, с които ще започнат работа през предстоящата учебна година.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

7 язовира в страната са с обезпокоително ниски нива, отчитат от МОСВ

24191 | 15 юли 2024

Във вторник ще бъде поклонението пред тленните останки на Стойчо Стоев - дългогодишен служител от Суперабразив ЕООД

20292 | 14 юли 2024

Забранява се влизането с лодки и джетове в яз. Копринка

10740 | 19 юли 2024

БДЖ пусна директен влак между Русе и Пловдив, минаващ през Казанлък

8636 | 15 юли 2024

Община Казанлък изхвърляла нерегламентирано отпадъци в частен имот, глобиха я

7594 | 16 юли 2024

Огнеборци гасят пожар край фотоволтаичен парк до село Голямо Дряново

5839 | 17 юли 2024

Възстановяват курсове по линия Казанлък-Стара Загора от понеделник

5754 | 19 юли 2024

От 1 август Ателие за пране Лиди Лотос прекратява своята дейност

5714 | 19 юли 2024

27 доброволци ремонтираха покрива на шипченския храм

4832 | 15 юли 2024

Кадри от старите ленти: Димо Лесев и авторското му парче

4757 | 17 юли 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак