16:20 | 07 юли 24 4891

Казанлъчанката Геновева Трифонова ще участва в космическия лагер Space Camp Turkey

Казанлъчанката Геновева Трифонова ще участва в космическия лагер Space Camp Turkey  / Новини от Казанлък

И тази година клуб „Светлини сред сенките“ при ОДК „Св. Ив. Рилски”, ще изпрати участник в Space CampTurkey 2024. Това е десетокласничката Геновева Трифонова, по-известна сред светлинките като Ева. Тя е една от най-изявените ученици в клуба, носителка ежегодно на десетки награди за проза, поезия, картичка и рисунка.

Геновева пише с лекота и желание на всякакви теми, не се притеснява да ескперевентира с жанровете, а и обича да изобличава с методите на хумора и сатирата, недостатъците на своето поколение и на цялото ни общество. Участва, като основен автор и редактор в последните няколко книги на клуба, винаги е готова да помогне на по-малките със съвет или насоки в работата им, затова е обичана и ценена от всички светлинки. За Space Camp, Ева написа хумористично есе, в което по интересен начин се преплитаха наука, сатира и умел разказ, за ежедневието на един готвач в космически кораб. 

Space Camp Turkiye e един от два космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа, Азия и Близкия Изток Space Camp Turkiye e единственият, функциониращ учебно-тренировъчен лагер, намиращ се в гр. Измир, Турция.

Основната цел на космическият и научен център за обучение Space Camp Turkiye е да мотивира млади хора от цял свят да преследват кариера в областта на науката и технологиите. Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса, както младежите, така и възрастните развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда.

Занятията в лагера включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс.  Участниците научават за подготовката на астронавтите, както физическа, така и интелектуална и психическа. Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти.

Космическият център дава възможност на деца и младежи на възраст от 11 до 15 години да работят със съвременни технологии в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак