14:03 | 09 юли 24 3064

Софиянци ремонтират покрива на шипченския храм “Успение Богородично“

Софиянци ремонтират покрива на шипченския храм “Успение Богородично“ / Новини от Казанлък

Търсят се доброволци за довършването на реконструкцията по покрива на храм „Успение Богородично“ в гр. Шипка. Близо месец след опустошителната буря, която порази Шипка на 13-ти юни, започна възстановяването на 180-годишния храм. Доброволци от София започнаха подмяната на счупените керемиди и очакват помощ от местните този уикенд.

Група софиянци, начело с Иван Герасимов, започнаха реставрацията по покривната част на шипченския храм през изминалия уикенд. Всички керемиди биват пренареждани, а изпочупените от силната градушка - подменяни. Работата е започната от по-засегнатия скат на покрива – северният. Вече е отремонтирана половината част от него, близо 110кв. За подновяването му, досега са използвани 1500 керемиди, дарени от добродетели.

Предстоящите почивни дни, момчетата плануват да довършат започнатото и да преминат към южния скат, по който щетите са по-малки. Млада двойка от София и семейство от Стара Загора са предоставили безкористно помощта си в изминалите дни. Ентусиастите от София очакват хора от околността да се включат тази седмица в ремонтните дейности, като уточняват, че са необходими около 7-8 души. Лятното време не вещае проливни дъждове, но по-бързото възстановяване на покривната част гарантира всички иконописи да бъдат запазени още във времето.

Храмът пази дългогодишна история. Храм „Успение Богородично“ е изграден преди близо две столетия, през 1844г. Преминава през перипетиите и катаклизмите на времето, но устоява и до днес. През 1876г., когато Шипка е опожарена, основите на църквата и камбанарията остават здрави, разказа на kazanlak.com кметът на планинското градче Василка Панайотова. Грозна и тъжна е съдбата на църквата по време на Османското робство. Храмът бива поруган като е превърнат в конюшня. След Освобождението, с помощта на всички шипченци, материално и не само, храм „Успение Богородично“ бива напълно възстановен. И до днес, той съхранява изключителна архитектура. Запазен е и автентичния му инвентар. Пази още вярата и добротата.

Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица е един от най-големите празници, който християните почитат на 15 август. 15 август е празникът и на Шипка. Традиционно в храм „Успение Богородично“ се отслужва Тържествена Света Литургия за здраве и благоденствие. Въпреки трудностите, пред които са изправени шипченци, градчето „стъпи на крака“ и празници ще има, съобщи още кметът.

Снимки: Иван Герасимов

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак