16:03 | 25 април 12 12566

Паметникът на Бузлуджа – широко затворени очи...

Паметникът на Бузлуджа – широко затворени очи... / Новини от Казанлък

... но с  широко отворени врати. 

 

Връх Бузлуджа от отбивката за паметника на БСП е затворен с бариера, от есента на миналата година. Специално поставената на пътя табела гласи: „Преминаването абсолютно забранено! ОПАСЕН ОБЕКТ!“. И то на километър преди „чинията“, засне тези дни Kazanlak.Com.

Освен, че заснехме бариерата и табелата, по български – заобиколихме заключената с катинар „врата в полето“ и влязохме в „забранения обект“ до самия паметник.

Скъсана табела със същия надпис ни посрещна и на порутените някогашни бетонни скулптури от двете страни на входа - пред централните стъпала. Видимо не притеснен човек ни наблюдаваше високо от върха на пилона на паметника Бузлуджа – вероятно, също заобиколил забраните младеж.

Вратата на централния вход зееше широко отворена.

Вътре – познатата на стотици влизали през годините в чинията гледка – руини и капеща отвсякъде вода. Снимахме. Снимахме и човека на пилона. (виж снимките)

Потърсихме за коментар пресцентъра на Областната управа в Стара Загора и пресцентъра на БСП в София, с въпроса чий е паметника Бузлуджа в момента и кой се грижи за охраната и безопасността на имуществото там и на хората, които влизат свободно?

От Областта признаха, че съоръжението все още е държавна собственост, бариерите и мерките за безопасност са приложени от Областния управител в Стара Загора през октомври миналата година, за което са били похарчени малко над 36 000 лева, но в момента не може да се постави жива охрана, заради липсата на достатъчно пари. На 16 февруари тази година Областният Управител е изпратил поредно писмо до централата на БСП с въпрос дали ще приемат приемо-предавателния протокол за собственост върху  Дома-паметник на БКП, в изпълнение на решение на Министерския съвет от 28 септември миналата година. Но все още официален отговор от БСП на това писмо няма – потвърдиха и от Областта и от пресслужбата на социалистите. От своя страна председателят на БСП Сергей Станишев обяви преди няколко седмици в Казанлък, че партията ще се занимае с въпроса за Бузлуджа след Конгреса, който ще бъде към края на месец май и решението за паметника ще бъде оповестено на Бузлуджанския събор на БСП през август тази година.

Така, на практика в, момента за паметника не се грижи никой.

Не е ясно кой и кога е отворил централния вход, не е ясно кой е премахнал тоновете камъни, с които бяха затрупани стъпалата във вътрешността на пилона.  Не е ясно и кой е премахнал далекосъобщителните съоражения и антени на върха на пилона, може само по догадки да се предполага, че са го свършили самите мобилни оператори.

Паметникът в момента е още по-опасен от преди половин година, когата в него можеше да се влиза само през задните входове и нямаше достъп до стълбите в пилона.

А предстоят 4 слънчеви пролетни почивни дни, в които пикникуващите казанлъчани ще тръгнат из Балкана и кой знае – ще хукнат да разглеждат отвътре „чинията“ и „лъжицата“ на Бузлуджа...

... чиито врати са опасно широко отворени, докато очите на партията и дъражавата - затворени!

 

Историята:

Историческият връх в местността Бузлуджа на Стара планина през 1942 г. е наречен връх Хаджи Димитър в чест на четата на Хаджи Димитър, която се сражава там през 1868 г. През 1891 г. на този връх се провежда тайният Бузлуджански конгрес, на който Димитър Благоев и други социалисти основават БСДП.  В чест на това събитие, 90 години по-късно на 23 август 1981 г., Тодор Живков открива най-глемия идеологически паметник в България. Оттогава върхът е известен като връх Бузлуджа.

Домът-паметник Бузлуджа е струвал на народа официално 14 млн. и 186 хил. лв., но според негови съвременници - над 80 млн. лв. Автор на архитектурния проект е Георги Стоилов, който по онова време е председател на Съюза на архитектите. Строили са го тогавашните Строителни войски и доброволци-бригадири. В оформлението на ултрамодерния за времето си паметник участват най-известните художници и скулптори. До самия Дом-паметник, на високия 1141 м. връх Бузлуджа, са прекарани асфалтови пътища, водоснабдяване и канализация, хеликоптерни площадки, пешеходни пътеки из цялата местност и до застроените през социализма десетки хижи и почивни станции. “Чинията”  и “лъжицата”, както са наричани днес, са имали архитектурния замисъл на венец, поставен на върха. 70-метровият пилон е развявал комунистическото знаме, а двете рубинени звезди - червеното сияние на върха. Тържествената зала е с диаметър 60 м. и височина 14,5 м. и вътре в нея, на площ от 550 кв.м., със стъклени мозайки са били наредени 14 художествени композиции, изобразяващи “героичните борби на партията”.

През 1992 г., след падането на режима на Тодор Живков, паметникът е одържавен и запечатан, но след време, оставен без охрана, е напълно разрушен и ограбен от неизвестни извършители. Градските легенди за златно покритие в стъклените мозайки и килограми рубин в звездите са развенчани, а от тоновете мрамор и цветни метали, използвани за съоръжението, днес няма и следа. Централният вход, който бе запечатан от 90-те години насам, с години бе омърсяван с графити, боклуци и бе превърнат в торище от пасящите наоколо домашни животни. През разрушени от крадците задни входове доскоро всеки можеше да влезе в ограбената и порутена чиния на Бузлуджа, но с огромен риск за здравето и безопасността си. (Виж смнимки от миналата пролет от вътрешността на чинията)

 

В последната година:

Миналото лято, в навечерието на празненствата по повод 120-та годишнина на БСП на Бузлуджа, социалистите изчистиха камарите тор пред входа на паметника и въпреки скандалните престрелки по документи и по медии с Областната управа в Стара Загора и с Министър-председателя, успяха да „запалят“ рубинената звезда на върха на Бузлуджанския паметник, която продължи да свети още няколко дни.

На 28 септември съвсем официално беше съобщено, че на редовното си заседание Министерският съвет преотстъпва на БСП паметника. Дотогава домът беше частна държавна собственост и се стопанисваше от Областната управа в Стара Загора. До дарението се стигна след като с официално писмо до Областния управител БСП поиска да получи собствеността върху паметника, тъй като държавата не се грижи добре за него. От февруари тази година е последното искане от държавата, чрез Областния Управител в Стара Загора - Бълграската социялистическа партия да влезе във владение на предоставената й собственост.

Проблемът на БСП е в неяснотата на статута за стопанисването на имуществото, който правителството предлага на социалистите – по думите на Станишев в Казанлък от началото на този месец. От Областта пък твърдят, че БСП не иска да приеме протокола за собственост, защото настоява да получи освен паметника и прилежащите площи, т.е. земята на връх Бузлуджа.

 

Намеренията:

Въпреки неяснотите, младите социалисти, оповестиха в публичното пространство в началото на този месец идеите си за паметника: „В концепцията, разработвана от председателя на младежите в партията Явор Гечев, е заложено в сградата да се обособят няколко конферентни зали, исторически кът, а външният ринг на сградата да бъде превърнат във въртящо се кафене“, съобщи "Дарик". „Според Явор Гечев най-вероятно БСП ще може да финансира част от проекта, а останали пари ще бъдат набирани чрез дарителски кампании, като например всеки ще може да изпраща SMS в подкрепа на проекта. През следващата година социалистите предвиждат да обезопасят покрива и входовете, а при добро стечение на обстоятелствата очакват проектът да се реализира до 5-6 години.“, писа „Стандарт“.

"Паметникът може да стане пантеон на великите българи", казва отново пред „Стандарт“  авторът  на Дома-паметникк  арх. Георги Стоилов, сега председател на Международната архитектурна академия. Доводите му: "връх Бузлуджа е място, където витае националният дух, защото той е свързан не само с партизаните и социалистите, а и със Стефан Караджа, с борбата за освобождение от турско робство."
 

Официалното име на това съоръжение е "Дом-паметник на партията".

Красимира Стоянова

Снимки: Паметника на Бузлуджа днес и преди 1 година

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7325 | 19 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5576 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5052 | 19 април 2024

Полицейска акция залови незаконни оръжия в дома на 69-годишна жена

4440 | 18 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4022 | 23 април 2024

След тричасово дебнене на бракониери - 7 заловени, куп актове и иззето оборудване

3879 | 18 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3504 | 22 април 2024

Калоян Янакиев с първа самостоятелна изложба

2512 | 18 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2474 | 21 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

2284 | 23 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак