14:48 | 04 юни 12 2741

Казанлъшкият регион е на път да се превърне в Долината на орхидеите

Казанлъшкият регион е на път да се превърне в Долината на орхидеите / Новини от Казанлък

Изненадващият факт бе обявен днес в Община Казанлък. На пресконференция кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, Председателят на ОбС Николай Златанов и представители от Холандия обявиха интересната новина. 11 души представители на водното стопанство в холандския град Хертохенбош пристигнаха тези дни в казанлъшкото село Голямо Дряново. Делегацията е била привлечена в общината от факта, че близо до китното село се намират над 16 вида орхидеи. Мочурищата около селото са от изключително рядък вид и предразполагат съществуването на множество растителни видове. Холандците посъветваха да се опазят тези мочурища, които са разположени на площ от над 10 хектара, защото са изключителна рядкост. Орхидеите може да се видят близо до пътя между Голямо Дряново и Дунавци, както и до ж.п. гарата на селото. В момента е и сезона в който орхидеите цъфтят.

Един от видовете орхидеи прилича на пчела, кацнала в цветето, като той е много разпространен, заяви кмета на селото Здравка Илчева.
Цветята могат да станат и поредното „съкровище“ в региона, което ще докара туристи. Холандците ще помогнат със знания и средства за да се запази региона, който е богат на варовик в почвата и е предпоставка за виреенето на орхидеите. Делегацията от Холандия е водена от Елка Вутева, която работи във водното стопанство на Хертохенбош и е отседнала в Голямо Дряново, като холандците са впечатлени от традиционната ни кухня и от Празника на розата. Чужденците обсъдиха с Галина Стоянова още обмена на цветя между двете страни, като много искат да пренесат в „страната на лалетата“ и прочутата ни роза Дамасцена.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак