Kazanlak.Com Kazanlak.Com Copyright 2000-2010 Kazanlak.Com http://www.kazanlak.com/ bg 24 Министерството на културата ще осигури средства за реставрацията на Паметника на Свободата http://www.kazanlak.com/news-31641.html

По предварителни разчети 210 000 лева са необходими за изработка на проектите за цялостното укрепване на монумента

Министерството на културата ще осигури необходимите допълнителни средства по бюджета на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ за изработката на инвестиционния проект за цялостната консервация и реставрация на Паметника на свободата на връх Шипка. Решението за това е взето след проведена работна среща в Министерството на културата между министър Боил Банов, заместник-министър Амелия Гешева и представители на институцията с директора на НПМ „Шипка – Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов.

Предварителните разчети в представения на министъра План за действия по възлагане и изработване на инвестиционен проект за цялостна консервация и реставрация на обекта сочат, че за обезпечаване финансирането на препоръчаните дейности са необходими близо 210 000 лева. Музеят разполага с част от необходимите средства, а Министерството на културата се ангажира да предостави необходимия остатък, за да бъдат завършени в цялост предвидените проектни дейности, стана ясно по време на срещата.

Решението за необходимостта от незабавни действия идва и в изпълнение на издадена на 1 юли т.г. заповед от кмета на Община Казанлък Галина Стоянова на основата на съставен Констативен протокол по реда на чл. 73 от Закона за културното наследство (ЗКН) за извършване на необходимите укрепителни, консервационни, реставрационни и ремонтни дейности по проектната документация, съгласувана по реда на Закона.

Към ръководството на Музея са отправени и препоръки с цел цялостно укрепване на съоръжението, отбелязани в констативните протоколи на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” след проверки на място през 2015, 2018 и 2020 г. Препоръките изискват действия по цялостно проучване състоянието на Паметника на свободата, въз основа на което да се изготви проект за консервация и реставрация на монумента, на пространството около него и вертикална планировка и отводняване. Дадени са указания за пълно архитектурно и фотозаснемане и за конструктивно обследване на обекта, въз основа на които да се възложи изготвянето на проект за консервация и реставрация на НКЦ „Паметнник на свободата – връх Столетов“ по реда на чл. 84 от ЗКН. Цялостното обследване на съоръжението, извършено съвместно с инженер-конструктори, ще даде информация относно вида и обема за бъдещите укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни дейности.

В изпълнение на препоръките на Инспектората през последните четири години ръководството на Музея е инициирало редица дейности - геодезическо заснемане на паметника и прилежащия му район, снабдяване на обекта с акт за публична държавна собственост, изработване и регистриране на технически паспорт на недвижима културна ценност, съгласуване на предварително проучване и задание за проектиране на цялостната консервация и реставрация на Паметника на свободата по установения ред и други.

Тази година през месец май, във връзка с издадени предписания на комисия от инспектори на Министерството на културата и кмета на Община Казанлък, Паметникът на свободата на връх Шипка беше обезопасен с предпазна ограда с цел осигуряване безопасността на посетителите и с оглед предотвратяване на възможни инциденти преди завършването на работата по цялостното укрепване на съоръжението.

На 18 май т.г. Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” отвори врати за посетители при всички необходими мерки за сигурност и при спазване на предписаните от Министерството на здравеопазването санитарни изисквания. Последната сериозна консервационно-реставрационна намеса е била проектирана в края на 70-те години на ХХ в. и извършена в началото на 80-те години.

Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” притежава статут на единична историческа недвижима културна ценност с категория „национално значение”. Дори в периода на усложнена епидемична обстановка, след като отново отвори врати през м. май, в почивните дни е посещаван от стотици граждани.

3 юли - Международен ден без найлонови торбички http://www.kazanlak.com/news-31640.html

За 11-та поредна година отбелязваме Международния ден без найлонови торбички, на днешния 3 юли. За първи път, той се бележи през 2009 г. Инициативата е създадена от Bag Free World, които се борят за ограничаване и забрана на използването на пластмасови предмети за еднократна употреба, в това число и торбичките. Целта е да се изгради бъдеще без пластмасови отпадъци и хората да се насърчат да опазват околната среда, като избират по-екологични алтернативи на найлоновата торбичка.

Найлоновите торбички са на всякъде около нас и повечето от нас ги използват всеки ден, въпреки че те ни влизат в употреба средно 25 мин. Те са практични и ни улесняват, но последвалите вреди от тях са необратими. Тяхната лекота позволява разпространението им надалеч и голямо количество от тях попадат в океаните и моретата, което става причина за смъртта на над 100 000 морски животни всяка година.

Замърсяването с пластмаса е глобална катастрофа и за съжаление е създадена от човека. Вредата от пластмасата вреди освен унищожително на околната среда, но и е пагубна за морските обитатели, и за човешкото здраве.

В зависимост от материала на всяка една найлонова торбичка й отнема между 100 и 500 години да се разгради в естествена среда, която не е природата.

1 милион найлонови торбички се използват по целия свят всяка минута. Средно човек употребява по около 500 пластмасови торби годишно.

3 400 000 торбички се произвеждат всяка година в ЕС, което се равнява на теглото на над 2 мил. автомобила.

А за да намалим вредите нанесени от найлоновите торбички, при пазаруване можем да носим своя собствена хартиена или платнена торбичка. Така не само ще спестим пари, но и ще помогнем за опазването на околната среда.

След спецакцията в Мъглиж: дрехи ментета и алкохол без бандерол http://www.kazanlak.com/news-31639.html

На 2-и юли, по разпореждане на окръжния прокурор на град Стара Загора Дичо Атанасов, е проведена и Специализирана полицейска операция на територията на гр. Мъглиж, област Стара Загора. В нея са участвали служители на ОД на МВР - Стара Загора съвместно със здравни инспектори на Областна дирекция по безопасност на храните - Стара Загора. В хода на операцията са направени проверки на обекти, извършващи търговска дейност с хранителни стоки и облекло.

При проверка на две помещения в Мъглиж, пригодени за търговска дейност, стопанисвани от двама собственици, доброволно са били предадени различни артикули анцузи, тениски, маратонки и др., с изписани на тях търговски марки, разпространявани без съгласието на притежателите на правата върху тях. В Районно управление - Казанлък са започнали проверки за престъпление по чл.172б от Наказателния кодекс.

При проверка в магазин за хранителни стоки в Мъглиж е открит алкохол без акцизен бандерол. Започната е проверка за престъпление по чл.234, ал.1 от
Наказателния кодекс.    

В хода на полицейската операция, съвместно със служителите на Областната дирекция по безопасност на храните, са извършени проверки за спазване на Закона за ветеринарно-медицинската дейност, както и за отстраняване на предпоставки за възникване на пътнотранспортни произшествия с домашни животни по републиканската пътна мрежа. Проверени са 125 лица и 86 моторни превозни средства. Съставени са 20 АУАН и 18 фиша за различни нарушения на Закона за движение по пътищата.

Баба Тана е вече у дома си http://www.kazanlak.com/news-31638.html

Това обяви преди минути Янко Янков в социалните мрежи. След призива си за помощ да открие близките на пострадалата 85-годишна жена, внукът ѝ с е свързал с него, а баба Тана е вече вкъщи. Нейната снаха я е прибрала от болницата.

Ето какво написа в личния си фейсбук профил общинският съветник от Стара Загора Янко Янков:

„Баба Тана е вече у дома си. Звънна ми внукът ѝ, а от болницата я е прибрала снаха ѝ. Бабата е със счупен нос, но близките ѝ са подписали информирано съгласие, че отказват да се настани в болница за лечение и ще си я приберат у тях.

Успяхме да направим нещо добро. Случаят е приключен!

Благодаря на всички, които се включиха по всякакъв начин.

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, ХОРА!!!”

Пет легенди в една вечер събира амфитеатър “Дамасцена“ http://www.kazanlak.com/news-31637.html

Летните прохладни вечери в амфитеатър „Дамасцена“ продължават!

Любими песни на три поколения българи ще звучат на 17 юли, от 21.00 часа от сцената на амфитеатър „Дамасцена“, където супергрупата „Фондацията“ ще изпълни първия си следкарантинен концерт. 

Песни по старите ноти с нов аранжимент, луди танци под звездите, "Фондацията" обещава силни емоции и много адреналин. Лятото е в разгара си! Направете го незабравимо с гостите на „Дамасцена“, музикалното съзвездие събрало 5 от легендите на българската музика - Кирил Маричков („Щурците“), Иван Лечев (ФСБ), Дони (Дони и Момчил), Венко Поромански (група „Те“) и Славчо Николов (Б.Т.Р).

Супергрупата „Фондацията“ е основана в начало на 2013 г. Тя е една от най-успешните банди в българската музикална история. За краткото време от своето съществуване, групата оставя зад себе си множество турнета в САЩ и Канада, Европа, Нова Зеландия, Австралия и др. През 2018 г. правят първото околосветско турне на българска група.

"Фондацията" не е само група. Тя обединява музиканти, които чертаха и чертаят характери и мечти, определят ценности, говорят през душите на десетки. Еталон за вечни хитове, вдъхновение за младите музиканти.

"Елате да пеем заедно и да се забавляваме!" Ще звучат познатите и неостаряващи класики, с дъх на нов живот: "Пак ще се прегърнем" (ФСБ), "Да погледна в теб" (БТР), "Дива роза" (Дони и Момчил), "Вълшебен цвят" (Щурците). 

С цената на билета ще получите и безплатна обиколка из Етнографски Комплекс "Дамасцена".

Дата: 17 юли

Час: 21.00 часа

Цена на билета: 30 лв

Билети може да закупите от:

Касите на входа на Етнографски комплекс “Дамасцена”

Магазина на Комплекс Дамасцена в гр.Казанлък, ул.Петко Стайнов №12 (срещу хотел Палас)

Магазина на KIA Казанлък в гр. Казанлък, бул.Александър Батенберг №223

Petters Coffe Shop намиращ се в гр.Казанлък, ул. Христо Ботев №56

Както и онлайн от ТУК

Издирват казанлъчанин, син на пострадала жена в Стара Загора http://www.kazanlak.com/news-31636.html

С призив в социалните мрежи, общинският съветник в Стара Загора Янко Янков, издирва близки на пострадала 85-годишна жена, паднала на улицата в Стара Загора. Пред Янков жената заявила, че има син, който живее в Казанлък, но няма телефонния му номер.

За връзка с възрастната жена Янков предоставя своя личен номер: 0887 364 444.

Публикацията на общинския съветник бързо се разпространи в социалните мрежи, като целта е тя да достигне и до близките на жената. Ето какво написа той в своя профил във фейсбук:

„Имам нужда от помощ. Тази жена се казва баба Тана, на 85 години. Падна пред “Кенди кафе” и се заби с главата на плочките. В резултат, на което ѝ се поду носа и ѝ потече кръв - според мен е счупен. Също така и главата и се зачерви лошо.

Изправих я жената и я сложих да седне на пейката. Дадох ѝ вода и лед да си наложи на носа. Извиках и Бърза помощ. Жената живее сама и каза, че има син, който живее в Казанлък, но няма номер да му звъннем.

Ще я приемат в болницата сигурно под наблюдение, моля за информация как да издирим нейни близки. Дадох си телефона на доктора от линейката и очаквам да ми звъннат да не я пуснат сама да се прибира.

Оставям и телефон за контакт с мен: 0887364444.”

 

Три нови мерки за запазване на работните места и намаляване на безработицата http://www.kazanlak.com/news-31635.html

Министерството на труда и социалната политика ще стартира до края на седмицата три мерки за запазване на работните места и за намаляване на безработицата.

В пакета "Заетост х3" влизат новият вариант на мярката 60/40, мярката за подпомагане на секторите на транспорта и туризма с 290 лв. за запазване на работно място, както и нова схема за наемане на безработни.

Ще продължи запазването на работни места по 60/40, като възможност да кандидатстват ще имат предприятия от повече сектори, включително от сектор "Здравеопазване". Те ще получат средства за до три месеца - юли, август и септември, в размер на 60 на сто от осигурителния доход за май 2020г. и 60 на сто от дължимите от работодателя осигурителни вноски. Отпада условието фирмите  да не са извършвали дейност в последните месеци. Те трябва да докажат спад на приходите с 20% спрямо същия период през 2019 г. и да са декларирали дължимите данъци за 2020г. Работодателите, получили средства за запазване на заетостта, ще изплащат на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер, не по-малък от осигурителния доход за май 2020 г. Очаква се с новия вариант на мярката да се запазят доходите на около 300 000 души.

Помощ за запазване на работни места се предвижда и за работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% спрямо миналата година. Те ще могат да получат компенсации в размер на 290 лв. месечно за работно място, като средствата ще достигнат до около 22 000 работещи. Тази мярка може да се комбинира с 60/40, с което на практика помощта за тези сектори ще стане 80/20. Парите за компенсациите ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР), като определеният бюджет е в размер на 40 млн. лв. Средствата ще се изплащат за период до 6 месеца.

Третата мярка от пакет "Заетост х3" дава възможност работодатели да кандидатстват в Бюрата по труда за наемане на безработни по процедурата „Заетост за теб“ на ОПРЧР. Операцията е с бюджет от 160 млн. лв., като 50 млн. лв. приоритетно са насочени към фирми от секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“. Безработните лица могат да бъдат наемани на пълно или непълно работно време за период до 3 месеца, в който ще бъде покривана минималната работна заплата и осигурителните вноски за сметка на работодателя.

“Лястовиците“ отново с награда сред 120 участници http://www.kazanlak.com/news-31634.html

На 30 юни и 01 юли 2020 г. в гр. Сливен на летище "Бършен" се проведе първия Държавен личен отборен шампионат /ДЛОШ/ за 2020 г.

Над 120 състезателя се включиха в ДЛОШ на шосе за момчета младша и старша възраст и момичета и девойки.

Много добро представяне за колоездачите на КК "Лястовица-1905" с треньор Иван Карапетров.

Сребърен медал за Георги Георгиев в индивидуалното бягане по часовник при момчета младша възраст и 10 място за Данаил Иванов.

Трето място в общото отборното класиране - момчета старша възраст за отбора на КК "Лястовица-1905" в състав: Кевин Хаджиев , Калоян Папазов , Петър Матеев и Станислав Узунчев.

Районна прокуратура - Казанлък с нов младши прокурор http://www.kazanlak.com/news-31633.html

В Районна прокуратура-Казанлък се проведе тържествена церемония по встъпване в длъжност на младши прокурор Венета Николова, назначена с решение на Висшия съдебен съвет след участие в конкурс за първоначално назначаване. В присъствието на колегите си, тя положи тържествена клетва и подписа клетвен лист, съгласно разпоредбите на чл. 156 и чл. 157 от Закона за съдебната власт.

Административният ръководител на Районна прокуратура - Казанлък Таня Димитрова представи Венета Николова пред колегите, като й пожела успехи в прокурорската работа. Тя е завършила специалността „Право“ в Бургаски свободен университет. Работила е като адвокат и юрисконсулт в търговско дружество. Колегите от Районна прокуратура - Казанлък също й пожелаха успешна и пълноценна професионална реализация.

В Старозагорско: най-много от лекарите са във възрастовата група 55-64 години http://www.kazanlak.com/news-31632.html

Лечебни заведения и леглови фонд

Към 31.12.2019 г. в област Стара Загора функционират 14 заведения за болнична помощ с 2 464 легла, от които 12 болници с 2 284 легла.

Лечебни и здравни заведения към 31.12.2019 година

Заведенията за болнична помощ включват болници, центрове за кожно-венерически заболявания, центрове за психично здраве и комплексни онкологични центрове. В сравнение с 2018 г. броят на болничните заведенията не се променя, но легловият им фонд нараства с 1.9%.

Съгласно Закона за лечебните заведения болниците са многопрофилни и специализирани. Към 31.12.2019 г. многопрофилните болници в област Стара Загора са 8 с 1 560 легла, или в 66.7% от болниците е съсредоточен 68.3% от легловия фонд на всички болници в областта.

Към заведенията за болнична помощ се отнасят и центровете със стационар (бивши диспансери), които при регистрацията си като основна дейност са посочили болнична дейност. В края на 2019 г. в област Стара Загора тези центрове са 2 със 180 легла.

Осигуреността на населението с болнични легла в област Стара Загора е 786.2 на 100 000 души от населението. Към 31.12.2019 г. заведенията за извънболнична помощ в област Стара Загора са 102 с 79 легла за краткосрочно наблюдение и престой.

Към други лечебни и здравни заведения се отнасят центровете за спешна медицинска помощ, регионалните здравни инспекции, домовете за медико-социални грижи за деца, хосписите, националните центрове без легла, диализните центрове, както и центровете за трансфузионна хематология. В края на 2019 г. тези заведения са 7 с 219 легла.

Медицински персонал

В края на 2019 г. на основен трудов договор в лечебните и здравните заведения в област Стара Загора практикуват 1 275 лекари. Лекарите по дентална медицина са 290, като 287 от тях работят в индивидуални и групови практики по договор с НЗОК. Медицинските специалисти по здравни грижи са 2 172, от които 1 461 медицински сестри и 148 акушерки.

Към 31.12.2019 г. 55.6% от практикуващите лекари са жени. Най-голям е делът на лекарите във възрастовата група 55-64 години - 35.5% и 45-54 години - 32.1%. Младите практикуващи лекари - на възраст до 35 години, са 163, или 12.8%, а най-възрастните (на 65 и повече години) - 139, или 10.9%.

В структурата на лекарите по специалности най-голям е делът на общопрактикуващите лекари - 211, или 16.5% от всички практикуващи лекари в областта, следвани от: Спешна медицина – 82 (6.4%), Кардиология, Педиатрия и Акушерство и гинекология – по 66 (5.2%), Хирургия и Нервни болести - по 63 ( 4.9%).

Осигуреността с лекари в област Стара Загора в края на 2019 г. е 40.7 на 10 000 души от населението, а с лекари по дентална медицина - 9.3 на 10 000 души от населението.

Показателят за осигуреност с лекари в областта е по-нисък от средния за страната (42.6 на 10 000 души от населението). Стойности над този за страната има показателят в областите Плевен (62.8 на 10 000 души от населението), София (столица) (51.2), Пловдив (51.0) и Варна (50.7). Най-нисък е показателят за областите Кърджали (24.8 на 10 000 души от населението), Добрич (27.2) и Силистра (27.7).

Национален статистически институт

Шипченци изградиха кът за отдих с чешма със собствени средства http://www.kazanlak.com/news-31630.html

Семейство Даниела и Емил Малешинови от балканското градче Шипка, изгради със собствени средства кът за отдих и изворна чешма в местноста "Димовец". Мястото е едно от най-посещаваните от месното население, заради изворната си вода.

Новата придобивка бе официално открита вчера, 1 юли, от Кмета на град Шипка - Василка Панайотова и осветена от местния свещенник отец Иван, който отбеляза, че през вчерашния ден, когато Църквата почита лечителите безсребърници Козма и Дамян, делото на семейство Малешинови е благословено, за благото на шипченци и гостите на града.

Кметът на града връчи на семейството плакет в знак на благодарност и признателност от името на цялата Шипченска общественост за новоизграденото бижу в подножието на балкана.

Панайотова припомни също, че мястото дълги години бе неугледно и труднопроходимо заради обраслите къпини, а водата излизаше от една тръба върху кална дупка. Сега е облагородено с цветя, каскадно падащи води в реката, новоизградени алпинеуми с цветя и прекрасна чешма с вградена икона на Иисус Христос Спасител.

"Да изградиш чешма, това е най-голямото добро на света!", подчерта Василка Панайотова. "А където има вода, там има и живот.", допълни тя.

"Благодари на всички, които съдействаха за осъществяване на благородната идея - Марин Петков, който неотлъчно помагаше на семейство Малешинови, на Христо Гъдев, Иван Гуджев, Милчо и Радослав Шикови, Мариана Ботева, Таня Ганевска и много други добри хора, за техния труд и съпричастност по почистване и облагородяване на района около чешмата. ... "Да правиш добро за другите е дар - дар за този, който получава и дар за този, който дава.

Доброто дело дава пример! ... Предай нататък...!", трогната, заяви още Панайотова.

Събират неписаните истории за Бузлуджа http://www.kazanlak.com/news-31629.html

От 2-ри юли започва кампания за набиране на лични истории, свързани с паметника Бузлуджа.

Ако сте участвали в изграждането или използването на сградата, ако сте били на откриването или на друго събитие, ако имате своя лична история, свързана с мястото или пък познавате такъв човек, то моля свържете се с екипа на "Buzludzha project".

"Паметникът Бузлуджа е един от най-изключителните паметници от модернизма в България и в света. Проучвайки многото технически аспекти на монумента в последните месеци, ние осъзнаваме, че той е не просто архитектура и изкуство, не само конструкция и символизъм. Паметникът е бил и все още е част от живота на много българи. Именно това е една от причините за неговата ценност. Ние имаме уникалния шанс да сме съвременници на хората, които са строили, използвали и съпреживели сградата. Тези истории са важни, а си отиват, неразказани и незаписани. Нашата цел е да създадем диалог между поколенията, защото вярваме, че разговорът за бъдещето на сградата неминуемо започва с разговор за нейното минало.", апелира работният тим.

В рамките на изготвянето на “План за опазване и управление” на паметника Бузлуджа, екипът на "Buzludzha project" иска да научи повече детайли за сградата, да чуе как тя е била възприемана и какво е било нейното значение за живота на хората. Включете се в проекта като споделите с нас вашите спомени. Изпратете снимки, документи, предмети, свързани с монумента. Всяка една история или артефакт са ценни. Историите могат да бъдат във видео или друг формат, а авторът им има право да запази анонимност.

По време на кампанията екипът ще посети градовете около Бузлуджа, за да изслуша и запише историите на местните хора. Разкажете Вашата история на:

16 юли в Пловдив, Галерия „Arsenal of Art“, ул. „Магура“ 4

17 юли в Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, бул. „Руски“ 44

18 юли в Казанлък, Литературно-художествен музей “Чудомир”, ул. „Трапезица“ 6

19 юли в Габрово, Художествена галерия „Христо Цокев", ул. „Св. Кирил и Методий“ 10

За да няма изчакване и да се предотврати събирането на много хора на едно място, интервютата ще се провеждат с предварително записване. За контакти: телефон - 0883346496; имейл - my.buz.story@gmail.com; пощенски адрес - ул. Сердика 25, 1202 София за фондация „Проект Бузлуджа“.

Кампанията ще продължи до края на август, като актуална и любопитна информация за нея ще може да получите от фейсбук и на сайта нa проекта.

Припомняме, че преди почти една година международен екип от експерти започна да работи за изготвянето на “Плана за опазване и управление” на паметника Бузлуджа. Проектът е координиран от фондация „Проект Бузлуджа“ и е под ръководството на ИКОМОС (Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места) с академични партньори Университета по архитектура строителство и геодезия в София и Техническия университет в Мюнхен.

За да научите повече за проекта, вижте във видеото:

video::http://youtu.be/-KRSj-7guvQ::video

Задържаха напушен шофьор http://www.kazanlak.com/news-31628.html

Още в сутрешните часове на вчерашния ден, униформените спипаха шофьор, седнал зад волана след употреба на канабис.

На 01 юли 2020 г., в Районно управление-Казанлък е образувано бързо производство за престъпление по чл.343б, ал.3, от Наказателния кодекс срещу 30-годишен мъж, затова че на същата дата, около 09:20 ч., в гр. Казанлък, по бул. ''23-ти пехотен Шипченски полк'', е управлявал лек автомобил ''Фолксваген'', след употреба на наркотично вещество - канабис, установено с техническо средство.

Водачът е задържан за срок до 24 часа.

Спецакция се провежда в Мъглиж http://www.kazanlak.com/news-31627.html

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата и криминална престъпност се провежда в момента в гр. Мъглиж.

Акцията е по разпореждане на Окръжна прокуратура – Стара Загора и се осъществява от Областна дирекция на МВР Стара Загора и Районно управление на МВР Казанлък съвместно със служители на Агенцията по безопасност на храните.

Операцията е във връзка с десетките сигнали за безстопанствени животни в региона, създаващи предпоставки за пътнотранспортни произшествия, съобщи окръжният прокурор Дичо Атанасов.

„Имаме образувани дела, където такива животни са навлезли на пътно платно и са предизвикали възникване на ПТП, защото това се случва през тъмната част на денонощието. Също така се водят преписки и дела за откраднати животни и дали всички животни, които бъдат проверени имат съответния съобразно нормативната уредба изисквания за чип и паспорт на животните. В тази връзка ще направим тази проверка и съобразно нормативната уредба ще бъдат предприети евентуално действия, както от административен характер, за изземане на животни от Агенцията за безопасност на храните, така и от полицията, ако бъдат намерени противозаконно отнети животни.“, сподели окръжният прокурор Дичо Атанасов.

Радио Стара Загора

Крадци се разхладиха в жегите с “безплатен“ сладолед http://www.kazanlak.com/news-31626.html

На 01 юли 2020 г. в Районно управление - Казанлък е получено съобщение за взломена хладилна витрина, намираща се в гр. Казанлък, на ул. "Стефан Караджа". На място е установено, че за времето от 20:00 ч. на 30 юни до 07:00 ч. на другия ден е счупено стъклото на витрина и е извършена кражба на сладолед от различни видове.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.195 от Наказателния кодекс.

МГ първи по успех в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-31625.html

За поредна година учениците от ППМГ „Никола Обрешков“, гр. Казанлък, се представиха блестящо на държавните зрелостни изпити, на националните външни оценявания и националните олимпиади и състезания.

Учениците от випуск 2020 показаха много високи резултати на държавните зрелостни изпити по български език и литература - средният успех е 5,18.

Зрелостниците, обучавани от господин Николай Ненков, са получили 2 пълни шестици и 37 отлични оценки. При втория най-масов задължителен зрелостен изпит - по английски език, успехът също е повече от впечатляващ - отличен 5, 62 - благодарение на усилията на учителя им госпожа Ваня Илева и на труда на учениците през годините.

Учителят по химия и опазване на околната среда госпожа Саша Чувитева също е подготвила на международно ниво своите възпитаници, чиито среден успех е отличен 5, 91.

По биология учениците също са отличени с постигнат резултат 5, 59. Традицията е спазена и по физика със среден успех 5, 74. Преподаватели са господин  Георги Бяндов и госпожа Радиана Пенова.

Общо на Държавните зрелостни изпити учениците са получили 8 пълни шестици, а оценките между 5, 90 и 5, 99 са 11.

Седмокласниците не отстъпват по постижения, като резултатите от националното външно оценяване по български език и литература и по математика са първи в региона и са значително над средните за областта и страната.

Малките възпитаници на ППМГ са постигнали среден успех от 71 точки по математика (от 100 възможни), което е значително над средния успех за областта - 32 т.  и средния за страната - 36 т. По български език и литература средният успех е 78 точки, като за областта той е 44 точки, а за страната - 51 точки. Отличната подготовка на учениците дължим на труда на госпожа Стефка Илиева по математика и  господин Николай Ненков по български език и литература, както и на целия педагогически екип. Училището е едно от малкото в страната, в което има седмокласник  с максималния брой от 100 точки  по математика.

По брой участници в олимпиади и състезания ППМГ „Никола Обрешков“, гр. Казанлък е сред водещите училища в областта и страната. В националния кръг на ученическите олимпиади по различните учебни  предмети- български език и литература, английски език, химия и опазване на околната среда, физика, география и икономика, информационни технологии, история и цивилизация, астрономия, философия, биология и здравно образование – участват значителен брой ученици.

Очакват се лауреати от националния кръг на олимпиадите с което ще бъде възнаграден трудът на учениците и техните учители.

В навечерието на своята 50-годишнина училището продължава да е най-желаното в региона. Екипът му с нетърпение очаква новите ученици в 5-ти и 8-ми клас, за да бъдат част от традицията на успеха.

Плащаме по-скъп ток с 4% от 1 юли http://www.kazanlak.com/news-31624.html

В свое Решение №Ц-29 от 01.07.2020 г. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди нови цени на електрическата енергия за битови и небитови клиенти, присъединени към мрежа „ниско напрежение“ в Югоизточна България в сила от 01.07.2020 г. Според Решението на КЕВР крайните цени с ДДС за битови клиенти в Югоизточна България са както следва:

• Дневна тарифа 0,23155 лв. (с ДДС) / кВтч. Това е увеличение 4,12%% спрямо досегашната цена от 0,22238 лв. (с ДДС) / кВтч.

• Нощна тарифа 0,13158 лв. (с ДДС) / кВтч. Това е увеличение с 4,13% спрямо досегашната цена от 0,12636 лв. (с ДДС) / кВтч.

Определените цени от КЕВР за небитови клиенти са валидни до 30.09.2020 г. съгласно чл.97, ал.1, т.4 от Закона за енергетиката.

Както при всяка смяна на цени, информацията за консумацията в следващите фактури ще бъде разделена на два отделни периода – потребление по стари цени до 30 юни 2020 г, включително и потребление по нови цени от 1 юли 2020 г., припомня елктроразпределителното дружество. Общият брой на дните в отчетния период отговаря на нормалния месечен период на отчитане за всеки клиент, като се запазват регулярните срокове на отчитане.

Община Казанлък получи финансиране за проекта „Изграждане на социални жилища“ http://www.kazanlak.com/news-31623.html

На 30 юни 2020 г. бе подписан Административният Договор за проект „Изграждане на социални жилища“. Инфраструктурният проект предвижда ново строителство на общо 10 броя социални жилища за социално слаби хора.

Чрез изпълнение на проект „Изграждане на социални жилища“ ще бъде създадена подходяща социална инфраструктура, която да осигури нормални условия на живот на уязвими, малцилствени и социално слаби групи, хора в неравностойно положение сред населението на община Казанлък.

Къщичките ще бъдат изградени в 4 общински имота на територията на град Казанлък:

- ул. „Петьо Ганин“ № 2, № 5 и № 7, където ще бъдат построени три еднакви двуетажни двуфамилни жилищни къщи.

- ул. „Козлодуй“ № 10, където ще бъдат построени две еднакви двуетажни двуфамилни жилищни къщи.

Социалните жилища са вид общински жилища, но като задължителни условия към бъдещите потребители ще бъдат поставени условия за включване в образователния процес, заетост, здравеопазване и други.

Договорът е за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-1.024-0005-C01 между Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 в Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Община Казанлък. 100% безвъзмездната финансова помощ възлиза на 1 288 120,54 лв. Срокът за изпълнение на всички дейности по проекта е 24 месеца, считано от 30 юни 2020 г.

На следващ етап на проекта предстои работа с целевите групи, които ще имат право на настаняване в новоизградените социални жилища.

Пресцентър на община Казанлък

Младежи на мотор пострадаха тежко след удар в автомобил http://www.kazanlak.com/news-31622.html

Момче и момиче са с тежки травми, след като 66-годишен шофьор на лек автомобил не спази знак "Стоп". Инцидентът се случи късно вечерта през вчерашния 1 юли на кръстовището до гр. Крън.

Мотоциклетистът, 19-годишен мъж е получил порезни рани на лявата ръка и фрактура на лявото коляно, а пътуващо на мотоциклета 18-годишно момиче е получили фрактура на левия крак в областта на бедрото, скъсани сухожилия на лявата ръка и комоцио. Двамата са настанени за лечение в УМБАЛ – Стара Загора.

В 22:15 часа, в гр. Крън, по ул. ''Петко Влаев'', се е движил лек автомобил ''Мазда'', управляван от 66-годишния мъж. На кръстовището с главен път Габрово - Казанлък, водачът не спазил пътен знак ''Стоп'' и навлязъл в кръстовището, при което е последвал сблъсък с движещ се по главния път мотоциклет ''Ямаха'', управляван от 19-годишния мъж. 

Водачите са тествани за употреба на алкохол с техническо средство, което е отчело отрицателни резултати. В РУ - Казанлък е образувано досъдебно производство по чл.343 от Наказателния кодекс.

Снимки: Нова.бг

Удължаване на срока за услугата „Топъл обяд“ http://www.kazanlak.com/news-31621.html

До 24 юли 2020 г. e удължен срокът за предоставяне на услугата „Топъл обяд“ по проект „Целево подпомагане с топъл обяд в община Казанлък“.

От началото на работата по проекта на 04.05.2020 г. до момента топла храна за обяд - супа, основно ястие, хляб, десерт всеки работен ден достига до дома на 200 потребители.

Целта на „Топлия обяд“ е подобряване на качеството на живот на уязвими хора, които не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна, в условията на обявената извънредна ситуация.

Дейностите по проекта се изпълняват от „Домашен социален патронаж“, гр. Казанлък. Информация и/или заявка за включване в услугата „топъл обяд“ може да бъде подавана на следните телефони: 0884 600 281, 0431 98 285, както и на ел. поща dspkz@abv.bg, всеки работен ден от 08:30 до 16:30 часа.

За да бъдат включени в „топъл обяд“ потребителите трябва да попадат в следните целеви групи:

· Лица с ниски доходи, под линията на бедност, определена за страната, за времето, в което са поставени под задължителна карантина;

· Уязвими лица, в това число и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, определена за страната, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и в условията на извънредното положение, обявено за страната не са в състояние да си осигурят прехраната;

· Лица, които поради възрастта си, поради трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.

В допълнение към доставянето на топлия обяд нуждаещите се могат да разчитат и на допълнителна подкрепа, като закупуване на хранителни продукти, лекарства, продукти от първа необходимост. Покупките се извършват с техни лични средства.

Проект „Целево подпомагане с топъл обяд в община Казанлък“ е финансиран по Целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“

Пресцентър на община Казанлък

Пешеходка пострада в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-31620.html

Автомобил блъсна пешеходка в Казанлък. Инцидентът се случи около 8,20 часа тази сутрин на ул. "Хан Аспарух".

Пешеходката е откарана в Спешна помощ, като за момента не е известно състоянието ѝ. 

Жената е пресичала улицата, като се е движила в посока от север на юг, когато преминаващият таксиметров автомобил я ударил.

На място е Полиция.

Бюрото по труда ще отпуска субсидии за наемане на безработни http://www.kazanlak.com/news-31619.html

Дирекция „Бюро по труда” Казанлък информира, че стартира изпълнението на проект „Заетост за теб”, който се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и ще се изпълнява от Агенцията по заетостта на територията на цялата страна. Предвижда се проектът да осигури заетост на 70 000 безработни лица, в т. ч. такива, останали без работа вследствие от възникналата пандемия и разпространението на коронавирусa COVID-19.

Проектът цели да окаже навременна подкрепа на работодатели за наемане на безработни лица чрез осигуряване на субсидия за заетост. От една страна това ще спомогне за по-бързото възстановяване на икономическите и производствени процеси в предприятията, а от друга – ще се осигури превенция от изпадане в продължителна безработица на регистрираните в бюрата по труда лица.

След 14.00 часа на 01 юли 2020 г. до изчерпване на предвидения финансов ресурс, работодателите, желаещи да се включат в проект „Заетост за теб”, могат да подават своите заявки по електронен път на следния линк на официалната страница на Агенцията по заетостта.

За целите на Проекта работодателите могат да кандидатстват за получаване на финансова помощ за срок до 3 месеца за обявени от тях свободни работни места, като следва да се спазват изискванията на Кодекса на труда. За да се гарантира устойчивост, работодателят е длъжен да запази заетостта на 75% от подкрепените лица за период, равен на периода на субсидираната заетост.

Целева група по проекта са безработни лица, регистрирани в дирекции „Бюро по труда”, като същите не следва да са били в трудови правоотношения с работодателя или свързани с него предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия в период, не по-малък от 1 (един) месец от подаване на Заявката на работодателя.

На работодателите, които осигурят заетост по Проекта, ще бъдат покрити разходите за трудови възнаграждения за наетите лица в размер на минималната работна заплата, установена за страната, както и дължимите вноски за сметка на работодателите, начислени на база минималната работна заплата. Максималният размер на финансовата помощ по Проекта е в размер на левовата равностойност на 200 000 евро или 391 166 лв. съгласно Регламент 1407/2013, публикуван в Официален вестник на ЕС от 20.12.2013 г.

Разходите по изпълнението на проекта се финансират по линия на ЕСФ и националния бюджет на Р България. Бюджетът на проекта е 160 000 000 лв., от които е определена национална квота в размер на 50 000 000 лв. за приоритетно подпомагане на работодатели от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” и „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации”. Останалата част от бюджета на проекта е разпределена на квотен принцип по общини съгласно равнището на безработица, броя на новорегистрирани безработни след 13.03.2020 г. и брой работодатели от съответните общини.

Класирането на работодателите ще се осъществи на принципа „първи по време, първи по право”, като заявки ще се одобряват до достигане на определената квота – националната за сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” и „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации” и квотата по общини за останалите сектори. Във втория случай (за квотата по общини), при наличие на остатъчен финансов ресурс от определения за дадената област, същият ще се преразпредели към друга област.

На официалната страница на Агенцията по заетостта ще се публикува квотното разпределение на финансовите ресурси съгласно изискванията на проекта, а впоследствие регулярно – одобрените и неодобрените работодатели и резервен списък.

Подробна информация за условията по Проекта може да бъде намерена на официалната страница на Агенцията по заетостта, както и в Дирекция „Бюро по труда” Казанлък.

Заради конфликт на интереси 10 000 лв. глоба ще плаща бившият директор на РЗИ-Стара Загора http://www.kazanlak.com/news-31618.html

На редовно заседание, проведено на 1 юли 2020 г., Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) прие решение за установяване на конфликт на интереси по отношение на д-р Златина Нанева – директор на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Стара Загора.

Производството срещу нея е започнало по сигнал, в който се твърди, че съпругът й е собственик на хоспис („Хоспис – ЗН“ ЕООД), а успоредно с това, в качеството си на длъжностно лице, тя е и началник на служителите на РЗИ – Стара Загора, които извършват контрол на дейността на хосписа и на негови конкурентни обекти. на територията на гр. Стара Загора.

Служебните задължения на Нанева се изразяват в ръководство, организация, контрол, координация и отчет на изпълнението от служителите в инспекцията. Тя ежегодно със своя заповед възлага проверки на обекти, подлежащи на държавен здравен контрол. Сред тези обекти е и хосписът, чийто едноличен собственик и управител е нейният съпруг.

От събраните в хода на производството доказателства е установено безспорно, че всички проверки на „Хоспис – ЗН“ се извършват от пряко подчинени на нея служители., които не са установили нарушения в периода 2017 – 2019 г. По отношение на конкурентен хоспис при извършени проверки са давани предписания за отстраняване на констатирани нередности.

Установено е, че в периода 2017-2019 година, Златина Нанева е притежавала възможности за упражняване на влияние върху всички служители в ръководената от нея здравна инспекция. Тези възможности са използвани в частен интерес на свързаното с нея лице – нейният съпруг, като в резултат е реализирана нематериална облага, изразяваща се в помощ за работа на хосписа и избягване на санкции.

С решение на КПКОНПИ, на д-р Нанева е наложена глоба в размер на 10 000 лв.

Припомняме ви, че д-р Нанева бе освободена от длъжността си на директор на РЗИ - Стара Загора на 2 март тази година, като на нейният пост застана д-р Станимир Станков.

Фотографи от севера и юга посрещнаха Джулая на Паметника на свободата http://www.kazanlak.com/news-31617.html

За четвърта поредна година на Паметника на свободата се проведе един по-различен Джулай. Първият изгрев на юли, рано сутринта днес около 4:30 часа, събра за пореден път фотографи от „севера и юга”. Приятелската среща бе с леко намигване и едно единствено условие – да има положителни емоции, като носенето на камери и снимането не бяха задължителни.

Фотографи, любители и приятели на фотографията от Казанлък, Габрово и Дряново запечатаха първите лъчи на юлския изгрев тази година. От града на розите тази година слънцето посрещнаха Пламен Петков, Виктор Маринов, Слави Заяков, Мария Димова и Димитър Димитров.

Паметникът на свободата обаче се оказа любима дестинация за посрещане на Джулай морнинг и на много други хора от региона, заради великолепната гледка, която се открива от върха.

С много снимки и емоции премина днешният изгрев. Вижте част от кадрите, които запечатаха Виктор Маринов и Пламен Петков.

снимки: Пламен Петков / групова снимка: Виктор Маринов

Честити 55 години на Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм http://www.kazanlak.com/news-31615.html

Юбилеят на Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм честити Кметът на Община Казанлък: „Вашата гимназия е тръгнала надалече и хоризонтите се огромни.“, отбеляза Галина Стоянова в приветствието си. На учители и ученици тя пожела: „Здраве и успехи, да преодоляваме всички кризи и пандемии по начина, по който го правим и днес – с усмивка!“ и връчи на „рождениците“ символа на Града на розите.

В поздрава си към гостите на празника, преподаватели, бивши колеги и ученици директорът на гимназията Антони Илиев отбеляза, че учебното заведение успешно обновява материалната си база по различни национални програми, работи по повече от 10 европейски проекта, в партньорство с над 30 представители на бизнеса, Община Казанлък и РУ „Образование“ – Стара Загора.

Награди получиха победителите сред учениците в многобройните празнични инициативи, посветени на юбилея. С почетна грамота и почетния знак на училището бяха отличени бивши директори и колеги, сред тях - и Рени Червенкова, управлявала учебното заведение повече от 21 години: „Мой втори дом, а понякога – и първи.“, сподели тя за гимназията и честити празника с благодарности за приемствеността на ръководството и проспериращото развитие.

Пресцентър на община Казанлък

Два чувала тютюн станаха причина за задържане на 51-годишен мъж http://www.kazanlak.com/news-31614.html

На 30 юни 2020 г., около 10:00 ч., в мъглижкото с. Юлиево, е извършена проверка в дома на 51-годишен мъж, при която същият доброволно е предал два полиетиленови чувала, съдържащи нарязан тютюн с общо тегло 10,760 кг.

В Районно управление - Казанлък е образувано бързо производство по чл.234, ал.1 от Наказателния кодекс.

И библиотеката се впуска в борбата срещу фалшивите новини http://www.kazanlak.com/news-31613.html

Българите са на второ място в света по незапознатост със спецификата на фалшивите новини. Това показва едно проучване на "Галъп Инернешънъл" за БНТ.

Повече от една четвърт от запитаните не могат да определят дали са срещали фалшиви новини или не.

Проучването показва, че най-неинформирани на тема фалшиви новини са японците. Почти половината от тях - 45% се затрудняват въобще да отговорят на въпроса "срещали ли сте фалшиви новини".

В България 26% от запитаните не могат да преценят дали са срещали фалшиви новини. А тези, които твърдят, че всеки ден или почти всеки ден се сблъскват с такива, са 23 на сто. Най-близък до нашия резултат има Италия - 24%.

Сред страните от Балканите, България е на последно място по дял заявяващи, че срещат фалшиви новини в ежедневието си. Водещи в това отношение са албанците - цели 56% от тях срещат проблема всеки ден. В Турция този дял е 50 на сто.

В световен мащаб повече от една трета от населението твърди, че се сблъсква с фалшиви новини всеки ден или почти всеки ден. Според резултатите от проучването това се случва най-често на унгарците, украинците и испанците. Новата заплаха е всекидневно явление в живота на над 60% от гражданите в тези страни. Най-рядко тя достига до руснаците, южнокорейците и японците.

Именно затова Общинска библиотека "Искра", съвместно с Фондация "Глобални библиотеки-България", за пореден път започва разяснителна кампания за фалшивите новини, които "тровят" общественото мислене, пречат да се изгражда правилна преценка за събития, личности и техните послания. Във всеки отдел на библиотеката и филиалите могат да се намерят онагледени материали, които правилно да ориентират медиите коя новина е фалшива.

Безплатен безжичен интернет на обществени места http://www.kazanlak.com/news-31612.html

Община Казанлък изгради безжична /Wi–Fi/ мрежа за безплатен достъп до Интернет на обществени места на открито и закрито на територията на общината.

Новата придобивка във виртуалното пространсто предоставя на жителите и гостите на общината безплатен достъп до Wi-Fi на висока скорост в различни зони. В мрежата са включени точки за публичен достъп на открито и на закрито на следните 18 места:

На открито на територията на град Казанлък:

- площад “Севтополис“, североизточно от Лъвова чешма;

- ул. “Искра“, около паметника „Японката“;

- ул. “Искра“, около Културно-информационния център;

- 4 точки за достъп в парк „Розариум“: зона на детски съоръжения срещу „ДКЦ - Поликлиника Казанлък“, зоната на шадравана, зоната пред Музея на розата, зоната на пресичане на двете централни алеи).

На закрито на територията на град Казанлък:

- Център за информация и услуги на гражданите в сградата на общинска администрация, бул. „Розова долина“ № 6;

- Зала № 6 в сградата на общинска администрация, бул. Розова долина № 6;

- Музей на розата в парк „Розариум“ - фоайе и Конферентна зала;

- Общинска Библиотека „Искра“;

- Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства;

- Художествена галерия – Казанлък;

- Исторически музей „Искра“;

На закрито в туристически обекти, извън град Казанлък:

- Тракийска могила „Оструша“;

- Тракийска могила „Голяма Косматка“;

- Тракийска могила  „Хелвеция“;

- Приемен център към гробници „Шушманец“, „Хелвеция“ и „Грифони“;

За достъп потребителите трябва да се включат към мрежа WiFi4EU и да приемат условията за използването й.

Мрежата е реализирана в рамките на инициативата WiFi4EU, която се финансира от Европейската комисия  по Механизма за свързване на Европа.

Пресцентър на Община Казанлък

Гешев предлага закриване на 38 районни прокуратури, включително и Казанлък http://www.kazanlak.com/news-31611.html

38 районни прокуратури да бъдат закрити от 1 януари 2021 г., а на тяхно място да бъдат открити териториални отделения. Районната прокуратура „майка“ ще е тази в съответния областен град. Това е предложил главният прокурор Иван Гешев на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, информира правният портал lex.bg.

„Предлагам да бъде продължен процесът по оптимизиране на районните прокуратури (РП) в страната, като се съобразят както валидните за всички районни прокуратури критерии, така и спецификите за всеки апелативен район“, пише главният прокурор в пълния текст на предложението си.

В това число в област Стара Загора попадат районните прокуратури в Казанлък и Чирпан.

Единствените районни прокуратури, които на този етап няма да бъдат закрити, са в софийския съдебен район. По този въпрос Гешев пише: „В предложението не са включени прокуратурите от района на ОП-София поради обективните му специфики, които не се срещат другаде в страната – липсата на районна прокуратура със седалище в областния град, изключително голям брой прокуратури, повечето от които отстоят на значително разстояние, и предизвикателствата на релефа“.

lex.bg

Областното ръководство, кметове и съветници от ГЕРБ се събраха на среща http://www.kazanlak.com/news-31610.html

Среща - дискусия между областното ръководство на ПП ГЕРБ - Стара Загора, кметове и общински съветници от Казанлък се проведе в града на розите. В разговорите се включиха и народните представители от региона. Дискутирана бе организационната политика на структурата, като бяха поставени въпроси относно подготовката на предстоящите избори за Народно събрание през следващата година.

И кметове, и общински съветници имаха възможност свободно да поставят и обсъдят актуалните теми и въпроси, които ги вълнуват, пред областното ръководство и народните представители. “Получи се една наистина хубава среща. Не че до сега не сме можели да говорим с ръководството или депутатите, но провеждането именно на такива срещи-дискусии е добра възможност да разговаряме по-дълго време и в по-спокойна обстановка”, коментираха кметове и общински съветници от община Казанлък.

Те бяха единодушни, че такива срещи се оказват ползотворни и смислени, още повече, когато, както и сега, се обсъждат актуални теми и политически въпроси.