Kazanlak.Com Kazanlak.Com Copyright 2000-2010 Kazanlak.Com http://www.kazanlak.com/ bg 24 Поздрав от Кмета на община Казанлък Галина Стоянова за Бабинден http://www.kazanlak.com/news-22965.html

УВАЖАЕМИ  ЛЕКАРИ, АКУШЕРКИ  И ЗДРАВНИ РАБОТНИЦИ,

Днес празнуват надеждата, вярата и благодарността към Вашата мисия и труд.

В Деня на родилната помощ – 21 януари, Бабинден бих искала да поздравя професионалните медицински екипи на Акушеро-гинекологичното отделениев МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, всички лекари и акушери, коитонеуморно полагат усилия за раждането на новия живот в община Казанлък, за сбъдването на безбройни мечти да станеш родител!

Искам да Ви пожелая здраве, много сили и кураж да продължавате да вършите Вашата високохуманна работа и да радвате всички ни с нови
жители в Долината на розите и на тракийските царе!

Бъдете горди от прекрасната си професия и неповторимия миг на първа среща с новородено дете!

Честит празник, честит Бабинден!

Галина Стоянова
Кмет на община Казанлък

Пътят към Бузлуджа е отворен и почистен http://www.kazanlak.com/news-22964.html

Общинският път към Бузлуджа е почистен и опесъчен, проходим при зимни условия.

Разчистени са места за паркиране. От разклона за панорамния път придвижването на посетителите трябва да става пеша към хижите, пистите или ски влека.

Призоваваме в по-тесните участъци на пътя шофьорите за толерантност, за да не се образуват тапи!

Републиканският панорамен път връх Шипка - връх Бузлуджа остава затворен до 31 март, 2017г.

Пресцентър на община Казанлък

Специалистите съветват: Мийте колата веднъж седмично именно през зимата http://www.kazanlak.com/news-22963.html

Винаги, когато времето е лошо, шофьорите сякаш автоматично спират да мислят за това, че трябва да почистват колата си, вярвайки, че това почистване просто не се изплаща, защото колата още на следващия ден ще бъде отново мръсна. Но това мнение е напълно погрешно. Ето защо …
Всъщност, колата не се чисти, само за да изглежда чиста! Това е само един от ефектите, а основната цел е премахването на замърсяванията и то не само заради естетиката, но и поради факта, че замърсяванията имат лошо влияние върху множество части на автомобила.

През зимния период, колата е често отрупана с много по-голямо количество примеси. През лятото, основно става дума за прах или евентуално кал, а през зимата превозните средства са покрити отново с прах и с истинска съкровищница от унищожители на автомобила.

Лошият ефект от всички „зимни примеси“ има промишлената сол, която се излива по улиците. Тя има такъв състав, че ако дълго време стои по колата, много лесно може да предизвика корозия, т.е. гниене на тези части от автомобила. А когато настъпи корозия, това може да предизвика и редица други сериозни проблеми – не само от естетически характер.

Един от най-добрите начини, за да предотвратим корозията е, редовно да мием колата през зимата и по този начин да не допуснем промишлената сол дълго да се запази върху автомобила. Идеално би било да се мие автомобила веднъж седмично през зимата, но ако това за вас е твърде голям разход или задължение, което едва ли бихте могли да реализирате, отделете време за почистване поне веднъж на две седмици. Трябва да знаете и че …

Солта най-добре и най-бързо се отстранява с топла вода, която веднага ще я разтвори. Смятайте, че тези примеси са буквално навсякъде, така че специално внимание обърнете на частите около гумите.

Освен индустриална сол, през зимния период по улиците се изливат и пясък и дребни камъчета, които също остават заключени в части от автомобила. Те могат да повредят боята и лака на колата, което през зимата предизвиква по-нататъшно разпространение на корозия.
През този период и калта със сигурност е неизбежно явление, особено около и по джантите.

А именно през зимата често почиствайте колата си!

Накратко:
1.Полепналият прах бързо се отстранява с препарат и вода под налягане.

2. Редовно почиствайте промишлената сол, която е по шасито, в противен случай корозията скоро ще атакува колата Ви.

3. Добре измийте колелата и калниците, защото там се събира голяма част от мръсотията от пътя.

4. Поддържайте редовно и гумените стелки.

5. С нанасяне на вакса, ще защитите цвета и лака от външни влияния, а и по-лесно ще „бяга“ водата и замърсяванията от каросерията.

6. Единственият начин да виждаме всичко и да караме безопасно е, да запазим стъклата чисти. И това важи за всички стъкла, не само за предното!

7. След измиването, добре изтрийте огледалата със суха кърпа, за да не останат следи от капки.

С пожелания за лек и безавариен път през зимата и по-дълъг живот на вашия автомобил, от Sugar CarWash  - първата автомивка на самообслужване в Казанлък. Заповядайте в двора на СБА!

Казанлъшките-социалистки поздравиха лекарите и персонала на родилното отделение в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-22962.html

„Ако си дал живот, ако си дал надежда… не си живял напразно“ – с тези думи, перифразирайки песента на Емил Димитров се обърнаха дамите от клуба на жените-социалистки към екипа на „Родилно отделение“ в МБАЛ „Христо Стамболийски” Казанлък.

Жените-социалистки посетиха отделението, за да изразят уважение и преклонение пред благородната и всеотдайна професия в чест на предстоящия ден на родилната помощ – 21 януари.

Дамите пожелаха на целия екип здраве и дълголетие, много бебета през 2017 година. „ Бъдете благословени! Бъдете удовлетворени, че дарявате живот, че дарявате надежда.”

В казанлъшкото АГО при посещението на казанлъшките социалистки току що се беше родило бебе на малолетна майка. За 15 годишната родилка това е второто дете.

Сред усмивки и цветя за празника екипа на отделението и казанлъшките социалистки очертаха един от основните проблеми, а именно тревожната статистика, че расте броя на малолетните майки.

„Крайно време е държавата да предприеме мерки  срещу зачестилия в последните години проблем – деца да раждат деца.”, категорични са екипа на „Родилното отделение” и казанлъшките социалистки.

Те почертаха, че вече е крайно време да не си затваряме очите пред този проблем, а да се вземат конкретни мерки и предприемат сериозни действия от старна на държавния апарат.

467 са ражданията в казанлъшкото родилно отделение за 2016 г., а проплакалите бебета са 471. Четири двойки близнаци са проплакали в казанлъшката болница през 2016 г.

33 човека е персонала на отделението, 8 лекари и 17 акушерки и медицински сестри се грижат за бъдещето на Казанлък, а и още четири общини да го има. Казанлъшката МБЛ „Д-р Христо Стамболски” обслужва пет общини на територията на Старозагорска област.

Вдигат заплатите на кметовете по селата http://www.kazanlak.com/news-22961.html

Две сесии на Общинския съвет са насрочени до края на януари в Казанлък.

Във вторник, 23 януари от 9:30 часа И на извънредно заседание местният парламент ще гледа Бюджета и Инвестиционна програма на община Казанлък за 2017 г. на първо четене. След седмица, във вторник, 31 януари, отново от 9:30 часа, ще започне редовната за месеца сесия на съвета, с първа точка – приемане на Бюджета и Инвестиционната програма на второ чететене.

В дневния ред за 31 януари влизат още няколко важни за по-широката общественост въпроси –правила за прием в детските градини и на първокласници, финасирането на спортните клубове, повишението на заплатите на селските кметове и питанията на съветниците от БСП.

С нова Наредба №9, която ще се гледа на двете си четения в едно заседание на 31 януари, предстои Община Казанлък да уреди условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на община Казанлък. С темата ще ви запознаем в подробна статия следващата седмица.

С изменение и допълнение на Наредба №34 в същото заседание съветниците ще нормират промени правилата за финансиране на казанлъшките спортисти и клубове. Една от важните промени е възможността занапред да се подпомагат и клубовете на хората с увреждания. Подробно с промените в наредбата ще ви запознаем също в отделна статия.

В сесията на 31 януари влиза и предложение за определяне на основни месечни заплати на кметовете на населени места от 01.01.2017 г. Заплатите на кметовете не са мърдани от 2012 година. Сега общината ще ги вдигне с около 150 лева бруто над досегашната заплата на всеки кмет. Така кметовете на Крън и Копринка, които са с над 2500 жители ще взимат по 1000 лв. заплата. Кметовете на повечето останали села и Шипка, които  са с от 501 до 2500 жители ще получават от тази година по 950 лв. месечно, а заплатите на кметовете в селата с под 500 жители /Г. Изворово, Г. Дряново, Средногорово/ - 750 лв.

Като 13 точка в дневния ред на редовната сесия на 31 януари влиза Питането от Пламен Караджов / БСП/ за зимното поддържане и снегопочистване на четвъртокласната и градската пътна мрежа и градската пътна мрежа.

Под №14 в дневния ред влиза Питане от Теодора Иванова /БСП/ относно размера на финансовите претенции, предявени от Община Казанлък, след срутването на част от сградата на ПМГ ”Никола Обрешков” към застрахователите на строителната и надзорната фирма, както и към застрахователите на проектантската фирма.

Kazanlak.com

На 23 януари стартира кампания за кръводаряване в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-22960.html

На 23 януари, понеделник, Общински съвет на БЧК Казанлък и РЦТХ - Стара Загора организират кръводарителска кампания „Капка по капка – живот”. Тя ще се състои в град Казанлък, улица „Любомир Кабакчиев” 6  – в сградата на БЧК –Казанлък.

Всеки, който желае да дари кръв, може да го направи от 8:30 до12:00 часа на 23 януари, понеделник.

Даряването на кръв доброволно и безвъзмездно е най-сигурната и безопасна форма, гарантираща здравето както на човека, който се нуждае от кръв, така и на дарителя.

Човешката кръв няма цена. Тя носи живот. Тя дарява живот. Пълноценен заместител няма. Помогнете на тези, които имат нужда от кръв днес. Дарете кръв. Помогнете в името на живота!

Казанлъчани издирват Стефан Димитров изчезнал в Пловдив http://www.kazanlak.com/news-22959.html

„Приятели и колеги 2 дни издирваме брат ми Stefan Dimitrov!Нещата са сериозни! Моля ако някой има информация да ми звънне 0892326732.“ – този призив от брата на Стефан се разпространява сред казанлъчани във фейсбук от вчера.

С разрешението на Антон Димитров, брат на Стефан публикуваме снимката на издирвания 30-годишен казанлъчанин и информация по случая.

Стефан Димитров е военен, започнал е работа в Карловската бригада и от 20-тина дни с брат си Антон се преместили да живеят заедно в Пловдив. Стефан, обаче имал финансови проблеми и след скарване с брат си излязъл от квартирата и повече не се обадил. От три дни не вдига телефона си, не се е скрил нито при роднини, близки приятели от Казанлък – проверили Антон и семейството му. Стефан в последно време бил объркан, имал проблеми с пороци и нужда от помощ, говорел за бягство от живота, за църкви и манастири.

„Над 200 приятели се свързаха с мен, търсим навсякъде. Последно наши познати мислят, че са го видели пред клон на банка Уникредит в Пловдив вчера по обяд,“ разказа ни братът Антон Стефанов. Той се надява на помощ от хора, които имат някаква информация за Стефан да му се обадят на тел. 0892326732. Самият Стефан, ако разбере, че го издирват и семейството му е силно притеснено за здравето и живота му – нека се обади на близките си. 

Обикновено такива случаи имат положителна развръзка, сочи нашия опит. Новините за издирването в kazanlak.com с помощта на хилядите казанлъчани, които ги разпространяват, не веднъж са помагали на родители и семейства да открият свои изчезнали близки, като накрая им се обаждат и дори се сърдят, че имената им са пуснати по медиите. Дано и този случай да се окаже такъв, Стефан да е жив и здрав и само на нас и брат си да се сърди накрая.

Ако имате информация за Стефан Димитров – обадете се.

Kazanlak.com

Още кръгови, еднопосочни улици и знаци за предимство http://www.kazanlak.com/news-22958.html

Това поискаха от Кмета на Общината автоинструкторите на работната среща за подобряване на мерките за безопасност на движението. Откритата дискусия се проведе като продължение на организираната от Галина Стоянова среща през месец август, миналата година “Да обединим усилия за по-голяма безопасност на пътя“.

Пред участниците от общинското ръководство, директора на РДПБЗН – Стара Загора комисар Стоян Колев, началника на РС ПБЗН Анчо Шишков, главен инспектор Павлин Коцев - началник „Охранителна полиция“ в РУ "Полиция" – Казанлък, представители на учебни центрове за шофьорски курсове, автосервизи и медии заместник-кметът Даниела Коева, председател на общинската Комисия по безопасност на движението по пътищата в община Казанлък представи резултати от постоянната работа на Комисията за изминалия период и очерта фокуса на действия:

- Планирани 2000 кв.м. тротоари в града и общо 72 232 кв.м. пътища в цялата община за подобряване на инфраструктурата в община Казанлък през тази година;

- 150 пешеходни пътеки, освежени през 2016г. в град Казанлък и 151 пътни знака подменени, включително и новопоставените, сред по-важните участъци са на ул.“Петко Д. Петков“, ул.“Петьо Ганин“, ул.“Александър Стамболийски“, както и в населените места;

- Текуща поддръжка на хоризонталната пътна маркировка по главни улици и такива, които осигуряват обходни маршрути: булевардите “Розова долина“, „23 Пехотен шипченски полк“, „Княз Александър Батенберг“, ул.“Александър Стамболийски“, ул.“Генерал Драгомиров“, ул.“Любомир Кабакчиев“, ул.“Отец Паисий Хилендарски“ и др.

След срещата за пътна безопасност, по покана на Кмета Галина Стоянова и медийната кампания миналото лято „Спри! Преминава дете!“, проведена с подкрепата на Община Казанлък, сигналите за подобряване на пътната безопасност бележат значителен ръст. Тогава Кметът на община Казанлък настоя да получи писмено за реакция всички конкретни сигнали и препоръки от гражданите, представени по време на дискусията. Г-жа Стоянова благодари за редовната работа на общинската комисия и за обществената реакция.

По-голяма част от сигналите вече са реализирани. Извън редовната поддръжка на пътната настилка и сигнализация, бе въведен режим за паркиране в 30 зони, проучва се законовата база за определяне на места за движение с ниска скорост, възможности за монтиране на повече камери за наблюдение на поведението на участниците в пътното движение, отбеляза Даниела Коева.

Галина Стоянова настоя автоинструкторите да обобщят предложенията и препоръките си, като активни участници и свидетели на движението по пътищата в града и околността.

Главен инспектор Павлин Коцев - началник „Охранителна полиция“ в РУ "Полиция" – Казанлък с видимо задоволство отчете значителен спад на пътно-транспортните произшествия от началото на годината, в сравнение със същия период на миналата, въпреки изключително контрастната метеорологична обстановка и тежката зима сега: 39 за 2016г. и 18 ПТП от началото на януари, 2017г. „В цялата община няма нито едно бедстващо МПС, въпреки на моменти местата със силни снеговалежи.“, каза той и добави: „Няма непочистени пътища, не сме имали проблеми.“

Пресцентър на Община Казанлък

20-годишен бе заловен с метамфетамин зад волана http://www.kazanlak.com/news-22957.html

На 17 януари в Районно Управление Полиция - Казанлък е образувано бързо производство за престъпление по чл.354в, ал.3, т.1 от НК, срещу  Ж. Ж. на 20 години.

При извършена проверка на лицето на паркинг в града на розите, е установено, че същият държи в себе си полиетиленово пликче с бяло прахообразно вещество, за което след извършена експертиза е установено, че представлявала метамфетамин - 0,055 грама.

Бързи производства за шофьори, хванати да карат отново без книжки http://www.kazanlak.com/news-22956.html

На 19 януари в Районно Управление -  Казанлък е започнато бързо производство за престъпление по чл. 343в, ал.2 от НК срещу Ш.П., на 21 години от град Крън, затова че на 18 януари, в същия град по улица "Бузлуджански конгрес", е управлявал лек автомобил "Ауди А3" без свидетелство за управление на МПС,  в едногодишен срок от наложено му наказание по административен ред за същото нарушение.

На същия ден е започнато друго бързо производство за същото престъпление срещу Т.Р., на 34 години от село Копринка, затова че на 18 януари в град Казанлък, по улица "Мусала", е управлявал лек автомобил "Опел Кадет" без свидетелство за управление на МПС, отново в едногодишен срок от наложено му наказание  по административен ред за същото нарушение.

ПГЛПТ стана част от благотворителната кампания „Да спасим един живот“ http://www.kazanlak.com/news-22955.html

Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм стана част от благотворителната дарителска кампания „Да спасим един живот“. Тя е в помощ на Стефан Дончев от с.Бузовград. Две години мъжът не може да бъде диагностициран в България. За този период, здравословното му състояние се влошава драстично. Неволята го кара, спешно, да тръгне за Турция. Преживява неотложна животозастрашаваща операция и остава без тазобедрена става и илиячна кост. Кракът му е откачен от скелета. Диагнозата е „Хондросарком“. Четири години по-късно, след трета поредна химиотерапия се назначава лечение с „кибернож“. Лезия в областта на гръбнака притиска централен нерв, което причинява непоносими, постоянни болки. Единственото решение на този етап е лечение с „кибернож“.  За тази процедура в България няма специалисти и решение не е открито, въпреки многократните опити, посещения на различни болници и проведени консултации.

По предложение на Училищния ученически съвет и със съдействието на директора на гимназията г-н Антони Илиев, ПГЛПТ  се включи дейно в кампнията за набиране на средства за подпомагане на Стефан Дончев в борбата с рядката и много коварна болест. Учениците от училищния ученически съвет откриха кутия за дарения, в която всеки желаещ да помогне на Стефко се включи, като събраната сума бе предоставена спешно на семейството. Стефан Дончев вече беше на няколко операции в Турция.

Г-н Антони Илиев пожела успешно възстановяване на Стефан и допълни: " Не е достатъчно да гледаме отстрани и да съжаляваме съдбите на хората. Ние трябва да се обединяваме и да помагаме с реални действия! Има много хора, но нека в този тежък момент покажем, че сме истински Човеци!" ПГЛПТ получи и благодарствен адрес от Стефан и семейството му за участието в кампанията!

Битката продължава! Всички в  Професионалната гимназия – ръководство, учители и ученици пожелават скорошно възстановяване на Стефко!

Кристина Мечкова спечели първата шампионска титла за Казанлък през 2017-та http://www.kazanlak.com/news-22954.html

Още през първия месец за 2017-та година Казанлък вече има своя първи шампион за годината. Първият спортен успех за казанлъшките състезатели бе постигнат от Кристина Мечкова, която покори върха в свободната борба при момичетата. Състезателката на клуб „Казанлък“ спечели златото в категория до 70 килограма, след като на финала победи Моника Ангелова от клуб „Васил и Георги Илиеви" /Кюстендил/ с 8:1 точки.

Държавният личен шампионат  за момичета, кадетки и девойки се проведе в Горна Оряховица, като в него се включиха общо 180 състезателки от 40 клуба.

Това бе първа шампионска титла за клуб "Казанлък" от 2011 година, когато Стефан Цанков спечели златото при кадетите.

Задържаха телефонен измамник отмъкнал парите на 4 казанлъчанки http://www.kazanlak.com/news-22953.html

Днес,19 януари 2017 г., по искане на Районна прокуратура-Казанлък съдът определи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Роман Д., на 48 години, привлечен като обвиняем за това, че в периода от 26 октомври 2016  г. до 16 януари 2017 г. в град Казанлък, в съучастие с неустановено лице, при условията на продължавано престъпление – на четири пъти, представяйки се за длъжностно лице – служител на МВР, е възбудил и поддържал заблуждение у четири лица, че ще съдействат на полицията, като с това е причинил имотна вреда общо за сумата от 6 950 лева - престъпление по чл.210, ал.1, т.1 във връзка с чл.209, ал.1 във връзка с чл. 20 ал.2 вр.с ал.1 вр.с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

До момента е установено, че в Казанлък, на 16 януари 2017 г., обвиняемият се е свързал по домашния телефон със 77-годишна жена, като се представил за служител на МВР. Той обяснил, че пенсионерката трябвало да съдейства на полицията за залавяне на телефонни измамници, като за тази цел е нужно да хвърли от терасата на дома си наличните й пари. На същата дата пенсионерката посетила офис на банка и поискала да изтегли спестяванията си  от 3500 лева. По-късно е бил подаден сигнал в полицията. Роман Д. бил заловен под жилищния блок на свидетелката, ръкомахайки и твърдейки, че е полицай и тя трябва да пусне парите.

В снетите му обяснения обвиняемият признал, че е извършител и на други измами на територията на град Казанлък, по схемата „съдействие на полицай“. Неговата роля била да взема парите от възрастни жени и да ги пренася до място, посочено от неустановено по делото лице.

В резултата на активната работа, под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък, по разследване на дейността  на Роман Д. са били събрани доказателства  за извършени още три измами на територията на Казанлък.  Установено е, че на 4 януари 2017 г. той е извършил измама за сумата от 1 200  лева спрямо 83-годишна жена. На 26 октомври 2016 г. е извършил измама за сумата от 3 000 лева спрямо 86-годишна жена. На 24 ноември 2016 г. е извършил измама за сумата от 2 750 лева спрямо 83-годишна жена.

Обвиняемият Роман Д. е осъждан, като понастоящем изтърпява наказание „Пробация“.

По преценка на Районна прокуратура-Казанлък са обединени четирите досъдебни производства и до момента са извършени разпити на свидетели, разпознавания, събрани са писмени доказателства, назначени и изготвени са експертизи и др.

Определението на Районен съд – Казанлък подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Стара Загора.

Пресцентър на Апелативна прокуратура-Пловдив
19 януари 2017 г.

Как комуналните отпадъци могат да направят общините енергийно независими http://www.kazanlak.com/news-22952.html

Кметовете в област Стара Загора се запознаха с италианската технология „Битови отпадъци за топлинна енергия“. Членовете на Регионалното сдружение на общините в област Стара Загора се срещнаха с представители на италианския консорциум ИНА Енергийна система /INA Energy System/.

Главният директор на предприятието Джузепе Чезура представи пред местната власт предимствата на разработения метод, който превръща органичната част от битовия отпадък в повърхностни настилки и средство за отопление: „Технологията дава възможност да се намалят до минимум отпадъците и да се използва максимално превръщането им в нещо полезно.“, обясни Чезура.

Иновативната технология бе представена на Кмета на Казанлък в края на миналата година от македонски партньори на италианската енергийна компания. Тогава Галина Стоянова се ангажира да запознае своите колеги от региона с подробности за приложението на подобен екологичен метод за преработка на общинския боклук, за да разшири вариантите за взимане на решения за справяне с проблема: „Все още за нас отпадъкът е финансова тежест. Само загуба, която не връща никакъв приход.“, отбеляза тя и акцентира върху общинското съучастие в подобен съвместен проект.

Срещата, инициирана от кмета на община Казанлък Галина Стоянова премина под домакинството на Община Стара Загора, в Зала 2.

Пресцентър на Община Казанлък

3 нови кръгови кръстовища и 100 хил. лв. за тротоари в Казанлък през 2017 г. http://www.kazanlak.com/news-22951.html

След Крън и Енина ще има ново кръгово кръстовище на центъра. То ще бъде изградено върху площ от 2300 кв.м.  – площадчето пред Часовниковата кула.  За организацията на движението в кръг на центъра на Енина Община Казанлък предвижда да похарчи 64 500 лв. от бюджета планиран за Инвестиционната програма 2017 г.

За Крън пък, Общината залага 11 000 лв. за изграждане на открита сцена и още 3,6 хил. за ремонт на Читалище „Цвятко Радойнов“. В Горно Изворово се заделят пари за детски катерушки в парка на селото и за ремонт на сграда на кметството. С нова дограма ще светне тази година и кметството на Копринка. В Черганово ще бъде ремонтирана църквата за 12 000 лв.

Две нови кръгови движения ще бъдат организирани и в градските условия на Казанлък. За всяко от тези 2 нови кръгови са предвидени по 25 000 лв. от бюджета.

Ново кръгово ще има пред Библиотеката и Галерията, обхващащо улиците „Кирил и Методий“, „Шипченска епопея“, „Орешака“ и „Чудомир“ (покрай Галерията и Музея на фотографията). Това ще облекчи страшно много вечно объркания трафик през станалото още по-сложно след затварянето за еднопосочно движение на всички улици там, освен „Кирил и Методий“ (идващата от Полицията).

Второто ново градско кръгово кръстовище ще се намира  на метри преди светофарите на Полицията, но ще облекчава движението на едно от най-невралгичните места в града – кръстовището пред Гимназия „Кирил и Методий“ (бившите каси на Енергото). Кръговото ще бъде разположено между  бул. Александър Батенберг и неговите перпендикулярни улици „Хаджи Димитър“ от юг и „Славянска“ на север – покрай ОУ „Мати Болгария“ продължаваща към Пазара.

100 000 лв. за ремонт на тротоари залага тази година Община Казанлък. Асфалт за паркинга зад ДСК за 18 000 лв. и изграждане на пристройка в ППМГ „Никола Обрешков“ включително строителен надзор за близо 705 хил. лв. за други два от по-популярните за широката общественост обекти.

Асфалтирането на улици в града и селата е дълъг списък, с който казанлъчани могат да се запознаят на страницата на Общинския съвет в инетрнет.
След седмица Общинският съвет на Казанлък ще гласува на първо четене Бюджет 2017 г., заедно с инвестиционната програма на Общината за годината. Най-големият интерес на казанлъчани обикновено е насочен към новия асфалт и благоустрояването на градската среда. Освен тях, обаче в инвестиционната програма се включват ремонти и закупуване на оборудване за училища, детски градини, ясли, дневния център за деца с увреждания, старческите домове и ред други. Близо 6 млн. лв. общо планира да задели за инвестиционната си програма през 2017 г. Община Казанлък – сочи проектобюджетът.

Kazanlak.com

Всички пътища са проходими, обстановката е спокойна в цялата област http://www.kazanlak.com/news-22950.html

Обстановката в Старозагорска област е спокойна. Всички пътища са проходими при зимни условия, съобщи областният управител инж. Георги Ранов, който е председател на Областния кризисен щаб. Вече са отворени за движение пътищата Мъглиж-Гурково и Гурково-Конаре. Тежка е обстановката на пътя Оризово-Черна гора заради големи снегонавявания, но той е отворен.

Двата прохода – Шипка и Хаинбоаз, са проходими при зимни условия. На Шипка е забранено преминаването на камиони над 12 т.
Магистралите „Тракия” и „Марица”, в участъците в Старозагорска област, са почистени до черно.

Жена от с. Димитриево, община Чирпан, е извикала спешна помощ заради здравословен проблем. Тъй като пътят от Чирпан за селото на много места е покрит с преспи и трудно проходим, за жената е изпратена линейка от Димитровград и тя е откарана до болницата там.

Почти навсякъде в областта продължава да вали сняг. Най-дебела е снежната покривка в община Гълъбово – около 30-35 см. Около 20 см е тя в община Братя Даскалови. Най-слабо вали в общините Николаево, Гурково и Мъглиж.

Инж. Ранов отново призова шофьорите да бъдат внимателни на пътя и ако могат, да избягват пътуванията в тежките участъци.
 

Пресцентър на Областен управител - Стара Загора

БСП внася питане в ОбС за снегопоччистването http://www.kazanlak.com/news-22949.html

Как се чисти община Казанлък от снега и как е определена фирмата за зимното поддържане на четвъртокласната пътна мрежа? Тези въпроси внесе официално в Общинския съвет като питане до кмета председателят на групата съветници на БСП Пламен Караджов, се посочва в изпратено днес прессъобщение до медиите.

По думите на Караджов, „гражданите искат да знаят кой отговаря и контролира снегопочистването, каква е  законовата процедура, с която е поканена единствената фирма-изпълнител за зимното поддържане на градската пътна мрежа в община Казанлък за 2016г./2017г.“.
В питането се поставя и въпросът дали фирмата, с която е подписан договор за четвъртокласната пътна мрежа има специализирани коли, какво представлява посочената цена на 4 броя комбинирани снегопочистващи машини (19 600 лв. без ДДС на месец)  -  дали това е вноска за закупуването им или е наем за престой. Караджов очаква Общината да представи  талон за собственост или договор за наем, както и информация кой чисти улиците на град Казанлък.

Общинският съветник е изискал още констативните протоколи на контролиращите качеството на извършените дейности по зимното поддържане и снегопочистване на четвъртокласната и градската пътна мрежа в община Казанлък за осем дни (6, 7, 8, 11, 12, 16, 17 и 18 януари т.г.) Съветниците от БСП искат да знаят колко струва снегопочистването в общината по дни и колко е общо стойността към датата на заседанието на ОбС, считано от 1 януари – се посочва в прессъобщение от областният пресцентър на БСП.

"Желая да получа отговора в устна и писмена форма", добавя в края на документа Караджов. Отговорът трябва да бъде даден на предстоящата идния четвъртък, 26 януари сесия на общинския съвет.

Ружди Ружди – Спортист №1 на Казанлък за 2016 http://www.kazanlak.com/news-22947.html

„За първи път в България параспортисти влизат наравно с другите в спортна класация!“, благодари от името на параолимпийския шампион неговият треньор  Радостин Тодоров от Спортен клуб за хора с увреждания „Даниела Тодорова“, гр.Казанлък. Наградата за спортните постижения на Ружди Ружди в дисциплините хвърляне на диск и тласкане на гюле при хора с увреждания връчи общественият посредник на Община Казанлък и председател на Комисията по избора Гинка Щерева.

Кметът на Общината Галина Стоянова награди Радостин Тодоров в категорията „Треньор на годината“ и го поздрави за рекордите, Олимпийски и европейски успехи с Ружди Ружди.

За изключително успешната 2016г. бяха отличени в категория „Отбор на 2016“ футболистите на футболен клуб „Розова долина“, със старши треньор Александър Георгиев. За силния екипен дух, донесъл им много успехи ги поздрави председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов.

В официалната церемония на Община Казанлък по награждаването на най-добрите в спорта през миналата година в Долината на розите и на тракийските царе, които разнасят спортната слава на Казанлък участваха 12-те членове на Комисията – общински съветници и специалисти, старши учители по физическо възпитание и спорт, журналисти.

Навръх Атанасовден, Свети Атанасий Велики, покровител  на снеговете и ледовете донесе допълнително признание на Община Казанлък за спортни заслуги и цялостен принос в сферата на спорта.

За цялостен принос бе отличен Божидар Бояджиев, състезател по свободна борба в категория до 120 кг. Многократен държавен шампион по борба, който през 2005 г. печели пояса на най-престижния турнир по борба в България „Дан Колов“, участник в олимпийските игри в Атина 2004 и Пекин 2008. Европейски шампион за младежи през 1996 г. Бронзов медалист за младежи на световно и европейско първенство през 1998г. Неколкократен европейски шампион в първенствата при полицаите.

За принос в инвестициите в сферата на спорта в град Казанлък Община Казанлък присъди награда на Васил Аргиров, председател на Волейболен Клуб „Казанлък“.  Вече пет години той влага средства в развитието и успехите на клуба.

Миналогодишният първенец в спортната класация Тенчо Караенев е №2 за 2016г.. Състезателят на спортен клуб „Аргус ММА“ стана държавен шампион при мъже в категория до 93 кг., отличен с бронзов медал на Европейското първенство в Чехия, Прага и със сребърен на Световното в Лас Вегас, САЩ, с което удвои постиженията си от 2015г.

На третата символична стълбичка на победителите застана Валентин Цветков от Лекоатлетически клуб „Цветанка Христова“. Републикански шампион при юноши, младша и юноши, старша възраст в дисциплината хвърляне на копие, която му донесе 4-то място на Балканските игри в Крушовац, Сърбия и 19-то на Европейското първенство за юноши младша възраст в Тбилиси, Грузия.

Сред първите десет най-добри спортисти за миналата година в класацията на Община Казанлък своето признание получиха:

4 място - Даниела Тодорова, Спортен клуб за хора с увреждания „Даниела Тодорова“,

5 място -  Мартин Папанов, Колоездачен клуб „Лястовица-1905“,

6 място -  Емил Рачев, Футболен клуб „Розова долина“,

7 място - Диян Минчев, Спортен клуб „Аргус ММА“ ,

8 място - Костадин Щерев, автомобилен спортен клуб „Ефко Рейсинг“,

9 място - Християн Въгляров, Клуб по спортни танци „Киара – Н“,

10 място - Василена Папанова, Волейболен Клуб „Казанлък“. 

В залата на Младежкия дом в града кметът на община Казанлък Галина Стоянова благодари на Омбудсмана Гинка Щерева за доброто посредничество между спортните клубове и Общината и пожела на всички спортисти да са здрави и в силите си, за да покоряват нови върхове.

 

Пресцентър на община Казанлък

ФК „Розова долина“ е отбор на годината за 2016 в Годишните награди Спортист на Казанлък http://www.kazanlak.com/news-22946.html

Ружди Ружди заслужено бе избран за Спортист на годината и в Казанлък, а неговият треньор Радостин Тодоров е №1 сред казанлъшките наставници на 2016 година.

Класацията тази година е колкото очаквана, толкова и неочаквана. Очаквана за публиката на Казанлък, но всъщност за първа година състезателите с увреждания се включват наравно и достойно сред останалите спортисти, традиционно отличавани в десетка на Казанлък.

За първа година комисията по избора, ръководена от омбудсмана Гинка Щерева и включваща спортни специалисти, журналисти и общински съветници, се ръководеше в точкуването на номинираните от система с обективни критерии, даващи по-високи коефициенти на олимпийските, световните, европейските участия, взимаща под внимание с предимство професионалния пред детски и юношески спорт.

За съжаление, номинациите, които бяха подали спортните клубове не обхващаха всички спортни успехи на казанлъчани през годината. Къде от скромност, къде поради други причини, някои от клубовете не пожелаха да участват в класацията или не се само-номинираха в някои категории. Този тип проблеми през 2017 г. комисията е решена да отстрани както нормативно и организационно, така и морално отговорно.

На практика, за класацията бяха номинирани от спортните клубове само 28 спортисти, от които да бъдат подредени първите 10. Номинираните треньори бяха едва 6 за 5 места и всички се класираха, а номинираните отбори - общо 5 за 5 места. Така десетката на спортистите и петиците на треньорите и отборите за Спортист на 2016 година, след сбора от точки на отделните членове на журито са следните:

 

Спортист на годината:

1.     Ружди Ружди – гюлле, парателтика, м -  I /злато/ Параолимпиада Рио‘2016
2.     Тенчо Караенев – ММА, м -  II /сребро/ Световно за аматьори
3.     Валентин Цветков – копие, юмв - I България, IX Европейско
4.     Даниела Тодорова – копие, пара-атлетика, ж - VIII Параолимпиада Рио‘2016
5.     Мартин Папанов – колоездене, юсв – II  България, шосе
6.     Емил Рачев – футбол, м - голмайстор ФК „Розова долина“, II лига България
7.     Диян Минчев – ММА, м - II България
8.     Костадин Щерев – автомобилизъм, м - I България, рали-спринт
9.     Християн Въгляров – спортни танци, юмв – отличия, България
10.   Василена Папанова – волейбол, ж – отличия, България


Треньор на годината:

1.      Радостин Тодоров – треньор на Ружди Ружди
2.      Александър Георгиев – ФК „Розова долина“, II лига България
3.      Красимир Аладжов /ММА/ и Стефан Драганов /АСК „Ефко рейсинг“/
4.      Миглена Стрезова /ВК „Казанлък волей“- жени/ и Николай Богданов /СК „Таекуондо Кентавър“/
/на 3-о и 4-о място са класирани по двама треньори, тъй като са събрали еднакъв прой точки/


Отбор на годината:
1.      ФК „Розова долина“ – II лига България

2.      ВК „Казанлък волей“ (ж) – III България
3.      АСК „Ефко Рейсинг“ – I България планинско и рали спринт
4.      СК „Таекуондо Кентавър“ – I, II, III (2) Балканско кадети
5.      ВК „Казанлък волей“ (момичета) – II България


За особени заслуги в спорта, допълнително Община Казанлък и журиращата комисия определи да се връчат още 3 награди:

ВК при ПХГ „Кирил и Методий“ с треньор Тошко Узунов, които станаха световни шампиони в ученическите игри по вплейбол

Божидар Бояджиев, борба тежка категория, който приключи през 2016 г. дългата си успешната си спортна кариера след многобройни европейски и световни успехи и участия в  две олимпиади. (вж. повече тук:)

Васил Аргиров, спонсор на волейболните клубове жени и момичета „Казанлък волей-Багира“, като най-крупен инвеститор в спорта на Казанлък

Церемонията по връчване на Годишните награди на Община казанлък за Спортист на 2016 г. започва от 17:00 в Младежкия дом.
Очаквайте по-късно новини и снимки от церемонията.

Kazanlak.com

70 машини се борят със снега в област Стара Загора http://www.kazanlak.com/news-22945.html

Областният управител инж. Георги Ранов даде днес пресконференция за актуалната пътна обстановка в Старозагорска област и за нивото на заболяемост от птичи грип на територията на областта.

За периода от 9 до 17 януари за почистване на снега по пътищата в областта са използвани между 50 и 70 машини, в зависимост от тежестта на метеорологичната обстановка. Снегопочистващата техника е реализирала за този период 577 излизания. Общият брой на машините за Старозагорска област е 118.

От 19.30 ч. снощи са в сила ограничения за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона през Прохода на републиката. Заради силен вятър и поледици изцяло е затворен пътят Мъглиж-Гурково. Колите се движат по обходен маршрут през селата Дъбово и Ветрен. На Шипка и Хаинбоаз продължава да вали сняг. Магистралите „Тракия” и „Марица” са почистени. Движението по тях се осъществява без проблеми.

Водният обем на язовирите в областта е нормален. На яз. „Копринка” той е 22% от целия обем на водното съоръжение.

Инж. Ранов съобщи, че от обявяването на епидемия от птичи грип в Старозагорска област на 30 декември 2016 г. до сега на територията на областта са открити 14 огнища на заболяването. Всички те са в община Братя Даскалови. Унищожени са около 70 000 птици. Вече са съставени протоколи за нанесените щети на всяко пострадало селско стопанство в района. До един месец след предаването на протоколите на Министерството на земеделието и храните, стопаните, които са понесли загуби от унищожаването на птици, ще бъдат обезщетени. Инж. Ранов заяви, че благодарение на бързата намеса на компетентните органи и на адекватните им действия, разпространението на птичия грип извън община Братя Даскалови е било спряно.

В края на пресконференцията областният управител благодари на институциите, отговорни за пътищата и за сигурността на гражданите, за тяхната денонощна работа в сложната зимна обстановка. Той допълни, че в общините Стара Загора и Опан, в които е имало проблеми по време на обилните снеговалежи, почистващите фирми ще бъдат санкционирани.
 

Пресцентър на Областен управител - Стара Загора

График на пътния контрол в Казанлък и региона за 18 януари, сряда http://www.kazanlak.com/news-22944.html

Време

Пътен участък/ Нас. Място, улица

08.50-10.45

ПП-І-5, км. 192, до “Крънско ханче”

11.00-13.00

гр. Казанлък, бул. “Ал. Батенберг”, бул.”Розова Долина”, бул. ”Никола Петков“, ул.”Отец Паисий”, бул.”23-ти ПШП

13.50-15.40

ПП-І-6, км. 301+400, до разклона за с. Дунавци

16.00-17.45

гр. Казанлък, бул. “Ал. Батенберг”, бул.”Розова Долина”, ул.”Отец Паисий”, бул.”23-ти ПШП”

18.00-19.30

гр. Крън, центъра на населеното място

20.50-22.10

с. Хаджидимитрово

22.20-23.40

с. Шейново

00.00-01.10

с. Копринка

02.10-03.50

гр. Казанлък, бул. ”Ал. Батенберг”, бул. “23-ти ПШП”, бул. “Освобождение”, бул. “Никола Петков”, бул. “Розова Долина”, ул. ”Петко Войвода” 

04.00-05.50

гр. Казанлък, бул. ”Ал. Батенберг”, срещу бенз. “ОМВ”

06.00-07.30

град Казанлък, бул. “Розова Долина”, на автоспирките до “Арсенал АД”

 

Хванаха в крачка ало-измамник в Казанлък, благодарение на банкова служителка http://www.kazanlak.com/news-22943.html

На 16 януари в Районно Управление - Казанлък е получено съобщение от служител на банков клон, затова че в банката се е явила 77-годишна жена от град Казанлък, която е поискала да изтегли сумата от 3500 лева.

От проведена с жената беседа е установено, че е била въведена в заблуждение по телефона, че трябва да съдейства на полицията за задържане на измамници.

Организирани са незабавни оперативно-издирвателни мероприятия, при които е задържано лицето, изпратено да получи парите от измамата -  Р.Д., на 48 години, от град Неделино, област Смолян. Образувано е досъдебно производство.

От проведените до момента допълнителни оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия е установено, че Р. Д. е участвал и при извършването на друга телефонна измама в Казанлък, отразена в бюлетин на МВР на 05.01.2017 г., при която е отнета сумата от 1200 лева.

На 17 януари Р.Д. е привлечен в качество на обвиняем и е задържан за срок до 72 часа с постановление на Районна Прокуратура - Казанлък.

Традиционната дегустация на домашно вино в New York Pub ви очаква на 11 февруари от 18:00 http://www.kazanlak.com/news-22942.html

В месеца на Трифон Зарезан, Ресторант New York Pub отново ще отбележи празника на лозарите и винарите в началото на февруари.

Традиционната дегустация на домашно вино, която организира Ресторант New York Pub  ще се проведе на 11 февруари от 18.00 ч.

„Виното на траките от древността до днес“ се организира от няколко години от елитния казанлъшки ресторанта. Конкурсът тази година е за млади червени вина от реколта 2016г.

За участие в престижното състезание могат да се запишат всички любители-винари от Казанлък и региона. Според регламента на конкурса, право на участие имат производители, създали вина в домашни условия, по смисъла на чл. 44 ал. 2 от Закона за виното и спиртните напитки. Вината трябва да са произведени от грозде, без значение от сорта и технологията.
Всеки участник трябва да предостави по 5 литра вино за дегустация от комисията и за оценка от публиката. Всеки производител ще има право да участва само с един вид вино.

Срокът записване в конкурса е 7 февруари 2017 г., вторник, включително на място в New York Pub или на тел. 0431 624 64

За класираните от журито на първите три места в конкурса-дегустация ресторант New York Pub осигурява специални награди. Ще бъде излъчен и победител на публиката.

Вечерта ще бъде интересна, различна и забавна, обещава екипът на ресторант New York Pub.

Конкурс-дегустация „Виното на траките от древността до днес“
11. Февруари. 2017 г., събота
18:00 ч. в Ресторант New York Pub

За записване и резервации тел.  0431 6 24 64
 

Казанлък ще бъде популяризиран през 2017 г. с нов видеоклип на Министерството на туризма http://www.kazanlak.com/news-22941.html

Десет рекламни видео клипа ще популяризират българските ЕДЕН дестинации, съобщи Министерството на туризма. EDEN e акроним на European Destinations of ExcelleNce (най-добри европейски дестинации) и представлява инициатива, която популяризира моделите на устойчиво развитие на туризма на територията на целия Европейски съюз.

Клиповете ще бъдат сред показваните материали на предстоящите международни туристически изложения, на които България ще участва през 2017 г. Ще бъде използвано и онлайн пространството, а видеата могат да бъдат излъчвани и при бъдещи рекламни кампании на България, както и от съответните дестинации за реализиране целите на регионалния им маркетинг. - псочва пресцентърът на МТуризма. Материалите са издадени и в тираж от 2 000 броя на DVD носители, във версия на български и английски език. Предвижда се те да се разпространяват на място на туристически борси, форуми и други събития, на които България участва.

Кратките промоционални видеа са с продължителност до една минута и половина, по един за всяка от ЕДЕН дестинациите: Луковит, Враца, Каварна, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Сапарева баня, Природен парк Странджа и Сандански. Направен е и един общ имиджов клип, с продължителност малко над 3 минути за всички 12  дестинации, включени в проекта. Видеата са създадени по начин, представящ дестинациите за българските и чуждестранни туристи. Те включват и някои от интересните събития и туристическите обекти на тяхната територия, посочват от министерството.

Видеоклиповете са изработени с европейско финансиране по проект  на Министерството на туризма. Те са направени от софийската фирма  „Студио Бленд“ ООД, след обществена поръчка в периода юни-юли 2016 г., като стойността на всяко видео, изработено във версия на български и английски език е 3 300 лв. без ДДС.

Проверка нa Kazanlak.com в търговския регистър показа, че фирмата, която е изработила клиповете е собственост на двама партньори: Методи Любомиров Евстатиев и Михаил Михайлов Константинов (но не проф. Мишо Константинов, с когото има съвпадение на имената). Младите мъже работят със снимачен дрон, в каналите им в социалните мрежи на Google са представени някои рекламни кампании, други видеоклипове от традиционни събори и празници из България, както и пълните видеа на проведената в края на 2016 г. в София елитна Международна научна конференция за тракийската цивилизация, организирана от Николина Ангелкова - Министър на туризма.

Веднага след премиерата на 10-те видеа на страницата на Министерството на туризма във фейсбук, заваляха и критиките към кадрите за Казанлък. Например, защо няма кадри от Паметника на Шипка, коментар на руски потребител в страницата на министерството или защо няма кадри от Празника на розата.

Най-фрапиращото за казанлъчани, а и изобщо за българите и сигурно чуждите туристи - е отсъствието в клипа на маслодайна роза. Вместо това е показана едра декоративна червена роза. Като имаме предвид, че процедурата по обществената поръчка е проведена през юни-юли, както посочват от Министерството, то е ясно, че по време на снимките вече не е имало цъфнали маслодайни рози в полетата край Казанлък. А че по тях са останали само бали със слама – се вижда от заснетото с дрона. Цената на клипа също не е много голяма – 3 300 лв. - с такъв бюджет не могата да се очакват кинематографични чудеса. Става ясно също, че акцентът, който е търсен за това ново презентационно видео за Казанлък са непопулярните още Тракийски празници, затова снимките са правени по тяхно време, в края на август. Министерството на туризма вече инвестира в отделен клип специално за Долината на розите и Казанлък през 2016 г., който беше представен тук лично от министър Ангелкова в началото на месец юли. Затова е разумно решението тук да се наблегне на тракийското и културно наследство на Казанлък.

Всички тези съображение, може би оправдават донякъде липсата на качествено ново видео-съдържание с маслодайни рози. Но розовите градини на Казанлък и Празника на розата не са секретен обект - има безброй кадри от десетки години назад, включително и безплатни и онлайн. За няколкотo секунди, вместо прецъфтяла червена роза –  два кадъра с истинска маслодайна роза и половин кадър от Празник на розата - все е можело да се намерят, най-малко от архивите на Общината. И вероятно още не е късно.

Критиката ни е най-добронамерена.

kazanlak.com

video::http://youtu.be/uspcwJTNaI0::video

Центъра на Казанлък без вода до обяд в сряда http://www.kazanlak.com/news-22940.html

„В и К” ЕООД Стара Загора, район Казанлък, уведомява, че от 09:00 до 12:00 часа на 18 януари /сряда/, поради авариен ремонт на сградно водопроводно отклонение на Уникредит Булбанк, ще спре водата в централната градска част.

Дружеството се извинява за причиненото неудобство!

Румънски шофьор изтрезня в казанлъшкия арест http://www.kazanlak.com/news-22939.html

На 16 януари в Районно Управление - Казанлък е образувано бързо производство, за престъпление по чл. 343б ал.1 от Наказателния кодекс, срещу румънския гражданин В. Р., на 43 години.

Мъжът е забелязан на същата дата в град Гурково да управлявал т.ежкотоварен автомобил ''Рено'' под въздействие на алкохол 1.90 промила в издишания въздух, установено с техническо средство.

В.Р. е задържан в Районно Управление - Казанлък за срок до 24 часа.

“Розова долина“ започна подготовка с нов вратар и очаквания за успешно класиране http://www.kazanlak.com/news-22938.html

Футболният тим на „Розова долина“ започна днес подготовката си за предстоящия пролетен полусезон в Трета лига. Казанлъшкият тим стартира тренировките с 21 футболисти, като утре към тях ще се присъедини и Атанас Апостолов. Новото име в клуба е Павел Колев, който е 21-годишен вратар от Сливен играл за последно в „Ботев“ /Гълъбово/. Колев е юноша на ЦСКА и е бел част от националните гарнитури. Вратарят идва на мястото на Цветан Тодоров, който предпочете оферта на играещия във Втора лига „Левски“ /Карлово/. Тимът на този етап напускат още Иван Цанков, Николай Цонков, а Боян Нейчев ще продължи да бъде помощник треньор, но няма да участва в срещите на клуба. Днес тренировки с първият тим започнаха и юношите Кенай Сунай, Мариян Михов, Васил Балашев и Валентин Маринов. „Имаме уговорка с ръководството, че ще търсим още 2-3 опитни попълнения. Водихме разговори и с нападателя Иван Чергев, който ще може да се включи по-късно в подготовката. Имаме сигурни 5 контроли и очакваме да намерим противници за още 2. На този етап целта ни е класиране в първите 4 отбора. Надяваме се ако се намерят средства още тази година да атакуваме класиране в професионалния футбол“-заяви след първата тренировка наставникът Александър Георгиев.

Шампионата в Югоизточната Трета лига се подновява на 25 февруари, като в първата си среща "Розова долина" гостува на "Ураган" /Бояджик/.

Днес своят 32-рожден ден празнува и Милен Христов, който продължава да радва феновете си със стабилната игра в защита. Христов бе избран за играч №1 на клуба за 2015-та година и е част от треньорския екип на казанлъшкия клуб.

Ясните контроли за „Розова долина“ до момента са:

25 януари: „Ботев“ /Гълъбово/ в Казанлък, Ягода или Мъглиж
1 февруари: „Етър“ /Велико Търново/ в Казанлък, Ягода или Мъглиж
4 февруари:  „Миньор“ /Раднево/ в Казанлък, Ягода или Мъглиж
8 февруари: „Ботев“ / Пловдив/ юноши в в Казанлък, Ягода или Мъглиж
11 февруари: „Берое“ юноши  в Стара Загора

Грипната епидемия остава, но грипната ваканция приключи http://www.kazanlak.com/news-22936.html

Грипната епидемия в област Стара Загора остава в сила, съобщи Регионалната здравна инспекция, но в училищата няма повече от 30% отсъстващи заради грип, затова грипната ваканция приключва.

При регистрирани 399 остри респираторни заболявания (ОРЗ) между 9 и 15 януари на територията на област Стара Загора, нивото на заболеваемост е 291,65 на 10 000 души. Независимо, че заболеваемостта е под 333 на 10 000 души, тя все още е висока и грипната епидемия остава в сила с всички предписани мерки.

Не е постъпвала информация за наличие на повече от 30% отсъстващи ученици в нито едно училище на16 януари.
Регионалната здравна инспекция - Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания.

Информация за регистрираните заразни заболявания през периода 9 - 15 януари

Регистрирани са общо 67 случая на заразни заболявания, при 46 за предходната седмица.
От групата на капковите инфекции регистрираните случаи са следните:
• варицела – 56 случая в Стара Загора, Казанлък, с. Горно Черковище, Раднево и с. Богомилово. Случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица (+17).
• скарлатина – 6 случая в Стара Загора, Казанлък, с. Змейово, Крън и Раднево. Случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица (+6).
От групата на чревните инфекции регистрираните случаи са следните:
• ентероколит – 4 случая в Стара Загора и Гурково. По категории случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица (0).
• шигелоза – 1 случай в Чирпан. По категория случаят е класифициран като потвърден. Отклонение от предходната седмица (+1).
През изминалата седмица не са регистрирани епидемични взривове.

Децата на Казанлък се преоткриват в Дръндьо и в Библиотеката http://www.kazanlak.com/news-22935.html

Едва 7 са български детски книги в Топ 30 на библиотеката за миналата година. Класацията оглавява съвременния тийн хит „Дневникът на един Дръндьо“ на Джеф Кини. Книгите от поредицата са заемани общо 176 пъти. Далеч по-назад са следващите в класацията – български и чужди класики в детската литература, част от които са и от задължителната за началните класове. По 60-70 читателя за годината са имали приказките на Ангел Карлийчев, Малкият принц, Бастиян и Атрею на Михаел Енде. На 5-то място в Топ 30 за деца е още една от съвременните детски поредици „Детективи с машина на времето“ на Фабиан Ленк, следват познатите на родителите Карслон, Пипи и Емил на Астрид Лингрен, весел Патиланчо на Ран Босилек, Хитър Петър, врабчетата на Радичков, Мери Попинз, Том Сойер и барон Мюнхаузен.

"Откакто сменихме концепцията за подбор на книги за Детско-юношеския отдел преди няколко години и започнахме да закупуваме литература, която съвпада с интересите на децата и търсенето на по-модерните и актуални на заглавия от книжния пазар – децата и учениците се върнаха в библиотеката и вече не я приемат като скучно и задължително място, като част от училището и ангажиментите за задължителното четене", обясни днес директора на библиотеката Анна Кожухарова. Тя представи подробен анализ за поведението на читателите от Казанлък през 2016 година и отчет за работата на библиотечните служители.

Тенденцията библиотека „Искра“ да бъде избирана от подрастващи и възрастни не само като банка на класическата или ученическа литература, но и като съвременна и модерна книжарница, в която заглавията следват интереса на читателя, личи и в Топ 30 на годината в Заемна за възрастни. БГ-романтът на столетието „Под Игото“, разбира се заема челото за трета година и в Казанлък, следват задължителните четива за часовете по български  - разказите на Йовков, „Бай Ганьо“ и „До Чикаго и назад“ на Алеко, „Тютюн“ и „Железният светилиник“ на Талев, „Гераците“ и „Илиада“, „История славянобългарска“ и Пенчо Славейков. Но още в десетката „светва“ първата фентъзи шпага с „Хрониките на Клифтън“ от Джефри Арчър, заемана от 57 казанлъшки тинейджъри, само с 20 по-малко от заелите вечната хроника на Бойчо Огнянов и Рада Госпожина. Тук са още няколко фентъзи  поредици и култови за младежите книги: „Адски устройства“ на Касандра Клеър, „Избави ни от злото“ на Дейвид Баладачи, „Стъкленият трон“ на Сара Дж. Маас, „Колелото на времето“ на Робърт Джордан.

53% от читателите на библиотека „Искра“ през 2016 г. са деца, ученици или студенти и неслучайно вниманието към техните интереси е най-голямо. Художествената литература, по правило, не само в Казанлък, е водеща сред търсенията на читателите. А сред тези на библиотека „Искра“ най-търсени авторки са по обясними причини ударнчиките на конвейр в булевардната женска литература Даниел Стийл (1438 заемания на нейните книги), Нора Робъртс (881 книги), Сандра Браун със 788 прочетени нейни книги за 2016 от казанлъчанки. Мъжете четат трилъри – споделиха библиотечните специалисти. В Топ 15 на най-четените през 2016 г. в Казанлък, веднага след първите 6 топ-розови авторки се нареждат не по-малко продуктивните мъжки автори на съвременни приключенски романи, преливащи от кръв и съспенс: Мйкъл Конъли, Джеймс Патерсън, Дейвид Баладачи. Едва след тях, на 10-то място „изневиделица“ отново се промъква Дядо Вазов с неговия, вече овехтял на този фон, но за радост все още активно четен приключенски цикъл за Левски, Опълченците и Боримечката.

54 443 книги от художествените жанрове са били заемани от читателите на библиотека „Искра“ през 2016 година, повечето от възрастни, детската художествена литература има 12 233 заемания. Веднага след романите, новелите, приказките и поезията, казанлъчани нареждат по интерес обществено-политическата литература. Сред общо 23 738-те наети заглавия, обаче, в този раздел се включват и периодичните издания – вестници и списания, за чиито абонаменти библиотека „Искра“ продължава да отделя сериозно перо от бюджета си. На трето място по научни направления са историческите книги (168 заемания) и книгите по изкуство ( 2 214 заглавия за 2016 г.) Любопитна промяна има в интереса на казанлъшките читатели по отношение на друга „булевардна“ литература, която съвременните издатели бълват като на конвейр – практическата психология. Докато до миналата година, този вид книги, класифициращи се като четивата на научно-популярната мисъл са били на трето място по търсене в казанлъшката библиотека след традиционно търсените нови и стари книги от раздел „История“, то през 2016 година отсъстват от Топ 5, за сметка на новото попълнение – книгите на тема спорт, от които са заемани 1419 заглавия през годината, следвани от медицинската литература – с 982 бр. по статистиката на библиотеката.

Новите книги, които е набавила Библиотека „Искра“ през 2016 г. са общо 1995 на брой, като 1382 от тях са били дарени на казанлъшките читатели от други читатели на библиотеката. Общата стойност на това дарение от типа „Предай нататък“ - знание от казанлъчани за казанлъчани - е над 10 000 лева. На фона на собствените приходи на Библиотека „Искра“ – 15,5 хил. лв. за 2016 г., 3,3 хил. от които по разработени от библиотеката проекти – дарението на книги е огромна помощ за казанлъшкия храм на книгата и за неговите поклонници – читателите.

Вижте още за отчета на Библиотека „Искра“, за работата на библиотечните служители през годината, отчет за общинското финасиране и оценка на 2016 г. от видеото с Анна Кожухарова – директор ОБ „Искра“.

Красимира Стоянова
Kazanlak.com

video::http://youtu.be/Z3GSCwFvtuc::video

Кукери от Турия и Търничени с отличия от фестивала в Симитли http://www.kazanlak.com/news-22934.html

С награди се върнаха кукерите от Турия и Търничени от участието си тази събота в 14-то издание на фестивала на кукерските и маскарадни игри „Симитлия - древната земя на кукерите“.

27 групи от цялата страна дефилираха и разтърсиха земята на Симитли в събота.

Над 3000 участника от цяла България взеха участие в сурвакарското надиграване, като стотици бяха отличени в различните категории.
Раздадени бяха и плакети, измежду които за сурати плакет получи групата от павелбанското село Турия, а за най-големи хлопки с плакет се върнаха у дома кукерите от Търничени. Търниченци участват за първа година във фестивала в Симитли.