Kazanlak.Com Kazanlak.Com Copyright 2000-2010 Kazanlak.Com http://www.kazanlak.com/ bg 24 Илина Иванова с бронз от Европейското първенство по таекуондо http://www.kazanlak.com/news-33726.html

Казанлъчанката, част от СК "Кентавър", донесе първия медал от Европейското първенство по таекуондо. Тя спечели бронзов медал във втория ден на първенството в категория до 53 кг. при жените.

Илина спечели два драматични мача, но на полуфинала бе надиграна от руската звезда Татяна Минина. Казанлъчанката започна мача добре, но рускинята успя да обърне срещата и в крайна сметка Илина взе бронза.

Треньор на отбора ни в първенството е Ферзад Золдхари, който днес ще се състезава в категорията на мъжете. След победата на Илина Золдхари написа в социалните мрежи: "След 13 години - бронзов медал от Европейско първенство за България! Поздравления, Илина, честито на България и българското таекуондиско семейство. Честито Николай Богданов, Илина се би смело!"

Треньорът на казанлъшките таекуондисти Николай Богданов е плътно до участниците в Европейското, въпреки, че не е част от треньорския щаб.

Това е най-големият успех до момента за казанлъчанката. Припомняме ви, че Илина е спортист №1 на Казанлък за 2020 година.

12б клас от Механото засадиха 100 дръвчета и поканиха класната си на бала http://www.kazanlak.com/news-33725.html

С оригинална покана за бал изненадаха класната си абитуриентите от 12б клас на ПГ „Иван Хаджиенов”. Въпросът „Ще дойдете ли с нас на бала?” не беше зададен в класната стая, не и в онлайн час, а сред зеленината на една бъдеща гора край язовир Копринка.

Класът организира малка доброволческа инициатива, обединен около каузата за по-зелен свят и чистота около нас. Но преди да залесят своята малка горичка от 100 дръвчета и да докажат, че за младите хора е важно къде и как ще живеят в бъдеще, нищо неподозиращата класна бе изненадана от пазената изцяло в тайна “конспирация”. Класът искаше да чуе дали класната ще бъде с тях на бала. И времето също поднесе дъждовна изненада, напомняйки, че на всички ще им върви по вода - как да се колебаеш?!

„Всяка година изпращаме своите абитуриенти, но празникът е ваш и както си го усетите, така и ще остане в спомените ви! Дано за вашия бал не си спомняте като за „дистанцираното и маскирано време”, а да го запомните като времето за истинските, важните неща в живота – семейството, приятелите…”, сподели развълнуваната класна Красимира Чорбаджийска.

От понеделник учениците от 12б клас на ПГ "Иван Хаджиенов" се връщат на работа в казанлъшките фирми, защото от 2 години съчетават учене и работа по дуалната система на обучение. А след матурите, дипломите и раздялата с училище остава усещането за смислените дела, сбъднати заедно! И за добрините, с които ще помагат за цял живот!

Акция на КАТ ще следи мотористите от тази вечер http://www.kazanlak.com/news-33724.html

От 19 часа тази вечер до 14 април т.г. започва специализирана полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства

От утре на много места в страната се открива мотосезон 2021. Началото на сезона се характеризира с повишен риск от възникване на произшествия с мотоциклетистите, а факторите за това са много – неблагоприятни пътни условия като ниска температура на настилката, наличие на пясък на много места, усойни участъци в дефилетата, включително и това, че през зимата останалите водачи са отвикнали от присъствието на мотористи на пътя, често не ги забелязват и отнемат предимството им, коментира гл.инспектор Близнаков. Той  отбеляза, че произшествията с мотоциклетисти в повечето случаи водят до тежки последствия и наранявания. От началото на годината са загинали двама водачи на двуколесни моторни превозни средства. През 2020 г. възникналите  пътнотранспортни произшествия с участие на водачи на мотоциклети и мотопеди са 501. При тях са загинали 31 души, а 390 са ранени.

Наблюдаваме завишаване на дисциплината при водачите на мотоциклети и мотопеди, но въпреки това не липсват случаи на неспазване на правилата. Именно към тях е насочена и започващата от днес специализирана полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства, уточни Близнаков. Той подчерта, че основната цел е намаляване на жертвите на пътя, а единственият начин за това е правилата да се спазват от всички и да се управлява разумно. Пътните полицаи ще извършват масови проверки за наличие на свидетелство за управление на МПС, валидността му за категорията към която спада управлявания мотоциклет, за употреба на наркотични вещества и алкохол, за поставянето на табели на определението за това места, както и за замърсени табели, за техническата изправност на мотоциклетите, за ползването на защитни каски.

Напомняме на водачите, че наказанието за водач, който управлява моторно превозно средство, чиито табели с регистрационен номер не са поставени на определените за това места, е лишаване от право на управление на МПС за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лева, съобщи още гл.инспектор Лъчезар Близнаков.

Обявен е конкурс за директор на Художествена галерия Казанлък http://www.kazanlak.com/news-33723.html

Община Казанлък обявява конкурс за длъжността директор на Художествена галерия Казанлък.

Крайният срок за подаване на документи е до 16,30 часа на 26-ти април. Документите се приемат в сградата на Община Казанлък, ул.“Розова долина“ №6, Център за информация и услуги на гражданите, Гише №2 - „Деловодство“ - всеки работен ден от 09.00ч. до 17.00ч.

Кандидатите за директор на Художествената галерия ще преминат през събеседване и защита на концепция за дейността и развитието за период от 5 години, подробно разработена за първата от тях.

Изискванията към кандидатите е те да имат висше образование с квалификационна степен „магистър“;  професионално направление-теория на изкуствата, изобразително изкуство, филология, администрация и управление; професионален опит по специалността – 3 години; организационни умения, нагласа за работа в екип, адаптивност, комуникативност.

Като предимства се считат присъдените научни степени и звания, опит в областта на изобразителното изкуство и опазване на културното наследство, участието в разработването и реализирането на програми и проекти. С привилегия ще бъдат още кандидатите с чуждоезикова подготовка и компютърна подготовка.

Спипаха крадеца на автомобил, изоставил го в Мъглиж http://www.kazanlak.com/news-33722.html

Непълнолетен младеж от с.Зимница е крадецът на автомобил, който изостави в Мъглиж. Случаят се разиграл на 7-ми април. Младежът противозаконно е отнет лек автомобил "Опел", който е бил паркиран пред дома на 67-годишен мъж от с. Зимница. На същата дата автомобилът е открит изоставен в гр. Мъглиж.

В Районно управление - Казанлък е образувано досъдебно производство за престъпление чл.346 от Наказателния кодекс.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че извършители на деянието са две 16-годишни момчета от с. Зимница.

Трима казанлъчани влизат в парламента http://www.kazanlak.com/news-33721.html

Илиана Жекова от ГЕРБ, Живка Железова от „Има такъв народ” и Халил Летифов” от ДПС влизат в парламента.

Това стана ясно, след като снощи Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте водещи политически сили, които влизат в парламента. Ето и разпределението: 75 мандата получава ГЕРБ, „Има такъв народ” е с 51 мандата, БСП – 43, ДПС получи 30, Демократична България е с 27, а „Изправи се! Мутри вън!" получава 14 мандата.

В Старозагорския избирателен район мандатите са общо 11. По трима народни представители ще излъчат ГЕРБ-СДС и партията на Слави Трифонов, БСП – двама, а ДПС, Демократична България и формацията на Мая Манолова ще излъчат по един депутат. Ето и кои са те:

ГЕРБ-СДС - Красимир Вълчев, Маноил Манев и Илиана Жекова
„Има такъв народ“ - Станислав Трифонов, Тихомир Тенев и Живка Железова
БСП за България - Георги Гьоков и Драгомир Стойнев
ДПС - Халил Летифов
Демократична България - доц. Атанас Славов,
„Изправи се! Мутри вън!“ – Мая Манолова

Трима са казанлъчаните, които по първоначално разпределение на листите, ще бъдат част от 45-то Народно събрание. Двете дами Илиана Жекова и Живка Железова, които бяха на трета позиция в листите си, и водачът на ДПС в 27 МИР Халил Летифов.

Илиана Жекова от ГЕРБ - Тя е магистър по „Социални дейности” и по „Психология” от Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”.
Общински съветник от ПП ГЕРБ, мандат 2019 – 2023 г. в Общински съвет – Казанлък. Ръководител на групата на общинските съветници на ПП ГЕРБ в Общински съвет - Казанлък. Председател на Постоянна комисия по здравеопазване, социална дейност и трудова заетост и член на Постоянна комисия по противодействие на корупцията, сигурност и обществен ред и за упражняване на контрол върху актовете издадени от органите на местната изпълнителна власт. Социален работник в Дирекция „Социално подпомагане” – Казанлък и директор на дирекция „Бюро по труда” - Казанлък към Агенция по заетостта.

Живка Железова от „Има такъв народ” - Тя е родена през 1976 г. Завършила е Икономически университет - Варна през 1999г., квалифициран икономист, магистър по счетоводство. През 2000г. продължава следдипломната си квалификация в УНСС - София и придобива сертификат за съдебен експерт по финансово-счетоводни експертизи. Същата година е вписана, като вещо лице към Окръжен съд - Варна, където и към днешна дата е нещатен сътрудник. Професионалната си кариера е започнала през февруари 1999 г. в счетоводна кантора в гр. Варна. През декември 2000г. основава собствена счетоводна кантора в гр. Варна, а през август 2006 г. открива клон и в гр. Казанлък. Притежава енергийно дружество с две фотоволтаични електроцентрали. Има над 21 годишен професионален опит в сферата на икономическите анализи, счетоводство, финанси и данъчни консултации. Омъжена, с две деца.

Халил Летифов от ДПС - Той е заместник председател на партията и областен председател на ДПС Стара Загора. Водач на листата в 27 МИР. Зам. –председател в ресора на „Зелен пакт – Транспорт – Информационни технологии”. Роден е на 16 април 1979 г. в Смолян. Възпитаник на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, където е завършил „Стопанско управление“. Има магистратура по „Психология на управлението“. Женен, с двама сина. С четири мандата като областен председател на ПП ДПС - Стара Загора, преди това е председател на Младежкото ДПС. Бивш зам.-председател на Общински съвет – Казанлък. Народен представител в 42-то и 44-то НС.

До момента единствено четвъртият в листата на ДПС – кметът на община Гълъбово Николай Тонев, е подал заявление в ЦИК, че се отказва от мястото си в листата. Дали ще има други отказали се да влязат в парламента ще стане ясно до неделя.

Мъж “паркира“ колата си по таван http://www.kazanlak.com/news-33720.html

Кола се преобърна по таван малко преди полунощ в Казанлък. Инцидентът е станал около 23.00 часа на кръговото кръстовище между бензиностанция Еко и строителен хипермаркет Нюанс+. Вероятно късният час е и причината да няма пострадали хора или автомобили от инцидента. Шофьорът на колата също не е пострадал.

Живущите в квартала споделят, че дълго време се е чувало свистене на гуми, като водачът, вероятно е шофирал с превишена скорост или дрифтил на кръговото кръстовище. Загубата на контрол върху возилото е станала причина той да се преобърне и спре по таван пред Нюанс +.

Полицията разследва причините за инцидента.

Нова.бг

Джип Хамър изгоря напълно рано тази сутрин http://www.kazanlak.com/news-33719.html

Рано тази сутрин, около 04:00 часа, червен джип "Хамър" изгоря напълно на бул. "Никола Петков", северно от хотел "Терес". По думи на очевидци е имало и взрив. От ударната вълна са изпочупени прозорците на двуетажната къща, пред която е паркиран автомобила.

Хамърът е собственост на казанлъшки бизнесмен, чиято дейност е свързана с бързи закуски.

Причините за пожара все още се изясняват. Разследващите не изключват версията и за умишлен палеж.

Учениците от 12в на Антим с атрактивна покана към класната си за бала http://www.kazanlak.com/news-33718.html

Учениците от 12в клас от СУ "Екзарх Антим I" Казанлък спретнаха изненада - покана за класната си Ивелина Делева за бала.

Под предлог, че ще обсъждат протичането на бала наемат къща за гости в подбалканското с. Турия и канят класната си да присъства.

Предварително уговорената домакиня на къщата обаче казва на пристигналата класна, че резервацията е за утре и е станало някакво недоразумение, като я кани в къщата да се уточнят. В този момент, учениците скрити в двора на къщата разпъват трансперант с надпис "Ще дойдете ли с нас на бала" и хвърлят балони и конфети.

На свой ред класната ръководителка веднага решава да им върне шегата, и лаконично споделя, че ще си помисли.

След малко обаче учениците са приятно изненадани от г-жа Делева с "ДА", изписано с разпилените по двора конфети.

Разхлабват мерките - вижте кога отварят ресторанти и барове при 50% заетост http://www.kazanlak.com/news-33717.html

Със заповедта се възобновява присъственият учебен процес за:

 • учениците от 1-ви до 4-ти клас и задължителните групи за предучилищно образование;
 • учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания;
 • учениците от 5-ти до 12-ти клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището;
 • учениците от 5-ти до 12-ти клас, при спазване на следния график: от 12.04.2021 г. до 23.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 10 клас; от 26.04.2021 г. до 29.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 9 и 12 клас.

Допуска се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-ти клас.

Във висшите училища се допуска провеждането на: практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.

От 12 април се допуска провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).

Отново от 12 април се допускат посещенията в заведенията за хранене и развлечения при използване на не повече от 50% от капацитета им, ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа.

От 29 април посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им.

От 16 април  са разрешени посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им.

От 16 април отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

Със същата заповед здравният министър нарежда физическите и юридическите лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, да създадат организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

С пълния текст на Заповед № РД-01-220/08.04.2021 г. можете да се запознаете в прикачения тук.

Клиниката по акушерство и гинекология в Стара Загора с ковид сектор е за бременни и родилки http://www.kazanlak.com/news-33716.html

Със Заповед на министъра на здравеопазването № РД-02-50/25.03.2021 г. е създаден Експертен консултативен съвет по въпросите за оказване на медицинска помощ на бременни и родилки в условията на епидемично разпространение на COVID-19. Разработени са общи правила и алгоритми за поведение при бременни, родилки и новородени с COVID-инфекция, които са предоставени на лечебните заведения, оказващи родилна помощ. За координатор за област Стара Загора е определен доц. Николай Лазаров – началник на Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ АД - Стара Загора.

Клиниката по акушерство и гинекология и Клиниката по неонатология на Университетската болница са единствените на територията на област Стара Загора с най-високото трето ниво на компетентност. С цел осигуряване на необходимата медицинска помощ за бременни и родилки, положителни за COVID-19, в лечебното заведение се създава специален сектор, като са спазени всички противоепидемични правила за изолиране и непресичане на потоците.

В останалата база на Клиниката по АГ ще се приемат за лечение, наблюдение или раждане бременни и родилки, с отрицателни лабораторни изследвания за COVID-19 и с риск от раждане на недоносен плод, бременности с повишен и/или реализиран риск, за които се изисква медицинската помощ да бъде оказана в структура с най-високо ниво на компетентност.

Бременните, при които липсва повишен риск и не се очаква раждане на недоносен плод, ще бъдат приемани в останалите две лечебни заведения, оказващи родилна помощ в град Стара Загора, при спазване на изискванията на Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ.

Системата за е-прием на деца в общинските детски градини е отворена http://www.kazanlak.com/news-33715.html

Системата за електронен прием на деца в общинските детски градини е отворена за регистрация и редакция на заявления. През месец април дейностите по приема са за предстоящата учебна 2021/2022 година. До 19 април, включително, родителите на деца, които през 2021 г. навършват три години, могат да кандидатстват за първа група в детска градина - за прием през месец септември. Съща е датата за кандидатстване и за яслена група, както и за всички останали групи - втора, трета и четвърта, при обявени свободни места. Заявления могат да се подават онлайн на https://dg.kazanlak.bg/ в двата модула - за яслена група и за група в детска градина!

На посочената страница са достъпни Графикът на дейностите за прием, утвърден със заповед на Кмета, както и Наредба № 9 за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на община Казанлък, където са регламентирани всички правилата и критериите за електронен прием.

Датата и часът на подаване на заявлението в електронната система не влияе на класирането!

Важно за родителите е да знаят, че регистрираните заявления до момента няма да бъдат анулирани и ще участват равностойно в класирането. Необходимо е всеки родител да провери дали данните, които е посочил в заявлението са актуални и при необходимост да бъдат направени редакции до 19-ти април, включително! Обърнете внимание на критериите, които сте отбелязали, защото те носят допълнителни точки при класирането! Важно е да се знае, че при регистрация на заявление през мобилен телефон критериите не са видими, въпреки, че регистрацията е успешна! 

Резултатите ще бъдат обявени на 22 април, а записването на класираните деца ще се извърши в периода от 22.04.2021 г. до 29.04.2021 г., включително, по изготвен от директорите график за записване на приетите деца.

Пресцентър на Община Казанлък

Поредната добра мисия приключи успешно: Парите за Зара са събрани http://www.kazanlak.com/news-33714.html

С добри новини върви към края си втората седмица на април. Зара Халачева, която страда от хронична бъбречна недостатъчност сама съобщи в социалните мрежи, че необходимата сума за лечението ѝ е събрана. Нужните 16 хил.евро дори са преведени в сметката на лечебното заведение в Турция, където ще бъде извършена трансплантация.

Част от сумата бе събрана чрез фейсбук групата „Да помогнем на Зара“. Там казанлъчани качваха обяви за продажба на вещи и услуги, чиито пари се пренасочваха към сметката на Зара.

Администраторите на групата са с молба към добродетелите, да бъдат събрани средства, с които 39-годишната майка за пътя, престоя и нужните ѝ консумативи.

Втори ден издирват павелбанеца Дечко Узунов http://www.kazanlak.com/news-33713.html

Втори ден продължава търсенето на Дечко Узунов. Само за няколко часа новината достигна до хиляди хора в региона, а десетки споделиха призива за помощ на дъщерята на мъжа Дора Цветанска.

В акцията се включиха както обикновени граждани на Павел баня и околните населени места, така и общински служители, полицаи и местен фотолюбител, който подпомага акцията чрез обход на региона с дрон.

Именно негово дело е и картата, с която става известна посоката, по която е тръгнал Дечко Узунов, както и мястото, където е била намерена неговата обувка (отбелязано със звездичката).

Отново припомняме подробности около случая: 89-годишния мъж е изчезнал вчера около 11:00 часа на обед, като за последно е бил видян от овчар в околностите на река Тунджа. Облечен е с кафяво яке, синя шапка, разпознаваем с белия си мустак.

За повече информация или желание за помощ, може да се обърнете към Дора Цветанска на тел: 0878939246.

pavelbanya.eu

Шипченци ще отбележат Седмицата на гората, като засадят 150 дръвчета http://www.kazanlak.com/news-33712.html

По случай Седмицата на гората ще бъдат засадени 150 фиданки на територията на град Шипка - липа, акация, червен дъб и бор.

Екипът на кметство Шипка приканва малки и големи деца да се включат в зелената инициатива като доброволци. Засаждането ще бъде утре, на 9 април, като сборния пункт ще е в 10:30 часа пред Кметство - Шипка. Достатъчно е да носите в сърцето си любовта към природата.

Целта на кампанията е децата да се научат от малки да се грижат за природата. Защото кой не обича да отдъхва на сянка, да се катери по кривия дънер или да си прави пикник с приятели.

Казанлъшки катаджия, поправял и анулирал фишове, се размина с решетките http://www.kazanlak.com/news-33711.html

Общо наказание от една година и шест месеца лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено за срок от три години, получи обвиняемият А. М., след като Окръжен съд – Стара Загора одобри споразумението, сключено между него, Окръжната прокуратура и защитника му.

Обвиняемият катаджия се призна за виновен пред съда за това, че:

В периода от 22.01.2019 г. до 17.05.2019 г. в качеството си на длъжностно лице - младши автоконтрольор в Група „Пътен контрол“ на Сектор „Охранителна полиция" към РУ Казанлък, е нарушил 15 пъти служебните си задължения, като е анулирал и редактирал фишове, с които са наложени глоби, с цел да не бъдат заплащани. За това престъпление на обвиняемия бе наложено наказание в размер на една година и шест месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е отложено за срок от три години;

На 24.04.2019 г. в Казанлък, отново в качеството си на длъжностно лице е разгласил лични данни (три имена, ЕГН и адрес) на лице. Съдът наложи наказание „пробация” за срок от 6 месеца с пробационни мерки - „Задължителна регистрация по настоящ адрес“ при периодичност два пъти седмично и „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“;

На 03.07.2019 г., в казанлъшко село и в град Казанлък, държал боеприпаси за огнестрелно нарезно оръжие, без да има за това надлежно разрешение, за което престъпно деяние му бе наложено наказание лишаване от свобода в размер на осем месеца, чието изпълнение е отложено за срок от три години.

Обвиняемият А. М. бе отсранен от длъжност по време на разследването на самоубийството на Тодор Николов, началник на пътната полиция в Казанлък. Това се случи през декември 2018 година, като освен А., бяха отсранени още двама негови колеги.

Съдът приложи разпоредбите на закона и за трите извършени престъпления наложи едно общо наказание, най-тежкото от тях – една година и шест месеца лишаване от свобода, отложено за тригодишен изпитателен срок.

Пред съда обвиняемият декларира, че съзнава написаното, разбира последствията от споразумението, съгласен е с тях и се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

Определението, с което е одобрено споразумението, е окончателно и има последици на влязла в сила присъда.

От 12 април в клас. Кои ученици се връщат в училищата? http://www.kazanlak.com/news-33710.html

Частично се възстановява присъствения учебен процес от 12 април. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Учениците от класовете 5 до 12 клас, ще продължат да учат в класните стаи в режима, изготвен преди пълното преустановяване на учебния процес от 22 март. Всички ученици от 1 до 4 клас се връщат в училищата, заедно с 3 от 8-те класа от 5 до 12 клас.

„Ще продължим графика, който прекъснахме на 22 март . Ще започнем с 7, 8 и 10 клас. От 26-ти април, ако разбира се ситуацията позволява, в клас се връщат 5, 9 и 12 клас“, допълни Вълчев. В зависимост от ситуацията, учениците от 6 и 11 клас ще се върнат в училищата от 17 май. 

Зрелостниците ще приключат по-рано учебната година. Министърът поясни, че затова е важно те се върнат от 26-ти в училищата. Периодът ще бъде 3 седмици, защото съвпада с Великденските празници.

“Графикът ни е от 26-ти април до 14-ти май. Това няма да го видите в заповедта на министъра. Тя ще обхване периода на извънредните мерки, т.е. до 30-ти април“, каза още министъра на образованието.

Вълчев коментира още по време на брифинга, че ситуацията с коронавируса в училищата е близо два пъти по-добра в сравнение с ноември 2020г. „По-малко болни се забелязва най-вече при учителите. Вероятно това се дължи на ваксинацията и частичния присъствен процес“, допълни Вълчев.

„Наблюдаваме, че ваксинираните учители са четири пъти по-малко от заболелите, отколкото неваксинираните. В повечето случаи са заболели в периода, в който не е изградена защитата от ваксината. Нямаме починали учители, които да са ваксинирани. Почти нямаме такива, които да са стигнали до хоспитализация и до тежко заболяване.“, коментира министърът.

500 са в цялата страна към момента учителите и непедагогическия персонал, които са заразени с ковид. Подготвят се допълнителни списъци за желаещите учители, които не са се ваксинирали.

Състезателите на казанлъчанинът Хасан Мерт с 9 медала по бодибилдинг в Турция http://www.kazanlak.com/news-33709.html

С 9 медала се завръща от Шампионата по бодибилдинг на Турция, заслужилият майстор на спорта, казанлъчанинът Д-р Хасан Мерт. 

5 първи места, от които едно абсолютна титла, и 3 втори места спечелиха състезателите на Д-р Хасан Мерт в Анталия на шампионата по бодибилдинг, който се проведе от 31 март до 4 април. 

Ето и имената на състезателите на Хасан Мерт, които си заслужиха медалите: Yelda İnci Arslan 1-во място; Ibrahim Aydın 1-во място; Zeynep Şanlıtürk 1-во място; Meltem El 2-ро място; Seda Taşören 1-во място; Serdal Kartal 2-ро място; Mustafa Güneş 1-во място; Burcu Aktaş 2-ро място; Mehmet Ali Taştan полуфинал.

Самият Хасан Мерт е Републикански шампион на Турция, републикански шампион на България и 5-ти на световното първенство, заради, което получава титлата си “Заслужил майстор на спорта” на Република България.

Той живее и развива бизнеса си в България. Собственик е на любимите на казанлъчани Bellezza cafe-bar, Bellezza Bar&Grill и нощен клуб Noir. Управлява верига от магазини за хранителни добавки Santa Monica Fitness Shop. В Турция притежава верига фитнес зали. Но най-голямата му страст винаги остава спорта, подготвяйки едни от най-добрите състезатели по бодибилдинг в света.

Откриха откраднат автомобил, изоставен в Мъглиж http://www.kazanlak.com/news-33708.html

На 07.04.2021 г. в Участък - Мъглиж при Районно управление - Казанлък е получено съобщение от 67-годишен мъж от с. Зимница, че на същата дата противозаконно е отнет лек автомобил "Опел", който е бил паркиран пред дома му.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия автомобилът е открит изоставен в гр. Мъглиж. Образувано е досъдебно производство за престъпление чл.346 от Наказателния кодекс.

Без вода днес. Ето къде http://www.kazanlak.com/news-33707.html

До 15.00 часа в гр. Казанлък, поради авария на ул. К. Величков №2, се спира водоподаването към улиците: П. Черньоолу, Цар Иван Шишман, Тонзос, Роз. Долина, К. Величков, Ив. Вазов, П. Стайнов.

В гр. Мъглиж се спира водоподаването по ул.” 6 септември”, поради изграждане на ново СВО до 14.00 часа.

До 15.00 часа, с. Ясеново поради авария на СВО, без вода остава част от населеното място.

В с. Бузовград се спира водоподаването, поради авария до водоема до 16.00 часа

Близки издирват възрастен павелбанец http://www.kazanlak.com/news-33706.html

За изчезнал павелбанец, дядо Дечко Узунов съобщават близки до семейството му Дора и Димитър Цветански.

Последно е бил видян от овчар по река Тунджа. Бил е облечен с кафяво яке и тъмносиня шапка, разпознаваем е с бялия си мустак.

Мъжът е на 89 години и е в град Павел баня.

При повече информация може да се свържете с Дора Цветанска на тел: 0878939246.

Pavelbanya.eu - Новини от Павел баня и региона

Изложба в чест на Теню Пиндарев откриха в зала “Иван Милев“ http://www.kazanlak.com/news-33705.html

По случай рождената дата на известния художник-карикатурист Теню Пиндарев е наредена изложба в зала "Иван Милев" на ул. "Искра"4. На стените ще видите окичени картини с карикатури от изложбата - "100г. от рождението на Теню Пиндарев", която ще продължи до 23 април.

Теню  Пиндарев  е  роден  на  7  април  1921  година  в  Казанлък. Той  бе  сред  доайените  на  българската  карикатура. С  неговото  име  две  поколения  свързваха  спомена  си  за  вестник  "Стършел". В  основата  е  на  десетки  изложби, представящи  образната  ни  сатира  в  чужбина. За  казанлъчани  той  бе  сред  популярните  личности, които  никога  не  забравиха  своя  роден  град.

Кампания „Да почистим Казанлък“ http://www.kazanlak.com/news-33704.html

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Община Казанлък организира на 16, 17 и 18 април / петък, събота и неделя /  кампания под мотото „Да почистим Казанлък“ за събиране на:

 • Излязло от употреба електрическо и електронно оборудване /печки, перални, хладилници, микровълнови, телевизори, компютри, ютии, сешоари, уредби и др./
 • Чисти дрехи
 • Хартия и пластмаса
 • Едрогабаритни отпадъци / секции, дивани, фотьойли, спални, гардероби и др./

За да се освободите от изброените непотребни вещи може да ги изнесете на следните места в град Казанлък

 1.  Паркинг зад Универсален магазин
 2.  Общински паркинг / бивш наказателен паркинг Изток, северно от EVN /
 3.  Паркинг зад магазин „Изток“
 4.  Паркинг южно от блок 45, ж.к. „Васил Левски“ / срещу ОУ „Никола Вапцаров“ /
 5.  Ул. „Москва“- срещу ПГ „Лека Промишленост“
 6.  Кръстовището на ул.„Хан Аспарух“ и ул.„Захари Стоянов“ / до детска площадка северно от бившето Строително училище/.
 7.  Съществуващ мобилен център зад Пощата

На посочените места ще има контейнери,  в които да се поставят отпадъците, а при невъзможност - се оставят до тях.

Кампанията ще се проведе от 9:00 часа до 15:00 часа в определените три дни.

При невъзможност за извозване до определените места, може да бъде подадена заявка за вземане от посочен адрес:

 • ü за  електроуреди - на  телефон 0 800 14 100
 • за едрогабаритни отпадъци - на телефон 0431 6 38 80, като ненужните вещи трябва да бъдат изнесени на посочения адрес до 10:00 часа в посочените по-горе дни.

В дните 16, 17 и 18 април, включително, всички граждани на град Казанлък могат да депонират  СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ на депото в с. Шейново, местността „Голяма Варовита“ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО,  извън разрешения безплатен 1 куб.м. на година.

От днес - проверки по магазините във връзка с празниците Великден и Гергьовден http://www.kazanlak.com/news-33703.html

От днес, 7 април, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници (Великден и Гергьовден).

В периода до 07.05.2021 г. включително, ще се извършва засилен контрол в производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка (син цвят – месото е с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския, в съответствие със Заповед № РД 11-631/25.03.2019 г.), а също така и дали търговците предоставят на видно място информация за страната на произход на месото.

Инспекторите ще следят строго начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни.

По време на официалните празнични дни от 30.04.2021 г. до 03.05.2021 г. вкл., на почивния 04.05.2021 г. и на Гергьовден - 06.05.2021 г., ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.

БАБХ припомня, че сигнали за нередности приема на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.

Басейн „Антим Спорт“ търси млад художник да разкраси стените с картини http://www.kazanlak.com/news-33702.html

Екипът на басейн „Антим Спорт“ отправя предизвикателство към младите талантливи творци. Две чисто бели стени очакват знайни и незнайни млади художници да покажат майсторство с четката, да допълнят атмосферата на водния спорт с красиви картини, измайсторени директно върху стените. Снимки на вашите проекти можете да изпращате най-късно до 23 април. Няма как творчеството да не бъде поощрено и чрез награда. Победителят ще спечели сумата от 500 лв. "Антим Спорт" са подготвили и поощрителни награди.

Едно от най-желаните и атрактивни места за тренировки, игри и развлечения скоро ще приветства с уникални авторски картини своите посетители. Най-големият закрит басейн в Казанлък бе обновен напълно и официално открит през месец октомври 2019г.

Темите за рисуване са спорт, плуване, вода, релакс и гимнастика. А място за творчество, дори и за художниците с голям замах, има достатъчно - голяма стена с размери 430/240 см и допълнителна малка стена включваща елемент-препратка към основната стена.

На два етапа ще протече изборът за млад стенописец, който ще доразкраси плувната зала. При първия етап ще се събират предложения за проекти на хартия във формат 43/24 см с цветни материали по избор, или дигитална рисунка със съответните пропорции.

Проектите могат да бъдат създадени от един автор или от група, може да бъде предложен повече от един проект.

При втория етап одобреният проект ще бъде изпълнен от автора или авторите му върху вътрешните стени.

Всички материали за творбата ще бъдат предоставени от „Антим Спорт“.

Всички проекти ще се публикуват на страницата на „Антим Спорт“ във Facebook и подбора на първите е с гласуване на свободен принцип. Авторите на най-харесваните проекти във Facebook ще получат поощрителна награда - абонаментна карта с безплатни посещения в басейн „Антим“.

Вашите снимки на проекти изпращайте на на адрес: info@antimsport.bg
За допълнителни въпроси на място, или на телефон: 0877 088 090

Неплатените глоби няма да водят до отнемане на книжката http://www.kazanlak.com/news-33701.html

За неконституционна бе обявена практиката за отнемането на свидетелството за управление и спирането на автомобилът от движение при установяване на неплатени глоби. Това отсъди Конституционният съд (КС), а решението е прието с единодушие от дванадесетте висши магистрати.

Какво се променя?

Решението на КС касае Закона за движението по пътищата (ЗДвП) чл. 171 и по конкретно:

 • т. 1, б. „д“: временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач, който управлява моторно превозно средство с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане - до заплащане на дължимата глоба.
 • т. 2, б. „к“: временно спиране от движение на пътно превозно средство на собственик, който управлява моторно превозно средство с наложено наказание глоба, незаплатена в срока за доброволно заплащане - до заплащане на дължимата глоба.

Тези текстове от ЗДвП често се прилагаха, при установяване на неплатена глоба, по време на пътна проверка или при преминаване през граничен пункт. С решението на КС вече няма да бъде възможно налагането на санкции по гореизложените разпоредби от закона.

Какви са аргументите на съдиите?

До решението на магистратите се стигна след образуване на делото през лятото на 2020 г. по искане на омбудсмана Диана Ковачева, до която граждани изпращат жалби. Анализът на КС довел до взетото решение показва, че:

 • Оспорените текстове в закона не представляват принудителни административни мерки според Закона за административните нарушения и наказания, защото не могат да постигнат целите на тези мерки.
 • Истинската  цел на оспорените разпоредби не е формално посочената в  ЗДвП – осигуряване на безопасността на движението по пътищата, а по-лесното събиране на вземанията от глоби. Така прочетени, въпросните разпоредби придобиват характер на санкция за несъществуващо административно нарушение.
 • С оспорените разпоредби, на практика законодателят е смесил характера и същността на принудителните административни мерки със санкциите за административни нарушения.
 • Законодателят ограничава упражняването на основни конституционни права на гражданите, с което цели да принуди длъжниците да платят наложените им по ЗДвП глоби, като заобикаля установения законов ред за тяхното събиране. Всяко ограничаване на основни конституционни права на гражданите, което има за цел да компенсира неспособността на държавата да изпълнява задълженията си, е недопустимо в правовата държава.
 • С предвидените в оспорените разпоредби мерки законодателят заобикаля закона и предвидения в него ред за принудително изпълнение на публичните вземания за глоби, като предвижда санкция за неизпълнение на едно парично задължение, чрез която на практика ограничава упражняването на правото на гражданите да се придвижват свободно по територията на страната, да напускат нейните предели, а в хипотезата на чл. 171, т. 2, б. „к“ ЗДвП – сериозно засяга упражняването на правото на собственост.
 • Разпоредбата позволява ограничаване упражняването на правото на собственост и на съсобственика – недлъжник. Административната принуда в тази хипотеза се прилага и по отношение на съсобственик, който не е отговорен нито за нарушението, което е основание за наложената глоба, нито за нейното неизплащане в срок. В тези случаи се нарушава принципът на личната отговорност. По този начин недопустимо се ограничава упражняването на правото на собственост и на тези лица, които с поведението си по никакъв начин не са станали причина за прилаганата и спрямо тях принудителна мярка.

Пред Българската национална телевизия, омбудсманът коментира приетото решение с думите: „Мисля, че наистина е абсолютно адекватно решението на Конституционния съд, че принудителни административни мерки не могат да се прилагат за неплатени глоби, защото неплащането на глоби само по себе си не е престъпление и нарушение. (…) Все пак фискалният интерес на държавата не може да доминира над конституционните права на гражданите и мисля, че това личи много ясно от решението на Конституционния съд.“

СБА

Кметски поздрав за участниците в Държавното училищно първенство по шахмат http://www.kazanlak.com/news-33700.html

Кметът на Община Казанлък приветства участниците в Държавното училищно първенство по шахмат, което започна днес в Казанлък. Галина Стоянова изрази радостта си от възможността състезанието да се проведе на живо. „През последната година не сме правили такива събития по разбираеми причини. Г-жа Петрана Драганова излезе най-смелият председател на клуб и организира с подкрепата на Община Казанлък състезанието днес.“, посочи Кметът на Казанлък. Тя изрази адмирации за смелостта и най-вече за волята и желанието на родителите да доведат децата си на турнира. „Много е важно децата да срещат своите противници в действителна ситуация, а не виртуално. Сигурна съм, че състезанието ще донесе много ползи на тях и на родителите.“, сподели Галина Стоянова и пожела успех на участниците.

Повече от 130 деца от цялата страна, разпределени в 12 възрастови групи ще вземат участие в шахматните срещи в рамките на четири последователни дни. Националният шахматен турнир за момчета, момичета, юноши и девойки от 7 до 17 години е организиран от Българската федерация по шахмат 1928 и Шахматен клуб „Казанлък 21“, с подкрепата на Община Казанлък.

Надпреварата пред черно-белите дъски ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки и ще бъде зорко следена от председателя на журито - гросмайсторът Маргарита Войска.

Пресцентър на община Казанлък

В Световния ден на здравето, минута мълчание за загиналите медици в битката с COVID-19 http://www.kazanlak.com/news-33699.html

Днес, в Световния ден на здравето, точно в 12.00 ч. по инициатива на Българския лекарски съюз медици от ДКЦ-та,  болници и спешни центрове в страната ще запазят едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки ще почетат паметта на своите колеги, загубили битката с Covid-19.

По данни на БЛС битката с коварната болест за загубили над 120 души, които до последно са изпълнявали своя професионален и морален дълг.

На 7 април, Световният ден на здравето и Деня на здравния работник е професионалният празник на всички лекари, зъболекари, сестри, акушерки, фармацевти и всички здравни работници, посветили живота си на каузата да опазват здравето на хората.

Д-р Красимир Пейчев: Колеги, вашата устойчивост и отдаденост са вдъхновяващи http://www.kazanlak.com/news-33698.html

Уважаеми колеги,

Честит международен ден на здравето!

В тези времена на предизвикателства и трудности вие показвате всеки ден висок професионализъм. Вашата устойчивост и отдаденост са вдъхновяващи! Вашият подвиг в смелата борба с пандемията и в ежедневната безотказна грижа за болните е безпрецедентен и доказва пред обществеността, че медицината не е само професия, тя е призвание.

Бъдете здрави, скъпи колеги, и продължавайте да вършите гордо своето дело!

Д-р Красимир Пейчев, управител на ДКЦ "Поликлиника"

Д-р Кети Маналова: Поклон за тези, които изгубиха живота си в битката, и за тези, които денонощно го отдават за здравето на пациентите http://www.kazanlak.com/news-33697.html

Уважаеми лекари и медицински специалисти, скъпи колеги!

7-ми април е празник за всички, чиито призвание е всеотдайност в името на опазването и възстановяването на човешкото здраве! В дни на изпитание като днешните, не забравяйте, че вашата хуманна работа е пример за много висок професионализъм, за благородство и отдаденост!

В тези дни на пандемия и социална изолация все повече осъзнаваме и оценяваме стойността на неща, които приемахме за даденост, и все повече виждаме значимостта и ролята на всички специалисти в сферата на здравеопазването.

Ще цитирам един от младите ни лекари от групата специализанти в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски”, който ме изпълни с вдъхновение – д-р Вилдан Сиракова: „Точно в този момент, когато бялата манта е сменена с бял костюм, който върви в комплект с ужасна отговорност, тежки решения и изгубени животи! Точно в този момент един малък жест и едно "Благодаря" със сияещи очи, е достатъчен да ни покаже, че има и хора, които оценят нашите усилия!” 

Докато имаме такива млади и вдъхновени лекари ще имаме и надежда за стабилността и развитието на здравеопазването в Казанлък и в цялата страна.

Изказвам своята признателност и благодарност към всички, призвани да се грижат за най-ценното богатство – здравето, и да се борят за човешкия живот.

Дълбок поклон за тези, които изгубиха живота си в битката, и за тези, които денонощно го отдават за здравето на пациентите!

Лекувайте все така всеотдайно човешката болка и бъдете удовлетворени от своята работа!

Честит празник!

 

Д-р Кети Маналова, управител МБАЛ "Д-р Христо Стамболски"