Kazanlak.Com Kazanlak.Com Copyright 2000-2010 Kazanlak.Com http://www.kazanlak.com/ bg 24 Младо момче загина край Тулово. Блъсна се в крава на пътя http://www.kazanlak.com/news-29209.html

Тази вечер малко преди 20 часа моторист се е движил посока Казанлък - Стара Загора.

След разклона от Мъглиж посока Тулово блъска крава на пътя и почива на място.

Пътят от разклона за Мъглиж до Тулово е затворен за движение.

По не потвърдена информация са извикани екипи на полицията от Стара Загора и Павел баня за обезпечаване на движението.

 

Припомняме, че преди две седмици джип на това място блъсна теле.

Опитайте екзотични вкусове кафе с доброволците в библиотеката http://www.kazanlak.com/news-29208.html

Харесвате ли кафе? Как обичате да го пиете? Виенско, Турско или Италианско еспресо? Хората в различни страни имат различни предпочитания за приготвяне и сервиране.

Елате, за да опитате някои видове кафе и чай, и да разберете как ги пият в Индия, Виетнам или Индонезия. заедно с доброволците от Тунис, Чехия, Франция и България на "МЦР-Взаимопомощ", по проект "Взаимомпомощ" на програма "Европейски корпус за солидарност".

Събитието е с вход свободен и ще се проведе на 26-и септември, четвъртък, от 10:00 часа в Общинска библиотека "Искра", отдел "Изкуство".

Птицеглавият кораб е на своята финална права http://www.kazanlak.com/news-29207.html

Край водите на язовир Копринка, днес 22 септември, Атанас Димитров, автор и ръководител на проекта „Археосвят-по пътя на великите“, даде разяснения относно напредъка по построяването на птицеглавия тракийски боен кораб. Пред всички присъстващи бе представен корабът, които ще бъде основна атракция на туристите в Града на розите, които вече смело може да се каже, че е на финалната права.

Това, което предстои на птицеглавия кораб е да му бъде направена последна 8-ма поредна инспекция,която ще бъде направена от Морска администрация.

Пред внушителния плавателен съд, бляскавите казанлъшки актьори от театър „Любомир Кабакчиев,” пред десетките погледи представиха сцени от живота и обредите на траките и потопиха всички в древното минало. Това не е първият проект свързан с живота, бита и вярванията на древните ни предци, с които се изявяват актьорите ни.

Ветроходният и едновременно гребен кораб е построен с дърво, боров катран, ръчно тъкано ветрило, като репликира напълно птицеглав кораб, който се предполага от археологията, че е автентично изображение на тракийски боен кораб от Одриското царство.

Пред всички присъстващи и вперени погледи, Атанас Димитров представи на какъв етап е вече корабът, колко малко остава, и разказа интересни факти от древното минало на предците ни – траките.

Обръщение към всички направи и Сребра Касева, Началник кабинета на кмета: „Преди време, когато дойде Атанас и ни даде този проект, който ни се стори много внушителен и мащабен, кметът на Община Казанлък, г-жа Стоянова и екипът решиха да заложат на това, да сме първата Община в България, която има това внушително устройство.”

Касева не скри вълненията и притесненията, през които е минал целият екип още от зародилата се идея, че и до ден днешен. Всички смесени емоции са били затова, как ще бъде изпълнен този проект и най-вече как ще бъде приет от гражданите. След голямото развие на целия проект, Началник кабинета на кмета окуражено допълни, че „по-големият път е извървян, остава по-малко”.

„Днес, тук искахме да покажем на всички онези, които имат желание, до къде са стигнали нещата и на всички онези, които имат неблагоразумието да твърдят, че този кораб няма да се случи, да покажем, че корабът е на финалната права, и че той наистина ще се случи и един ден следващата година ще можем да развием туризма.” каза Касева.

Благодарности От Община Казанлък бяха изказани към автора Атанас Димитров, към Пенко Говедаров и Кольо Радуков.

Казанлъчани тържествено отбелязаха Деня на Независимостта http://www.kazanlak.com/news-29206.html

Днес, 22 септември, десетки казанлъшки ученици и родолюбиви граждани се събраха на площад „Севтополис” пред Лъвовата чешма, за да честват 111 години от обявяването на Независимостта на България.

Празничният ден бе открито с поздрав от Военен духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада, с диригент старши лейт. Йордан Илиев.

Тържествените слова от Манифеста на цар Фердинанд на историческата дата през 1908г. прозвучаха отново днес в центъра на Казанлък.

За величието на днешния ден разказа директорът на д-р Момчил Маринов. „Денят на независимостта се превърна в финален акорд на славните събития.”

Тържествен водосвет за здравето и благоденствието на хората на Казанлък бе отслужен от архиерейски наместник отец Петко Мотев и казанлъшки свещеници.

„Героите” прозвуча за всички казанлъчани и гости на града от талантливата певица Стефани Калчева от школа за поп пеене при Народно читалище „Възродена искра”.

Кулминацията на тържественото честване настъпи, след като, за пета поредна година, вече превърнало се в традиция, по идея на Кмета Галина Стоянова бяха осветени училищните знамена. Тази година, началото на колоната бе поведено от знамето на Казанлък, носено от представители на Младежки общински съвет.

За финал, спортен клуб за здраве „Бели рози” поздравиха казанлъчани и поведоха празнично хоро.

Част от тържеството за Деня на независимостта бяха кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, омбудсманът Гинка Щерева, ръководството на общинска администрация, общински съветници, кметове на населени места, представители на казанлъшки училища и представители на културни институции, които изпълниха площада.

По традиция Казанлък празнува с Манифеста на днешния ден:

„Да живее свободна и независима България!
Да живее българският народ!“.

Ясла „Пролет“ и ДГ „Юрий Гагарин“ грейнаха в нова премяна http://www.kazanlak.com/news-29204.html

В началото на новата учебна година с нови, облагородени площадки за игра засияха детска градина № 8 „Юрий Гагарин“ и дневна детска ясла № 4 „Пролет“ в Казанлък. В инвестиционната програма на Община Казанлък за 2019 година бяха заложени общо 96 052 лева, които дадоха възможност за реновиране и освежаване на детските площадки в двете забавачници.

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова лично посети  яслата и градината, където бе посрещната от колективите с поздрав и радостни усмивка.

Детска градина „Юрий Гагарин“ е предпочитана градина от родителите на Казанлък- тя винаги изпълва капацитета си в максимален размер и посреща малчуганите, чиито родители запазват своите места с година- две назад.

В ремонтните дейности на двете детски заведения се включва изграждане на четири нови детски площадки, мини игрище за футбол и писта за спорт на децата.

И детска ясла „Пролет“ е желана ясла в града- директорът споделя, че съвсем невръстни бебета на месец- два, биват записвани от майките си, като гаранция, че мястото им ще се пази именно в тази ясла. Към момента яслата се посещава от близо 100 деца, които постъпват постепенно и на групи, за да може малките деца да се адаптират по- лесно и безпроблемно.

С думи на благодарност и признателност се обърнаха към кмета колективите и на двете детски заведения, като не скриха радостта си от това, че ежегодно работят лесно и спокойно, в уютна атмосфера,  с подновена материална база.

Кметът Галина Стоянова отправи пожелания за ползотворна работа на учителите и целия персонал на ясла „Пролет“ и на детска градина „Юрий Гагарин“, да се наслаждават на благодатната си професия, да се оглеждат в детските очи, да се учат от детската искреност, да даряват децата с внимание и любов, да пазят пламъка , с който възпитават и отглеждат малките и безценни създания на Казанлък.

Пресцентър на Община Казанлък

Галина Стоянова в навечерието на Международния ден на възрастните хора: „За мен е радост да ви гледам, да ви се радвам и да ви настигам!“ http://www.kazanlak.com/news-29203.html

По случай Международния ден на възрастните хора - 1-ви октомври, кметът на Община Казанлък Галина Стоянова отправи поздравления към членовете на Пенсионерски клуб „Розова долина“, Пенсионерски клуб „Тракийка“, Спортен клуб за здраве „Бели рози“ и Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“ гр. Казанлък.

Стоянова се обърна към тях с приветствия за здраве, сили и енергия за идните дни. „Като ви видях всички тук в тази зала, заедно и сплотени, като ви видях колко ви е хубаво да си говорите и да се гледате в очите, за мен това е най- голямата награда. Когато хората на Казанлък са заедно и могат да се прегърнат, да седнат на една маса и да си кажат „Наздраве“, означава, че ние сме си свършили основната работа, и че Казанлък винаги ще го има“- така се обърна кметът Галина Стоянова към празнуващите и сподели с тях още, че сърцето ѝ е изпълнено с радост затова, че може да бъде с тях и да сподели техния празник. „Искам да ви кажа, че за мен е огромна радост да съм с вас днес- да ви се радвам, да ви гледам и да ви настигам! Защото аз тази година ставам на 55“, с усмивка разказа Стоянова.

С топли думи и хубави приветствия посрещнаха възрастните хора по случай своя празник кмета на града Галина Стоянова и не скриха радостта си от факта, че тя винаги е споделяла през годините техните чествания и веселия, че е грижовна към институциите, в които те членуват, и че е добър стопанин на града.

На раздяла Стоянова се обърна към всички присъстващи с призив винаги да са така сплотени и да обичат Казанлък, който „по много категории е пръв и винаги ще бъде“.

Кметът Галина Стоянова сподели с всички празнуващи и една новина: а именно, че нашият град ще бъде машиностроителното сърце на България, защото италиански инвеститори са избрали и харесали Казанлък, за да построят тук фабрика за 750 милиона лева на наша територия. Това ще представлява фабрика за производство на хидравлични машини. “Разговорите ни на този етап са успешни- инвеститорите изключително много са харесали града ни и хората в него, така че, бъдете спокойни- Казанлък винаги ще върви напред“, заяви още Стоянова.

1 oктoмври e oбявeн зa Мeждунaрoдeн дeн нa възрacтнитe хoрa c рeшeниe нa Oбщoтo cъбрaниe нa OOН oт 14 дeкeмври 1990 г. Нa тoзи дeн вcички ниe oтдaвaмe пoчиттa cи към хoрaтa oт трeтaтa възрacт и тeхния принoc към oбщecтвoтo.

Пресцентър на Община Казанлък

С тракийски ритуали ще посрещнат есенното равноденствие в Бузовград http://www.kazanlak.com/news-29202.html

Тази неделя, 22 септември, десетки посетители и желаещи ще станат част от две събития, които ще ги потопят в миналото. В 10,30 часа пред пенсионерски клуб в Бузовград и от 11,30 пред мегалита край селото ще бъдат изпълнени древни тракийски ритуали, които ще отбележат и посрещнат есенното равноденствие.

Пред пенсионерски клуб Бузовград ще бъде изпълнен тракийски ритуал в 10,30 часа, след което певчески групи ще огласят селото, ще забавляват и завладяват всички жители и гости.

Десетки туристи, гости и жители на Бузовград ще тръгнат по стъпките на предците си, ще преминат през красива планинска местност, за да стигнат до крайната си точка забележителния тракийски мегалит „Вратата на Богинята Майка“, за да посрещнат есенното равноденствие. Там, точно в 11,30 часа те ще наблюдават възстановка на тракийски ритуали и ще могат да се потопят назад във времето, след което ще започне и народно веселие.

Организатори на събитията са Кметство на Бузовград, пенсионерски клуб и Народно читалище „Любен Каравелов – 1921“ и тази година ще преминат под наслов „Почит към природата“.

Затвор за мъжа, задигнал крупна сума пари от строителен обект http://www.kazanlak.com/news-29201.html

По искане на Районна прокуратура-Казанлък съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А.К., на 35 години, за кражба на документи и пари.

На А.К. е предявено обвинение за това, че на 17 септември 2019 г., в Казанлък, в условията на опасен рецидив, е отнел чужди движими вещи: черна мъжка чанта, кожен портфейл, две дебитни карти, лична карта, шофьорска книжка, талон за лек автомобил, талон за мотоциклет, полица гражданска отговорност, външна батерия за телефон, електронна цигара, пари - сумата от 1300 лева, 350 евро и 1 долар от владението на другиго, без негово съгласието с намерение противозаконно да  ги присвои - престъпление по чл.196, ал.1, т.1, вр. с чл.194, ал.1,  вр. с чл.29, ал.1, б.“а“ от Наказателния кодекс.

Установено е, че на 17 септември 2019 г., пострадалият мъж оставил чантата си върху кашони с материали в помещение, в което се извършвали строително – ремонтни работи. Качил се на стълба. В този момент по улицата преминавал А.К., който през прозорец видял, че чантата е оставено без надзор в незаключено помещение. Влязъл, взел я и избягал. Пострадалият чул стъпки, слязъл от стълбата, но видял само бягащия от мястото извършител на кражбата. А.К. изхвърлил чантата, а парите скрил в обувката си. След разкриване на престъплението парите са били намерени и върнати на пострадалия свидетел.

По образуваното производство, под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък, до момента са извършени разпити на свидетели, събрани са писмени доказателства.

Съдът уважи искането на Районна прокуратура-Казанлък и прие, че се касае за висока степен на обществена опасност на деянието и на извършителя му. Обвиняемият А.К. е многократно осъждан, като през април 2017 г. е изтърпял наказание от 4 години „лишаване от свобода“.

Определението на Районен съд-Казанлък подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Стара Загора.

Кметът Галина Стоянова посети новообзаведената сграда на Дом за стари хора „Петьо Ганин“ в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-29200.html

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова отправи личен поздрав към живущите в Дом за стари хора „Маргарита Асебо" на ул. "Петьо Ганин“ № 52 по повод Международния ден на възрастните хора. 

Всички домуващи посрещнаха по стара българска традиция с хляб и сол изключително сърцато и с вълнение кмета на града, благодариха за внесения уют, пожелаха да изкажат своето удивление от нововъведенията. С усмивки и протегнати ръце за поздрав, възрастните хора поканиха кмета Галина Стоянова в техния дом. Кметът лично посети всяка една стая в Дома, разгледа новото обзавеждане и изрази надежда, че сега обитателите ще се чувстват още по- комфортно, приятно и сигурно. „Сега спим спокойно, чувстваме се поласкани, шкафчетата са красиви и функционални. Позволете ни да изразим своята благодарност, обич и уважение към Вас, да Ви прегърнем и поканим у дома“, в такава атмосфера посрещнаха кмета всички живущи в Дома.

Кметът Галина Стоянова се обърна към възрастните хора с думите: “Днес вниманието трябва да бъде насочено към всички вас- домуващите тук, защото всичко направено е с грижа за вас. Благодаря на директора на Дома госпожа Кърпачева и нейния екип затова, че подготвиха проекта и направиха така, че той да бъде спечелен. Нашето желание е да направим така, че в град Казанлък и младите, и старите хора, да живеят спокойно“. Кметът Стоянова допълни още, че е изключително щастлива да види всяка искрена усмивка на домуващите, тяхната радост и вълнение от обновения интериор на Дома за стари хора.

Проектът на Община Казанлък „Закупуване на обзавеждане за спалните помещения на Дом за стари хора №1 в Казанлък е сред одобрените проекти за 2019 година от Фонд „Социална закрила“ към Министерство на труда и социалната политика. Община Казанлък е закупила нови легла с повдигащ механизъм, матраци и индивидуални шкафчета за 60 потребители, настанени в дома. Общата стойност на проекта  е в максимален размер от 30 000 лева, съгласно регламента за кандидатстване на Фонд „социална закрила“. 27 000 лева са безвъзмездно финансирани от Фонда и 3 000 лева съфинансирани от Общината.

Пресцентър на Община Казанлък

“Паякът“ категорично се противопоставя на твърдението, че служителите “безчинстват“ http://www.kazanlak.com/news-29199.html

Във връзка с публикация в kazanlak.com, със заглавие „Безчинстват ли служителите на Наказателен паркинг в гр.Казанлък“, с автор Наташа Пиндарева, фирмата "МИ 60 - ММ" ЕООД се възползва от правото си на отговор.

Автомобилът на госпожа Пиндарева е бил паркиран на място, което е обозначено със знак като спирка на автобуси от градския транспорт, което представлява нарушение на чл.4 ал.3 т.7 от НАРЕДБА № 4 за реда за спиране, престой и паркиране на пътни превозни средства на територията на Община Казанлък. По тези съображения са били предприети мерки за отстраняването му.

Когато собствениците на автомобила са предявили претенциите си, колата вече е била качена на платформата. Автомобилът е освободен от наказателния паркинг, а не на място, както твърди госпожа Пиндарева.

Цената, която е заплатила е в съответствие с разпоредбата на чл.44а ал.4. Следва да направим едно важно уточнение. Госпожа Пиндарева не е присъствала на място в момента, в който ППС е било качено на платформата. Само в този случай тя може да се възползва от привилегията да освободи автомобила от репатриране и да заплати половината от цената за принудително му отстраняване. Госпожата  се появява след потеглянето на репатриращия  автомобил и препречва пътя му.

Разполагаме с кадри, заснети от видеорегистратор, които могат категорично да потвърдят изложената теза. Прави се заснемане на всяко принудително отстраняване на автомобили, с цел установяване на действителната фактическа обстановка при наличие на спорове.

Противопоставяме се категорично на опита да се направи внушение, че служителите, ангажирани с дейността по репатриране на автомобили „безчинстват“. Напротив, тяхната дейност е нормативно регламентирана и върху нея се осъществява непрекъснат контрол.

Призоваваме всички жители и гости на Община Казанлък да съблюдават пътните знаци и маркировки и да паркират само на указаните за това места.

РепорТИ: Безчинстват ли служителите на Наказателен паркинг в гр.Казанлък

Тази събота - фолклор и джаз в Галерията. Вход свободен http://www.kazanlak.com/news-29198.html

За поредна година Художествена галерия - Казанлък се включва в Европейските дни на наследството.

На 21 септември, събота, постоянната експозиция на галерията ще бъде със свободен вход от 9.00 до 24.00 часа. Ще можете да се насладите на богатото културно наследство, събирано и съхранявано през годините в една от най-старите галерии в страната.

За да бъде вашето преживяване, сред класиците на българското изобразително изкуство, още по-приятно, от галерията са подготвили и две музикални представяния. Първото ще е от 19.00 часа - "Фолклорно приключение" на Младежки танцов състав "Арсенал" с ръководител Ваня Минчева. Второто ще е специално за любителите на джаза, от 21.30 часа Mike Sax & X-key България ще изпълнят с музика залите на музея и галерията.

Милен Стойков – Mike Sax е саксофонист, флейтист и аранжор. Гастролира в Австрия, Германия, Швейцария, Скандинавските страни и Китай.
Ориентиран е предимно в днешния смуут джаз и фюжън. В този стил, той намира своите съмишленици от квартета X-key.

Формацията X-key е основана от Ленко Драганов /барабанист, композитор и тонрежисьор/ и Илия Тенев /клавишни инструменти/. Бас китаристът Радослав Терзийски и младият пианист Никола Панчев оформят убедително съвременното звучене и концепция на състава.

Програмата им е повлияна от имена като Браян Кълбертсън, Джеф Лорбър, Ричард Елиът, Грувър Уашингтън, Майкъл Лингтън.

Кметът Галина Стоянова аплодира неподражаемата Гълъбина Михайлова за 80-годишния ѝ юбилей http://www.kazanlak.com/news-29197.html

Сред препълнена зала, бурни аплодисменти, искрени усмивки и чувство на възхищение актрисата Гълъбина Михайлова отбеляза своята достолепна 80-та рождена годишнина и 65 години на сцена.

Личен и сърцат поздрав получи примата на местния театър от кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, която я определи като незаменима, неуморна, талантлива и стихийна. Кметът пожела на Михайлова да продължава на „гори“ на сцената, да заразява със своята емоционалност, доброта и позитивност. „Пази това голямо сърце и се раздавай, както до сега, за да пленяваш още повече публиката“, с тези думи се обърна Стоянова към актрисата по време на нейната звездна вечер.

Статуетка „Чудомир“ Гълъбина получи от председателя на едноименната фондация в Казанлък и народен представител Борис Кърчев, от което тя не скри вълнението си.

В Дома на културата „Арсенал“ неувяхващата стихия Гълъбина представи етюди от едни от най- култовите си представления. Залата се оказа твърде малка, за да побере желаещите да зърнат Гълъбина, да ѝ честитят, да я докоснат и поздравят. Актрисата е организатор и създател на превърналата се в традиционна инициатива в Казанлък „На баница с именити казанлъчани“, като до сега от нейната най- сладка и вкусна баница са опитали повече от 200 казанлъчани.

Корона „Цар и Царица на сатирата“ получи примата на казанлъшкия театър от колегите си от НЧ „Възродена Искра“, като Гълъбина бе удостоена с нея лично от председателя на читалищното настоятелство Николай Александров.

Емоции, страст, хъс, нестихващ ентусиазъм, вяра, обич и себераздаване- това показа и раздаде на своя юбилей Гълъбина Михайлова и отново сякаш успя да докосне всяко сърце и да покаже, че животът, всъщност, е едно представление: в каквато роля влезеш и както успееш да я изиграеш, така ще те запомнят и именно с този образ ще те заобичат.

Дерзай, Гълъбина! Животът те обича, а сцената копнее за теб!

Пресцентър на Община Казанлък

Воля издигнаха Диан Калайджиев за кмет на Казанлък http://www.kazanlak.com/news-29196.html

Млад и амбициозен предприемач е кандидатът за кмет на Община Казанлък,издигнат от ПП ВОЛЯ.

Кандидатът за кмет Диан Калайджиев бе придружаван по време на регистрацията в ОИК Казанлък от зам.председателя на парламентарната група на ВОЛЯ Кръстина Таскова,местния координатор Боян Кулев,кандидата за кмет на гр.Шипка Георги Шутов,кандидата за кмет на с.Дунавци Бояна Минчева и голяма част от кандидатите за общински съветници на ПП ВОЛЯ.

На местните избори ВОЛЯ залага на младите лица от гражданската квота,които са честни,интелигентни,политически неопетнени и ще работят за бъдещето на Община Казанлък.

Бузовградчани вече си имат зала за танци http://www.kazanlak.com/news-29195.html

Зала за танци към НЧ „Любен Каравелов-1921“ отвори врати в казанлъшкото село Бузовград. Новата придобивка тържествено бе открита от кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, кмета на селото Михаил Янушев и бузовградчани. Освен репетиции на местни художествени клубове, в залата ще могат да се провеждат разнообразни събития, още повече че е лесно отопляема. Средствата за ремонтните дейности са заложени от кмета Янушев и в следствие – осигурени от бюджета на Община Казанлък в частта „Капиталови разходи“.

„Читалищната дейност в селото се развива много успешно през последните години предвид това, че имаме няколко танцови състава, които имат много участия и спечелени различни конкурси. В реда на нещата беше, съвместно с кмета на Общината, да се направи залата“, коментира Михаил Янушев. Към неговите думи се присъедини Галина Стоянова, която подчерта, че НЧ „Любен Каравелов-1921“ има бъдеще, но и занапред трябва да се работи активно и съвместно с местната власт.

Kъм ангажираността на Общината и кметството са се присъединили и дарители. Така например местен жител е финансирал дренажните дейности, а част от ремонтите са направени безвъзмездно от фирмата – изпълнител на цялостното обновяване.

Това обаче не са първите ремонтни дейности, свързани с читалището в село Бузовград. През последните няколко години бе направен ремонт на покрива, изграден санитарен възел, бетонирано бе предчиталищното пространство, подменени бяха улиците, извършена бе цялостна инпрегнация, съгласно изискванията на Пожарната служба за безопасност на населението.

Пресцентър на община Казанлък

В Енина отбелязаха 111 години от обявяването на Независима България http://www.kazanlak.com/news-29194.html

Днес, Енина тържествено отбеляза 111 години от обявяването на Независима България .

Водещата Аня Дерменджиева представи интересни факти пред малките и големи родолюбци. Специално внимание водещата Аня Дерменджиева  обърна на посрещането два дни по късно на цар Фердинанд в Казанлък.

Присъстващите отдадоха чест, като изслушаха горди празничния химн ''Независимост'', написан в деня на провъзгласяването от бургаския композитор  Георги Шагунов.

С артистичното изпълнение, Георги Янев поздрави и впечатли  публиката. Присъствието на „Млади възрожденци'' обогати тържеството.

Специални поздравления  за 4-ти клас и г-жа Янкова,които през седмицата се включиха в конкурса '' Моята България'', посветен на годишнината.

Цветя бяха поднесени от името на Кметство Енина, ОУ''Христо Ботев'', НЧ ''Братство 1869'' и ПК ''Любородие''.

Сдобийте се с нови вещи, с инициативата “Без пари“ http://www.kazanlak.com/news-29193.html

Инициативата „Без пари” се провежда за трета поредна година от „Взаимопомощ” в гр. Казанлък.

Идеята е да се обменят предмети, които от всякаква гледна точка са полезни. Стига сме били потребители и да купуваме постоянно нови неща, а да дадем живот на тези, които могат да се ползват. Имате ненужни неща, които са потребни и стават за използване и не искате да ги изхвърляте, защото друг може да ги ползва! Искате да се сдобиете с нови вещи.

Донесете ненужните за вас запазени дрехи, обувки, инструменти, електроника, всичко ненужно за Вас... и го заменете за полезни за Вас неща! Няма ограничение в това колко неща ще донесете и колко ще вземете. Може да направите само едно от двете-да вземете или да оставите, едното не е обвързано с другото. Нещата, които не бъдат разменени ще бъдат дарени на нуждаещи се хора и организации в Община Казанлък, а останалите ще бъдат предадени на фирма Texcycle за оползотворяване. Нека всеки ден бъдем малко по-еко.

Очакваме Ви на 05.10.2019 г. в „Младежки дом” гр. Казанлък на ул. „Капрони” 1 от 10:00 до 18:00 часа.

Инициативите „Без пари” и „Представяне на Тунис”, които ще се осъществяват от доброволците по проект „Взаимопомощ” по време на "Time to move" кампанията от МЦР-ВЗАИМОПОМОЩ, са с подкрепата на Център за развитие на човешките ресурси, Община Казанлък и Общинска библиотека „Искра”.

„Представянето на Тунис” ще се осъществи в партньорство на МЦР-Взаимопомощ и Общинска библиотека „Искра” от доброволеца на МЦР-Взаимопомощ Слим Меседи по проект „Взаимопомощ”.

Очакваме Ви в Общинска библиотека „Искра”на 16.10.2019 г.от 17:00 часа с вход свободен.

Предлагат разширение на разклона за Горно Сахране, заради честите катастрофи http://www.kazanlak.com/news-29192.html

По предложение на председателя на Общински съвет Павел баня ще бъде внесена за гласуване декларация в подкрепа на разширение на пътното платно на път I-6, Калофер - Казанлък с пресичането му с път II-56, Шипка - Павел баня на разклона на Горно Сахране.

След все по-зачестилите случаи на ПТП с пострадали на този участък от пътното платно в последните месеци общинските съветници ще вземат решение дали да подкрепят идеята.

Гласуването е първа точка в дневния ред на общинските съветници, които се събират на редовно заседание този четвъртък, 26 септември, в 09:00 часа в зала "Младост" на НЧ "Напред - 1903г.".

На същото заседание ще бъде гласуван новият временно изпълняващ длъжността Кмет на Община Павел баня, ще бъдат актуализирани и програмите по спорт и култура.

pavelbanya.eu

Задигнаха акумулатори от двор в Манолово http://www.kazanlak.com/news-29191.html

На 19 септември 2019 г. в Районно управление - Казанлък е получено съобщение, че за времето от 17:00 часа на предния ден до 08:00 часа на 19 септември от стопански двор в Манолово, е извършена кражба на 2 броя акумулаторни батерии.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.194, ал.1 от Наказателния кодекс.

БМВ се удари в кашпите в източното http://www.kazanlak.com/news-29190.html

Преди минути шофьор на "БМВ" катастрофира в източното, на бул. „Александър Батенберг“.

Водачът се е движил в посока запад-изток, когато на около 200 метра след светофара на кръстовището до Енергото, изгубил контрол над автомобила си и се ударил в кашпите, разделящи пътните платна.

Няма пострадали, нанесени само материални щети. Шофьорът е без наранявания. Направената проба за алкохол в кръвта отчела отрицателен резултат.

Причините за кататстрофата се изясняват, за момента не е ясно дали инцидента е вследствие на хлъзгавата настилка от дъжда или поради движение с несъобразена скорост.

Движението по булеварда не е затруднено, патрул на полицията е на място.

С тракийска сватба, млади влюбени ще си кажат “Да“ http://www.kazanlak.com/news-29189.html

На 22 септември 2019 г. в гр. Казанлък ще се състои една необичайна сватба. Двамата младоженци - Александра Колева  и  Любомир Кошев -  и неговата майка Ивелина Кошева,  се вдъхновяват от древните обичаи на траките. Според историческите извори, траките са обичали да се веселят бурно, да устройват богати гощавки и да посрещат гости. Това подтиква Алекс и Любо да се опитат да вплетат в своя празник определени тракийски фрагменти и пренесат своите гости в естетиката на тракийските тържества.

Младите влюбени, той - родом от Казанлък на 32 години, тя – 29, са се сгодили на 14 февруари т.г. Любомир Кошев израства в семейство на дизайнери, и като по традиция, наследява тази дарба и също се развива в тази сфера. Своето средно образование завършва в НГПИД „Акад. Дечко Узунов“ със специалност дизайн. Продължава професионалното си развитие в Нов български, където завършва архитектура. Бъдещата булка Александра Колева,  част от образованието си преминава в чужбина, но го завършва в България. В момента работи в кол център.

Те обстойно проучват различни източници (рисунки върху съдове, паметници на торевтиката, каменна пластика и др.), за да съобразят своята визия - облекло и накити – с изобразените от запазените артефакти. Майката на Любомир лично изработва не само хитоните на младоженеца и кума, но и златен ритон, който ще украсява сватбената торта.

За завършена визия на цялата сватба, гостите също ще бъдат тематични, като дрескодът е те да бъдат облечени в гамата на бежовото, сивото, цветът на лена, конопа, памука, и дамите ще бъдат с дълги рокли, със златни венци в косите.

Дата също не е избрана случайно. Известно е, че цялата тракийска космогония е организирана около зимното слънцестоене, пролетното равноденствие, лятното слънцестоене и есенното равноденствие. Точно на тези дати са се случвали най-важните неща в тракийското общество. Ето защо и Александра, и Любомир, ще си кажат „ДА“ точно в деня на есенното равноденствие.

Официалната церемония ще започне в 15:00 ч. в тракийския амфитеатър (парк „Тюлбето“). След това младоженците, родителите и техните гости ще се отправят към ресторантски комплекс,  чиято атмосфера интерпретира тракийската култура и митология. Той е разположен на брега на яз. “Копринка” край древния град Севтополис, основан от тракийския цар Севт III и столица на Одриското царство от 320 г. пр. Хр.

Запечатайте своите емоции и се включете в любителския фотоконкурс http://www.kazanlak.com/news-29188.html

"Европейското културно наследство през погледа на пътешественика"

Запечатайте своите емоции и впечатления и се включете във фотоконкурса за любителска фотография, посветен на Eвропейските дни на наследството.

Конкурсът ще се проведе от 19 септември до 10 октомври 2019 г.

-До участие ще бъдат допускани снимки, които отразяват Вашите лични впечатления и емоции от знакови и по-малко известни забележителности, участието Ви във фестивали и събития, свързани с европейската и българската култура.
-Снимките могат да бъдат направени с всякакво устройство - мобилен телефон, фотоапарат или таблет.
-Заявки за участие се приемат на e-mail: zaemna.iskra@gmail.com
-Всеки може да участва с не повече от 3 снимки, като посочи следната информация: три имена, телефон, e-mail за контакт и кратко описание на изпратените снимки.

Втори Фото Салон предизвиква казанлъшките фотографи http://www.kazanlak.com/news-29187.html

Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства очаква майсторите на изкуството на светлината – автори от град Казанлък и населените места в общината, за участие във Втория салон на казанлъшките фотографи.

Салонът се организира за втора поредна година. В първото му издание през 2018-а се включиха 42 – ма фотографи от община Казанлък, които представиха 140 свои работи. Изложбата от Салона премина при изключително голям успех и привлече нови съмишленици за каузата на единствения у нас Музей на фотографията.

През 2019-а година фотографският салон на Казанлък се организира през месец ноември. Ще се приемат до три снимки от автор. Срокът за представянето на снимките на място в Музея на фотографията в Казанлък е до 8-и ноември, петък, включително. Специално жури ще определи творбите, които ще бъдат включени в изложбата от Салона, която ще се открие на 14-и ноември в залата за временни експозиции на музея. 

За Салона свои снимки могат да подават както фотографи – професионалисти, така и любители. Салонът няма ограничение в темите и е без конкурсен характер. 

Снимките могат да бъдат цветни, монохромни, черно-бели. Творбите, селектирани за изложбата, остават във фонда на Музея на фотографията.

Ето и регламента за участие:

 • Организатор е Музей на Фотографията и Съвременните Визуални Изкуства в Казанлък.
 • Салонът ще се открие на 14 ноември 2019 г. в залата за временни изложби на МФСВИ.
 • Във фотографски салон „Казанлък 2019“ могат да вземат участие любители и професионалисти фотографи от Казанлък и населените места в общината.
 • Салонът не е тематичен и няма конкурсен характер: може да участвате с фотографии на избрана/и от вас тема/и.
 • Фотографиите могат да бъдат цветни, монохромни или черно-бели.
 • Всеки автор може да участва с до 3 (три) фотографии.
 • Журито ще прецени кои и колко творби ще влезнат във финалната селекция. Решението на журито е окончателно.
 • Творбите влезнали в изложбата остават във фонда на Музея на фотографията в Казанлък.
 • Творбите, не влезнали в крайната селекция се връщат на авторите до 20.12 /декември/ след предварителна уговорка, ако последните не пожелаят нещо друго.
 • Организаторът не поема ангажимент за копиране на фотоси за участие в салона.

Технически изисквания

 • Допускат се за участие творби, не по-стари от 2 години.
 • Всеки автор представя творбите си на фотохартия с размери на листа 50х70 см и размер на изображението максимум 40х60 см.
 • Допускат се леки корекции на цветопредаването, рязкостта и кадрирането на оригиналния файл.
 • Не се допускат монтажи.
 • Името на снимката и автора трябва да бъде отбелязано на български в долния десен ъгъл на обратната страна на творбата. 
 • Фотосите се предават за журиране без рамки.

Важно: Творби несъответстващи на поставените изисквания, както и с антидържавно, расистко, порнографско и подтикващо към насилие изображение, няма да бъдат допускани до журиране.

Без такса за участие.

Авторски права

Всеки участник следва да притежава авторските права върху изображенията, които предава за конкурса. С предаването на фотография на организаторите, участникът декларира, че изображението е негова творба. С предаване на творбите, участникът дава своето разрешение на организаторите да използват безвъзмездно изображенията с промоционална цел, свързана с нуждите на Община Казанлък и МФСВИ (изложби на открито и закрито, каталог, фото CD/DVD, календар, уебсайт и др.), както и за всяка друга некомерсиална цел на организаторите, в случай, че участникът изрично не заяви своя отказ.

Краен срок за предаване на творбите: 8 ноември 2019 г. лично в Музей на Фотографията и Съвременните Визуални Изкуства в Казанлък.

Жури и журиране

Жури, назначено със заповед на Директора на Музей на фотографията, ще прегледа и ще реши кои творби да влезнат в салона. Журирането ще бъде на 12 ноември 2019 год.

На място в МФСВИ, по електронната поща foto.museum,.kz@abv.bg, ЛС във Facebook или на телефон 0888935560 инж. Стефан Папукчиев – Директор

“Импровизация и Токата” - 120 години от рождението на Панчо Владигеров http://www.kazanlak.com/news-29186.html

Фондация “Консонанс”  представя проекта “Импровизация и Токата” - 120 години от рождението на Панчо Владигеров в гр. Казанлък на 19 септември 2019 г. -четвъртък, от 18:00 ч. в Литературно-художествен музей "Чудомир", а на 20 септември 2019 г. -петък, от 20:00 ч. Ню Йорк Пъб  кани всички любители на класическата музика на Джем сешън с участието на млади български таланти.

Проектът "Импровизация и Токата" има за цел да представи творчеството на големия български класик Панчо Владигеров в юбилейната му година - 2019 -та, както в България така и в българските културни центрове на европейските столици, с които композитора е бил тясно свързан в своя житейски и творчески път.

В проекта е включена концертна програма с емблематични и рядко изпълнявани творби на композитора за пиано, цигулка, виолончело и кларинет, представени от млади български дарования, както и  реализирането на ново издание на книгата “Панчо Владигеров” от Евгени Павлов Клостерман на издателство АРТ ПЛЮС ( Art Eternal Books, www.artplus.bg ), които осъществиха тази прекрасна идея. Благодарение на екипа на издателството, отново българския читател и младото поколение на България имат възможността да се докоснат до този високо стойностен текст.     

Книгата за Панчо Владигеров ще бъде представена на концертите в гр. Казанлък на 19 и 20 септември.

В концертната част ще вземат участие младите български таланти - пианистите Емануил Иванов, Георги Василев, Петър Дюлгеров, Теодора Маркова и Виктория Влахова, цигуларката Мая Димитрова, виолончелистите Наума Найман и Сион Найман, кларинетиста Лазар Мицов и акордеониста Мариан Минчев.
Виктория Влахова и Мая Димитрова са младите таланти  от Казанлък.

Заповядайте да се насладите на вълшебната и вдъхновяваща музика на Панчо Владигеров и други велики класици!

Кметът Галина Стоянова получи за четвърти път доверието на казанлъчани в онлайн класацията „Кмет на годината” http://www.kazanlak.com/news-29185.html

Кметът Галина Стоянова получи онлайн  вота на жителите на община Казанлък за Кмет на годината – мандат 2015 – 2019 в едноименния конкурс на Портала на българските общини  kmeta.bg, в категорията „Туризъм, култура, фестивали и традиции”. Престижната грамота и бе връчена по време на официална церемония в Националния дворец на културата.

Галина Стоянова получи за пореден път доверието на казанлъчани, тази година - най-високата оценка на гражданите за кмет, който през всички години на мандата е направил най-много подобрения и удобства за жителите на населеното място.

През годините Галина Стоянова е печелила 3 пъти отличия в конкурса. През 2105г. Кметът на Казанлък е отличена в категорията „Развита инфраструктура“,  през 2016г. и 2018г. тя печели отличието в категорията „Туризъм, култура, фестивали и традиции“.

В националния онлайн вот за престижната награда  участваха кметовете на 265 общини в България.

Тази година бе оценявана работата на кметовете и екипите им в 9 категории, но за целия мандат 2015 – 2019 г.: кмет на годината; кмет на гражданите; градска среда; транспорт; туризъм, култура, фестивали и традиции; образование, спорт и младежки политики; инвестиции и работни места; социална община; Smart City.

Конкурсът "Кмет на годината” се организира за седма поредна година от Портала на българските общини kmeta.bg.

С годините оценката на стотици хиляди граждани, които определят с вота си победителите в престижната надпревара "Кмет на годината”, се превърна във важен коректив за усилията, които местните власти полагат за развитието на поверените им общини, включително и в преобразяването на градовете с европрограми.

Пресцентър на Община Казанлък

Катастрофа след “Гердеме“. Има пострадал http://www.kazanlak.com/news-29184.html

Катастрофа е станала на разклона за Горно Сахране, малко след Гердеме. От ПТП-то има пострадала жена, която е откарана в Спешна помощ.

Инцидентът е станал тази сутрин, малко преди 8.00 часа.

Водач пътува посока изток-запад, по неясни причини навлиза в насрещното и удря странично насрещно движещата се кола, която пътува в посока към Казанлък.

Екипи на полицията регулират движението, което към настоящия момент е затруднено. В следствие на катастрофата пътното платно посока Бургас е затворено.

Снимка: Ивайло Илиев

Отново пожар до околовръстното. Шофирайте с повишено внимание http://www.kazanlak.com/news-29183.html

След вчерашният пожар, който блокира движението в източната част на околовръстния път за около час, днес сухата трева отново пламна, южно от блок Кармен.

Пожарът отново се разпростира бързо, благодарение на поривистия и бурен вятър. Полицейски патрул регулира движението и по двете платна на околовръстното, заради издигащият се гъст пушек.

На място са и екипи на Пожарната, които гасят за пореден ден запалени треви и храсти.

За момента огнеборците не могат да констатират причините за повторния пожар.

Блестящи актьори ще представят „Нощта преди Албена“ под един по различен ъгъл http://www.kazanlak.com/news-29182.html

Тази вечер се очаква препълнена публика и силни аплодисменти, защото театър „Любомир Кабакчиев“ ще представи премиерния спектакъл „Нощта преди Албена“.

Тази вечер, 18 септември, в Алиолувата къща от 20.30 часа ще видите разказа на Йовков под един по различен ъгъл, ще ви завладее и ще остави в сърцата ви незабравими мигове разтърсващи чувства и уникални моменти от блестящата актьорска игра ......

УЧАСТВАТ:
Ая Тодорова, Беатрис Благоева, Десислава Стоянова, Инна Димитрова, Ирена Дунавска, Мара Бонева, Недялка Раева, Олена Шидерова, Светлана Бургазова, Александър Митев, Георги Антов, Георги Атанасов, Димитър Гавраилов, Димитър Кабаков, Костадин Жеков, Милен Вангелов, Петър Петров, Сава Драгнев

Текст: Димитър Кабаков
Режисьор: Светлин Ивелинов
Костюми и сценография: Ваня Запрянова , Росен Дончев
Музика: Милен Ямаков

Поради големия интерес, театър „Любомир Кабакчиев“ залага още една дата, 09 октомври, когато всички зрители ще могат да се насладят на „Нощта преди Албена“. Билетите са вече в продажба на касата в Билетен център на ул. „Искра" 4.

40-годишен влезе в затвора за 4 години след поредната си кражба http://www.kazanlak.com/news-29181.html

По споразумение на Районна прокуратура-Казанлък е осъден 40-годишният К.Р., за това, че на 14 януари тази година, в град Гурково, в условията на опасен рецидив и в съучастие с 37-годишните Р. Р и В.Б., чрез взломяване на врата тримата са отнели чужди движими вещи - телевизор, ъглошлайф, ударен къртач и 18 броя медни чаши. Всичко на обща стойност 460 лв.

Престъпление по чл. 196, ал.1 т.2 вр. чл.195, ал.1 т.3 вр. чл. 194, ал. 1 вр. чл.29, ал. 1 б. „а" и „б" вр. чл. 20, ал.2 вр. чл. 20, ал.1 от Наказателния кодекс. На К.Р. е наложено наказание от 4 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим.

Той е осъждан за кражби, като наказанието по последната присъда, от 3 години „лишаване от свобода“, е изтърпял през юни 2017 г. В досъдебното производство спрямо него е била определена мярка за неотклонение „задържане под стража“, считано от 21 януари 2019 г. 

На двамата съучастници съдът е наложил наказание от 10 месеца „лишаване от свобода“ условно с изпитателен срок от три години, за всеки един о тях.   

Присъдата е влязла в законна сила и осъдените изтърпяват наказанията си, като К.Р. се намира в затвора.

Младите творци на “Ателието“ ще покажат “Образи и текстове“ http://www.kazanlak.com/news-29180.html

СНЦ "Ателието“ кани на финална изложба по проект "Образи и текстове“, финансиран от Община Казанлък.

Цел на проекта бе в продължение на няколко месеца деца и младежи да бъдат провокирани да създадат творчески продукт, вдъхновен от четене и анализ на художествен текст.

Авторите на проекта целиха да провокират участниците да мислят и разсъждават по въпроси, като "Що е изкуство“, "Мога ли да намеря място в него“, "Има ли бъдеще класическото изкуство в новия информационен свят“, "Изкуството като средство за комуникация“. 

"Образи и текстове“ е проект, който разглежда връзката между изобразителното изкуство, литературата, словото и текста, в отношението графика-образ.

Заповядайте на 21.09.2019 г. (събота) в арт-галерия "Ателието“ от 11.00 часа, за да разгледате изложбата на младите хора, преминали дългият път да намерят себе си и успешно да се изразяват чрез образите върху платното.

Пресцентър на Община Казанлък 

Атанас Апостолов: “Умишленото и тенденциозно съдийство превърна футболната среща в един позор и пародия“ http://www.kazanlak.com/news-29179.html

Ръководството и треньорския щаб на Розова долина (Казанлък) изразиха силното си недоволство от съдията Мустафа Шефкет при загубата на тима с 1:2 от Сокол (Марково) в мач от Югоизточната Трета лига.

Според гостите първият гол на Сокол има нарушение срещу вратаря и засада, а при втория само засада. Тимът от Казанлък освен това има претенции за нарушение, което е в наказателното поле, но е отсъдено извън полето и неотсъдена дузпа.

“Тримата съдии извършиха едно престъпление спрямо футбола пред погледа и на собствения си шеф и президент на Сокол Марково г-н Сталев. Умишленото и тенденциозно съдийство превърна футболната срещата в един позор и пародия. За огромно съжаление все още в България се случват такива неща, с които няма как да се развива футбола. Несъществуващи засади, нарушение срещу вратаря ни при гола на Сокол, гол от засада, неотсъдени  две дузпи, постоянно допускане на доктор за симулации на терена и спиране на играта през втората част, от която чистото игрово време може би е било не повече от 18 мин. Срам и позор за бригадата от Кърджали”, каза треньорът на Розова долина Атанас Апостолов.

По план мачът в село Марково беше заложен в програмата на Sportal TV и ние имахме готовност да го покажем в пряко предаване - с камери и коментатор, за разнообразието и информираността на Зрителя. Оказа се обаче, че домакините не мислят така и не допуснаха камерите ни на стадиона.

 

Sportal.bg