Kazanlak.Com Kazanlak.Com Copyright 2000-2010 Kazanlak.Com http://www.kazanlak.com/ bg 24 Защитни мерки без аналог за работещите в “Арсенал“ http://www.kazanlak.com/news-30883.html

9 хиляди защитни памучни маски, както и индивидуални гелове за дезинфекция ще получат всички работещи в „Арсенал“ от началото на новата седмица.
Маските ще са задължителни за носене на територията на дружеството.

Отделно от това вече е в ход дезинфекцията на самите цехови помещения, складове и работни офиси на територията на дружеството, съобщават от Оперативния щаб в дружеството, сформиран за предприемане на действия и мерки за превенция на разпространението на територията на фирмата на заразата от коронавирус.

Дезинфекцията на помещенията и цеховете ще е два пъти на смяна, като отделно от това на специални места в работните помещения и в санитарните такива, ще има допълнителна възможност за дезинфекция, по преценка и желание на работещите.
Защитните памучни маски и геловете за дезинфекция, както и самите дезинфектанти са арсеналско производство, дело на работещите в цехове 131 и 160 на завод 3.

Вече втора седмица 13 шивачки от арсеналската шивалня работят на високи обороти, като шият памучните маски. Платът, от който те се изработват е казанлъшки, на фирма „Севт Трети“ .
През новата седмица шивачките от смяната на началника Пламен Петков трябва да изработят приоритетно от другите си задачи още 10 хиляди памучни маски, които също ще са за нуждите на арсеналци.

В понеделник, 30-ти март, когато е първият работен ден за арсеналци след двуседмичната отпуска – карантина, всеки един работещ в двете дружества- „Арсенал“ АД и „Арсенал 2000“ АД ще получи своята персонална защитна маска, запечатана в плик и дезинфектиращ гел.

Геловете, изработени в „Арсенал“ са произведени по специална технология и рецепта на началник – химическа лаборатория в завод 3 инж. Станка Костова и са изработени и опаковани под ръководството на Христо Кръстев, началник-цех 160 на Завод 3.

Още от входните портали на дружеството от поставени информационни табели и постери, арсеналци ще получат специални инструкции и указания за нужното поведение и мерки, които следва да спазват по работните си места и помещения, както и за нужната дистанция в общуването с колеги, с цел превенция и предпазване от заразата.
Информационни брошури ще бъдат поставени на входовете по цехове и заводи и в самите производствени помещения.

Три термовизионни камери на порталите в Казанлък и една на портала в завода в Мъглиж ще измерват при влизане в дружеството температурата на всички работещи.

При наличие на по- висока от нормалната, работникът няма да се допуска на територията на завода, а ще изчака консултация и свързване с личен лекар или друг консултиращ орган в специално изградени стаи- изолатори.

За целта и в помощ на медицинските лица от Звеното за неотложна помощ в „Арсенал“ от понеделник ще са и 4 медицински сестри от щата на Община Казанлък.

На входно-изходните портали на дружеството са маркирани с цветни ленти и съответните линии за социална дистанция, която работещите следва да спазват при преминаване през тях.

Подобни мерки са предприети и на транспортния портал на дружеството.

При специален режим ще работи и вътрешният транспорт в "Арсенал". За целта ще има осигурен контрол по началните спирки.

До второ нареждане остават затворени столовете за хранене на територията на целия "Арсенал".


Предприетите превантивни и защитни мерки на територията на „Арсенал“ и спрямо самите работещи са без аналог до момента.

Всички те са разписани в специалните инструкции и предписания, направени за действие в ситуации като настоящата и имат за цел опазване на здравето на работещите и предпазване от разпространение на коронавируса на територията на „Арсенал“.


Умоляват се всички работещи в „Арсенал“ да спазват стриктно указанията и предприетите задължителни превантивни мерки и да са търпели и отнасят с уважение към тях и временно по- бавното преминаване през порталите.

Тази нощ преминаваме към лятното часово време http://www.kazanlak.com/news-30882.html

Тази нощ, събота срещу неделя местим стрелките на часовника с един час напред.Това ще стане точно в 3:00 часа сутринта на 29 март (неделя). 

В последната седмица на месец март преминаваме към лятното часово време. Това означава, че ще имаме 1 час по-малко за сън, но за сметка на това, денят ще започне да нараства по-бързо.

Лятното часово време в България е въведено на 1 април 1979 година. Вече четиридесет години местим стрелките – час напред, час назад, според смяната на часовото време.

Александър Проданов: За кризата коронавирус и кризата в морала http://www.kazanlak.com/news-30881.html

„В моменти на кризи, светът търси решение и най-често той се обръща към науката, а науката от своя страна в този момент се развива.

Казанлъшкият учен Александър Проданов, ученик на един от най-изявените и признати учители по физика в България казанлъчанинът Теодосий Теодосиев – Тео изпрати до БАН своята крива за коронавирус. Изчисленията на едва 16-годишния физик сочат, че пикът на COVID-19 ще бъде съвсем скоро, „от порядъка на месец, два, три“, което напълно съвпада с прогнозите на учените от БАН.

До своята прогноза за разпространение на COVID-19, Александър стига чрез изследване и математическо моделиране. Проследяване и събиране на информация, го водят до повтарящи модели, които прогнозират разпространението на вируса.

„Ако двама човека повече не спазят нужното, можем да говорим за проценти на края повече от хора, които заболяват и съответно умират за съжаление.“, коментира физикът.

Той разясни още, че изследванията показват, че 80% от заболелите не проявяват симптоми или те са изразени като настинка, която неглижираме, и точно затова е изключително важна социалната дистанция, защото болният, поради незнанието си предава вируса и на околните.

Александър разказа за своите виждания не само върху кризата, наречена коронавирус, но и за онази криза, която се отразява във всичките сфери на живота, както сам я нарече - ценностна криза. Социалното разединение, което се наблюдава, изобщо не е моделът, на който учи физиката, защото там всичко е свързано.

„Светът страда от една тежка и морална ценностна криза, съответно тя се отразява във всички сфери в живота. Така  сравнително ясно се вижда и в политическия живот, отношенията между държавите, вместо да се осъзнае, че всички ние сме хора, част от живите същества на тази планета и имаме отговорности към тази планета, отговорност един към друг. Ние сме една цяла общност. Хората се делят, и като цяло в момента се наблюдава точно обратното не обединяване на общностите, а разделянето им."

Избавлението е едно - моралът, а подходите са два - религията, която ни учи на вътрешни закони, и другият - знанието, когато съзнато преценяваме своите действия към себе си и околните. "Знанието е един от пътищата към Бог."

"Когато се е появил Исус, хората са били в рязко разширение на една държава, насилствено завладяване на други държави, взимане на роби. Това всичко говори за изключителна неморалност. В този момент се появява Исус и той създава една религия, която спасява морала.

Така 2 хил.г. по-късно се оказва, че ни трябва още един път такова спасение. Този път ни е ясно обаче от къде ще дойде"

Какво още разказва Александър Проданов, вижте във видеото.

Източник: БНТ

 

 

 

28 дни е задължителната карантина за лица, при които е потвърден COVID-19 http://www.kazanlak.com/news-30880.html

На задължителна домашна изолация (карантина) подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19 – лица без симптоми, т.е. такива, които са контактни или установени в хода на епидемичното проучване, както и лица с леки клинични оплаквания (телесна температура < 38℃, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус, т.е. объркване или летаргия, и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др.).

На карантина за срок от 28 дни, считано от датата на изписването от лечебно заведение, подлежат и всички, при които е бил потвърден случай на COVID-19 и заради това са били настанени в болница.

Такива са нарежданията на здравния министър Кирил Ананиев, разписани в Заповед № РД-01-165 от 27.03.2020 г., с която се изменя Заповед № РД-01-129/16.03.2020 г. В новата заповед на здравния министър се казва още, че на основание чл. 60, ал. 1, във връзка с чл. 74 от Административнопроцесуалния кодекс се разпорежда предварително изпълнение на заповедта с цел осигуряване живота и защитата здравето на гражданите. Мерките, посочени в настоящата заповед, се предприемат с цел ограничаване разпространението на епидемията от COVID-19.

Със свое изобретение д-р Бойчев проследява над 300 болни от коронавирус дистанционно http://www.kazanlak.com/news-30879.html

Българско медицинско  изобретение в борба с COVID – 19. Д-р Бойчо Бойчев от Казанлък проследява над 300 болни от коронавирус дистанционно, като изгражда модел от  стотици изследвания, които се правят в реално време. Така преди евентуално влошаване на пациентите, лекари могат да реагират. Към уникалната българска разработка, проявяват интерес световни медицински гиганти и правителства по света.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че има намерение общинските болници в столицата да бъдат оборудвани с българското медицинско изобретение.

Системата за реално проследяване, първоначално е разработена за кардиологични наблюдения. На пациентите се поставя специално конструирано и патентовано от д-р Бойчев устройство. Спасило е  хиляди човешки животи. Сега се използва за борба с COVID-19 и се следят редица показатели.

"Артериално налягане, средно артериално налягане, пулсово налягане, сатурация, това е насищане на кръвта с кислород, респирация, това е динамика на дишане, честота на дишане на пациента, температурата на тялото, положението на тялото в пространството има много изведени показатели", каза д-р Бойчо Бойчев.

Системата е конструирана за непрекъстнат, дистанционен телемониторинг в реално време. Всичко се случва на практика пред нашите очи.
Към системата проявяват интерес световни медицински гиганти, така и правителства. 300 болни от коронавирус под карантина се проследяват в Румъния и дават възможност за бърза реакция на лекарите. "Разстоянието няма значение, т.е., в коя държава е пациента за нас няма никакво значение. Може би 6 до 12 часа преди влошаване на състоянието, наблюдавайки трендовете на основните физиологични показатели да предвидим възможността за такова влошаване и да реагираме доста по – рано, отколкото ако изчакаме да се прояви самата клинична картина на заболяването", каза още д-р Бойчо Бойчев.

Наблюдавайки трендовете на основните физиологични показатели, пациентите, които са с негативно развитие на заболяването, биват насочвани за изследване и евентуално хоспитализация.

На всеки 5 секунди се подават резултати от измерванията на редица показатели. Над 4500 са параметрите, които се следят за денонощие. Вече се натрупват база данни за поведението на CoviD -19  върху пациентите. "Ние сме създали една сложна матрица, която мога да нарека спокойно електронен геном на човека и която сега тепърва ние я внедряваме в нашата практика, което ще ни даде възможност да създаваме модели не само за COVID -19, но за много други заболявания", заяви д-р Бойчо Бойчев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова бе запозната с работата на българското изобретение. Тя заяви че ще търси варианти за оборудване на всички болници. "Тази система не трябва да работи само по време на криза, а се разработва, за да могат общинските болници да имат по-високо ниво на качество на здравеопазване. Тя дава шанс на лекарите да ползват консултация на водещи специалисти", каза кметът на София.
Д-р Бойчев разработва системата Чек пойнт кардио дълги години с лекари, програмисти и математици. Той има близо 30-годишен опит в клиничната медицина.

NOVA / Георги Манев

Община Казанлък с обновена секция в сайта си относно важната информация за COVID-19 http://www.kazanlak.com/news-30878.html

Днес Община Казанлък обнови секцията в сайта си, отнасяща се за пандемията от коронавирус и мерките, които Община Казанлък приема за предотвратяването ѝ, като добави често задавани въпроси и отговори, протоколи за предпазване от COVID-19, както и карта с разпространението на вируса на територията на България и света. В нея също може да се намерят всички заповеди и взетите мерки до сега.

"Секцията въпроси и отговори е изключително полезна, понеже в нея събрахме основните тревоги на жителите от общината с отговори как да действат в конкретна ситуация.

Секцията ще бъде допълвана при нови обстоятелства, предложения на граждани и колеги. За това приканвам всички да се запознават с нея, преди да ползват горещия телефон 070040056", сподели за kazanlak.com кметът на Казанлък Галина Стоянова.

kazanlak.bg/covid19.html

Здравният министър определи за Казанлък 53 легла за лечение на COVID-19 http://www.kazanlak.com/news-30877.html

53 легла за настаняване на пациенти с коронавирус са определени в казанлъшката болница МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“. Това стана ясно от издадената заповед на министър Кирил Ананиев, с която определя лечебните заведения и съответните структури в тях, които да извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19.

В заповедта е посочено кои лечебни заведения извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в неусложнено състояние и кои лечебни заведения обслужват пациенти с COVID-19 в състояние, изискващо интензивно лечение.

За пациенти с неусложнено състояние ще бъдат подготвени 46 легла в казанлъшката болница, и общо 301, от 9 болнични заведения на територията на цялата Старозагорска област.

За заразените с COVID-19, изискващи интензивно лечение в Казанлък ще бъдат на разположение 7 болнични легла, за цялата област те ще са общо 36, разпределени в 5 здравни заведения.

С пълния текст на заповедта можете да се запознаете ТУК.

Подобрява се състоянието на казанлъчанина, с положителна проба за COVID-19 http://www.kazanlak.com/news-30876.html

Подобрява се състоянието на първия потвърден болен от коронавирусна инфекция в областта, който бе приет в началото на седмицата в Клиниката по инфекциозни болести на Университетската болница в Стара Загора. Това е 61-годишен мъж от Казанлък, завърнал се преди около 15 дни от Франция. Пациентът е в стабилно състояние, съобщи директорът на старозагорската болница проф. Йовчо Йовчев като допълни, че до края на деня се очакват резултатите от пробите на близо 100 души.

В момента на територията на областта пациенти със съмнения за COVID-19 се настаняват само в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Проф. Ст. Киркович“ . Тя разполага с общо 70 легла и при необходимост цялата ще бъде преструктурирана в клиника за лечение с ковид инфекция, поясни проф. Йовчев.

Болницата разполага с 20 легла за интензивно лечение с възможност за дихателна вентилация. Всички те са на територията на големия корпус на лечебното заведение. Засега налични са 9 респиратора, но следващата седмица се очакват още 9, а след 2 седмици ще бъдат доставени допълнително 14 такива апарата. Общият брой на леглата, към които могат да бъдат монтирани респиратори е над 40. 

Проф. Йовчев каза още, че за интензивно лечение при  голямо нарастване на заболяемостта от корона инфекция се подготвят част от АГ клиниката, кожна клиника, клиниката по психиатрия и цялата детска клиника. Така общият брой легла, които могат да бъдат осигурени от лечебното заведение за такива пациенти, е към 150.

От днес лечебното заведение разполага с бързи тестове за установяване на ковид инфекция. Те ще се заплащат от желаещите да се изследват. Цената на теста ще бъде 30 лв., но броят им е ограничен и се препоръчва на тях да се подлагат само лица с клинични симптоми или контактни на заразени с коронавирус. На сайта на болницата има предоставена анкета, като нейното попълване дава по-ясна преценка на всеки, дали има нужда да бъде изследван.

"Това е направено с цел и да успокоим населението, което не е било контактно с хора, завърнали се от страни с повишена заболеваемост, а от друга страна да селектираме онази група пациенти, които имат нужда от изследване с бързия тест."

"Молбата ми към всеки един е, да влезе в сайта на болницата, да попълни анкетата, която му дава 60 % сигурност по отношение дали да си прави изследване или не, и чак тогава да се насочва към ползването на тест за диагностика", коментира проф. Йовчо Йовчев.

Университетската болница в Стара Загора разполага и с 25 теста, набавени от дарителска кампания, които ще бъдат използвани единствено за пациентите в тежко състояние с дихателна недостатъчност, настанени на територията на Спешния център.

Източник: Радио Стара Загора

Заловиха 39-годишен крадец, обрал вила и гараж http://www.kazanlak.com/news-30875.html

Бързо производство по 2 престъпления и 24 часа арест за 39-годишен казанлъчанин. В периода на 2 месеца, мъжът е извършил 2 кражби - от вила и от гараж в Града на розите.

В бюлетин от 10 януари 2020 г. на ОДМВР - Стара Загора е отразена кражба от вила, намираща се в землището на Казанлък, при която са отнети телевизор, приемник за цифрова телевизия, DVD плейър, газов нагревател и други вещи. В Районно управление - Казанлък е образувано досъдебно производство по чл.194 от Наказателния кодекс.

В бюлетин от 28 февруари 2020г. на ОДМВР – Стара Загора е отразена кражба от гаражна клетка в Казанлък, при която са отнети 15 метра мостов проводник, акумулатор, инструменти и сумата от 20 лв. В Полицията на Казанлък е образувано досъдебно производство по чл.195 от Наказателния кодекс.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че извършител на престъпленията е 39-годишен казанлъчанин. Същият е задържан за срок до 24 часа.

Спират да текат нормативно определените срокове за осигурените лица за периода на извънредното положение http://www.kazanlak.com/news-30874.html

Дирекция „Бюро по труда” Казанлък информира своите настоящи и бъдещи клиенти, че със Закона за мерките и действията по време на извънредно положение, нормативно определените срокове за осигурените лица, каквито са повечето останали без работа, спират да текат за периода на извънредното положение. Заявления, жалби и други документи във връзка с паричните обезщетения могат да се подават по електронен път или чрез лицензиран пощенски оператор към съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт.

Документите, включително и за получаване на обезщетения, ще се смятат за подадени в срок, в случай че са подадени до 14 дни след отмяната на извънредното положение.

Също така със Закона вече се предоставя нова услуга, чрез която хората, посещаващи бюрото по труда за да се регистрират като безработни, могат на същото място да подадат и заявление за обезщетение, без да е необходимо да посещават и офиса на НОИ. Приетите заявления за обезщетения ще се предават на НОИ по служебен път.

Припомняме, че регистрация в бюрото по труда може да се заяви и по пощата или по електронен път към бюрото по труда, в което търсещият работа желае да се регистрира по постоянен или настоящ адрес.

Напомняме, че в условията на извънредно положение бюрата по труда в цялата страна работят и продължават да приемат клиенти в офисите си при засилени предпазни мерки, включително и свързани със спазването на карантинния срок за завърналите се в чужбина. На всички лица, които се регистрират в бюрото по труда, в деня на регистрацията се предлага подходящо за тяхното образование и квалификация работно място, при наличие на такова. В условията на извънредно положение също е налице търсене на работна сила, а заявените работни места са публикувани в сайта на Агенцията по заетостта (www.az.government.bg).

Особено важно за лицата, които не ползват електронните услуги на Агенцията по заетостта и/или на НОИ и не се възползват от отложените срокове, е да знаят, че трябва да предвидят повече време за подаване в бюрото по труда на двете заявления за регистрация като безработни и за обезщетения за безработица, както и да разполагат с изискваните документи. Информация във връзка с получаването на обезщетения за безработица може да се намери на официалния сайт на НОИ, както и на посочените на него телефони.

При възникване на въпроси и получаване на информация за регистрация и услуги, предоставяни от Дирекция „Бюро по труда” Казанлък, гражданите могат да се обаждат на телефон 0431 6 25 10, както и на телефоните на филиалите към бюрото по труда:

За филиал Павел баня – 04361/3278
За филиал Мъглиж - 04321/2207
За филиал Гурково - 04331/2863
За филиал Николаево - 04330/2130

Дирекция „Бюро по труда” Казанлък продължава призива си „Останете си вкъщи!” и обръща внимание на желаещите да посетят на място офисите на бюрото, внимателно да преценят личните си възможности, както и рисковете за собственото си здраве и здравето на хората около тях в периода на прилагане на засилени мерки за ограничаване разпространението на коронавируса.

МЗ стартира кампания в подкрепа на българските медици, борещи се с COVID-19 http://www.kazanlak.com/news-30873.html

Днес най-важното е усилията на всеки от нас да бъдат насочени към това, заедно, като общество, да преминем през изпитанието COVID-19 и да излезем от него не просто по-силни, а и единни.

Сега от най-голяма подкрепа се нуждаят здравната ни система и всички онези хора, чиито професионални знания и опит са фокусирани върху това да гарантират на всички нас адекватна медицинска грижа по време на пандемия.

Това е трудна задача, изискваща съпричастност. Затова призоваваме българските граждани, които имат възможност, да бъдат солидарни и да се включат в кампанията, дарявайки 1 лв. чрез изпращането на SMS с текст DMS SOLIDARNOST на кратък номер 17777 за трите мобилни оператора в България (не се удържа ДДС).

Всички набрани средства ще бъдат изразходвани при пълна прозрачност. С направените дарения ще бъдат закупени необходима на лекарите специализирана медицинска апаратура и техника, лични предпазни средства с най-висок защитен клас, както и всичко друго, от което спешно се нуждаят болниците в условията на разпространяващата се коронавирусна инфекция.

Целта, която заедно си поставяме, е да бъдат събрани 5 млн. лв.

Нека бъдем солидарни!

Вече са поръчани три респиратора за болницата в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-30872.html

Вече са поръчани 3 респиратора за МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” в Казанлък. Единият ще бъде закупен със средства от бюджета на Община Казанлък, а другите два – от дарителската сметка. Стойността на един респиратор е 26 000 лв. (с ДДС). Това съобщи преди минути говорителят на Общинския оперативен щаб д-р Златина Нанева.

Сформирани са екипите от лекари и медицински служители, които ще работят в Инфекциозното отделение към МБАЛ – Казанлък. То предстои да бъде разкрито съгласно препоръките на Националния оперативен щаб. Продължава набавянето на лични предпазни средства и дезинфектанти.

От 30.03.2020 г. (понеделник) започва проиграване на алгоритъма за действие на сформираните екипи в отделението.

От 31.03.2020 г. (вторник) упълномощени от Общината лица започват раздаването по график на дезинфектанти на домоуправителите в жилищните блокове, за да предприемат незабавна дезинфекция на общите част във входовете. Ще им бъдат предоставени и информационни листовки, които да поставят на видно място в жилищните блокове.

Продължава и набирането на средства за местната болница в борбата с коронавирус – COVID-19. Поради интереса от страна на граждани и фирми да направят дарения на средства, хранителни продукти и консумативи в борбата с разпространението на коронавируса Община Казанлък разкри специална сметка с „код за вид плащане”:

ОБЩИНСКА БАНКА АД

BIC: SOMBBGSF

IBAN: BG 07 SOMB 9130 84 2172 7344

Код за вид плащане:

в лева – 44 51 00

Общинският кризисен щаб напомня и дежурните телефони на Община Казанлък:

0887 700 846 – за здравна консултация

0700 400 56 – за доставка на хранителни продукти, медикаменти и топла храна.

 

Пресцентър на Община Казанлък

Общината купува 3 респираторни апарата за болницата http://www.kazanlak.com/news-30871.html

На редовният брифинг на Общинският кризисен щаб днес, говорителят на щаба д-р Нанева заяви, че Община Казналък е подала заявка за закупуване на 3 респираторни апарата, всеки на стойност по 26 000 лв., като два от тях са ще бъдат закупени със средтсва от дарителската сметка, а третия от със средства на Общината. Нанева допълни, че още две фирми са подали заявление с желание да закупят по един респираторен апарат.

Вече са сформирани екипите от лекари и медицински работници, които ще работят в инфекциозното отделение на МБАЛ "Д-р Христо Стамболски", което предстои да бъде открито. От понеделник започва и практическото обучение на медицинските екипи, като вече се набавят и личните предпазни средства.

От вторник служители на Общината ще се свързват по график с домоуправителите в Казанлък, които ще се явяват в определени часове в общината, за да получат дезинфектанти, с които трябва да дезинфекцират общите пространства в жилищните блокове. Заедно с дезинфектанта, домоуправителите ще получават и информационна листовка, която да залепят във входовете.

Д-р Нанева заяви, че към днешния ден няма друга положителна проба на Covid 19 в Община Казналък. Тя допълни, че състоянието на заразеният казанлъчанин е добро.

 

 

Публикувахте от Община Казанлък в Четвъртък, 26 март 2020 г.

 

 

Припомняме, че Общинският кризисен щаб ще дава изявление онлайн във фейсбук страницата на Община Казанлък, всеки вторник и петък от 09:00 часа.

И бездомните животни в плен на извънредно положение http://www.kazanlak.com/news-30870.html

В плен на COVID-19, когато хората са в домовете си и не бива да излизат, много от бездомните животни се озоваха в извънредно положение, макар това да не е мярка насочена към тях. Много от четириногите живеещи на улицата остават гладни.

Това е и причината Animal Hope Bulgaria – Kazanlak и ''Aкция Жълти стотинки” да започнат инициатива за поставяне на хранилки.

4 хранилки за бездомни животни ще бъдат поставени по улиците на Града на розите. Организаторите очакват вашите предложения за най-добрите точки в града, в които да бъдат позиционирани изобретенията за хранене. 

Причината, за тяхното незабавно поставяне се оказа извънредното положение, в което се озова страната ни. В извънредно положение се оказаха и всички онези четириноги, които живеят на улицата, и за тяхното съществуване чакат на милосърдни човеци. 

Animal Hope Bulgaria – Kazanlak призовава всеки, който има възможност да се включи в инициативата да изработи хранилка или да поставя храна за животните в тях.

Ето какво написаха Animal Hope в социалните мрежи:

Във времето на COVID – 19 много улични животни остават гладни!

Хората са под карантина и не трябва да излизат.За това Animal Hope Bulgaria – Kazanlak и ''Aкция Жълти стотинки” по инициатива на наш съгражданин стартираме поставянето на хранилки за бездомните животни в Казанлък.Към момента са изработени 4 хранилки.Очакваме предложения от Вас къде да бъдат поставени.Който иска може да се включи и лично да изработи още.Първоначалното зареждане с храна ще бъде от "Акция Жълти стотинки” и от нас.След това се надяваме,че освен нас и други хора ще минават и ще поставят храна.
С помощта на хранилките няма да се замърсяват градските части с хранителни отпадъци!

Проходът Шипка остава затворен до 3 април http://www.kazanlak.com/news-30869.html

До 3 април се ограничава движението на всички моторни превозни средства по път I-5 през прохода „Шипка“ (между 154-ти и 183-ти километър). Заради снеговалежите в последните дни се налага удължаване на временната организация на движение. Това е необходимо, за да може обходът на Габрово - път III-5004, да се свърже чрез кръстовище с първокласния път.

Трафикът по път I-5 се пренасочва по следните обходни маршрути:

Движението по път I-5 в посока Русе - Габрово - Казанлък ще се отклонява в посока Дебелец - Гурково - Казанлък по път II-55;
Пътуващите по път I-6 в посока София - Дунавци - Шипка - Габрово ще се отклоняват в посока Казанлък - Гурково по път I-6, а от там към Гурково - Дебелец по път II-55, а след това към Дебелец - Габрово по път I-5;
Движението по път I-6 в посока Бургас - Казанлък - Габрово ще се отклонява в посока Гурково - Дебелец по път II-55, а след това към Дебелец - Габрово по път I-5;
Пътуващите по път II-44 в посока Севлиево - Габрово - Казанлък ще се отклоняват към Габрово - Дебелец по път I-5, следва посоката Дебелец - Гурково по път II-55 и към Гурково - Казанлък по път I-6.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват стриктно пътната сигнализация.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Тракийският университет ще проведе предварителни кандидатстудентски изпити онлайн http://www.kazanlak.com/news-30868.html

Планираните за 04 април 2020 г. предварителен кандидатстудентски изпит по обща езикова култура, тест по биология, тест по география, тест по математика и тест по общотехническа подготовка ще се проведат on-line. Датата за провеждане на on-line изпит по химия ще бъде съобщена допълнително.

Всички, които са заявили участие и желаят да се явят на изпит/тест, трябва да се оборудват със средства за видеоконферентна връзка: компютър, камера, тонколони и микрофон (или слушалки с микрофон).

Допълнителна информация за методическите указания и начина на протичане на всеки изпит/тест ще бъде публикувана на сайта на Тракийски университет до 31 март (вторник). Допълнително ще бъдат съобщени датите за провеждане на отложените от 14 март 2020 г. изпити/тестове.

За допълнителна информация - 0882552256; 0889559989; 042/699208; 042/699209; 042/673021; email: academic@trakia-uni.bg

Остани вкъщи и гледай наука с лекция на учителя Тео http://www.kazanlak.com/news-30867.html

Останете вкъщи и научете нещо ново, нещо интересно с един от най-изявените и признати учители по физика в България повече от 40 години казанлъчанинът Теодосий Теодосиев – Тео. Видео с лекция на тема „Методика за формиране на силов интелект“ може да намерите, напълно безплатно ТУК.

При сегашните обстоятелства, в момент на извънредно положение, когато е важно да останем в домовете си, това е един прекрасен начин не само да запълним времето си, а и да натрупаме още повече знания. Лекцията „Методика за формиране на силов интелект“ е изнесена от Теодосий Теодосиев на 22 ноември 2018-а по време на редовния Кръжок по астрономия във Физическияфакултет на СУ.

Лекцията е разделена на 3 видеа и текст.

Въведоха облекчения в преминаването на КПП-тата в областните градове http://www.kazanlak.com/news-30866.html

Министърът на здравеопазването издаде заповед днес, с която се облекчава преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове. В заповедта се посочва:

През контролно-пропускателните пунктове се пропуска преминаването на лица само в случай на неотложност на пътуването, наложено от:

- полагане на труд в населеното място;
- здравословни причини на пътуващия или на негови близки;
- завръщане на настоящ или постоянен адрес, или на адрес, на който пътуващият временно пребивава, когато е различен от неговия постоянен или настоящ адрес;
- необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят те, е различно от това на постоянния или настоящ адрес на пътуващия;
- необходимост от снабдяване за себе си или лица, за които пътуващият полага грижа, със стоки от първа необходимост, когато в населеното място по техния постоянен или настоящ адрес няма търговски обекти или аптеки, от които да се снабдят с тези стоки.

Обстоятелствата за преминаването през контролно-пропускателните пунктове се удостоверяват със:

- служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта;
- медицински документ;
- документ за самоличност;
- декларация от лицето за вида на причината, поради която се налага пътуването.

Заповедта на здравния министър указва, че водачите и пътниците в товарни автомобили и автомобили, с които се осъществява охрана на ценни пратки и товари (инкасо автомобили), представят само документ за самоличност и служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта.

След представяне на документ за самоличност и служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта, с приоритет през контролно-пропускателните пунктове се пропускат служители:

- на хранителни вериги и аптеки;
- осъществяващи доставки на хранителни продукти и лекарства;
- в стратегически обекти по смисъла на Постановление № 181 на Министерския съвет от 2009 г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност;
- на ВИК, електроснабдителните и топлоснабдителните дружества;
- извършващи неотложни ремонтни и/или аварийни дейности.
- С приоритет през контролно-пропускателните пунктове се пропускат и превозни средства със специален режим на движение, както и лицата, нуждаещи се от спешна медицинска помощ.

Мерките, въведени със заповедта на министъра, са в сила до изричната им отмяна.

Пресцентър на Община Казанлък

Дистанционна форма на преподаване - или как се справя един учител в с. Кънчево http://www.kazanlak.com/news-30865.html

Въпреки трудностите и предизвикателствата за учители, ученици и родители по време на криза да се адаптират към дистанционната форма на обучение, онлайн училището дава резултат.

Споделяме ви една добра практика от педагогът Теодора Русинова, начален учител ГЦДОУД в група III и IV клас на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в казанлъшкото село Кънчево. Ето какво написа тя за онлайн организация на учебните занятия с учениците:

"Когато научих новината за промяната в работата ми, наложена от обявеното извънредно положение, бях меко казано стресирана. Отчайвах се от перспективата да работя дистанционно с моите ученици, просто защото те не разполагат с необходимите им за това средства, устройства и умения.

Голяма част от учениците ми са от уязвими групи, живеят в безработни домакинства, с майчин език различен от българския. На 14.03.2020г. все още не виждах „светлина в тунела“! Как ще стигна до всички?! Как да запазя наученото до тук?! Защото при този тип деца, успехите идват бавно, с много труд, а са и нетрайни във времето.

Бях готова да „развея бялото знаме“ и да се предам на чувството за безпомощност, но осъзнах, че така няма да оправдая доверието, гласувано ми от директора на училището, в което работя /макар и дистанционно/.

Започнах да търся варианти, каквито и да са. Аз и моите колеги с изненада открихме, че повечето родители на учениците ни имат фейсбук профили. Свързах се с тях и видях „светлината в тунела“. Всички с готовност откликнаха на молбата ми, чрез техните регистрации и с тяхна помощ, децата им да учат всеки ден следобед.

Създадох затворена група, в която поканих родителите, колеги и директора ни. След множество разговори по телефона и инструкции, родителите бяха присъединени и можеха да ми изпращат снимки на работните листи на децата. И така на 16.03.2020г. в група „Занималня“, закипя учебния процес.

Смея да твърдя, че както преди, така и сега цари дисциплина и усърдна работа. Всеки ден започвам с видеоклип, на който обяснявам задачите за деня, като постепенно свеждам указанията до минимум, защото целя учениците да прочитат с разбиране инструкциите ми. Подготвям упражнения съобразени с учебния материал за двата класа. Учениците съвестно записват всичко в тетрадките си и ми изпращат снимки на написаното. Проверявам, и при нужда поправям. Старая се да предоставям лесноразбираеми онлайн уроци, които
предизвикват голям интерес, и с тяхна помощ, за кратко време, преговаряме голяма част от учебния материал.

Не е лесно, а смея да твърдя, че не е и много приятно, да не виждаш усмивките и грейналите погледи на децата, но е интересно предизвикателство, както за мен, така и за будните малки умове пред телефоните, които вече не се използват за игри, а за учене.

Липсва ми ежедневието с пълната класна стая, шума в междучасието, преподаването, игрите и дори умората вечер, но сега това е моята работа и вярвам, че се справям. Радвам се, че не се отказах и съумях да намеря път към учениците си!"

Официално онлайн обучението продължава до 13 април http://www.kazanlak.com/news-30864.html

След удължаването на извънредното положение до 13 април стана ясно, че и дистанционното обучение на учениците се удължава до този период.

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви в ефира на NOVA, че въпреки това няма да има нулева година. "Стартирахме успешно с дистанционното обучение. То ще бъде приравнено на присъствено обучение. Работните дни на учителите ще бъдат приравнени на такива“, категоричен бе министърът на образованието.", допълни Вълчев.

„Искам да благодаря на всички родители и учители за това, че за един уикенд всички успяха да се мобилизират и да започнем дистанционното обучение“, заяви министърa пред NOVA.

На въпрос относно матурите и дали те ще бъдат отменени, Вълчев отговори: „Имаме 2-3 месеца до изпитите. За 3 дни успяхме да минем на дистанционно обучение. Предполагам, че бързо ще се адаптираме и към променени дати, ако се наложи. Ако дигиталното обучение е до 13-ти или 20-ти април, може и да не се наложи промяна на изпитите. Ако продължи и след това, не е невъзможно отлагане“.

Ситуацията обаче се оказва най-трудна за зрелостниците, тъй като на тях им предстоят кандидатстудентски изпити.

„В момента обменяме информация с министрите на образованието на другите страни. Всички са предпазливи да вземат такова решение, тъй като това изисква и съгласуване с висшите училища. Убеден съм, че те също ще отложат приема“, допълни Вълчев.

Според министъра е много вероятно да има отлагане и на абитуриентските балове, макар че министерството не утвърждава техния график, а самите училища решават това. "Предполагам, че всички се настройваме за един изместен график на всички събития през тази календарна година.", заяви просветния министър

НОИ открива гореща телефонна линия за въпроси относно осигурителните права при безработица http://www.kazanlak.com/news-30863.html

Националният осигурителен институт (НОИ) открива временна гореща телефонна линия за въпроси, свързани с отпускането и изплащането на обезщетения за безработица.

На номер 02 926 19 96 осигурените лица ще могат да отправят запитвания относно действащото в у нас законодателство, актуалните промени в нормативната уредба и техните осигурителни права при безработица. На тяхно разположение ще са експерти от НОИ, които ще им предоставят консултация за реда за подаване на документи, сроковете за получаване на обезщетение и конкретните условия.

Всяко едно от териториалните поделения на НОИ също осигурява телефони, на които гражданите могат да бъдат консултирани по въпроси за безработицата. Списъкът с номерата е достъпен на официалната интернет страница на НОИ в рубрика За потребителя/ Полезна информация. Линиите ще бъдат отворени за обаждания всеки работен ден от 9:00 до 17:30 ч.

На разположение на гражданите е и единният телефонен номер за цялата страна 0700 14 802.

Удължава се срокът на въведените противоепидемични мерки http://www.kazanlak.com/news-30862.html

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев срокът на всички въведени до момента в страната противоепидемични мерки се удължава до 12 април 2020 г. Препоръката бе отправена тази сутрин от Националноя оперативен щаб.
Съгласно новата заповед се допуска в големите търговски центрове тип МОЛ да работят доставчиците на платежни услуги, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

🔺Община Казанлък напомня на всички граждани, че за всички на територията на града и населените места са разкрити два тел. номера: 0887 700 846 - за здравна консултация, и 0700 400 56 - за доставка на топла храна, хранителни продукти и лекарства.

Пресцентър на община Казанлък

Казанлък и Стара Загора с най-ниско равнище на безработица в областта http://www.kazanlak.com/news-30861.html

През месец февруари 2020г. в област Стара Загора на работа са постъпили 699 безработни лица. От тях на първичен пазар на труда са устроени общо 640 лица, по програми за обучение и заетост – 1 лице и по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ – 58 лица.

176 от общо постъпилите на работа са с работническа специалност, 224 са от групата на специалистите и 299 са безработни лица без квалификация.

По степен на образование с висше образование са 125 лица, със средно 375 и с основно и по-ниско 199 лица.

През месец февруари в бюрата по труда от област Стара Загора са заявени общо 721 свободни работни места, на първичен пазар на труда 681 и за субсидирана заетост – 40 работни места, от които 10 по програми за обучение и заетост и 30  по ОП РЧР.

Равнището на безработица през м. февруари е 4,5 на сто при 6,2 на сто за страната – за областта стойността се запазва същата спрямо предходния месец. Спрямо м. февруари 2019г. равнището на безработица в областта нараства с 0,2% /от 4,3% през 2019г. на 4,5%/.

Към 29.02.2020г. броят на регистрираните безработни лица в бюрата по труда от област Стара Загора е 6 579, като спрямо предходния месец /6 696/ е отчетено намаление от 117 души, а в сравнение с м. февруари 2019г. регистрираните безработни нарастват с 204 бр. /от 6 375 през 2019г. на 6 579 лица през 2020г./.

С най-ниско равнище на безработица от областта са общините Стара Загора – 2,5% и Казанлък – 3,6%, а с най-високо – общините Николаево – 31,0% и Братя Даскалови – 27,9%.

Област Стара Загора е на 4-та позиция заедно с област Варна по показателя равнище на безработица сред 28-те области в страната.

Новорегистрираните безработни лица през месеца са 967 и са от различни икономически дейности според класификацията по икономически дейности. Регистрираните от сектор „Услуги” са 34,0% /329 бр./, 25,3% са регистрираните от сектор „Индустрия” /245 бр./, а от Аграрния сектор са 4,8% /46 бр./. Безработните лица, които не са определили отрасъла, от който са освободени от работа през месеца, са 347 – 35,9%.

През м. февруари 2020г. в бюрата по труда на област Стара Загора са регистрирани 3 824 жени /58,1%/ и 2 755 мъже /41,9%/. Броят на жените намалява спрямо предходният месец с 27, а при мъжете намалението с 90 бр.

Разпределението на безработните лица по признака възраст се отличава с нарастване на дела на отделните групи с увеличаване на възрастта.

С най-голям дял са възрастовите групи над 55г. – 21,7% /1 429 бр./ и от 50 до 54г. – 12,4% /819 бр./.

С най-нисък относителен дял са младежите до 19г. – 1,3% /87/.

Безработните над 50г. са 2 248 – 34,2% от общо регистрираните.

През м. февруари 2020г. регистрираните младежи до 29г. са 953, като делът им е 14,5% от всички безработни лица. Безработните младежи намаляват с 64 бр. спрямо предходния месец.

Регистрираните продължително безработни лица с престой в бюрото по труда над 1 година в Област Стара Загора са 854 и съставляват 13,0% от всички регистрирани безработни. Спрямо предходния месец броят им намалява с 37 лица.

Ниската степен на образование и квалификация предопределят продължителността на престой на лицата с основно и по-ниско образование на пазара на труда.

Сегментацията на предлагането на работна сила на областния трудов пазар по признака образование се отличава с трайно доминиращият дял на безработните лица с основно и по-ниско образование – 2 863 души или 43,5%. Спрямо предходния месец броят им намалява с 52 лица.

Висшистите съставляват 14% и са 920 души. Броят им спрямо предходния месец намалява с 11 лица.

Безработните със средно образование, в т.ч. със средно професионално образование съставляват 42,5% от цялата разглеждана съвкупност и са 2 796 лица, спрямо предходния месец намаляват с 54 лица.

По професионален признак регистрираните безработни са:
- с работнически професии – 20,5% /1 349 бр./;
- специалисти – 25,2% /1 659 бр./;
- без специалност и професия – 54,3% / 3 571 бр./.

ИЗПЪЛНЕНИЕ НА АКТИВНАТА ПОЛИТИКА ПО ЗАЕТОСТТА В ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА
В програми за заетост и обучение - работилите лица от началото на годината средно месечно са 92.
По мерки за насърчаване на заетостта са работили 59 лица.

 

Удължава се срокът на всички въведени противоепидемични мерки до 12 април, включително http://www.kazanlak.com/news-30860.html

Във връзка с обявеното с Решение на Народното събрание от 13.03.2020 г. извънредно положение и препоръките на Националния оперативен щаб, здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която удължава срока на всички въведени противоепидемични мерки (със Заповед № РД-01-124/13.03.2020 г., Заповед № РД 01-131/17.03.2020 г., Заповед № РД 01-139/19.03.2020 г. и Заповед № РД 01-144/22.03.2020 г.) до 12 април 2020 г., включително.

Допуска се в големите търговски центрове тип МОЛ да работят доставчиците на платежни услуги, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

Промени в разписанието на автобусите и в Павел баня http://www.kazanlak.com/news-30859.html

Във връзка с въведеното извънредно положение, поради разпространението на коронавирус в България, фирмата превозвач на територията на Община Павел баня въвежда ново разписание на автобусите, информира pavelbanya.eu.

 

Припомняме ви, че и в Община Казанлък въведоха преди дни промени на маршрутните разписания от вътрешноградската и междуселищната транспортни схеми. Разписанията са допълнително редуцирани. Графиците за движение за времето на извънредното положение може да видите ТУК.

Община Павел баня дарява 10 000 лв. на казанлъшката болница http://www.kazanlak.com/news-30858.html

По предложение на кмета на Община Павел баня Иса Бесоолу ще бъде направено дарение в размер на 10 000 лева за МБАЛ "Христо Стамболски" в град Казанлък, съобщават колегите от pavelbanya.eu.

Средствата ще послужат за закупуване на медицинска техника по необходимост и по преценка на болничното заведение за справяне с коронавируса.

Сумата е заделена след направени икономии в културната програма на общината.

Припомняме, че вчера бе потвърдена първата положителна проба на COVID-19 на мъж от град Казанлък. Пациентът е на 61 години и се е завърнал от Франция преди 10 дни.

pavelbanya.eu

“Арсенал“ съкращава състава си с до 2 000 човека http://www.kazanlak.com/news-30857.html

УВЕДОМЛЕНИЕ
до Колектива на „Арсенал“ АД и гражданите от общините Казанлък, Стара Загора, Мъглиж и Павел баня
от инж. Николай Ибушев,
Генерален директор на „Арсенал“ АД, гр. Казанлък

На 24 март 2020 година „Арсенал“ Казанлък депозира в Агенцията по заетостта и в Бюро по труда – Казанлък Уведомление за предстоящо актуализиране на състава, считано от 29-ти април тази година. Това съобщи Генералният директор на дружеството инж. Николай Ибушев.

Той уточни, че тази трудна мярка ще засегне до 2 хиляди души от сега заетите в „Арсенал“ почти 9 хиляди.

Причините Ръководството на дружеството, заедно със синдикатите в него да пристъпят към непопулярната и изключително трудна стъпка, по причина на спада на поръчките към „Арсенал“, който е следствие от създалата се изключително трудна и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци, вследствие на:

1. Понижаването на международните цени за барел нефт дава своето пряко негативно отражение върху традионните купувачи на продукцията на „Арсенал“ и техните бюджети. Като резултат - свиване на бюджетните разходи за отбрана и рязко намаляване на поръчките и договорите, което пряко рефлектира върху фирмите от отбранителната индустрия, каквато е „Арсенал“-Казанлък.

2. Кризата с коронавируса в световен мащаб и нуждата от сериозни разходи и инвестиции в сферата на здравеопазването, също сериозно измества фокуса на интереси от страна на традиционните партньори на дружеството, което също се отразява като спад на поръчките.

3. Проблемите на трансграничните международни транспортни коридори води до забавяне на доставките на инструменти, химикали и други, необходими материали за производството, както и за експедицията на готовата продукция.

„Арсенал“ Казанлък е 100% експортно ориентирана фирма, която разчита и съществува само от външни поръчки. Към момента те са много редуцирани и не позволяват да се поддържа досегашния брой на заети в дружеството, каза още инж.Николай Ибушев. Той уточни,че на база финансовите разчети и допълнително създалата се форсмажорна ситуация, е наложително от работа да бъдат освободени около 3 хиляди души от състава на най-голямото дружество в България, с най-голям брой заети.

Числеността на персонала, с който се налага да се намали общият състав на „Арсенал“ е обсъждан на срещи между Ръководството на дружеството и ръководствата на синдикатите в него - КНСБ и КТ Подкрепа“. Съвместните срещи са проведени още преди въвеждането на извънредното положение в страната, както и след него.

В следствие на сериозните разговори между синдикатите и фирменото ръководство, е декларирано разбиране за необходимостта от тези непопулярни мерки и постигнато съгласие за параметрите на оптимизацията на състава в „Арсенал“, на този етап да се ограничи до 2 хиляди работещи максимум, считано от 29-ти април 2020 година.

Изработени са критерии, на база на които ще се предприемат персоналните решения за актуализацията, при спазване на Кодекса на труда.
Освободените работници и служители ще се ползват от възможно най- благоприятните варианти за обезщетения, предвидени в законодателството, Колективният трудов договори и финансовото състояние на дружеството.

„Въпреки трудната ситуация за „Арсенал“ Казанлък, не губим надежда, че ще има нови добри времена за дружеството, в които ще можем отново да присъединим към нашия многохиляден колектив голяма част от работниците и специалистите, с които сега сме принудени да се разделим“, уверяват от Ръководството на дружеството.

Генералният директор на „Арсенал“ АД инж. Николай Ибушев съобщи още, че след въвеждане от 13-ти март тази година на извънредното положение и произтичащото от това задължение да се спазват стриктни мерки за опазване здравето на работницигте, както и изискванията за спазване на карантинните ограничения, ще доведат неминуемо до спад на производителността на труда и допълнително влошаване на финансовите показатели на „Арсенал“ АД.

„В тази връзка уведомявам всички арсеналци, че сме закупили и произвели за тях огромно количество предпазни средства и материали, за да предоставим възможност на всеки лично да се предпазва от опасния вирус“, заяви генералният директор на дружеството инж. Ибушев.

Това са:
- Тонове дезинфектанти за пръскане
- Тонове дезинфектиращ гел
- Десетки хиляди предпазни маски
- Термовизионни камери по порталите
- Изолаторни стаи по входните портали на „Арсенал“
- Допълнителен медицински персонал за изолаторните стаи, благодарение помощта и съдействието на Община Казанлък
- Предприети са редица организационни меропирятия с цел да се облекчат доколкото е възможно, затрудненията при транспорта и производствата, вследствие на карантината.

„Надявам се, че с дисциплина, ред и разбиране на ситуацията, в която сме, ще спасим нашите животи, както и тези на на живеещите в общините Казанлък, Мъглиж, Стара Загора и Павел баня. Отговорностите за опазване на себе си и околните са персонални и всеки е задължен да спазва личната и колективна хигиена."

Инж. Николай Ибушев
Ген.Директор на „Арсенал“ АД
Гр. Казанлък
25.03.2020 г.

26 студенти-медици от ТрУ са готови да се включат в борбата с COVID-19 в Старозагорско http://www.kazanlak.com/news-30856.html

26 студенти-медици от Тракийски университет са в готовност да се включат в борбата с COVID-19, а трима вече са на първа линия в клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.

Началникът на отделението проф. Лилия Пекова разясни, че тримата студенти са се отзовали много бързо по нейна молба и са вече трета седмица на линия в отделението: „Те за сега са мултифункционални и извършват много дейности, снемат анамнеза и статус и помагат изключително много при постъпване на пациент и при оформянето на документацията, активно участват по време на визитация и с тяхна помощ оформяме епикризите“.

Двама от студентите-доброволци са стажант-лекари в 6-ти курс Медицина Асие Кьорова и Александър Брънков, а третият Антон Видев е в 5-ти курс: „Решихме да се включим, тъй като сме наясно колко голям недостиг има на медицински кадри и искаме да помогнем на лекарите. Апелираме повече наши колеги да го направят, нашата професия е хуманна и не е редно да се страхуваме.“

Деканът на Медицинския факултет при Тракийски университет доц. д-р Юлиян Ананиев заяви, че в рамките на часове са успели да съберат още доброволци, които са заявили пълна готовност да се включат: „Доброволчеството е един най-високо морален акт. На запитване от Областния медицински щаб относно готовността наши студенти да се включат в борбата с COVID-19, много бързо откликнаха те - за броени часове готовност  заявиха 26 студенти от различни специалности, сред които повечето студенти по медицина в горните курсове, има и от специалност „Медицинска сестра“, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, „Акушерство“. Подчертавам дебело, че никой не ги задължава, а отправихме само запитване и това е техен доброволчески акт, чест прави на тези млади хора, тъй като те сами, още преди да постъпи това запитване, попитаха дали могат по някакъв начин да се включат. Голяма част от тези студенти не са от града, но заявиха, че ще пристигнат, когато бъдат извикани.“

А един от основните двигатели при организацията за събиране на доброволци е 6-курсникът от Хасково Ангел Тодев: „Имаме готовност да се включим, за да облекчим лекарите, както с практическа, така и с документална помощ, за да могат те да се съсредоточат в по-същинската си работа. Страх от заразяване винаги има, но това е лекарската професия, Хепатит и Спин също са много опасни и заразни болести, но смятаме, че с необходимите предпазни мерки рискът ще бъде сведен до минимум.“

Бележим 130 години от рождението на Чудомир http://www.kazanlak.com/news-30855.html

На днешния 25-ти март, на връх Благовещение бележим 130 години от рождението на именития ни съгражданин Димитър Чорбаджийски – Чудомир.

Заради извънредната ситуация, в която се намира общество ни, няма да можем да честваме, да отдадем почитта си по традиционния начин към тези уникални майстори на четката и перото - Чудомир и Мара Чорбаджийска.

Тази година се навършват два юбилея - 130-тата годишнина от рождението на Димитър Христов Чорбаджийски-Чудомир и 125 години от рождението на Мара Нонова - Чорбаджийска. И двамата родени напролет, през месеците февруари и март, с разлика от 5 години.

Първи, в село Турия, на 25 март 1890 година се ражда Димитър Чорбаджийски. Пет години след него, на 22 февруари 1895г., в град Марица, се ражда и Мара Нонова. Съдбата ги среща в Рисувалното училище и ги събира - докато смъртта ги раздели.

Времето минава, изтрива лица и събития, но и запечатва спомени за достойни личности, за народополезни дела...

Когато прекрачим прага на техния скромен дом, на тази казанлъшка светиня, лесно се пренасяме в един друг свят, съхранен и поддържан, благодарение на добрите грижи на всички – Община Казанлък, Фондация Чудомир, граждани, роднини, приятели и най-вече на екипите, работили през годините в Музея.

Рамо до рамо в този дом живеят и творят два самобитни таланта. Артистичната атмосфера се усеща навсякъде, тук все още витае творческият дух на неговите бележити обитатели, разказват днешните стопани на музей "Чудомир".

На терасата, под смокинята, е обичал да рисува Чудомир. Във всекидневната Мара преподава уроци, подготвяйки деца за рисувалното училище в София. На втория етаж, в уютното си ателие, художничката рисува своите портрети, а в кабинета - Чудомир подрежда личната си библиотека, рисува и пише своите малки разкази.

Двамата са заедно и в добро, и в зло. Често смехът и закачката помагат да се преодолеят трудности и проблеми.

„Дето думат старите хора: то чушка, ако не люти, краставица, ако не горчи, жена, ако не гълчи и мъж, ако не мълчи, де ще му излезе краят, а?”

Всеизвестна е продуктивността на Чудомир. Той е писател, художник, музеен и читалищен деятел, журналист, общественик... Уникалните му разкази се знаят от поколения българи, преведени са на много езици. Акварелите му, запечатали лицата на неговите "нашенци", на модерни граждани и отрудени селяни, на весели компании, носят настроение и усмивки. Пейзажи, портрети, шаржове, весели рисунки –всички те показват безграничния талант на художника Чудомир.

Въпреки обичайно хапливия тон в творчеството му и в неговите изказвания, Чудомир е бил достойно оценен за времето си и многократно награждаван за своите заслуги - с ордени, медали, дипломи, като общественик и "въобщественик", както сам определя себе си! Депутат е в Петото Народно събрание.

Съпругата му Мара Чорбаджийска е учител по рисуване, художник и творец, живяла щастливо "под сянката на дъба", подкрепяйки го до последния му дъх, без да се усеща пренебрегната и недооценена.

Година след година, ние винаги ще се връщаме към делото и творчеството на Чудомир. Той не бе обикновен хуморист и веселяк, а творец – дълбок и чувствителен, изстрадал всички "сенки и плевели", които отричаше у човека. Когато си отива от този свят, българската литература и изкуство осиротяват. Но оставя след себе си неповторимо творчество и един пример за достойно изживян живот.

Днес, на рождения му ден, скланяме глава пред паметта на този бележит наш съгражданин, един от най-ярките представители на българската култура и разбираме, че отново ни е много нужен.

Нека почетем паметта на безсмъртния Чудомир, роден точно днес преди 130 години. 

Жители на Мъглиж са под карантина, заради казанлъчанина, който даде положителна проба за коронавирус http://www.kazanlak.com/news-30854.html

Жители на Мъглиж са под карантина, заради казанлъчанина, който даде положителна проба за коронавирус. Това потвърди за kazanlak.kom кметът на община Мъглиж Господин Господинов. Към момента не е ясна точната бройка на хората, които са карантинирани. Още през вчерашния ден ви съобщихме, че неговата майка живее в Мъглиж.

61-годишният казанлъчанин се е завърнал от Франция на 14 март. Още тогава той е отишъл да посети майка си, която е на възраст около 85-години е и трудно подвижна. Мъжът разказал, че не е бил в пряк контакт с нея, като е разговарял от разстояние и дори не се е здрависал с нея.

Грижи за жената е полагала съседка. Тя и семейство ѝ, като превантивна мярка също са поставени под карантина.

„За момента няма официална бланка от РЗИ, за да се карантинират хората. Карантината се прави, когато има издадена бланка от РЗИ, всичко друго е пожелателен режим.“ допълни Кметът.

Въпреки това, Господинов е разпоредил полицейски екип да предупреди хората и жената, която се е грижила за нея заедно със семейството ѝ да спазват изолиран режим до 28-29 март.

За момента няма да бъдат тествани за коронавирус изолираните контактни лица, с които е общувал заболелият казанлъчанин. Кметът на града държи постоянна връзка с джипито, като няма изразени симптоми и оплаквания.

В момента тече разследване, с кого се е виждал казанлъчанина, с което се е заел лично кметът на Мъглиж. Същото се случва и в Казанлък.