Kazanlak.Com Kazanlak.Com Copyright 2000-2010 Kazanlak.Com http://www.kazanlak.com/ bg 24 Казанлък остана четвърти в “Купа Роза“ http://www.kazanlak.com/news-26830.html

Тимът на "Казанлък" остана четвърти в традиционния за клуба турнир "Купа Роза 2018", след загуба от "Раковски" Димитровград с 3:1 (12:25, 25:22, 10:25, 22:25).

Носителите на Купата са възпитаничките на Петър Дочев от ВК "Берое", които по-рано днес победиха състава на „Левски“ София с 3:1 (20:25, 25:9, 25:13, 25:8). С три поредни победи „Зелено-белите“ спечелиха надпреварата пред погледа на президента на волейболната федерация Данчо Лазаров.

В награждаването участваха президентът на ВК "Казанлък" Васил Аргиров, изпълнителният директор Деко Григоров и старши експерт спортни дейности и материална база към Община Казанлък, Донка Павлова.

ВК "Казанлък Волей"

снимка:Иван Бонев

Кампания за намаляване популацията на бездомните животни http://www.kazanlak.com/news-26829.html

Поредната есенна кампания за кастрация на бездомни кучета и котки в гр. Казанлък ще стартира от 29.10.2018г. до 03.11.2018г., включително. 

Осъществена благодарение на неправителствените организации Tierhilfe Suden Austria и Animal Hope Bulgaria – Kazanlak, със съдействието на Община Казанлък.

Кастрациите се извършват от нашия дългогодишен  лекар и от висококвалифицирани  гост-лекари, които  в хода на кампанията,  понякога извършват и доста по-сложни операции от рутинната кастрация, с което спасяват живота на бездомничетата.

Операциите се финансират изцяло от дарения и се надяваме повече хора да бъдат съпричастни и да се включат! Колкото повече средства имаме, толкова повече животни ще бъдат кастрирани!

С кастрацията се предотвратяват различни заболявания, както у женските така и у мъжките  животни и същевременно с това се предотвратява появата на нежелани поколения.

Бъдете съпричастни и се включете!

Телефони за връзка: 0896600524 - Ивелина; 0887311884 - Общински приют

Пресцентър на община Казанлък

Казанлъчанки организират благотворителен базар за Магдалена http://www.kazanlak.com/news-26828.html

Група майки и приятелки от Казанлък създадоха фейсбук групата „Глътка въздух и подкрепа за Магдалена” в подкрепа на Магдалена Стоянова, майка на две деца, на 30 години от Казанлък, диагностицирана със заболяването Муковисцидоза.

Магдалена е включена в списък на чакащи за трансплантация на бял дроб, но вече е била връщана веднъж от клиника в чужбина. Месечните разходи в момента за борбата със заболяването й костват около 1 000 лева.

„В момента се чакат договори с други чуждестранни болници, понеже не всеки може да отиде сам и просто да се оперира. Или се чака да подготвят български лекари и да им разрешат да оперират. През това време, поне ние действаме за това, когато дойде момента, Маги да има всички средства, с които да си посрещне разходите, съпътстващи самата трансплантация - лекарства, консумативи, извънболничен престой и други.”, споделя Ивелина Георгиева, близка приятелка и съорганизатор на благотворителния базар в помощ на Маги.

Благородната инициатива се е зародила изцяло във фейсбук, когато група приятелки на Магдалена виждат репортаж за нея в социалната мрежа. „Много майки поискаха да се включат, всяка бе готова да помогне с каквото може. Вярваме в успеха на идеята!”.

В групата „Глътка въздух и подкрепа за Магдалена” всеки може заяви участието си в благотворителния базар в полза на Магдалена или директно да преведе средства по банков път на дарителска й сметка:

BG58 UBBS 8002 1073 9403 40
BIC UBBSBGSF
Магдалена Веселинова Стоянова

Предстои организирането на базарът, на който желаещите да помогнат на Магдалена могат да донесат свои вещи, средствата от продажбата на които ще отидат в сметката на Маги. 

184 договора по ОП е сключила старозагорска област през миналата година http://www.kazanlak.com/news-26827.html

Днес, в Областна администрация Стара Загора се проведе заседание на Областен съвет за развитие. Областният управител Гергана Микова бе председател на заседанието. То се свика на  основание чл. 22, ал. 1 и ал. 2 от Закона за регионалното развитие и във връзка с чл. 69, ал. 2, т. 1 от Правилника за прилагане на Закона за регионалното развитие. 

На него се представи и прие годишния мониторингов доклад за състоянието на социалните услуги на територията на област Стара Загора за предходната година. Присъстващите получиха информация за изпълнението на Оперативните програми 2014-2020 г. в Югоизточен район за планиране. От общият бюджет за планиране, който е 23 709 213 065,80 лв., договорените средства са 17 107 486 562,09 лв., а изплатените суми са 5 847 014 лв.

По брой сключени договори в ЮИР, старозагорска област се нарежда на второ място след Бургас, със 184 договора. Тяхната стойност в лева е 230 273 404,60 лв.

На заседанието бе взето решение обект „Реконструкция на тласкателен водопровод от ПС „Зимница“ до ПС „Ягода“ - II подем“, област Стара Загора да се обяви за обект с регионално значение.

Сред присъстващите бяха представители на общините в областта, представители на общинските съвети, на работодателски организации, на Тракийски университет, на  синдикати, представители на „В и К“ ЕООД - Стара Загора и  експерти от Областен информационен център - Стара Загора.

Пресцентър Областна администрация Стара Загора

Казанлъшките волейболистки ще спорят за третото място в “Купа Роза“ http://www.kazanlak.com/news-26826.html

След приключилите два кръга от турнира на зала "Багира" "Купа Роза" младият ни състав влиза в третия си двубой, който утре ще определи кой от двата състава "Казанлък Волей-Багира" или "Раковски" ще завърши на трето място в надпреварата за трофея.

Вчера съставът ни загуби след оспорвана битка от сочените за фаворити в състезанието - жените на "Берое" Стара Загора с 3:0. Днес представителките на школата ни не успяха да надделеят над вицешампионките от "Левски" София, които се наложиха с 3:0, но с много малка разлика в геймовете (25:19, 25:19,25:20).

Казанлъчанки ще играят утре веднага след приключване на мача за първото място между "Берое" Стара Загора" и "Левски" от 10.00 часа в СК "Багира". Входът за феновете е свободен.

Нова сграда на Спешна помощ ще се строи в Павел баня http://www.kazanlak.com/news-26825.html

По Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020” Министерството на здравеопазването ще започне изграждане на нова сграда на филиала за спеша медицинска помощ в гр.Павел баня на терен с площ 1000 кв.м. на ул.Братан с учредено право на строеж от община Павел баня, съобщава Тинка Начева от пресцентъра на общината.

Сградата и навес за линейки ще обхванат площ от 185 кв.м., като се предвижда да има паркинг и други помощни постройки.

Одобрен е инвестиционен проект и е издадено разрешение за строеж от гл.архитект на община Павел баня на 18.10.2018г. и е на стойност 230 000 лева без ДДС. Предстои обществена поръчка от страна на МЗ за избор на изпълнител.

В момента ФСМП Павел баня се помещава в част от общинска поликлиника, като помещенията са нефункционални, липсва гараж за линейките и място за паркиране, което е в противовес с европейските стандарти, допълват още от пресцентъра.

Пресцентър на Община Павел баня

Тома Белев и Петко Ковачев идват утре вечер в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-26824.html

До края на месец октомври предстои да излезе решение на Върховния административен съд във връзка с делото за липса на екологична оценка на проекта за нов план за управление на Национален парк Пирин.

През последните месеци протестите на открито затихнаха, но това не означава че борбата е приключила. “Продължаваме да се борим с пълна сила ден след ден, дело след дело”, споделят протестиращите.

Коалиции, неправителствени организации и граждански групи са организирали информационни срещи в 9 града в България, които да разяснят на гражданите какво се случва днес с Национален парк Пирин. Казанлък е един от градовете на кампанията.

Сдружение „Вихъръ”, част от най-активните казанлъчани в протестите в защита на Пирин, организират срещата утре, на 24-и октомври от 18:00 часа в Хексагона на Алианс Франсез - Казанлък. Темата ще бъде „Какво се случва с Пирин”, а експерти от коалиция "За да остане природа в България" ще дадат информация около двете дела за Национален парк Пирин.

На срещата ще присъстват Тома Белев и Петко Ковачев, които ще дадат информация какво се случва със съдебните дела за липсата на екологична оценка на променения действащ план на управление на Национален Парк “Пирин”, както и делото по новия план.

Накрая на срещата ще се обсъдят и част от обществените проблеми на нашия град, които засягат всички граждани, като незаконните сечи и замърсяването на въздуха.

„Всички са добре дошли!”, призовават организаторите.

Младежки център за развитие - Взаимопомощ в акция БЕЗ ПАРИ http://www.kazanlak.com/news-26823.html

Сдружение с нестопанска цел „Младежки център за развитие-Взаимопомощ” Ви кани да се включите за втори път за 2018 г. в инициативата „Без пари“, която ще се проведе на 28.10.2018 г. от 10:00 до 15:00 ч. в офиса на сдружението на ул. „Искра“ 22 в Казанлък (срещу читалище Искра“). Идеята е всеки да донесе неща, които не са му необходими и са запазени, но могат да бъдат полезни на някой друг. Ако пък нямате такива, но искате да се възползвате от това, което друг е оставил сте също добре дошли! Вещите, които можете да донесете са дрехи, обувки, техника, ел. уреди и други подобни, полезни и запазени неща. Дори и да нямате такива, можете да се запознаете с доброволците на „Младежки център за развитие-Взаимопомощ” и „НДР-Седянка“ и да им помогнете в сортирането на вещите.

Инициативите се провеждат в рамките на кампанията “Time to move 2018“, за която можете да прочетете повече на сайта тук.

Кампанията “Time to move 2018“ цели да представи хилядите възможности за участие в международни проекти, за пътуване из Европа или за придобиване на ценен опит за бъдещо професионално развитие. Всички събития и дейности се реализират от експертите от мрежата Евродеск, които са винаги готови да ви съдействат да намерите онази възможност или проекти, които най-добре отговарят на нуждите ви. В България има няколко Евродеск точки, като едната е в офиса на МЦР-Взаимопомощ в гр. Казанлък.

По време на инициативата можете да донесете и пластмасови капачки за кампанията "Капачки за Казанлък", която ще стартира в началото на ноември 2018 г.!

СНЦ  Младежки център за развитие-Взаимопомощ

НСИ ще повишава статистическата култура на ученици и студенти с конкурс http://www.kazanlak.com/news-26822.html

Международнен конкурс за статистически плакат 2018 - 2019 се организира от Международната асоциация за статистическо образование (IASE), образователната секция на Международния статистически институт (ISI). В България състезанието се провежда от Националния статистически институт (НСИ).

Инициативата има за цел да повиши статистическата култура на учениците и студентите, да провокира интереса към статистическите изследвания, да развие уменията за работа в екип, интерпретиране на статистически данни и използване на графични и математически методи за представянето им.

Състезанието се състои от два кръга: национален и международен. Финалистите от националния кръг във всяка държава ще могат да участват в международния кръг.

Националният кръг ще се проведе през учебната 2018/2019 година, а международният - през април - юли 2019 година.

Повече информация на страницата на НСИ.

Милена Караиванова, ТСБ- Югоизток, НСИ

Поредно бързо производство за незаконни дърва http://www.kazanlak.com/news-26821.html

Още една жена е с образувано бързо производство за престъпление по чл. 235, ал.2 от НК (за съхранение на незаконно придобити дърва).

На 22.10.2018 г. служители от Участък - Мъглиж при РУ - Казанлък и ТП ДГС – Мъглиж извършват  проверка в къща в село Зимница, собственост на жена на 60 години.

В къщата на жената са били открити 1 куб.метър дърва, без документи или маркировка за законен добив.

снимката е илюстративна

Близо 9 бона откраднаха в Николаево http://www.kazanlak.com/news-26820.html

81-годишен мъж се е явил в Участъка в Гурково към РУ-Казанлък на 22.10.2018г. и е заявил, че от дома му на ул. "Капитан Райчо Николов"в гр. Николаево, през периода от 10.30 ч. на 13.10.2018 г. до 12.30 ч. на 22.10.2018 г., са били откраднати близо 9 ооо лева.

По случая е образувано дoсъдебно производство.

снимката е примерна

Край на Общинското първенство по футбол за 5-7 клас и начало за 8-10 клас http://www.kazanlak.com/news-26819.html

Днес приключиха финалните срещи от Общинското първенство по футбол за учебната 2018/2019 г. от възрастова група  5-7  клас с победа за играчите от ОУ ,,Никола Вапцаров“. На трето място се класира отборът на ОУ ,,Мати Болгария“. На финал днес играха отборите на ППМГ ,,Никола Обрешков“ и ОУ ,,Никола Вапцаров“. След оспорван двубой, срещата завърши с резултат 0:1. Така ППМГ ,,Никола Обрешков“ се класираха втори, а победителите от ОУ ,,Никола Вапцаров“ продължават надпреварата на следващ етап -  областен кръг през пролетта на 2019г.

Отборите бяха наградени с грамоти и купа от организаторите Община Казанлък.

От днес, 22.10.2018г. започват футболните срещи при възрастова група 8-10 клас. Турнирът се провежда на  ,,Севтополис 2“, малък стадион.

Пресцентър на община Казанлък

Сребро и бронз за КСТ Роза http://www.kazanlak.com/news-26818.html

На 21.10. в гр. Стара Загора се проведе Държавен турнир по спортни танци.

КСТ ''Роза'' при ОДК ''Св. Ив. Рилски'', с треньори Петър Радев и Митко Маринов, участва с четири танцови двойки.

В Клас 18В+В Пламен Божев и Йоана Велева се класираха втори и донесоха сребърни медали.

В Клас 15D Никола Христов и Катрин Петрова, стаха първи, а Стилиан Владев и Милана Бездичка, от същия клас, се класираха на трето място.

Двойката Николай Ламбов и Габриела Инджова, в Клас 15В, се класираха шести на финала.

ОДК

Над 60 сигнала на Общинския Горещ телефон през септември http://www.kazanlak.com/news-26817.html

Над 60 сигнала са получени на безплатния Горещ телефон на Община Казанлък 0 700 400 56 през първия месец от неговото обявяване в края на август, т.г.

Сред съобщените от граждани неизправности най-голям е броят на подадени сигнали за дупки, образувани в следствие на ремонтни дейности  или нарушаване на пътната настилка – общо 6. По 5 сигнала са подадени за повреди на уличното осветление; по 4 – за необходимост от окосяване на високи треви, изоставени автомобили, сметоизвозване, неправилно паркиране и необезопасени шахти. За замърсяване, спасяване на бездомни животни и компрометирана маркировка са приети по 3 съобщения на граждани. 3 пъти е реагирано на сигнали за неправомерно разполагане на стоки на тротоарно пространство на Кооперативния пазар; За окастряне на дървета, поставяне на пейки, поддръжка на детски площадки в парк „Розариум“ и строителни нарушения служителите на Общината са реагирали на по 2 сигнала за всяка от нередностите. По 1 обаждане на Горещия телефон е регистрирано за опасни сгради и за почистване на шадравана на площад КИАЦО в центъра на Казанлък.

Пренасочени към компетентните лица са: сигнал за ВиК авария на ул.“Тъжа“ в града, изхвърлени чували с отпадъци на улицата срещу бл.46 в ж.к.“Изток“, които са били почистени от служители на Общинското предприятие по чистота, сигнал за неправилно паркиране на лек автомобил върху тротоара на ул.“Отец Паисий“, препратен за реакция към местната фирма за репатриране „Паяк“, както и сигнал за спиране на тока в село Енина.

Други 24 сигнала от телефон 112 са предадени на оперативния дежурен по сигурността на Общината: глутница кучета в района на ул.“Тулово“, запалени незаконни сметища, продажба на развалена храна и цигари без бандерол, паднали дървета, незаконно брулене на орехи край селата, пожари, изтичане на газ, ПТП-та и други инциденти.

Община Казанлък е реагирала на сигналите, за които има правомощия, а останалите са пренасочени към компетентните органи.

Пресцентър на община Казанлък

Камион с дърва се обърна на околовръстното http://www.kazanlak.com/news-26816.html

Преди по-малко от час камион, натоварен с дърва, се обърна на околовръстния път в източната част на града.

В камиона не е имало други пътници освен шофьора, който не е пострадал. 

По предварителна информация, инцидентът е предизвикан от спукване на гума. По пътното платно има разпилени дърва, но движението не е спряно.

На мястото, освен полицейските служители, пристигна и екип на пътна помощ. Вероятно пътят ще бъде напълно разчистен съвсем скоро.

Стартира волейболният турнир “Купа Роза“ в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-26815.html

На 21 октомври, с участието на 4 женски отбора, стартира казанлъшката „Купа Роза”. Отборите, които откриха турнира бяха домакините от Казанлък, "Берое" Стара Загора, "Левски" София и "Раковски" Димитровград. Надпреварата продължава до 23 октомври като всички срещи ще са с вход свободен в залата на СК "Багира".

Президентът на ВК "Казанлък Волей-Багира" Васил Аргиров откри „Купа Роза” с приветствия и пожелания на добър час на участниците в традиционната надпревара, подпомогната от бизнеса и Община Казанлък.

По една казанлъшка роза за всички участници подариха домакините на турнира, а в духа на феърплея, всички участници и треньорите се снимаха заедно.

При откриване на "Купа Роза" бяха представени състезателките и треньорите от щабовете на ВК "Казанлък" и ВК "Берое", а публиката приветства старши-треньорът на женския ни състав Диян Боюклиев, помощник-треньорът Миглена Стрезова, треньорът на ДЮШ Съби Кафеджиев, кондиционният треньор Николай Цветков и новото попълнение в щаба Иван Чолев.

В първия състезателен ден за трофея на казанлъчани с успех стартираха отборите на "Левски" и "Берое", които надделяха с по 3:0 над своите съперници - отборите на "Раковски" и "Казанлък Волей-Багира".

Срещу опита на старозагорки младият тим на Казанлък и новите попълнения от школата, на които бе даден шанс за изява в първенството при жените, показаха бодли и играха борбено, независимо от крайния резултат в отделните части. Момичетата на Казанлък започнаха мача с добро темпо и играха точка за точка, стоейки равностойно в играта на по-опитните си съпернички. Опитът на състезателките на "Берое" си каза своето и старозагорки водеха с 12:9 при първото техническо прекъсване. Много от младите състезателки на тима пък получиха възможност да влязат за игра, като дебют при жените направи девическата националка Виктория Иванова, както и по-младата ни състезателка Александра Терзиева. В мачове дебютираха и новите попълнения - посрещачката Малина Гаджева, която излезе като титуляр, и младата Александра Колева, която играе на поста разпределител.

"Берое" затвори първата част при 25:15. Много по-уверено заиграха момичетата във втория гейм, въпреки че възпитаничките на Петър Дочев поведоха с голяма разлика в началото. Грешки допускаха и двата тима, което попречи на "Берое" да стигне до бърз успех и при 25:19 завърши битката за втората част. С 25:20 старозагорки взеха и победата в първия кръг на Купата над отбора на Казанлък.

ВК "Казанлък Волей"

Клуб “Селт“ се завърнаха от Турция с две балкански титли http://www.kazanlak.com/news-26814.html

Катерачите от клуб "Селт" премериха сили на два континента - Азия и Европа. На 20-21 октомври в град Бурса, Турция се проведе Балканското първенство по спортно катерене, под патронажа на турската федерация по катерене.

След 10-годишно прекъсване казанлъшкият клуб "Селт" получи покана за участие в първенството в Турция за юноши и девойки от 14 до 19 годишна възраст, в дисциплината трудност. Турската федерация се бе погрижила изключително добре за провеждането на това състезание, стената бе висока 18 метра и повече от 300 кв.м. 

Пристигнаха състезатели от България, Румъния и Гърция. Въпреки големият отбор от турски състезатели, България в лицето на клуб "Селт" - Казанлък и СК "42" - София, завърши на 1 място от всички нации.

Балкански шампиони станаха Стоян Петров при юношите, а Йоанна Недялкова при девойките. Иван Бонев остана на 6 място.

По това време децата от клуба участваха в открития турнир по катерене "Белград Трофи" в трите дисциплини - трудност, скорост и боулдър. Марк Стамов завърши на 3 място в крайното класиране и донесе два бронзови медала в дисциплините - трудност и скорост. Неговите съотборници Боян СТамов и Рая Мартинова завършиха съответно на 6 място и 5 място в общото класиране.

Жена се сдоби с бързо производство за кубик незконни дърва http://www.kazanlak.com/news-26813.html

При извършена проверка на 19.10.2018 г. от служители на Участък-Мъглиж при Районно управление-Казанлък, съвместно с Териториалното подразделение на ДГС-Мъглиж, в къщата на 28-годишна жена са били намерени 1 куб. метър незаконни дърва за огрев.

Образувано е бързо производство за престъпление по чл.235, ал.2 от НК.

снимката е с илюстративна цел

Обраха и къща в Горно Сахране http://www.kazanlak.com/news-26812.html

Досъдебно производство е образувано за извършена кражба от частен дом в Горно Сахране на 19.10.2018 г. в Районното управление в Казанлък.

Сигналът е подаден от собственика на дома - 51-годишен мъж от селото.

След проверка на място е установено, че за времето от 11:00 ч. до 19:00 ч. на 19.10.2018г., след проникване през незаключената врата на избата, от помещението са откраднати два моторни триона, два ъглошлайфа, бормашина и ел. котлон.

снимката е с илюстративна цел

Разбиха и окрадоха автомобил http://www.kazanlak.com/news-26811.html

В петък, 19.10.2018 г., в Районното управление- Казанлък,  42-годишен мъж е подал сигнал за кражба от автомобил.

При оглед на място е установено, че от паркиран на ул."24-ти август" автомобил "Рено Сценик", след разбиване на предната дясна врата, са били откраднати плеър за компактдискове, лични документи и 1000 лева.

Кражбата с взлом е била извършена в периода 17:00 ч. на 18.10.2018 г. до 07:30 ч. на 19.10.2018 г.

По случая е образувано досъдебно производство.

снимката е с илюстративна цел

Хванаха шофирал след употреба на наркотици http://www.kazanlak.com/news-26810.html

Бързо производство са започнали в Районното управление - Казанлък срещу водач на лек автомобил "Хюндай", за когото е установено, че е шофирал след употребата на наркотични вещества, което е било надлежно установено с техническо средство.

Престъплението мъжът е извършил в 12.20 ч. на 20.10.2018 г. в гр. Казанлък, по бул. "Освобождение".

Водачът е бил задържан за срок до 24 часа.

Цветан Казанджиев открива изложба в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-26809.html

На 25-и октомври, четвъртък Художествена галерия - Казанлък открива изложба „Пътят...“ на един от най-неуморните творци в съвременното българско изкуство.

Цветан Казанджиев е роден на 17 октомври 1960 г. в Ямбол.Член на Съюза на българските художници, секция „Графика”, от 1989 г.. Негови графики са притежание на Национална галерия София, Графичен кабинет Варна, "Dalarnas" музей Фалун, Швеция; Арт музей Лодз, Полша; Арт музей Ферол, Испания; Арт музей Оренсе, Испания и в много частни колекции в България, Япония, Гърция, Холандия, САЩ, Финландия, Франция, Полша и др. Живее и работи в Ямбол.

Графиките, рисунките и живописта на твореца намират топъл прием и са ласкаво оценени от художествената критика и любителите на изкуството в страната и по света. Творческата биография на художника е доста дълга - многобройни участия в международни биеналета и триеналета на графиката в България, САЩ, Япония, Холандия, Полша, Испания, Германия, Сърбия, Македония, Египет, Унгария, Швейцария, Индия, Корея, Тайланд, Китай, Румъния.

Казанждиев може да се похвали и с награди от национални и международни форуми на графиката, колективни изложби и внушителен брой самостоятелни изложби в страната и чужбина, пет от които в Япония.

Авторът използва традиционни и разнообразни похвати и технологии в своята работа. Освен графика, той експериментира и в областта на рисунката, като  съчетава в нея различни релефи, цветни моливи и сух пастел. В живописта художникът третира платното с релефни нюансирани нанасяния, пестелив рисунък, знакови внушения и абстрактни сюжети.

От няколко години създава живопис в кръгла форма. Кръгът като идеална, завършена форма, като космос, като безкрайно пространство.

В Художествена галерия - Казанлък, на 25-и октомври от 18:00 часа, Цветан Казанджиев ще покаже над 70 творби - живопис, графика, акварел и рисунка, обединени в идеята за Пътят...

Ангел Джамбазки на среща с граждани от кв. Изток http://www.kazanlak.com/news-26808.html

Граждани се събраха днес на автобусната спирка между бл.15 и бл.21 в кв. Изток на Казанлък, за да се срещнат с Ангел Джамбазки, българския представител в Европейския Парламент от Партията на Европейските консерватори и реформисти, за да обсъдят проблемите с циганските своеволия.

Присъстващите изложиха случаи на сигнали за заплахи и обиди към малки деца от представители на ромското малцинство, за които са подавали сигнали на спешния телефон, но на които е отговаряно, че няма наличен човешки ресурс за отреагиране. На отправени към Община Казанлък сигнали пък е заявявано, че няма как да се отреагира, защото конкретният сигнал не е отправен към тел. 112. Въпреки че са наясно, че в Районното управление на полицията в Казанлък има недостиг на кадри, гражданите недоумяват как е възможно на всеки отправен сигнал за заплаха или хулиганска проява от страна на хора от циганското малцинство да се обяснява, че липсват свободни екипи за реакция, а в същото време десетки граждани от български етнически произход да  бъдат отведени  на 30.05.2018 г.със служебните полицейски коли в управлението за  даване на обяснения относно предварително обявено мероприятие, свързано отново с вандалски прояви на хора от малцинството.

Според Ангел Джамбазки, проблемът е не само по отношение на недокомплекта на полицейските управления, но и в неподготвеността на полицейските служители, липсата на желаещи да упражняват тази професия, както и липсата на подкрепа от Министреството. Той даде пример с полицай, който е уволнен и съден, защото е нашамарил циганче, поругало националното знаме, както и пример с полицай, когото са съдили, защото при самоотбрана застрелва нападнал го с брадва мъж. В последния случай от ВМРО, на която е представител Джамбазки, са осигурили средствата за адвоката на полицая, тъй като от Министерството наказват въпросния служител.

За по-силна и категорична подкрепа от обществото и най-вече от страна на Министерството на вътрешните работи спрямо служителите ù се обяви евродепутатът, като спомена, във връзка с искането на Турция България да предостави граничния полицай за съдебен процес  там, че ако е нужно той ще бъде прибран дори в самото министерство, но няма да бъде оставен да замине. 

Граждани от крайната част на кв. Изток (около бл.47) представиха и подписка от над 800 души, живущи в района, срещу Решение 1066 на Общински съвет –Казанлък от 11.09.2014 г., с което се открива процедура за безвъзмездна финансова помощ по ОП 'Регионално развитие' 2007-2013, относно 'Подкрепа за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими, малцинствени и соц. слаби групи от населението и др.групи в неравностойно положение.'
Според  представилата подписката срещу изграждането на жилища за социално слаби, при разговор със служители от общинската администрация на протестиращите е бил даден устен отговор , че строеж няма да има, но в момента жената изказва опасение, че това все пак ще се случи.
Ангел Джамбазки помоли за препис от документите и се ангажира със среща с местната общинска управа във връзка с изложените проблеми.

На срещата бе повдигнат въпросът за посещаемостта на циганските деца в училищата и липсата на адекватни санкции за родителите на всички системно отсъстващи от училище ученици.

Според изнесената информация от кмета на общината Галина Стоянова, на състоялата се Национална среща по въпросите на сигурността на 11.10.2018г., към Социалните служби в общината  има подадени едва 4 случая на ученици, които не ходят редовно на училище. Това означава, че училищните власти имат пропуски в задълженията си за оказване на контрол, което пречи на последващо санкциониране.

Част от решението, според  Джамбазки, е в създаването на нова социална политика, в която да се преосмисли  отпускането на социални помощи.

20 години Общински театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-26806.html

Годишнината бе отбелязана на сцената на Народно читалище „Искра – 1860“ снощи със спектакъла „Сън в есенна нощ“, „намигване“ към последната постановка на театъра „Сън в лятна нощ“ на Шекспир, с преплетени сцени от различни постановки, поднесени с кратки документални разкази и впечатления от театралния живот, емоционални художествени послания, обединени в обща идея.

Театралния юбилей уважиха много гости – Кметът на община Казанлък, представители на Общински съвет – Казанлък и Общината, фактически създатели на казанлъшкия храм на Мелпомена и бивши директори, актьори, дали живот на героите, оживели на сцената, станали част от съдбата на казанлъшкия театър, а той – превърнал се в неразделна история от техния личен житейски път...

Сред поканените бе и дъщерята на големия български творец от Казанлък доц.Петя Кабакчиева: „Бъдете все толкова талантливи и невероятни!“, пожела тя и отбеляза: “В изкуството няма център и провинция.“. Дъщерята на Любомир Кабакчиев призна: „Баща ми би бил много щастлив сега, защото вижда хората, които обичат наистина театъра. Защото театърът е жив, защото е в неговия град и благодаря на всички кметове и ръководството на Общината, защото да поддържат истински театър е просто страхотно!“.

През есента на 1998г. в преломни времена за изкуството в България, когато немалко театри в страната затварят врати Казанлък успява да съхрани театралната традиция в града и да отвори своя театрална сцена на професионална основа. Присъстващите разказаха за трудностите и предизвикателствата, които е трябвало да бъдат преодолявани, за да може днес театърът на Казанлък да празнува своя 20-ти Рожден ден.

„Ще пожелая на града да съхрани в себе си малките светилничета на духа, защото, когато тези светилничета светят от общежитие хората се превръщат в общност. А театърът е един от светилниците на духа и на една подобна общност. Да пребъде Общински театър “Любомир Кабакчиев“!“, пожела директорът на театъра Димитър Кабаков и покани на сцената актьорите, които 20 години споделят живота си с казанлъшкия театър, заедно с 5-те млади попълнения към трупата.

„В този състав сте прекрасни!“, поздрави театралния колектив Кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Тя пожела: „Дръжте се здраво за ръце, защото всеки от вас може много.“ и посочи сериозното предизвикателство пред актьорския състав – 150-годишнината на театралната сцена в Казанлък догодина, „а това е страшно задължаващо“.

Пресцентър на община Казанлък

Злато и сребро за двойките на КСТ „Роза” от два турнира http://www.kazanlak.com/news-26805.html

На 13-и октомври, събота в спортна зала „Васил Левски”, град Сливен, се проведе Държавен турнир по спортни танци, организиран от КСТ „Сливен”.

Клуб по спортни танци „Роза” при ОДК „Св. Ив. Рилски”, гр. Казанлък, с треньори Петър Радев и Митко Маринов, участва с две танцови двойки. В Клас А – стандартни танци, Стоян Петров и Елис Табакова се класираха втори и се окичиха със сребърни медали, а в Клас 18 В+В – латина, Пламен Божев и Йоана Велева, също се класираха на второ място.

На следващия ден, 14-и октомври в град Шумен, в зала „Арена Шумен”, се проведе Държавен турнир по спортни танци, организиран от КСТ „Шумен”. В него КСТ „Роза” участва със същите двойки, като този път те се изкачиха на най-високото стъпало от стълбичката с медалистите. Стоян Петров и Елис Табакова, както и Пламен Божев и Йоана Велева, донесоха златни медали от първенството в Шумен.

Казанлък бе представен на Срещата на местните лидери Китай – ЦИЕ „16+1“ http://www.kazanlak.com/news-26804.html

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова представи доброто партньорство на Града на розите с Китай по време на откриването на Четвъртата среща лидерите на страните от Централна и Източна Европа и Китай „16+1“ днес в Националния дворец на културата в София.

В презентацията пред многобройна делегация от участници в инициативата "16+1" Кметът на Казанлък посочи успешни практики в сферата на енергетиката, инфраструктурата, селското стопанство, бизнеса и търговията, културата и приятелската обмяна на опит с побратимената китайска провинция Дзинан.

В пленарните сесии са предвидени представяния на още четири български общини с добър опит в сътрудничеството с Китай.

Във форума в столицата днес участват повече от 700 делегати от България и Китай. Той е продължение на заявеното сериозно желание от двете страни за задълбочаване на взаимоотношенията в различни сфери от взаимноизгоден интерес.

Пресцентър на община Казанлък

Птицеглавият тракийски кораб ще презимува на сух док http://www.kazanlak.com/news-26802.html

Атанас Димитров, автор и ръководител на проекта „Археосвят-по пътя на великите“, даде разяснения днес пред медии относно напредъка по построяването на птицеглавия тракийски боен кораб на брега на яз. Копринка.

Проектът се основава на принципите на „Експерименталната археология“ (ЕА) – наука, която както изтъкна Димитров, не позволява шарлатания и ясно  даде да се разбере, че в тази сфера всичко трябва да е реално, като изрази и възмущението си от твърденията, изказани по-рано в медийното пространство, че „на мястото просто се коват някакви дъски“.„Това означава, че в България образованието е достигнало критичната си точка“, подчерта той, но наблегна че ЕА ще даде възможност да се върнем назад във времето и е по-добре да се концентрираме върху напредъка по проекта.

След проведените наскоро стрес-тестове стана ясно, че корабът е изключително здрав и би издържал  дори на удар в скали, което за щастие няма как да се случи във водите на яз. Копринка. Теглото му е 3,5 тона, а дължината 19 метра, без да броим птицеглавите орнаменти в двата му края. Освен това има регистриран рекорд  относно времето за построяването му.

Здравината на кораба ще позволи на борда му да се качват и пасажери-туристи, които не са професионални гребци или моряци. След покриването на изискванията и одобрението на "Морска администрация" и Държавна корабна инспекция (ДИК), община Казанлък ще може да го превърне в туристическа атракция. Казанлък, както подчерта Димитров, е район, наситен с архео-исторически находки.

Първата си проверка корабът вече премина успешно под ръководството на  инж. Янко Червенков от ДИК – доайен на професионалистите регистриращи морски съдове от дърво. Инж. Червенков е и специалистът приел „Резос“, който в момента е позициониран в залива Болата.

Кратка лекция по история изнесе Атанас Димитров във връзка със силуета на кораба:
„Той е точна реконструкция на птицеглавите кораби от древния оказва се барелеф, а не фреска, в Мединет Абу, изобразяващ една от най-древните битки в човешката история- тази в устието на река Нил по времето на Рамзес III, където през 1178 г. пр. Хр. той сразява „морските народи“. Според Димитров корабите от барелефа са онези, с които „морските народи“ опустошават Хетското царство след Троянската война.“

Френски учени- Ем.дьо Рош и неговият ученик  разчитатат йероглифите от барелефа и установяват участниците в коалицията на въпросните народи, като едно от предположенията е за Пеласгите. Както подчерта Димитров единственият начин да се цивилизоват древните народи от онова време е придвижването по вода, така че не бива изобщо да се изненадваме от мореплавателните им умения.

Дървото използвано за мачтата е бял бор, пренесен от „Слънчев бряг“, на другия край на язовира. След изсъхване, дървото става много здраво и леко. Килът е от цяло парче дърво, снадките са с дървени дибли.

В момента тече изработката на „ветрилото“, „птичите глави“ и други детайли от конструкцията на кораба, като всичко се прави в строго съгласуване с историческите факти.

Предположенията, относно избора именно на птича глава, а не друг символ, за украса на кораба, се простират от птичи ята до корморани (опустошаващи всичко по пътя си). Изборът, както изтъкна ръководителят на проекта, се губи дълбоко назад в историята, но той се надява, че ЕА ще даде отговор и на този въпрос.

По отношение пускането на вода на кораба, който все още няма име, Димитров разясни, че умишлено е било забавено, така че да не се случи по време на Тракийските празници, като по този начин в настоящия момент му се обръща подобаващо значимо внимание.

Предстоят довършителни работи по кораба. По принцип в този тип корабостроене нещата се получават в рамките на 2 месеца, но настъпващият зимен сезон ще попречи това да се случи тук. Тепърва има да се изглаждат ръбовете по кораба, а между ребрата да се поставят и напаснат дъбови връзки, в които да се позиционират веслата, направени от черен бор. Шпунтовият пояс ще бъде изграден от дъбови дъски, които обаче ще се монтират следващата година, за да не се превърне корабът в корито през предстоящите дъждовни сезони. Това би причинило бързо гниене. 20 дни преди пускане на вода трябва да му се набият калчища и той да се намаже с боров катран. Така корабът става водонепропусклив. Самото „пускане на вода“ ще се извърши през някой от празниците на града догодина, вероятно през май.

За екипаж са предвидени гребци от НСА (по 8-10 човека на всеки борд) и трима ветроходци. Ще бъдат предвидени и спасителни жилетки, помпи и пр., каквито са изискванията на ДИК.

Практиката в другите държави е на подобни плавателни съдове туристите да се качват само, за да разгледат, но при нас, за първи път туристи ще могат да извършват плаване, под ръководството на отлично подготвения екипаж, като любителите на екстремния туризъм ще могат, след преминат курс, да осъществяват и специално подготвено посещение, комбинирано с други атракции.

В хода на плаванията ще се извършва и много научна дейност. Предвидена е работа със студенти от Глазгоу и Прага.
На въпрос не се ли страхува, че проектът му няма да оцелее до догодина изложен на открито, Атанас Димитров обясни, че корабът в настоящия му вид вече е пренесен на територията на "Морския клуб" на общината.

Жените в ЕС са по-образовани от мъжете, но с по-ниско заплащане http://www.kazanlak.com/news-26801.html

По случай Европейския ден на статистиката - 20 октомври, който тази година се отбелязва под мотото „Статистиката днес, за по-добро бъдеще“, НСИ представя актуализираната дигитална публикация Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет 2018.

Живот, съзряване, остаряване:

Този раздел се фокусира върху демографското развитие и здравето, продължителността на живота, съжителството между двата пола и самооценката на здравето. Представени са интересни статистически данни - например, че в ЕС жените напускат дома на родителите си средно две години по-рано от мъжете (съответно на 25 и 27 години), самотните майки са седем пъти повече от самотните бащи или че мъжете са по-склонни да възприемат здравето си като добро за разлика от жените. Данните показват, че въпреки различията мъжете и жените в Европа са удовлетворени в еднаква степен от живота си.

Учене, работа, възнаграждение на труда:

Разделът включва данни за образователното ниво, съвместяването на професионалния и семейния живот, работата на пълен и непълен работен ден, безработицата, разликата в заплащането при жените и мъжете и т.н. Обръща се внимание не само на структурните различия, но и на неравенството между двата пола. Интересно е, че по-голям дял от жените (33%) в сравнение с мъжете (30%) в ЕС са с висше образование, а също и че колкото повече деца имат, толкова по-голяма е разликата между коефициентите на заетост на жените и мъжете. Освен това жените печелят с 16% по-малко от мъжете в ЕС, а сред ръководителите има два пъти по-малко жени отколкото мъже.

Хранене, пазаруване, сърфиране в интернет, общуване:

Този раздел е посветен на храненето и социалните навици, дейностите през свободното време и онлайн заниманията. Жените в ЕС използват интернет по-малко отколкото мъжете (79% от жените на възраст между 16 и 74 години са използвали интернет поне веднъж седмично през 2017 г. в сравнение с 82% от мъжете на същата възраст). Когато разглеждаме за какво се използва интернет, делът на жените в ЕС, които четат новини онлайн, е по-малък в сравнение с този на мъжете (70% от жените и 75% от мъжете, използвали интернет през последните три месеца на 2017 г.), както и делът на жените, които извършват интернет банкиране (60% от жените и 63% от мъжете).

Няма голяма разлика при използването на интернет за изпращане и получаване на електронни съобщения (86% от жените и 87% от мъжете), докато при използването на интернет за телефонни разговори (по 46% от жените и мъжете) и търсене на работа (по 20% от жените и мъжете) и двата пола използват интернет еднакво. От друга страна, по-голям дял от жените са използвали интернет за участие в социалните мрежи (67% от жените и 63% от мъжете).

Статистиката може да помогне за по-добро разбиране на разнообразието и характеристиките на живота на европейците, като се подчертаят сходствата и различията между жените и мъжете. Това е целта на дигиталната публикация Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет 2018, подготвена от Евростат - статистическата служба на Европейския съюз, в сътрудничество с националните статистически институти на държавите - членки на ЕС, и на страните от ЕАСТ (Европейска асоциация за свободна търговия).

Подробният статистически портрет може да видите тук.

НСИ

Захлаждане и валежи се задават през следващата седмица http://www.kazanlak.com/news-26800.html

Задава се промяна на времето, като есента ще ни донесе облаци, валежи и понижение на температурите в следващите дни. Това сочи средносрочната прогноза за времето, базирана на компютърни модели и представена в "Дарик кафе".

В събота ще има облаци, а на места в страната - и превалявания от дъжд. Максималните температури през деня обаче ще достигнат 16-21 градуса.

В неделя, понеделник и вторник времето ще е облачно, с валежи от дъжд на много места в страната по различно време и с различна интензивност. Максималните дневни температури ще се понижават. Във високите части на планините - над 2000 метра, ще видим и първия сняг.

Във втората половина на следващата седмица не се очакват валежи, но времето обаче ще остане хладно. В сряда и четвъртък ще бъде и ветровито. Във високите полета на Западна България дневните температури ще достигат 10-13 градуса, а по-топло ще бъде в низините на Южна България - до 15-16 градуса.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

dariknews.bg

В събота отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата http://www.kazanlak.com/news-26799.html

На 20 октомври се отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата. Той е насочен към повишаване на информираността както в личен, така и в обществен план с оглед огромното страдание и финансова тежест, което това трето по значимост след сърдечно-съдовите и раковите заболявания налага страдание на милиони хора по света.

Как да открием навреме симптомите и предотвратим развитието на остеопорозата е водещата тема за тазгодишния Световен ден за борба с остеопорозата.

Сред фрактурите, които са последица от остеопорозата, най-коварни са тези на прешлените, които бавно и неусетно се промъкват в живота на болния, често замаскирани като болка в гърба, която отдaваме на годините, преумората или обездвижването. Често този тип фрактури убягват дори и от вниманието на лекарите: статистиката сочи, че само около 40% от възрастните жени и по-малко от 20% от възрастните мъже, които имат рентгеново изследване с видими прешленни фрактури, са насочени към изследване за остеопороза.

Световната кампания „Познавате ли признаците на остеопорозата?“ ще се реализира в Стара Загора на 24 октомври 2018 г. Събитията се провеждат със съдействието на регионалните здравни инспекции в страната и се координират от Асоциация „Жени без остеопороза“.

В РЗИ - Стара Загора от 10:00 часа ще се проведат изследвания на телесен състав и костна плътност. Посетителите ще могат да се запознаят с някои лесни начини да открият признаците на заболяването, както и да определят личните си рискови фактори с теста на Международната фондация по остеопороза и теста на Световната здравна организация.

Изследванията са на цена 10 лв., след предварително записване на тел. 0884 714439.

РЗИ - Стара Загора