Kazanlak.Com Kazanlak.Com Copyright 2000-2010 Kazanlak.Com http://www.kazanlak.com/ bg 24 Стартира процедура за насърчаване на малки и средни предприятия http://www.kazanlak.com/news-26010.html

Целта на процедурата е създаване и развитие на нови предприятия в приоритетни сектори на Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия 2014-2020 г. и специфични сфери, свързани с преодоляването на европейски и регионални предизвикателства.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ /БФП/ по процедурата е 67 227 768.06 лева. Минималният размер на заявената БФП за един проект е 50 000 лева, а максималният - 200 000 лева.  БФП е  80%, а собственото участие на кандидатите - 20%.

Допустими кандидати по процедурата са:
• Юридически лица или ЕТ, регистрирани съгласно ТЗ или Закона за кооперациите;
• Регистрирани след 31.12.2016 г.;
• Отговарят на изискванията за микро, малко или средно предприятие съгласно Закона за малките и средни предприятия;
• Са независими предприятия съгласно Закона за малките и средни предприятия;
• Към датата на кандидатстване над 50% от предприятието се притежава от едно физическо лице предприемач;
• Развиват основната си икономическа дейност и дейността, за която кандидатстват в определени сектори, описани подробно в Насоките за кандидатстване

Допустими дейности по процедурата са:
1/ Реализиране на пазара на предприемачески идеи (продукти – стоки и/или услуги);
2/ Визуализация на проекта.

Подаването на проектното предложение по процедурата се извършва по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) единствено с използването на валиден Квалифициран електронен подпис (КЕП) https://eumis2020.government.bg.

Процедурата е с два крайни срока за подаване на проектни предложения:
Първият краен срок е 16:30 часа на 05.09.2018 г.
Вторият краен срок е 16:30 часа на 07.11.2018 г.

ОИЦ Стара Загора

Дива Денс се завърнаха с медали от Ямбол http://www.kazanlak.com/news-26009.html

На 16.06.2018г. в Ямбол се проведе зоналният кръг от Националния фестивал на руската поезия, песен и танц.

С медали от състезанието се завърнаха момичетата от балетна формация „Дива денс“ при ОДК „Св. Иван Рилски“.

В групата на най-малките Катрин Димитрова е с първо място, а Десислава Петрова е със злато във втора възрастова група. При най-големите на второ място е Ева Димитрова.

В началото на месец септември в Казанлък ще се проведе финалът на фестивала.

ОДК „Св. Иван Рилски“

Откриват паметник на княз Павел в Павел баня http://www.kazanlak.com/news-26008.html

На 29 юни 2018 г. от 11.00 часа в Павел баня тържествено ще бъде открит паметник на Велик княз Павел Александрович, чието име носи града.

Паметникът е изграден от Община Павел баня по гражданска инициатива и с решение на Общинския съвет, във връзка със 140-годишнината на селището и се намира в парковата зона, западно от читалището.

На 3-ти март 1878 година в селището Сан Стефано се поставя края на Руско-турската освободителна война /1877-1878 година/. Това е датата на Освобождението на България. Това е годината и на създаването на селището Павел, което 140 години по-късно става градът Павел баня.

В дневникът на първия свещеник на новоизграденото селище Павел, през 1878 година отец Сава Иванов, е записано, че селището е „именувано на Св. Апостол Павел и на най-малкия син на нашия освободител Н.В. Всерусийския император Александър ІІ, велик княз Павел”.

Визуализацията на идеята за паметника на Велик княз Павел Александрович в Павел баня е на арх. Венцислав Йочколовски.

pavelbanya.bg

Коефициентът на заетост се увеличава в областта http://www.kazanlak.com/news-26007.html

През първото тримесечие на 2018 година общият брой на заетите лица на 15 и повече навършени години в област Стара Загора е 139.8 хиляди, от които 76.9 хиляди са мъже и 62.9 хиляди са жени.

Коефициентът на заетост в областта е 51.8% (при 51.5% за страната), като в сравнение със същото тримесечие на 2017 г. се увеличава с 1.0 процентни пункта. Коефициентът на заетост при мъжете е 59.7%, а при жените - 44.6%.

През първото тримесечие на 2018 г. във възрастовата група 15 - 64 навършени години заетите лица са 137.1 хиляди. Коефициентът на заетост за населението в същата възрастова група е 68.4% (74.5% за мъжете и 62.2% за жените). В сравнение със същото тримесечие на 2017 г. коефициентът на заетост в тази възрастова група се увеличава с 1.5 процентни пункта.

Коефициенти на заетост в област Стара Загора по възраст и тримесечия

Национален статистически институт

Аварии оставят без вода част от Казанлък http://www.kazanlak.com/news-26006.html

Заради отстраняване на аварии по  ул. "П.Ганин" и бул. „23-и ПШП“78, вода няма да има в прилежащите  райони и в кв. „В. Левски“ в Казанлък. Водоподаването ще бъде възстановено в 15.00 часа.

Също заради аварии, ВиК ще спира водата на Шипка и Осетеново, където тя ще бъде пусната отново съответно в 14:00 и 12:00 часа.

Пореден автомобил “раздвижи“ с чужди табели http://www.kazanlak.com/news-26005.html

Рано тази нощ, в 2:00 ч., в Казанлък, на ул.'Кирил и Методий',полицейски екип спира за проверка л.а. "Опел Корса",управляван от 55-годишния неправоспособен водач с инициали Я.И. от Копринка.

След проверката екипът установява, че автомобилът е с поставени чужди регистрационни табели.

Шофьорът е задържан за срок до 24 часа, а по случая е образувано бързо производство.

Отново без книжка зад волана http://www.kazanlak.com/news-26004.html

В РУ-Казанлък, на 21.06., е образувано бързо производство срещу 28-годишен мъж от Бузовград, затова, че същия ден, около 10,45 ч. по бул. „Розова долина“ в Казанлък е управлявал л.а. "БМВ" без свидетелство за управление на МПС, в едногодишен срок от наложено му наказание по административен ред за същото нарушение.

Кметът Галина Стоянова благодари за щедростта на местния бизнес към бъдещето на колежа http://www.kazanlak.com/news-26003.html

Над 300 000лв. за ремонт на сградата на Технически колеж – Казанлък към ТУ – София събра общността за бъдещето на учебното заведение - Кмет, местен  бизнес и учени - академици. В името на десетилетната кауза Казанлък да има учебно заведение за пример в образователната система на България, като нов модел за развитие, с дарения от сърце се включиха десетки гости на срещата за колежа в сряда вечерта.

В посока на решението на Правителството за „защитени професии и специалности“ общността на Казанлък заяви своето категорично решение да развива грамотни кадри за традиционната за региона тежка промишленост, която изпитва остър недостиг от работна ръка.

Кметът Галина Стоянова, която отваря вратите в последните седем години  това да се случи се обърна към присъстващите: „Уважаеми радетели на доброто и приятели!“ и призова: „Да дадат, за да съградят за обществото и поколенията след тях!“, зааради „Енергията и желанието за бъдещето на Казанлък, защото всички тук ги събира енергията за бъдещето на града.“. Галина Стоянова отбеляза твърдата липса на интерес към каузата на други местни бизнесмени, които традиционно отказват да се включват в обществени каузи на родния си град и призова за тяхното присъединяване към перспективната и дългосрочна кауза за съграждане и учредяване на казанлъшки университет. „Защото най-голямата радост от дарителския жест е за самия теб!“, посочи тя.

Пресцентър на община Казанлък

Днес денят в нашето полукълбо е най-дълъг http://www.kazanlak.com/news-26002.html

Днес е денят на лятното слънцестоене. Това е моментът, в който в северното полукълбо хората наблюдават най-дългия ден през лятото и съоъветно най-късата нощ.

В южното полукълбо е точно обратното. Там днес ще имат най-късия ден и най-дългата нощ. За тях сега е зимното слънцестоене.

В 13.07 местно време, по нашите географски ширини, ще нстъпи астрономическото лято.

Това е сезонът с най-високите температури, който ще приключи с есенното равноденствие, което пък ще настъпи на 23 септември в 04:54 часа.

 

РЗИ предупреждава за Ку треска http://www.kazanlak.com/news-26001.html

По информация на РЗИ - Стара Загора през изминалата седмица е регистриран един случай на Ку-треска в град Стара Загора. По категория случаят е класифициран като потвърден. 

Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което спада към групата на рикетсиозите. Протича най-често със засягане на белия дроб, но може да има разнообразна клинична изява и механизми на предаване.

Ку-треската е широко разпространена зооантропоноза - основен източник и резервоар на инфекцията са животните.
Причинителят на инфекцията – Coxiella burnetii, е изключително устойчив на външни влияния и може да издържи месеци в околната среда. Ку-треската се среща навсякъде по света (с изключение на Нова Зеландия). Тя е широко разпространена в южната част на Франция и Испания.

България представлява ендемичен район за инфекцията от Ку-треска.

Причинителят на Ку-треска заразява различни гостоприемници, включително хора, преживни животни (едър рогат добитък, овце, кози), домашни любимци и в редки случаи влечуги, птици и кърлежи.

Причинителят на Ку-треска се отделя с урината, млякото, изпражненията, плацентата и околоплодните води. Тези продукти, особено свързаните с раждането при животните, съдържат голям брой бактерии, които след изсъхване и тъпчене от копитата на животните, стават на фин прахов аерозол, който е силно заразен при вдишване от хора и животни.

Coxiella burnetii е силно заразна и само няколко бактерии могат да причинят заболяване.

Възприемчивостта на човек към Ку-треската е висока. След боледуване се създава траен имунитет, който предпазва от повторни заболявания. Заболяването има зимно-пролетна сезонност, съвпадаща с агнилната кампания при овцете и козите, с максимум през месеците март - април.

ОСНОВНИ НАЧИНИ НА ЗАРАЗЯВАНЕ

1. Вдишване на прах от материи отделяни от раждащи животни, техните плаценти, замърсени косми и кожи. При сухо и ветровито време заразните аерозоли могат да бъдат отнесени на километри разстояние. Този начин на заразяване е основният за нашата страна.
2. Консумация на заразени животински продукти, особено сурово мляко и козе сирене.
3. По кръвен път, чрез преливане на кръвни продукти, или при рани на кожата през които преминава заразата.
4. Контактен път на заразяване – през увредена кожа или лигавици (конюнктиви) при пряк контакт със заразени животни (при доене, добив и преработка на мляко и месо).
4. Ухапване от заразен кърлеж (трансмисивен механизъм).
5. От майка на поколението (т.н. вертикално предаване).

По-често случаите на заболели са единични, но при повишена заразеност сред животните може да има и ограничени епидемии (последните 2 големи епидемии в България, са от 2002 и 2004 г.в Етрополе и Ботевград, които обхванаха по няколкостотин души).

СИМПТОМИ

Инфекцията с Ку-треска варира в твърде широки граници - от безсимптомно протичане, до фатален край.
Инфекциите могат да се разделят на остри и хронични.
Заболяването при хората започва остро с висока температура (до 40°С, отпадналост, главоболие и болки в мускулите на краката.
Много често се развиват пневмонии. Възможно е и да се появи суха непродуктивна кашлица с кървави жилки.
Акушеро-гинекологичните прояви включват спонтанен аборт, преждевременно раждане или раждане на плод с ниско тегло.
Лечението трябва да се провежда задължително от инфекционист!

РИСКОВИ ГРУПИ

Рискови групи за заразяване с Ку-треска са професионални работници в сферата на животновъдството, кожарската и млечната индустрия, хора, населяващи селските райони..

ПРОФИЛАКТИКА

1. Борба с Ку-треската при животните. Задължителен е строг ветеринарен контрол над домашните животни. При аборт или мъртво раждане е необходима крайна дезинфекция с последващо изгаряне на плаценти, околоплодни ципи и останки.
Извършване на ваксинация на домашните животни.
2. Ваксинопрофилактика при хората. Ваксина се използва предимно при най-рисковите контингенти като ветеринарни лекари, работници в кланиците, фермери или други професии, които изискват пряк контакт с животни. Ваксината е неприложима при деца!
3. Използване на лични предпазни средства при обслужване на животните. Хората, които отглеждат животни, трябва да ползват защитно облекло, маски и ръкавици, както и да правят текуща дезинфекция на оборите, кошарите и други обслужващи помещения.
4. Хигиенизиране на пътищата за движение на животните в населените места и местата на събирането им.
5. Спазване на стриктна хигиена в личните стопанства.
6. Забрана на пашата на животни в рамките на населеното място.
7. Забрана на продажбата на мляко и млечни продукти на нерегламентирани места.
8. Редовно окосяване на тревните площи в парковете, детските заведения, училищата, болниците, социални домове и др. и периодично извършване на качествена биоцидна обработка срещу кърлежи.

РЗИ - Стара Загора

Без вода ще останат в Шипка и Г.Дряново http://www.kazanlak.com/news-26000.html

Днес ВиК ще отстранява аварии по водопровода в Шипка, което налага спирането на водата на населеното място до 17.00 часа.

Поради промивки на водоема е възможно да има нарушения във водоподаването и в с. Г.Дряново.

Там водата би трябвало да дойде към 14.00 часа.

Трима пострадаха тежко при сбиване в Манолово http://www.kazanlak.com/news-25999.html

48- годишен мъж е със счупен череп и контузия на мозъка след сбиване между него, още четирима мъже и една жена. Пострадали са още 33-годишен, който е с комоцио и 20-годишен, който е с прободна рана на лявата ръка.

Вчера, 20.06., в 18.42 часа в РУ-Казанлък са получили съобщение за инцидента в село Манолово, общ. Павел баня. На място е установено, че въпросните лица на възраст между 48 и 20 години, жители на селото, са си устроили кавга, прерастнала в сбиване.

Преглед във ФСМП – Казанлък е установил, че контузията на 48-годишния мъж е животозастрашаваща и налага неговото лечение в отделението по неврохирургия на УМБАЛ – Стара Загора. Другите двама са настанени в МБАЛ – Казанлък, без опасност за живота им.

Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Започва записването за мултимедийният фестивал “Докоснати от древността“ http://www.kazanlak.com/news-25997.html

Целта на арт мултимедийния фестивал „Докоснати от древността“ е запознаване с казанлъшката култура, историческото наследство и природата, историческите послания, оставени ни от древните траки, чрез използване методите на фотографията. Фестивалът предлага нов начин на представяне на участниците, чрез изработка на мултимедиен продукт с прожекция върху екран.

Изисквания към мултимедийните продукти:
• да включват аудио-визуални елементи: фотографски изображения, видео, анимация, графики, илюстрации, текст и звук;
• времетраене на презентациите 3 до 5 минути;
• максимален размер на изображенията, включени в мултимедийния продукт: Full HD 1920х1080 пиксела.

Общи положения:
• Фестивалът не е с конкурсен характер.
• Всеки от кандидатите трябва писменно да потвърди участието си в арт мултимедийния фестивал „Докоснати от древността“ на адреса на музея на фотографията и съвременните визуални изкуства foto.museum.kz@abv.bg, което означава, че приема всички условия на организаторите, указани в настоящия регламент.
• За приет се счита, този кандидат, който получи писмено потвърждение.
• Всеки участник представя задължително един продукт с указаното качество и тематика.
• Организаторите поемат разходите по пребиваване на участниците: пътни, дневни и настаняване в собствена база на Община Казанлък „Хаджи Еминова къща“, както и свободен достъп до всички културно-исторически обекти в района на Казанлък.

Програма:
- Пристигане и настаняване на участниците: 12:00-13:00 часа на 27 август в "Хаджи Еминовата къща"
- Снимачни дни: 28, 29, 30 и 31 август в Казанлък и района
- Монтиране на мултимедийните продукти: 31 август, 1 септември
- Предаване на готовите мултимедийни продукти: 12:00 – 16:00 на 1 септември в Музея на фотографията
- Прожекция на мултимедийните продукти: на 02 септември от 21:00 часа на откритата сцена в парк „Розариум“.

Моля, кандидатите да потвърдят писменно участието си във фестивала на e-mail: foto.museum.kz@abv.bg до 1 август 2018 година.

Броят на участниците е ограничен!

За повече подробности се обръщайте към инж. Стефан Папукчиев, Директор на МФСВИ - 0888935560, Паула Хаджиева 0888985560 и Диана Рамналиева 0888129467

9-годишната Преслава Иванова донесе награда за България и Казанлък от конкурс в САЩ http://www.kazanlak.com/news-25996.html

Преслава Тихомир Иванова, на 9 години от школа по изобразително изкуство „Живопис” към ОДК „Св.Ив.Рилски”, с ръководител Галя Иванова, е отличена с 2-ро място от Международния конкурс за детска карта на света на тема „Ние обичаме картите” във Вашингтон САЩ.

Шестте най-добри карти отличени от 10-тия Национален конкурс за детска карта на света, организиран от Българската Картографска Асоциация гр.София, придружени с доклад, видеоматериал за събитието и сертификатите на наградените участници бяха изпратени в Международната Картографска Асоциация/МКА/. Две рисунки от шестте бяха на деца от школа по изобразително изкуство „Живопис” - на Преслава Иванова, класирана на 1-во място и на Селин Муса, носителка на голямата награда – Дрон, с най-много гласове на журито.

За изложбата на детски карти на Света „Барбара Печеник”, бяха получени 193 рисунки от 34 държави, разпределени в четири възрастови групи: 16 рисунки в първа възрастова група, 29 във втора, 75 в трета и 73 в четвърта.

Отличените рисунки участваха в международна изложба по време на 28-мата международна картографска конференция във Вашингтон – САЩ, от 02 до 07 юли 2017г.

На 18-ти юни 2018г. в Културния център на град Созопол, беше открита седмата Международна конференция по картография и географски информационни системи, организирана от МК, Българската картографска асоциация, в сътрудничество с Община Созопол и съорганизатори Военно-географската служба към МНО и Българският червен кръст.

Международният форум беше проведен под почетния патронаж на г-жа Цвета Караянчева – председател на НС на Република България. За конференцията в Созопол, пристигнаха над 200 учени от 30 държави.

По време на откриването на форума, беше връчена и наградата на Преслава Иванова – сертификат, каталог с детски рисунки, и парична награда.

Във фоайето на културния дом на Созопол, беше подредена изложба от картографски карти на света, като най-старата датира от 16 век.

Google ще проведе безплатен семинар в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-25995.html

На 14-ти май стартира проектът на Google Дигитален гараж в сътрудничество със SoftUni Digital 12 специално обучени от Google консултанти ще водят
безплатни семинари и индивидуални обучения в повече от 37 града в България, включително и в Казанлък.

Трейнърите ще се фокусират върху възможностите, които дигиталният свят предоставя и ще обучават представители и собственици на малки и средно големи фирми, както и всички желаещи да обогатят дигиталните си умения в използването на онлайн
инструменти за растеж.

Google има за цел да обучи 15 000 души от малки и средни предприятия до края на годината. Подробна информация за графика на турнето и за това как да се регистрирате в програмата може да намерите тук.

Какво е Дигитален гараж?
Дигитален гараж е програма, която помага на хората да подобрят дигиталните си умения безплатно. Програмата предлага онлайн и офлайн обучения, създадени от Google, които допринасят за разрастването на бизнеса онлайн, следвайки собствено темпо и чрез гъвкави и персонализирани уроци.

Кампанията в България стартира през месец май 2018 г. и ще продължи до края на 2018 г.
Защо онлайн присъствието е толкова важно за малките и средни бизнеси?
❖ 70% от хората в България използват интернет за лични цели
❖ 55% от хората в България използват смартфон
❖ 48% от хората в България, които използват интернет, пазаруват онлайн
❖ 56% от хората в България, които използват интернет, сравняват услуги и
продукти онлайн преди покупка

За осъществяване целта на проекта, дигиталните консултанти ще посетят град Казанлък на 09.07.2018 г., където ще проведе семинар и индивидуални консултации напълно безплатно.

Семинарът в град Казанлък ще се проведе с подкрепата на Търговско Промишлена Палата Казанлък на: 09.07.2018г. от 17:00 до 18:30 часа в зала "Чудомир", х-л Казанлък, Пл. Севтополис №1. За безплатният семинар в Казанлък може да се запишете тук.
 

Можете да се запишете и за индивидуална консултация тук. Регистрация можете да направите на официалната страница на Дигитален гараж.

Преоформят Чирпанлиевата къща в Шипка http://www.kazanlak.com/news-25994.html

Проект към Българския център за нестопанско право се реализира в Чирпанлиевата къща в Шипка в момента. Той е с основна цел трансформиране на съществуващата в двора на къщата-музей гюлпана в магазинче, като същевременно се реставрира и съхрани в действие и самата розоварната.
За дейностите, които вече са в ход, разказа Татяна Бърч-председател на читалище „Светлина-1861“ в градчето.

По нейни думи Чирпанлиевата къща предоставя много добри възможности за развитие на културен и исторически туризъм и благодарение на проектите, по които е спечелено финансиране, това има шанс да се случи през следващите месеци.

По проект на архитект С. Папазова ще бъде изграден навес за ателиета за автентични занаяти, като изработеното в тях, заедно със средствата от кафенето, което ще се реализира в гюлпаната, ще подпомогнат последващото развитие на основния проект.

Предстои също така изграждането на работилница за автентични занаяти, финансирането за която ще се търси от фонд  „Култура“ към Министерство на културата.

Реализира се интерактивна игра „Да открием богатство“, в която участниците ще разкриват богатствата на Шипка под формата на търсене на съкровище.
През следващата година, която е и времевият обхват  на проекта, ще бъдат реализирани 10 работилнички и 2 издания на играта за откриване на съкровища. Татяна Бърч изрази надежда, че те ще привлекат вниманието на туроператорите или отделите по подбор на персонал на фирмите, тъй като са подходящи  за провеждане на тийм билдинг, а обогатяването на маршрута на посещаващите Шипка туристи, ще допринесе за набирането на средства за развитието на Чирпанлиевата къща като туристически обект.

От БЦНП съдействат за подобно разивтие, като освен осигуряването на средства, провеждат и двудневни сесии, по време на които експерти обучават участниците в проекта на маркетинг и развитие на социални мрежи.

В неофициални разговори с ИМ „Искра“ е било потвърдено, че Чирпанлиевата къща ще може да разчита на един казан за розоварене през пролетния сезон, тъй като розоваренето е изява радваща се на голям интерес от посетителите.

По време на Богородичните празници е предвидена изложба „Шипка в сърцата ни“, която ще покаже творбите на местни художници. Планираните информационни брошури ще привличат туристите, които проявяват интерес към бита и занаятите на Шипка.

Къщата-музей не е функционирала от 2014 година, когато поради липса на средства за поддръжка е била прехвърлена за стопанисване към общината в Казанлък. Тя обаче е много ценна за шипкалии, понеже вътре се помещават хранилището с история и краеведският клуб, а благодарение на прехвърлянето и към музея в града на розите, за нея са взети мерки за съхранение.

В помощ на дейците от читалище „Светлина-1861“ са и двама доброволци от европейска доброволческа организация, които вече помагат за почистването на гюлпаната. Добровлците са тук по програма Еразъм +, а проектът им целящ да превърне Шипка в модерно културно и историческо селище вече е в ход. Скоро към тях предстои да се включат още двама доброволци от Европа.

В експозицията на къщата-музей са включени освен гюлпаната и работилничките, кухня, трапезария и „женска“ стая, които демонстрират  бита на шипкалии от преди повече от век.

kazanlak.com

Трето място за казанлъшкия „Робо БУрборко“ на финала на Роботика за България http://www.kazanlak.com/news-25992.html

С медали, Купа за трето място на финала на Националното състезание по Лего роботика „Роботика за България“, Грамота за трето място, Отличие за изследователски проект, ваучер за 100 лв. за материали и много подаръци се завърнаха казанлъшките бурборковци от Детската академия по програмиране към ИКТ Център. Щастливците бяха четвъртокласниците Божидар, Диан, Никола, Мартин и един шестокласник Марто с ментор инж. Радостина Кацарова и още по-щастливи родители-придружители и помощник-ментори. Втори ментор, който подготвяше децата бе Женя Цанева. Състезавахме се основно с деца от професионални гимназии.

Състезанието се проведе в София и се организира по идея и инициатива на SAP Labs България в партньорство с ФРГИ, а нашият отбор бе един от 24-те, които се класираха за финалите  след проведения през месец май регионален подбор. Това е третото издание на програмата, като тази година участваха общо 70 отбора от 32 населени места на България в две дивизии: отбори за първа година и участвали вече. Състезателите се надпреварваха в 4 категории: „Робо игра“, „Изследователски проект“, „Робо дизайн“ и „Отборна игра“.

В направлението „Робо игра“ се проведе надпревара с Lego роботи  в изпълнението на мисии на състезателното поле, предварително програмирани от учениците. В „Отборната игра“ се оцениха уменията на членовете на екипа да общуват помежду си, да си помагат и споделят идеи в състезателния процес. В категория „Робо дизайн“ печелиха отборите с конструкция, съобразена с мисиите и включваща повече сензори за управление.  В направление „Изследователски проект“ отборите представиха пред журито своя проект по тема „Hydro Dynamics”. За нашия проект се срещнахме с г-н Христов, дългогодишен специалист от Пречиствателната станция, имахме късмет с информация от софтуерни проекти на фирма Давид Холдинг и много интернет проучване, свързани с водата, нейното съхранение и пречистване. Проекта презентирахме и пред всички участници и предизвикахме много усмивки и добро настроение с нашите технически предложения: Чадъро-помагач и Казанче-умивалник, истинско ноу-хау в това направление. 

Програма „Роботика за България“  има за цел да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите и е една много добра възможност за развитие на техните творческите способности. Тя се реализира благодарение както на SAP Labs България и ФРГИ, така и на доброволния труд на учителите-ментори в цялата страна. Нашият отбор е единствения в областта, което е повод да апелирам към казанлъшките училища, особено професионалните гимназии да кандидатстват за участие в програмата. Включването на съответното държавно училище осигурява безплатен Лего робот за обучение на стойност около 1000 лв., подкрепа на менторите-обучители и участие в националното състезание, което е на два етапа – регионални състезания и национално с класираните от регионални първите 3  отбора. Обещавам всякаква подкрепа. Ние специално не бяхме одобрени, защото не сме държавно училище. Допуснаха ни за участие в състезанието, като ни изпратиха поле за мисиите, включиха ни в групата и бяхме подкрепяни и насочване за изпълнението на задачите. След като не намерихме спонсор, закупихме 2 робота и започнахме обучение.

Няма друго такова състезание! Отлична организация, строго изпълняван график и програма, млади доброволци, подпомагащи отборите. Ще цитирам описанието, което дадоха победителите от ПГ „Проф. Д-р Асен Златаров“ Видин: "Едно невероятно състезание, което дава възможност на децата да развият умения за презентиране, логическо мислене, работа в екип, справяне в критични ситуации, работа под напрежение, решаване на проблеми, умение за комуникация, инженерни решения, програмиране и всичко това се постига с най-добрата методика - забавлението.

Финалът на състезанието Роботика за България, беше експлозия от емоции за децата - страх, напрежение, сълзи, усмивки, адреналин, увереност, щастие и най-важното заряд и вдъхновение за нови успехи на следващото състезание.

Благодарим за отличната организация на събитието, адмирации за огромният труд, положен от нашите домакини."

Не мога да го формулирам по-точно! Ние специално минахме през всичките тези емоции и усетихме сладостта на победата! Благодаря на децата за старанието, упоритостта, усмивките и забавлението, на родителите – без тяхната подкрепа участието ни в състезанието е невъзможно, на учителите и треньорите, които ги възпитават и учат! Няма случайни победи и победители! Благодарим на новите ни приятели - учениците от ПГ „Проф. Д-р Асен Златаров“ за подаръците, снимките и успокоението, когато бяхме рухнали за момент психически при блокиране на робота ни. Също и на всички останали, които ни насърчаваха и се радваха на успехите ни!

Сърдечно благодарим и на организаторите от SAP Labs Bulgaria и ФРГИ, които ни включиха в Програмата Роботика за България, мотивираща и вдъхновяваща и децата, и менторите! Г-жо Моника Ковачка-Димитрова, Вие и Вашите колеги и доброволци бяхте перфектните домакини! Нямаме търпение за следващото гостуване

  

Читалището в Шипка ще бъде реставрирано, обеща министърът на културата http://www.kazanlak.com/news-25991.html

Днес в гр. Шипка се състоя среща на министъра на културата Боил Банов с областния управител Гергана Микова, кметовете на Казанлък Галина Стоянова и на Шипка Василка Панайотова. На срещата присъстваха Николай Златанов, председател на Общ. съвет- Казанлък  и представители на читалище „Светлина-1861“.

След проведените разговори министър Банов изрази обединеното становище, че сградата на читалището трябва да бъде възстановена трайно и по начин, утвърждаващ категорично статута ѝ на културно средище.

За постигане на тези цели незабавно ще бъде стартирана процедура за даване статут на сградата като паметник на културата, обясни министърът. С този новопридобит статут тя ще може да кандидатства за финансиране и пред Министерство на културата и пред европейски институции за евросредства. Както Боил Банов обясни, новият статут ще позволи на сградата да има и охранителен режим, което ще гарантира целеватата ѝ употреба като културно пространство.

Обяснено беше, че кметът на Казанлък Галина Стоянова е поела ангажимента още на следващото заседание на Общинския съвет-Казанлък да предложи промяната на статута на обекта от частна общинска в публична общинска собственост, като преди това от Община Казанлък осигурят  финансирането на конструктивно обследване на сградата, за да се оценят щетите върху нея и бъдещия ѝ потенциал за реставрация.

Вече се работи по откриването на сметка за събиране на средства за реконструкция, защото финансиране от държавата ще има едва от месец март, при това едва след  промяна в статута на сградата. Към момента средства за нейното запечатване и консервация ще се осигурят от Общината, тъй като е важно тя да бъде защитена от външните метеорологични условия.

„Кой точно проект ще изберат зависи от местните хора. За мен е важно да осигуря условията за реализирането на проекта“, завърши  министърът на културата и благодари на присъстващите за конструктивния поглед върху нещата.

Катерачите на “Селт“ се завърнаха с 14 медала от Ниш http://www.kazanlak.com/news-25990.html

На завършилото международно състезание по спортно катерене в град Ниш, Сърбия, клуб "Селт" се завърна с 14 медала, 8 от които златни, 4 сребърни и 2 бронзови.

В надпреварата взеха участие около 70 състезателя от Сърбия, България и Украйна. В най-малката група - до 7 години, Кристиан Ботев стана 1-ви на трудност и скорост, а Марк Стамов зае второто място на трудност и скорост.

При 8-9 годишните Анна-Мария Бонева е първа на скорост, Галина Ботева зае второто място на трудност и трето на скорост. А Боян Стамов си извоюва третото място на скорост.

При 10-11 годишните Марио Караколев завърши втори на трудност.

При 14-15 годишните Иван Бонев стана 1-ви на трудност, а Йоанна Недялкова е 1-ва на трудност и скорост.

При 16-17 годишните Стоян Петров си извоюва първото място на трудност и скорост.

Второ издание РОК КУЛТУРА в местност Бузлуджа на 30 юни - събота http://www.kazanlak.com/news-25989.html

Рок групите MIRROR, AFFECTION и K.O.R.A ще представят авторските си парчета и кавъри на хитове от различни жанрове, направления и течения в Рок музиката от 19.30 ч.

Съпътстващите събития през деня са РАЗХОДКА С КОНЕ Thracian Spirits и демонстрации на съвременни модерни изкуства на живо от 12.00 ч.:

ГОРЕЩ БАТИК върху коприна – Катя Зографова, БОДИАРТ и ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА – деца от ателие „Пъстроцвет“ НЧ „Жар 2002“, ЖИВОПИС  Дончо Чокоев, ПЪРФОРМАНС ИНСТАЛАЦИЯ  от пластмасови отпадъци – Доц. Румен Жеков АМТИИ Пловдив, Зина Асенова – школа за изобразително изкуство „Обичам да рисувам“ Пловдив

ЩАНД с тениски, гривни, магнити и дискове.

Събитието се осъществява в партньорство с Община Казанлък, Национален парк музей Шипка Бузлуджа и Инициативен комитет с подкрепата на спонсори и доброволци.

 

Организиран транспорт от Казанлък до Бузлуджа и обратно - цена  4лв. - 30 юни,

Тръгване от хотел „Казанлък“ 11.00ч., 17.00ч.,  

Връщане 24.00 ч.

 

Желаещите да останат в планината за уикенда, могат да разположат собствени палатки.

Забранява се паленето на огън!

Инициативния комитет си запазва правото за промени.

Информация за програмата на FACEBOOK страницата РОК КУЛТУРА.

 

От 2 до 8 години затвор за побойниците, убили казанлъчанин http://www.kazanlak.com/news-25988.html

На 9-и май в Казанлък, след възникнал конфликт – двама мъже, на 55 и на 35 години, нанесли побой на 39-годишен мъж, като няколко пъти го съборили на земята, нанесли му множество удари с ръце и крака в областта на гърдите и лицето. Нанесени са и удари с тъпата страна на брадва в областта на гърба.

В резултат на ударите били причинени увреждания, представляващи средна телесна повреда – счупени ребра и счупена лява скула. 39-годишният мъж бил приет в казанлъшката болница на същия ден и изписан в добро общо състояние, без опасност за живота на 14.06.2018 г. 

На 16.06.2018 г. състоянието му се влошило и пострадалият мъж постъпил отново в МБАЛ – Казанлък, където починал. Установено е, че смъртта му е вследствие на нанесените му травматични увреждания, от които е получил двуетапно скъсване на слезката.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 124 от Наказателния кодекс за причинена смърт вследствие на умишлено нанесена телесна повреда.

В качеството на обвиняеми са привлечени двете лица – мъж на 55 и мъж на 35 години, за това, че на 16.06.2018 г. в съучастие помежду си по непредпазливост са причинили смъртта на 39-годишен мъж, вследствие на умишлено нанесена, на 09.06.2018 г., средна телесна повреда – престъпление по чл. 124, ал.1 вр. с чл. 20, ал.2 от Наказателния кодекс.

Спрямо двамата обвиняеми от Окръжна прокуратура – Стара Загора е постановено задържане за срок от 72 часа. Наказанието, което се предвижда, е “лишаване от свобода” от 2 до 8 години.

Идва ли краят на дъждовете и гръмотевичните бури http://www.kazanlak.com/news-25987.html

Синоптичните модели показват края на това толкова нестабилно време с дъждове и гръмотевични бури, сочи средносрочната прогноза за времето, базирана на компютърни модели и представена в Дарик кафе.

Времето ще се стабилизира - в сряда ни очаква хубав, слънчев ден, но е възможно на изолирани места да има краткотрайни превалявания.

В следващите дни, като изключим петък и събота, когато през страната ще премине по-студен фронт от запад, времето ще е с повече слънце, по-малко облаци и вероятност за валежи. През следващата седмица времето ще бъде по-стабилно, като изключим понеделник и то над западните райони, където е възможно да превали и прегърми.

Температурите остават в интервала 25 - 30 градуса, като понижение с два три градуса ще има най-вече в събота и неделя.

В понеделник в западните райони е възможно на места да има превалявания. Другата седмица ще се радваме на по-стабилно време - валежите ще бъдат по-скоро изключение, отколкото правило.

Очаква ни повече слънце до четвъртък и петък, а после вероятно отново ще има гръмотевични бури.

dariknews.bg

19-годишен младеж е ограбил момчето в Мъглиж http://www.kazanlak.com/news-25986.html

Вчера ви съобщихме, че от 14-годишно момче от Стара Загора, около 21,30 часа на кръстовището на ул. "Цар Симеон Велики" и ул."Кирил и Методий" в Мъглиж, принудително, след събаряне на земята, непознато лице е  отнело сумата от 5 лева.

По случая в РУ – Казанлък е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.198, ал.1 от НК, а оперативно-издирвателните дейности от служители на Участък – Мъглиж установяват, че извършител на деянието е 19-годишен младеж от гр. Мъглиж.

Благотворителната изложба за Художествената гимназия в Казанлък събра близо 10 000 лв. http://www.kazanlak.com/news-25985.html

На 19 май 2018г. живопис, графика и скулптура сляха аурата на своите епохи в съвременната архитектура на Регионален Исторически Музей - Стара Загора, където Ротари и Ротаракт клуб Стара Загора организираха благотворителна изложба “ARS GRATIA ARTIS – ИЗКУСТВО ЗА ИЗКУСТВОТО”, като част от Европейската нощ на музеите и Културният календар на Община Стара Загора, като бяха продадени творби на стойност близо 10 000 лева.

Проектът е с цел развитие на културният живот в града и насърчаване за работа в тази сфера на подрастващи таланти. Минимум 30% от продажната цена на всеки един от експонатите ще бъде използвана за закупуване на консумативи и професионални пособия за употреба от учениците от Национално училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ – Казанлък.

В панорамната зала на 4-ти етаж на Музея бяха изложени както произведения на класически артисти като Светлин Русев, Енчо Пиронков и Димитър Казаков, така и модерни творби на млади автори от Стара Загора и региона - Боян Славов, Златин Орлов, Димо Димов, Момчил Доневски, Силвия Коева, Атанас Пеев, Илия Владимиров и Милен Алагенски.

Ротари и Ротаракт клуб Стара Загора благодарят на дарителите, които присъства на откриването, както и на всички гости, които участваха в мероприятието.

Министърът на културата ще се срещне днес с кметовете на Казанлък и Шипка http://www.kazanlak.com/news-25984.html

Започва процедура по обявяването на Читалище „Светлина – 1861“ в град Шипка за паметник на културата. За това съобщи министърът на културата Боил Банов в предаването „Тази сутрин“ на бТВ.

Той уточни, че към момента сградата на читалището не може да бъде възстановена, тъй като е частна общинска собственост. Едва след получаването на статут на недвижима културна ценност читалището ще може да кандидатства за финансиране и по програми към Министерство на културата.

По-късно днес в гр. Шипка министър Банов ще се срещне с кметовете на Казанлък Галина Стоянова и на Шипка - Василка Панайотова, както и с областния управител на Стара Загора Гергана Микова.

От дни във Фейсбук се разпространяват кадри на разрушената вън и вътре сграда. Заради разрушенията читалището е изоставено от местната общност и културните дейности вече 20 години се провеждат в друго помещение, в друга сграда.

Междувременно сградата продължава да се руши.Читалището в Шипка е строено през първите 30 години на миналия век, с изключителното участие на доброволци. Завършено е по царско време и на практика открито през 1934 година.

Влъчков от казанлъшкия “Дамасцена Алба“ АСК превзе и писта Русе http://www.kazanlak.com/news-25983.html

Иван Влъчков с Honda Civic от екипа на Дамасцена Алба спечели писта Русе в своята серия Туринг. Състезанието бе 3-и кръг от националния шампионат на Затворен маршрут.

Шампионът за последните 2 години води от старта до финала, като се движеше с темпото на Камен Василев с Mitsubishi Lancer Evo 9, който в крайна сметка стана победител в серия Макси.

Втори завърши ветеранът Стоян Апостолов с Honda Civic, а трети Радостин Генчев с Volkswagen Golf. Давид Будев от Влъчков Рейсинг имаше проблеми с колата, която прегря, но все пак стигна до финала 4-и.

"Благодаря на екипа ми Дамасцена Алба за ценната помощ, заяви Иван след края на деня. – Карахме заедно с колите в Макси и пилотът пред мен Камен Василев ме засичаше постоянно и не се държеше спортсменски. Не му прави чест".

Половин Казанлък ще е без вода утре http://www.kazanlak.com/news-25981.html

Голяма част от казанлъчани отново ще останат без вода утре, на 19 юни - вторник, съобщават от ВиК дружеството. Водата ще бъде спряна от 08:00 до 20:00 часа.

Поради подмяна на магистрален водопровод по улица Юнашка в града на розите, ще се прекъсне водоподаването към районите северно от булевард "23 Пехотен шипченски полк" до улица "Капрони", на изток до бул. "Никола Петков", включително Централната градска част около Девически манастир, включително ул. "Цар Освободител" и ЖК "Васил Левски".

Прокуратурата в Казанлък, ръководи 15 досъдебни производства за акцизни стоки без бандерол http://www.kazanlak.com/news-25980.html

От началото на годината до 18 юни 2018 г., включително, Районна прокуратура-Казанлък ръководи разследването по 15 дела за държане на акцизни стоки без бандерол - цигари, 9 от които новообразувани, като шест от тях са бързи производства.

Решени за посочения период са общо 10 досъдебни производства, приключили с внасяне на прокурорски акт в съда- 6 наказателни производства по бързи производства, 1 с обвинителен акт и 5 бр. с внасяне на споразумение за прекратяване на наказателното производство. Общо пет са осъдените лица с влязъл в сила съдебен акт, като един от тях е с ефективна присъда - 4 месеца лишаване от свобода при първоначален „общ режим“.

Подсъдимият Ц.Б. е предаден на съд и осъден за това, че на 19.04.2018 г. в гр.К., обл.Стара Загора, в товарен автомобил е държал акцизни стоки без бандерол – 50 000 бр. кутии цигари на обща стойност 375 000 лева - престъпление по чл. 234 ал.2 т.3 вр. с ал.1 предл.II от Наказателния Кодекс. На 2 май 2018 г. му е наложено наказание “лишаване от свобода“ за срок от 2 години  условно,  с изпитателен срок от 4 години, което осъждане е влязло в сила.

Продължава разследването по 5 досъдебни производства, 4 от които са новообразувани.

Пресцентър на Апелативна прокуратура-Пловдив.

18 юни 2018 г.

„Арт линия“ творят за пета поредна седмица в етнографския комплекс http://www.kazanlak.com/news-25979.html

Картини от двора на старата къща създават най-малките и по-големи възпитаници на Ваня Запрянова в творческия летен пленер на школа „Арт линия“.

Той се провежда вече пет поредни седмици в Етнографски комплекс „Кулата“ в Казанлък.

Съвместната идея за този творчески проект е на ръководителя на школата и ИМ „Искра".

Картините и направените изделия от ателиетата по стъкло, керамика и коприна ще бъдат представени в изложба, която ще бъде открита в Етнографски комплекс „Кулата“ на 24.06.2018г. от 11.00 часа.

 школа „Арт линия“

Първа самостоятелна изложба на млад автор, отличен от Община Казанлък http://www.kazanlak.com/news-25978.html

Утре в Културно-информационния център на ул.“Искра“№4 от 18,00ч. ще бъде официално открита първата самостоятелна изложба живопис на Грациела Иванова - млад художник с големи амбиции. Над 50 платна с маслени и акварелни бои представят пейзажи, цветя, натюрморти, фигурални композиции, различни авторски опити, извън учебния процес.

Самостоятелната експозиция на младия художник е награда от Община Казанлък за млад автор в Есенен салон през 2017г., който се провежда под патронажа на Кмета на Община Казанлък Галина Стоянова.

Грациела Иванова е на 17 години, родена в град Стара Загора и учи в Национално училище по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов", град Казанлък, където е приета по първо желание със специалност „Живопис“.

Грациела Иванова има няколко участия в общи изложби на ул.“Искра“№4 и във всяка от тях е била отличавана като обещаващ млад автор.

Пресцентър на община Казанлък