Kazanlak.Com Kazanlak.Com Copyright 2000-2010 Kazanlak.Com http://www.kazanlak.com/ bg 24 Поздравления за АГО - Казанлък за Бабинден http://www.kazanlak.com/news-30263.html

С торта и новини за придобивки представители от екипа на Кмета Галина Стоянова станаха част от многото приятели, които днес, на Бабинден, Ден на родилната помощ по стар стил, поздравиха екипа на АГ отделението на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“- гр.Казанлък. Заместник-кметът на община Казанлък по „Проекти с външно финансиране и образование“ Лилия Цонкова представи на лекарите и акушерките новия заместник-кмет по хуманитарни политики Ахмед Мехмед, който ще отговаря за организацията и контрола върху здравните търговски дружества МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ и ДКЦ „Поликлиника“ - Казанлък, училищното и детското здравеопазване, социалните дейности в домовете за стари хора, ЦНСТ и защитените жилища, социалните услуги и програми за лични помощи и спортните клубове.

Изпълнителният директор на СНЦ „Бъдеще за децата“ Мария Гинева представи пред здравния колектив резултатите от проведената дарителската кампания в подкрепа на АГ отделението. Под мотото „Дай живот в Казанлък - да подкрепим родилно отделение“ редица обществени организации и бизнеса са дарили общо 21 130лв. „С тях ще бъдат закупени модерно родилно легло, два модерни гинекологични стола за приемния кабинет и малка операционна и инструменти за операционния блок.“, съобщи Лилия Цонкова. Тя разясни, че от тази година към общинската програма за подпомагане на млади специализанти ще бъдат включени и медицинските сестри и акушерки, за което в бюджета на Общината са предвидени допълнително 15 000 лв., за да стимулира Общината работата и развитието на млади кадри в казанлъшката болница. Новините предизвикаха приятна изненада в колектива на родилното отделение.

На фона на демографската криза, кадровите проблеми и предизвикателства в здравеопазването у нас, АГО – Казанлък годишно поддържа ниво от 500 раждания, обслужва около 100 000 жители на 5 общини. Присъстващите на празника си пожелаха заедно да запазят доброто ниво на здравни грижи и услуги и да продължат да го развиват.

 

Пресцентър на община Казанлък

Жена пострада в катастрофа до Арсенал http://www.kazanlak.com/news-30262.html

Само преди минути, катастрофа до Арсенал прати жена в болница. Екип на Бърза помощ я е откарал за преглед до болничното заведение. По първоначално информация, пострадалата е с леки наранявания.

ПТП-то е станало към края на Казанлък, посока Бузовград, където е пътувал лек автомобил "Мазда" и без известни причини за момента, шофьорът губи управление над возилото, удря се в бордюра и се превърта няколко пъти. В момента, когато колата се превърта, тя застига джип Мерцедес и го удря отзад.

По автомобилите са нанесени материални щети.

По първоначална информация в Маздата са пътували 2 души.

Движението се осъществява в едното платно.

На място са екипите на Полиция.

 

АГ отделението се сдоби и с нов електрокардиограф на празника си http://www.kazanlak.com/news-30261.html

В деня на Родилната помощ, 21 януари, екипът на АГО в МБАЛ „Д-р Хр.Стамболски“ в Казанлък получи специален поздрав от СНЦ „Жените на Казанлък“ и Тракийското дружество „Петко Войвода“.

В знак на признателност и съпричастност към медицинските работници в АГО, жените от сдружението дариха нов електрокардиограф за нуждите на отделението.

„Днес, ние сме тук за да изразим признателност и преклонение за всеотдайния ви труд и любовта, с които допринасяте за появата на нов живот, за щастието да имаме деца – децата на Казанлък.", заяви председателят на сдружението Стела Кехайова в своето обръщение към екипа на родилното отделение.

"Днес е празник на вашия професионализъм, но също отразява любовта, добротата и новото начало. Професията ви е благородна и хуманна, а вие сте благословени. Бъдете здрави! Бъдете щастливи и продължавайте да посрещате новия живот.“

Д-р Гаргов, главен акушер на АГО, изказа благодарност за поздравите и за подкрепата. „Сърдечни благодарности. Дано още много години да бъдем заедно на този ден – Денят на родилната помощ, защото вие сте наши приятели.", каза още д-р Гаргов.

За празничното настроение се погрижи  ПГ “Тракия“ към Тракийското дружество.

Пресцентър СНЦ „Жените на Казанлък“

40 заразени с варицела в Старозагорска област http://www.kazanlak.com/news-30260.html

Расте заболяемостта в област Стара Загора, но все още не може да се говори за епидемия. През третата седмица на 2020 г., периода 13-19 януари, в РЗИ са регистрирани  127 случая на остри респираторни заболявания, при 110 за предходната седмица.

Към момента заболеваемостта в Старозагорска област е 90 на 10 000 души население.

Регистрирани са и 60 случая на заразни заболявания, при 38 за предходната седмица. През отчетената седмица няма епидемични взривове в региона.

Продължава да се увеличава и броя на заразени с варицела. Вече случаите наброяват 40. Те са регистрирани в Казанлък, Стара Загора, Чирпан, и селата Бузовград, Горно Черковище, Змейово, Дълбоки, Оряховица, Хрищени и Богомилово, и са класифицирани като вероятни. 

С 10 повече са болните от варицела в сравнение с предходната седмица. Тогава са регистрирани 30 случая.

Бум на варицела има и в цялата страна. Над 2 000 са регистрираните случаи на болни от варицела от началото на годината.

Варицела е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от варицела-зостер вируса. Това е едно от най-заразните заболявания – заразяват се около 90% от контактните на болен с варицела, които нямат изграден специфичен имунитет към причинителя. Хората от всички възрасти и от двата пола са засегнати с еднаква честота. Вирусът циркулира широко в човешкото общество, но повишената заболяемост и епидемичните взривове преобладават през студените месеци на годината. Най-засегнати са децата от 5 до 9 годишна възраст, които представляват около половината от случаите.

Днес са възможни затруднения в продажбата на е-винетки http://www.kazanlak.com/news-30259.html

Днес, 21 януари, между 17 ч. и 19 ч. са планирани дейности по внедряване на актуализации на електронната система за събиране на пътни такси. Възможно е да възникнат частични забавяния и прекъсвания, които биха могли да затруднят продажбите на електронни винетки.

За избягване на риска от проблеми с покупката на е-винетка по време на планираните актуализации препоръчваме на шофьорите внимателно да планират пътуването си по републиканската пътна мрежа и да купят електронната си винетка своевременно.

Над 99 хиляди работници в Старозагорско са произвели стоки за почти 8 млрд. лв. http://www.kazanlak.com/news-30258.html

По данни на Националния статистически институт, годишен отчет за дейността си през 2018 г. са представили общо 15 013 нефинансови предприятия от област Стара Загора.

Относителен дял на предприятията по икономически сектори и години

Най-голяма е групата на микропредприятията, с персонал до 9 заети - 13 830 предприятия. Броят на малките предприятия (10 - 49 заети) е 971, а на средните (50 - 249 заети) е 175. Големите предприятия с над 250 заети са 37.

Заетите лица в нефинансовите предприятия от област Стара Загора са 99 675,  произведената продукция по текущи цени е на стойност 7 974 млн. лв. и е реализиран положителен финансов резултат от 484 млн. лв.

През 2018 година 73.2% от предприятията са приключили финансовата година с печалба, 16.5% със загуба и 10.3% с нулев резултат.

Броят на активните нефинансови предприятия е най-голям в община Стара Загора - 9 029 или 60.1% и в община Казанлък - 3 228 или 21.5%., а най - малък в община Опан, където  развиват дейност 88 предприятия или 0.6% от общия брой за областта.

Произведена продукция на един зает по икономически сектори и по години

Нетните приходи от продажби в област Стара Загора достигат 10 304 млн. лв., като е отчетено увеличение от 3.6% в сравнение с предходната година. Промишлените предприятия са реализирали най-голям дял от нетните приходи - 54.3%.

Структура на нетните приходи от продажби по икономически сектори и по години

Национален статистически институт

 

21 130лв. събра дарителската кампания в подкрепа на АГ–отделението в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-30257.html

Събраната сума в дарителската кампания в подкрепа на АГ отделението на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“- гр.Казанлък, която започна на 5-и декември миналата година и се проведе под мотото „Дай живот в Казанлък - да подкрепим родилно отделение“ е в размер на 21 130лв. Добрият резултат бе съобщен днес, навръх Бабинден, от заместник-кметът на община Казанлък Лилия Цонкова на пресконференция в Зала №6 на Община Казанлък за отчитане на набраните средства на финала на кампанията. Така съвместната инициатива на Община Казанлък, СНЦ „Бъдеще за децата“ и МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ ще има възможност да изпълни своята цел и да закупи модерно родилно легло, с което отделението по акушерство и гинекология на лечебното заведение вече ще разполага с общо 2. От даренията ще бъдат закупени и два модерни гинекологични стола за приемния кабинет и малка операционна, а не както първоначално целеше един, плюс инструменти за операционния блок.

Заместник-кметът на община Казанлък по „Проекти с външно финансиране и образование“ Лилия Цонкова поздрави специалистите за Бабинден и пожела в Казанлък да се раждат повече деца. Тя припомни главните цели на кампанията: по-разпознаваемо казанлъшкото родилно отделение, което обслужва жителите на 5 общини, с по-добри условия за работа на персонала и осигуряване на по-уютна и спокойна атмосфера за родилките в най-важния момент от живота им. „Кампанията доказа, че казанлъчани искат родилното отделение в Казанлък да продължи да съществува!“, обобщи Лилия Цонкова.

Изпълнителният директор на СНЦ „Бъдеще за децата“ Мария Гинева отбеляза: “Успяхме да докажем как заедно можем да постигаме добри резултати.“. Тя отчете набраните средства: 42 финансови дарения, от които 14 на бизнес организации, 15 – от частни дарители, 12 – от различни благотворителни инициативи. Широка подкрепа идеята за подобряване на условията в АГ-отделението на МБАЛ“Д-р Христо Стамболски“ е срещнала сред почти всички детски градини, училища, читалища и социални заведения. Те активно подкрепиха реализирането на редица коледни благотворителни базари. На инициативата откликнаха и момичетата и момчетата от Младежки общински съвет – Казанлък, които организираха фотосесия с Дядо Коледа на централния площад „Севтополис“. 

В посока продължаване на визията на Кмета Галина Стоянова за провеждане на по-социални политики през последните години в казанлъшката болница бяха въведени мерки за енергийна ефективност, за реконструкция, обновяване и оборудване на част от отделенията в МБАЛ, включително на родилна зала в отделението по акушерство и гинекология (АГО), което съществува от близо 60 години. Освен финансовата подкрепа за младите лекари – специализанти, за да остават и да се развиват в лечебното заведение, от тази година ежегодна общинска стипендия е заложена и за медицинските сестри и акушерки: „Към тези 15 000лв., които Общината ежегодно заделя за лекари-специализанти от 2020г. в общинския бюджет са заложени още толкова, за да бъдат привлечени към развитие и запазване на работните си места в местната болница и медицинските сестри и акушерки.“, подчерта зам.-кметът Лилия Цонкова.

С благодарност към всички, които откликнаха организаторите напомнят, че всеки може да подпомогне АГ-отделението към МБАЛ“Д-р Христо Стамболски“ и извън кампанията със средства от благотворително събитие или конкретна сума на следната банкова сметка:

 

Банка ДСК

IBAN BG82STSA93000013794439

BIC STSABGSF

СНЦ „Бъдеще за децата“

основание: за родилно отделение

 

Пресцентър на община Казанлък

Нерегистриран автомобил прати поредния шофьор в ареста http://www.kazanlak.com/news-30256.html

На 21 януари 2019 г. в Районно управление - Казанлък е образувано бързо производство за престъпление по чл.345, ал.2  от Наказателния кодекс срещу 28-годишен мъж от Хасково, затова че на същата дата, около 22:00 часа, в гр. Гурково, на  ул. "Прохода", е управлявал нерегистриран тежкотоварен автомобил "Ивеко".

Водачът е задържан за срок до 24 часа.

„Цигуларката на Бога“ първа, в Телевизионния театър на БНТ http://www.kazanlak.com/news-30255.html

Театралната поема „Цигуларката на Бога“ е първата съвременна постановка, която ще бъде заснета за възродилата се легендарна рубрика на БНТ „Телевизионен театър“.

30 години по-късно, БНТ отново качва в ефир театъра, показан през малкия екран. И честта носи казанлъшкият театър „Любомир Кабакчиев“ заедно с известната Доротея Тончева, и моноспектакълът, написан специално за нея от съпруга ѝ Стефан Цанев.

Още в края на миналата седмица тв екипът на БНТ е започнал проби и се очаква тази седмица спектакълът да бъде заснет.“Започваме с по-малки неща, тъй като са лесни и по-евтини за заснемане. А Доротея Тончева и Стефан Цанев задължително трябва да останат в златния фонд на телевизията“ каза генералния директор на БНТ Емил Кошлуков за 24часа.

В „Цигуларката на Бога“, известната актриса се въплътява в образа на позабравена музикантка, пълнила световни зали с изпълненията си, пред смаяния поглед на ням художник, в изпълнение на младия талант на казанлъшкия театър Петър Петров.

Премиерата на спектакъла бе през ноември 2018 г., и малко след това бе номиниран за най-старите театрални отличия в България – наградите Аскеер. Това е и третата номинация за награда Аскеер за казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“.

"Телевизионен театър" е на екран от началото на 2020г., като за момента се излъчват стари постановки от архива на БНТ. Идеята е да бъдат заснети и съвременни постановки, които се играят в момента на българската сцена, а чрез камерите на БНТ те ще останат и в златния ѝ фонд, разказват 24 часа. Първите записи ще бъдат направени на камерни изпълнения, докато се намерят спонсори за заснемането на постановки от големите зали.

От 22 януари ще можем да си купим е-винетка до 30 дни предварително http://www.kazanlak.com/news-30254.html

От 22 януари ще бъде възстановена възможността електронна винетка да се купи 30 дни преди датата на активирането ѝ както за леките, така и за тежките автомобили, съобщават от БГ ТОЛ. От 31 декември 2019 г. се наложи временна промяна в срока за отложената покупка от 30 дни на 7 дни заради внедряване на актуализация на електронната система за събиране на пътни такси във връзка с въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона.

До възстановяването на 30-дневния срок електронна винетка ще може да се купи до 7 преди датата на активирането й както за леките, така и за тежкотоварните автомобили.

От 31 януари 2020 г. ще бъде преустановена продажбата на месечни винетки (30 дни) за тежкотоварните автомобили, тъй като от 1 март за тях се въвежда такса на база изминато разстояние – тол.

След старта на тол системата за тежкотоварните автомобили също ще може да се предплаща пътна такса – чрез маршрутна карта. Тя ще може да се купи до 7 дни предварително от регистрирани потребители (регистрацията е чрез електронна поща през платформата за купуване на маршрутна карта) или два дни предварително – от нерегистрирани потребители (за днешния или до 23:59 часа на утрешния ден).

Обраха дома на 67-годишна. Влезли през прозореца http://www.kazanlak.com/news-30253.html

На 19 януари 2020 г. в Районно управление - Казанлък е получено съобщение от 67-годишна жена, че в павелбанското село Александрово, след като е проникнато през прозорец на къщата ѝ, е извършена кражба на телевизор, бормашина, пробивен трион, ъглошлайф и токоизправител.

Образувано е досъдебно производство по чл.195 от Наказателния кодекс.

Волейболисти събраха 1500 лв. за благородна кауза http://www.kazanlak.com/news-30252.html

Благотворителният волейболен турнир „Пази детето на пътя” събра необходимата сума от 1500 лв., съобщава kazanlakvolley.com. Той бе иницииран от ВК „Казанлък”, като в него се включиха четири мъжки отбора.

Тимът на „Арда“ Кърджали победи на финала с 3:0 „Берое 2016“ Стара Загора, на трето място остана „Локомотив“ Пловдив, а последен е сборният тим на „Казанлък“, за който играха треньорите на клуба, арбитри и бивши състезатели.

На финала на благотворителния турнир бяха раздадени предметни награди и 7 индивидуални отличия. Две от тях, за най-добър диагонал и любимец на публиката, станаха притежание на треньора на волейболния ни клуб Иван Чолев. За MVP, най-полезен състезател, бе избран Дейвид Кръстев от „Арда“. Съотборниците му Димо Димов и Венцислав Трифонов са съответно най-добър разпределител и най-добър блокировач. Две награди бяха връчени на волейболисти от клуб „Берое 2016” – най-добър нападател на турнира стана Руси Желев, а либеро – Мартин Иванов.

Рамките на два дни, 18 и 19 януари, благотворителната кауза обедини не само волейболната общност, но и гражданите на Казанлък. Няколкостотин души дадоха своята подкрепа за каузата в помощ за пътната безопасност на децата. Със събраните средства ще бъде закупена и поставена на натоварено кръстовище в Казанлък от стъклопластика фигура на дете.

Идеята на фигурата, която ще държи волейболна топка в ръка и ще бъде облечена с цветовете на клуба – червено и зелено, е да служи за акцент при безопасното пресичане на децата, необходимостта шофьорите да бъдат бдителни на пътя, и отговорни за най-малките участници в движението в ролята им на пешеходци.

Кафе автомат в Казанлък осъмна разбит и обран http://www.kazanlak.com/news-30251.html

Обирът е станал във времето между 18.00 часа на 16 януари до 08.15 часа на следващия ден. Кафе автоматът се е намирал на ул. "Васил Априлов".

За произшествието е съобщено в Районно управление на 17 януари. На място е установено, че е взломена врата на кафе автомата и е извършена кражба на монетник и неустановена към момента парична сума.

Образувано е досъдебно производство по чл.195 от Наказателния кодекс.

Крадци се оборудваха с 4 джанти и монтирани гуми на тях http://www.kazanlak.com/news-30250.html

На 18 януари 2020 г., в 20:50 ч., в Районно управление - Казанлък е получено съобщение от 35-годишен мъж за извършена кражба от лек автомобил ''Форд'', който е бил паркиран в Мъглиж, на ул. ''Теменужка''.

На място е установено, че за времето от 18:30 ч. до 20:00 ч. на 18 януари е отворена задната дясна врата на автомобила и от багажника е извършена кражба на 4 джанти с монтирани на тях гуми.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл.194, ал.1 от Наказателния кодекс.

Закопчаха 45-годишен, задигнал кола посред бял ден http://www.kazanlak.com/news-30249.html

45-годишен казанлъчанин е откраднал колата на свой съгражданин, в обедните часове на 13 януари, на една от най-оживените улици в Града на розите.

За изчезналата кола ви съобщихме на 14 януари, че 34-годишен мъж се е явил в Районно управление - Казанлък и е съобщил, че около 14:00 часа е установил, че липсва личния му лек автомобил "Мерцедес", който е бил паркиран в Казанлък, на ул. "Розова долина".

В Полицията на Казанлък е образувано досъдебно производство по чл.346, ал.1 от Наказателния кодекс.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установен извършителят на деянието – мъж на 45 години от Казанлък.

С решение на Районен съд - Казанлък на лицето е наложена мярка за неотклонение "Задържане под стража".

За четвърти път дамите от “Inner Wheel“ в помощ на семействата с репродуктивни проблеми http://www.kazanlak.com/news-30248.html

За четвърта поредна година дамите от "Инър Уийл" клуб Казанлък дават шанс на семейства с репродуктивни проблеми, към фонд "Ин витро" на Община Казанлък, да сбъднат своята мечта да станат родители, организирайки благотворителна вечер под мотото "Дари живот! Помогни да затупти детско сърце!".

Благодарение на събраните средства в предишните три инициативи на „Инър Уийл” се родиха осем здрави дечица. Само в миналогодишният благотворителен бал бяха събрани 9 000 лв. Тази година събитието ще бъде на 8 февруари от 19:00 часа в ресторант „Казанлък”.

„Нека заедно помогнем в сбъдването на съкровената мечта, да се случи чудото на живота и да затупти детско сърчице. Заповядайте на 8.02.2020 г. в ресторант "Казанлък" от 19 часа. Стойността на поканата е 60 лв., като 30 лв. са за благотворителната кауза, а 30 лв. е стойността на куверта. Очакват Ви приятна обстановка, програма и много изненади.”, приканват дамите от „Инър Уийл” клуб Казанлък.

Освен с благотворителен куверт може да подкрепите инициативата, закупувайки благотворителна картичка на стойност 10 лева. Покани и благотворителни картички може да закупите от офиса на ЕТ "Антония Славова", който се намира срещу сладкарница "Ивет".

Военни учиха младежи да оказват първа помощ http://www.kazanlak.com/news-30247.html

Занятие на тема „Оказване на първа помощ” проведоха военнослужещи от 2 механизиран батальон от състава на 61 Стрямска механизирана бригада на ученици от ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт в град Казанлък.

В рамките на един учебен час старшина Ана Жейнова и сержант Тинка Шатавчиева успяха да запознаят присъстващите с основни техники, които са полезни в ситуации, в които се изисква намеса и оказване на помощ на пострадал, докато на мястото на инцидента пристигне специализиран екип на Бърза помощ. Средношколците взеха активно участие по време на практическата демонстрация, споделиха свой опит, обогатиха знанията си и се включиха с доста интересни въпроси по време на часа.

В края на занятието, старшина Петко Гамишев обобщи най – важните моменти, на които учениците трябва да обърнат внимание, за да преминат успешно състезанието между различните отбори на „Клуб приятели на армията”, което ще се проведе в средата на годината.

3 330 нови книги за над 37 хил. лв в библиотека Искра за 2019 г. http://www.kazanlak.com/news-30246.html

С равносметка за 3 330 нови книги по рафтовете на Общинска библиотека Искра изпратиха старата, 2019 г. служителите на библиотеката. 17 421 са били читателите и посетители през изминалата година, а най-активни сред тях са били жените. Това сочи част от статистиката на библиотека Искра за 2019 г.

„В Общинска библиотека "Искра" тече отчетната кампания за 2019 година. И тази изтекла година дейността ни е изключително богата повседневно, както и многопластова по постигнатите резултати. Отчитаме голям напредък в трансформацията на културния институт, в превръщането на ОБ "Искра" в съвременен културен, образователен и информационен център, любимо място на казанлъчани. Разбира се, всичко това е в резултат на релевантния общински бюджет и усилията на екипа от специалисти“ коментира директорът, Анна Кожухарова.

Обща стойност на новопридобити информационни ресурси- 42 908,36 лева:

Общ брой регистрирани библиотечни единици/ книги и периодика/ – 3330 т. на стойност 37 131,12:

-Покупка – 1382 тома на стойност  18 289.08 лв.

- Дарения – 1948 тома на стойност  18 842.04 лв.

Абонамент за 2020 година- 4097,24 лева

Интернет - 1680 лева

Техника по проекти "Генерация Код"- 2606 лева

Проектна дейност- на стойност 13 487 лева/ извън бюджета и собствените приходи/

 

Ползватели/читатели и др. посетители/ - Общо: 17 421 за 2019 г.

11 800 /регистрирани в електронна база данни/

Активни ползватели – 3 761 /пререгистрирани за 2019 година/

13 660 виртуални потребители

 

От активните ползватели *3761* при посещения в библиотеката:

Деца от 0 до 6 години - 144

Деца от 7 до 14 години – 1 426

Ученици - 1888 - 50%

Учащи /ученици и студенти/ - 2017- 54%

Пенсионери и безработни - 1 014- 27%

Жени – 2 594- 69%

Висше образование – 916

Виртуални потребители – 13 660; 78 % от всички потребителите

Български език- 9547,69%

САЩ- 3185, 23%

Великобритания, Турция, Германия, Русия, Испания- 8%

Посещения – 61 754 и посещения на сайта/ виртуални посещения/ - 16 157,

общо 77 911

В заемни – 31 053

В читални – 19 360

Посещения на културни събития, организирани от библиотеката – 11 341

Посещения на сайта – 16 157

Посещения за ползване на интернет - 6 574

Средно посещения на един читател на място - 16,4 пъти за година

Средно 247 посещения за един ден във всички отдели

Страница на ОБ „Искра” във Фейсбук

4 496 човека харесват страницата

Публикации – 776

Достигнати хора – 405 245

Ангажирания – 48 118

Ползвани  библиотечни документи– 78 640 от библиотечните фондове и разгледани страници от сайта – 35 676,

общо 114 316.

Ползвана литература в реален режим /предпочитания/:

Художествена литература - 50 497- 64%

- за възрастни - 37 843

- детска художествена – 12 654

Обществено-политическа литература - 15 133

Изкуство - 3191

История - 2253

Медицина - 772

Краезнание- 4291-6%

 

Културни събития – 265, от тях за деца  и с участието на младежи-76%

Посещения на мероприятията – 11 341

Приеха Закона за маслодайната роза http://www.kazanlak.com/news-30245.html

Парламентът прие окончателно Закон за маслодайната роза, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Изцяло новият закон бе внесен от Министерски съвет и бе приет на второ четене от Народното събрание.

Законът урежда обществените отношения, свързани със създаването и поддържането на публичен национален електронен регистър на розопроизводителите, розопреработвателите, обектите за производство на продукти от цвят на маслодайна роза и на насажденията на маслодайна роза. Също така законът ще урежда идентификацията и отглеждането на насажденията от маслодайна роза, изкупуването на цвят от маслодайна роза и производството и етикетирането на продуктите от розов цвят. Проектозаконът ще урежда още изискванията към обектите за производство на продукти от цвят на маслодайна роза, към розопроизводителите и розопреработвателите, както и научното обслужване в областта на розопроизводството. Законът урежда и контрола върху дейността на розопроизводителите, розопреработвателите и обектите за производство на продукти от цвят на маслодайна роза.

Кметът на община Казанлък дава възможност на жителите на селата Голямо Дряново и Горно Изворово сами да изберат своя кметски наместник http://www.kazanlak.com/news-30244.html

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова ще даде възможност на жителите на селата Голямо Дряново и Горно Изворово сами да предложат за назначаване кметски наместник на селото.

Общите събрания, съгласно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и  местното самоуправление ще се проведат както следва:

- 21 януари 2020 г., вторник, 17.00 часа в с. Голямо Дряново в читалището

- 22 януари 2020 г., сряда, 17.00 часа в с. Горно Изворово в кметството.

През октомври миналата година жителите на двете села не избираха кмет на кметство, поради изискването на Изборния кодекс за населени места с по-малко от 350 жители да не се провеждат избори за кмет, а да се назначи кметски наместник от Кмета на Общината. Галина Стоянова дава това право на жителите на двете населени места сами да направят този избор. Тя посочи срок до 13 януари 2020 г. кандидатите за тази длъжност да подадат заявление-декларация в съответствие с чл.397 от Изборния кодекс.

Заявилите кандидатури за кметски наместник са:

- за с. Голямо Дряново  - Миглена Петканова и Петьо Апостолов

- за с. Горно Изворово – Бойка Боянова, Васил Корцанов и Теодора Рабошева.

Пресцентър Община Казанлък

Представиха “Открий ме“. Фотографии на младежи от центровете от семеен тип http://www.kazanlak.com/news-30243.html

Фотографиите са направени от младежите от центровете от семеен тип в града

Вчера, 16 януари, в Културно-информациония център на Казанлък бе представена фотоизложба „Открий ме“. На нея бяха изложени фотографии, направени от младежите от центровете от семеен тип в града, управлявани от фондация „Сийдър“. Фотографиите ще могат да бъдат разгледани до края на януари 2020 г.

Изложбата е част от дейностите по Фотодрама - психодраматичен подход, чрез който се постига силно терапевтично въздействие при работа с деца и младежи, раснали в институции.

Гости на събитието бяха заместник-кметовете Ахмед Мехмед и Лилия Цонкова, представители на Дирекция „Социално подпомагане” и ОЗД, партньорски организации, директори на училища, учители и граждани от общността.

В официалната част на събитието Лилия Цонкова разказа за ползотворното дългосрочно сътрудничество, което общината има с фондация „Сийдър“, а изпълнителният директор на организацията Александрина Димитрова благодари на присъстващите за подкрепата и сподели успехите, които фондацията е постигнала, като акцентира върху резултатите от променения начин на грижа към децата и младежите. „С проекта „Открий ме“ ние разширихме дейностите с децата и младежите от центровете ни, като осигурихме терапии за децата и младежите с увреждания и менторска подкрепа за децата без увреждания. Сесиите по фотодрама дадоха на децата много ценен опит как да работят в екип, да обсъждат помежду си, да правят избор, да са по-уверени и подготвени за самостоятелен живот след като напуснат центровете.“.

В рамките на проекта, освен дейността по фотодрама, бяха заложени още индивидуални и групови терапевтични дейности, здравно, психологическо, социално и образователно консултиране, подкрепа към личностното развитие, развитието на таланти и насърчаване на социалното включване, както и повишаване на уменията за самостоятелен живот.

Проектът „Открий ме. Виж ме. Подкрепи ме. Предоставяне на подкрепа за независим живот и социално включване” е финансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ с бенефициент Фондация “Сийдър”.

Заловиха 10 кг незаконен тютюн в 58-годишен мъж http://www.kazanlak.com/news-30242.html

На 16 януари 2020 г. служители от Участък - Гурково при Районно управление - Казанлък са извършили проверка в николаевското село Елхово на 58-годишен мъж от с. Нова махала, при която са установили, че същия държи в себе си 10 кг ситно нарязан тютюн без акцизен бандерол.

В Полицията на Казанлък е образувано бързо производство за престъпление по чл.234, ал.1 от Наказателния кодекс.

Шофьор с отнета книжка пренощува в ареста http://www.kazanlak.com/news-30241.html

Задържан за 24 часа е 33-годишен мъж, шофирал по казанлъшките улици с отнета книжка. За проверка е спрян от служителите на реда през вчерашния ден, на 16 януари 2020 г., около 13:30 часа, в Казанлък, пл. "Севтополис", където е шофирал лек автомобил "Опел". При извършената проверка е установено, че 33-годишният мъж управлява МПС без свидетелство за управление, като същото е отнето във връзка с изтърпяване на принудителна административна мярка.

Образувано е бързо производство по чл. 343в, ал.3 от Наказателния кодекс.

 

Казанлък избра световния шампион Габриела Джамбазова за Спортист на 2019 http://www.kazanlak.com/news-30240.html

Възпитаничката на СК „Шори Доджо“, Казанлък Габриела Джамбазова стана „Фаворит на публиката“ и „Спортист на годината“ тази вечер на официалната церемония по отличаване на най-добрите в спорта, прославили Града на розите през миналата година. Световната шампионка за 2019г. в дисциплината „Ката“ от Световното първенство по Шотокан карате до спечели гласовете на казанлъчани и в първата по рода си он лайн анкета. Повечето от гласувалите са подкрепили казанлъшкото момиче - първенец на национално и световно ниво. Вотът на публиката за 5-окласничката на ППМГ"Никола Обрешков“ съвпадна с избора на 11-членна комисия, сформирана със заповед на Кмета от представители на медиите и спортните среди, с председател - футболният национал Галин Иванов. Той обяви едва 11-годишната Голяма победителка в мило видео обръщение поради професионални ангажименти.

Преди да връчи голямата награда Кметът на община Казанлък се обърна към присъстващите в залата. Галина Стоянова поздрави всички състезатели за успехите и благодари за усилията, труда, успеха и че с гордост носят името на Казанлък. Кметът благодари и на президентите на клубовете и ръководствата, които, освен, че създават спортисти, създават бъдещите сериозни и отговорни граждани на Община Казанлък. „Здраве и заедно да работим за нова спортна зала на Казанлък, това, което е наша мечта!“, пожела тя и лично връчи специалните плакети и Почетна грамота на големия победител за 2019г.  Габриела Джамбазова.

В първата десятка за спортни постижения през отминалата 2019-а след Габриела Комисията награди: Христо Богданов - Спортен клуб по таекуондо ,,Кентавър“, Мария Кривошийска - Волейболен клуб ,,Казанлък“, Любомир Богданов - Спортен клуб по таекуондо ,,Кентавър“, Иван Бонев - Клуб по екстремни спортове ,,СЕЛТ“, Стоян Петров - Клуб по екстремни спортове ,,СЕЛТ“, Алекс Топалов - Лекоатлетически клуб ,,Цветанка Христова“, Илина Иванова - Спортен клуб по таекуондо ,,Кентавър“, Йоана Недялкова - Клуб по екстремни спортове ,,СЕЛТ“ и Станимир Aтанасов - Клуб по борба ,,Казанлък“.

За Треньор на 2019г. Комисията отличи треньора на Габриела, Спортист №1 -  Илиян Дянков от Спортен клуб по карате ,,Шори Доджо“. Спортен клуб по таекуондо ,,Кентавър“ стана Отбор на 2019.

За постигнати високи резултати на международно ниво в сферата на спорта при хората с увреждания бяха наградени Радостин Тодоров - треньор при Спортен  клуб за хора с увреждания „Даниела Тодорова“, Ружди Ружди –  Спортист  номер 1 за 2019 г. при хора с увреждания  и

Даниела Тодорова. С Почетен плакет председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов поднесе признателност за изключителната воля на 14-годишната Христослава Колева, която завоюва 15 медала по адаптирано плуване при хора с увреждания със Синдром на Даун, благодарение на нейните треньори Теодора Петкова и Светла Кръстева.

На празника на казанлъшкия силен спортен дух специално отличие получи една от емблемите на Футболен клуб „Розова долина“, който празнува и рожден ден – Милен Христов. Бяха отличени и изявени спортисти  на общински, държавни и международни състезания.

Пресцентър на община Казанлък

Датски филмов маратон се задава в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-30238.html

В края на месеца, цяла седмица ще бъдат прожектирани най-различни и интересни филми, и то напълно безплатно. Всички казанлъчани, могат да избягат от скуката, и въпреки студа на вън, да прекарат една забавна и по-различна вечер. Филмите са на датски език, а субтитрите на английски. Чудесен начин да упражните знанията си, докато си почивате.

Филмовият маратон ще започне на 27 и ще продължи до 31 януари. В продължение на 5 дни, всяка вечер ще бъде прожектиран различен филм, в различен жанр. Има за всички. Посмейте се с яка комедия, потопете се в историческа драма или просто се разнообразете с нов филм, безплатно, в  Младежки дом Казанлък.
Датски филмов фестивал са организира от доброволци на МЦР-ВЗАИМОПОМОЩ по проект "Взаимопомощ" на програма Европейки корпус за солидарност, с подкрепата на Датското посолство и Община Казанлък.

Ето и програмата:

Понеделник 27. 1. - Прожекцията започва в 19ч.
Four Letters Apart - Children  in the Age of ADHD | 87 min
Documentary about a Danish school implementing alternative therapies for children diagnosed with attention deficit hyperactivity disorder.

Вторник 28. 1. - Прожекцията за деца започва в 16ч.!
Marco Macaco | 80 min
Comedy animation about Marco, who must join forces with a motley crew of monkey pirates and set out on an action-packed rescue mission.

Сряда 29. 1. - Прожекцията започва в 19ч.
Royal Affair | 132 min
Historical drama. A young queen, who is married to an insane king, falls secretly in love with her physician - and together they start a revolution that changes a nation forever.

Четвъртък 30. 1. - Прожекцията започва в 19ч.
Sex, Drugs & Taxation | 110 min
Drama based on true events. Two notorious and provocative figures of modern Danish history, Spies and Glistrup, provide a radical view on liberty through money, sex and drugs.

Петък 31. 1. - Прожекцията започва в 19ч.
The Human Scale | 86 min
How to build a city where everybody wants to live? The Danish architect Jan Gehl tries to find the answer.

“Перли от рози“ - новата хранителна добавка с розово масло на Алба Групс http://www.kazanlak.com/news-30237.html

„Перли от рози“ са натурални капсули и са най-новият блясък в голямата и разнообразна гама продукти на „Алба Групс“ ЕООД.

С високото си съдържание на естествени, био вещества, и 5 мг етерично масло от маслодайна роза, „Перли от рози“ стават ваш незаменим помощник, като повишават имунитета и действат благоприятно на храносмилателната и отделителна система.

Царицата на цветята, казанлъшката роза Дамасцена вече събрана само в една капсула.

Капсулите „Перли от рози“ са хранителна добавка, предназначени да действат благоприятно на храносмилателната и отделителна система. Те спомагат за общото укрепване на организма и дихателната система. Подпомагат половата система. Действат общо стимулиращо и повишават имунитета. Капсулите нямат алергени и са подходящи за лица над 18 годишна възраст. Само три „перли“ на ден ще ви накарат да се чувствате по-здрави, по-жизнени и дори по-активни.

За извличането на само капка от ценното розово масло са необходими стотици листа от рози. За 1 кг масло са нужни близо 3 тона розов цвят. Това го прави едно от най-скъпите етерични масла в света. Неговото качество, ползи и благоприятно действие са познати от десетилетия. То се използва в кулинарията, парфюмерията, козметиката, фармацията и др.

Роза Дамасцена, позната още като казанлъшка маслодайна роза е отглеждана в сърцето на България. Розовата долина се превръща в нейно царство.
Тя е диамантът сред цветята. За извличането на най-цените ѝ вещества е нужна водно парна дестилация, технология, с която работят Алба Групс и предоставят на своите клиенти най-чистия и качествен продукт. В най-голямата дестилерия на Алба Групс има разположени 12 казана, като всеки от тях събира близо 500 кг свеж розов цвят. Цветчетата се събират рано сутрин на ръка и се преработват бързо, за да се запази качеството на розовото масло.

Фирма „Алба Групс" ЕООД е специализирана в производството на етерични масла, българско розово масло,флорални води и натурална козметика. Тя е създадена през 2009 г., като продължава и разширява семейния бизнес, който стартира още през 1991г.  През 2012г. фирмата реализира проекта на новата си дестилерия за производство на розово масло. Алба Групс има още две дестилерии, в които се произвеждат други етерични масла -масла от лайка,бор, лавандула, маточина, хвойна.

Маслодайната роза влиза в обхвата на подпомагане по програмата за борба с вредителите http://www.kazanlak.com/news-30236.html

Маслодайната роза за първи път влиза в обхвата на подпомагане по схемата “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”. По предложение на бранша Министерство на земеделието, храните и горите пренотифицира държавната помощ.

В тази връзка беше увеличен и бюджетът по схемата с 8 млн. лв. (от 22 млн. лв. на 30 млн. лв.) за периода на прилагане на схемата - до края на 2022 г. Решението беше публикувано в официалната страница на ЕК на 8.11.2019 г.

Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс от 6 млн. лв. по схемата за зимните пръскания за 2020 г. Разпределените и усвоени средства за държавната помощ в направлението през миналата година бяха в размер на 5,6 млн. лв.

Помощта се предоставя на два етапа. Първият е през пролетта. Той обхваща периода от преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки. При него стопани получават до 270 лв. на хектар с ДДС за закупени с разходооправдателни документи препарати за борба с вредителите. Средствата, които се предоставят за втория етап, следва да покрият част от разходите на овощарите и градинарите, направени за растително-защитни продукти, които се използват през есента, в периода на масов листопад и гниене на листата. В този случай финансовата подкрепа е до 100 лв. на хектар с ДДС.

Целта на помощта е ограничаване на загубите от разпространяването на зимуващи вредителите по трайните насаждения. Предстои да бъдат изготвени указания за кандидатстване.

Отрицателни проби за Африканска чума от свинекомплексите в региона http://www.kazanlak.com/news-30235.html

В Областна администрация днес се проведе заседание на Епизоотичната комисия, председателствано от областния управител Гергана Микова. Директорът на ОДБХ д-р Дамян Миков изнесе информира за епизоотичната обстановка в областта по отношение на разпространението на болестта Африканска чума по свинете.

В страната ежедневно се регистрират около 30-50 случая на заболяването. Те са предимно по диви свине. В Старозагорска област през последната седмица са обявени положителни проби от диви свине в селата Оряховица и Колена, в Мъглиж и в Казанлъшко. Всички взети проби от свинекомплексите в региона са отрицателни. Проби се взимат и от кланиците, и от превозните средства, извозващи промишлено отглеждани животни. Агенцията по безопасност на храните осъществява постоянен ежедневен контрол за мерките за биосигурност в свиневъдните ферми.

„Отговорността е в ръцете на собствениците на ферми. Необходимо е абсолютно спазване на мерките за сигурност, защото човешкият фактор е водещ в разпространението на болестта“ каза д-р Миков.

„В Старозагорска област, благодарение на добрата работа и отличното взаимодействие между институциите, успяхме да намалим максимално популацията на домашни свине, но напоследък имаме сигнали за повторно заселване с прасета на задни дворове. Ще продължим с проверките и в тази посока“ заяви още директорът на ОДБХ.

От Ловно-рибарския съюз-Стара Загора обявиха, че до този момент в областта са отстреляни 1820 диви прасета.  Срокът за групов лов на диви свине е удължен със заповед до края на месец януари.  Това е една от предвидените мерки за ограничаване на разпространението на Африканската чума по свинете.

Първо заседание на Общото събрание на ОУТР “Долината на розите“ Казанлък за 2020г. http://www.kazanlak.com/news-30234.html

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова поздрави участниците в първото за годината заседание на Общото събрание на ОУТР“Долината на розите“ Казанлък, което се проведе в Зала №6 на Община Казанлък: "3-и сме от 9-те регистрирани туристически райони в страната, което е похвално за кратката ни работа от година и половина - две!", поздрави участниците в срещата.

Предвид проведените местни избори, участниците в срещата гласуваха промени в Управителния съвет, за да може да продължат да взимат легитимни решения. Така бе приет новият член на сдружението – община Чавдар. Сред обсъжданите теми бяха и избор на имиджово лого и становище за имиджова брошура на ОУТР“Долината на розите“, за да може още през тази година „Долината на розите“ да излезе на международните туристически борси. През туристическите райони ще бъде представян туризмът в цяла България.

Изпълнителният директор на ОУТР с център Казанлък Деана Петкова докладва за документацията и регистър на членове и на входяща / изходяща документация. Присъстващите гласуваха и бланка на Организацията за управление на туристически район „Долината на розите“. „Това са първоначалните задължителни елементи, за да съществува една организация.“, посочи Галина Стоянова. С гласуване изработката на документите бе възложена на изпълнителния директор. „Аз много бих искала, независимо, че прохождаме, да се насочим към създаването на сайт на сдружението, което ще улесни работата ни в бъдеще.“, сподели Кметът на Казанлък и по нейно предложение бе гласувано и това предложение като тема за следваща среща.

Таня Иванова от Министерство на туризма, сътрудник към сдружението, представи проект на Министерство на туризма, по който се учредяват и ОУТР и би могло да се потърси съдействие за финансиране на дейността на ОУТР. „От Вас зависи, съвместно с останалите туристически региони, да направите предложения, които министерството да разгледа.“, насърчи участниците в срещата Таня Иванова. Географски най-малък, но откъм туристически продукти – най-наситен, определи тя туристическия район, с фокус върху здравния и културен туризъм: Балнео, СПА и уелнес туризъм, културно-познавателен и фестивален туризъм, приключенски и екотуризъм, планински пешеходен и рекреативен туризъм, винен туризъм и отбеляза, че трябва всички да се възползват максимално от това.

Пресцентър на община Казанлък

Задържаха крънчанин заради нерегистриран трактор http://www.kazanlak.com/news-30233.html

На 15 януари 2020 г. в Полицията на Казанлък е образувано бързо производство за престъпление по чл.345 от Наказателния кодекс срещу 34-годишен мъж от Крън, затова че на същата дата, около 13:30 часа, в гр. Шипка, на ул. "Мильо Мишев", e управлявал нерегистриран колесен трактор.

Водачът е задържан в за срок до 24 часа.