Kazanlak.Com Kazanlak.Com Copyright 2000-2010 Kazanlak.Com http://www.kazanlak.com/ bg 24 Шест първи награди за пианистите на Елена Юлианова http://www.kazanlak.com/news-27823.html

На 21 март – 24 март 2019 година, в град Пловдив  се проведе поредното издание на Музикално-фолклорен конкурс "Орфееви таланти".

Младите таланти Христиана Харалампиева, Тома Вълков, Адриана Узунова, Виктор Владков, Златомир Трифонов и клавирно дуо Адриана Узунова – Златомир Трифонов спечелиха шест първи награди – почетни отличия „Златни лири на Орфей”  за соловите си изпълнения и Лауреатско звание и Почетен плакет за клавирно дуо - Адриана Узунова – Златомир Трифонов.

Това културно събитие се провежда ежегодно, през предпоследната седмица на месец март. Главен организатор е Български национален младежки фолклорен съюз, в партньорство с Община Пловдив и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев”  – Пловдив.В НМФК "Орфееви таланти" участват годишно над 5 000 участници от всички 28 административни области в България. Конкурсът се провежда в 6 концертни зали в Пловдив, а изпълненията на участниците се оценяват от 25 членно жури с председател проф. акад. Милчо Василев – ректор на АМТИИ – Пловдив.

Един от най-големите и престижни конкурси в България дава възможност за изява на таланта на деца, ученици, студенти и преподаватели в областта на българското народно-песенно, инструментално и танцово изкуство и поставя за цел съхраняване и обогатяване на българската национална култура.

Младите пианисти Адриана и Златомир изразиха своята признателност към организаторите на конкурса за предоставените специално за тяхното изпълнение на конкурсната сцена два концертни рояла, на които те изпълниха виртуозната концертна творба от Дмитрий Шостакович „Концертино за две пиана”.

Участие на учениците на г-жа Елена Юлиянова в този конкурс е вече утвърдена през годините традиция. Изключително успешно беше тазгодишното представяне на този музикален форум на казанлъщките пианисти – ученици в музикални паралелки в СУ „Екзарх Антим І”и възпитаниците на ШИ „Емануил Манолов” при НЧ „Искра – 1860”.

Младите архитекти от Механото с проект за парк http://www.kazanlak.com/news-27822.html

Свой идеен проект за градски парк за отдих ще представят пред Община Казанлък ученици от ПГ „Иван Хаджиенов”. Инициативата бе обявена на Кръгла маса, организирана от специалност „Строителство и архитектура”. Сред гостите на представянето се отличаваха главният архитект на Община Казанлък арх. Георги Стоев, Вадим Карагьозов („Еврострой”), Нешо Нешев („Нешстрой”).

Младежите, желаещи промяната да се случва тук и сега, предложиха пустеещо пространство в северната част на града да се облагороди и превърне в любимо място за отдих. В момента общината укрепва брега на Старата река и паркът може да бъде изграден паралелно с ремонтните дейности.

Ученическият проект предвижда върху пустеещите площи около реката да бъдат оформени Спортни съоръжения, Кътове за отдих и хранене, Детски кът, Открита сцена и Дървен мост. Всеки от елементите на идейния проект е визуализиран със скици, начертани в часовете по „Градоустройство”, „Технология на строителството” и „Архитектурно проектиране”.

Преподавателите арх. Иван Бакунин и инж. Димитринка Денева споделиха своето професионално удовлетворение от вложените усилия на учениците. Впечатляващо е как един малък училищен проект за Кът за отдих от рециклирани материали може да увлече младежите и да го разраснат до амбициозната идея, представена на Кръглата маса.

В екипа, разработил архитектурния проект, са учениците от 11 и 12 клас на специалност „Строителство и архитектура”, а представянето им бе поднесено със завиден професионализъм. Хатидже и Стоян „разчетоха” функционалните схеми на терена, Мартин и Теодор очертаха комбинираните игрища, пригодени за любимите на младежите колективни спортове, Лъчезар и Николай запознаха публиката с планираните сгради и съоръжения, а Диян и Хатидже представиха парковите мебели, придаващи завършен вид на проекта.

Главният архитект на Община Казанлък, впечатлен от архитектурната презентация, сподели своите адмирации към младите хора, изготвили проекта. „Това е едно добро упражнение за младите проектанти и съветът ми е – чертайте на ръка, развивайте уменията си, не разчитайте само на технологиите” – се обърна към младежите арх. Стоев. Лидерите в местния строителен бранш Вадим Карагьозов и Нешо Нешев предложиха своите идеи и ресурси как проектът да постигне реализация.

Директорът на гимназията благодари на гостите на Кръглата маса за съпричастието към проблемите и нуждите на професионалното образование. 

„Подавайки ръка на най-младата специалност, изучавана в ПГ „Иван Хаджиенов”, нека да задържим мотивираните ученици на Казанлък в града ни и да им дадем шанс да творят тук” бе пожеланието на Мариана Демирева към младежите, Общината, бизнеса.

Хванаха мъж да шофира под въздействието на наркотици http://www.kazanlak.com/news-27819.html

Задържаха мъж да шофира с положителна проба за употреба на метамфетамин, съобщават от Районно управление – Казанлък.

На 25 март, пътна полиция е спряла лек автомобил "Фолксваген Поло", управляван от 20-годишен мъж от село Паничерево, община Гурково за проверка. Автомобилът се е движил в град Казанлък, на улица "Зорница“ около 15.25 часа. Водачът е тестван за употреба на наркотични вещества с техническо средство, което е отчело положителен резултат за метамфетамин.

Образувано е бързо производство за престъпление по чл. 343б от Наказателния кодекс.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Трима пострадаха при верижна катастрофа вчера http://www.kazanlak.com/news-27818.html

Трима души влязоха в болница след верижна катастрофа до Казанлък вчера около 16:30 часа, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Инцидентът станал на половин километър преди село Дунавци, а втомобилите са се движили в посока към София.

Водачът на лек автомобил “Волво” предприел завой наляво. Колата зад него успяла да избегне удара, но третата кола “Лексус” с десен волан, се блъснала във волвото.

При инцидента има трима пострадали, които са били откарани в болница.

БГНЕС

Чудомировите празници са истински празник на духа http://www.kazanlak.com/news-27817.html

„Чудомировите празници са истински празник на духа не само за Казанлък, а за цяла България.“, отбеляза в приветствието си към публиката в първата вечер на 26-те Чудомирови празници в пълната зала на Дома на културата „Арсенал“ в Казанлък заместник-министърът на културата Амелия Гешева. Тя обяви и връчи отличието на носителя на 50-та, юбилейна награда в Националния конкурс за къс хумористичен разказ - 35-годишният писател – хуморист Деян Копчев от София. Носителят на отличието в Националния конкурс, провеждан съвместно от фондация „Чудомир“  и вестник „Стършел“  сподели за своя разказ „Гласове“:  „Това е кратка, леко смахната любовна история, която написах с огромно удоволствие. Затова искам да благодаря и на журито за избора!“ и изрази радостта си от постижението.

За първи път, след дългогодишно прекъсване, юбилейната награда за къс хумористичен разказ бе съпроводена с плакет с барелефа на Чудомир. Автор на изпълнението на красивия шарж е на друг известен казанлъшки талант – художник-карикатуриста Теню Пиндарев, Почетен гражданин на града. 

„Майсторско свидетелство за майстор в бранша от редакцията на „Стършел“, с което може да печата вече навсякъде в България“ връчи на победителя главният редактор на вестник „Стършел“ Михаил Вешин: „Този конкурс е уникален за България! Той прави не само популярен Чудомир, но подържа хумористичния разказ, защото типичният хумористичен разказ го няма. Хуморът е вече на други места...“, каза Вешин за един от най-старите литературни конкурси у нас. „Имаше доста участници ... Журито се оглавяваше тази година от доц.Йордан Евтимов от Нов Български университет, имаше обсъждания и накрая излъчихме лауреат.“, разказа накратко предисторията на постигнатата победа на Деян Копчев.

Носителят на наградата се определя от жури, съставено от главния редактор на вестник „Стършел“, един университетски професор, председателя на фондация „Сатирик“ и директора на Литературно-художествен музей „Чудомир“.

Заедно с кмета на община Казанлък Галина Стоянова в публиката бяха заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, народният представител, председател на фондация „Чудомир“  Борис Кърчев, депутатът Радостин Танев, Областният управител на област Стара Загора Гергана Микова, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов.

„Повече добри вести, благодарение на добрите ни помисли и добрите ни дела!“, пожела за Благовещение на публиката заместник-министърът на културата Амелия Гешеваа. Тя припомни думите на Чудомир, че „денят ни не е пълен, ако не сме се усмихвали“. „Затова пожелавам на всички в Казанлък да пазят дълго тази философия и да я превърнат в начин на живот! Така, че дните ни да са по-светли и по-усмихнати, а нощите ни, както казва Чудомир, да са по-спокойни, защото ще спим на „чистата възглавница на съвестта си“. Тя благодари на организаторите и на участниците в Чудомирови празници  и сподели радостта си за многото събития, предвидени за младите поколения.

В „Комедийният хит на сезона“ 5 спектакъла си оспорват най-високата оценка, от 2 до 6, за аплодисментите на публиката. 18-то издание на театралния фестивал започна с постановката на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград „Три котки на покрива“. Комедията е на Емил Йотовски, постановката – на Анна Петрова.

Организаторите на Празниците на Чудомир са Община Казанлък, Фондация „Чудомир“ и Литературно-художествен музей „Чудомир“. Богатата програма включва палитра от изкуства - театър, музика, литература, изобразително изкуство и сатира и традиционно продължава до Деня на хумора и сатирата – 1-ви април, когато за 18-ти път ще бъде връчена наградата „Комедийният хит на сезона“.

Пресцентър на община Казанлък

Удостоиха посмъртно с почетни грамоти двама казанлъшки горяни http://www.kazanlak.com/news-27816.html

С почетни грамоти посмъртно днес в Казанлък бяха удостоени двама от най-известните български горяни – Христо Несторов и Герасим Тодоров, борци срещу комунистическия режим след 9 септември 1944 г.

Събитието бе организирано от Общобългарски комитет „Ген. Иван Вълков“ и на него присъстваха кметът на Казанлък Галина Стоянова, членове на комитета, представители на медиите.

Областният управител Гергана Микова връчи почетното отличие на внучката на Христо Несторов – Деница. Развълнувана до сълзи, тя разказа историята на своя дядо, който е бил убит през 1954 г. Освен, че го унищожава физически, тоталитарната власт заличава и всички документи на името на Христо Несторов, все едно такъв човек никога не е съществувал. Съпругата и дъщеря му са подложени от тоталитарната власт на системен тормоз.

Пресцентър на областна администрация Стара Загора

Чудомир – това сме самите ние, без маска http://www.kazanlak.com/news-27815.html

В двора на Литературно-художествен музей „Чудомир“ официално бе дадено началото на 26-тите Чудомирови празници в Казанлък. По традиция, на датата на рождения ден на големия български творец, навръх Благовещение, Казанлък заживява с добрата новина за празничните срещи с творчеството на именития си съгражданин.

В началото публиката поздрави кметът на община Казанлък Галина Стоянова: „В този двор липсва 129г. само един човек, който казанлъчани помнят и ще помнят – Димитър Христов Чорбаджийски, Чудомир. Винаги сме и ще бъдем негови длъжници.“, отбеляза Галина Стоянова. „Винаги съм считала, че на Чудомир трябва да се отрежда по-голямо място не само в Казанлък, а в национален план.“, подчерта Кметът на Казанлък. Тя благодари на едноименната фондация за работата, за финансовата подкрепа на общинските съветници, на участниците, които ще представят събитията в празничната програма. Галина Стоянова отбеляза, че все още не си взимаме поуката от творчеството на Чудомир да се променяме, нито поправяме грешките от миналото, но определи това като човешка съдба... Кметът Галина Стоянова честити Чудомирови празници и им пожела успех с думите: „Имаме всички възможности да покажем какво е направил нашият съгражданин и то по най-добрия начин и то да стигне до онези, които искат да се нахранят с малко душевна храна.“.

Изложбата „Вариации на тема“ с Чудомирови оригинали откри казанлъчанинът проф.  д-р Марин Добрев, директор на Художествена галерия - Стара Загора. Той отбеляза, че рисунките, акварелите и други творби на големия автор, които ЛХМ“Чудомир“ пази са над 2 400. От всички тях са подбрани близо 74 работи, включени под заглавието „Вариации на тема“, подбрани измежду около 130 негови теми общо, вариациите се случват при автора тогова, когато приеме дадена тема, която го е вълнувала за „затворена страница“. „Ако винаги свързваме Чудомир с усмивката, с вица, с добродушното намигване, то трябва да се замислим за нещо друго. За онзи дълбок психологически анализ, който той прави на нашия брат, съзнавайки добре, че всички ние сме част от неговите герои и той е вътре в тях.“, каза известният изкуствовед и припомни как Чудомир става част от цяло течение творци в българското изкуство, които осъзнават, че насмешката може да бъде по-сериозна от философския анализ...

Проф.д-р Марин Добрев пожела за себе си публиката да открие „непознатите познати неща в творчеството на Чудомир, с убеждението, че и след 50 години произведения на Чудомир, които познаваме отново ще ни карат да се връщаме към нашето „Аз“, към онова, от което не можем да избягаме, защото Чудомир неусетно е навлязъл в речника ни. Сами пред огледалото, имитирайки негов скеч, разбираме, че това сме самите ние, без маска.“

Цветя на гроба на големия творец поднесоха и Борис Кърчев, председател на Фондация „Чудомир“ и народен представител, председателят  на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, директорът на ЛХМ“Чудомир“ Добрина Матова, близки на Чудомир, културни дейци.

За всички присъстващи прозвуча изпълнение на „ Шопска ръченица” на Петър Христосков от виртуозния циуглар проф. Йосиф Радионов, който свири  на автентичната цигулка на съпругата на писателя художничката Мара  Чорбаджийска. Ценният инструмент е възстановен от известния казанлъшки лютиер Андриян Андреев.

В празничната програма участва балетна школа „ПА ДЕ КРЕ“ - Стара Загора с ръководител Кремена Костова и продължава с концерт на дует Радионови, цигулка и пиано с проф.Йосиф Радионов и неговата съпруга Зорница, в памет на двукратния носител на наградата „Чудомир“ за къс хумористичен разказ Дамян Бегунов.

По-рано през деня в центъра на Казанлък бе  завършена специална арт инсталация „Слово и образ“, посветена на Димитър Чорбаджийски – Чудомир, изрисуван със свои крилати фрази. Идеята се реализира за трета поредна година от възпитаниците на НУПИД „Акад. Дечко Узунов“.

Своеобразен венец, в памет на великия си съгражданин поднасят организаторите на Празниците на Чудомир от Община Казанлък, Фондация „Чудомир“ и Литературно-художествен музей „Чудомир“ с богата програма в сферата на театъра, музиката, литературата, изобразителното изкуство и сатирата, която продължава традиционно до Деня на хумора и сатирата – 1-ви април. Наред с Националната кръгла маса по проблемите на Фолклора с участието на ръководители на художествени състави, представители на съюза на музикалните и танцови дейци в България и Министерство на културата, която се провежда за първи път и възродения Национален фолклорен конкурс за хумористична песен и хумористичен танц „Златен ТрЪндафил“, жителите и гостите на града ще могат да съпреживеят емоциите от споделеното изкуство на над 30 паралелни, разнообразни събития – изложби, концерти и матинета, театрални спектакли, работилници за карикатуристи, Националната научна конференция, превърнала се в централно събитие за българските академични среди, научни дискусии, премиери на книги, пътуващи изложби и Националното ученическо четене на Чудомирови разкази "Жълтото петле". Особено внимание в празничната програма се обръща на младите, за да познават, обикват и популяризират творчеството на големия казанлъшки творец.

Тази година мотото на празниците са веселият акварел „Наздравица“ и мисълта на Чудомир „Никой не е по-силен от слабостите си.“ 

Пресцентър на община Казанлък

Стенли зарадва бъдещ абитуриент с електрическа количка и костюм http://www.kazanlak.com/news-27813.html

В края на миналата година, казанлъшкият коафьор Стенли Нанчев започна поредната си благотворителна инициатива за събиране на средства, този път в полза на 19-годишния абитуриент от ПГ „Иван Хаджиенов” – Тихомир.

Десетки дарители от Казанлък, цяла България и чужбина се включиха със средства и успяха да закупят днес жизненоважната за Тихомир електрическа количка, с която той ще може да се предвижва сам. Днес, младежът за пръв път изпробва новата придобивка.

Освен количката, абитуриентът се сдоби и с чисто нов костюм за предстоящия му бал през май, както и със специални, ортопедични обувки.

„Чуствам се прекрасно!”, сподели в социалните мрежи трогнатато от жеста момче и благодари на всички приятели, които са му помагали през годините.

 

Казанлъшките художници откриха Чудомировите празници с арт инсталация http://www.kazanlak.com/news-27812.html

Възпитаниците на НГПИД „Акад. Дечко Узунов“ поставиха началото на „Чудомирови празници 2019“,  като издигнаха поредната си арт инсталация. Художествената творба бе поставена на площад Севтополис и официално открита днес в 11.30 часа.

Художествената инсталация тип "оптична илюзия" се изработва за четвърта поредна година от ученици на националното училище по изкуства и дизайн в Казанлък. В тазгодишния уъркшоп се включиха ученици от 10 и 11 клас, с водещ преподавател Елеонора Атанасова.  Чрез модулни конструкции от дървени летви и плат, чрез мисли и афоризми на Чудомир, художниците обрисуваха лика на емблематичния казанлъчанин -  Димитър Христов Чорбаджийски.

Времето, което е отнело на младите творци за изработване на инсталацията е около седмица. Идея, която имат за другата година е да участват в „Чудомирови празници" с нещо необичайно и нетрадиционно. Тяхната идея е за светлинна инсталация поставена в градска среда.

Арт инсталацията може да бъде видяна от казанлъчани до края на празниците - 1 април.

Благословия за Казанлък от Дядо Киприан на Благовещение http://www.kazanlak.com/news-27811.html

Света Божествена литургия в Деня на Благовестието отслужи в родния си град Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в Катедрален храм "Успение Богородично", в съслужие с казанлъшки духовници и хора на старозагорския храм „Свети Николай Чудотворец“.

Проповед за един от най-големите християнски празници, който народът тачи като „половин Великден“ изнесе Негово Високоблагоговейнство иконом Николай Георгиев, началник на „Връзки с обществеността“ към Светия Синод на Българската православна църква: „Честит и благословен празник за много години! Днес е денят на православната християнка, на жената, на майката. Няма по-горен измежду човеците от Божията майка.“, отбеляза той в словото си към Кмета на Казанлък Галина Стоянова и десетките миряни в храма. „Приемете нашия дълбок и смирен поклон и благодарност за това, че Ви има! Празнувайте, както Света Богородица е празнувала с думите: “Ето ме, Господи, нека ми бъде според думата ти и се радвайте на благодатта, която ни се дава свише да можем да я благодарим!“, призова в проповедта си прот. Николай Георгиев.

Радостната вест за приобщаването на новия монах Калиник към Старозагорска епархия в лоното на православната църква в навечерието на празника сподели Дядо Киприан с присъстващите и пожела на казанлъчани: „Бъдете верни православни християни по Христовия път в истината, благовестието и любовта!“.

Пресцентър на община Казанлък

Поредна кражба от кола http://www.kazanlak.com/news-27810.html

За поредната кражба от автомобил съобщават от Районно управление – Казанлък, където на 24 март се е явил 64-годишен мъж, който съобщил, че му липсва рутер за интернет.

Мъжът е заявил, че на 15 март около 18:30 часа, от отключен автомобил "Сузуки Витара", който е бил паркиран в Казанлък, на улица „Ал. Константинов“, е извършена кражба на рутер за интернет.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.194 от Наказателния кодекс.

Откраднаха сребърни и златни накити от дома на казанлъчанка http://www.kazanlak.com/news-27809.html

Казанлъчанка стана жертва на кражба след влизане с взлом в къщата ѝ.

На 24 март в полицията на Казанлък е получено съобщение от 38-годишна жена, че за времето от 18:00 часа на 23 март до 07:30 часа на следващия ден, в  Казанлък, на улица "Акация", чрез взломяване на прозорец на къща, е извършена кражба на телевизор, златни и сребърни накити.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.195 от Наказателния кодекс.

Задигнаха кухненски уреди през прозореца на къща http://www.kazanlak.com/news-27808.html

На 24 март в Районно управление - Казанлък е получено съобщение за кражба на  микровълнова печка, кафемашина и две пътеки.

49-годишна жена, е съобщила, че за времето от 17:00 часа на 16 март до 19:30 часа на 24 март, през отворен  прозорец на къща, намираща се в Казанлък, на улица "Ненко Балкански", е извършена кражба на микровълнова печка, кафемашина и две пътеки.


Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.194 от Наказателния кодекс.

Нарязаха гумите и счупиха стъклото на кола в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-27807.html

На 23 март в полицията на Казанлък е получено съобщение за нанесени щети по автомобил.

Потърпевшата 26-годишна жена от град Гурково, е заявила, че за времето от 21.00 часа на 22 март до 08.30 часа на другия ден, в град Казанлък, на улица "Хаджи Димитър", е взломено задното панорамно стъкло и са срязани предна и задна леви гуми на автомобил "Хонда Сивик".

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 216 от Наказателния кодекс.

Хванаха младеж, обрал паркиран автомобил http://www.kazanlak.com/news-27806.html

Подаден сигнал за кражба на телефон и портмоне е получен в Управление - Стара Загора на 19 март.

Грабежът е бил от незаключен лек автомобил "Опел", който е бил паркиран в град Казанлък. От него е взето кожено портмоне с намиращи се в него мобилен телефон и сумата от 100 лв.

При проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че извършител на деянието е 16-годишен казанлъчанин.

Охранителни камери спипаха крадците, разбили магазин за фаянс http://www.kazanlak.com/news-27805.html

През миналата седмица, на 21 март, ви съобщихме за разбита витрина на магазин за фаянс в Казанлък, на улица „Христо Ботев”. Извършителите задигнали и мивка от магазина.

Кражбата е станала през нощта, като охранителните камери са заснели двамата крадци – мъже на 31 и 32 години от Казанлък, съобщиха от полицията.

Кадрите от наглата кражба бяха излъчени тази сутрин в сутрешния блок на NOVA, в рубриката „Дръжте Крадеца”. Във видеото ясно се виждат лицата на извършителите, които разбиват витрината, чупят няколко мивки и грабват една от тях.

Вижте цялото видео от охранителните камери:

Техническата проверка на сирените в Казанлък от днес http://www.kazanlak.com/news-27803.html

От днес в рамките на три дни на територията на град Казанлък ще бъде извършена техническа проверка на сиренната система.

При тестовете за техническа изправност сирените ще възпроизвеждат звуков сигнал еднократно за не повече от 15-20 секунди, което не бива да тревожи гражданите.

Датите за техническа проверка и профилактика на сирените по населени места в община Казанлък са от 11-ти до 16-ти април, 2019г., включително.

Пресцентър на община Казанлък

Представят сбъднатата аризонска мечта на фамилия Коеви в Музея на фотографията http://www.kazanlak.com/news-27802.html

Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства открива в Чудомирови празници „Нашенци по света“ – изложба на пътешествениците от Казанлък  Пенка и Койчо Коеви. Семейството, което вече години наред обикаля света с фотоапарат в ръцете, за пръв път събира в експозиция едни от най-интересните си фотоси, запечатали  в неповторими  кадри редките природни забележителности на Северна Америка.

Оранжеви могили от пустинни пясъци, страховити зъбери по жарките гърбове на Големия Каньон и призрачното бяло на Аризона са по снимките на семейство Коеви, заснело още Каньонът на Антилопата, Подковата, Синият каньон, Белият джоб и Хълмовете Южни Койоти в Аризона, както и зашеметяващи изгледи от Мъртвата долина на Калифорния, Каменният град - Канзас и Огнената долина в Невада. Най-яркото впечатление на двамата пътешественици, заминали за САЩ през 1997 г. със Зелена карта, си остава труднодостъпното място скални образувания в Юта, известно сред любителите на екстремното като „Вълната“. Мястото, където наистина е опасно да се ходи, може да се види от изключително малко хора  поради строгия режим на достъп, въведен от американските власти, обясняват Коеви. Но двамата сбъдват мечтата си  да снимат там. Снимането е тяхно хоби още докато живеят в България. Хобито става истинска страст след пристигането им отвъд Океана, когато се сдобиват с дигитален фотоапарат.

Изложбата в Музея на фотографията в Казанлък не е търсена специално. Идеята за нея идва след прибирането им Казанлък, по настояване на тяхна близка, която остава възхитена от снимките на Пенка и Койчо. Събитието е част от официалната програма на Чудомирови празници 2019, които се откриват на 25-и март, рождения ден на именития Димитър Чорбаджийски – Чудомир.

„Нашенци по света“ се открива в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства от 17.00 часа на 26-и март, вторник.

Математиците на ППМГ “Никола Обрешков“ с най-добри идеи в състезанието „Стратегът“ http://www.kazanlak.com/news-27800.html

Отборът на Математическата гимназия печели първото място в състезанието на Младежки общински съвет – Казанлък „Стратегът“, което се състоя днес в Младежкия дом. След сериозна битка надмощие взе отборът на математиците, който бе избран почти единодушно от журито и делегираните представители. С победата си Борислава Иванова, Венко Венков и Владимира Бончева получиха правото на членство в Младежки общински съвет без да минават през комисия. Всички участници бяха наградени от председателя на журито, секретар на  Народно читалище „Просвета - 1908” , село Овощник, Георги Данев.

В младежката надпревара за най-градивни идеи за развитието на младите момичета и момчета на Казанлък участие взеха 5 отбора от казанлъшките гимназии: СУ „Екзарх Антим I", ППМГ „Никола Обрешков”, ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий”, НУПИД „Акад. Дечко Узунов” и ПГ „Иван Хаджиенов”.

Състезанието „Стратегът“ се организира от Младежки общински съвет и  Община Казанлък с предизвикателство към младите хора за свежи идеи за развитието на младежта в Казанлък и възможност победителите да се включат в състава на Младежки общински съвет. Всяко средно училище, професионална гимназия, неправителствена младежка организаця или сдружение сформира екип от трима представители между 15 и 29 години и излъчва един от тях за стратег. Участниците преминават три кръга: представяне на екипа, представяне на програма по приоритети за развитието на младите хора в Казанлък, включени в общинския План за младежки дейности, както и разговор с журито и публиката.

На добър час на победителите от ППМГ “Никола Обрешков“ в управленските решения за младите в Казанлък!

Пресцентър на община Казанлък

Изграждат 8 противоградни ракетни площадки в общината http://www.kazanlak.com/news-27799.html

Нови 25 ракетни площадки за борба с градушките ще бъдат въведени в експлоатация в област Стара Загора в началото на активния сезон на градушките в края на април или началото на май, съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов по време на днешния парламентарен контрол.

През миналата година са въведени две нови регионални дирекции в Стара Загора и Хасково, с два командни пункта и 63 нови ракетни площадки. Те ще заработят от тази година.

Според министъра, благодарение на новите ракетни площадки в старозагорско над 90% от обработваемите земи в областта ще попаднат в обхвата на противоградовата защита.

Порожанов обясни още, че предстои внасяне на законопроект в Народното събрание за превенция на неблагоприятните климатични събития, който предвижда създаването на ново държавно предприятие, което ще изпълнява функциите на Изпълнителната агенция  „Борба с градушките”. Законът ще цели да защити цялата обработваема земя в страната.

Противоградните ракетни площадки в района ще бъдат изградени на общински имоти в землищата на селата.

В община Казанлък новоизградените противоградни площадки ще бъдат 8 на брой в селата: Средногорово, Долно Изворово, Горно Черковище, Черганово, Хаджидимитрово, Голямо Дряново, бузовград и Розово.

На територията на община Мъглиж се предвиждат 4 площадки. Те ще са разположени край Тулово, Шаново, Ветрен и Дъбово.

В община Павел баня ракетните площадки ще са в землищата на селата Александрово, Габарево, Турия и Тъжа.

Колеги и приятели се събират в памет на Коцето http://www.kazanlak.com/news-27798.html

Днес, приятели, колеги и познати ще почетат паметта на дългогодишният фоторепортер на казанлъшкия вестник „Искра” Костадин Колев – Коцето, ще си спомнят за него на чаша вино в къщата на Кино Фото клуб „Искра”, зад културен дом „Арсенал” на ул. „Орешака” 23.

Срещата е организирана от Музеят на фотографията и ще се състои в 17:00 часа, а повода е 40 дни от кончината на казанлъшкия фоторепортер.

Музеят на фотографията кани всички приятели, колеги и ценители на творчеството му да заповядат.

Пълна зала, бурни аплодисменти и много смях на премиерата на постановката “Годеж“ http://www.kazanlak.com/news-27797.html

Вчера в залата на Народно читалище "Искра" се проведе премиерата на спектакъла "Годеж", по Сърбислав Минкович.

Режисьор на постановката е Мая Стоянова и се изпълнява от нейните възпитаници от младежката театрална студия, към Народно читалище “ИСКРА -1860”.

Историята разказва за годежа на Зоран и Милена, и съпътстващите ги многобройни комични ситуации, пропити от духа на балканските нрави.

В забравено от Бога село две семейства се готвят за годежа на бъдещите младоженци. Развръзката е щастлива, но по пътя към нея героите минават през много перипети, в това число и трагикомични.

Спектакълът разказва за отношенията в семействата, за отношенията между сватовете и класическата нагласа на свекърва към снаха.

В ролите: Сретен - Лъчезар Йорданов, Гълъбица - Виктория Иванова, Тика - Генади Иванов, Милованка - Илияна Ставрева, Чеда - Цанко Байков, Мимица - Стефани Пашова, Рангел - Виктор Миланов, Баба Дара - Мартина Юрганджиева, Дядо Виден - Михаил Желев, Зоран - Денислав Чакръков, Милена - Симона Пашова.

Заповядайте и тази вечер от 19,00 часа в салона на читалище "Искра", за да се насладите на пиперлив сръбски хумор, познати балкански нрави и страхотна актьорска игра от младежката театрална студия.

Ще въвеждат нови правила за управление на етажната собственост http://www.kazanlak.com/news-27796.html

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще изработи нови правила за управление на етажната собственост, които да доведат до по- качествена поддръжка на сградния фонд и въвеждане на механизми на контрол за лицата, предоставящи услугите на професионално управление на етажната собственост.

В срок до 15 април 2019 г. на електронна поща:  zues2019@mrrb.government.bg могат да бъдат подавани предложения, експертни мнения и коментари за промени в разпоредбите на Закона за управление на етажната собственост. Те ще бъдат разгледани и обсъдени при подготовката на изменения в закона.
С предложенията се цели да бъдат направени изменения и допълнения на отделни разпоредби в ЗУЕС с цел постигането на по-голяма прецизност, както по отношение на правомощията и задълженията на етажната собственост, така и относно осъществяването на контрол при изпълнението на тези задължения.

Живущите в режим на етажна собственост от град Казанлък, могат да се обърнат и към Обществения посредник за внасяне на предложения на e-mail: ombudsman_kazanlak@abv.bg, както и в приемната на бул. "Александър Батенберг"4, ет.3 до 10.04.2019г.
Приемно време на Обществения посредник: вторник, сряда и четвъртък от 10:00 до 12:00ч и от 14:30 до 16:30ч.

Отнето предимство е причината за тежката катастрофа вчера http://www.kazanlak.com/news-27795.html

От МВР - Казанлък дадоха допълнителна информация за тежката катастрофа, която се случи вчера, на 21март, около 06.35 часа, в град Казанлък, където загина една жена.

Сблъсъкът е станал на околовръстния път в близост до КАТ , посока Казанлък – София, където в лентата за престрояване, се е движил лек автомобил "Опел", управляван от 30-годишна жена от село Копринка. При включване на Под балканския път, водачката не пропуснала движещата се по него кола "Тойота", управлявана от 26-годишен мъж от село Цар Самуил, община Тутракан, в следствие на което същият  блъснал задната част на колата. При удара опелът излязъл от пътното платно и се е преобърнал в крайпътна канавка, а тойотата също е излязла от пътното платно и се е блъснала в бетонната колона на пътния надлез.

В следствие на настъпилото ПТП е загинала водачката на опела. Пътуваща в същия автомобил 32-годишна жена от село Копринка е получила комоцио. 25-годишен мъж от село Цар Самуил, возещ се в лек автомобил "Тойота" е получил комоцио, а 30-годишният му спътник, също от село Цар Самуил е получил травма в коремната област. Всички пострадали са откарани във ФСМП -Казанлък, без опасност за живота.

Водачът на автомобил „Тойота“ е тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества с технически средства, като пробите са отрицателни. В Районно управление - Казанлък е образувано досъдебно производство по чл.343 от Наказателния кодекс.

Село Турия остава без вода до 19:00 часа днес http://www.kazanlak.com/news-27794.html

И днешният ден, 22 март, няма да се размине без аварии, става ясно от сайта на ВиК Стара Загора.

Най-тежко е положението в село Турия, там авария е спряла водоподаването. Водата ще потече отново чак в 19:00 часа тази вечер.

В Павел баня подменят водопровод, като ремонта ще остави без вода част от курортното градче до 17:00 часа.

В Казанлък също се работи по подмяна на водопровод по ул. „Есперанто”, като без вода до 13:00 часа ще останат улиците „Есперанто” и „Вожели”.

Авария се отстранява и в село Тъжа, част от селото ще бъде на сухо до 13:00 часа днес.

Намериха откраднат автомобил на черен път до село Дъбово http://www.kazanlak.com/news-27793.html

На 21 март в Районно управление - Казанлък е получено съобщение от 71-годишен мъж от село Зимница за извършена кражба на автомобил.

На място е установено, че за времето от 18.00 часа на 20 март до 09.00 часа на следващия ден, е извършена кражба на лек автомобил "Лада", който е бил паркиран пред къща в село Зимница, отключен и с ключовете в него.

При проведени оперативно-издирвателни мероприятия автомобилът е намерен изоставен на черен път в землището на село Дъбово.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 346 от Наказателния кодекс.

Пламен Караджов, БСП: Санкциите по проекти на Община Казанлък са най-строго пазената тайна http://www.kazanlak.com/news-27792.html

„Санкциите, наложени по проекти на Община Казанлък с европейско финансиране, се оказва, че са най-строго пазената информация, сякаш  става дума за НАСА, а не за местно самоуправление”. Това каза ръководителят на Групата съветници на БСП Пламен Караджов след като внесе питане до кмета Галина Стоянова за наложените финансови корекции на проекти с външно финансиране.

„Крайно време е кметът на Казанлък да докладва в местния парламент по кои проекти и по кои програми с европейско финансиране има наложени  санкции и в какъв размер ”, коментира  Караджов в приемната на БСП по повод поставени въпроси за европроектите. По думите му Стоянова е длъжна да информира Общинския съвет за констатираните нарушения и определените глоби за неправомерните действия или бездействия по европроектите. Въпросите, които внесе до кмета  са следните:

1. По кои проекти на Община Казанлък, завършени и в процес на изпълнение,  с   външно финансиране има наложени финансови корекции за непризнати разходи и/или неправилно проведени процедури за периода 2010г. - 2019г. Моля посочете размера на финансовите корекции по съответните проекти и установените нередности и констатираните нарушения?

2. Извършвани ли са плащания от бюджета  на Община Казанлък за компенсиране на финансовите корекции? Посочете  какъв е размерът  на плащанията конкретно по проекти, съответно програми?

3. Кои санкции, респ. по кои проекти, се обжалват? Посочете къде се обжалват?

„Eвропейската комисията задължава прозрачност при усвояването и управлението на евросредства. Финансите от ЕС принадлежат на нашите граждани и ние сме длъжни да следим за правилното им изразходване”, подчерта Пламен Караджов.

БСП - Казанлък

Разбиха и обраха гараж в Мъглиж http://www.kazanlak.com/news-27791.html

На 21 март в Участък - Мъглиж при Районно управление - Казанлък се е явил 51-годишен мъж от град Мъглиж, който е заявил, че е извършена кражба от гараж.
Потърпевшият е съобщил, че за периода от 17.00 часа на 20 март до 05.10 часа на  другия ден, след като е разбита входната врата на гаража, е извършена кражба на две  бормашини, ъглошлайф и винтоверт.

Образувано е досъдебно производство за престъпление чл.195 от Наказателния кодекс.

Задържаха крадеца на акумулатори в Павел баня http://www.kazanlak.com/news-27790.html

Задържаха 39-годишен мъж от село Ягодово за извършена кражба на две акумулаторни батерии и дизелово гориво от автобус.

За случилото се ви разказахме на 15 март, когато в полицейски Участък - Павел баня се е явил 38-годишен мъж от град Пловдив, който съобщил за кражба от паркиран автобус в град Павел баня.

Районно управление – Казанлък е образувало досъдебно производство за извършено престъпление по чл.195 от Наказателния кодекс.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установен извършителят на деянието – 39-годишен мъж от село Ягодово, област Пловдив. Същият е задържан за срок до 24 часа.

Актьорът Александър Алексиев посети деца с увреждания в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-27789.html

От днес до 31 март ще се проведе националната дарителска кампания България дарява, която популяризира и насърчава дарителството. Част от кампанията е и каузата “Дари усмивка” на фондация „Сийдър“. Целта на организацията е да набере 25 хиляди лева, с които да дофинансира отглеждането на 12 деца с тежки и комплексни увреждания за период от 1 година. Те са лишени от родителска грижа и живеят в един от центровете за настаняване от семеен тип в гр. Казанлък.

Избирайки да подкрепи точно тази кауза, актьорът Александър Алексиев посети един от центровете на организацията в Казанлък и призова повече хора да дарят в подкрепа на тези деца.

„В кампанията България дарява аз подкрепям фондация „Сийдър“, които даряват усмивка. Успях да прекарам време и да се запозная с 18 деца, които имат специални нужди. Децата ни напомнят, че когато даваме, ние всъщност получаваме. Това, което видях аз, е че благодарение на фондация „Сийдър“ те получават правилната грижа от специалисти и наистина се чувстват много добре в къщите от семеен тип. Искрено се надявам, че някои от вас също ще решат да подкрепят каузата на фондация „Сийдър“, защото има смисъл. И защото обединявайки се около тези деца, ние можем да им предоставим бъдеще, което заслужават.“

Част от диагнозите на децата са спина бифида, тежки форми на детска церебрална парализа, туберкулоза, малформация на крайници, много често комбинация от няколко наведнъж. Повечето от децата са невербални и трудно подвижни. Крехки са и често боледуват. Тяхното ежедневие не е като на повечето деца - те не тичат, не скачат на ластик, не ритат топка. Едно обаче е безспорно – те са едни безкрайно усмихнати деца. И всеки ден те показват на света какво е да преодоляваш себе си, да се бориш, да си силен, да се усмихваш и да заразяваш околните с позитивна енергия.

За отглеждането на тези деца са необходими комплекс от терапии (физиотерапия, рехабилитация, сензорни терапии, арт терапия), 24-часово присъствие на социални терапевти, транспорт, за да бъдат извеждани и материали и медикаменти, които фондация „Сийдър“ ежедневно обезпечава. Държавното финансиране покрива само основните нужди без оглед на специфичните социални и здравни потребности, които са много и разнолики. Проектът „Дари Усмивка“ в кампанията България дарява цели да осигури средствата за тези толкова необходими терапии, така че детските усмивки да продължават да греят.

Дарете и вие усмивка на децата на „Сийдър“ като изпратите SMS с текст на латиница DMS USMIVKA на номер 17 777. Можете също да направите месечен SMS абонамент или да дарите на банковата сметка на организацията:
IBAN: BG05 UNCR 7000 1520 3427 69, BIC: UNCRBGSF