Kazanlak.Com Kazanlak.Com Copyright 2000-2010 Kazanlak.Com http://www.kazanlak.com/ bg 24 13 члена на Общинската избирателна комисия в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-28922.html

В дух на разбирателство представителите на политическите партии и коалиции в Община Казанлък постигнаха съгласие за разпределението на ръководните постове в Общинската избирателна комисия на свиканите от Кмета Галина Стоянова консултации във връзка с предстоящите местни избори  на 27 октомври 2019 г.

Според разпоредбите на Изборния кодекс и Решение №600-МИ/09.08.2019 г. на ЦИК в тези консултации участват парламентарно представените партии и коалиции: Партия „ГЕРБ”, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „Обединени патриоти“, Партия „ДПС“, Партия „Воля“, както и партиите и коалициите, които имат членове в Европейския парламент, но не са парламентарно представени - Коалиция „Демократична България-обединение“.

Общият брой на членовете на ОИК, включително председател, двама заместник-председатели и секретар се определя според броя на избирателните секции и съответно за община Казанлък ОИК ще се състои от 13 члена.

Представителите на партиите и коалициите се споразумяха председателят на комисията да бъде от ПП “ГЕРБ“, заместник-председателите - от Коалиция „Обединени патриоти“ и ПП “ДПС“ и секретарят – от Коалиция “БСП за България“. Освен представители в ръководството, ПП “ГЕРБ“ ще има 3 членове, Коалиция “БСП за България“ - 3, ПП “Воля“– 1, Коалиция “ОП“ -1 и Коалиция “Демократична България-обединение“ -1.

Общинска администрация ще изпрати протокола и предложенията  в ЦИК, която ще назначи до 6 септември 2019 г. състава на ОИК-Казанлък.

Пресцентър на община Казанлък

Гори ресторантът на ПРО-ЕАД в Павел баня / обновена http://www.kazanlak.com/news-28921.html

Преди около час се е запалила кухнята на ресторант „България” в ПРО-ЕАД в Павел баня, предаде Ивайло Илиев от Pvaelbanya.eu.

За момента е ясно, че гори хидроизолацията на покрива на постройката, която е асфалтова. Пожарът е тръгнал от аспирацията на заведението, горели са мазнини.

На мястото са патрули на Полицията, екипи на Пожарната от Казанлък и Павел баня и Спешна помощ. Пострадали хора от пожара няма. 

Управителят на ПРО-ЕАД Шендоан Халит заяви, че пожарът вече е овладян, няма пострадали или евакуирани служители и гости на комплекса.

 

Изложба в Музея на розата ще разказва за руския поет и публицист Иван Аксаков http://www.kazanlak.com/news-28919.html

Изложба, посветена на 195-та годишнина на руския поет, публицист и обществен деец Иван Аксаков ще бъде открита в Музей на розата на 22 август, четвъртък от 17,30 часа.

В музея ще бъдат представени снимки, документи и материали, които ще представят и разкажат за личността Иван Аксаков в обществено-политическия и духовен живот на Русия през 19 век.

Иван Аксаков насочва своето внимание не само към руския народ - да припомним неговата защита на българите след потушаване на Априлското въстание 1876 г., дейността му като секретар и председател на Московския славянски комитет за събиране на средства за въоръжаване и обмундироване на българските опълченски дружини. Веднага след решението на Берлинския конгрес той излиза с гневна и изобличителна реч срещу правителството и императора в защита на България, за което е изселен от Москва. На 14 септември 1885 г. Аксаков приветства извършеното Съединение с думите: „Рухна Берлинският договор! ...Няма нищо по-просто и естествено от обединението на Източна Румелия и Княжество България!“

За големите му заслуги към руския народ, славянството и православието е погребан в Троице-Сергиевата лавра, а в последния му път в Москва го изпращат над сто хиляди души.

Между 100 и 500 лева ще струва задължителният технически паспорт на домовете ни http://www.kazanlak.com/news-28918.html

Ще плащаме между 100 и 500 лв. за технически паспорт на домовете ни. До 2022 г. всички сгради трябва да имат документ дали са изправни и да си платят за това.

В България има общо 4 милиона жилища. Над 20 хиляди от тях са в сгради, които са стари и зле поддържани. Затова трябва да се направи обследване, което да каже какво по сградите се е амортизирало. Проверяват се всички елементи на сградата електрическа инсталация, ВиК, здравина на материала, енергийна ефективност и сеизмичната устойчивост.

Цените за проверката варират между 3 и 5 лева на кв.м, или 200 лева за гарсониера от 40 кв.м. За 6-етажна сграда това прави около 6000 лева. Съветът на специалистите е домоуправителите да започнат да събират пари преди да настъпи крайният срок – 2022 година.

Панелните блокове, строени основно през 60-те и 70-те години на миналия век, вече наближават края на експлоатационния си живот. За разлика от колите си, които проверяваме всяка година, малцина са собствениците на апартаменти, които знаят в какво състояние са домовете им.

До 2022 г. старите сгради трябва да бъдат паспортизирани, т.е. да минат профилактичен преглед, за да е ясно колко още живот им остава.

След обследването трябва да стане ясно дали в блока са бутани носещи стени, трегери или колони и дали има опасност от срутване при земетресение.

След изтичане на срока, кметът на общината може да възложи изготвянето на паспорт от името на етажната собственост и после да си вземе парите по съдебен път. Затова експертите съветват домоуправителите да започнат да събират пари отрано.

Според експерти, наличието на технически паспорт автоматично ще вдигне цената на имотите.

Nova.bg

Казанлъчани нямат пари за почивка http://www.kazanlak.com/news-28917.html

Лято е, горещо е, отпускарско е и всеки мисли на къде да избяга, за да се отдаде на заслужена почивка. Варианти за прекарване на лятната отпуска има много, всичко зависи от това вие къде обичате да прекарвате свободното си време. Дали това ще бъде на море или на планина, или може би на язовира, зависи само от вас.

Попитахме казанлъчани „Къде ще прекарате лятната си почивка?“ и им дадохме 6 възможни отговора, за които те да гласуват.

Най-голям процент за съжаление е получил отговорът „Няма пари за почивка“. 40,99 % от общо 888 анкетирани души са посочили това. 24,32 % пък са посочили, че ще прекарат отпуската си „На нашето море“. Отговорът „В Гърция“ е получил 15,54 %. „Шефът не дава отпуска, ще се бачка“ са посочили 8 % от анкетираните. Близо 7 % са заложили „На чист въздух в планината“. Най-малко се оказаха любителите на язовира. Само 4 % са отговорили, че ще бъдат „На язовира, ще си ловя рибка“.

Включете се в новата ни анкета: Какво обичате да правите във фейсбук?

По-голямата част от хората в областта вече са изклали доброволно прасетата си http://www.kazanlak.com/news-28916.html

В Областна администрация днес се състоя заседание на епизоотичната комисия, председателствано от областния управител Гергана Микова. 

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков съобщи, че в Старозагорска област все още няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете, Според него обаче пикът на заболяването тепърва предстои с откриването на ловния сезон за диви прасета, който ще стартира на 1 октомври.

„Обнадеждаващ факт е, че в Старозагорска област по-голямата част от хората вече изклаха доброволно прасетата в задните дворове. Единични са случаите на отказ да се изпълнят предписанията и те са най-вече при стопани, които извън регламентите на закона отглеждат свине-майки с цел продажба на животни“, каза д-р Миков.

Констатацията на Областната дирекция по безопасност на храните е, че по-голямата част от задните дворове в областта вече са депопулирани. Продължават проверките за изпълнение на мерките за ограничаване на резпространението на заболяването.

От Областната дирекция по горите съобщиха, че 250 ловци вече са обучени за симптомите и начините на разпространение на африканската чума по свинете. В региона са поставени 25 капана за диви свине.

В края на заседанието г-жа Микова и д-р Миков напомниха отново, че кметовете и кметските наместници са длъжни да предоставят на Областната епизоотична комисия в срок до 26 август списъците на стопаните, които са заклали животни, отглеждани в задните дворове. Финансовото подпомагане на собствениците на заклани прасета ще се извършва само на базата на коректно попълнени комплекти от документи.

Пресцентър Областна администрация Стара Загора

В ресторанта: Редно ли е да има процент “сервиз“ и различни цени за българи и чужденци? http://www.kazanlak.com/news-28915.html

Времето, прекарано с близки и приятели в заведение, ни носи едни от най-приятните изживявания, които можем да имаме в дългите и топли летни вечери. Приповдигнатото настроение, положителните емоции и желанието да ги запазим могат да притъпят нашата чувствителност към евентуално незачитане на правата ни като потребители. 

Ако в менюто липсва грамажът на предлаганите ястия или едва при представянето на сметката стане ясно, че обявената цена е за посоченото количество риба, но в суров вариант, а не след термична обработка, просто трябва да реагираме. Същото важи и когато сме привлечени от промоции с „тайни условия”, за които разбираме впоследствие и сме лишени от възможността реално да се възползваме от обещаните отстъпки.

Не се налага да правим компромис при възникването на каквито и да било нарушаващи законовите ни права неудачи, тъй като ресторантьорите имат своите задължения, а ние като клиенти – правото по цивилизован начин да изискваме от тях да ги спазват стриктно.  

Експертите на Комисията за защита на потребителите обобщиха някои от най-често задаваните от гражданите въпроси по повод посещението на заведения и предлагат кратки отговори на тях. 

• Задължително ли е да има менюта?
Всяко заведение е длъжно да има лист - и карт менюта с цените и грамажите на предлаганите храни и напитки. Цените да са в български лева и с включен ДДС, защото начисляването му впоследствие би било нарушение. Менютата се представят при поръчката и заедно със сметката, за да може клиентът да сравни цените и да се увери в коректността на крайната сума. 

• Може ли да има различни цени за българи и за чужденци?
Не се допуска дискриминация на клиентите по какъвто и да било признак, включително националност. Възможно е да има дву- и многоезични менюта, както и отделни менюта на различни езици, но цените за съответните храни и напитки задължително трябва да са еднакви за българите и за чужденците.

• Редно ли е заведението да въвежда задължителен процент за сервиз?
Само ако е предварително включен в обявените цени и това е недвусмислено ясно. В противен случай търговецът няма да е изпълнил задължението си за посочването на крайните цени на продуктите.  

• Такси от типа „празен стол”, „празна чиния”, „желание на клиента”
Клиентът може да помоли за нещо допълнително или да има специално изискване по отношение на приготвянето или поднасянето на неговата поръчка. Например, подложни чинии или по-силно препичане на пържолата. Ако това ще бъде таксувано, сервитьорът е длъжен да уведоми предварително. 

• Какво да направя, ако храната е със съмнително качество?
Непременно подайте сигнал в Българската агенция по безопасност на храните. Запазете и касовата бележка от заведението – в случай на здравословни проблеми и наличието на медицински документи за тях, бихте могли по съдебен ред  да претендирате за обезщетение. 

• При разреден алкохол – къде да сигнализирам?
Когато имате съмнение относно качеството на спиртните напитки, потърсете Комисията за защита на потребителите. Същевременно най-добре е да прекратите консумацията на въпросния алкохол.

• Към кого да се обърна за лоша хигиена в заведението?
В този случай сезирайте Регионалната здравна инспекция за извършване на проверка и предприемане на необходимите действия, които при определени условия може да включват и затваряне на заведението. 

• Допустимо ли е да ми откажат издаването на касов бон?
Ако откажат да Ви издадат платежен документ, информирайте Националната агенция по приходите.

Следвате ли тези съвети, може да отпиете кратка горчива глътка, докато сте в заведението, но ще избегнете неприятния продължителен вкус на пълна чаша с разочарование, когато се завърнете в къщи и се замислите за всички направени компромиси в името на това вечерта в ресторанта да премине без излишни разправии.

Комисия за защита на потребителите

Задържаха двама шофьори, защото карали без регистрации http://www.kazanlak.com/news-28914.html

На 19 август 2019 г. в Районно управление-Казанлък е образувано бързо производство за престъпление по чл.345 от Наказателния кодекс срещу 51-годишен мъж от Нова махала, неправоспособен водач, затова че на същата дата, около 17:20 часа, в Казанлък, по улица ''Кенали''  управлява мотопед "Peugeot'', който не е регистриран по надлежния ред.

Водачът е задържан за срок до 24 часа.

Ден по-късно, на 20 август 2019 г. Полицията на Казанлък е образувано бързо производство за престъпление по чл.345 от Наказателния кодекс срещу 22-годишен мъж от Тулово, затова че на същата дата, около 01:05 часа, в Казанлък, по булевард ''Освобождение'' управлява АТВ, което не е регистрирано по надлежния ред.

Водачът е задържан за срок до 24 часа.

Участник в мотосъстезание пострада след сблъсък в дърво http://www.kazanlak.com/news-28913.html

На 19 август 2019 г., около 15.00 часа, по земен път извън републиканската пътна мрежа, северно от град Шипка, на изкачване се е движел мотоциклет, управляван от 31-годишен мъж от София, участник в хард ендуро състезанието "Six Days Crazy Job", който по време на надпреварата се блъска в паднало дърво.

Настъпва ПТП, в резултат на което състезателят е откаран във ФСМП - Казанлък, където е установено, че е получил фрактура на таза и е без опасност за живота. Транспортиран е за лечение в УБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ – Стара Загора.

Мотористът е тестван за употреба на алкохол с техническо средство, който е отчел отрицателна проба.

В Районно управление – Казанлък е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.343 от Наказателния кодекс.

Започна записването за планинското автомобилно състезание „Шипка – Дамасцена“ 2019 http://www.kazanlak.com/news-28912.html

Любителите на високата скорост и екстремните преживявания имат точно 8 дни, за да заявят своето участие в планинското автомобилно изкачване „Шипка – Дамасцена“ 2019. От днес, 19 август в сайта на "Шипка – Дамасцена", до 26 август, понеделник можете да се запишете за участие във високо адреналиновата надпревара, която очаква за поредна година да събере много голям интерес от състезатели и публика.

Откриването на автомобилното състезание ще бъде на 1 септември от 09.00 часа в два манша на трасе с дължина 5 100 м.

Награждаването ще бъде на 1 септември на връх Шипка, 30 минути след последния финиширал автомобил.

Предният ден, 31 август, от 14.30 часа ще се състоят тренировките в три манша.

Организаторите са осигурили 2 автобуса, които ще превозят желаещите до определените места за публиката. Автобусите ще бъдат безплатни и ще тръгват от стадион "Севтополис", на 31 август събота в 12,30 часа, а на 01 септември неделя в 07.30 часа. 

Забранява се движението на МПС в двете посоки на главен път Шипченски проход - гр. Шипка за времето от 9:30 часа на 31 август (събота) до 17:30 часа на 01септември (неделя).

Обходният маршрут за идващите от посока Габрово към Казанлък, МПС до 3,5 тона ще се отбиват от връх Шипка по пътя Шипка  - Бузлуджа. За времетраенето на автомобилното състезание път връх Шипка - връх Бузлуджа ще бъде отворен за движение на МПС до 3,5 тона само в едната посока вр. Шипка - вр. Бузлуджа.

МПС над 3,5 тона идващи от посока Габрово, движението ще се отбива по път II-55 (Проход на Републиката) - гр. Гурково - път Калофер - Бургас.

Посока юг - север, движението ще се осъществява през Прохода на Републиката.
За пътуващите от Стара Загора до Велико Търново движението ще се отклонява на пътен възел „Мъглиж“ на подбалканския път I-6 в посока път II-55 Проход на Републиката – Велико Търново.

Организаторите призовават шофьорите да карат внимателно, да спазват поставената сигнализация и указанията на „Пътна полиция“.

Още информация може да научите от официалния сайт на надпреварата https://hillclimbshipka.com

Организатор на състезанието е Дамасцена Алба АСК а генерален спонсор на събитието е Етнографски комплекс "Дамасцена"

Малки футболисти показаха умения на турнир в Шейново http://www.kazanlak.com/news-28911.html

В неделният ден, на 18-и август, в село Шейново се проведе първият турнир за деца по мини футбол на терена на „Мини футбол RDJ”.

В надпреварата взеха участие четири отбора: ДФК "Филипов", гр. Казанлък; "Пловдив Сити", гр. Пловдив; ФК "Болярчета", гр. Велико Търново ФК "Верея", гр. Стара Загора.

Децата дадоха всичко от себе си, за да покажат своя потенциал и да донесат победа на отборите си, както и гордост за родителите си и техните треньори.

Ето и крайното класиране: Първото място заеха отбора на ФК "Болярчета". Второто място взе отбора на ДФК "Филипов". Трети станаха "Пловдив Сити” и на четвърто завършиха отбора на ФК "Верея".

В края на срещите няма единствен победител, всички положиха равни усилия, затова всеки от играчите получи медал за участие в турнира и за положените усилия в мачовете.

Отделно бяха раздадени индивидуални награди, като: най-добър голмайстор, най-добър полузащитник, най-добър вратар и най-добър нападател.

„Благодарим за честната, съотборническа игра! Продължавайте напред, а ние ви желаем още безброй победи! Поздравления за всички малки шампиони!”, пожелаха организаторите от игрище „Мини футбол RDJ”.

За пореден път спряха шофьор без книжка и с отнети номера http://www.kazanlak.com/news-28910.html

На 17 август 2019 г. в Районно управление-Казанлък е образувано бързо производство за престъпление по чл. 343 от Наказателния кодекс срещу 33-годишен мъж от Казанлък, неправоспособен водач, затова че на същата дата, около 22.05 часа, в Казанлък, по улица „Кенали“, е управлявал лек автомобил "Рено" в едногодишния срок от наказването му по административен ред за управление на МПС с отнети 2 броя регистрационни табели.

Откраднаха моторен трион в Николаево http://www.kazanlak.com/news-28909.html

На 16 август 2019 г. в Участък-Гурково се явил 79-годишен мъж от Николаево, който заявил, че за времето от 21.00 часа на 08 август до 08.00 часа на другия ден, от пристройка към къщата му, е извършена кражба на моторен трион.

В Районно управение – Казанлък е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.194 от Наказателния кодекс.

Спряха два пъти за една вечер пиян казанлъчанин в Търново http://www.kazanlak.com/news-28908.html

47 годишен водач, употребил алкохол, установен по – рано от служители на Районно управление В.Търново, е спрян за повторна проверка, след като отново е управлявал лекия си автомобил. Няколко часа след като е установен тестван с дрегер, който е отчел 1,87 промила алкохол, 47-годишният водач от Казанлък, отново е установен да шофира, като този път дрегерът е отчел 1,78 промила.

Водачът е задържан и материалите са приобщени към образуваното вече бързо производство, като проверката на полицейските служители е в условията на продължавано престъпление за управление на МПС след употреба на алкохол над 1.2 промила.

Втора кражба на кола за една седмица. Този път в Копринка http://www.kazanlak.com/news-28907.html

На 17 август 2019 г. в Районно управление-Казанлък се явил 42-годишен мъж от Копринка и заявил, че за времето от 18.30 часа до 20.30 часа на същата дата, в казанлъшкото село Копринка, пред дома му противозаконно е отнет лек автомобил "Опел".

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 346 от Наказателния кодекс.

Това е вторият случай на открадната кола само за изминалата седмица.

Припомняме ви, че на 14 август от павелбанското село Габарево бе откраднат лек автомобил "Фолксваген Поло", който също е бил паркиран пред дома на собственика му. Случаите са много идентични, като единствената разлика е в часовете, когато са извършени престъпленията. За разлика от колата в Копринка, която е открадната в привечерните часове, то автомобилът в Габарево бе задигнат през нощта, между 00.00 часа и 05.00 часа.

Подпийнал моторист загуби контрол и падна на пътя http://www.kazanlak.com/news-28906.html

37-годишен казанлъчанин загуби контрол и падна на пътното платно. В следствие на инцидента, мъжът е откаран в Спешна помощ, прегледан и освободен, без опасност за живота.

Произшествието е станало на 18 август 2019 г., около 21.40 часа, в Казанлък, по улица "Опълченска", където се е движил мотоциклет "Ибед", управляван от 37-годишия мъж, който е загубил контрол над мотоциклета и е паднал на пътното платно, в следствие на което е получил натъртване на десен крак и контузна рана в областта на лицето.

Откаран е във ФСМП - Казанлък, обслужен амбулаторно и освободен, без опасност за живота.

Същият е тестван за употреба на алкохол с техническо средство, което е отчело концентрация 1.06 промила в издишания въздух. Образувано е досъдебно производство.

Джаз ще озвучава Тюлбето в три поредни вечери http://www.kazanlak.com/news-28905.html

Остават по-малко от 10 дни до петото издание на Джаз Фест Казанлък, който ежегодно събира казанлъчани и гости на града на хубава музика под звездите, зад Тракийската гробница в парк „Тюлбето”.

Фестивалът е част от традиционните „Празници в долината на тракийските царе”.

Тази година Джаз фестът започва от сряда, 28 август, и ще продължи 5 дни, изпълнени с богата и разнообразна програма.

Многобройни изложби, джаз кафета и представяне на книги очакват казанлъчани. А кулминацията естествено са музикалните вечери с имена като: „Еlectronic dreams“, „Soulfool brothers quintet“, Надя Тончева, Ангел Заберски син и много други.

Цялата програма вижте във видеото.

Западното отново е на сухо http://www.kazanlak.com/news-28904.html

Днес, от 10.00 часа до 15.00 часа, поради подмяна на водопровод по улица „Опълченска” и авария на улица "Орлово гнездо", без вода остават улиците „Ст. планина”, „Гладстон” „Макариополска”, „ Добруджа”, „Ст. Караджа” ,Възраждане”, „Ал.Стамболийски” и ж.к. В. Левски.

Служителите на ВИК Казанлък съобщиха, че това е последният ден от ремонтите дейности по подмяната на водопровода в Западната част на Казанлък.

В село Паничерево, поради авария Ø 80 АЦ на улица Трите върха без вода е Ниска зона. Тя ще потече в 14.00 часа.

Съвети от КЗП: Банкоматът „глътна” картата – какво да правя? http://www.kazanlak.com/news-28903.html

Когато сме на почивка, променяме обичайния за ежедневието ни ритъм на живот. Оставаме до по-късно вечер, планираме в движение различни активности, често възникват непредвидени разходи, за които не сме подготвени и т.н. Възможно е да ни се наложи да изтеглим пари от банкомат във време, което е неработно за банката. 

Заради по-големия оборот по курортите обаче съществува риск наличностите в банкоматите да се изчерпат. Или поради софтуерни, технически и други проблеми устройството да „глътне” картата.

Ето някои полезни съвети към потребителите, предоставени от експертите на КЗП: 

• Не успях да изтегля пари от банкомата? Какво да правя? 
Ако машината не Ви даде банкноти, най-важното е да установите дали трансакцията е отчетена или е била отхвърлена като неуспешна и опитът за теглене не се е отразил върху баланса по сметката Ви.

• Как да разбера дали устройството е отчело неуспешната трансакция? 
Обадете се възможно най-бързо в кол центъра на банката, която е издала картата Ви. Номерът обикновено е изписан на гърба на картата Ви.

• Как да постъпя, ако не успея да се свържа с банката?
В първия работен ден посетете най-близкия ѝ клон и подайте възражение.

• Какво да предприемем при неправомерно на сметката ни?
Трябва да знаем, че и в този случай имаме шанс да си възстановим загубените суми. За целта отново следва да се обърнем към банката с възражение във връзка с възникналия проблем и да получим нейното становище.

• Какъв е срокът за отговор от банката?
По закон тя е длъжна да отговори на възражението Ви до 14 дни от датата, на която сте го подали.

• Каква е следващата стъпка?
Ако отговорът от банката не Ви удовлетворява, можете да се обърнете за съдействие до функциониращата към Комисията за защита на потребителите Помирителна комисия за платежни спорове. 

Имайте предвид, че тегленето на пари от външни банкомати в курортите крие по-големи рискове от кражби. Не е изключено някъде да са поставени скимиращи устройства, които да копират данните от картата Ви и да откраднат пин кода. Според специалисти това са и едни от най-честите измами с пластики.

Бъдете внимателни и спазвайте всички правила за финансовата си сигурност, както при трансакции на суми от терминални устройства АТМ и ПОС, така и при загуба или кражба на картата.

Комисия за защита на потребителите

Полицаи от Ирак се обучават в казанлъшката школа http://www.kazanlak.com/news-28902.html

15 иракски служители с различни полицейски чинове ще получат своите дипломи за успешно проведено обучение в Полицейската школа в Казанлък днес, на 16 август, която е част от Академията на МВР в София. Церемонията ще се проведе в двора на Школата в Казанлък, съобщава Дарик.

За официалното събитие и в знак на уважение към иракските полецейски служители, в града пристига и висшият  дипломат от Посолството на Ирак в България - Джасим Мсауил - пълномощен министър, постоянен пратеник за управление на Посолството на Република Ирак в България.

Полицейските служители, които в момента се обучават в полицейската школа в Казанлък, са с различни чинове и след завръщането си в Ирак ще работят в тамошните полицейски подразделения.

Това е четвъртата полицейска група от Ирак, която се обучава в Полицейската школа в Казанлък за последните 4 години. Обучението е по линия на двустранни спогодби между вътрешните министерства на двете страни.

Визитата на Н. Пр. Джасим Мсауил в Казанлък е първата по рода си. Освен, че ще уважи официалната церемония по полагането на клетва, дипломатът ще посети и културно-исторически забележителности в района.

България има посолство в Ирак от 1958 г., когато са установени дипломатически отношения между двете страни, до февруари 2003 г., когато българските дипломати са евакуирани преди военната операция за свалянето от власт на Саддам Хюсеин. От 2006 г. България има посланик, който е със седалище в София. Ирак има посолство в България от 1969 година.

dariknews.bg

24/7 Пътна помощ “МИЛА-СЕРВИЗ“ работи за Вас http://www.kazanlak.com/news-28900.html

Изпадали ли сте в ситуация да сте сами на пътя и да спукате гума или да ви падне акумулаторът?

Забързаното ежедневие ни поставя постоянно в неудобни и стресови ситуации на пътя. Колкото добър и отговорен шофьор да сте, можете да попаднете в трудна ситуация докато шофирате, понякога не по ваша вина.

При повреда, авария или катастрофа, „МИЛА-СЕРВИЗ“ веднага ще се отзове на помощ, независимо по кое време на денонощието имате нужда.

Служителите на Пътна помощ „МИЛА-СЕРВИЗ“ ще пристигнат бързо до вас, ще отговорят на вашите въпроси и ще ви дадат съвети какво да правите до тяхното пристигане.

Ако имате включена услугата Пътна помощ в вашата застрахователна полица, можете да се възползвате напълно безплатно в „МИЛА-СЕРВИЗ“ от услугата. Фирмата има сключени договори с всички застрахователни компании работещи в България.

Най-честият проблем, които имаме в момент на паника и безпокойство е въпросът, как да се свържем с Пътна помощ и къде да ги намерим. Бързо и лесно можем да открием номера на Пътна помощ като изпишем в интернет какво търсим и района, в който се намираме.

Заложете на фирмата с опит и дългогодишна история зад гърба си.

„МИЛА-СЕРВИЗ“ е създаден още през 90-те години и до ден днешен е устоял и се е утвърдил пред своите клиенти и конкуренция. Той продължава да се разраства и развива, да обновява своите услуги, за да бъде сигурен, че предлага най-доброто на своите клиенти.

Фирма „МИЛА-СЕРВИЗ“ предлага още авто-електро сервиз и автомобили под наем.

В автосервиза ще получите експертна консултация и професионален ремонт на леки, товарни автомобили, автобуси и мотоциклети. Там можете да разчитате на отлично качество за ремонт по електроинсталациите и компонентите по тях, както и за компютърна диагностика на леки и товарни автомобили.

Ако имате спешна нужда от автомобил, докато вашият е на ремонт или просто сте дошли на почивка и нямате собствена кола, то тогава пак можете да използвате услугите на „МИЛА-СЕРВИЗ“. Фирмата предлага шест автомобила различни по клас и модел. Разнообразието е големият плюс, защото можете да изберете най-добрия автомобил за вас, в зависимост от нуждите си.

Супер екстри, малки или с повече места, икономични и мощни автомобили ще намерите в сервиза, а разбира се за редовните клиенти има и отстъпка.

МИЛА-СЕРВИЗ

Пътна помощ: 088 888 5003 ; 0895 717 955
Автосервиз и коли под наем: 088 653 65 65 ; тел./факс: 0431 64730

Казанлък, улица Алеко Константинов №12

Социалисти отбелязаха 152-та годишнина от рождението на Георги Кирков http://www.kazanlak.com/news-28899.html

Вчера се навършиха 152 години от рождението на българският синдикалист, публицист и социалист Георги Кирков, и 100 години от неговата смърт. Традиционно годишнината бе почетена с дискусия, на тема „Посланията на Георги Кирков и нашето съвремие”, организирана от клуб за леви идеи „Георги Кирков” Казанлък. Тя се състоя в четвъртък, в конферентаната зала на хотел "Палас".

Участия в дискусията взеха Георги Пирински, Къдринка Къдринова, проф.Димитър Генчев, Ани Пиринска, приятели на Казанлък от Стара Загора, Мъглиж и Павел баня. От страна на домакините изказвания направиха Янка Найденова, Георги Захариев, Стела Кехайова, както и Николай Маринов – председател на КНСБ Казанлък.

В продължилата близо 3-часова дискусия всеки един от участниците засегна различна част от необятното творчество на великия публицист. Ето и темите и взелите отношения по тях: Георги Кирков в Казанлък - Георги Захариев; Георги Кирков и педагогическото училище - Янка Найденова; Символ-веруюто на Георги Кирков: борбата в редовете на социалната демокрация за една нова духовност, за нова цивилизация – проф.Димитър Генчев; Георги Кирков и силата на убежденията – Георги Пирински; Георги Кирков за силата на журналистиката – Къдринка Къдринова; Георги Кирков-Майсторът на словото – Ана Пиринска.

Организатори и гости взеха категорично решение дискусията да бъде издадена, като сборник от темите по които се дебатира.

Втората част на честванията в 18:00 часа премина на реновираният тази година паметник на Майстора в града на розите, където се състоя водосвет и казанлъчани поднесоха венци и цветя.

Средната брутна заплата за района нараства, и е над 1 100 лева http://www.kazanlak.com/news-28898.html

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Стара Загора към края на юни 2019 г. намаляват с 1.0% спрямо края на март 2019 г., като достигат 102.1 хиляди. Спрямо края на първото тримесечие на
2019 г. най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в икономическите дейности „Професионални дейности и научни изследвания“ - със 7.5% и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 5.0%. Най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в дейност „Операции с недвижими имоти“ - с 1.7%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“- съответно 32.9 и 12.7%.

В края на юни 2019 г. в сравнение с края на юни 2018 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват с 3.4 хиляди, или с 3.3%. Най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Преработваща промишленост“ - с 2.1 хил., а най-голямо увеличение - в „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ - с 0.3 хиляди. В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Професионални дейности и научни изследвания“ - с 20.0% и „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 10.0%, а най-голямо увеличение - в „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ (с 26.1%) .

Средната брутна месечна заплата в област Стара Загора за април 2019 г. е 1 166 лв., за май - 1 163 лв. и за юни - 1 164 лева.
През второто тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата в област Стара Загора е 1 164 лв. и се увеличава спрямо първото тримесечие на 2019 г. с 2.6%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Култура, спорт и развлечения“ - с 14.0% и „Строителство“ - с 9.0%. Най-голямо намаление на средната работна заплата е регистрирано в дейност „Професионални дейности и научни изследвания“ с 5.9%.

Спрямо същия период на предходната година през второто тримесечие на 2019 г. средната месечна работна заплата в областта нараства с 5.7%, като в обществения сектор нарастването е с 5.0%, а в частния - с 5.4%.

В сравнение с останалите области на страната, през второто тримесечие на 2019 г., област Стара Загора е на четвърто място по показателя средна работна заплата, след областите София(столица) (1 729 лв.), София (1 197 лв.) и Враца (1 183 лв.).

НСИ

Казанлъшките алпинисти покориха нови върхове http://www.kazanlak.com/news-28897.html

Казанлъшките алпинисти от Клуб по алпинизъм, туризъм и катерене „Казанлък“ покориха нови върхове и станаха първенци в Европа тази седмица. В два поредни дни. На 12 и 13 август алпинистите изкачиха връх Пунта Пеня (3 343 м. н.в. - най-високият в Доломитите), Италианските Алпи първия ден, и връх Елбрус (5 642 м. н.в.) в Кавказ, Русия на следващия, 13 август.

Георги Кемалов, Младен Гайтанджиев и приятели изкачиха връх Пунта Пеня, който е най-високият връх в дългата 150 км. планинска верига – Доломити, част от източните италиански Алпи.

Регионът е популярен с пленяваща погледа природа, спиращи дъха гледки и изобилие от силно отсечени алпийски върхове – „рай“ за алпинистите от цял свят.

Цветомир Цонков записа изкачване на връх Елбрус, в Кавказ, Русия. Той успя да покори върха за 6 часа, като на най-високата точка е бил в 7.00 часа сутринта.

Върхът е висок 5 642 м. н.в. и е част от планинската система голям Кавказ, като последните години е популярна теорията, че това е най-високият връх попадащ на територията на Европа.

Клубът по алпинизъм, туризъм и катерене „Казанлък“ ще представи презентация със снимки на участниците в двете експедиции в края на идната седмица, което ще се оповести предварително със събитие в страницата на групата.

Снимки: АТК Казанлък

Продължават проверките по задните дворове в Старозагорско http://www.kazanlak.com/news-28896.html

В Областна администрация днес се проведе заседание на Епизоотичната комисия, председателствано от областния управител Гергана Микова. На него присъстваха зам. областният управител Димитър Драчев, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков, кметовете на Мъглиж Господин Господинов и на Гурково – Иван Иванов, представители на общините, на РЗИ, ОД МВР, РД ПБЗН и на други институции, ангажирани с превенцията на разпространението на болестта африканска чума по свинете у нас.

Участниците в срещата обсъдиха ситуацията в Старозагорска област към днешна дата. Д-р Дамян Миков обясни, че засега в Старозагорска област няма регистрирани случаи на заболяването. Проверките на служители на дирекцията в населените места на областта, които стартираха на 5 август, продължават. Към момента са проверени 40 села в общините Опан, Гълъбово, Чирпан и Братя Даскалови. В тях е установено, че над 95 процента от собствениците на прасета, отглеждани в обекти тип заден двор, вече са заклали животните си.

„Разговаряме с хората навсякъде. Засега те ни помагат и ни съдействат. Нямаме драстични случаи на отказ да бъдат изпълнени предписанията“, каза д-р Миков. Той напомни, че проверките и в останалите общини на областта ще продължат в следващите дни.

На заседанието на Областната епизоотична комисия бяха проследени и мерките, които се прилагат по общини за доброволно клане на прасетата в задните дворове. На кметовете и на представителите на общините бяха разяснени условията, при които собствениците на заклани прасета ще получат средства в размер на 300 лв. Тези суми са предвидени за предприемане на мерки за осигуряване на биологична безопасност на местата, в които са били отглеждани животните.

Пресцентър Областна администрация Стара Загора

Откраднаха кола в Габарево http://www.kazanlak.com/news-28895.html

На 14 август 2019 г. около 09.00 часа в Районно управление - Казанлък се е явил 34-годишен мъж от павелбанското село Габарево, и заявил, че за времето от 00.00 часа до 05.00 часа на същата дата, противозаконно му е бил отнет собственият му лек автомобил "Фолксваген Поло", като същият е бил паркиран на улицата пред дома му.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на Районно управление - Казанлък за извършено престъпление по чл.346, ал.1 от Наказателния кодекс.

Овощник се весели цяла седмица за празника на селото http://www.kazanlak.com/news-28894.html

Овощник ще отбележи своя празник на 17 август с тържества и забавления за малки и големи. Цяла седмица жителите на селото празнуват и канят всички желаещи да се присъединят.

Още от 12 август, понеделник, кметството и читалището на селото откриха празникът с различни развлекателни прояви. Първият ден гост на Овощник бе сладкодумната Гълъбина Михайлова, която представи книгата си „60 години казанлъшка сатира“.

Комедиен спектакъл на Младежки театър Овощник забавлява вчера жители и гости.

Днес, 14 август, сряда, можете да присъствате и да си разнообразите вечерта с концерт на самодейци от Пенсионерски клуб Овощник и гости, който ще започне от 19.30 часа на площада.

В деня на големия християнски празник Успение Богородично, от 08.30 часа в Църковния храм ще бъде отслужена Празнична литургия. В по-късните часове, от 20.00 часа на площада на селото всички ще могат да пеят, танцуват и се забавляват с хоротека, с участието на танцов състав „От извора“.

На 16 август, петък, в парка южно от Кметството, от 10.00 часа заповядайте на сеанс по шах със Симеон Дичев. 18.00 часа, на стадиона, запалянковците ще си направят една футболна среща, след което от 20.30 часа на площада започва лудо младежко парти под звездите.

Кулминацията на празниците в Овощник ще настъпи на 17 август, събота. Празнична света литургия ще бъде отслужена от Старозагорския митрополит Киприан от 09.00 часа в Църковния храм. Забавления за децата ще започне от 10.00 часа на площада, където малчуганите ще се веселят с шоу, специално за тях и ще танцуват зумба. Освещаването на курбана за здраве ще се състои в храма на селото от 11.00 часа. В обедните часове, 14.00 часа ще започнат народните борби. Тържествата ще приключат с концерт – хоро с оркестър „Мечта“ Хасково от 19.00 часа на площада.

Казанлъчанин опита да си пререже гърлото пред полицаи в Бургас http://www.kazanlak.com/news-28893.html

С опасност за живота е мъжът, който се нарани със счупена бутилка. Това съобщиха от ОДМВР - Бургас пред Агенция "Фокус". Той е 31-годишен мъж от Казанлък и е настанен в отделение "Реанимация" на УМБАЛ – Бургас с опасност за живота. 

Сутринта в Морската градина в района до ресторант "Воденицата" той се е самонаранил със счупена бутилка в областта на гърлото.

Мъжът е локализиран от полицейските служители след подаден около 08.35 часа сигнал от млада жена, която разхождала в Морската градина двугодишното си дете за това, че безпричинно е замеряна от непознат мъж с буци пръст и подръчни средства. Жената дала описание на непознатия, който минути по-късно е установен от полицейски автопатрул и забелязвайки служителите на реда, бръкнал в раницата си, извадил стъклена бутилка, счупил я и с остатъка от стъклото се наранил в областта на гърлото.

До пристигане на екипа на Спешния център полицейските служители оказали първа долекарска помощ, като се опитали да спрат обилната кръвозагуба, настъпила вследствие на самонараняването.

31-годишният мъж от Казанлък е откаран в УМБАЛ – Бургас и настанен за лечение. Разпитани са свидетели – очевидци на инцидента. Иззети са видеозаписи от разположени в близост до местопроизшествието камери.

По случая е образувано досъдебно производство.

focus-news.net

Откраднаха телефон и пари от кола http://www.kazanlak.com/news-28892.html

На 13 август 2019 г., в Участък Мъглиж се е явил 19-годишен младеж от Мъглиж и е заявил, че на 31 юли 2019 г. от личният му лек автомобил "Рено19", който е бил оставен незаключен, е извършена кражба на мобилен телефон "Самсунг Галакси" и сумата от 100 лв.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на Районно управление - Казанлък за престъпление  чл.194, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Хванаха младеж, който си е “напазарувал“ храна и алкохол от склад http://www.kazanlak.com/news-28891.html

Младеж на 16 години от Казанлък е задържан за 24 часа. Той е обвинен за кражба на хранителни стоки и алкохолни напитки на обща стойност 300 лева.

Сигналът за престъплението е подаден на 13 август 2019 г., около 13:00 часа в Районно управление - Казанлък от 59-годишна жена също от Града на розите. Тя е заявила, че за времето от 19:00 часа на 08 август 2019 г. до 09:00 часа на следващия ден в Казанлък, от складово помещение на фирма е извършена кражбата на хранителни стоки и алкохолни напитки.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на Районно управление - Казанлък  за престъпление по чл.194, ал.1 от Наказателния кодекс.

От извършените оперативно-издирвателни  меропрития от служители на реда е установен извършителят на деянието – 16-годишен казанлъчанин.