Kazanlak.Com Kazanlak.Com Copyright 2000-2010 Kazanlak.Com http://www.kazanlak.com/ bg 24 Децата на Казанлък отброиха последните секунди за светването на празничните светлини http://www.kazanlak.com/news-38783.html

НАД СТО МАЛКИ КОЛЕДАРИ ЗА ПЪРВИ ПЪТ НАРИЧАХА ЗА ЗДРАВЕ И БЛАГОДЕНСТВИЕ

Близо хиляда деца отброиха днес последните секунди за запалването на празничните Коледно-Новогодишни светлини в Казанлък на централния площад „Севтополис“. Те бяха поздравени от Дядо Коледа и неговата свита, които донесоха подаръци за малчуганите.

Кметът на Община Казанлък благодари на Дядо Коледа, че е донесъл подаръци на децата. Тя благодари и на жителите на общината: За това, че ни помагаха през годината да правим добри неща за градовете и населените места! Пожелавам Ви здраве, да посрещнете празниците с много приятели и близки и да има добри хора край Вас! Честити Коледни и Новогодишни празници, Община Казанлък!“, пожела Кметът Галина Стоянова.

Всички заедно отброиха последните секунди, преди да грейне Коледната елха и да светнат празничните светлини. Публиката се наслади на красива заря.

Празничното шествие на стотици казанлъшки деца премина шумно през централните улици в карнавална премяна и бе аплодирано от публиката. Последваха поздрави на малчуганите от празничната сцена, а за първи път над сто малки коледари пяха „Ой, Коледо, мой Коледо!“ за благоденствието на казанлъчани.

В тържеството, което даде начало на Коледните и Новогодишни празници участваха момичета и момчета от всички детски градини и училища в града и създадоха хубаво настроение в навечерието на празничните дни. Много от тях отправиха красиви поздрави към своите съграждани от сцената с празнична програма „Коледни усмивки“.

Дядо Коледа пожела на хората да им бъде светло не само по украсените улици, но и в душата. Белобрадият старец нарече за мир, любов и спокойствие за всички!

Пресцентър на Община Казанлък

Как да поливате коледната звезда, за да ѝ се радвате по-дълго време – полезни съвети http://www.kazanlak.com/news-38781.html

Ползвайте чаша за шампанско и оставете пръстта да изсъхне

От много години коледните звезди са начело на списъка с най-популярните цъфтящи зимни стайни растения. Независимо дали се използват за оформяне на модерни, цветни аранжировки, или за класическа коледна украса, в последните седмици на годината те продават настроение и красят домовете ни. За да се радвате на растението възможно най-дълго, трябва да го държите на светло и топло място, защитено от течение, както и да спазвате шест основни съвета за поливане. Ето какво препоръчват експертите от Stars for Europe (SfE).

1. Използвайте вода със стайна температура
Поинсетията, както е другото название на коледната звезда, произхожда от тропическо Мексико, така че не обича студената вода, както и студения въздух. След като напълните съда, с който поливате, най-добре е да оставите водата да престои малко, докато достигне стайна температура.

2. Предпочитат меката вода
Коледните звезди не обичат твърда вода. Дъждовната вода е естествено мека (с ниско съдържание на минерали като варовик) и затова е идеална за растенията - можете да поставите съд на открито, когато вали и просто да съберете дъждовна вода, с която да поливате поинсетиите си. В региони с твърда питейна вода можете да намалите съдържанието на минерали, като преварите водата или като я оставите да престои един ден. По този начин се отлагат минералите, които правят водата твърда. Можете също така да смесите чешмяната с дестилирана вода или да използвате вода от кана с филтър.

3. Поливайте само когато почвата е изсъхнала
Поинсетиите понасят много по-добре краткотрайно засушаване, отколкото постоянно влажна почва. Затова ги поливайте само когато усещате почвата суха (поставете пръст и проверете дали е суха дори на дълбочина два сантиметра) или когато саксията стане необичайно лека при повдигане. Важно е обаче да не позволявате да изсъхне толкова много, че пръстта да се усеща прахообразна на пипане.

4. Поливайте редовно, но умерено - чашата за шампанско е идеална мярка
Почвата на поинсетията никога не трябва да е напълно напоена. По-добре е да се полива по-малко, но по-често, отколкото в големи количества. За стандартна по размер коледна звезда в саксия с диаметър около 13 см използвайте около 100 милилитра вода на поливане - приблизително толкова, колкото се побира в чаша за шампанско. От друга страна, мини поинсетия в саксия с диаметър 6 см например се нуждае само от половината от количестовото вода от малка чаша за шот. Добър ориентир за растенията със стандартен размер е да се поливат по този начин на всеки два до три дни, въпреки че минипоинсетиите може да се наложи да се поливат ежедневно поради малкия обем на почвата. Ако се държат в много топло помещение или в близост до отоплителен уред, може да се нуждаят и от по-често поливане.

5. Изхвърлете излишната вода
Около 15 минути след поливането излишната вода трябва да се отстрани от чинийката, в която се намира саксията, тъй като коледните звезди не понасят пренапояване. Можете също така да полеете растението от основата, като го оставите да пие от дъното. За целта налейте вода директно в чинийката или външната саксия, след това поставете саксията на поинсетията в нея и изчакайте около 15 минути, за да може почвата да я попие. Ако водата отива по-бързо нагоре, добавете още малко. Ако нивото на водата не се променя в продължение на няколко минути, това означава, че растението се е наситило и е време да изхвърлите излишната вода.

6. Потопете вместо да наливате
За тези, които не искат да се тревожат за редовното поливане, методът на потапянето е добра алтернатива. В този случай, когато растението е сухо, цялото кореново кълбо се потапя изцяло във вода със стайна температура за няколко минути. За да го направите, вземете растението в стандартната му саксия с дренажни отвори и го потопете в кофа или дълбока мивка с вода. Отгоре ще се издигнат мехурчета, което показва, че почвата абсорбира водата. Когато мехурчетата се забавят и спрат, това означава, че коледната звезда се е наситила. В този момент бързо повдигнете растението, оставете за кратко водата да изтече и след това го поставете обратно във външната му саксия или чинийка. Не забравяйте да отстраните излишната вода, която изтича след около 15 минути. При този метод ще трябва да поливате цветето само веднъж седмично, това е идеален вариант, ако например ще отсъствате от дома си за няколко дни.

Бузлуджа отваря врати за посетители от догодина http://www.kazanlak.com/news-38780.html

Днес паметникът „Бузлуджа“ отвори макар и за кратко вратите си за журналисти, дарители, представители на държавните институции и доброволци.

По време на събитието арх. Дора Иванова, разказа пред присъстващите за извършените до момента дейности по Монумента и предстоящите новости.

video::http://youtu.be/7JGb7o29mBM::video

Петър Бояджиев зам. областен управител на Стара Загора,  бе сред официалните гости на мероприятието. Той  отбеляза, че  благодарение на активната работа на  фондация „Проект Бузлуджа“ през годините, на 13 септември 2021 г. архитектурното чудо, получи статут на недвижима културна ценност.

„Дългият път, който съвместно извървяхме дава своите резултати и мисля, че тази добра инициатива ще се финализира успешно, за да може през 2023 г. всички туристи от България и света да могат да посетят това атрактивно място.“, каза Драгомир Петков заместник-кмет на Казанлък, който присъства на събитието.

Желаещите ще могат да посетят от следващата година и самата сграда, в която вече няма опасност от падащи предмети. Покривът е обезопасен, а във вътрешността има новоизградени дървени пътеки, по които безопасно и с парапети, посетителите ще могат да минават. Създаден е информационен павилион, от който хората ще имат възможността, да си купят билет, сувенир, да научат повече за самата сградата, както и да видят детайлния макет на Бузлуджа. Ще бъде прожектирано и видео, което ще разказва цялата история на монумента и работите по опазването му. След това с екскурзовод хората ще могат да се качат и да направят обиколка в основната зала и в кулоарите, а за малки групи с по-специални турове ще могат да се разглеждат мозайките под изградените защитни навеси.

video::http://youtu.be/6Li6_o0S6E0::video

„Освен етап бе обезопасяването на сградата. Тази година завършихме етапа по стабилизирането на мозайките, с работите по куполната мозайка, която беше последната незащитена. Вече е изградена и конструкцията над нея от дървен материал, за да може да бъде запазена и тя през зимата.“, каза арх. Дора Иванова.

Тя допълни, че е важно зимния период да се използва за създаването на наратива, историята която ще се разказва в сградата от екскурзоводите. Работим с Община Казанлък, Областна управа Стара Загора и Министерство на културата за да може да се създаде система за управление на Монумента и за да може да има устойчивост на самата сграда и нейното развитие, коментира Иванова. По думите ѝ предстоят и следващите големи стъпки, които са свързани с покривната конструкция. „Нужно е финансиране за заданията и изчисленията, за да може в най-кратък срок да се пристъпи към следващия етап, а именно покриването на сградата.“, добави тя.

По време на събитието бяха връчени бяха специални бронзови ключове и грамоти на дарители участвали в самото начало на дейностите, преди да има нужното финансиране. „Благодарение на тях и техните дарения на стойност от 6000 лв. или 12 000 лв. успяхме да направим проект, както и следващата много важна стъпка за обследването на покривната конструкция“, добави арх.Иванова.

Наградени бяха: Иван Нешев и Исмаил Алимов; Милен Михайлов – регионален търговски директор на Баумит България; д-р Константин Йорданов Стоичков; Красимир Стоянов от HTI България, както и партньорите по проекта Бузлуджа Маргарита Павлова, Петър Тотев и д-р Иван Дошков, които бяха възпрепятствани и не можаха лично да получат отличията. В края на церемонията стана ясно, че е останал още един ключ, без име, който очаква новия си притежател.

Дора Иванова сподели, че макета на ключовете е бил изработен от студенти от Национала художествена академия, катедра Метал. За целта е бил обявен конкурс в академията, а комисия е избрала най-добрата статуетка, която да бъде специално произведена днешното награждаване.

„Тази кампания е ключова и вярваме, че във всеки един от нас е ключа и от нас зависи да променяме средата, да развиваме пространството и наистина да създаваме качество и за следващите поколения. Благодарна съм на Oбластна управа Стара Загора, която прегърна тази идея и съдейства по всякакъв начин тя да се случи, а вече са и налице резултатите, на парк-музей "Шипка-Бузлуджа", Община Казанлък, Министерството на културата, дарителите и приятели“, каза Дора Иванова.

Припомняме, че първия етап от проекта за монумента Бузлуджа включваше стабилизиране на мозайките, разположени на 1000 кв.м. Чрез голямо скеле и усърдна работа реставраторите успяха да спасят куполната мозайка, която се разпадаше. За да започнат самите дейности по сградата, екип от международни реставратори направи предварително проучване и анализ за нужните дейности. Вторият етап бе насочен към обезопасяването на сградата, беше изграден навес над мозайката, куполната мозайка покрита с дървена конструкция, а над нея поставена мембрана от хидроизолация предпазваща я от снега и дъждовете.  След това последваха  дейността по обезопасяването на покрива, почистване на всички пространства и изграждането посетителски пътеки.

Бузлуджа е най-известната и разпознаваема българска сграда в чужбина, посетители ѝ през 2021 г. са над 50 000, а броят им през 2022 г. продължава да се увеличава.

Гости на събитието бяха още членовете на настоятелството на фондация „Проект Бузлуджа" проф. Йорг Хаспел, председател на борда на Немската фондация за опазване на паметниците; арх. Греъм Бел, член на борда на Европа Ностра, директор на „Култура Тръст“ Великобритания и на „Унгарската фондация ренесанс“ и проф. Томас Данцл, ръководител на катедра Реставрация в Техническия университет в Мюнхен.

Марихуана и амфетамин откриха в дома на 37-годишен казанлъчанин http://www.kazanlak.com/news-38779.html

На 07.12.2022 г. в Полицията в Казанлък е започнато бързо производство по чл.354а, ал.3, т.1 от Наказателния кодекс срещу 37-годишен казанлъчанин, затова че на същата дата, в дома си, е държал високорискови наркотични вещества, за които изготвената експертиза показва, че са амфетамин с тегло 0,39 гр. и марихуана с тегло от 0.48 гр.

Мъжът  е задържан за срок до 24 часа.

Шофьор без колан предложи 30 лв. подкуп на полицаи в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-38778.html

На 7-и декември, в 03:00 часа, в гр.Казанлък, на бул."Александър Батенберг" полицейски екип спрял за проверка л.а."Фиат",  управляван от 35-годишен мъж. Установено било, че водачът е без поставен обезопасителен колан.

След като е бил уведомен, че ще му бъде съставен АУАН по ЗДВП, същият подхвърлил в полицейския автомобил една банкнота с номинал от 20 лева и една банкнота с номинал от 10 лева. Образувано е бързо производство по чл.304а, вр.чл.304, ал.1 от Наказателния кодекс.

Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа.

Efirbet отговаря: Все още ли Bet365 е фаворит сред залагащите в България http://www.kazanlak.com/news-38777.html

Сайтовете за онлайн залози непрестанно се увеличават, но новите конкуренти много трудно могат да попречат на доказаните портали. Бет365 е на пазара от 2004 година. Британската компания се слави като една от най-коректните и надеждните в бранша. Защо? В следващите редове ще разберете лежи ли на стари лаври или постоянно се стреми към подобрение и доколко все още „Бет-а“ е любим сайт у нас.

Изборът на букмейкър често се неглижира. Той обаче е много важен, защото отделните платформи биха паснали на потребители с различни стилове на игра. За вещо становище и анализ на всеки детайл по сайта ще научите повече от експертното мнение на Efirbet за Bet365, а така ще можете сами да прецените за себе си дали британското буки е точно за вас. В Ефирбет се предлагат нагледно плюсовете и минусите, които трябва да се вземат под внимание.

Любопитен факт е, че световноизвестната букмейкърска къща дълги години нямаше лиценз от НАП да извършва легална дейност в България. Дори тогава обаче хората намираха алтернативни методи да играят в Бет365 и това говори много за качеството на предлаганата услуга. Според данни на Google Trends за българския пазар единствено най-популярните у нас брандове Ефбет и Уинбет са по-търсени за 2022 година. Тези наши онлайн казина обаче са и многократно по-рекламирани в медийното пространство. Показателите на Бет365 са отлични. Той е търсен значително повече от всеки друг чужд бетинг сайт.

Според експертите именно този портал е най-силният, когато става въпрос за онлайн спортни залози. Двата споменати български бранда разчитат предимно на секциите си казино и казино на живо, докато „Бет-а“ се е концентрирал върху прогнозите. Предлага огромно разнообразие от селекции и пазари, които са без алтернатива. Слотове почти няма, като това определено не е основна цел за британската компания. Много пъти е било изтъквано мнението, че ако нейните създатели бяха решили, отдавна щяха да добавят стотици ротативки. За сметка на тях услуги като кеш аут в спорта са изпипани до съвършенство. Играчите твърдят, че Бет365 е от малкото сайтове, които предлагат наистина изгодни стойности при „затвори залог“. Друга любима функция е ранното изплащане. Чрез нея клиентът може да осребри фиша си при два гола аванс на неговия отбор и след това дори при изравняване на резултата талонът няма как да се превърне в губещ.

На фокус винаги е била и играта на живо. Именно Бет365 беше от първите сайтове, които преди години въведоха хилядите пазари за лайв залози, както и предаването на мачове в реално време. Единственото условие винаги е било да имате регистрация и положителен игрален баланс. Не на последно място – порталът е изключително надежден. Това е от най-важните аргументи на много дългогодишни клиенти. Техните лични данни се съхраняват отговорно. При възможно най-малкото съмнение за злоупотреба потребителите могат да се свържат с чата на живо или да потърсят друг контакт със служител на компанията. След получаването на лиценз от НАП вече сайтът е преведен и на български език, което е голям плюс и улеснява комуникацията.

Един от малкото минуси на онлайн букмейкърът е, че изисква незабавна верификация. Така или иначе обаче ще ви трябва да преминете през този процес при заявка за първо теглене на средства при всеки конкурент на Бет365. Също така е възможно някои потребители да бъдат лимитирани. Тук минусът обаче внезапно може да се превърне в плюс, защото при съмнение за проблемна игра и възможност за възникване на зависимости е много по-лоялно да ограничиш сметката на даден човек, отколкото да позволиш да се стигне до неприятни последици за него.

Творци от школа „Арт линия“ рeдят нова изложба в къща музей „Ненко Балкански“ http://www.kazanlak.com/news-38776.html

На 10-и декември от 15:00 часа в къща музей „Ненко Балкански“ ще бъде открита изложбата „През прозореца“, дело на младите творци от школа „Арт линия“. Тя е посветена на 115-ата годишнина от рождението на големия художник Ненко Балкански. Куратор на експоцията е Албена Димитрова. 

През 1937 година една творба на български художник печели златен медал на Световното изложение в Париж. Оценена е като изключително постижение в живописта. Награденият автор е Ненко Балкански, а картината е „През прозореца“.

За Кирил Кръстев Ненко Балкански е „ голямо творческо, културно и обществено присъствие“, а за публиката е „художникът на семплите неща“ и тяхното вътрешно богатство. Рисува пейзажи, натюрморти, портрети и интериори като често обединява всички тях в една картина. Чрез рамката на нарисуван прозорец.

Нарисуваният прозорец е феномен точно толкова, колкото фантазията позволи. Не просто, защото чрез него се сливат жанрове. Прозорецът е окото, чрез което се колекционират гледките, рамката, в която се заключват непримирими иначе неща. Екран на баналната ежедневност или древна „социална мрежа“. Прозорецът депоетизира въображението или умножава фантазиите на реалността. Размива понятието за „вън-вътре“ и „лично-общо“, създавайки нова убежна точка, която не се подчинява всякога на перспективата на гледащия. Прозорецът легализира един нов, собствен свят.

Ненко Балкански употребява този феномен също като Владимир Рилски, Кирил Цонев, Иван Ненов, Дечко Узунов и много други. Както го прави Атанас Далчев. Отвъд или през прозореца реалността е по – интензивна, по – жива, по – красива, по – страшна. Като емоцията на детска рисунка. Картината на Ненко Балкански е провокатор на свобода у всички в ателие Арт – Линия, защото през прозореца всичко е позволено.

В Къща музей „Ненко Балкански“ ще се открие изложба със същото име. Това е поредното събитие, което наред с изложбата „Преди рисунката“ показана в Българския културен център във Варшава от екипа на Художествена галерия – Казанлък ще отбележи специална годишнина. Преди 115 години именитият казанлъшки художник се ражда в този дом, където творците на школа Арт – Линия и екипа на Галерията ще ви очакват, за да погледнем заедно в изкуството чрез прозореца на вашето любопитство.

Изложбата ще остане в къща музей „Ненко Балкански“ до 20 януари 2023 г.

Коледа в клуб Хармония СПА - партита, подаръци и благородни каузи http://www.kazanlak.com/news-38775.html

В клуб Хармония СПА коледният сезон беше открит с елегантно парти „Коледа в стил Кралство Хармония“. Вино, хапки с коледен дизайн и много усмивки съпътстваха събитието, посветено на една от най-стойностните каузи на клуба - „Запазване и защита на Пчелното царство“.

През целия декември в клуб Хармония СПА всеки един от вас, закупил пчелен мед и/или клеева тинктура от Кралската квота за минимум 30 лв., ще получи два подаръка - коледен сувенир с късметче и полезен предмет за дома или трапезата от празничната елха! Продажбите са в полза на благородната кауза.

А на 16-и декември, петък, клубните членове ги очаква още едно парти с благотворителна цел!

 

Казанлък бе домакин на кръгла маса с розопроизводители и розопреработватели http://www.kazanlak.com/news-38774.html

Увеличават се компенсаторните плащания към биологичното производство на рози, отчитайки факта, че близо 60% от розите в България се отглеждат чрез биологични методи. Това каза заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на Кръгла маса – семинар с розопроизводители и розопреработватели в град Казанлък.

На срещата бе поставен акцент за възможностите за коопериране на малките производители и оптимизирането на производствените им разходи, с цел по-високи крайни цени на продукцията. Заместник-министър Джиков информира присъстващите за стартиралата информационна кампания във връзка с новите интервенции, схеми, мерки, достъп до финансов ресурс, екологични задължения, заложени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за новия програмен период.

Тема на разговорите бе Законът за маслодайната роза, като се очерта нуждата от изменения в нормативната база, така че да подпомага работата на бизнеса и да защитава националния интерес в сектора. „Промени са необходими, за да бъде приведена уредбата към актуалните норми, които да допринесат за устойчивото развитие на отрасъла. Розопроизводството е емблемата и визията на нашата държава, както и препитание на много хора в планинските и полупланинските райони“, каза Джиков.

Заместник-аграрният министър подчерта, че екипът на Министерството на земеделието си е поставил много амбициозни цели и работи за решаването на проблемите в сектора и намиране на решения, вследствие на кризата.

„Вярвам, че след нас работата ще продължи от редовен кабинет в интерес на стопаните, тъй като ние успяхме да извадим на светло истинските производители на защитените български сортове“, допълни Джиков.

Той каза още, че сред работните цели е и въвеждането на отделен митнически код за розата в ЕС и трети страни, необходим, за да се осветли подмяната на произхода на вносни продукти.

„Необходимо е да насочим усилия и върху допълнителния контрол на партидите, които се изнасят от страната. В момента имаме сертификати за качество на българската роза, които трябва да бъдат сложени на етикета. Така България и браншовите организации ще възстановят имиджа на продукта „Българско розово масло“, уточни заместник-министър Джиков.

Agro.bg

Осигурете си спокойствие и сигурност по празниците с T.F. Security http://www.kazanlak.com/news-38773.html

Зимата чуката на вратата ни. Предстоят едни от най-хубавите и уютни празници от година. Време на дълги почивки, прекарани с любимите хора в страна или чужбина. Споделено време на радост, веселие и приятни емоции.

За съжаление крадците нямат почивен ден, а празничните дни са едни от най-съблазнителните за тях. Те дебнат и изчакват подходящия момент, за да влязат във вашия дом и да задигнат вещи, бижута, инструменти, дрехи, необезпокоявани докато вие сте на гости при роднини или празнувате с приятели.

Прибирайки се вкъщи никой не би желал да открие дома си опустошен и разграбен, в следстивие на "неканените гости". А и хубавите празнични емоции бързо биват заменени с тъга, страх и безпокойство.

Ние от T.F. Security Казанлък можем да защитим вашият дом, вила, имот, собственост или имущество, за да се чувствате сигурни и спокойни по празниците, а и не само. Казват, че домът е нашата крепост - ние приемаме това съвсем буквално.

T.F. Security ви осигурява продажба, изграждане и поддръжка на видеонаблюдение! Ние сме професионалист в изграждането на мрежи от охранителни камери и системи за видеонаблюдение. Можем да доставим, монтираме и поддържаме изправността на охранителните Ви камери и да следим за Вас денонощно вашия дом, вила, офис или бизнес, чрез отдалечен достъп до вашите камери за видео наблюдение. Получавате достъп до камерите от всяка една точка на света.

Предлагаме Ви пълната гама от системи за сигурност, съчетани в 6 оптимални решения, проектирани съобразно специфичните потребности, изискванията и финансовите възможности на всеки един клиент.

Можем да ви осигурим сигурност и спокойствие и чрез сигнално охранителна и известителна техника – СОТ. T.F. Security предлага както жичен, така и безжичен СОТ, като използваме утвърдени в сферата марки като PARADOX, TELETEK и Ajax Sistems.

Нашите добре подготвени екипи са разположени на ключови места в град Казанлък иса  готови да реагират моментално на получен сигнал от паник бутон или от сигнално охранителната система.

Екипът ни работи за вас вече повече от 5 години. Служителите на T.F. Security са внимателно подбрани въз основа на техния опит, правоспособност, умения, професионализъм и поведение. Всички служители на T.F. Security са лицензирани и обучени да работят по най-новите стандарти за сигурност, с цел да се уверите, че вие и вашият имот получава отношението и вниманието което заслужава, на най-изгодните цени за района.

Безплатен оглед, консултация и изготвяне на проектно предложение, спрямо вашите изисквания. Цени без конкуренция!

T.F. Security
Казанлък, бул. княз Александър Батенберг №20
тел.: 0892 045 065

Бригаден генерал Деян Дешков застава начело на Сухопътните войски http://www.kazanlak.com/news-38772.html

Военнослужещи от Българската армия бяха удостоени на 7 декември, с висше военно звание с укази на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев.

Церемонията се проведе в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 в София и на нея присъстваха министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, съобщават от Министерството на отбраната. 

Държавният глава удостои с висше офицерско звание „генерал-лейтенант“ досегашния командир на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, който заема длъжността „заместник-началник на отбраната“.

Бригаден генерал Деян Дешков бе удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“, освободен от длъжността „командир на 61-а механизирана бригада“ и назначен за командир на Сухопътните войски.

Полковник Иван Иванов бе назначен на длъжността „заместник-началник на щаба по операциите“ в щаба на многонационалния корпус „Югоизток” в Сибиу, Румъния, и удостоен с висше военно звание „бригаден генерал“.

От името на удостоените с висше офицерско звание новоназначеният заместник-началник на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов изказа благодарност към военното и политическото ръководство за оказаното доверие.

„На новите длъжности ще работим за поддържането и развитието на способностите на Българската армия да изпълнява задачите си по трите мисии на Въоръжените сили“, заяви той. „Нашите основни задължения ще бъдат по продължаване, а в някои случаи и за ускоряване на модернизацията на Българската армия и поддържането на необходимото взаимодействие със съюзниците ни в НАТО“, категоричен бе генерал-лейтенант Попов.

Той отбеляза също, че рязката промяна в средата за сигурност е наложила формулирането на нови задачи към Въоръжените сили, но изискванията за това как трябва да служат не са променени. Новоназначеният заместник-началник на отбраната посочи, че ако те следват моралния закон и следят за дисциплината и реда, винаги ще управляват успеха. „Това е начинът, по който ние ще служим и това ще изискваме от нашите подчинени“, заключи генерал-лейтенант Попов.

На церемонията присъстваха още заместник-министрите на отбраната Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и генерал-лейтенант Цанко Стойков, командири на видовете въоръжени сили, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Владко Владов, висши офицери от Българската армия.

В Казанлък се проведе среща, насочена против насилието с участието на прокурори http://www.kazanlak.com/news-38771.html

Прокурори от Районна прокуратура-Стара Загора участваха в среща и дискусия с граждани, неправителствени организации и представители на полицията на тема „Мълчанието няма да те спаси“ и „Как да разпознаем насилника“, която се проведе в гр. Казанлък. Поводът е 16-те дни на активност срещу насилието, които започват ежегодно на 25 ноември – Международен за елиминиране на насилието срещу жените и приключват на 10 декември – Международен за правата на човека.

В срещата участваха Катя Добрева - прокурор, представители на Сдружението на жените в гр. Казанлък и полицейски служители. Гражданите, които присъстваха, се интересуваха къде и как могат да сигнализират и получат консултация за пострадал от домашно насилие. Прокурор Катя Добрева разяснени възможностите, които са предоставени по Закона за защита от домашно насилие и  институциите, към които може да се подаде сигнал за помощ и съдействие. Тя разказа за механизмите, по които работи Районна прокуратура-Стара Загора в случаи на осъществено домашно насилие и нарушаване на заповедта за защита.

„Когато жертви на такъв вид прояви са деца, то работата по досъдебните производства и преписки е приоритетната. Целта е събиране в най-кратък срок на данни и доказателства, необходими за изясняване в пълен обем на фактическата обстановка и събиране на доказателства, както и предприемане на мерки за закрила“, разказа Катя Добрева.

На гражданите бяха разяснени механизмите за търсене на защита и съдействие от полицията и прокуратурата чрез депозиране на жалба,  която се  докладва незабавно на дежурен прокурор. На дискусията беше обсъдена  необходимостта от законодателни промени,  както и възможността в гр. Казанлък да бъде открит Кризисен център за настаняване на жертви на домашно насилие и осигуряване на безплатни правни и психологически консултации за пострадалите.

Т MARKET отвори 3 нови обекта в един ден http://www.kazanlak.com/news-38770.html

Т MARKET oтвopи 3 нови обекта на 08.12.2022г. Общият брой на обектите на веригата вече е 111, разположени в 61 гpaда в цялата страна.

Новите локации са в гр. Твърдица, гр. Бургас и гр. Казанлък.

Магазинът в гр. Бургас е вторият T MARKET в града. Новата локация е в кв. Славейков, Бл.214. През лятото беше открит и първия T MARKET в гр. Бургас на адрес ул. Константин Величков №34 /на ъгъла с ул. Странджа №2/.
Магазинът в гр. Твърдица посреща своите нови клиенти на ул. Княз Борис I 54.

Новият обект в гр. Казанлък се намира на ул. Бачо Киро №4. Жителите на Казанлък ще се радват на втори T MARKET, като старата локация е добре известна за тях на бул. „Княз Александър Батенберг“ 217.

В деня на откриването на обектите компанията е предвидила различни подаръци и изненади за своите клиенти. Освен от множеството ежеседмични ценови намаления на стоки, посетителите ще имат възможност да правят още по-изгодни покупки с лоялната програма на T MARKET с карта „благодаря“. Също така всяка събота и неделя могат да се възползват от 25% отстъпка на определени групи продукти.

Лентата на новите обекти беше прерязана от Петър Павлов, CEO, Илия Белев, оперативен директор и член на Борда на директорите, Мартин Димитров, Директор „Покупки“ и член на Борда на директорите, Ивайло Тодоров, Финансов директор и Ивайло Георгиев, Търговски директор. На откриванията присъстваха официални гости и представители на Общините в знак на бъдещо партньорство. T MARKET, като социално отговорна компания, подкрепя различни каузи и инициативи на Общини, сдружения и организации.

„В началото на най-празничния месец от годината откриваме 3 нови обекта, с което ще направим празничния пазар на своите клиенти още по-конкурентен и приятен. С нашите изгодни цени и качествени стоки се надяваме да бъдем техния избор за практично пазаруване в града!“, заяви Петър Павлов, CEO на търговска верига T MARKET.

Новооткритите магазини ще предложат всичко необходимо за удобство на своите клиенти. Разнообразие от плодове и зеленчуци, прясно месо, сладкарски щанд, хлебен бар и още много хранителни продукти. Разполагат с топла витрина с обслужване с вкусна готвена храна: многобройни ястия и салати, приготвени в собствен цех под зоркото око на майстори-готвачи. За ценителите на био и органик храни е обособен специален БИО щанд.

Клиентите могат да избират сред широка гама от български и вносен алкохол и безалкохолни напитки. В сектора с нехранителни продукти могат да бъдат открити козметика и битова химия, разнообразие от стоки за дома и бита, тематични подаръци за малки и големи.

За удобство на клиентите работното време на обектите е всеки ден от 08:00 до 22:00.

Очакваме ви!

За T MARKET

T MARKET е част от литовска компания MAXIMA GRUPE, лидер в търговията с бързооборотни стоки в Прибалтика и значително присъствие в Полша. Присъства на българския пазар от 2005 г., като за 17 години успя да се превърне в една от водещите вериги за хранителни стоки в България. Всяка година мрежата от магазини на компанията интензивно се разраства. Към момента за компанията работят над 2 300 служители, превръщайки T MARKET в един от големите работодатели в България.

Верижна катастрофа с патрулка блокира Подбалканския път рано тази сутрин http://www.kazanlak.com/news-38769.html

Днес, 8-и декември, около 04.00 часа сутринта верижна катастрофа блокира движението за часове на Подбалканския път, край Гурково. По дани на ОД на МВР – Стара Загора катастрофата е станала между лек автомобил "Субару", управляван от 33-годишен мъж, престояващ патрулен автомобил с включена светлинна сигнализация и стоящ на пътното платно товарен автомобил.

Полицейският автомобил е бил там във връзка с организация на движението, заради катастрофа между два камиона по Прохода на Републиката.

Леко е пострадал водачът на Субарото, получил медицинска помощ на място и е освободен, без опасност за живота. Водачът на лекия автомобил и полицейските служители, ползващи патрулния автомобил, са тествани за употреба на алкохол, отчетен е отрицателен резултат.

Местопроизшествието е посетено и обслужено от служители на Районно управление - Казанлък.

снимки: БГНЕС

Военни духови оркестри подготвят празничен концерт в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-38768.html

Идният понеделник /12 декември/ на площад „Севтополис“, от 16:30 часа ще се състои празничен концерт на Военните духови оркестри към 61 Стрямска механизирана бригада с диригент Капитан Йордан Илиев и Втора Тунджанска механизирана бригада с диригент Капитан Цветомир Василев.

По време на концерта, за казанлъчани и гостите на града ще бъдат изпълнени: Марш „Велик е нашият войник“, Марш „Родина“, Уветюра от операта „Кармен“, “The final countdown”, “Heal the world”, “Нощувка в Риц“, „Holiday in Rio”, “All I want for chistmas is you”, “Радецки марш“, „Хоп-троп“, „Игривата циганка“, „Дунавско хоро“ и други.

Концертната програма ще продължи с изпълнения и на 13 декември в град Стара Загора от 12:30 часа на сцената пред Общината.

Със 741 648 лв. Община Казанлък е подпомогнала здравните заведения през годината http://www.kazanlak.com/news-38767.html

456 964 ЛВ. ЗА МБАЛ „Д-Р ХРИСТО СТАМБОЛСКИ“ И 284 684 ЛВ. ЗА ДКЦ „РАЙОННА ПОЛИКЛИНИКА“ КАЗАНЛЪК Е ДАЛА ОБЩИНА КАЗАНЛЪК ПРЕЗ 2022 Г.

Още през първата половина на годината МБАЛ Д-р Христо Стамболски“ ЕООД закупи оборудване за ОАИЛ със средства, предвидени в бюджета на Община Казанлък: респиратор на стойност 28 890 лв., 10 броя инфузионни помпи на стойност 13 000 лв. Отделно, казанлъшката болница получи от Общината  5 074 лв. за изграждане на вътрешна инсталация за медицински газове във Вътрешно отделение, Неврологично отделение и ОАИЛ.

Вложени са средства в размер на 290 000 лв. за МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“ – 250 000 лв. за ремонт на отделението по Хирургия и 40 000 лв. за закупуване на скъпоструващи медикаменти, защитни облекла, дезинфектанти, зареждане на кислород и други за превеждане на болницата в готовност за посрещане на нова Ковид вълна през есенните месеци.

През 2022 г. Община Казанлък за седма поредна година подпомага лекари – специализанти и специалисти по здравни грижи (медицински сестри и акушерки ) в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ ЕООД, гр. Казанлък. Фондът за подпомагане е в размер на 30 000 лв. От максималната сума за един лекар специализант ( в размер на 3000 лв.) и един специалист по здравни грижи ( в размер на 2000 лв.) се възползваха шест лекари в следните медицински области: „Нервни болести“, „Педиатрия“, „Акушерство и гинекология“, „Образна диагностика“ и „Кардиология“ и на втори етап – един лекар специализант със специалност „Гастроентерология“ – в размер на 3000 лв. Подпомагането на лекари – специализанти и специалисти по здравни грижи в развитие на техния потенциал е с цел повишаване на конкурентността, достъпността и ефективността на предоставяните услуги от болничното заведение.

Община Казанлък е осигурила храна на персонала, работещ в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ ЕООД - гр. Казанлък по време на пандемичните месеци в размер на 30 213,89 лв.

60 000 лв. бяха вложени в асфалтиране на паркинга пред казанлъшката болница.

Други 60 000 лв. бяха отпуснати за закупуване на Ехограф за АГ кабинет и DR за рентгеново отделение на ДКЦ „Районна поликлиника“ Казанлък ЕООД.  Закупен бе нов рентгенов апарат на стойност 64 157 лв.

През миналата година бе изпълнен изпълнен проектът "Внедряване на мерки за енергийна ефективност на ДКЦ Районна поликлиника, гр. Казанлък" с финансовата подкрепа на Национален доверителен екофонд по Инвестиционна програма за климата. Общата стойност на проекта възлезе на 804 008.41 лв., от които близо 120 000 лв. съфинансира от общинския бюджет, като 65 000 лв от общото съфинансиране бе насочено за вътрешен ремонт на помещенията. Тази година Община Казанлък направи капиталови трансфери в размер на 80 000 лв. за изграждане на товаро-пътнически асансьор в „ДКЦ Поликлиника“ - гр. Казанлък. На 01.09.2022г. бе открита  строителната  площадка. С въвеждането на новото съоръжение в експлоатация качеството на обслужване на пациентите значително ще се подобри, защото с него всеки етаж от сградата ще бъде достъпен с носилка. Това не само ще съкрати времето за реакция, но значително подобрява и достъпа до кабинетите. Асансьорната кула ще бъде със застроена площ 14 кв. м. и разгърната застроена площ 55 кв. м. Тя ще бъде изградена към западната фасада на поликлиниката, до паркинга. Срокът за изграждането й е до края на календарната 2022 г.
За обновяване на паркинга пред поликлиниката бяха заплатени 32 000 лв.

Пресцентър на Община Казанлък 

Етносите в Казанлък – българският е около 86%, следва го турският, а трети е ромският http://www.kazanlak.com/news-38766.html

Етническата група представлява общност от лица, близки по произход, бит, култура и език.

Тенденциите в демографските процеси, обуславящи измененията в броя и структурите на населението, се отразяват върху всички етнически групи в страната. В резултат на това намалява абсолютният брой на населението и на трите основни етнически групи, както и не настъпват съществени изменения в етническата структура между последните две преброявания.

Към 7 септември 2021 г. в област Стара Загора българската етническа група обхваща 239 770, или 87.0% от лицата, отговорили на въпроса за етническа принадлежност. В сравнение с 2011 г. делът на тази група се увеличава с 0.8 процентни пункта. 

Към ромската етническа група са се самоопределили 18 158, или 6.6% от отговорилите лица. Относителният дял на населението от тази етническа група намалява с 1.2 процентни пункта в сравнение с 2011 година.

Към третия по численост турски етнос са се самоопределили 12 170, или 4.4% от отговорилите лица. Относителният им дял намалява с 0.5 процентни пункта в сравнение с 2011 година.

Към други етнически групи са се самоопределили 2 465 души, или 0.9%.

Лицата, които са посочили, че не могат да се самоопределят, са 816 (0.3%). Отговор „Не желая да отговоря“ са отбелязали 2 113, или 0.8% от отговорилите лица.

Териториално разпределение по етническо самоопределение

Към 7 септември 2021 г. във всички общини на област Стара Загора преобладава населението от българската етническа общност. Най-висок е относителният му дял в общините Раднево (93.8%), Опан (93.4%) и Стара Загора (93.1%). С най-нисък дял на населението от българската етническа група сред всички единадесет общини на областта са Павел баня (50.8%) и Мъглиж (60.3%).

Структура на населението в област Стара Загора по етническа принадлежност и общини към 7 септември 2021 г.

В осем общини населението от ромската етническа общност е втората по численост група. Най-голям е делът на самоопределилите се като роми в общините Мъглиж - 34.1%, Братя Даскалови - 17.8% и

Павел баня - 12.2%. С най-нисък дял са общините Опан - 3.7% и Раднево - 3.8%.

В пет общини относителният дял на населението, самоопределило се към турската етническа група, е по-висок от този за областта (4.4%). Най-висок е той в общините Павел баня - 34.3% и Николаево - 19.8%, а най-нисък в община Опан - 0.4%.

С течение на времето населението с българско етническо самоопределение се е урбанизирало значително повече в сравнение с другите две етнически групи. Към 7 септември 2021 г. в градовете на област Стара Загора живеят 75.2% от българския, 36.5% от турския и 38.8% от ромския етнос.

Възраст и етнос

Характерният за последните десетилетия процес на застаряване на населението засяга в най-голяма степен лицата от българската етническа общност. В област Стара Загора при тази група делът на населението на 65 и повече навършени години е - 26.4%, при 14.9% и 6.6% съответно за турската и ромската етническа група.

Сред трите основни етнически общности най-висок е делът на младото население (0 - 14 навършени години) при ромите - 27.7% от самоопределилите се към този етнос. По-малък е делът на младите при турската етническа група (19.8%) и най-нисък е този дял при българската общност - 11.6%.

Възрастова структура на населението в област Стара Загора по етнически групи към 7 септември 2021 г.

Национален статистически институт

Показват част намерените артефакти при разкопките на крепостта “Асара“ край Николаево http://www.kazanlak.com/news-38764.html

На 8-ми декември /четвъртък/ в 13:00 часа, в сградата на Народно читалище "Васил Левски 1923"гр.Николаево, ще се състои среща-разговор с археолога асистент Пламен Дойчев от НАИМ при БАН – филиал Велико Търново, за проведените разкопки на крепостта "Асара", съобщава Община Николаево.

По време на събитието ще бъдат показани и част от намерените при разкопките артефакти. Гост на срещата се очаква да бъде и Момчил Маринов –Директор на Исторически музей „Искра“ в Казанлък.

В средата на месец октомври т.г. официално бе дадено началото на археологическото проучване на обекта "Късноантична и средновековна крепост в м. Асара" в землището на гр. Николаево. Предвидено бе разкопките да се осъществят в рамките на месец под вещото ръководство на научния ръководител Пламен Дойчев - асистент в НАИМ-БАН, филиал Велико Търново, и зам.-ръководителя на проучването Кристиян Желязков - уредник отдел "Средновековие" в ИМ „Искра“-Казанлък.

Крепостта Асара е ранно-византийска крепост, разположена северно от град Николаево, на хълм със същото име (Асара). Крепостта  е била със отлично стратегическо разположение, като от нея е имало отлична видимост във всички посоки. Основната й задача е била да охранява прохода "Хаинбоаз".

При извършваните археологически разкопки в региона са открити следи от каменни сгради, средновековни оръжия, съдове и украшения и керамични елементи от различни епохи - от ХІІ-ІХ век пр.Хр. ( ранножелязната епоха), от ІІ-ІV век, от V-VІ век, ХІ-ХІІ век и ХІІІ-ХІV век. На източния склон на хълма "Асара" са открити и основите на църква.

Заповядайте този петък да запалим коледните светлини в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-38763.html

Очакваме малки и големи приятели на Дядо Коледа този петък на 09.12.2022 г. от 16,30 ч. на централния площад „Севтополис“, за да дадем начало на коледните забавления и да запалим празничните светлини в Казанлък!

Да посрещнем с аплодисменти празничното шествие на стотици казанлъшки деца! Те ще дефилират по централните улици в карнавална премяна, за да ни поздравят на празничната сцена! Момичета и момчета от казанлъшки детски градини и училища и техни преподаватели ще съживят приказни герои и ще влязат в необичайни роли.

Преди тържественото запалване на Коледните светлини между 16:00 часа и 17:00 часа празничното шествие ще премине по следния маршрут:

- от кръстовището на ул. „Христо Ботев“ и бул. “23 Пехотен Шипченски полк“

- покрай кръговото кръстовище на ул. „Бачо Киро“

- по бул. Розова долина“

- до площад „Севтополис“

За безопасното преминаване на колоните с деца по упоменатия маршрут за един час движението на МПС-та в посочените участъци ще бъде спряно.

Очаквайте Белобрадия старец с цялата му свита, които с много изненади и забавления ще предизвикат „Коледни усмивки“!

Да посрещнем новогодишното настроение в Казанлък заедно!

Пресцентър на Община Казанлък

Рисково изпреварване на автобус, превозващ деца, принуди патрулка с включени светлини да отбие http://www.kazanlak.com/news-38761.html

Шофьор на автобус, превозващ деца, отнесе глоба, заради рисково изпреварване на камион, при движеща се насреща полицейска патрулка с включени светлини. За да избегнат удара, на полицаите  се наложило да спрат патрулния автомобил.

Случката се разиграла на 30 април тази година, в 16.05 часа, когато на Подбалканския път, в участъка от Казанлък към Мъглиж, Н.Ч. - водач на автобус „Сетра“, собственост на „К.“ ООД, се движил в посока изток-запад. Автобусът предприел изпреварване на влекач с ремарке при разрешена пътна маркировка, като не се е убедил, че има достатъчно време, създавал опасност за движещия се насреща патрулен автомобил на Полицията „Киа”.

Патрулката се движила в посока запад-изток, към Община Николаево, с включени светлинни сигнали, поради посещение по сигнал. След като видели движещия се срещу тях автобус, служителите на реда подали сигнал с къси и дълги светлини, но Н.Ч. не се отказал от изпреварването и принудил патрулния автомобил да спре.

Шофьорът на автобуса обжалва наказателното постановление на РУ-Казанлък за глоба в размер 150 лв., но съда приема жалбата като неоснователна.
Районен съд Казанлък констатира, че изпреварването, предприето от Н.Ч. е създало предпоставка за ПТП, но не е било предприето в условията на ограничена видимост, а по-скоро се касае за погрешна преценка на шофьора, че има свободен път на разстояние, достатъчно за изпреварване.

Нарушението не представлява маловажен случай, защото той е превозвал деца, а при приближаване на МПС със специален режим на движение, водачите не само не следва да предприемат изпреварване, но и да освободят достатъчно място на пътното платно и при необходимост да спрат

На 29 ноември, Пети наказателен състав на Районен съд Казанлък взе решение да накаже шофьора на автобуса за предпоставка за ПТП с глоба от 150 лв. Той трябва да поеме и разноските по делото, които са на стойност от 80 лв.

Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от съобщението пред Административен съд - Стара Загора.

Платформата „Събота в галерията“ се завръща след едномесечно прекъсване http://www.kazanlak.com/news-38760.html

След едномесечно прекъсване тази събота /10-декември/ платформата „Събота в галерията“ се завърща с лекция посветена на проекта „125 години от рождението на Иван Милев“ и реализираната във Виена първа самостоятелна изложба на художника, изложба, която може да бъде разгледана там до 5 януари 2023 г.

"Ще ви разкажем интересни технически подробности около трансфера на творбите, за концепцията на експозицията, за нейния монтаж и разбира се за контекста, в който тя се явява в австрийската столица. Основният акцент в лекцията ни обаче ще бъде самият Иван Милев и всички разкрити факти, свързани с неговото посещение във Виена през 1925 г. Едно пътуване назад във времето към епохата на автора и неговите вълнения от срещата с Другите и тяхната култура.", споделя екипа на галерията.

Желаещите да посетят събтието могат да заповядат в 13:30 часа в Къща музей „Ненко Балкански“, където в 15:00 часа, непосредствено след лекцията ще  бъде открита изложбата „През прозорецът“.

Купонджия мина с кола през крака на пешеходец http://www.kazanlak.com/news-38759.html

Случаят се разиграва миналата година, малко преди коледните празници на 19.12.2021 г. в гр. Николаево, пред местен бар. Тогава К. А. А. водач на лек автомобил „БМВ Х5“ потеглил в посока север-юг и не се е съобразил с пешеходеца П. П., в следствие на което шофьора минал със задната лява гума на автомобила през десния крак на П. П.

От направеното разследване станало ясно, че водачът не е изпълнил задължението си като участник в ПТП и го напуснал, след което бил открит на адрес в Николаево. Свидетели на случката били Г. Г. и П. П.

От показанията на пострадалия П. се установило, че пред заведението е видял К. А. А. много пиян, предложил му е да го закара през отворената му врата, но той дал газ на джипа, прещипал му пръста с вратата и минал през крака му. 

К. А. А. бил разбрал за произшествието след подаване на сигнала. Но от показанията на свидетеля Г. се установило, че когато свидетеля П. е бил настъпен, той е ударил стъклото или ламарината на колата, но водачът не бил реагирал. Шофьорът посочил, че е усетил силни удари по колата.

Районен съд – Казанлък реши на 28.11.2022 г. К. А. А. да плати глоба в размер на 200 лв., както и  разходите по делото в размер на 80 лв. Освен това същият е бил лишен да управлява МПС за срок от един месец.

Украйна, “Ергенът“ и Световното по футбол сме търсили най-много в гугъл през тази година http://www.kazanlak.com/news-38758.html

Глобални събития, локална политика, филмови заглавия - какво интересуваше българина през 2022 

• Излезе годишната подредба на най-търсените думи в Google
• Путин оглавява списъка за търсени личности от България
• Колко струват грам злато и турска лира са сред често срещаните въпроси

И 2022 година измина под знака на коронавируса, а неговите превъплъщения продължаваха да ни тормозят. Вероятно затова сред най-честите търсения попадат: „колко струва антигенен тест“, „как да проверя дали съм под карантина“ и „омикрон симптоми“. Въпреки това тема номер едно за отминаващата година, според търсените в Google термини, безспорно е войната в Украйна. Термини като „Украйна“, „Русия“, и „Путин“ са в списъка с търсения от България, а самият Владимир Путин е и най-търсената личност за последните 12 месеца. Едва след него се нареждат местни фигури от новините като Лена Бориславова, Симона Радева, Кирил Петков, Вежди Рашидов, Слави Панайотов, а големият тенисист Джокович е едва на девето място.

Дали заради инфлацията, или ръста в електронната търговия - българите все по-често търсят цените на различни продукти онлайн, а запитванията са повече от интересни. От стандартни въпроси като „колко струва грам злато“ или „колко струва антигенен тест“ до изненадващи нови търсения като цената на щраусово яйце, на една крава или ремонт на банята.

Както обикновено, основни спортни събития намират място в списъка. Тази година славата не подмина Катар, който е домакин на Световното първенство по футбол. Малката държава може би не е толкова позната за българите и затова Катар влиза на 7-мо място в най-търсени термини.

Традиционно силен е интересът на нашенеца към четенето и готвенето. От литературата най-любопитни за читателите са книги за самоусъвършенстване и психологическа помощ, редом до нашумелите заглавия, но на трапезата, както обикновено, се придържаме към класиката – шкембето, лютеницата и мусаката отново отбелязват силно присъствие.

Тази година впечатление правят и филмовите заглавия, сред които са и два нашумели български филма от 2022 г. - „Петя на моята Петя“ и „В сърцето на машината“, както и тези на сериали от стрийминг платформите, като класацията там се оглавява от „Странни неща“ (Stranger Things), но място намира и новият хитов сериал „Домът на дракона“ (House of the Dragon).

Списъци по категории можете да видите по-долу:

Общи търсения

1. Украйна
2. Ергенът
3. Световно първенство по футбол
4. Избори 2022
5. Владимир Путин
6. Кралица Елизабет
7. Катар
8. Омикрон симптоми
9. Лена Бориславова
10. Маймунска шарка

Личности

1. Владимир Путин
2. Лена Бориславова
3. Симона Радева
4. Ален Делон
5. Кирил Петков
6. Вежди Рашидов
7. Слави Панайотов
8. Диана Габровска
9. Новак Джокович
10. Александра Тюркмен

Филми

1. Пурпурни сърца
2. 365 дни: Този ден
3. Петя на моята Петя
4. Бай Иван: Филмът
5. Uncharted: Извън картата
6. Черният Адам
7. Тор: Любов и гръмотевици
8. Не поглеждай нагоре
9. Миньоните 2
10. В сърцето на машината

Книги

1. Глина
2. Готов за победа
3. Златно сърце
4. Корона от тръни
5. Където пеят раците
6. Време разделно
7. Лятото, в което станах красива
8. Стани богат книга
9. Иван Костов книга
10. Актив ситинг книга

Как...

1. как се гласува с машина
2. как да разбера колко ми е пенсията
3. как се пише реферат
4. как протича омикрон
5. как да свалим температура
6. как да проверя дали ми е преведен болничния
7. как се сваля кръвно
8. как се пече козунак
9. как да се отървем от мравки
10. как да проверя дали съм под карантина

Колко струва...

1. колко струва 1 грам злато
2. колко струва щраусово яйце
3. колко струва антигенен тест
4. колко струва регистрация на кола
5. колко струва долара
6. колко струва смяна на лична карта
7. колко струва една крава
8. колко струва турската лира
9. колко струва един биткойн
10. колко струва ремонт на баня

Рецепти

1. гурменица рецепта
2. рецепта за лютеница
3. шкембе чорба рецепта
4. рецепта за мусака
5. пиле с ориз рецепта
6. содена питка рецепта
7. гьоза рецепта
8. гирос рецепта
9. кьопоолу рецепта на баба
10. пастицио рецепта

Сериали от стрийминг платформи

1. Странни неща
2. Еуфория
3. Домът на дракона
4. Игра на калмари
5. Лятото, в което станах красива

Български телевизионни сериали

1. Татковци
2. С река на сърцето
3. Лъжите в нас
4. Аз и моите жени
5. Полицаите от края на града

3 години изпитателен срок и 6 месеца затвор получи жена, обрала казанлъшки храм http://www.kazanlak.com/news-38757.html

Преди няколко месеца, в началото на септември, ви разказахме за 22-годишна жена, откраднала сумата от 700 лв. от църковен храм в Казанлък. Тя бе незабавно задържана, а прокуратурата ѝ повдигна обвинение.

Ф.Т. от Казанлък е извършила кражбата на 30 август от храм „Св. Йоан Предтеча” в Казанлък. В църковния храм се намирала служителка, която продавала свещи. Около 9.45 часа тя излязла от помещението и влязла в храма. През това време Ф.Й. проникнала в стаята и от метална кутия, която се намирала в чекмедже, отнела сумата от 700 лева.

Казанлъчанката е с чисто криминално минало, безработна и неграмотна. По време на делото тя върнала откраднатата сума.

На 6 декември пред Районен съд Казанлък 22-годишната казанлъчанка Ф. Т. се признала за виновна и се съгласила на споразумение, което ѝ определи наказание от шест месеца лишаване от свобода и поемане направените разноски по делото в размер от 100,15 лв. Съдът ѝ наложи изпитателен срок, като отложи наказанието за срок от три години.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

4 257 000 лв. са вложени в сферата на образованието през 2022 г. http://www.kazanlak.com/news-38756.html

4 257 000 лв. са вложени в сферата на образованието през годината в община Казанлък, става ясно от Отчета на Кмета Галина Стоянова. Средствата са осигурени от европейско, национално и местно финансиране. Създадени са нови класни стаи и занимални, усилено се работи по облагородяване на дворните пространства, след като сградите на образователната инфраструктура бяха основно ремонтирани през последните години. Изграждат се нови детски площадки, отговарящи на всички европейски изисквания. 289 000 лв. са вложени за ремонт на детските ясли в Казанлък. За тях беше обновено специализираното оборудване, закупени са 17 нови стерилизатори на обща стойност 46 000 лв.

През 2022 г. Община Казанлък е инвестирала близо половин милион лева от общинския бюджет в сферата на образованието. Сред по-големите изпълнени обекти е ремонтът на дворното пространство на ОУ „Никола Вапцаров“ и ПГ „Академик Петко Стайнов“ на стойност 170 000 лв. В ДГ№16 „Роза“ бяха изпълнени мерки за енергийна ефективност на стойност 210 000 лв. Вътрешният ремонт на сградата включва още поставяне ан ламиниран паркет и боядисване на две занимални. В централна сграда на ДГ № 18 „Пчелица“, гр. Казанлък, със средства от бюджета на община Казанлък се изграждат три изцяло нови детски площадки с нови съоръжения за игра, на стойност 66 000 лв. В други пет детски градини в Казанлък бяха изградени нови детски площадки за игра.

Община Казанлък инвестира в обновяване на инфраструктурата на общо четири филиала на детски градини по населени места с подобрения в материалната база.

В СУ „Екзарх Антим I“, гр. Казанлък, бе изграден модерен, изцяло нов оборудван и обзаведен STEM-център по природни науки, изследвания и иновации. Той бе официално открит на 15-и септември тази година. Финансирането е по Национална програма на Министерство на образованието и науката за изграждане на училищна СТЕМ среда. Инвестирани са 600 000 лв. за цялостното изграждане на Центъра, като 300 000 лв. са осигурени от МОН и 300 000 самофинансиране от училището. Изградени и обособени са още зони за провеждане на учебни занятия и спорт на открито във вътрешния двор на училището. Обособява се и музей по повод предстоящия юбилей на институцията.

През 2022 г. бюджетът за даровити деца по Общинската програма за закрила на детето (ОПЗД) бе увеличен до 36 000 лв. Завишеният бюджет е за нарастване на броя на едногодишните стипендии, които Общината традиционно предоставя на талантливи ученици от училищата, съгласно приетите правила и критерии. Със средствата по ОПЗД се подпомага също и участието на деца и ученици в състезания, фестивали, конкурси и др. на национално и международно ниво, за стимулиране на тяхната изява и развитие на талантите и способностите им.

За периода от м. октомври 2021 г. до м. септември 2022 г. бяха присъдени 7 едногодишни стипендии на ученици, получили призови места на национални и международни фестивали, конкурси, състезания и др., а през м. септември 2022 г. са одобрени нови 10 стипендианти в областите на науката, изкуството и спорта.

За трета поредна година Община Казанлък осигури средства за подпомагане на младите семейства чрез отпускане на еднократна финансова помощ за новородено под формата на ваучери. Финансовата помощ в размер на 500 лв. за едно дете се предоставя за осигуряване на пелени за еднократна употреба и детски храни. През отчетната година 237 семейства са получили ваучери на обща стойност 121 000 лв.

За труда на всички служители в детско и училищно здравеопазване бе постигнато увеличение на основните месечни заплати с 30 на сто.

Пресцентър на Община Казанлък 

Ученици от Казанлък и Ръжена взеха участие в работната сесия „Ненасилие - ключът е в нас!“ http://www.kazanlak.com/news-38755.html

Сдружение „Жените на Казанлък“, съвместно с Общинска библиотека “Искра“ Казанлък организираха работна сесия с ученици от VI б клас на ОУ “Георги Кирков“, с преподаватели Надежда Инджова и Ваня Пашова – зам. директор по учебната част. Темата  бе „Ненасилие - ключът е в нас!“. Със същото съдържание бе и посещението в ОбУ  „Св .Св. Кирил и Методий“, с. Ръжена с директор Албена Кръстева.

Как да се общува без агресия, как може да се реагира при проявено насилие, към кого да се обърнат децата за подкрепа и съдействие са част от темите, които учениците обсъдиха заедно с психолога Ралица Митева. Участниците разиграваха различни ситуации, които провокират агресия, като завършваха игрите с положителни емоции и очаквания.

Инициативите са част от 16 дневната кампания против насилието на „Жените на Казанлък“.

Как се ползва функцията BetYourWay в Betway http://www.kazanlak.com/news-38754.html

Бетуей е един от последните сайтове, които получиха лиценз от НАП за легална дейност на българския пазар. Компанията е световноизвестна и това е една от причините набързо тя да събере хиляди новорегистрирани родни играчи. В нея те виждат и редица чудесни възможности. В следващите редове ще разгледаме в детайли една от популярните функции за спортни залози – BetYourWay.

Преди всичко ще е добре да се запознаете какво представлява самият сайт. Изборът на букмейкър не бива да се подценява. Препоръчваме ви да изчетете независимо ревю за Betway, в което ясно са посочени плюсовете и минусите на бетинг портала. Самата регистрация става много бързо и лесно. Още с първите си стъпки в него ще откриете колко много възможности предлага букито за феновете на спортните залози. Те могат да открият наистина качествени услуги и такива, които са без алтернатива у нас. За самия BetYourWay преди всичко трябва да се отбележи, че в другите сайтове се нарича бет билдър.

Тук е представен като бонус оферта – по-скоро обаче е функция при спортните прогнози. Тя се предлага на предварително обявени от Бетуей предложения, а не на всички събития. Важи единствено за футбол. Чрез нея можете да създадете множествен залог (права колонка) от между две и десет селекции на един мач. По този начин вие увеличавате значително коефициента за него, а с това и потенциалната печалба.

Опцията е идеална за фенове, които са се специализирали върху дадено първенство или отбор. Те са запознати отлично  с него и характерните черти в стила му на игра. Чрез бет билдър не се изисква излишно разхвърляне в няколко мача, а може да бъде събран приличен коефициент и чрез концентрация върху едно събитие. Можете да откриете BetYourWay в менюто с промоции. След като си изберете мач, имате възможност да комбинирате до десет различни пазара на него, като краен резултат, брой голове, ъглови удари, картони и още. Могат да бъдат включвани както предварителни селекции, така и срещи на живо. Крайният залог се осчетоводява като спечелен, ако всички избрани прогнози бъдат познати.

Негативната страна е, че дори при само една сгрешена селекция целият залог ще бъде считан за загубен. Това е характерно за правата колонка. Все пак при нея се играе за многократно по-високи коефициенти от тези на сингъл предложенията и закономерно те се постигат по-трудно.

Благодарение на BetYourWay се дава голяма свобода на играчите. Вече не се изисква те да правят отделни фишове с ниски коефициенти, ако искат да заложат на различни сценарии в един и същи сблъсък. Това е популярна опция при всички букмейкъри, а предлаганите от британската бетинг компания ставки са отлични. За да се възползвате от предложението, трябва да сте пълнолетни и да имате игрален акаунт в Бетуей.

Не на последно място, чрез атрактивните си възможности за игра бетинг сайтът се утвърждава все повече на родната сцена. Анализаторите отчитат, че коефициентите в портала са една идея по-високи от тези при конкурентите. Предлагат се и завишени такива на избрани селекции. Чрез разгледания бонус и останалите такива пък се гарантира още по-запомнящо се изживяване за спортните фенове. Очакванията са Бетуей да отчете още по-сериозен интерес към себе си през 2023 година. Първите няколко месеца на букито у нас поставиха основни на дългогодишно влияние сред местните играчи. Ако и вие сте решили да се възползвате от изгодните му предложения, преди всичко не забравяйте да играете разумно и с мярка.

Обявиха конкурс за 225 войнишки длъжности в Сухопътни войски http://www.kazanlak.com/news-38753.html

Със заповед на командира на Сухопътните войски са обявени 225 вакантни войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, съобщават от Министерството на отбраната.

Конкурсите ще се проведат от 11 до 25 май 2023 г. и включват изпит по физическа подготовка, тест за проверка на общата култура на кандидатите и събеседване. При равен бал на по-предно място се класира кандидат, подписал договор за служба в доброволния резерв.

До 20 януари 2023 г. кандидатите подават необходимите документи чрез структурите на Централното военно окръжие.

Обявените длъжности са във формированията от Сухопътните войски както следва:

във военното формирование 52750 – София – 20 места;

в гарнизон Стара Загора – 25 места;

в гарнизон Ямбол – 55 места;

във военното формирование 52740 – Хасково – 15 места;

във военното формирование 38220 – Плевен – 5 места;

във военното формирование 34750 – Карлово – 80 места;

във военното формирование 28330 – Смолян – 15 места;

във военното формирование 42600 – Мусачево, 10 места;

Обявата за конкурса и приложенията към нея може да видите тук

Избрани творби от “Града на художниците“ гостуват в Министерството на външните работи http://www.kazanlak.com/news-38752.html

По покана на Държавния културен институт към министъра на външните работи в официалните пространства на Министерството на външните работи гостува отбрана колекция от Художествената галерия в Казанлък.

„По този начин изкуството ни става достояние до по-широк кръг публики – до политици, дипломати, гости на министерството.“ – това сподели директорът на ХГ Казанлък д-р Пламен Петров по време на официалната му визита в министерството, придружен от екип на ДКИ.

Като инструмент на външната политика културната дипломация следва да привлича промотирането на такива богати колекции, каквато е на Казанлъшката галерия, така се възпитава и естетика и  се гради художествена памет.

През 1901 г. в Казанлък е основан Музей за старини и изкуства, в който по инициатива на  художника и активен общественик Иван Енчев - Видю е образувана първата извънстолична художествена сбирка в България. Благодарение на неуморните усилия и настойчивите покани на Видю към свои колеги от Държавното рисувално училище (днес Национална художествена академия) в годините от 1902 до 1906-а в колекцията на институцията постъпват творби на скулпторите Жеко Спиридонов и Борис Шац, на живописците Георги Митов, Захари Желев, Борис  Михайлов и др. Навярно именно този факт допринася през първите десетилетия на ХХ век Казанлък да се обособи като „град на художници“. Тук са родени  много автори, някои от които оставят важни следи в историята на българското изобразително изкуство, като Петко Клисуров, Иван Милев, Иван Пенков, Дечко Узунов, Ненко Балкански, Васил Бараков, Мара Йосифова и др.

Плодотворен за развитието на художествената сбирка е периодът между 1930 и 1958 г., когато директор на Музея за старини и изкуства е художникът и писател  Димитър Чорбаджийски – Чудомир. С усета и личните си контакти с художниците на своето време, той обогатява колекцията с национално значими произведения.

От 1973 г. галерията е самостоятелен културен институт. През 1981 г. разполага постоянната си  експозиция в част от  новопостроената сграда на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ № 9, а следващите години отварят за посетители и двата филиала на галерията – Къща музей „Ненко Балкански“ и Къща музей „Дечко Узунов“. Освен постоянните експозиции, подредени в залите на галерията, в Къща музей „Ненко Балкански“ и Къща музей „Дечко Узунов“, екипът на институцията ежегодно организира множество временни изложби, които проследяват както историческото, така и съвременното развитие на пластическите изкуства в страната и в частност в Казанлък и региона.

В настоящата експозиция в Министерството на външните работи са представени творби на Христо Кутев (1869 – 1943), Дечко Узунов (1899 – 1986), Мара Йосифова (1905 – 1996), Константин Трингов (1907 – 1981), Ненко Балкански (1907 – 1977), Стоян Домусчиев (1935 – 2021), Георги Борисов – Лъва (1938 – 2015), Велемир Петров (1939 – 2013), Румен Петков (1955), Димитриос Пападакис (1956), Румен Нечев (1959), Дарина Янева (1965), Андрей Янев (1965).

Подбраната колекция от богатия фонд на галерията, в който се съхраняват почти 5000 произведения на живописта, графиката, скулптурата и декоративно-приложните изкуства на едни от най-именитите български художници ще остане в МВнР до края на 2024 година.

12 медала спечелиха учениците на ОУ “Св. Паисий Хилендарски“ от състезание за родолюбци http://www.kazanlak.com/news-38751.html

Отново златни, сребърни и бронзови отличия за учениците на ОУ "Св. Паисий Хилендарски" от първия кръг на Националното състезание за родолюбци "Моята родина". В надпреварата се включиха общо 1467 ученици, сред които 42 възпитаници на казанлъшкото училище, от втори до седми клас.

Общо 12 медала бяха завоювани - 4 златни, 2 сребърни и 6 бронзови. Ето и кои са медалистите:

 • Христиана Тихомирова Джигова от 2 а клас - златен медал
 • Константин Костов Петров от 2 а клас - златен медал
 • Емир Мухсин Юзтюрк от3 а клас - златен медал
 • Мартин Тодоров Катеров от 3 а клас - златен медал
 • Лъчезара Венциславова Милкова от 2 а клас - сребърен медал
 • Моника Енчев от 2 а клас - сребърен медал
 • Ева Ивелинова Василева от 2 а клас - бронзов медал
 • Атанас Станиславов Димитров от 3 а клас - бронзов медал
 • Судем Али Делиимам от 4 б клас - бронзов медал
 • Яни Георгиев Георгиев от 6 б клас - бронзов медал
 • Йоана Йовкова Ганчева от 6 в клас - бронзов медал
 • Росица Любомирова Шумарова от 7 б клас - бронзов медал

Поздравления и успех на следващия кръг от състезанието!