Kazanlak.Com Kazanlak.Com Copyright 2000-2010 Kazanlak.Com http://www.kazanlak.com/ bg 24 Ресторант МЕРИ организира традиционната Ловна вечер тази година на 9 февруари http://www.kazanlak.com/news-24990.html

Ловна вечер за най-запалените почитатели на дивеча организира по традиция през февруари един от най-старите и утвърдени ресторанти в Казанлък – ресторант „МЕРИ“.

Скъпи, верни любители на нашите Ловни вечери и вие, които ще бъдете наши гости за пръв път, за нас е удоволствие да ви поканим на

ЛОВНА ВЕЧЕР в ресторант „МЕРИ“
на 9 февруари, петък от 19.00 часа

Куверт - 35 лв.

Менюто ще бъде изненада за да поддържаме ловния ви нюх нащрек! Ще има много дивеч, деликатеси и мезета разбира се и задължителната традиционна дивечова Капама. Гарантирано ще си оближете пръстите, виното ще се лее с табиет. А настроението – повече от ясно – при Жеко в ресторант „Мери“ хубавите песни и кръшните  хора, модерната и традиционна музика ще са по ваш избор и от душа!


За резервации и записване телефони: 0878515755 и 0431 85881  или на място в ресторант „МЕРИ“, до входа на Капрони (Хидравлика).

Краен срок за резервации 5 февруари. Побързайте! Запазете си място на масата за пиршество на дивеча и хайдушките гозби – Ловна вечер в ресторант „Мери“ на 9 февруари от 19.00 часа!

Ресторант МЕРИ - вижте на картата

Само в New York Pub всеки петък и събота може да спечелите хубаво вино подарък от ресторанта http://www.kazanlak.com/news-24989.html

В месеца на хубавото вино, ресторант NEW YORK PUB, верен на традициите, на добрия вкус към виното и жестовете към своите клиенти и почитатели ви предлага приятна екстра към вашата вечеря - възможност да спечелите бутилка хубаво вино като подарък от заведението.

Всеки петък и всяка събота вечер ресторант NEW YORK PUB организира томбола за своите клиенти с награда бутилка хубаво вино.

Участвайте и спечелете - само в NEW YORK PUB!

Очакваме ви!

NEW YORK PUB

 

3-дневна грипна ваканция за учениците в община Казанлък от утре http://www.kazanlak.com/news-24988.html

От утре до края на работната седмица училищата в община Казанлък ще бъдат затворени за учебни занятия заради обявената грипна епидемия на територията на цялата област от РЗИ - Стара Загора и предписания към Регионално управление „Образование“.

Всички детски градини и ясли на територията на община Казанлък засега няма да спират работа, като ще продължи провеждането на задължителния ежедневен ефективен филтър с цел недопускане на болни деца в детските заведения при спазване на дезинфекциозен и противоепидемиологичен режим.

До прекратяване на грипната епидемия Община Казанлък ще преброява всеки ден децата в дневните детски ясли и детските градини и данните ще бъдат предоставяни на РЗИ – Стара Загора за реакция.

Учениците от всички училища на територията на общината трябва да се върнат в класните стаи идния понеделник, на 29-ти януари, т.г.

Пресцентър на община Казанлък

Практически обучения по дигитални умения за МСП в Регионалната библиотека в Стара Загора http://www.kazanlak.com/news-24987.html

 

Дигитален маркетинг, услуги в облак, защита на данните и безопасни онлайн транзакции

Фондация Глобални библиотеки – България (ФГББ) в партньорството със сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес” и Латвийска асоциация за информационни и комуникационни технологии (ЛИКТА) стартира изпълнението на проект: „Дигитални умения за малките и средни предприятия в България”.

Той е финансиран по процедура „Транснационални и дунавски партньорства за заетост и растеж“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 - 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Общата стойност на проекта възлиза на 168 393,58 лв. от които еропейското финансиране е  159 973.89 лева, а национално съфинансиране от държавния бюджет е в размер на 8 419.69 лева.

Общата цел на проекта е да се повишат възможностите за устойчива заетост и качеството на работната сила в българските малки и средни предприятия (МСП).

Ще осъществим трансфер на иновации и добри практики от опита на латвийския партньор. Те ще ни съдействат за проучването и адаптирането на иновативен модел за обучение по авангардни дигитални компетенции на заети в МСП в три български области. Чрез проекта ще утвърдим обществените библиотеки в областите Пловдив, Смолян и Стара Загора като центрове за придобиване на дигитални компетентности от заетите в МСП.

В тази връзка представители на библиотеките от тези три града, двама на ФГББ и двама на малкия бизнес посетихме ЛИКТА с цел да почерпим от знанията, опита и добрите практики на ЛИКТА, техните партньори от бизнеса, други организации и библиотечния сектор, в две направления:

1.     Развитие и прилагане на образователни модели за придобиване на съвременни цифрови умения от МСП.

2.     Развитие на партньорства на местно и национално ниво между различни заинтересовани страни за успешното прилагане на образователните модели. И за осигуряване на по-широк и равен достъп до тях за повече хора.

ЛИКТА е приключила един проект за дигитални обучения на МСП 2013-2016 с 3249 обучени заети лица, а от 2016 година много успешно управлява втори проект, като резултатите са впечатляващи, амбициите им са до 2020 година да бъдат обхванати над 1000 фирми в над 7000 обучения, 200 за месец. И сигурно ще го направят поради много причини.

Латвия е 19-а в Европейския съюз според DESI. Индексът за цифрова икономика и общество (DESI) измерва напредъка на страните от ЕС към цифровата икономика и общество. По този начин тя обединява набор от подходящи показатели за текущата европейска комбинация от цифрови политики. 1 – Свързване; 2 - Човешки капитал; 3 - Използване на интернет; 4 - Интеграция на цифровите технологии; 5 - Цифрови обществени услуги.

България е 27 – предпоследна. Това не е повод за гордост и изисква от правителството, софтуерни организации, бизнеса, образователни и обучителни центрове, а и от цялото общество програма и мерки за преодоляване на изоставането. Изпълнението на този проект е правилна стъпка в тази насока и е необходимо да получи подкрепа за разпостранение и мултиплициране на резултатите му.

ЛИКТА е създадена през 1998 г. и обединява над 100 организации на ИКТ индустрията, изследователски и образователни институции (около 20 университета и колежи), доставчици на цифрови услуги и други сдружения. ЛИКТА притежава статут на образователна институция и благотворителна организация. Координатор е на Коалицията за национални цифрови умения и работни места в Латвия от 2013 г. насам. Координатор е на кампаниите GOW, E-skills for Jobs в Латвия. Работи с над 30 регионални центрове за обучение в Латвия в различни области на цифровите умения като партньори и акредитирани центрове. От 2005 г. досега са разработени и приложени повече от 150 различни програми за обучение по цифрови умения, тестове и оценка на уменията за над 200 000 граждани в Латвия. Девизът на ЛИКТА е „ИКТ ЗА ПО-ДОБЪР ЖИВОТ“.

Във връзка с това и изпълнението на техния проект е подписан меморендум за партньорство с още много организации в Латвия.

"Невъзможно е да бъдете част от пазара на труда, ако не сте образовани в областта на ИКТ. Световната икономика се променя бързо. Старите традиционни икономически отрасли се заменят с нови, свързани с ИКТ и тяхното използване" - цитират президента си. Основната цел на меморандума за сътрудничество е да се засили развитието на латвийската ИКТ индустрия и нейният износ, да се използват възможностите, предоставени от тази индустрия за растежа на националната икономика на Латвия, както и да се постигне пълен потенциал на цифровото управление, в съответствие с изискванията на съвременното общество и икономика, и да се повиши конкурентоспособността на Латвия и нейната икономика.

Фондация „Глобални библиотеки - България” е приемник на целите и рeзултатите на Програма “Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки”, изпълнявана в България в периода 2009 – 2013 г., след предоставено финансиране от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ – САЩ. Тя е учредена през 2013 г. като неправителствена организация в обществена полза. В настоятелството влизат Министерство на културата, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Национален дарителски фонд „13 века България”, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация и Съюза на народните читалища.

Мисията на Фондация „Глобални Библиотеки – България” е да подпомага приобщаването на българските граждани към глобалното информационно общество, да повишава качеството им на живот и да насърчава гражданското участие. Целите на Фондацията са тясно свързани с ИКТ:

1. Да създава условия за свободен и равен достъп до информация, интернет и електронни услуги за гражданите.

2. Да насърчава информационната грамотност, ученето през целия живот, гражданското участие и социалното сближаване, местното и общностно развитие.

3. Да подпомага социалната интеграция на групите в неравностойно положение, равните възможности за образование и здравеопазване за всички граждани чрез подобряване на достъпа до информация.

Като наследници на проекта “Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки” (2008 – 2013), фондацията има опит с организиране на обучения – присъствени и дистанционни в компютърните зали в Регионалните библиотеки в Пловдив, Стара Загора и Смолян, както и в останалите регионални библиотеки в страната. 

Много общо има между двете организации. За това и като партньор, който вече е преминал изключително резултатно през отделните стъпки в своя проект, запознаването с опита на ЛИКТА беше от голямо значение. Ние се срещнахме с нашите домакини в иновационния център на Microsoft за Северна Европа и Националната библиотека на Латвия, партньори на ЛИКТА.

Домакините, в лицето на вицепрезидента на ЛИКТА и организатор на латвийския проект Мара Джейкъбсън, и Рита Карлсон, бяха изключително любезни и ни презентираха етапите по латвийския проект, запознаха ни с обучителните платформи и основните теми в организираните от тях обучения. Също така научихме много за библиотеките в Латвия, тяхната дейност и услуги, финансиране. Всъщност за успеваемостта на проекта и мултиплициране на резултатите от най-голямо значение е широкото партньорството и ангажираността на правителството и организации.

Обученията са основно практични и с тях се цели малкият бизнес, който няма достатъчен ресурс за дейности свързани с дигитален маркетинг и реклама, за организация на дейността с облачни технологии, защита и плащания, да получи необходимите знания и с това да оптимизира организацията си на работа, да подобри рекламата и представяне на бизнеса си, да засили защитата на данните и успешно да извършва онлайн транзакции. Нещо повече – възможност да увеличи предлаганите услуги, като включи и наученото в портфолиото си.

По проекта на ФГББ, в България пилотно ще бъдат обучени 30 представители на МСП. 10 от тях  са представители на МСП от област Стара Загора.

За целта ще се разработи иновативна образователна програма. Тя щя се основава на смесен подход на обучение: лице в лице в библиотеките, онлайн в модерна обучителна платформа, и практическо приложение на усвоените знания. Ще се осигури свободен достъп до ресурси, обучители, ментори и парнтьори в обществените бибилотеки. По този начин за първи път в България обществените библиотеки ще се превърнат в център за развитие на съвременни цифрови умения от заетите в МСП.

Учебната програма ще представи перспективите за развитие на производството и бизнеса в началото на Четвъртата индустриална революция, и свързаните с това промени в управленските и информационните системи с въвеждането на системи и устройства с изкуствен интелект, блокчейн технологиите и криптовалутите, мобилните разплащания. Ще осигури основни познания за цифровия маркетинг, за ползване на облачни услуги, за начините за защита на данните и осъществяване на безопасни онлайн транзакции, както и създаване на мрежа за сътрудничество.

Постигнатите резултати ще бъдат разпространени в мрежата на ФГББ, с над 980 обществени библиотеки страна, сред членовете на Съюз Произведено в България и всички заинтересовани страни.

Автори: Радостина Кацарова – обучител по дигитални компетенции, Стефан Димитров – координатор проект

За контакти и допълнителна информация:

Фондация „Глобални библиотеки – България“

Стефан Димитров, Координатор проект: 0892 219 367, s.dimitrov@glbulgaria.net

 

РЗИ обявява грипна епидемия в областта от утре http://www.kazanlak.com/news-24986.html

Въз основа на продължаващото интензивно увеличаване на заболелите от грип и остри респираторни заболявания през последните дни и запазващата се тенденция за достигане на епидемични стойности, както и доказаните положителни проби на грипни щамове от лица с вирусни инфекции, считано от 24 януари 2018 г. Регионална здравна инспекция - Стара Загора обявява грипна епидемия за област Стара Загора.
Най-висока заболяемост се регистрира сред възрастовите групи от 0 - 4 и 5 - 14 години.

С оглед прекъсване на епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничаване на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип сред учениците, Регионална здравна инспекция - Стара Загора предложи на Регионално управление на образованието – Стара Загора прекратяване на учебните занятия в област Стара Загора за периода 24 – 26 януари 2018 г.

Препоръчваме на:

- Лечебните заведения за болнична помощ:
- да преустановят свижданията.

- Лечебните заведения за извънболнична помощ - медицинските диагностично-консултативни центрове и центровете за спешна медицинска помощ:
- да разкрият при възможност грипни кабинети
- да преустановят работата на женските и детски консултации
- да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации
- да спрат профилактичната дейност.

С цел недопускане на усложнения на случаите на грип напомняме на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.

РЗИ - препоръчва на населението:
- ограничаване на социалните контакти
- болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение
- при наличие на симптоми на грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.

Това е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите, тъй като най-добрата предпазна мярка е ограничаване на контактите с болни хора, особено тези с хронични заболявания, бременни жени и деца.

РЗИ - Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания.


Д-р Златина Нанева
директор на РЗИ - Стара Загора

Алпинистът Боян Петров идва в Казанлък на 6 февруари http://www.kazanlak.com/news-24985.html

Боян Петров, стъпил на 8 от най-високите върхове на планетата, представя дебютната си книга "Първите седем" на 6 февруари в Художествена галерия - Казанлък, където ще го представи Марияна Сарачева, председател на Алпийски туристически клуб - Казанлък.

В книгата си алпинистът разказва в детайли за първите седем осемхилядника, които е покорил. Той пише за изпитанията, провалите и успехите, които съпътстват изкачването на върховете, които са го формирали и като катерач, и като лидер.

Боян Петров е изследовател-зоолог, височинен алпинист и мотивационен лектор. Завършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Екология“.

От 1998 г. насам работи в Националния природонаучен музей при БАН. Участвал е като експерт по прилепи, земноводни, влечуги и пещерна фауна в над 50 проекта за оценка на фаунистичното разнообразие в национални и природни паркове.

Като биоспелеолог е проникнал в над 450 пещери и пропасти в България, Албания, Гърция, Македония, Черна гора, Косово, Хърватска, Турция и Китай.
Открил е над 30 нови за науката вида животни, 10 от които са описани на негово име.

Автор е на десетки научни и научнопопулярни статии и експедиционни пътеписи. Боян е участвал в над 10 зоологични пътувания и 20 алпийски експедиции в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка.

Като алпинист е изкачил 22 върха с височина над 5000м. Всичките му изкачвания са реализирани без използване на кислородна маска и без помощта на височинни носачи. За достигане на Хималайската корона му остават да изкачи още 4 осемхилядника.

Носител е на редица високи отличия - три пъти (2014 г., 2015, 2016г.) е номиниран за „Спортист на годината“, три пъти е носител на Годишната награда на Българската федерация по катерене и алпинизъм (2014 г., 2015, 2017г.), получавал е още Награда за цялостен принос от Българския хелзинкски комитет (2016 г.), Награда за лидерство на Harvard Club of Bulgaria (2014 г.), медал „Алеко“ на Българския туристически съюз (2014 г.), „Спортен Икар“ за най-впечатляващо представяне (2014 г.), а през 2016г. е обявен за „Мъж на годината“.
 

Майстора и Кюстендилската школа гостуват в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-24984.html

След като се представи в галериите в Стара Загора през 2016 г. и в Габрово през 2017 г., Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора"- гр. Кюстендил гостува в нашия град с изложбата „Майстора и Кюстендилска изобразителна школа". Тя ще бъде открита в Художествена галерия – Казанлък на 25 януари 2018г. от 17:30 часа и ще остане в залата за временни изложби цял месец. 

Експозицията, която реди Галерията, включва 42 картини – 13 от Майстора и още картини от Мориц Бенционов, Борис Елисеев, Богомил Лазов, Стоян Венев, Асен Василев, Кирил Цонев, Любен Бояджиев, Никола Иванов и Николай Дюлгеров - художници, които носят със себе си част от художествените процеси в българското изкуство от онзи период и в голяма степен разширяват представата за изобразителното изкуство от 20-те, 30-те и 40-те години. Гостуващата изложба е част от програмата за размяна на експозиции между галериите.

От началото на XX в. до днес Кюстендилската изобразителна школа наброява близо 200 автори, чието изкуство е близко по дух и с обща идейно-пластична насоченост. Началото поставя през 1924 г. Владимир Димитров – Майстора, когато се установява в с. Шишковци и около него спонтанно и естествено се обособява група от също така вдъхновени художници. Около Майстора се сплотяват всички кюстендилски творци. Те често му гостуват, работят заедно, беседват, учат се от него. По този начин въз основа на общи идейни и творчески принципи с тези на Майстора, без художниците да губят своята индивидуалност, израстват значими творци, които заедно с други наши художници определят националните измерения на изобразителното ни изкуство. По инициатива на Кирил Цонев през 1930 г. се създава Дружество на кюстендилските художници. Укрепена вече и организационно, тази група става известна в страната със свой творчески облик, а Кюстендил - като Град на художници.

Експозицията „Майстора и Кюстендилска изобразителна школа" включва както емблематични, така и по-рядко показвани творби на Майстора, произведения на поколението художници, издигнали родната ни култура до най-добрите световни образци.

 

Художествена галерия - Казанлък

Доайен на родната фотография празнува 90 години с изложба в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-24983.html

90-годишния си рожден ден ще отпразнува с изложба в Казанлък почетният член на Българския фото-клуб, инж. Константин Кафтанджиев. Доайенът – майстор на обектива ще дойде от София лично в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, където ще се открие празничната експозиция навръх рождения си ден – 24-и януари, сряда от 17:30 часа.

Повече от 30 фотографии, дело на Кафтанджиев ще нареди казанлъшкият музей за изложбата. Черно-бели портрети, пейзажи, репортажни снимки и художествена фотография, ще видят посетителите на музея в залата за временни експозиции.

Инженер Кафтанджиев посвещава много години от живота си на делото на Българския фото-клуб. Заради активната си дейност, той е удостоен със званието „Почетен член на БФК“. 35 години е избиран в Управителния съвет на БФК, 20 от които ръководи организацията като неин председател. Заместник на председателя на БФК, Кафтанджиев е в продължение на общо три години, избиран е още за секретар, домакин и касиер. В Клуба, инж.Кафтанджиев е въведен през 1960 г. от Симеон Симеонов. Още през 1964 – 1965 г. става секретар на БФК.  

Ръководството на клуба е в неговите ръце от 1970-а до 1990-а година. На практика, Кафтанджиев е сърцето на организацията на цялата клубна дейност на БФК – организира 11 общофотоклубни изложби, сред които – запомнящи се инициативи като експозицията по повод 1300-годишнината на българската държава - през 1981 г. и  изложбата за 80-та годишнина на БФК през 2000 г. Носител е на три златни и един сребърен медал от Националните фестивали на художествената самодейност в периода 1969-1988 г.

Авторът, който на 24-и януари се представя в казанлъшкия Музей на фотографията, има 21 награди от общо 31 изложби в периода до 2008 г. Неговата творческа биография включва десетки участия в конкурси, пленери, биеналета и фестивали. По повод своята 75-а годишнина, Кафтанджиев прави през 2003 г., авторска фотоизложба.

Фотографиите, които ще са обединени под името на изложбата „90 години Константин Кафтанджиев“, са работени назад в годините на неговото богато творчество.

Публиката на музея ще може да ги види в експозицията до 4-и февруари тази година. 

 

ПЦ „Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства“ - Казанлък

Сюзън и Сабел Гератлиеви бяха гости на Народното събрание http://www.kazanlak.com/news-24982.html

Талантливите възпитанички на клуб "Светилни сред сенките", при ОДК "Св. Ив. Рилси", бяха гости на Народното събрание, по повод успешното си класиране в Националния конкурс "Съвременни бедители на Европа".

Те са носителки на Специална награда и Второ място, което им позволи да получат грамотите и наградите си в присъствието на държавните управници и да присъстват на един техен работен ден.

Първоначално, близначките са били аплодирани от народните представители, след което са били наградени въведени в техния работен ден. Сюзън и Сабел са обсъдили с управниците ни проблемите на българското образование, както и са дали своите предложения и виждания за промени и нови въведения.

Близначките са възхитени и заредени от състоялата се среща и описват преживяването като "опознаване на един нов свят" и "изключително ползотворно и вдъхновящо преживяване".

Спукаха гумите и надраха паркирана кола в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-24981.html

На 22-и януари в 23:40 часа, в казанлъшкото районно управление е получено съобщение, че за времето от 22:30 часа до 23:35 часа, чрез използване на твърд предмет са надраскани преден и заден капак, преден ляв калник и предна лява врата, счупени са двете странични огледала за задно виждане и са спукани двете задни гуми и предна лява гума на лек автомобил "Ауди А4", който е бил паркиран в Казанлък, на централния булевард "Княз Александър Батенберг".

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 216 , ал.1 от Наказателния кодекс.

Пътят Шейново – Шипка е затворен http://www.kazanlak.com/news-24980.html

Поради силни снегонавявания и заледени участъци пътят с.Шейново – гр.Шипка е временно
затворен до отстраняване на проблемите.

Пресцентър на община Казанлък

Школа “Живопис“ с 3 нови награди http://www.kazanlak.com/news-24979.html

С три нови награди ни зарадваха младите художници от школа "Живопис", с ръководител Галя Иванова, при ОДК "Св. Ив. Рилски", град Казанлък, от Националния конкурс на тема "Недорисуван свят", посветен на 140 годишнината от рождението на Пейо Яворов.

Тази година конкурсът беше и в памет на художничката Василия Стоилова. Сред наградените творби, изложени в Художествената галерия в град Чирпан, преобладаваха тези на казанлъшките възпитаници.

На първо място е класирана Нина Ачилова, а рисунката й е избрана и за плаката на събитието, публикуван в интернет. На второ място е Нели Романова, а Малина Иванова е с поощрение.

Организаторите на конкурса благодариха сърдечно на казанлъшките възпитаници и ги поканиха да участват и в следващото издание на конкурса.

Вечери на класическата китара с НЧ “Възродена Искра - 2000“ http://www.kazanlak.com/news-24978.html

На 24 и 25 януари от 18:00 часа в залата на Информационен център на ул. „Искра“ 4, учениците от Клас по класическа китара с преподавател Стефан Христов при НЧ “Възродена Искра – 2000” и учениците от класа на Манчо Караилиев ще представят музикални произведения от различни жанрове и епохи с акцент върху класиката.

Мероприятието се организира от НЧ “Възродена Искра – 2000” и Клас по класическа китара. В двете последователни вечери ще вземат участие всички обучаващи се китаристи.

Започна продажбата на билетите за Фестивал на розата 2018 http://www.kazanlak.com/news-24977.html

В сайта на община Казанлък вече е публикувана празничната програма със събития за Фестивал на розата 2018.

115-тите празници на розата в Казанлък обогатяват и надграждат традиционните събития като конкурс – спектакъл „Царица Роза“ и избора на 50-та юбилейна носителка на Короната на най-красиво сред красивите момичета на Долината на розите и на тракийските царе, традиционните ритуали розобер и розоварене в розовите градини на Долината, детско шоу „Принцеси на розата“, спектакъл по коронясване на Царица Роза 2018, пищното празнично шествие до площад „Севтополис“, начело с Царица Роза.

Сред новите елементи, на които многобройните посетители ща могат да се насладят са и възможност за спомен със фотографиране в традиционен народен костюм, за първи път гостите на празника ще имат възможност да да преживеят и емоцията на фолклорно празнично шествие и да отнесат свой спомен от красотата на Казанлък с обща снимка с Царица Роза 2018.

Всички локации, на които ще се провеждат празничните мероприятия са емблематични места за Казанлък, наситени с празничния дух и традициите на Долината.

Ценовата листа и условията за резервации могат да бъдат намерени на официалната интернет страница на Община Казанлък kazanlak.bg.

Продажба на билети се извършва и в Културно-информационния център на ул.“Искра“№4 в града. Билети за розоберите ще могат да бъдат закупувани и на място минути преди началото на самия ритуал.

Пресцентър на община Казанлък

Задържаха напушен шофьор на БМВ в Павел баня http://www.kazanlak.com/news-24976.html

На 21-и януари, около 21:15 часа в град Павел баня, на улица "Ген. Столетов", е спрян за проверка лек автомобил "БМВ 520", управляван от 25-годишния А. А. от село Осетеново.

Водачът е тестван за употреба на наркотични вещества с техническо средство, което е отчело положителен резултат за канабис.

В Районното управление в Казанлък е образувано бързо производство за престъпление по чл.343б, ал.3 от Наказателния кодекс. А. А. е задържан за срок до 24 часа.

Преспите хванаха в капан 8 души на Бузлуджа тази нощ http://www.kazanlak.com/news-24975.html

Рано сутринта силният вятър и снегонавявания са блокирали 6 души между връх Шипка и връх Бузлуджа, тръгнали към хижа Теменуга, предава кореспондентът на БГНЕС за региона.

Сигналът за бедстващи в Балкана е подаден в малките часове на нощта. Първият е подаден в 03:30 часа тази нощ.

Бедстващите в автомобилите си са спасени, благодарение на сформираните екипи и специализирана техника. Младежите са от град Раднево, дошли на връх Бузлуджа да се забавляват с автомобилите си на снега.

Въпреки изричната забрана за преминаване по панорамния път Шипка – Бузлуджа, те са навлезли и са закъсали. Единият от младежите се е обадил на родителите си, за да поиска помощ. Майката и бащата на момчето са тръгнали, но и те се оказали също блокирани в преспите през нощта. Така закъсалите между връх Шипка и връх Бузлуджа стават общо 8 души. И закъсалите родители подават сигнал на тел. 112.

В ранните часове на деня е организирана акцията със специализирана техника. Първоначално един противопожарен автомобил тръгна към закъсалите откъм Шипка, но закъса в снега. Друг успя да стигне до хората през Бузлуджа.

„За щастие всичко приключи успешно, няма пострадали сред бедстващите, но безразсъдството на тези младежи коства много финансов и човешки ресурс на няколко институции”, каза директорът на Областно пътно управление Стара Загора Илия Златев.

www.bgnes.com

Акция по кръводаряване утре в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-24974.html

Утре приканваме всички казанлъчани, които имат възможност да се включат в акция по доброволно и безвъзмездно кръводаряване!

Акцията ще се проведе от 08,30ч. до 12,00ч. във вторник в Залата на Български червен кръст на ул.“Любомир Кабакчиев“ №6.

Организатори на акцията са Областен Съвет на БЧК Стара Загора и Районен център по трансфузионна хематология – Стара Загора.

Пресцентър на община Казанлък

Арестуваха шофьор с нерегистриран автомобил http://www.kazanlak.com/news-24973.html

На 19-и януари в казанлъшкото районно управление е започнато бързо производство за престъпление по чл.345, ал.2 от Наказателния кодекс, срещу 60-годишния В. Г. от Казанлък, затова че около 14:00 часа на същата дата в по улица "Надканижа",  е управлявал лек автоммобил "Ауди", който не е регистриран по надлежния ред.

Водачът е задържан за срок до 24 часа.

Задигнаха 60 000 стръка лавандулов разсад http://www.kazanlak.com/news-24972.html

На 19-и януари в Полицейското управление в Казанлък е получено съобщение за извършена кражба на лавандулови резници в село Горно Сахране, община Павел баня.

От извършения оглед на местопроизшествие е установено, че на 18.01.2018 г. срещу 19.01.2018 г. от имот, намиращ се в селото е извършена кражба на 60 000 броя лавандулови резници, собственост на 26-годишен мъж.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.194, ал.1 от Наказателния кодекс.

От 1 до 10 години затвор за 19-годишен рецидивист http://www.kazanlak.com/news-24970.html

Днес, 19 януари по искане на Районна прокуратура-Казанлък, съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 18-годишния Румен К., привлечен като обвиняем по бързо производство за това, че на 13-и януари 2018 г. в условията на повторност и чрез счупване на стъкло на задна лява врата е отнел чужди движими вещи - дрехи, обувки и други лични вещи от владението на другиго, без неговото съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл.195 ал.1 т.3 и т.7 вр.с чл.194 ал.1 вр.с чл.28 ал.1 от Наказателния кодекс.

До момента е установено, че на 13 януари 2018 г., в гр. Казанлък, обвиняемият Румен К. обикалял около жилищни блокове. Той видял, че в паркиран лек автомобил, на задната седалка и на пода, се намира багаж с различни вещи. Обвиняемият счупил стъклото на задната лява врата на автомобила и отнел вещите.

По образуваното производство, под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък до момента са извършени разпити на свидетели, събрани са писмени доказателства, изготвена е оценителна експертиза и бързото производството ще приключи в законния срок.

Съдът уважи искането на Районна прокуратура-Казанлък и прие, че се касае за висока степен на обществена опасност на деянието и на извършителя му, който е осъждан като непълнолетен за кражба. Настоящото престъпление е тежко умишлено, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 1 до 10 години.

Определението на Районен съд – Казанлък подлежи на обжалване пред Окръжен съд-Стара Загора.

РЗИ: Заболеваемостта в Старозагорска област плавно се увеличава http://www.kazanlak.com/news-24969.html

Втора седмица област Стара Загора е в предепидемична обстановка с остри респираторни заболявания и грип. Ежедневното наблюдение показва постепенно увеличаване на заболяемостта, но към момента тя е под епидемичните стойности и не се наблюдава епидемично разпространение на заболелите в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ.

Резултатите от изследваните 43 проби, взети от болни лица с дихателни инфекции от лечебни заведения за болнична помощ и неотложния кабинет на общопрактикуващите лекари, показват, че 17 са положителни на грипни вируси (една проба е положителна на тип А (H1N1) и 16 проби на тип В (Ямагата).

На 19 януари се проведе заседание на Регионалния оперативен щаб за борба с остри респираторни заболявания и грип, на което се взе решение, че към момента няма основание за обявяване на грипна епидемия в област Стара Загора.

За ограничаване на разпространението на вирусните инфекции и грипа е необходимо да се спазват следните правила:

• избягване на престой в затворени пространства, където се събират много хора. На такива места има и потенциални вирусоносители, както и всички възможности за лесно предаване на вируса от човек на човек. Такива места са молове, детски центрове на закрито и др.
• извършване на често проветряване на помещенията, където престояват повече хора
• избягване на разтъркването на очите, пипането в носа и храненето с неизмити ръце
• носене на предпазна маска

Маска може да се носи както от болния, така и от здравия човек. Тя възпрепятства разпространението на вируси в помещението, ако се носи от болният човек. Трябва да се има предвид, че за да е ефикасна, маската трябва да се сменя на всеки 2 часа. В противен случай овлажняването от издишания въздух я прави пропусклива.

• добра хигиена на помещенията
• избягване на тютюневия дим
Тютюневият дим нарушава защитните функции на дихателната система и така тя става по-лесен вход за всякакъв вид инфекции
• избягване на преохлаждане или изсушаване на лигавиците

Преохлаждането или изсушаването на лигавиците в резултат на претопляне (от прекалено топлия въздух и липсата на овлажняване), също ги правят по-уязвими и по-лесен вход за инфекциозните причинители.

РЗИ - Стара Загора засилва контрола на детските заведения за спазване на сутрешния филтър - недопускане на болни деца и персонал. Засилено ще се следи за спазване на дезинфекционния и противоепидемичен режим в лечебни и здравни заведения.
Ще продължава ежедневното проследяване на стойностите на острите респираторни заболявания и при необходимост ще се предприемат съответните противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на грипната инфекция.


Д-р ЗЛАТИНА НАНЕВА
ДИРЕКТОР на РЗИ - СТАРА ЗАГОРА

Започва Национален детски конкурс–рецитал „С обич към България“ http://www.kazanlak.com/news-24968.html

Под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов Община Казанлък и НПМ „Шипка – Бузлуджа“ отправят своята покана към всички малки патриоти и любители на българската поезия от цялата страна да се включат в първия Национален детски конкурс – рецитал „С обич към България“!

Освен избора на патриотично стихотворение, задължително условие към участниците в националния конкурс е да изпълнят избраната от тях творба пременени в характерното за нейната историческа епоха облекло – четническо, опълченско и т.н. Най-сполучливият артистичен костюм ще получи специална награда.

Децата могат да участват с предоставен запис на своето изпълнение или като рецитират на живо пред нарочно жури. Всички смели таланти ще бъдат поощрени с подаръци, а за първите три места са осигурени и парични награди.

В надпреварата „С обич към България“ за най-добър рецитатор момичетата и момчетата от цялата страна ще бъдат разделени в две възрастови групи: до 10 години и по-големи от 10-годишни.

Победителят ще получи привилегията да представи своето артистично изпълнение в официалната програма за честванията на връх Шипка за Освобождението на България, на които домакин тази година е Община Казанлък.

Крайният срок за изпращане на заявка за участие е 21-ви февруари, т.г.

Представянето на заявените изпълнения на живо или на запис ще бъде на 24-ти февруари, събота от 10,00ч. до 16,00ч. в Информационния център на ул.“Искра“№4.

Повече за условията на конкурса можете да прочетете на официалната интернет страница на Община Казанлък.

Пресцентър на община Казанлък

Поздрав от кмета Галина Стоянова по случай Бабинден http://www.kazanlak.com/news-24967.html

ДО
Д-Р КЕТИ МАНАЛОВА,
ДИРЕКТОР НА МБАЛ „Д-Р ХРИСТО СТАМБОЛСКИ“, КАЗАНЛЪК,
ЕКИПИТЕ НА АГ ОТДЕЛЕНИЕ


УВАЖАЕМИ  ЛЕКАРИ,
АКУШЕРКИ  И ЗДРАВНИ РАБОТНИЦИ,

                            
По стара българска традиция днес отбелязваме Бабинден, празник на вълшебството на раждането на нов живот, съхранен през вековете в мъдростта на нашите прадеди.

Неслучайно народът тачи Деня на родилната помощ – 21 януари от древни времена и почита и до днес грижите и радостта към новородените, към нашите наследници в бъдещето, посрещани в ръцете на по-възрастните и по-опитните.

На професионалните медицински екипи на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, всички лекари и акушери поднасям най-сърдечни поздравления за празника и използвам възможността да изразя нашата благодарност и възхищение от неуморния труд, на който сте орисани за радост на най-малките казанлъчани и техните родители!

На всички Вас желая здраве, свежи сили и по-спокойни бъдни дни, за да ни носите с гордост неповторимите мигове на щастие, в които приветстваме новия живот в Долината на розите и на тракийските царе!


Честит празник, честит Бабинден!


Галина Стоянова
Кмет на община Казанлък

Поздравления от Община Казанлък към АГ екипите на Казанлък за Бабинден http://www.kazanlak.com/news-24966.html

Представители на Община Казанлък поздравиха специалистите на АГ отделението на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, Казанлък по случай предстоящия празник Бабинден.

От името на Кмета Галина Стоянова заместник-кметът Цветолина Цветкова прочете Поздравителен адрес към лекарите, акушерките и здравните работници и пожела повече бебета за Казанлък и за българската нация, „Защото Вие наистина сте при извора на живота!“, отбеляза г-жа Цветкова.

Началникът на отделението „Акушерство и гинекология“ на казанлъшката многопрофилна болница д-р Тодор Гаргов с гордост отбеляза, че през последните години реално задържат нивото на броя новородени, като през 2017г. са изпълнени 457 израждания, с две двойки близнаци. Така общият брой на казанлъшките бебета през миналата година е 459.

Към благодарностите за всеотдайната работа и пожеланията за здраве и по-добри условия на труд Община Казанлък добави и подаръци - комплекти пелени и накрайници за лапароскопския апарат.

Пресцентър на община Казанлък

Арестуваха пиян шофьор на бензиностанцията в Дунавци http://www.kazanlak.com/news-24965.html

На 18-и януари, около 14:05 часа на бензиностанцията в село Дунавци, е извършена проверка на лек автомобил "Ауди 80" с водач С. К. на 45 години от село Ясеново, община Казанлък.

При тестване на водача с техническо средство е отчетено съдържание на алкохол в издишания въздух от 2,32 промила.

С. К. е задържан за срок до 24 часа в Районното в Казанлък. Започнато е бързо производство по чл.343б, ал.1 от Наказателния кодекс.

Задигнаха лавандулов разсад и в Горно Сахране http://www.kazanlak.com/news-24964.html

През вчерашния ден, на 18-и януари в Полицията в Казанлък е получено съобщение, че за времето от 20:00 часа на 17.01.2018 г. до 08:30 часа на 18.01.2018 г. от дворно място, намиращо се в село Горно Сахране, община Павел баня, е извършена кражба на около 1000 броя невкоренени стръкове лавандула.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл.194 от Наказателния кодекс.

В бюлетина от предния ден на ОДМВР - Стара Загора е отразена кражба на 300 снопчета резници от лавандулови насаждения от частен имот в град Крън, за което в казанлъшкото районно управление е образувано досъдебно производство по чл.194, ал.1 от Наказателния кодекс.

От проведените оперативно-издирвателни мероприятия са установени извършителите на престъплението - две момчета на 17 и на 13 години също от град Крън.

Спипаха вандали да трошат огледала на коли http://www.kazanlak.com/news-24963.html

На 18-и януари, в 15:05 часа в Районното управление в Казанлък е получено съобщение за лица, които чупят странични огледала на леки автомобили по казанлъшката улица "Граф Игнатиев".

На място е установен 31-годишния Д. К. и друг 32-годишен мъж, двамата от Казанлък.

Установено е също, че Д. К. е счупил с крак странични огледала на два автомобила. Същият е задържан за срок до 24 часа в Районното.

Образувано е бързо производство за извършено престъпление по чл.325, ал.2 от Наказателния кодекс.

Изгоря покрива на къща в Дунавци http://www.kazanlak.com/news-24962.html

На 18-и януари, в 14:40 часа в Полицията в Казанлък е получено съобщение за възникнал пожар в къща, намираща се в село Дунавци.

При извършения оглед на място е установено, че в резултат на възникналия пожар е изгоряла около 50 кв.м. покривна конструкция, а помещенията на втория етаж са опушени.

Образувано е досъдебно производство по чл.331, ал.1, вр. чл. 330, ал.1 от Наказателния кодекс.

Кметът на Павел баня се изправя пред Специализиран наказателен съд в София http://www.kazanlak.com/news-24961.html

Окръжна прокуратура-Стара Загора внесе обвинителен акт в Специализиран наказателен съд – София, спрямо Кмета на Община Павел баня – Станимир Радевски. Обвинителният акт е за престъпление по служба по чл. 282, ал.2 предл. второ вр. ал.1, предл. второ от Наказателен кодекс.

Станимир Радевски е обвинен за това, че през периода 10.11.2008 г. - 11.11.2008 г. в Павел баня и Казанлък, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – Кмет на Община, като сключил на 10.11.2008 г. в град Павел баня и валидирал посредством представяне за нотариална заверка на 11.11.2008  г. в Казанлък  - “Договор за даване вместо изпълнение като извънсъдебна спогодба” между Община Павел баня и ЕТ  “П. – Павел баня – Т. П.”, с  управител Т. П., превишил властта и правата си и е прехвърлил собствеността върху:

- четири урегулирани поземлени имоти, представляващи публична общинска собственост, съгласно актове за общинска собственост на урегулиран поземлен имот, представляващ частна общинска собственост, съгласно

- поземлен имот, представляващ частна собственост на  М. Н., И. К. и К.К., съгласно нотариален акт №11, с цел да набави облага за ЕТ “П. – Павел баня – Т.П.” с управител Т.П., и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици за Община – Павел баня.

На основание чл.247, ал.1, т.1 от НПК и чл. 411а, ал.1, т.4, буква „к“ от НПК, предвид компетентността за разглеждане на дела за обвинения срещу кметове, обвинителният акт е внесен в Специализиран наказателен съд – София, където предстои образуване на наказателно дело и насрочване на съдебно заседание.

Главният прокурор награди районния прокурор на Казанлък Таня Димитрова, за висок професионализъм http://www.kazanlak.com/news-24960.html

Главният прокурор Сотир Цацаров, със своя заповед, е поощрил с грамота и отличие “Служебна благодарност“ административния ръководител, районен прокурор на Районна прокуратура – Казанлък Таня Димитрова.

Отличието е за висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните задължения.

Прокурор Таня Димитрова е в съдебната система от 17 години, като през целия й стаж е била прокурор в Районна прокуратура-Казанлък. От 2016 г. е административен ръководител на Районна прокуратура-Казанлък.

Окръжният прокурор на гр. Стара Загора Дичо Атанасов връчи грамотата на прокурор Димитрова в присъствието на магистратите от Районна прокуратура-Казанлък.

 

На снимката в прикачения файл- Дичо Атанасов, окръжен прокурор на гр. Стара Загора, връчи наградата на Таня Димитрова