Kazanlak.Com Kazanlak.Com Copyright 2000-2010 Kazanlak.Com http://www.kazanlak.com/ bg 24 На 17-ти ноември почитаме паметта на загиналите на пътя http://www.kazanlak.com/news-29771.html

С решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 26 октомври 2005 г. ежегодно, третата неделя на месец ноември е определена за Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Министерството на вътрешните работи ежегодно се присъединява към събитията, посветени на хората, загубили живота си при движение по пътищата на страната и извън нея. През 2019 г. Световният ден се отбелязва на 17 ноември.

Със съдействието на дирекция „Вероизповедания" към Министерски съвет и Националния съвет на религиозните общности в България е взето решение във всички храмове на официалните религии в Република България да се проведат служби за отдаване почит на жертвите на пътни инциденти и за молитва за запазване живота на хората, които участват в движението като пешеходци, пътници или водачи. 

ОДМВР – Стара Загора апелира да бъдем отговорни пешеходци, водачи и пътници и възпитаваме децата си в спазване на закона!

Военните показват бойна техника и оръжие http://www.kazanlak.com/news-29770.html

Стотици ученици ще се запознаят с бойната техника и професията на войника от близо, днес, когато Гарнизона в Казанлък е отворил широко врати за всички казанлъчани. Организираният „Ден на отворените врати“ е дело на 61 Стрямска механизирана бригада, по случай наближаващия празник на Сухопътните войски, който се чества на 19 ноември.

Близо 600 ученици и 200 деца от детските градини в цялата Община Казанлък ще се разходят из територията на казанлъшкото поделение и ще се запознаят с образци на стрелково въоръжение, бойна техника, войсково оборудване и екипировката на бойците.

Децата са разделени на две групи – от 10.00 и 14.00 часа, като през целия ден казанлъшките войници ще запознаят гостите си с тактико-техническите характеристики на оръжията, ще имат възможност да ги подържат и да си направят снимки за спомен с тях.

Първите гости, които посрещнаха 61 Стрямска механизирана бригада бяха от Детска градина „Здравец“1 и Техникумът по механизация на селското стопанство Гео Милев в Мъглиж. Те се запознаха с данните и начина на действие на автомат “Калашников”, снайперска пушка „Драгунов“, преносим зенитно – ракетен комплекс „Стрела – 2М“, безпилотна летателна система, снайпер „PSL”, , картечници, ръчен противотанков гранатомет РПГ-7В, радиосмутител „Комета“, самоходна гаубица „Гвоздика“ и друга военна техника, защитни костюми, екипировки и оборудване.

Тази година, изненадата, която бяха подготвили от 61 Стрямска механизирана бригада за децата бе катерене по алпийска стена, от където всички си тръгнаха щастливи, развалнувани и с нови знания.

До 16 часа днес, вратата на казанлъшкия гарнизон е широко отворена и за всички граждани, желаещи да се докоснат до професията и мисията на българския войник.

Празничната програма за Деня на Сухопътните войски продължава и утре на площад „Севтополис“ от 13.00 часа, където военният духов оркестър – Карлово ще изнесе празничен концерт.

Заловиха 17-годишен крадец в Манолово http://www.kazanlak.com/news-29769.html

В бюлетин от 20 септември 2019 г. и в бюлетин от 10 октомври 2019 г. на ОДМВР – Стара Загора е отразена кражба от стопански двор в павелбанското село Манолово, на 3 бр. акумулаторни батерии от два трактора, за което в Районно управление-Казанлък са образувани две досъдебни производства за престъпление по чл. 194, ал. 1 от Наказателния кодекс.

От проведените оперативно – издирвателни мероприятия е установено, че извършител на деянието е 17-годишно момче от Манолово. Работата по разкриване на цялостната престъпна дейност на лицето продължава.

Три коли осъмнаха с разбити стъкла http://www.kazanlak.com/news-29768.html

На 13 ноември 2019 г., в 06:45 часа, в Районно управление-Казанлък е получен сигнал за взломени три автомобила, паркирани в Копринка.

На място е установено, че за времето от 01:30  до 06:40 часа на същата дата, са взломени предни и задни стъкла на леки автомобили ''Ауди'' и ''Форд'', собственост на 32-годишен мъж от Казанлък и предното, задното и страничните стъкла на ''Сеат'', собственост на 45-годишна жена от Копринка.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 216, ал.1 от Наказателния кодекс.

Първи кметски полуден за Мандат 2019 - 2023 http://www.kazanlak.com/news-29767.html

Първи кметски полуден проведе днес кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Тя поздрави кметовете на населените места и от личен опит ги посъветва да работят внимателно и съгласно Закона: “Кметовете на населени места и в двата ми мандата винаги са имали повече правомощия от кметовете във всички други общини – да назначават екип и да имат самостоятелни бюджети. Така ще продължим да работим.“, заяви Галина Стоянова към своите колеги. Кметът на Община Казанлък определи този начин на работа като справедлив към всеки жител на населените места.

Представители на Общинска администрация направиха основни разяснения за реда и условията за разплащане, внасяне на предложения по проектобюджета за следващата година, готовност за зимно снегопочистване, задълженията, произтичащи от нормативните актове.

В Мандат 2019 – 2023 в община Казанлък ще работят 10 нови кмета, 6 преизбрани и 3 наместника. Всички тях Кметът на Казанлък ги призова да работят като обединители, в дух на взаимно доверие и уважение и да не допускат политизиране в работата си. Галина Стоянова пожела: „Бъдете здрави и да постигнем повече отколкото сме успели дотук!“.

Пресцентър на община Казанлък

Повторно преброяват бюлетините за кмет на Павел баня http://www.kazanlak.com/news-29766.html

До 20 ноември Административният съд в Стара Загора се очаква да се произнесе по делото за касиране на вота за кмет на Община Павел баня. На второто заседание по делото днес бяха изслушани 5 свидетели и бе извършено ръчно преброяване на бюлетините от избирателната секция в село Осетеново.

Делото срещу изборните резултати е образувано по жалба на загубилия кандидат на ВМРО Станимир Радевски, който твърди, че резултатите в протоколите на СИК на територията на Община Павел баня и обявения от ОИК резултат от проведения избор, не отразяват действителната воля на избирателите. Ответници по делото са кандидатът на ДПС Иса Бесоолу, който спечели местния вот  на първи тур с 51.65% от избирателите и Общинската избирателна комисия.

Днес под полицейска охрана в залата на съда бяха донесени чувалите с бюлетини от всички 22 секционни избирателни комисии в Павелбанска община. Това бе направено по искане на защитата на Радевски, изразено на първото заседание по делото, тъй като според жалбоподателя има данни за отваряне и манипулиране на чувалите с изборни книжа. В съдебната зала бе установено, че поне три от чувалите не са запечатани според изискванията.

Петима свидетели дадоха своите показания за изборния ден пред съда. Според Величка Тодорова, член на ОИК, при приемането на материалите на секционните комисии масово е имало сгрешени протоколи, което налагало извършването на корекции. Две от секциите – №17 и №20 занесли в ОИК непопълнени  изцяло, но подписани протоколи, което наложило дописването им на място.

За множество грешки в протоколите потвърди и зам.-председателката на ОИК-Павел баня Веселина  Николова. По думите ѝ грешките били основно технически, тъй като е имало разминаване при засечките от неправилно сборуване на числата в графите.

Разпитана бе и Мария Гяурова, член на СИК №17 в с. Александрово, която потвърди, че са сгрешили протокола при попълването в комисията и затова са отишли в ОИК с непопълнен протокол.

По искане на защитата на Радевски в съдебната зала се извърши ръчно преброяване на бюлетините за кмет на общината в изборна секция №20 – село Осетеново.  Искането бе заради множеството поправки, нанесени в протокола и най-вече да се провери разминаването между числово изписаните 247 гласа за кандидата с номер 55 и отразяването с думи изписано като 24 и допълнително добавеното 7. При ръчното преброяване на бюлетините се установи, че действителните гласове за кандидата с  номер 55 - Иса Бесоолу в тази секция са 247, а за кандидата с номер 34 - Станимир Радевски гласовете са 43. В чувала обаче не бе намерена черновата на протокола. 

След това защитата на Радевски настоя за ръчно броене на бюлетините в още 12 от секциите, в които има извършени поправки в протоколите, но съдът не уважи искането.

В срок до 15-и ноември страните по делото трябва да депозират пред съда аргументите си в писмена защита, след което се очаква най-късно в сряда следващата седмица съдия Михаил Русев да се произнесе с решение.

БНР Стара Загора

Казанлъчанин дари 1000 лева на Ради Милев за участия в състезания http://www.kazanlak.com/news-29765.html

Казанлъчанин дари 1000 лева на маратонеца Ради Милев за участията му в бягания през 2020 г. Близо 2000 лева събра Ради за още по-успешно бъдещо спортно реализиране и заявяване в цял свят, с помощта на всички казанлъчани отворили сърцата си и имали възможността да помогнат.

„Има такъв Човек!“ така нарича Ради, големия си дарител, казанлъчанинът Румен Радославов, който безвъзмездно дари голямата сума от 1000 лева.
А ето какво написа и самият Ради Милев за благодарност към Румен Радославов:

"Има такъв Човек!

Не е бегач. Не се познаваме. Не сме се виждали.
Днес се срещнахме за първи път … за да ми даде 1000 лв.!
Беше писал във Фейсбук преди месец, че ще ми даде тази сума.
Едва днес събрах кураж да се срещнем.
1000 лева е твърде голяма сума за мен.
Човекът не иска никакви отчетни документи.
Иска само да ми помогне да реализирам идеята:
„7–те най-добри постижения в света на 48 часово бягане
в групата от 70 до 74 год. да бъдат български“.

Името на този Човек е Румен Радославов от Казанлък.
Румене, Приятелю, поклон и безкрайна благодарност за този твой жест!
Бъди здрав! Продължавай с колоезденето и нека възходът на твоя син
във футбола продължи до най-високото ниво!"

Не пропусна да благодари и на всички останали казанлъчани, които са отделили от личните си средства, за да подпомогнат участията му:

"БЛАГОДАРНОСТ
Сърдечна благодарност към всички вас, които сте отделили от личните си средства за да подпомогнете участията в бяганията ми през 2020 год.!!!
Събраните средства към момента са 890 лв. (Около половината от таксата за участие в 6 дневното бягане в Унгария).
Получените суми са важни, но за мен много по-важна е вашата оценка на целите, които си поставям и вашата готовност да ми помогнете!
БЛАГОДАРЯ!"

Ради Милев, един от казанлъчаните, чието име се знае и помни. Спортист, който не спира да прославя Казанлък из цял свят с неговите изключителни световни постижения.

Ради не един път е споделял откровено, че няма финансовата възможност да спонсорира спортните състезания, на които се явява, поради високата такса (нп. около 830 евро за „EMU 6 Day World Trophy (HUN)“, което ще бъде през май 2020), самолетни билети и всички останали разходи.

Още в началото на октомври, бегачът обяви за продан своята почти 50 годишна колекция от пощенски марки, за да може да използва средствата за най-голямата си страст - бягането.

Сухопътните войски отбелязват своя празник с „Ден на отворените врати“ http://www.kazanlak.com/news-29764.html

„Ден на отворените врати“ организира казанлъшкото подразделение на 61 Стрямска механизирана бригада утре, на 14 ноември. Събитието ще се състой в Гарнизон-Казанлък и е свързано с празника на Сухопътните войски, който се чества на 19 ноември.

Сухопътните войски са най-многочисленият вид въоръжени сили на Българската армия.

В “Деня на отворените врати” се очаква много учители и ученици от казанлъшките училища да посетят Гарнизона в Града на розите. Те ще бъдат разделени на две групи – от 10.00 и от 14.00 часа.

Всички граждани, желаещи да се докоснат до професията и мисията на българския войник, също са добре дошли.

На желаещите да се запознаят с възможностите на родната армия ще бъдат показани образци на въоръжение, бойна техника и войсково оборудване.

Младежите ще имат възможност да се запознаят с данните на автомат “Калашников”, снайпер „Драгунов”, автомат с подцевен гранатомет ГП-25 „Кастьор”, картечници и др., и ще могат да подържат в ръцете си всички от изложените оръжия.

Тази година, изненадата, която подготвят от 61 Стрямска механизирана бригада за децата, при подходящи метеорологични условия е катерене по алпийска стена.

Учениците ще могат още да се докоснат до Музея на бойната слава, който се намира на територията на Гарнизон-Казанлък, и ще имат възможността да разгледат експозициите на едни от най-интересните експонати на армията.

„Очи в очи с поезията“ ни среща с Хайри Хамдан http://www.kazanlak.com/news-29763.html

Днес, на Световния ден на Добротата в Казанлък ще говори за поезия. Тази вечер, от 17.30 часа, в Галерията на ул.“Искра“ 4 „Очи в очи с поезията“ ще ни срещне с поета, писател и преводач - Хайри Хамдан и стихосбирката му „Водните лилии на паметта“.

За тяхното представяне ще се погрижи сладкодумният Румен Денев.

Организатори на събитието са Община Казанлък, Клуб на дейците на културата и Общинска библиотека „Искра“.

Хайри Хамдан е палестински поет, писател и преводач. Живее в България от средата на 80-те години на XX век и твори на български и на арабски език. Преводач на българска литература на арабски език, съставител на няколко антологии на български поети и писатели, издадени в арабския свят.

Първата си стихосбирка издава през 1993 г. - "Очите на бурята". В творческия си път, Хайри пише освен поезия и проза, и драматургия.

36 автори с 51 фотографии влизат в изложбата на Втория казанлъшки салон http://www.kazanlak.com/news-29761.html

36 фотографи участват със свои снимки в изложбата на Втория салон на казанлъшките фотографи, реши Комисията по селекцията, назначена със Заповед на директора на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък, инж.Стефан Папукчиев. Комисията заседава във вторник, 12-и ноември. В изложбата ще бъдат показани 51 фотографии, която се открива на 14-и ноември, четвъртък от 17.30 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък.

Общо 47 участници представиха  фотоси за селекцията на Салона, което с петима повече от първото издание през миналата година. 22 нови автори представиха снимки пред журито. В изложбата през 2019-а година участват изявени имена като Бедрос Азинян, Желиян Николов, Йонко Русев, Пламен Петков, но и млади автори – ученици и студенти като Давид Кулев, Кирил Кацаров, Стефан Дончев, Теодора Стайкова, Антонио Иванов. За пръв път в експозицията на Салона са снимки на Милослава Гаджанова, Габриела Гроздева, Съби Теодосиев, Иван Вандов, Цанко Вълчанов, Христо Пашов, Юлиян Стоев, Стоянка Кънчева, Антония Генчева.        

Познатите в Казанлък Иван Каравастев, Нели Колева, Татяна Бончева, Добромир Димов и Мариан Димитров, също имат свои работи в изложбата.

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства – Казанлък

“Татко, бъди герой! Чети с мен!“ - цяла седмица в библиотека “Искра“ http://www.kazanlak.com/news-29760.html

Татко, бъди герой! Чети с мен!

Под това мото между 11 и 17 ноември в цяла България ще се проведе “Седмица на бащата” 2019, посветена на четенето с татко.

За шеста поредна година втората седмица на ноември повдига у нас темата за активното бащинство и предлага много възможности децата и бащите да прекарат повече време заедно.

Тази година Седмицата на бащата отново ще бъде забавна! Животът е много по-весел, когато споделяш книга със своето дете - неусетно, вие ставате по-близки, говорите си и се смеете заедно. Не просто четем на децата си. Четем заедно с тях.
Отправяме послание за истинската връзка между децата и техните родители чрез четенето заедно. Да четеш заедно със своето дете е процес, който  вдъхва самоувереност, помагайки му да се справи в трудни ситуации, сближава те с него по неповторим начин и започва големия разговор за ценностите и важните неща в живота.

Според редица световни изследвания, децата, чиито бащи са ангажирани с тяхното развитие и ги обграждат с любов и внимание, се справят по-добре в училище, имат по-високо самочувствие, изграждат по-стабилни връзки с другите деца и се превръщат в по-успешни възрастни. Игрите и споделените моменти между бащи и деца провокират по-високи оценки и по-активно участие в различни клубове по интереси.
От друга страна четенето предопределя успехите на децата в живота доста преди те да прекрачат прага на училището. Децата, познали книгите от най-ранна детска възраст, обикновено се превръщат в запалени читатели и в по-успешни ученици. Приказките и четенето развиват въображението на детето, обогатяват речника му, запознават го с частите на историята (герои, сюжет, завръзка, кулминация, развръзка) и му помагат да си изгради представа за света около него.

Когато територията на четенето, възприемана като предназначена за майките, бъде “завзета” от татковците, ползите за децата са огромни, особено ако решението на татковците не е спонтанно и ограничено до няколко пъти месечно, а се случва всеки ден. Бащите, четящи редовно на малчуганите си дори само по 15 минути на ден, допринасят за тяхното бъдеще, като:

  • повишават грамотността и уменията за четене на детето;
  • прекарват качествено време заедно;
  • разговарят с малките по множество теми, предават своя опит и ги подкрепят в   опознаването на света;
  • засилват връзката баща – дете.

Вземайки предвид всички плюсове, които четящият баща предава на детето, се присъединяваме към призива “Татко, бъди герой!”. Защото никой баща не трябва да подценява способностите си да превърне своето дете в успешна личност!

„Татко, прочети ми”, „Рисувам с татко и Малвина” – това са част от събитията, които Общинска библиотека „Искра” организира за бащите от общината  на 16 ноември, събота, между 10:30 и 12:30 часа в Детско-юношеския отдел на библиотеката при свободен вход.

А татковците, участници  в конкурса за изразително четене на непознат текст ще бъдат оценявани от безпристрастно детско жури.

Всички малки участници и техните бащи ще получат безплатен едногодишен абонамент за ползване на библиотеката.

Очакваме Ви заедно да изживеем приятни емоции!

Простреляха мъж, докато си разхожда кучето http://www.kazanlak.com/news-29759.html

Пострадалият 53-годишен мъж е бил прострелян в седалищните части със сачма, докато е разхождал кучето си в селото, в което живее - Ясеново.

Инцидентът е станал на 12 ноември 2019 г., около 21:30 часа, когато е получено съобщение от дежурен лекар във ФСМП-Казанлък за постъпило лице с огнестрелна рана в областта на седалищните части.

Установено е, че пострадалият е 53-годишен мъж от Ясеново, който около 21:00 часа на същата дата, разхождайки кучето си в западния край на Ясеново е чул далеч зад себе си изстрел. В последствие при преглед във ФСМП – Казанлък е установено наличието на сачма в областта на седалището му.

В Районно управление – Казанлък е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.129, ал.2 от Наказателния кодекс.

Мечка нападна казанлъчанин докато ловувал в Стара планина http://www.kazanlak.com/news-29758.html

47-годишен  редовен ловец от Казанлък се озова в старозагорска болница след  злощастна среща с мечка в Стара планина. Инцидентът е станал около обяд в неделя, докато въоръженият  с карабина мъж е дебнел на пусия в балкана над павелбанското село Търничени  появата на подгонени от колегите му диви прасета. Внезапно, само на около метър-два от дулото на пушката му в мъглата се появила огромна мечка, която се изправила на задни лапи и го съборила върху шумата.

Срещата продължила не повече от минута, минута и половина, при което звярът нахапал рамото слабините и бедрата на жертвата си,зъбите минали на сантиметър от бедрената артерия, а след това се отдалечил по пътеката във вътрешността на гората.

Въпреки болките пострадалият ловец успял да набере от мобилния си телефон 112 и да съобщи за случилото се, след което позвънил и на организатора на ловния излет.

Час по-късно пострадалият е бил извозен първоначално до ЦСМП-Казанлък, а от там по спешно в старозагорска болница, където му направила няколко операции за зашиване на раните. Според лекарите на този етап нямало някаква пряка опасност за живота на ловеца, който макар и бавно започвал да се възстановява.

От ЛРД „Сокол“ в Казанлък, където членува жертвата не крият, че това е пореден случай мечка да излезе  срещу ловци в региона, на няколко пъти били отправяния искания за отстрела, но така и не получили разрешения.

Кметът на Търничени Ахмед Ходжа припомни, че преди 3-4 години е имало идентичен случай на нахапан от мечка ловец в землището, тогава обаче разрешили отстрела на хищника . Колеги на пострадалия смятат, че животното е било подплашено от лая на кучетата, заради топлото за сезона време мечките в Балкана още не били заспали.

Монитор

Дядо Коледа вече очаква най-красивите детски писма http://www.kazanlak.com/news-29757.html

„Български пощи“ ЕАД и тази година обявява началото на харесвания от всички деца конкурс „Най красиво писмо до Дядо Коледа“. Крайният срок за изпращане на писмата е 12 декември 2019 година.

Всички малчугани, които са изписали правилно своя адрес и са залепили върху плика пощенска марка с номинал 0.65 лв., ще получат много желаното писмо лично от Дядо Коледа. За адрес на получателя е нужно да пише само „За Дядо Коледа“.

За това как ще изглежда всяко писмо, няма ограничения. Дали ще са ръкописни, печатни или придружени от изработени от децата изненади решават единствено те.

Най-оригиналните и красиви писма ще получат награди.

Семейство журналисти представят своята съвместна книга “През мостовете на времето“ http://www.kazanlak.com/news-29756.html

Този петък, 15 ноември, от 17.30 часа, Музей "Чудомир" представя книгата "През мостовете на времето" на журналистите Валентин Измирлиев и Катя Гумнерова. Книгата бе представена пред множество публика в различни градове и вече жъне успех, популярност и положителни коментари. За представянето на книгата ще се погрижат Борис Китанов и актьорът от театър "Любомир Кабакчиев" Петър Петров.

"През мостовете на времето" започва да бъде създавана още преди няколко години, като първоначалната идея е да  бъде продължение на предишната книга на Валентин Измирлиев "Моят списък". Там той разказва за живота си в Германия и България преди и след 1989 година. Автор на книгата е и съпругата му Валентина Гумнерова, която Валентин решава да покани. Тя увлекателно разказва за свои роднини и приятели, чиято съдба е свързана и с Пловдив.

Посланието на книгата е: Да построиш мост към себе си, за да откриеш кой си!

Катя Гумнерова е киносценарист и журналист. Следва драматургия във Филмовата академия в Бабелсберг, Германия. Завършва Института по кинематография в Москва. Авторе на игралния филм „Споделена любов”, сниман в Мосфилм и студио „Бояна”. Тя е автор на сценарии за игрални и документални филми, публицистика, монографии, преводни книги от немски и руски. Работила е в сценарна редакция на „Бояна филм”, била е кореспондент на в. „Народна култура” от Берлин, журналист във в. „24 часа”, главен редактор на списанията „За жената” и „Образование и Кариера”. Катя Гумнерова е автор на стихосбирката „Червеният бик” и книгата „Аз съм българче в чужбина”.

Валентин Измирлиев е завършил магистратура по икономика в Берлин, специалност „Международни икономически отношения” през 1971 г . Журналист е от 1972 г. и член на СБЖ от 1975 г. Носител е на наградата „Златно перо”, 2012 г . Той е редактор, политически коментатор и водещ на предавания в БНР и БНТ от 1974 до 1999 г. Автор и сценарист е на множество телевизионни филми в „Светът в действие” на БНТ, както и на пълнометражния документален филм „Живот в три Българии”. Бил е кореспондент на БНТ и БНР в Германия (1984–1989 г.). От 1999 г. е на свободна практика . Автор е и на книгата „Моя списък”, 2012 г. Винаги е бил съотнасян към компанията на водещите и самостоятелно мислещи журналисти и публицисти у нас.

Бум от участници във Втория салон на казанлъшките фотографи http://www.kazanlak.com/news-29755.html

47 автори от Казанлък представиха  над  110 свои работи за селекцията на изложбата от Втори салон на казанлъшките фотографи, организиран от Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Града на розите.

Салонът е втори поред след първото издание през миналата година, когато в него участваха 42-ма фотографи.

Тази година за пръв път свои снимки подадоха близо 20 нови автори, които през 2018-а не са участвали в Салона. Сред тях са художничката Катя Зографова, Николай Радионов, Пепа Коева, позната от изложбата в тазгодишните Чудомирови празници „Нашенци по света“, както и Съби Теодосиев,  Христо Пашов, Марина Иванова, Пепа Парегова, Цанко Вълчанов, Милослава Гаджанова, Иван Вандов, журналистката Габриела Гроздева, набиращият популярност в мрежата - Енчо Славов, Нина Димитрова, Наталия Стоянова, Катерина Димитрова, Стефан Дончев.

Сред новите участници са ученици и студенти, но за пръв път в Салона  има и фотоси на утвърдените във фотографията Мариан Димитров, член на Групата „Казанлък – 85“ и Иван Каравастев, дългогодишен оператор в казанлъшката телевизия. 

Във Втория салон на казанлъшките фотографи ще могат да бъдат видени и художествени фотографии на изявените майстори на светлината – Александър Иванов, Желиан Николов, Бедрос Азинян, Пламен Петков, Йонко Русев, Илиян Мичев.   

Младите, но вече познати в Казанлък автори – Кирил Кацаров и Давид Кулев, дванадесетокласници в местната Художествена гимназия, за втори път участват в селекцията.

Нели Колева и Татяна Бончева, които през отиващата си година откриха изложби в Музея на фотографията, отново представят свои работи за Салона.

След журиране на представените работи от комисия, назначена от директора на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, инж.Стефан Папукчиев, експозицията от селектираните фотографии ще бъде открита на 14-и ноември, четвъртък от 17.30 часа.

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства - Казанлък

Проектът „Светът на траките“ е с одобрено финансиране http://www.kazanlak.com/news-29754.html

С Решение № РД-02-36-1263/08.11.2019 г. на Ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР) 2014-2020 беше одобрено проектно предложение № BG16RFOP001-6.002-0002 „Светът на траките“ с бенефициент Община Казанлък. Процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е BG16RFOP001-6.002 „Развитие на туристически атракции“, приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“ на ОПРР 2014-2020.

Основната цел на „Светът на траките“ е развитието на конкурентоспособен и целогодишен туризъм в община Казанлък. Необходимото условие за това е създаването на интегриран туристически продукт, който обединява тракийските гробници в Долината на тракийските владетели. Те са обекти на културното наследство с „национално“ значение, част от сериен обект „Царският некропол на тракийския град Севтополис“ и Казанлъшка тракийска гробница - обект на културното наследство със „световно“ значение под егидата на ЮНЕСКО. Тракийските гробници притежават значителна историческа и естетическа стойност по отделно, но единствено цялостно представени може да бъде разгърнат техният пълен потенциал на културно-туристическа атракция за най-пълноценно представяне на цивилизацията на древните траки.

Проектът „Светът на траките“ включва възстановяване и опазване на паметник на културата Тракийска гробница и култов комплекс „Оструша”, с категория „национално“ значение за бъдещите поколения, изграждане на велоалея от гр. Крън до гр. Шипка, за да бъде осигурен и велосипеден достъп за посетители до тракийското културното наследство в Долината. Проектът предвижда и изграждане на многофункционален туристически комплекс - „портал“ за посещение на цялата Долина и древните гробници, разположени в нея.

Проектът е с продължителност 24 месеца. Той е на обща стойност 8 657 364,82 лв. Одобреното финансиране от ОПРР чрез Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 6 735 429,83 лв. – безвъзмездна финансова помощ. Финансирането чрез финансов инструмент бе осигурено още през месец август тази година и е в размер на 1 921 935 лв. от Фонд за устойчиви градове.

Пресцентър на община Казанлък

58 нови жилищни сгради се строят в Старозагорско http://www.kazanlak.com/news-29753.html

През третото тримесечие на 2019 г. местните администрации в област Стара Загора са издали разрешителни за строеж на 86 жилищни сгради с 248 жилища в тях и 29 680 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), и на 146 други сгради с 36 507 кв. м РЗП.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради нарастват с 32.3%, докато жилищата в тях и общата им застроена площ намаляват, съответно с 2.4 и 6.6%. Издадените разрешителни за строеж на други сгради са повече с 3.5%, а тяхната РЗП - с 84.0%.

В сравнение с третото тримесечие на 2018 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са повече с 11.7%, докато жилищата в тях и разгънатата им застроена площ бележат спад, съответно с 56.0 и 49.2%. Броят на издадените разрешителни за строеж на други сгради нараства със 111.6%, а общата им застроена площ - с 58.3%.

Издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в област Стара Загора по тримесечия

През третото тримесечие на 2019 г. в област Стара Загора е започнал строежът на 58 жилищни сгради с 263 жилища в тях и 34 154 кв. м обща застроена площ, и на 61 други сгради с 33 802 кв. м РЗП.

Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради намаляват с 22.7%, жилищата в тях - с 12.9%, а общата им застроена площ - с 10.9%. Започнатите други видове сгради и тяхната РЗП бележат ръст, съответно с 5.2 и 39.4%.

В сравнение с третото тримесечие на 2018 г. започнатите нови жилищни сгради са повече с 38.1%, докато жилищата в тях и разгънатата им застроена площ намаляват, съответно с 39.4 и 20.9%. Започнатите други видове сгради се увеличават с 19.6%, а общата им застроена площ - с 59.1%.

Добро представяне на казанлъшките катерачи за купа “България“ http://www.kazanlak.com/news-29752.html

През изминалата седмица клуб "Селт" получи покана от "Приятелите на армията" да посети стената изградена на територията на Военното подделение в града. Катерачите на клуба проведоха демонстрация и представиха спортното катерене сред учениците на Текстилния техникум, които показаха завидни умения в този спорт.

През съботния ден клуба се включи и в 3-тия кръг за купа "България" по спортно катерене за деца до 11 год. във Велико Търново. Общо 7 малки състезатели от клуба взеха участие и премериха сили с останалите отбори на стената в спортната на Великотърновския университет. Състезанието започна с дисциплината скорост и продължи с дисциплината трудност.

Дебют в 1-ва група, до 7 г., направи Нора Найденова, която приключи на 4-то място и в двете дисциплини. При момчета до 9 г., Боян Стамов е 9-ти, Марк Стамов - 10-ти в двете дисциплини. При момичетата до 9 г., Калина Арабова е 7-ма на скорост и 4-та на трудност. В групата до 11 г. при момичета Анна - Мария Бонева - 7-ма на скорост и 14-та на трудност, а Ивана Найденова остана 15-та и в двете дисциплини. При момчета в тази група Никола Терзиев е 6-ти на трудност и 8-ми на скорост.

Крадци проникнаха в гараж и задигнаха вещи за близо хиляда лева в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-29751.html

На 11 ноември 2019 г., в 09:15 ч., в Районно управление-Казанлък се явил 65-годишен мъж от Казанлък и заявил, че за времето от 10:00 часа на предния ден до 08:50 часа на 11 ноември, през незаключена врата на гаража му, находящ се в Казанлък, ул. "Княз Мирски", е извършена кражба на велосипед, електрожен, четири ъглошлайфа, две ръчни бормашини, винтоверт, саблен трион и др. вещи на обща стойност 913 лв.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.194, ал.1 от Наказателния кодекс.

Злато за казанлъшките танцьори http://www.kazanlak.com/news-29750.html

Злато за танцьорите на КСТ „Роза“, които за пореден път се прибраха с медали и високи постижения. На 09 ноември в Чирпан, в спортната зала на СУ „П. Яворов” се проведе Открит турнир по спортни танци и турнир за Купа Чирпан, организирани от КСТ „Меджик Стип”.

КСТ „Роза” при ОДК „Св. Ив. Рилски”, участва с две танцови двойки.

Никсън Цветанов и Александра Дечева, станаха първи и се окичиха със златните медали в турнира за Купа Чирпан, при състезателите – младежи + състезатели над 19 год., стандартни танци.

В открития турнир, в Клас 15D, двойката Стелиан Владев и Нона Ангелова се класираха на първо място. Те станаха два пъти шести в турнира за Купа Чирпан на латиноамерикански танци и на стандарт, при състезателите – юноши старша възраст.

Утре, безплатни изследвания за диабет в Овощник http://www.kazanlak.com/news-29749.html

Безплатни измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин ще бъдат организирани утре, на 12 ноември в казанлъшкото село Овощник на ул. "Розова долина" 30 от 8:00 - 12:00 ч.

Безплатни прегледи са инициирани в 19 населени места в цялата страна и са част от образователната кампания „Открито за диабета". Кампанията се организира за 8-ма поредна година от фармацевтичната компания Sanofi България.

Целта на инициативата е превенция, ранна диагностика на захарен диабет тип 2 и правилен контрол на заболяването, което в световен мащаб се превръща в новата здравна пандемия.

По данни на Международната диабетна асоциация броят на пациентите с диабет по света надвишава 425 милиона души. Всъщност всяко семейство е засегнато от болестта, защото всеки 11-ти човек по света има диабет.

У нас над 430 хиляди българи живеят с тази диагноза, като близо половината от тях не са диагностицирани. Всеки втори пациент с диабет не постига препоръчителните нива на кръвна захар.

Това от своя страна може да доведе до сериозни усложнения, които често са животозастрашаващи. Tе могат да бъдат избегнати чрез ежедневни грижи и добро лечение на заболяването.

Затова много важно е пациентите да не пропускат да изследват редовно нивото на кръвната захар и на гликирания хемоглобин, както и задължително да преминат през ежегодния безплатен преглед при ендокринолог, който здравната каса осигурява.

Целта на безплатните измервания, организирани от Sanofi България, е да предостави възможност за профилактика на здравите и за контрол на заболяването на хората с диабет чрез увеличаване на достъпа до здравни грижи в малки и големи населени места. По случай

Световния ден за борба с диабета от септември до края на ноември ще бъдат организирани 23 измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин. От тях ще се възползват жителите на 19 населени места.

Протест в Горно Черковище след масово сбиване с трима пострадали http://www.kazanlak.com/news-29748.html

Масово сбиване в събота вечер, след събора на Горно Черковище вдигна хората на протест пред кметството в селото. Причината е конфликт между българи и роми, породено след селфи с кон.

Пострадали са трима души, които са настанени в болница.

Хората, които протестират пред кметството в Горно Черковище настояват за ред и спокойствие.

„Случва се постоянно във времето, това не е изолиран инцидент. В нашето село преди 2 месеца също беше пребит българин в магазин“ коментира жител на селото.

Жителите на Горно Черковище искат да бъде преброено ромското население, пришълците да бъдат принудени да напуснат селото, както и за засилено полицейско присъствие.

БНТ

Над 60 Трабанта, сред които и най-старият от 1963 г. участваха в “Трабант фест“ http://www.kazanlak.com/news-29747.html

Историческа възстановка на падането на Берлинската стена видяха стотици гости на град Павел баня от цялата страна на традиционния "Трабант Фест 2019".

Над 60 автомобила и стотици участници от България и един от Германия пристигнаха в града ни, за да покажат своите легендарни автомобили.

Събитието тази година бе по-специално, защото се честваха две годишнини - 30 години от падането на Берлинската стена през 1989г. и 62 години от създаването на първия "Трабант".

По този повод от Национален клуб "Трабант" събориха изградена като ефектен картонен макет стена, с размери 5.4-2.4м. Страната откъм Източен Берлин бе "пазена" от два военни трабанта, които са пазили границата в периода 1965.- 1974г., а отпред имаше и полицейски "Трабант".

Западната част бе охранявана от американски "Трабант", Малко преди 16 часа всички надуха своите клаксони, с което предизвикаха военните коли да се отдалечат, а една от колите разби стената.

Събитието се проведе в течение на целия ден. Интересно бе присъствието на най-стария автомобил "Трабант" в България (от 1963г.), който е собственост на Кольо Тончев - баща на певицата Преслава.

В късния следобед се състоя и награждаване на всички участвали.

Pavelbanya.eu

Снимки:Ивайло Илиев

Малките грации с блестящо представяне на международен турнир http://www.kazanlak.com/news-29746.html

Грациите на СК Розова Долина се представиха достойно в първо издание на надпреварата на тридневен международен турнир по художествена гимнастика "Viktoria CUP" гр. София. В турнира участваха над 500 гимнастички от 7 държави.

При най-малките златен  медал спечели Йоана Митова (2013 г.) за съчетание без уред в А категория.

Божидара Деребеева (2012г.) взе златото в надпреварата за съчетание без уред, Б лайт категория.

Валентина Карацанова (2011г.) спечели сребро  за съчетание с въже в А категория.

Никол Карагьозова (2008г.) взе злато в надпреварата за съчетание с обръч в Блайт категория, Елеонора Буковска (2008г) в същата категория на обръч стана втора със сребърен  медал.

Никол Братованова (2008г) стана 8 на съчетание с въже в Б категория.

Виктория Паскова (2007г.) стана 8ма на съчетание без уред в Б категория.

Йоана Добрева (2006г.) спечели злато на топката в Блайт категория.

Никол Илучева (2004г.) в категория Б лайт спечели златен  медал на съчетание с топка. Кристина Гитева (2004г.) в същата категория стана втора на топка.

Неделина Неделчева (2005 г.) се пребори за среброто  и стана втора в многобоя в Б категория, на съчетание с бухалки тя взе злато, а на съчетание с топка взе второ място.

В престижната А категория Кристина Попова (2004г) спечели 4 медала: 3 място в многобой, на топка и на бухалки и 2 място и сребърен медал на въже.

При ансамблите ДЕЦА 2012 година станаха първи и спечелиха златни медали, а ДЕЦА 2011 станаха втори и спечелиха сребърни медали.

Всички деца, участвали в състезанието, получиха подаръци.

За пореден път децата на Розова Долина показаха добра и стабилна игра. Благодарение на треньорите им в лицето на Мариана Ламбова и Милена Калайджиева, гимнастичките отново показаха добра подготовка.

След емоции и умора от състезанието гимнастички от Розова Долина вече се подготвят за предстоящи турнири и Държавно Първенство в края на ноември

Разбиха и обраха колата на 31-годишен http://www.kazanlak.com/news-29745.html

На 09 ноември 2019 г., в 07:39 часа, в Районно управление-Казанлък е получен сигнал от 31-годишен мъж от Мъглиж за извършена кражба от ''Фолксваген'', който е бил паркиран в Мъглиж, на ул. "8-ми март".

На място е установено, че за времето от 19:00 часа на предния ден до 07:30 часа на 09 ноември, чрез използване на техническо средство, е взломена дръжката на предна дясна врата, проникнато е в автомобила и е извършена кражба на акумулаторна батерия, ауто CD и лични документи.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.195 от НКаказателния кодекс

Първа стъпка към реконструкция сградата на ПХГ„Св. Св. Кирил и Методий“ http://www.kazanlak.com/news-29744.html

Министерство на културата финансира проект на Община Казанлък за изготвяне на инвестиционен проект за реконструкция на сградата на Профилирана хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Казанлък. На 4 ноември 2019г. пълният технически проект е внесен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата. Изготвената проектна документация е първата стъпка към реализирането на същинските ремонтни дейности за консервация на сградата, която има статут на местна културна ценност.

Проектът „Преустройство, ремонт на покрив, фасади, ел. инсталации, ВиК инсталация и отоплителна инсталация, топлоизолация на стени отвътре на Педагогическото училище „Свети Свети Кирил и Методий“, гр. Казанлък, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ № 1“ е финансиран от Министерство на културата на Република България със сумата от 35 000 лв. за изготвянето на инвестиционен проект във фаза работен.

Изпълнението на разработения инвестиционен проект за строително-монтажни и консервационно-реставрационни работи ще има дългосрочен, пряк и положителен ефект върху ученици, преподаватели, помощен персонал и родители на ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Казанлък с предоставяне на по-добри условия за работа в сградата, а за посетителите на града – с възможността да се запознаят с възобновената и съхранена архитектурна и историческа ценност на Казанлъшкото педагогическо училище, изградило първите поколения добре подготвени учители в цялата страна след Освобождението.

Пресцентър на община Казанлък

Пет от пет за “Розите“ http://www.kazanlak.com/news-29743.html

Пет мача и пет победи за "Розите" набор 2005, 2006, 2007 и 2009.

В най-важния мач за седмицата ,набор 2005 победи първия в класирането на зоналната група " Марица" Пловдив с 2-1 и се изкачи на второ място в групата.
Получи се един много оспорван мач срещу много добър противник. Нашите момчета се държаха до края на мача и заслужено победиха
"Розова долина" - " Марица" Пловдив - 2-1

Ето и резултатите от поредната успешна седмица за малките ни футболисти:

2009 " Рози " - " Шампион " Ст.Загора - 5-2
" Рози" - " Арена " Ямбол - 2-0
2007 " Рози" - "Ботев " Гб - 7-0
2006 " Рози" - "Ботев" Гб - 6-1
 

Два месеца след затвора, крадец задигна вещи за 2 бона http://www.kazanlak.com/news-29742.html

31-годишния крадец Б. С. е с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ по искане на Районна прокуратура-Казанлък.

Б. С. в продължение на само 5 месеца, от юни до октомври 2019 г., е отнел куп чужди движими вещи – шейна, мобилен телефон, хендсфри, музикална уредба за автомобил, акумулаторна батерия, детска количка, поялници, отвертки, бормашини , дърворезачка, гаечни ключове, чукове, дрехи и посуда, спално бельо, одеяла, вентилатор, часовници, китеници,  килим,  пътеки,  покривки, всичко на обща стойност 1 992 лева,

Опасният рецидивист е разбирал своите набелязани обекти, след което и обирал. Б. С. е крал от частни домове и от автосервиз,  находящи се в Зимница, чрез разрушаване и повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот (разбиване на входна врата на жилище, счупване на стъкло на входна врата, счупване на странично стъкло на лек автомобил марка „Фолксваген“, разбити две входни врати и др.)

Срещу него е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 196 ал.1 т.2 във .вр. с чл. 195, ал. 1, т. 3,  вр. с чл. 194, ал. 1 вр. с чл. 29 ал.1 б.“А“ и б.“Б“  вр. с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Част от отнетите вещи Б.С. е продал, а другите оставил при себе си.

По образуваното досъдебно производство, под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък, до момента са извършени разпити на свидетели, събрани са писмени доказателства, назначена е експертиза, обвиняемото лице е привлечено към наказателна отговорност и делото ще приключи в най-кратки срокове.

Съдът уважи искането на Районна прокуратура-Казанлък и прие, че се касае за висока степен на обществена опасност на деянието и на извършителя му, който е многократно осъждан /6 присъди/ за престъпления против собствеността. При определяне на мярката за неотклонение съдът взе предвид и обществена опасност на обвиняемия Б.С., който е изтърпял наказание по последното осъждане „лишаване от свобода“, от 4 години, през април 2019 г.

Определението на Районен съд – Казанлък е влязло в законна сила.

Отново силна седмица за “Арена Запад“. Победиха Берое с 4:1 http://www.kazanlak.com/news-29741.html

Децата от Арена Запад 2009 победиха Берое с 4:1, като се получи един страхотен мач, въпреки дъждовното време.

По - малките от Арена Запад тази седмица нямаха късмет и загубиха от Верея, но играха много добре.

"Резултатите не са важни на този етап от развитието на децата, а е важно тяхното израстване всеки мач." коментират треньорите.

Най-големите възпитаници - Арена Запад 2008 също нямаха късмет тази седмица, но се получи един здрав и равностоен мач срещу Олимпия- Стара Загора.