Kazanlak.Com Kazanlak.Com Copyright 2000-2010 Kazanlak.Com http://www.kazanlak.com/ bg 24 Енинските ученици са първенци в международно състезание по математика на английски http://www.kazanlak.com/news-23588.html

Три първи места достойно извоюваха ученици от ОУ „Христо Ботев“ - Енина в Международния турнир по математика на английски език “The Clash of The Mathematicians“, който се проведе тази събота, 22 април в град Самоков.

В напреварата учениците от Енина успяха да приложат научените знания от училище и да надминат по резултат всички останали 180 участника от цяла България.

Отличията на талантите oт 5, 6 и 7 клас са заслуга и на техния учител  по математика Светлин Стефанов, който успява да мотивира отборите не само със знания, но и с умения за гъвкавост в нова и динамична среда, отбелязват от ръководството на ОУ „Христо Ботев“ в училищния сайт.

55 години от рождението на Петя Дубарова почетоха учениците от Енина и НЧ „Братсво“ http://www.kazanlak.com/news-23587.html

Петя Дубарова на 55 „Талант и трагизъм“ – под това мото днес учениците от ОУ „Христо Ботев“ – Енина, със съдействие на енинското и читалище НЧ „Братство – 1869“ си припомниха живота и творчеството на незабравимата бургаска поетеса. Петя Дубарова, която си отива от живота ненавършила 18 години оставя безсмъртна поезия, белязана от желанието ѝ за безгранично раздаване на доброта, щастие и усмивки.

Приятелството на НЧ "Братство" - Енина с роднините на Петя Дубарова започва през 2008 година, разказа секретарят на читалището Аня Дермендиева. През годините  родителите на Петя Дубарова, сестра й са следили от своя страна изявите на ениските деца в различни конкурси, както и успехите на литературния клуб на енинското читалище. НЧ „Братство“ и ОУ „Христо Ботев“ отбелязват по традиция годишнините, свързани с поетесата, като запознават  поколенията ученици на Енина с нейния талант и живот.

В презентация –рецитал на стихове на Петя Дубарова, песни направени по нейни стихове и представяне на биографията й, неотменно свързана с поетичните преживявания и трагична кончина на незабравимата Петя, днес се включиха  ученици от 5-ти до 8-ми клас на ОУ „Христо Ботев“ – Енина.

На снимките - Елица Дубарова (сестра на Петя Дубарова)  и малката Росица от Енина в спектакъла" Двете царства".

 

 

Клуб Орлица към ТД Орлово Гнездо чества 30 годишен юбилей http://www.kazanlak.com/news-23585.html

В петък, 28 април от 17 часа в ЛХМ "Чудомир" клубът на жените-туристки "Орлица" към Туристическо дружество  "Орлово Гнездо" кани всички туристи и приятели на клуба на честването на своя 30 годишен юбилей.

На тържеството ще бъде представена клубната дейност за тези 30 години.

Клубът е основан на 18 април 1988 година.

Ден на отворените врати в Районен съд – Казанлък http://www.kazanlak.com/news-23584.html

На 21.04.2017 г. за пореден път в Районен съд – Казанлък се проведе „Ден на отворените врати”. Инициативата е във връзка с реализиран проект на Висшия съдебен съвет и е насочена към популяризиране дейността на съда с цел повишаване  правната култура на гражданите и изграждане на доверие в работата на съдебната система.

В рамките на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, в която Районен съд – Казанлък тази учебна година  участва съвместно със СУ „Екзарх Антим I“ гр. Казанлък, сборна група ученици от 8-ми, 10-ти и 11-ти клас посетиха съдебната палата.

Случайното разпределение на делата е антикорупционна гаранция, която е предпоставка за безпристрастността на съда. Председателят на Районен съд – Казанлък съдия Радослава Маждракова демонстрира пред младата аудитория начина на разпределение на делата, като обясни, че това се случва съобразно поредността на постъпването, по електронен път, използвайки софтуер за случайно разпределение на делата, предоставен от Висшия  съдебен съвет.

Заместник-Председателят на съда съдия Йовка Пудова запозна учениците с организацията на работа в съда и отделните му служби.

Учениците участваха в симулативен процес, като бе представено как протича едно гражданско производство. Под ръководството на съдия Валентина Тодорова и  съдия Деян Илиев присъстващите ученици участваха активно като магистрати и участници в процеса – адвокати, свидетели.
Учениците проявиха изключителна отговорност и желание, като успешно пресъздадоха всички етапи в съдебното производство, включително и постановяване на съдебен акт.

Всички ученици получиха удостоверения за участието си в образователната програма през учебната 2016/2017 г. и брошури за структурата и управлението на съдебната власт.

Тракийските съкровища на Казанлък са вече виртуално достъпни от цял свят http://www.kazanlak.com/news-23583.html

Виртуални разходки в 9 от тракийските ни гробници, в Музея на розата, в Трезора на ИМ „Искра“ и виртуални 3D модели на над 1200 експоната на нашия музей ще могат да бъдат разгледани онлайн от началото на месец май. 

На 30 април приключва 2-годишната работа по заснемане в 360 градуса на тракийските гробници, Музея на розата и експонати от движимото културно наследство от Долината на розите и тракийските царе. То бе осъществено по проект на ИМ „Искра“, на стойност 187 хил. евро, безвъзмездно финансиран по програма „Културно наследство и съвременни изкуства“ на Министерството на културата с подкрепата на средства от съвместен европейски фонд между България, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Работата и резултатите по проекта бяха представени днес на пресконференция в ИМ „Искра“ от зам. директора му Радослав Петков и Иво Чакъров – представител на изпълнителите на сайта.

kazanlakmuseum.com e интернет адресът, на който след броени дни ще бъдат качени в пълен обем дигитализираното и документирано към момента културно-историческо наследство на Казанлък. Засега това са само фондовете Античност, в т.ч. тракийските ни съкровища и 9-те по-значими разкрити тракийски гробници и фонда на Музея на розата. Но работата по дигитализация и виртуализация на хилядите артефактите и десетки обекти от огромното богатство на казанлъшкия исторически музей ще продължи и в следващите години, тъй като благодарение на този проект ИМ „Искра“ вече разполага със собствен 3D скенер и станция за обработка на 3D модели на експонатите, мощен сървър и компютри и най-важното – високоскоростен интернет в целия музей, плюс 4 интерактивни табла, на които посетителите ще могат да разглеждат на място и се информират за отделните експонати и обекти. Две от таблата са в залата на музея, а другите две могат да бъдат ползвани в трезора със златните тракийски съкровища. Предстои закупуване на още няколко такива дигитални екскурзоводи, които в най-скоро време да бъдат монтирани в Музея на розата, в посетителския център на новооткритите социализирани гробници Хелвеция и Грифоните и в Гробницата на Севт III в могилата Голяма косматка – увери зам.-директорът на музея Радослав Петков.

Освен за улеснение на посетителите на място и за виртуално посещение на Музей „Искра“ и 9-те ни гробници от цял свят, новият интернет сайт Виртуален Музей „Искра“ ще бъде безценен от научна гледна точка за учени, докторанти и студенти, които подготвят изследвания във връзка с тракийското наследство, историята, археологията, културата на розопроизводството и на Казанлък, и пр. безбройни теми, които научните среди могат да открият в казанлъшката историческа и културна съкровищница. Сайтът е разработен с две нива на достъп, като на първото ниво експонатите са представени за популярния потребител накратко, а във второ ниво – всеки един предмет или гробница са представените им научни паспорти. Паспортите дават пълна информация за артефактите и обектите, а достъп до тях ще се дава след поискано мотивирано разрешение от директора на ИМ „Искра“. Целта е да се предотврати злоупотреба с данните на находките (например от иманяри), а информацията за тях да бъде достъпна и ползвана само за научни разработки.

За обикновените потребители от близо и далеч през инернет, новият сайт на музея ще представя освен 3D визуализация на експонатите и 360-градусови панорамни виртуални разходки в гробниците, в музея, в последствие в Дом Петко Стайнов, Етнографския комплекс. Те все още не са качени изцяло на нояия сайт на ИМ "Искра", но 360-ката на Музея на розата може да разгледате още сега тук:

 

Kazanlak.com

Пострадалите от вчерашния сблъсък на Абаята са без опасност за живота http://www.kazanlak.com/news-23582.html

На 24-и април, около 14.45 часа, в град Казанлък, по булевард "23-ти пехотен шипченски полк", в посока изток, се е движил лек автомобил "Форд Фиеста", управляван от 24-годишна жена от град Велико Търново.

На кръстовището с ул. "Пушкин" същата извършва маневра „завой на ляво“, като отнема предимството на движещ се в посока запад тежкотоварния автомобил "Нисан Навара", управляван от 42-годишен мъж от село Тъжа, община Павел баня.

Двата автомобила се удрят, като "Нисана" се измества в дясно по посоката на движението си, качва се на тротоара и блъска намиращите се до автобусната спирка пешеходци – мъж на 19 години и жена на 18 години.

В резултат на настъпилото ПТП пешеходецът е получил фрактура на десен глезен и охлузни рани на десен крак и лява ръка, а пешеходката е получила фрактура на носа и охлузни рани по двете ръце и дясното коляно. Откарани са във ФСМП – Казанлък, където са обслужени и освободени, без опасност за живота.

Водачите са тествани за алкохол с техническо средство, което е отчело 0.00 промила и за двамата. Образувано е досъдебно производство по чл.343 , ал.1 "б" от Наказателния кодекс.

Един пиян, а друг без книжка засякоха полицаите http://www.kazanlak.com/news-23581.html

На 24-и април в Районно управление Казанлък е образувано бързо производство за престъпление по чл.343в, ал.2 от НК срещу Т. Т., на 33 години от село Розово, община Казанлък, затова че на предишния ден, около 10.20 часа, в град Казанлък, по улица " Цар Иван Шишман" е управлявал лек автомобил "Пежо" в едногодишен срок от наложено му наказание по административен ред за управление на МПС без свидетелство за управление на МПС.

А на 25-и април, около 02:15 часа, в град Стара Загора на кръстовището на булевард "Славянски" и улица "Хаджи Димитър Асенов" полицейски екип на Първо Районно Стара Загора е спрял за проверка лек автомобил "Пежо", собственост и управляван Л. К., на 38 години от град Казанлък.

Водачът е тестван за употреба на алкохол с техническо средство, което е отчело 1.85 промила алкохол в издишания въздух. Л. К. е задържан за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство по чл.343б, ал.1 от НК.

Мъж намери в дома си газова бутилка след влизане взлом http://www.kazanlak.com/news-23580.html

На 24-и април в 01.53 часа, в Районно управление – Казанлък, е получено съобщение от 63-годишен мъж от село Копринка, че неизвестно лице е проникнало в дома му.

При посещение на място е установено, че за времето от 23.30 часа на 23-и април до 01.00 часа на 24-и април, неизвестен извършител е проникнал през две незаключени врати в къщата на мъжа, като в коридора е намерена оставена газова бутилка с прикрепени към нея вентил и гумен маркуч.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.170, ал.2 от НК.

Полицейска акция разкри петима телефонни измамници http://www.kazanlak.com/news-23579.html

Операциите са проведени на територията на шест областни дирекции, СДВР и РДГП-Русе, задържани са петима мъже, участвали в престъпната схема.

Полицейските операции срещу телефонните измами са проведени на 21.04.2017 г. на територията на страната. Те са реализирани под ръководството на сектор “Измами” в ГД “Национална полиция”. В тях активно са участвали служители на ОДМВР - Стара Загора, Пловдив, Велико Търново, Плевен, Бургас, Габрово, СДВР и РДГП – Русе. В хода на операциите са установени петима участници в измамната схема.

При предприети действия от служители на ОДМВР - Стара Загора и Велико Търново са задържани трима рецидивисти - П.З. на 35 години от град Горна Оряховица, С.Д. на 68 години от град Габрово, и Я. Я. на 25 години от град Ветово, заподозрени в извършени телефонни измами на територията на областите Стара Загора и страната. Операцията е проведена под ръководството на Районната прокуратура в Казанлък. Изяснено е, че тримата са действали по схемата “съдействие при провеждане на полицейска операция”. По случая е образувано е досъдебно производство. След доклад на материалите в прокуратурата в Казанлък, те са привлечени като обвиняеми. На П. З. и С. Д. са наложени мерки за неотклонение “задържане под стража”, а на Я. Я. - мярка за неотклонение “парична гаранция”. При последвалите претърсвания в обитаваните от тях жилища са намерени и иззети множество мобилни телефони, SIM-карти, парични суми и златни накити.

Същия ден е реализирана операция и на територията на Пловдив, Плевен, Габрово и София. Криминалистите на СДВР и областните дирекции са задържали други двама рецидивисти - М.Б. на 29 години от град Левски и К.А. 26 години от село Градище, Плевенска област.

Установено е, че двамата са действали на територията на град Хисаря и са прилагали идентична схема за присвояване на суми в различни размери. С постановление на наблюдаващ прокурор при РП – Пловдив, М.Б. и К.А. са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл.209 от НК и мярката им за задържане е удължена до 72 часа.

По случаите са образувани досъдебни производства, работата по тях продължава под ръководството на прокуратурата.

График на пътния контрол в Казанлък и региона за 25 април, вторник http://www.kazanlak.com/news-23578.html

Време

Пътен участък/ Нас. Място, улица

08.45ч. – 10.45ч.

гр.Казанлък, бул.”23-ти ПШП”, до бензиностанция “Експрес”

11.00ч. – 13.00ч.

гр.Казанлък, бул.“Ал. Батенберг”, бул.”Розова долина”, бул.”Никола Петков“, ул.”Отец Паисий”, бул.”23-ти ПШП“

13.45ч. – 15.45ч.

Път І-5, км.199+500, КПП “Изток”

16.00ч. – 17.40ч.

гр.Казанлък, бул.“Ал. Батенберг”, бул.”Розова долина”, ул.”Отец Паисий”, бул.”23-ти ПШП”, бул.”Никола Петков”

18.00ч. – 19.40ч.

с.Копринка

14.30ч. – 16.00ч.

Път І-6, км.309+100, до автокомплекс “Севтополис”

20.45ч. – 22.20ч.

гр.Крън, с.Енина

22.30ч. – 23.50ч.

с.Хаджидимитрово, с.Шейново

00.00ч. – 01.10ч.

гр.Казанлък, бул.”Ал. Батенберг”, бул.“23-ти ПШП”, бул.“Освобождение”, бул.“Н. Петков”, бул.“Розова долина”, ул.”Петко Войвода”

02.10ч. – 03.50ч.

гр.Казанлък, бул.”Ал. Батенберг”, бул.“23-ти ПШП”, бул.“Освобождение”, бул.“Н. Петков”, бул.“Розова долина”, ул.”Петко Войвода

04.00ч. – 05.50ч.

гр.Казанлък, бул.”Ал. Батенберг”, срещу бенз. “ОМВ”

06.00ч. – 07.30ч.

Път І-5, км.199+500, КПП “Изток”

 

Медали, купи и торти за младите лекоатлети на Казанлък http://www.kazanlak.com/news-23577.html

На стадион „Севтополис“ в понеделник се проведе Общинското първенство по лека атлетика за ученици  5-7 и 8-10 клас.

Учениците се състезаваха в осем различни дисциплини, като най-много публика събра щафетата 4 х 100м.

При 8-10 клас първо място в крайното класиране заеха юношите  на СУ „Екзарх Антим I“ и девойките на ПХГ „Св.Св. Кирил и Методий“. При момичетата и момчетата 5-7 клас победители станаха децата от ОУ „Мати Болгария“, които защитиха купите си от миналата година.

В различните дисциплини учениците бяха  наградени с медали, а  отборните първенци получиха Купи и торти от организатора Община Казанлък.

Пресцентър на община Казанлък

Трима митрополити отслужиха литургията тази неделя в Девическия манастир в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-23576.html

Трима митрополити, управлявали и управляващи Старозагорска епархия, взеха участие в съвместна света Литургия в Казанлъшкия манастир „Въведение Богородично“ на Томина неделя, 23 април.

Настоящият Старозагорски митрополит Киприян и временно управлявалият епархията преди изборите Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний оглавиха празничното богослужение в манастирския храм. В съслужение с тях бяха архиерейските наместници на духовните околии на епархията, както и свещеници от Казанлъшка духовна околия. В св. олтар молитвено участие в св. Литургия взе и бившият Старозагорски митрополит Галактион.

На архиерейската св. Литургия, организирана по покана на архиерейския наместник на Казнлък ик. Петко Мотев, се стекоха богомолци от Казанлък и околността. Преди св. Литургия за четци, певци и свещоносци бяха постригани две момчета от епархията.

По-късно митрополитите се срещнаха и разговаряха с кмета на Казанлък Галина Стоянова.

Автор: dveri.bg
Снимки: Мартин Димитров

 

Двама души бяха помляни на спирката на Абаята днес следобед http://www.kazanlak.com/news-23575.html

Тежка катастрофа между лека кола и джип става днес около 14.30 часа на светофара на Абаята.

От удара джипът е „изхвърлен“ на тротоара  точно на спирката на градския транспорт, където блъска двама души –- невинни пешеходци. Двамата  - младо момче и момиче са откарани в казанлъшката болница за спешно лечение. Контактни са, но младежът е в по-тежко състояние, вероятно с фрактури, тъй като беше отнесен на носилка. Очаква се повече информация за състоянието на двамата пострадали малко по-късно.

Нелепа е и причината за катастрофата. Изцяло виновна е жълтата кола, шофирана от младо, 20-тина годишно момиче от Казанлък, което също е във видим ужас и стрес, след случилото се. Тя се движи по булевард „23 ПШП“ от запад на изток. Светофарът свети зелено. Отсреща – на зелено и направо в посока от центъра на Казанлък към Павел баня  се движи джипа Нисан.

Неизвестно защо, момичето с жълтия Форд взима рязко левия завой на север към Вапцаров, без да даде предимството на идващия насреща джип.

„Изобщо не очаквах, че ще завие наляво, докато карах напред – нямах никакво време за реакция,“ разказа пред репортер на kazanlak.com шофьорът на джипа. „От 1993 година съм професионален шофьор, такова нещо не съм виждал и не ми се е случвало.“ – добави мъжът. Той сподели с нас, че опитал да избегне удара с хората на спирката, като завил волана наляво, но въпреки това  от удара джипът се качва с едната гума на тротоара и удря двамата младежи, като слава Богу – поне никой от тях не е попаднал отдолу, под тежкия джип. Шофьорът на джипа и съпругата му, която пътувала с негокъм дома им в Тъжа, също са в стрес от ужасния инцидент.

Не на себе си е и момичето, карало жълтия Форд Фиеста, чието невнимания на зелена светлина на светофара, при ляв завой е причина за тежката катастрофа. Разбираемо, тя и приятелят й, който я придружаваше не пожелаха да коментират пред журналисти. Въпреки, че колата е с търновска регистрация, те също били казанлъчани. Фордът бил купен наскоро и още не му била сменена регистрацията. А въпреки жълтия цвят – колата е лична, а не такси.


Kazanlak.com

 

video::http://youtu.be/mAEMLgS_LVQ::video

От 2-ри май започва продажбата на билети за Празника на розата 2017 http://www.kazanlak.com/news-23574.html

Уважаеми казанлъчани и гости на града,

От 2 май 2017 година, Община Казанлък започва продажба на билети за събитията от програмата на Фестивал на розата 2017:

• Конкурс-спектакъл за избор на Царица роза 2017;
• Ритуали „Розобер“ ;
• Детско шоу „Принцеси на розата“;
• Официално откриване на Фестивал на розата 2017 и коронясване на Царица роза;
• Празнично шествие на розата.

Билетите ще може да закупите от Информационен център на ул. „Искра“ №4 от 9.00 ч. до 17.30 ч. всеки работен ден.

Заповядайте заедно да се потопим в магията и аромата на празника!

Пресцентър на Община Казанлък

Юбилейна изложба 120 години Иван Пенков в Художествена галерия-Казанлък http://www.kazanlak.com/news-23573.html

С любезното съдействие на Софийска градска художествена галерия и Художествена галерия – Стара Загора, и с огромно удоволствие Художествена галерия – Казанлък, организира едно специално събитие – юбилейна изложба на художника Иван Пенков. 

На 26 април 2017 г., сряда, от 18 часа в залата за временни изложби на Художествена галерия – Казанлък ще бъде открита експозицията с пейзажи, натюрморти и портрети на родения в нашия град художник.

Една от най-значимите фигури в българското изкуство на 20-ти век, Иван Пенков създава мащабно и многообразно творчество, като работи  в различни техники и жанрове. Името му стои редом с имената на Иван Милев, Владимир Димитров – Майстора, Сирак Скитник, Дечко Узунов... Той е сред основните представители на известното със своите нововъведения движение Родно изкуство в България през 20-те години.

Рядък тип творец в българската култура, многоизмерна творческа личност, Иван Пенков е художник, чиито заслуги към българското приложно монументално изкуство, към сценографията и преподаването на тези дициплини в Художествената академия са високо ценени и днес. Настоящата изложба се вписва като продължаващо уважение към таланта, творчеството и духовния аристократизъм на художника и човека Иван Пенков - 120 години след неговото рождение. 

Изложбата ще бъде открита от Надежда Янакиева, изкуствовед, уредник в СГХГ.

График на пътния контрол в Казанлък и региона за 24 април, понеделник http://www.kazanlak.com/news-23572.html

Време

Пътен участък/ Нас. Място, улица

08.45-10.45

ПП-І-5, км. 192+000, до “Крънско ханче”

11.00-13.00

гр. Казанлък, бул. “Ал. Батенберг”, бул.”Розова Долина”, бул. “Никола Петков”, ул.”Св. Св. Кирил и Методий”, ул.”Отец Паисий”, бул.”23-ти ПШП

13.45-15.40

ПП-І-5, км. 199+500, КПП“Изток

16.00-17.40

ПП-І-6, км. 301+400, разклона за село Дунавци

18.00-19.40

гр. Казанлък, бул. “Ал. Батенберг”, бул.”Розова Долина”, ул.”Отец Паисий”, бул.”23-ти ПШП”, бул.”Никола Петков”

20.50-22.10

с. Копринка

22.20-23.30

с. Дунавци

23.40-01.00

с. Шейново

02.00-04.00

гр. Казанлък, бул. ”Ал. Батенберг”, бул. “23-ти ПШП”, бул. “Освобождение”, бул. “Никола Петков”, бул. “Розова Долина”, ул. ”Петко Войвода”

04.15-06.15

гр. Казанлък, бул. ”Ал. Батенберг”, срещу бенз. “ОМВ”

06.30-07.40

гр. Казанлък, бул.”23-ти ПШП”, до бензин. “Експрес”

 

Прокуратурата разкри престъпна група за телефонни измами в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-23571.html

На 23 април 2017 г. по искане на Районна прокуратура- Казанлък съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Пламен З., на 34 години и Стоян Д. на 68 години, привлечени като обвиняеми за това, че при условията на продължавано престъпление – на два пъти са възбудили и поддържали заблуждение у две лица, като с това причинили имотна вреда в общ размер на 14 450 лв.

Спрямо Стоян Д. е повдигнато обвинение за престъпление по чл.210 ал.1 т. 1 вр.с чл.209 ал.1 вр.с чл.20 ал.2 вр.с ал.1 вр.с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс. Спрямо Пламен З. е повдигнато обвинение за престъпление по чл.211 вр.с чл.210 ал.1 т. 1 вр.с чл.209 ал.1 вр.с чл.20 ал.2 вр.с ал.1 вр.с чл.26 ал.1 вр.с чл.29 ал.1 Б“А“ от Наказателния кодекс.

По делото като обвиняем за измама е привлечен и Янко Я., на 25 години, - престъпление по чл.211 вр.с чл.210 ал.1 т. 1 вр.с чл.209 ал.1 вр.с чл.20 ал.2 вр.с ал.1 вр. с чл.29 ал.1 Б“А“ от Наказателния кодекс, като спрямо него е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ и „забрана да напуска пределите на Република България“ от Районна прокуратура-Казанлък.

По досъдебното производство е установено, че тримата мъже участвали в схемата за телефонни измами, като ролите им били разпределени по следния начин: обвиняемият Стоян Д. е действал като „куриер- муле“, обвиняемият Пламен З. бил „координатор“ и обвиняемият Янко Я., на 25г., бил позициониран в Румъния и провеждал телефонните разговори с пострадалите лица. И тримата са действали в съучастие помежду си, извършвайки на два пъти „телефонни измами“.

На 21 април 2017 г. в Казанлък, преди обяд, на стационарните телефони на две жени – 89-годишната Д.Н. и 79-годишната Г.Ж. позвънил обвиняемият Янко Я., който се намирал в Румъния. Той се представил за полицай, като казал, че в гр.Казанлък се намират телефонни измамници, които ще позвънят на телефоните им. Помолил ги да съдействат за залавянето им. Жените се съгласили и обвиняемият започнал да им дава разяснения как да изтеглят пари от банки и да подготвят съответните парични суми. Г. Ж. била насочвана по телефона през цялото време, докато теглила сумата от 9 300 лв. от местен клон на банка. Било й указано да съобщи на банковата служителка, че с изтеглените пари ще закупува апартамент на сина си, за да не се усъмнят, че е разтревожена при тегленето на парите. След като се прибрала в дома си, по телефона на Г. Ж., постъпили и заплахи с убийство. Жената изхвърлила през терасата си полиетиленова непрозрачна торба със сумата от 10 000 лева. По указание на единия от измамниците банкнотите били покрити първо с фолио, а след това поставени в непрозрачна торбичка и изхвърлени през терасата. Било й казано още, че след като измамниците бъдат заловени, парите ще й бъдат върнати на следващия ден. Непосредствено след деянието –обвиняемият Стоян Д. е бил заловен с паричната сума.

По същата схема за съдействие за залавяне на телефонни измамници било възбудено и поддържано заблуждение и у 89-годишната Д. Н., която по указания от обвиняемите поставила  сумата от 4 450 лева, първоначално  увити в хавлия и след това в непрозрачна торба. Пострадалата Д. Н. излязла на терасата с парите , започнала да търси на кого да ги хвърли , но тъй като не видяла никого, решила да се прибере в дома си , в резултат на което престъплението останало във фазата на опита.

Активните действия по събиране на доказателства и установяване на вината на обвиняемите лица продължават под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък. Определението на съда подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд-Стара Загора.

Хванаха бургазлия, обрал магазинерка в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-23570.html

На 21-и април в Районно управление – Казанлък се е явила 31-годишна жена от град Казанлък, продавач-консултант в магазин, която заявила, че непознато за нея лице е извършило кражба на мобилен телефон и на дамското ѝ портмоне с намиращите се в него дебитни карти, лична карта и пари.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.194, ал.1 от НК. При проведените оперативно-издирвателни мероприятия от служители на Районното е установен и задържан извършителят на престъплението – З. Б., на 39 години от град Бургас.

На 22-и април същият е привлечен в качеството на обвиняем и с постановление на Районна прокуратура му е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за срок от 72 часа.

„Розова долина“ разгроми „Арда“ http://www.kazanlak.com/news-23569.html

След  две поредни загуби футболистите на „Розова долина“ записаха убедителна победа над състава на „Арда“ /Кърджали/. Днес в среща от 27-ми кръг на Трета лига – Югоизточна група „розите“ разгромиха гостите от Кърджали с 5:0. Още до почивката стана ясно, че казанлъчани ще спечелят трите точки. В 24-та минута Николай Стоичков, след подаване на Григор Георгиев откри резултата, а още в следващата минута Иван Чергев покачи на 2:0. Две минути преди края на полувремето удар на Иван Чергев бе избит от вратаря на гостите, след което топката се отклони в гредата.

Още с първата си атака през второто полувреме Григор Георгиев покачи на 3:0 в 46-та минута.  Крайния резултат 5:0 бе оформен след голове на Ахмед Фаиков и отново Григор Георгиев в 74-та и 77-та минута.

Гостуващият отбор от Кърджали успя да достигне до една единствена опасност, при която 4 минути преди края при удар на техен нападател топката се отклони в гредата.

Розова долина игра в състав: Александър Петрунов, Николай Георгиев /56-Ивайло Иванов, Милен Христов /78 -Стоян Грозев/, Кристиан Петров, Диян Димов, Енгин Махмуд, Ахмед Фаиков, Атанас Апостолов, Григор Георгиев, Николай Стоичков/69-Мартин Илиев/, Иван Чергев.

Резултати от кръга:
ФК "Любимец" 2:1  ФК "Асеновец-2005" - Асеновград
ФК "Ураган" - Бояджик  11:1  ФК "Раковски 2011"
ФК "Миньор" - Раднево  4:1  ФК "Евроколеж" - Пловдив
ОФК "Елхово" – Елхово   0:4  ФК "Марица" - Пловдив
ОФК "Карнобат"   1:0  ФК "Борислав-2009" - Първомай, Пловд., град
ФК "Свиленград-1921"   1:1  ФК "Верея" - Стара Загора
ФК "Атлетик" - Куклен  1:3  ФК "Загорец" - Нова Загора
ОФК "Гигант" – Съединение 0:0  ФК "Димитровград-1947"

1. ФК "Загорец" - Нова Загора

20

6

1

54-12

66

2. ФК "Марица" - Пловдив

20

0

7

75-17

60

3. ОФК "Карнобат" - Карнобат

18

2

7

64-29

56

4. ФК "Розова долина" - Казанлък

18

1

8

58-30

55

5. ФК "Атлетик" - Куклен

13

5

9

43-34

44

 

Младите дадоха пример в акцията за почистване на община Казанлък http://www.kazanlak.com/news-23568.html

Тези петък и събота Община Казанлък организира акция по почистване на територията на общината.

В петъчния ден най-активно се включиха младите хора – ученици и дори деца от детските градини. Много от тях с гордост споделиха добрите си резултати от почистени училищни дворове, междублокови пространства и градски улици в социалните мрежи.

В съботния ден бизнесът участва с техника и работна ръка за разчистване около язовир „Копринка“ и в покрайнините на населените места на образували се сметища от изхвърляни боклуци от недобросъвестни хора. Заедно с Общинско предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“ бяха събрани около 110 – 120 тона битови отпадъци и около 100 тона строителни.

С помощта на „Екобулпак“АД всички жители на Общината бяха уведомени къде могат да получат осигурени помощни материали като ръкавици, чували и други, за да бъде прилаган екологичния пример за разделно събиране на отпадъци, но интересът от страна на гражданите остана слаб и през двата дни.

Организацията на Общината обхвана всички училища, културни институти, неправителствени организации и фирми с техника, за да направим местата, на които живеем, учим и работим по-приятни и приветливи.

Младите хора на Казанлък и местният бизнес показаха най-голяма съпричастност към зелената инициатива на Община Казанлък, посветена на Деня на Земята – 22 април.

 

Пресцентър на община Казанлък

 

120 кг. за „Капачки в действие“ събраха деца и родители от казанлъшката ДГ „Пчелица“ http://www.kazanlak.com/news-23567.html

Този петък, на 21 април,  децата, учителите и родителите от Детска градина №18 „Пчелица“, отбелязаха по нетрадиционен начин Деня на Земята. Те предадоха 120 кг. пластмасови капачки за рециклиране, заразени от кампанията „Капачки в действие”.

Като част от международната мрежа „Екоучилища“, ДГ18 „Пчелица” работи успешно  по програмите „Учим за гората” и  „Екоучилища” на  Фондацията за екологично образование  /FЕЕ/. Ентусиазирани от идеята „От нищо – нещо”, екипът на градината проучи опита на другите - какво и как правят хората по света, за да опазят околната среда и да помогнат на хората около себе си. Затова решиха да се включат в кампанията „Капачки в действие” на варненската Фондация „Идея в действие“, в помощ на деца в риск, която заразява все повече деца, родители и фирми за рециклиране в цяла България.

Какво представлява идеята: Събират се капачки от пластмасови бутилки от вода или безалкохолни напитки. Капачките са леки, не заемат място, могат да се сложат в джоба или чантата без да пречат, а същевременно са чиста суровина, която може да бъде рециклирана. Със средствата от предаването за рециклиране, фондацията закупува електроуреди и други помощни материали за детските домове за сирачета.

ОТ ДГ „Пчелица“ разясниха идеята на децата и техните родители и поканиха казанлъшката фирма за рециклиране на пластмасови изделия „Рекотуб“ да  ги подкрепи. „Тъй като харесахме идеята на „Капачки в действие“, ние потвърдихме, че ще изкупуваме събраните количества,“ сподели пред kazanlak.com Йоана Йончева-Фильова, търговски директор на „Рекотуб“ ЕООД.

Срещнали подкрепата и на децата и на техните  родителите екипът на ДГ №18 „Пчелица“ в Казанлък успява да събере 60 броя 11-литрови пластмасови  бутилки с капачки – общо 120 кг., които вчера по случай Деня на земята предадоха за рециклиране на „Рекотуб“.  Получените средствата от изкупуването на тези 120 кг. капачки, екипът на детската градина ще преведе по сметката на Фондация „Идея в действие“.

„Това, което направиха децата, учителите и родителите от ДГ „Пчелица“ означава, че сме успели да завъртим колелото на доброто и в Казанлък.“ – с  радост похвали екипа на градината Йоана Фильова и потвърди, че фирмата ще продължи да изкупува „капачки в действие“, ако  след „пчелиците“ и други детски градини, училища и доброволци от Казанлък се заразят от тази идея – в действие.

Kazanlak.com

Кандидатките за Царица Роза 2017 бяха представени за пръв път / снимки http://www.kazanlak.com/news-23565.html

На първа опознавателна среща с кмета на Казанлък Галина Стоянова днес следобед в Община Казанлък пред журналисти бяха представени тазгодишните претендентки за Короната на Царица Роза. За участие в конкурса са потвърдили участие 21 абитуриентки от казанлъшките училища, като в срещата днес успяха да участва 19 девойки.

Това е едно от най-активните участия в Конкурса през последните години – приветства смелостта на момичетата кметът Галина Стоянова. Тя успокои девойките, че няма от какво да се притесняват, защото казанлъчани избират за Царица Роза винаги най-естествените и красиви момичета, за разлика от претенциозните конкурси за красота. 

Журито по традиция ще бъде председателствано от посланика на Япония у нас, н.пр. Шиничи Яманака. Присъствието на японец в журито е сигурна гаранция, че в избора няма лобиране и що не е предварително нагласено, подчерта Галина Стоянова, като приятелски и майчински посъветва момичетата да не обръщат внимание на градските слухове, които незименно ще „украсят“ и тази година казанлъшкия конкурс с легендите за знайни и незнайни бащи и майки на кандидатките.

А момичетата тази година са от красиви – по-красиви. Най-много са представителките на СУ „Екзарх Антим I” – 6 от кандидатките, следва ХГ „Кирил и Методий“, от чиито абитуриентки за Царица Роза кандидатстват 5 момичета. По 4 представителки в най-престижния казанлъшки конкурс имат професионалните гимназии по туризъм и транспорт, 2 момичета са от Художествената гимназия и само една е кандидатката завършваща Математическта гимназия. 

Още от понеделник ги очаква натоварена програма, в която репетициите ще бъдат съчетани с обогатяване на културата на кандидатките за короната - с посещение на историческия и фото-музея, библиотеката, както и на театралната постановка „Една за всички - всички за една“.

За професионалната визия на кандидатките ще се погрижи Стенли – грим и прически, за което ще му помагат негови колеги от италианска фирма за красота, която накрая ще избере своя Царица Роза за рекламно лице. Предвижда се и обучение по етикет и стил по време на коктейл, с лектор Антони Илев – директор на гимназията по туризъм ва града ни. За хореографията ще се грижат Ваня Минчева  - ръководител в Ансамбъла за народни танци „Арсенал“ и Гергана Начева – хореограф по модерни танци и Зумба в НЧ „Възродена Искра“.

Професионален фотограф, който ще бъде член и на журито и засега се пази в тайна, ще направи фотосесиите, първата от които е още в понеделник в Музея на розата. По време на наситената им програма, кандидатките за Царица Роза 2017 ще бъдат следвани неотменно от виде-оператора Евгени Атанасов, който ще документира по атрактивен начин „пътя към Короната на Царица Роза". С видео ще бъде заснеман и излъчван на живо и бекстейджа по време на самия конкурс на 12 май в ДК „Арсенал“.

Много нови моменти обещават организаторите от Община Казанлък в тазгодишния конкурс-спектакъл Царица Роза. Освен бекстейдж-видео, в презентацията на момичетата ще се включват и модерните интерактивни технологии, селфита, социални мрежи. По време на конкурса дефилетата за пръв път ще бъдат с фон – изпълнение на живо на музиканти на сцената.

Група Ice Cream ще бъде сред изпълнителите, а водещи на Конкурса ще бъдат Сашо Кадиев и прочутата му майка Екатерина Евро. В 7-членното жури, освен посланика на Япония ще участва и посланичката на Азърбайджан н.пр. Наргиз Гурбанова. Три известни и красиви казанлъчанки са другите имена в журито, които издадоха към момента организаторите. Това са носителката на Златната игла за 2016 г., казанлъшката модна дизайнерка Мариела Гемишева, певицата Светла Иванова и Царица Роза 2007, която стана известен модел на модния подиум след конкурса – Лора Георгиева.

Участничките в Конкурса Царица Роза 2017 ще оставят своя принос към красотата на града още в първите дни на подготовката за Конкурса. На 26 април, идната сряда те ще се включат в голямата кампания на Община Казанлък по засаждане на общо 5 000 рози, за да разцъфти града ни преди празника. В специална алея, част от розите ще засадят лично красивите кандидатки за короната на Царица Роза 2017 г.

Kazanlak.com

Иван Иванов към учениците в Механото: Уважавайте учителите си! http://www.kazanlak.com/news-23564.html

Среща „Пътят на поколенията“ с утвърдени и успели възпитаници на Механото, се проведе днес в ПГ "Иван Хаджиенов“. Събитието е част от десетдневката по повод патронния празник на училището и се провежда традиционнао - за поредна година.

Тазгодишните гости на Гимназията бяха инж. Иван Иванов – който е бил  директор на „Арсенал“, ВМЗ – Сопот, „Кинтекс“ и др.,  Илияна Жекова – директор на Бюрото по труда в Казанлък и Николай Христов – директор на казанлъшкия клон на „Райфайзенбанк“. Жекова и Христов разказаха  на днешните възпитаници на Механото спомени от ученическите си години в Механотехникума  - двамата са завършили през 1990-91 година. "Това са най-добрите ви години, тук ще срещнете приятели за цял живот и ще добиете знания, които ще са ви нужни независимо каква професия ще изберете." – подчертаха и Илияна Жекова и Николай Христов.

„ Не знам дали си давата сметака сега, ако се подготвите добре - след 5 години колко търсени кадри ще бъдете" - обърна се към учениците от Механото Иван Иванов. " ук стъпих преди 59 години, като първокурсник на 13 години. Това, което научих от моите учители в Механотехникума, този опит занаят и знания е най-ценното. Завършил съм и МЕИ, но не научих повече от това, което ми дадоха моите учители,“ разказа той. "Уважавайте учителите си! Те ще ви дадат обща култура, която няма как да получите от интернет, " призова Иван Иванов.

С благодарност за срещата и опита, който предават на днешните ученици, към гостите се обърна Мариана Демирева – директор на ПГ „Иван Хаджиенов“. Тя ги покани да вземат участие в кулминационния празничен ден на Механото на 28 април, когато в Казанлък ще се проведе шествието „Парад на професиите“.

Kazanlak.com

„Бюро по труда” - Казанлък стартира нов етап по набиране на заявки от работодатели по схема „Младежка заетост” http://www.kazanlak.com/news-23563.html

Стартира нов етап по набиране на заявки от работодатели за разкриване на свободни работни места по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № 2014BGО5М90PО01-1.2014.001 – „Младежка заетост” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.

За разлика от предходните етапи по набиране на заявки по схемата, този път заявки могат да подават както работодатели от реалния сектор, така и органи на изпълнителната власт съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, общинските предприятия по чл. 52 от Закона за общинската собственост, органите на централната администрация на изпълнителната власт и териториалните им структури, съгласно чл. 38 от Закона за администрацията.

Работодателите могат да осигуряват заетост за младежи посредством стажуване и/или обучение по време на работа. Изключение правят органите на централната администрация на изпълнителната власт и териториалните им структури, които могат да заявят свободни работни места само за стажуване при работодател за младежи със завършено висше образование. В кръга на допустимите работодатели не са включени териториалните органи на изпълнителната власт в лицето на областните управители и съответно областната администрация.

Работодателите могат да подават заявки за разкриване на свободни работни места за младежи с регистрация в Дирекции „Бюро по труда” на територията на цялата страна до изчерпване на финансовия ресурс. Постъпилите заявки ще се обработват по реда на тяхното подаване.
В качеството си на Конкретен бенефициент по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ №2014BGО5М90PО01-1.2014.001 – „Младежка заетост” Агенцията по заетостта припомня на заинтересованите лица, че финансирането на дейностите по схемата за София-град и страната е от два различни източника – Европейски социален фонд и Инициатива за младежка заетост

Допълнителна информация, както и необходимите документи за кандидатстване, може да изтеглите на Интернет адрес: www.az.government.bg и да получите в Дирекция „Бюро по труда” Казанлък, гр. Казанлък, бул. „Ал. Батенберг” №4, ет.4, стая №3 и на тел. 0431/63163.

24-годишен се преобърна с колата си в канавка на пътя покрай Мъглиж http://www.kazanlak.com/news-23562.html

На 20-и април по първокласен път I-6 в посока изток се е движил лек автомобил "Опел", управляван от 24-годишен мъж от град Казанлък.

След град Мъглиж, поради движение с несъобразена скорост на десен завой, губи контрол над автомобила, излиза от пътното платно по посока на движението си и се преобръща в крайпътна канавка.

В резултат на настъпилото ПТП, мъжът е получил комоцио и контузна рана на главата, откаран е във ФСМП - Казанлък без опасност за живота. Тестван за алкохол с техническо средство, което е отчело 0.00 промила.

Образувано е досъдебно производство по чл. 343, ал.1 от Наказателния кодекс.

16 растения и близо половин килограм марихуана са открити в дома на казанлъчанин http://www.kazanlak.com/news-23561.html

На 18-и април при извършване на процесуално-следствени действия от служители при Районното в Казанлък, в дома на 46-годишния казанлъчанин Д.Д. е намерено и иззето наркотично вещество - марихуана с тегло 104.24 грама, както и засети 16 броя растения с височина 6-7 см.

Извършено е претърсване и изземване в обитаваната от Д.Д. къща, намираща се в село Черганово, община Казанлък , при което е намерено и иззето наркотично вещество - марихуана с тегло 390.18 грама.

По случая е образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 354"а", ал.3, т.1 и чл.354"в", ал.1 от Наказателния кодекс.

Бързо производство за обир на къща в Паничерево http://www.kazanlak.com/news-23560.html

На 20-и април 2017 г., в Районно управление - Казанлък е започнато досъдебно производство за извършено престъпление по чл.195, ал.1, т.3 вр. чл.194, ал.1 от Наказателния кодекс.

През периода от месец септември 2016 г. до месец април 2017 г. от частен дом в село Паничерево, община Гурково, собственост на 49-годишен мъж, неизвестен извършител е взломил метална решетка на прозорец и е проникнал в къщата, от която е извършил кражба на моторен трион, моторен тример, телевизор, преносим компютър, мобилен телефон и 2 броя дистанционни за телевизори.

Казанлъшките китаристи с награди от Национален конкурс във Велико Търново http://www.kazanlak.com/news-23559.html

Класът по класическа китара с преподавател Стефан Христов при НЧ „Възродена Искра – 2000“ за първи път взе участие в Национален конкурс за инструменталисти и народни певци „Търновград“ на 12 – 13 април 2017г.

Талантите Румен Сомов и Стоян Русев получиха първи места и златни медали, а Кевин Колев, Виктор Карабоюков, Методий Николов, Костадин Иванов и Пресиян Цоневски – втори места и сребърни медали в съответните възрастови категории.

За пореден път учениците на Стефан Христов показаха майсторство и вдъхновение с което оставиха следа в сърцата на публиката и журито. Трудът на техния преподавател беше високо оценен с грамота за успешно представяне.

През есента на 2017 год. китаристите ще представят града и страната на Световната среща за млади инструменталисти в гр. Венеция – Италия.

График на пътния контрол в Казанлък и региона за 21 април, петък http://www.kazanlak.com/news-23558.html

Време

Пътен участък/ Нас. Място, улица

08.45-10.40

ПП-І-6, км. 309+100, до автокомплекс “Севтополис”

11.00-13.00

гр. Казанлък, бул. “Ал. Батенберг”, бул.”Розова Долина”, бул. ”Никола Петков“, ул.”Отец Паисий”, бул.”23-ти ПШП

13.40-15.40

ПП-І-5, км. 193+700, на уширението в източната пътна лента

16.00-18.00

с. Розово

18.20-19.45

гр. Казанлък, бул. “Ал. Батенберг”, бул.”Розова Долина”, бул. ”Никола Петков“, ул.”Отец Паисий”, бул.”23-ти ПШП

20.45-22.10

с. Копринка

22.30-23.50

с. Бузовград

00.10-01.30

гр. Казанлък, бул. “Ал. Батенберг”, бул.”Розова Долина”, ул.”Отец Паисий”, бул.”23-ти ПШП”, бул.”Никола Петков”

02.10-03.50

гр. Казанлък, бул. ”Ал. Батенберг”, бул. “23-ти ПШП”, бул. “Освобождение” бул. “Н. Петков”, бул. “Розова Долина”, ул. ”Петко Войвода

04.00-05.50

гр. Казанлък, бул. ”Ал. Батенберг”, срещу бенз. “ОМВ”

06.00-07.40

град Казанлък, бул. “23-ти ПШП”, до бензиностанция “Експрес”

 

Община Казанлък откри официално реставрираните гробници „Хелвеция“ и „Грифони“ http://www.kazanlak.com/news-23557.html

С тържествена церемония и водосвет бяха открити реставрираните и социализирани тракийски гробници „Хелвеция“ и „Грифони“. Под домакинството на Кмета на община Казанлък Галина Стоянова празничното събитие уважиха Областният управител на Стара Загора Веска Шошева и заместник областни управители, Николай Златанов – председател на Общински съвет - Казанлък, известният археолог проф. Николай Овчаров, представители на общинската и областната администрация, на културните институти в региона, казанлъчани и техни гости от страната.

С най-висока оценка за прекрасно изпълнение отличи Кметът на Казанлък работата по проекта “Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“: „Разказвайте за проекта, рекламирайте го, защото има с какво да се похвалим.“, апелира към присъстващите Галина Стоянова. Тя благодари на всички, ангажирани с успешната реализация на перфектната архитектурна визия, която по никакъв начин не накърнява артефактите, а гарантира тяхното защитено ползване и експониране: „Проектът създава една визия, която само допълва Долината на тракийските царе със строителството и в същото време експонира Долината по начин, по който трябва да се прави в днешно време.“. Стоянова припомни историческите 73 години, 19 април, от откриването на Казанлъшката тракийска гробница, първият български културен паметник, защитен от ЮНЕСКО и как сега, по същия начин Община Казанлък представя другата част от тракийското наследство - гробниците „Хелвеция“ и „ Грифони“.

С благодарности Кметът на Казанлък се обърна към архитектите на проекта Петкана Бакалова и Петър Петров, основни партньори за цялостната визия от самото начало преди повече от две години, към  ръководството на проекта, в лицето на инж. Кънчо Христов и екипа от Община Казанлък, подготвил документацията за кандидатстване и организирал неговото изпълнение. „Адмирации за успешно изпълненото специфично строителство“ изрази Галина Стоянова към фирмата – изпълнител и обобщи: „Вярвам, че всички, които са били част от дейностите по проекта са убедени, че всичко извършено тук е такова, каквото би искал покойният д-р Георги Китов, а и всички наследници, които ще управляват тази Долина.“

Думи на благодарност прозвучаха от официалните лица за спасяването на двете най-застрашени тракийски гробници с резултатните и целенасочени усилия на Община Казанлък.

След тържествен водосвет, отслужен от отец Иван от катедралния храм „Свети Пророк Илия“ в Казанлък и връчването от фирмата – изпълнител на специален подарък - „Ключ за успех“ на проекта лентата на обновените „Хелвеция“ и „Грифони“ бе символично прерязана за първите им посетители и бъдещи туристи.

Проектът „Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили „Хелвеция“ и „Грифони“ се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство“. Бенефициент е Община Казанлък с партньор по проекта - Исторически музей „Искра“, гр. Казанлък. Общата стойност на проекта е 1 419 614,43 евро или 2 776 524,49 лв. с ДДС, представляващи 100 % безвъзмездна финансова помощ по Договор за БФП № 24-10М1-18/22.04.2015 г. Проектът ще се изпълнява в периода до 30.04.2017 г.


Пресцентър на Oбщина Казанлък