Kazanlak.Com Kazanlak.Com Copyright 2000-2010 Kazanlak.Com http://www.kazanlak.com/ bg 24 Започна изследване за COVID-19 сред учителите в Старозагорско http://www.kazanlak.com/news-33065.html

РЗИ – Стара Загора започна провеждането на изследвания с бързи антигенни тестове за COVID-19 на педагогическия и непедагогическия персонал в учебните заведения в област Стара Загора. На 22 януари са проведени изследвания на 260 души в 18 учебни заведения в община Стара Загора. Всички резултати са отрицателни.

Целта на настоящото изследване с бързи антигенни тестове е навременно да се открият положителни за COVID-19, които може да са без оплаквания (вирусоносители), или с различни по вид клинични симптоми. Изследването е по желание.

С неговото провеждане се цели да се намали възможността за предаване на инфекции от COVID-19 от вирусоносител или болен в училищна среда. То ще допринесе и за направата на моментна снимка на реалното разпространение на вируса SARS-CoV-2 сред населението.

Изследванията с бързи антигенни тестове на педагогическия и непедагогическия персонал в учебните заведения в област Стара Загора ще се извършват по график до 2 февруари.

Модерна тийн зона откриха в библиотека “Искра“ http://www.kazanlak.com/news-33064.html

Тийн зона бе открита днес в Общинска библиотека „Искра“. Приветлив, модерен и уютен тийнейджърски кът ще посреща младите хора на Казанлък. За свободното време на младежите, библиотеката е оборудвала зоната освен с книги, интересни за възрастта, но и технологии, с които да се забавляват и да надграждат своите знания и умения.

„Изключително съм щастлива, че една дългогодишна мечта на нашата библиотека става реалност благодарение на младите хора, които присъстват тук, защото Младежки общински съвет и Младежи ГЕРБ са двете младежки организации, които пожелаха и които се съгласиха да бъдат нашите фокус групи.

Ние сме направили своя прощапулник назад във времето с проекта „Библиотеката, моята първа сцена", когато много доброволци се включиха в проекта и го харесаха.

Благодарение на фондация Глобални библиотеки получихме и  оборудване – 3д скенер, 3д принтер. Това ни даде основание да мислим, че технологиите имат място в библиотеката. „, каза директорът на библиотеката Анна Кожухарова.

Зоната е оборудвана с мултимедия, 3D принтер,3D скенер, шевна машина, синтезатор, телевизор, караоке система, сцена, роботчета и други. Основен акцент в новото културно пространство са книгите, подходящи както за малки, така и за по – големи млади посетители.

Време беше да помислим за тийнейджърите, за младите хора на Казанлък, които имат потребност от културни пространства за контакт, социални срещи", заключи Кожухарова и предаде думата на Елица Димитрова. Тя е участвала усърдно в създаването на тийн зоната, а за напред тя ще влезе в ролята на кординатор.

"Щастливи сме, че в тези трудни за всички дни успяваме да реализираме тази наша идея. Това е нещо ново за Казанлък и искаме да ви покажем, че в света на книгите можете да преоткривате себе си по всяко едно време. Тук ще се посрещат различни събития, срещи, филмови следобеди", каза Елица Димитрова.

Истинското "мейкър спейс" пространство е място за творчество и себеизразяване чрез приложни дейности, технологии, четене  и изкуства,място за културна дейност и социални контакти. В тийн зоната ще бъдат канени специалисти от областта на изкуствата, културата, приложните занимания, които да помагат и учат младите хора на Казанлък.

Яница Станчева оглавява структурата на НД „Русофили“ в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-33063.html

След проведено онлайн заседание на ръководството на казанлъшката структура досегашният председател Атанас Бозов бе освободен по негова молба по здравословни причини.

На свое заседание общинският съвет на НД „Русофили“ Казанлък, проведено на 15 януари 2021 г., местната структура единодушно избра за председател Яница Станчева.

Припомняме, че на 20.01.2021 г. се навършиха 18 години от учредяването на Национално движение Русофили.

Яница Станчева е родена през 1977 година. Завършила е висшето си образование в Нов Български Университет. От 2002 година е главен редактор на регионалния вестник „Долина“. Дългогодишен член е на НД „Русофили“ в Казанлък.

Военни унищожиха невзривена осколочно-фугасна мина, открита край Крън http://www.kazanlak.com/news-33062.html

Специализиран екип от състава на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора е задействан на 20 януари със задача да разузнае и унищожи невзривен боеприпас, открит в землището на град Крън, община Казанлък.

При направения оглед на място военнослужещите, ръководени от капитан Йордан Йорданов, установяват, че това е корозирала 120 мм осколочно-фугасна мина. При спазване на мерките за безопасност боеприпасът е транспортиран до учебен център „Люляк“ и днес, 21 януари, е унищожен.

Специализираният екип действа на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Община Мъглиж публикува важни срокове за изборите за кмет http://www.kazanlak.com/news-33061.html

Частичен избор за кмет на община Мъглиж на 28.02.2021 г.

1. 02.2021 г. (събота), в 17:00 часа е крайният срок за подаване на заявления за вписване в избирателния списък по настоящ адрес;

2. 02.2021 г (събота), 17:00 часа е крайният срок за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия. В заявлението се посочват имената на избирателя, ЕГН/личен номер, постоянният адрес /адрес на пребиваване или настоящият адрес, когато е направено искане по чл. 36 ИК, и се прилага копие от документ на ТЕЛК, НЕЛК или медицинска епикриза за здравословното състояние;

3. 02.2021 г (събота), 17:00 часа е крайният срок за подаване а заявление за отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък

4. 02.2021 г (събота), 17:00 часа е крайният срок за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия (при условие, че на територията на община Мъглиж има назначена подвижна избирателна секция)

Пожар в къща в Габарево погуби живота на възрастен мъж http://www.kazanlak.com/news-33060.html

Пожар погуби живота на 87-годишен мъж. Сигнал за огнената стихия, обхванала къща в павелбанското село Габарево е подаден през вчерашния ден, 21.01.20201 г. в полицията на Казанлък. Пожарът е възникнал около 07.00 часа.

Пожарните екипи пристигнали на място моментално. След като пожарът бил изгасен, пожарникарите намерили в къщата тялото на 87-годишен мъж, обитател на дома.

В РУ - Казанлък е образувано досъдебно производство по чл.331, ал.3 от НК.

Причините за възникване на пожара са в процес на установяване.

От Pavelbanya.eu съобщават, че през вчерашния ден на място е била съдебна медицина и е извършила проверка по случая. По непотвърдена информация пожарът е възникнал от стара ел. инсталация и повреда в електроуред.

Спипаха шофьор с прекратена регистрация http://www.kazanlak.com/news-33059.html

През вчерашния 21-ви януари в казанлъшката полиция е образувано бързо производство за престъпление по чл.345 от Наказателния кодекс срещу 44-годишен мъж от гр. Хисаря, затова че на същата дата, около 16:09 ч., в гр. Казанлък, по бул. ''Княз Ал. Батенберг'', е управлявал лек автомобил "Опел'', който е с прекратена регистрация.

Апаши обраха дърводелска работилница в Казанлък http://www.kazanlak.com/news-33058.html

На 21-ви януари в Районно управление - Казанлък се е явил 48-годишен мъж, който заявил, че за времето от 11:00 ч. на предния ден до 08:30 ч. на 21.01.2021 г. от дърводелска работилница, намираща се в гр. Казанлък, на ул. ''Козлодуй'', е извършена кражба на бормашина, два пневматични такера, четири диска за циркуляр, комплект битове и накрайници за винтоверт и сумата от 400 лв.

Образувано е досъдебно производство по чл.194, ал.1 от Наказателния кодекс.

Навръх Бабинден АГ-отделението се сдоби с нови легла за родилки http://www.kazanlak.com/news-33057.html

В Деня на родилната помощ и професионален празник на акушерите с две чисто нови легла за родилки се сдоби АГ-отделението на казанлъшката болница МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“. Те са вече факт, благодарение на сърцати казанлъчани и бизнеса, включили се в благотворителната инициатива „Мисия подари добро“.

По-малко от месец измина, от последното дарение на „Мисия подари добро“ към казанлъшкото АГ-отделение. Остарелите бебешки кошари бяха заменени с 15 чисто нови легла. На 30 декември, когато беше направено първото дарение, организаторите на инициативата обещаха да помогнат подновяването на родилното отделение с 2 нови легла за майките и спазиха своята дума. Те са разположени в двете ВИП стаи на болничното отделение.

Благотворителната кампания събра сумата от 8 600 лв, част от тях чрез пластмасови капачки, другите дарени средства бяха набавени от бизнеса и казанлъчани. За закупуването на бебешките кошари са изразходени 6 500 лв. Останалите средства бяха използвани за закупуването на легла за родилки.

„Мисия подари добро“ продължава своята кауза. Амбициите на инициативата са да бъдат събрани средства за още 4 легла за бъдещите майки, а необходимата сума за това начинание е около 4-5 хил. лева.

390 бебета са проплакали през 2020г. в казанлъшкото Родилно отделение на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“. Едно напълно реновирано АГ-отделение с екип от професионалисти и човеци, очаква бъдещите майки да изживеят своите специални моменти.

АГ-отделението на Казанлък разполага със съвременна апаратура, ремонтирани и оборудвани по европейски проект и отговарящи на най-новите стандарти и изисквания родилни и операционни зали.

Нови гинекологични столове, хистероскоп, 3д цветен ехограф, нови бебешки кошари, а вече и с нови легла за родилките разполага родилното отделението.

За здравето на майките и новородените се грижи екип от добри професионалисти. Сред тях са и млади кадри, които освен своите знания, влагат безрезервна любов в работата си.

Всички дейности по акушерство и гинекология в болницата се извършват за здравно осигурени лица напълно безплатно. Те са освободени от потребителска такса, както родилките и бебетата, също и бременните жени. Благодарение на Община Казанлък, дарители и ръководството на болницата, казанлъшката болница е единственото здравно заведение в региона, което дава правото на родителите да изберат своя екип от специалисти напълно безплатно.

"Мисия подари добро" започна през най-женския месец на година. Премина през странни и трудни времена. Но устоя, и показа, че новият живот е най-важното. Така, сплотени и сърцати казанлъчани показаха, че заедно можем повече.

Кампанията продължава и очаква своите съмишленици. Пластмасови капачки могат да бъдат предавани в поставеното сърце до ОУ "Св. Паисий Хилендарски", Фризьорски салон "Цеци" на ул. "Иван Вазов" 15 и бистро "Мания" - ЖК Васил Левски, западно от ОУ "Никола Вапцаров", и в сдружение "Бъдеще за децата".

„Жените на Казанлък“ поздравиха екипа на Родилното отделение http://www.kazanlak.com/news-33056.html

Днес, в Деня на родилната помощ – 21 януари, представителки на сдружение „Жените на Казанлък“ поздравиха екипа на Родилно отделение в МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“ гр. Казанлък.

„Нищо не е в състояние да ни спре да бъдем до Вас в този ден – Деня на родилната помощ“ – заяви председателя на сдружението Стела Кехайова в обръщението към екипа на отделението -

Приемете нашите най – сърдечни поздрави и пожелания за професионалния Ви празник. Днес, ние засвидетелстваме огромното си уважение и признателност за Вашия труд и всеотдайност. Защото Вие сте носители на надеждата, на щастието и усмивките, на бъдещето. Бъдете здрави! Бъдете благословени! Честит празник! – каза още Кехайова.

Библиотека “Искра“ със зона само за тийнейджъри http://www.kazanlak.com/news-33055.html

За своя 160- годишен юбилей Общинска библиотека „Искра” открива своя Тийн зона. Модерен и уютен тийнейджърски кът, който ще посреща младите хора на Казанлък. Зоната е оборудвана с мултимедия, 3D принтер,3D скенер, шевна машина, синтезатор, телевизор, караоке система, сцена, роботчета и други. Основен акцент в новото културно пространство са книгите, подходящи както за малки, така и за по – големи млади посетители.

Истинското "мейкър спейс" пространство е място за творчество и себеизразяване чрез приложни дейности, технологии, четене  и изкуства,място за културна дейност и социални контакти.

Екипът на библиотеката в пряка координация с младите хора на града вече разработи новите насоки за работа.В новия тийнейджърски кът ще има различни събития, които са интересни за младите: представяне на книги, среща с интересни автори и влогъри, филмови следобеди, организарани развлекателни клубове. Ще се провеждат дискусии с младите хора на теми, които ги вълнуват.

1 000 души посетиха само за ден Бузлуджа http://www.kazanlak.com/news-33054.html

На 2-ри януари 2021 г., в рамките само на деня близо 1 000 души са се качили до Дом паметник на БКП или известен като паметникът на Бузлуджа. В слънчевия януарски ден, стотици казанлъчани и гости на града отидоха да се полюбуват на красивата панорамна гледка и да разгледат, макар и само външно идеологически монумент.

 

❗️Знаете ли, че в рамките само на един ден, на 2 януари тази година, на Бузлуджа са се качили близо 1000 човека? 💯 Вижте видеото и се уверете сами. 🎥 * * * Живите моменти от монумента стигат до вас благодарение на професионалното видеонаблюдение на старозагорската фирма СотПро, както и на казанлъшката фирма Nastech Ltd., които осигуряват интернет връзката с паметника. * * * 👉 Можете да ни подкрепите на: http://www.buzludzha-project.com/support https://www.patreon.com/bpf ====================== ❗️Did you know that just in one day, on January 2nd this year, nearly 1000 people went up to Buzludzha monument? 💯 Watch the video to count them if you can. 🎥 * * * Тhese live moments reach you thanks to the professional video surveillance of the Stara Zagora company SotPro, and also the Kazanlak company Nastech Ltd., which provides the internet connection to the monument. * * * 👉 You can support us at: http://www.buzludzha-project.com/support https://www.patreon.com/bpf

Публикувахте от Проект Бузлуджа / Buzludzha project в Сряда, 20 януари 2021 г.

Професионално видеонаблюдение дава възможността да се проследява външно и във вътрешната част на монумента с връзка в реално време. По този начин, и екипът извършващ  консервация на мозайките има възможността да извършва контрол и мониторинг на случващото се в паметника през зимата.

Припомняме, че интернационален екип от специалисти извършиха аварийни и неотложни мерки за стабилизирането на мозайките във вътрешния кръг на монумента. Навес и поставяне на защитен плат, който пази мозаечните творби от метеорологичните условия са част от проекта на арх. Дора Иванова и екипът ѝ, финансиран с 60 000 долара от фондация „Гети”.

Тяхна следваща цел е спасяването на мозайките от външния кръг. За тази цел вече са извършени дейности за стабилизирането им, но от "Проект Бузлуджа  се обръщат за помощ, за да изграденото на защитно покритие и над тях.

Необходиматасума ще бъде общо 64 000 лева или иначе казано по 4 000 лева на мозаечен сектор. Повече можете да намерите ТУК. 

Д-р Кети Маналова към акушерите: Бъдете все така отдадени на благородната си мисия да дарявате живот http://www.kazanlak.com/news-33053.html

По случай днешния професионален празник на акушерите, Ден на родилната помощ, 21 януари познат още като Бабинден, директорът на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ д-р Кети Маналова отправи своите поздравителни и благодарствени слова:

Уважаеми акушер-гинеколози, уважаеми специалисти по здравни грижи,
Честит професионален празник!

Днес, по стар български обичай отбелязваме Бабинден в знак на признателност  към всички вас – специалистите, които с труда си допринасяте за появата на новия живот.

На този ден всички изказваме своето уважение към Вас – хора даващи живот!

На вашия опит и на отговорното ви отношение разчита всеки родител, в моментите, когато очаква появата на своето дете.

Отправям своите благодарности към всички вас. Благодаря на всички акушер-гинеколози, акушерки и медицински сестри, помощен персонал и всички колеги, които празнуват днес за неуморния труд и високия професионализъм.

Пожелавам ви да бъдете все така отдадени на благородната си мисия да дарявате живот и щастие.

Благодаря и на всички жени, които в най-важния момент от своя живот се обръщат към лекарите ни, имат доверие в специалистите ни и избират да преживеят този необикновен момент в казанлъшката болница!

Не на последно място, моите най-искрени благодарности отправям към всички спонсори и инициативата организирана от Мелиха Неби „Мисия подари добро“. Благодаря ви, че проявихте хуманност и доброжелателство към болницата, като дарихте бебешки кошари и легла за родилките.


Бъдете здрави, щастливи и успешни!

Кражба на телефон и цагари праща двама в ареста http://www.kazanlak.com/news-33052.html

На 20.01.2021 г. в Участък - Мъглиж при РУ - Казанлък е получено съобщение от 43-годишен мъж, че на същата дата, около 12:30 ч., в гр. Мъглиж, двама мъже, чрез използване на сила и заплахи, са му отнели мобилен телефон и кутия с цигари.

В резултат на проведените бързи оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че извършители на деянието са двама мъже, на 19 и на 21 г., от гр. Мъглиж.

Същите са задържани за срок до 24 часа.

Образувано е бързо производство за престъпление по чл.198 от НК.

Обраха магазин в Западното http://www.kazanlak.com/news-33050.html

Вчера, 20-ти януари в Районно управление - Казанлък се е явил 38-годишен мъж, който заявил, че за времето от 18:30 ч. на 19.01.г. до 05:50 ч. на 20.01.2021 г. е проникнато през заключена входна врата на магазин, намиращ се в гр. Казанлък, кв. "Васил Левски", и е извършена кражба на сумата от 350 лв. и неустановено количество хранителни продукти.

Образувано е досъдебно производство по чл.195 от Наказателния кодекс.

Снимката е илюстративна

Поздрав от кмета на община Казанлък Галина Стоянова за Бабинден http://www.kazanlak.com/news-33049.html

ДО

Д-Р КЕТИ МАНАЛОВА,

ДИРЕКТОР НА МБАЛ „Д-Р ХРИСТО СТАМБОЛСКИ“ - КАЗАНЛЪК

И ЕКИПИТЕ НА АГ ОТДЕЛЕНИЕ

 

УВАЖАЕМИ  ЛЕКАРИ,

АКУШЕРКИ  И ЗДРАВНИ РАБОТНИЦИ,

Радостна съм да Ви поздравя по случай красивата българска традиция Бабинден! Във времена на сериозни предизвикателства Вашата всеотдайност ни носи щастието да посрещаме новия живот със силата на Надеждата и Обичта!

За труда и вярата в новия живот заслужавате нашата почит и уважение, които днес поднасям лично от мое име и от името на нашите съграждани!

Бъдете здрави и успешни, за да продължаваме да се възхищаваме на вълшебството на раждането на новия живот, на наследниците ни в красивата Долина на розите и на тракийските царе!

 

Честит Бабинден!

 

ГАЛИНА СТОЯНОВА

Кмет на община Казанлък

Среднощна авария оставя част от Източното без вода до 05.00 часа http://www.kazanlak.com/news-33048.html

От 21.00 часа до 05.00 часа на 21 януари без вода ще остане част от източния квартал на Казанлък. В сайта на ВиК Стара Загора се уточнява, че поради авария Ø 250 ЕТ на ул П. Ганин (до бл.6) – без вода ще бъде южната част на ж.к. Изток (от ул.Кремона до бул. Ал. Батенберг).

Обсъжда се създаване на електронна платформа за сигнали за дупки по пътищата http://www.kazanlak.com/news-33047.html

Предложени промени в Закона за пътищата ще дадат възможност на гражданите да подават сигнали за опасности по пътната инфраструктура в онлайн платформа.

Това е само една от евентуалните промени на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, публикувани за обществено обсъждане. От мотивите на вносителите става ясно, че законодателните изменения са в отговор на Директива 2019/1936 на Европейския съюз.

За какво ще се ползва новата онлайн платформа?
Ако бъдат приети промените, ще се създаде национална система за доброволно публикуване на информация от участниците в движението. Освен подаване на сигнали, гражданите ще получават и отговор за предприетите действия от ангажираната с това държавна институция – Агенция „Пътна инфраструктура“. Към момента за проблемни участъци се съобщава чрез сайта на агенцията. Предвижда се платформата да функционира онлайн, за да се осигури свободен и широк обществен достъп. Така ще се улесни и събирането на сигнали относно безопасността на пътната инфраструктура.

Създаване на регистър на одиторите по пътна безопасност
В допълнение към сега действащия закон се предвижда създаване на единен регистър за одиторите по пътна безопасност и въвеждане на регистрационен режим. Целта е да може да се проследява качественото изпълнение на техните задължения. Одитирането на пътната безопасност е от значение за намаляване на пътните инциденти, тъй като техните оценки и доклади съдържат констатации за установени и потенциални опасности и мерки за отстраняването им.

Регламентиране на оценката на пътната безопасност и разширяване на обхвата
С предложенията за промени се въвежда регламентация относно процедурите по цялостна оценка на пътната безопасност и тяхната периодичност, каквато до този момент липсва. С провеждането на новите процедури ще бъде натоварена Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Според европейската директива процедурите по управление на пътната безопасност трябва да се прилагат не само за пътищата от трансевропейската пътна мрежа, но и за автомагистралите, първокласните пътища и за пътищата, финансирани със средства от Европейския съюз. Освен да синхронизират българското законодателство с европейското, вносителите предлагат процедурите да бъдат приложени за републиканската пътна мрежа и общинските пътища. Допуска се възможността пътища, които не са завършени с европейско финансиране и имат доказано нисък риск – понижен трафик и статистически данни за ниски нива на катастрофи и пътен травматизъм, да могат да бъдат изключени от процедурите за оценка.

Какви са очакваните резултати от тези промени?
Вносителите очакват, че предложените промени ще доведат до:

Подобряване на пътната безопасност
По-добра координация между отговорните институции
Подобрено инвестиционно планиране
Периодичност на системните оценки на пътната мрежа

СБА

Ползването на пластмасовите чаши, чинии, прибори и др. се забранява от това лято http://www.kazanlak.com/news-33046.html

8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба стават забранени в целия Европейски съюз, включително и България. Това гласи европейската директива, която бе гласувана и приета в Евро парламента още през март 2019 г.

Всяка страна членка трябва да въведе и приложи директивата в своето законодателство най-късно до 3 юли 2021 г. Датата бележи международният ден без найлонови торбички.

Ето и кои продукти ще бъдат забранени:

• Прибори за еднократна употреба (вилици, ножове, лъжици и пръчици за хранене)
• Пластмасови чинии за еднократна употреба
• Пластмасови сламки
• Изработени от пластмаса клечки за уши
• Пластмасови дръжки за балони
• Оксоразградими пластмаси и съдове за храна, както и чашки изработени от експандиран полистирен

Държавите членки ще трябва да достигнат целта от 90% за събиране на пластмасови шишета до 2029 г., като пластмасовите шишета трябва да бъдат с поне 25% рециклирано съдържание до 2025 г. и 30% до 2030 г.

Споразумението също засилва прилагането на принципа „замърсителят плаща“, по-специално за тютюна, като въвежда разширена отговорност за производителя. Този нов режим ще се прилага също така за риболовните приспособения, като гарантира, че производителят, а не рибарите, поема разходите за събирането на изгубените в морето мрежи.

И накрая, законодателството постановява, че етикетирането относно отрицателните последици върху околната среда от изхвърлянето на пластмасови цигарени филтри на улицата, както и за други изделия като пластмасови чашки, мокри кърпички и хигиенни продукти, трябва да бъде задължително.

Пълният текст на директивата може да видите тук.

Красиви кукерски маски направиха първокласници от ОУ “Кулата“ http://www.kazanlak.com/news-33045.html

Първокласниците от 1 „а” и 1 „б” клас на Основно училище "Кулата" с творческа изява. Учениците от двата първи класа, с интерес и желание, с неизменната помощ и подкрепа от родителите, изработиха кукерски маски, с които участваха в училищния проект "Кукерска маска".

Под ръководството на своите учители те научиха и за много от традициите и обичаите, свързани със зимните празници. Прогониха злите сили и пожелаха на всички здраве и благоденствие.

Финалът на проекта учениците отбелязаха с красива изложба в класните стаи.

Община Казанлък продължава социалните политики на кмета Галина Стоянова и през 2021 г., въпреки световната пандемия http://www.kazanlak.com/news-33044.html

ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА ПРОЕКТ ЗА БЮДЖЕТ 2021 г. НА ОБЩИНА КАЗАНЛЪК

Община Казанлък продължава социалните политики на Кмета Галина Стоянова и през 2021 година, въпреки световната пандемия. Проектобюджетът на Община Казанлък за 2021 година бе представен тази вечер на обществено обсъждане в сградата на Общината.

Продължава Програмата за отпускане на еднократна финансова помощ за млади семейства под формата на ваучери за новородено дете. Финансовата помощ е в размер на 500 лв. и се предоставя за осигуряване на пелени за еднократна употреба и детски храни. През изминалата 2020 г. от програмата са се възползвали 187 деца. За 2021 г. за програмата са заделени 150 000 лева.

Продължава финансовото подпомагане на медицинските работници на първа линия в covid отделенията на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ и за първите три месеца на 2021 (за сега, в зависимост от продължителността на извънредното положение). За целта в проекта за бюджет са заделени 105 хиляди лева.

Продължава финансовата подкрепа за семейства с репродуктивни проблеми, за което в проекта за бюджет за 2021 година са заложени 30 000 лева. По Програмата „Инвитро“ Община Казанлък работи вече осма година и са родени 20 бебенца.

Предвид противоепидемичната обстановка, продължава подкрепата за скъпоструващи операции на нуждаещи се, с решение на Общински съвет – Казанлък.

За млади лекари – специализанти, медицински сестри и акушерки също продължава финансовата подкрепа осма поредна година. През 2021 г. са предвидени 20 000 лева.

10 000 лв. са предвидени за първи път за здравна профилактика в детските градини в Казанлък. В първия етап ще бъдат обхванати именно децата в детските градини: измерване и оценка на растежа и развитието в детската възраст, превантивна дентална грижа за децата, профилактични очни прегледи. В следващите етапи се обмисля новата програма да достигне до социално-значими заболявания, информация за лекарствена употреба с издаване на лекарствен справочник за по-добрата информираност и предпазване на казанлъчани.

Сред приоритетите през 2021 е ремонтът на ДКЦ Поликлиника – Казанлък, който вече започна. Предстои полагане на топло- и хидроизолация на покрива, поставяне на топлоизолация по фасадите, минерална мазилка, подмяна на дограма, подмяна на ел.инсталация и осветителни тела в общите части на сградата. Дейностите ще бъдат изпълнени по Проект :“ Внедряване на мерки за енергийна ефективност в ДКЦ Поликлиника гр.Казанлък“ финансиран от Националния Доверителен Еко Фонд. Общата стойност на проекта – 804 008.41 лв. с  ДДС, от които безвъзмездна помощ 680 762.18 лв. с ДДС. В проекта за Бюджет 2021 на Община Казанлък са планирани средства за вътрешни ремонти, закупуване на нов рентгенов апарат и автомобил за дружеството. За изпълнението на проекта за реконструкция в общинския бюджет за съфинансиране са предвидени 150 000 лева.

Паралелно със стабилизацията на дружество „ДКЦ Поликлиника – Казанлък“, започва изграждането на пешеходна зона в близост с проекта за Ларго на Казанлък, за което са предвидени 310 000 лева. Новата пешеходна улица ще продължи пешеходната улица „Скобелевска“ до Поликлиниката. Обособяването на нови социални и културни пространства в района ще даде възможност за създаване на нови паркоместа, запазване на съществуващите здрави дървета и засаждане на близо 300 нови, оформяне на зони за отдих, специален режим за преминаване на специализираните медицински автомобили и регулация на движението в час пик.

Планът на разходите по кметства по населени места е увеличен с близо 50 на сто, със 107 000 лева. Тези средства са изцяло за дейности, по преценка на кметствата по места, извън текущите разходите за поддръжка, които Община Казанлък заплаща всяка година.

Размерът на общия бюджет за 2021 г. е 75 926 361 лева, в условия на световна пандемия. Увеличението спрямо 2020 г. е с близо 9 милиона лева, като 8 млн. лв. са държавно делегирана дейност, а 1 млн. лв. – в местната дейност. При значително намалена приходна част през 2021 г., в бюджета на Община Казанлък е запазена заетостта във всички звена, с увеличение на заплатите с 10 на сто.  

За Програмата за облагородяване на междублоковите пространства в бюджета на община Казанлък за 2021г. са предвидени 500 000 лв. До момента по нея има подадени 8 заявления от Сдружения на етажната собственост за облагородяване на пространства, за изграждане на паркоместа, за озеленяване в различни квартали на града.

Минималната заплата за училищните директори става 1 535лв. http://www.kazanlak.com/news-33043.html

Основната месечна работна заплата за директор на общинско или държавно училище не може да бъде по-ниска от 1 535 лв. Това се посочва в заповедта на министъра на образованието Красимир Вълчев.  В сравнение с 2020г., минималната заплата на директорите нараства с 201 лв – 1 334 лв за изминалата година. Видът на институцията и броят на учениците също са определящи за месечното възнаграждение.

Минималната работна заплата от 1535 лв. при директорите се отнася за учебни заведения с брой ученици до 50. Над 1400 учащи възнаграждения са от 2420 до 2505 лева.

Посочени са и допълнителните възнаграждения, които могат да се начисляват върху месечната заплата на директорите.

Допълнителни трудови възнаграждения ще получават при изпълнение на учебни часове над задължителната минималната норма  преподавателска работа, за професионално-квалификационна степен, и за преподаване на учебни предмети на чужд език с изключение на учебния предмет „чужд език“.

Надбавки ще получават и директорите с научна степен „доктор“ – 130 лв или „доктор на науките“ – 160 лв.

Допълнително ще бъдат заплащани още за организация и контрол по провeждане на външни оценявания за организация и контрол на заниманията по интереси, и др.

Изменение на индивидуалните основни работни заплати на директорите на институциите се определя, при условие че след 1 януари 2021 г. са увеличени заплатите на педагогическите специалисти в институцията.

Възнагражденията се отнасят също за директори на на център за специална образователна подкрепа (ЦСОП), на центровете за подкрепа на личностно развитие по чл. 49, ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование (ученическо общежитие, УО), на регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование (РЦПППО), на астрономическа обсерватория или планетариум (АОП), на Държавния логопедичен център (ДЛЦ) и на Националния дворец на децата (НДД).

Транспортната схема на общинските електробуси вече е качена в интернет http://www.kazanlak.com/news-33042.html

Подробна транспортна схема на електробусните си линии публикува в интернет страницата си Община Казанлък - transport.kazanlak.bg. Специално създаденото приложение информира най-подробно посетителите за възможно най-лесното им и удобно придвижване от една точка до друга в рамките на града. В „Транспортна схема на община Казанлък” са посочени всички спирки, електробусните линии и часовете им на тръгване и пристигане от и на дадена спирка. За улеснение на казанлъчани е публикувана и подробна карта на кварталите на града с всички улици и обществено значими обекти. Приложението дава възможност да бъде въведен начален и краен маршрут, като показва възможностите за придвижване с различните електробусни линии.

Продажбата на абонаментни карти вече започна. Картите важат за градските линии с номера: 1, 10, 11, 12, 13 и новата автобусна линия №8. Билетните центрове са разположени на следните места:

- Управление на общинското предприятие „Балканинвест” (Кооперативен пазар);

- бул. „Розова долина” 16 (до комплекс „Здраве“);

- бул. „Ал. Батенберг” 3 (спирката срещу ДСК).

Цената на билетите е 0.80 лв. Цената на карта за един месец за една линия е 25.00 лв. Цената на карта за един месец за всички линии е 30.00 лв. Месечните карти за ученици за една линия струват 16.00 лв., а за всички линии – 20.00 лв.

Вариантите за закупуване на абонаментни карти от пенсионери са четири:

- месечните карти за една линия струват 20.00 лв.;

- месечните карти за всички линии – 24.00 лв.;

- картите с предплатени 5 (пет) пътувания са на цена от 2.00 лв.;

- картите с предплатени 10 (десет) пътувания струват 4.00 лв.

Всякаква допълнителна информация можете да получите в билетните центрове, а приложението е в сайта на Община Казанлък – www.kazanlak.bg.

Новите екологично чисти електробуси ще започнат да обслужват гражданите след няколко дни - от 1-ви февруари т.г.

Пресцентър на община Казанлък

187 ваучера за новородени са дадени през 2020г. http://www.kazanlak.com/news-33041.html

Програмата за отпускане на еднократна финансова помощ под формата на ВАУЧЕРИ за закупуване на пелени за еднократна употреба и детски храни, необходими за първата година на НОВОРОДЕНО ДЕТЕ на територията на община Казанлък, по предложение на групата съветници на ПП ГЕРБ ще получи ресурс в размер на 150 000 лв. и ще продължи активно да подпомага имащите право да я получат родителите през новата 2021 г.

Финансовата помощ е в размер на 500 лв. и се предоставя под формата на ВАУЧЕРИ за осигуряване на пелени за еднократна употреба и детски храни. През изминалата 2020 г. от програмата са се възползвали 187 деца.

Кандидатстването за финансова помощ става по реда на Наредба № 17 за реда и условията за отпускане  на еднократни финансови помощи на граждани на община Казанлък и се извършва въз основа на подадено Заявление-декларация по образец (Приложение № 1). Подробна информация може да бъде получена всеки работен ден на гише № 5 в Център за административно обслужване на Община Казанлък. или на сайта на Община Казанлък на адрес: https://www.kazanlak.bg/page-9743.html.

Соц. психолог: Изолацията и онлайн обучението не повлияват негативно на учениците в начален етап http://www.kazanlak.com/news-33040.html

Екип на Департамента за информация и повишаване квалификацията на учителите при Тракийски университет – Стара Загора проведе изследване за влиянието на 6-месечното отсъствие от училище (в периода март – септември 2020 г.) на децата върху тяхната социализация. То обхваща шест втори класа от училища в Старозагорска област и е проведено в рамките на проект „Далеч ще стигнем, ако го направим“, по който департаментът е партньор.

Доцент д-р Дончо Донев, преподавател по социална психология и ръководител на изследването, сподели за резултатите от проучването и равносметката, която може да бъде направена след дистанционния режим на обучение при децата.

Доц. Донев какъв е най-важният, за обществото и най-вече за родителите, извод, който направихте след задълбоченото проучване на социалното и емоционално поведение на децата?

Доц. д-р Дончо Донев: Един от основните въпроси, които цялото общество си задава напоследък е свързан с това как физическата изолация се отразява на социализацията при учениците в начален етап. В проучването анализирахме 2 показателя, отразяващи социалните и емоционални компетентности на учениците в начален етап. С получените резултати мога категорично да успокоя всички родители. Социалната изолация и дистанционното обучение не повлияват негативно емоционалното и социалното развитие на учениците в начален етап. Оказва се, че колкото и неприятно да е за тях отделянето от техните връстници, те не само, че не губят, но и успяват да развиват своите умения за общуване.

Мислите ли, че подрастващите не са особено повлияни от онлайн-обучението, тъй като поколението, което расте в момента е поколение на дистанционен контакт, заобиколено от мобилни устройства, игри и чатове?

Доц. д-р Дончо Донев: Всъщност децата, както е добре известно, не са умалени модели на възрастните. В съзвучие с теорията за различните поколения (игрек, зет, алфа) настоящите ученици в начален етап функционират по-различно от нас. За тях информационните и комуникационни технологии са част от естесвения свят. Те са родени и растат с тях по начин, сходен с този, по който ние сме свикнали с телевизията. В тяхната представа за света технологиите не са нещо лошо или хубаво – те са просто реалност. Вероятно всеки е виждал как ученици са физически близо един до друг и общуват през устройствата си. За тях това е съвсем естествено. И вероятно този начин за общуване води до резултатите, които получихме в изследването. Реално, голяма част от общуването между учениците е виртуално. Физическото дистанциране не разрушава съществуването на техните общности, защото то е по-скоро виртуално, отколкото физическо. И тъкмо в тези „виртуални“ общности учениците развиват своите социални и емоционални компетентности.

Тъй като изследвахте различни деца в различни населени места в Старозагорска област, наблюдавате ли съществена разлика в тяхното социалното поведение?

Доц. д-р Дончо Донев: Въпреки че всяко дете е вселена, в своето развитие, те следват някои общовалидни етапи. Тъкмо оттам се появи и притеснението, че физическата изолация би могла да доведе до негативни последици за социализацията на учениците, именно в начален етап на обучение. В класовете, които изследвахме резултатите са почти идентични.

Когато става въпрос за социално поведение, логично е всяко дете да изпитва естествена потребност да бъде във физическа близост с други деца или хора като цяло. Невъзможността това да се случи в конкретния момент повишава тяхното напрежение и предизвиква фрустрация. Оттам, съвсем логично, се променя и социалното поведение на децата и то се различава от това, което е било преди пандемията и дистанционното обучение. По този начин би могло да се опише негативното влияние на изолацията, което е валидно за всички. От друга страна, всички знаем, че при промяна в условията, ние развиваме качества и умения, които да ни помогнат да се адаптираме. А децата са достатъчно пластични да създадат алтернативни начини, за да удовлетворят потребността си от общуване.

Имате ли поглед като специалист, извън обхвата на изследването, дали дистанционната форма на обучение е повлияла върху качеството на обучението?

Доц. д-р Дончо Донев: По този въпрос нямам научни доказателства, но мога да споделя личните си впечатления. Дистанционното обучение размени ролите на учители и ученици. Учителите попаднаха във виртуалната среда, която е територия на учениците. В резултат на това учениците спонтанно започнаха да налагат правилата, а учителите някак започнаха да ги следват. Нямам предвид, че учениците учат учителите. Във виртуалната стая, учениците са в собствени води, а учителите се опитват да се адаптират. По този начин, учениците имат по-голям контрол върху процеса на обучение. Това изисква учителите да се адаптират към тази, нова за тях, среда, а докато това се случи, няма как да говорим за особено високо качество на обучението. И затова не са виновни, нито учителите, нито учениците. Реално учителите не разполагат, нито с методика, нито с достатъчно средства за обучение в електронна среда, а и не са подготвяни за подобно обучение. Въпреки това не може да се пренебрегнат ентусиазмът и усилията, които всички полагат.

Доц. Донев, работите ли по друго обществено значимо изследване?

Да, то е свързано със социалните роли на учениците, учителите и родителите. Очакваме в него да се разкрият пунктовете , в които се разминават представите ни за добрия учител, добрия родител и добрия ученик. Надявам се да успеем да дадем поне частичен отговор на въпроса защо учители, родители и ученици не успяват да функционират в синхрон в областта на образованието.

На снимките са сградата на ДИПКУ и доц. Донев.

Спасиха кръста и в Осетеново http://www.kazanlak.com/news-33039.html

Днес на 19 януари беше спазена една дългогодишна традиция в село Осетеново – водосвет и спасяване на Светия кръст във водите на река Тунджа. Стоян Нанков бе храбрият млад мъж, извадил кръста от ледената река. Кметът на Павел баня Иса Бесоолу награди смелия Стоян и пожела здраве и благополучие на него и на всички жители на селото.

В словото си пред жителите на село Осетеново Йеромонах Панкратий обяви, че „ празниците днес ни събират и обединяват и тях трябва да пренесем през времето“.

В четвъртък става ясно дали ще разхлабят част от мерките http://www.kazanlak.com/news-33038.html

"Трайна е тенденцията за справяне със заболеваемостта с коронавируса. Добрите данни ни дават основание да обсъждаме с министри и НОЩ разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори.", заяви премиерът Бойко Борисов на работно съвещание днес, на което бе обсъдено разхлабването на част от противоепидемичните мерки за някои бизнеси и сектори.

- Обмисля се от началото на втория учебен срок. 4-и февруари, по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас.

- Разхлабването на мерките за фитнесите и спорта да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

- Разглежда се възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22,30 ч вечерта.

- Обсъжда се и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове.

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде взето в четвъртък, при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати.

 

Оставят за постоянно в ареста укривал се крадец http://www.kazanlak.com/news-33037.html

Мъжът, издирван заради грабеж на 22-годишен казанлъчанин е заловен и задържан. По искане на казанлъшкото териториално отделение на старозагорската прокуратура съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 20-годишният С.Г.

На 14 януари 2021 г., обвиняемият С.Г.  се намирал до търговски обект в гр. Казанлък заедно с М.Х. и Й.К. По същото време пострадалият 22-годишен младеж по молба на свой болен близък отишъл до близкия банкомат, за да изтегли пари. Около 19:15 ч., в гр. Казанлък, на ул. "Петко войвода", когато си тръгвал, пострадалият бил пресрещнат от тримата извършители, които използвайки сила и заплахи отнели сумата от 305 лева и банковата карта. Веднага след грабежа пострадалият подал сигнал в полицията и чрез извършените оперативно-издирвателни мероприятия 2-ма от извършителите били установени, а 1 от тях обявен за издирване. С.Г. е  бил задържан.

Той е криминално проявен и осъждан. Настоящото деяние е извършил в изпитателния срок на предходно осъждане за престъпление против собствеността.

Районен съд – Казанлък е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че С.Г. е извършил деянието, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо С.Г. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.

Нетните приходи на предприятията в областта достигат 10 827 млн.лв. за 2019 г. http://www.kazanlak.com/news-33036.html

По окончателни данни на Националния статистически институт за 2019 г. нефинансовите предприятия, осъществявали дейност в област Стара Загора, са 15 371, или с 2.4% повече в сравнение с 2018 година.

Най-голям е броят на нефинансовите предприятия в общините Стара Загора (9 240) и Казанлък (3 339), или съответно 60.1% или 21.7% от общия брой за областта, а най-малък – в община Опан, където развиват дейност 93 предприятия.

Относителен дял на предприятията по икономически сектори и години

Микропредприятията (до 9 заети) са най-много - 14 185. Броят на малките предприятия (10 - 49 заети) е 984, на средните (50 - 249 заети) – 167, а на големите предприятия (над 250 заети) – 35.

Заетите лица в нефинансовите предприятия от област Стара Загора са 97 902, произведената продукция по текущи цени е на стойност 8 412 млн. лв. и е реализиран положителен финансов резултат от 601 млн. лева.

През 2019 година 73.7% от предприятията са приключили финансовата година с печалба, 15.9% със загуба, а 10.4% с нулев финансов резултат.

Произведена продукция на един зает по икономически сектори и по години

Нетните приходи от продажби в област Стара Загора достигат 10 827 млн. лв., като е отчетено увеличение от 5.1% в сравнение с предходната година. Промишлените предприятия са реализирали най-голям дял от нетните приходи - 53.7%.

Структура на нетните приходи от продажби по икономически сектори и по години

Национален статистически институт

 

Крънчанин и малолетен казанлъчанин обрали магазин в Крън http://www.kazanlak.com/news-33035.html

Момче на 14 години от гр. Казанлък и мъж на 18 години от гр. Крън са обрали търговски обект в Крън.

Сигналът е подаден към полицаите в казанлъшкото управление на 5 януари от 37-годишен казанлъчанин. Той разказал на униформените, че за времето от 12:00 ч. на 31.12.2020 г. до 11:30 ч. на 05.01.2021 г., от незаключен търговски обект, намиращ се гр. Крън, е извършена кражба на телевизор, кафе машина и настолен компютър. 

В Районно управление - Казанлък е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.194, ал.1 от Наказателния кодекс.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия са установени извършителите на деянието – момче на 14 г. от гр. Казанлък и мъж на 18 г. от гр. Крън.