Kazanlak.Com

06 август, събота

06 август, събота

Тъженско ждрело, село Тъжа
NO SIGNAL Free Festival 2022 – Дръм енд бейс сбирка. Вход Свободен

✝ Преображение Господне (Разрешава се риба)

Преображение Господне е един от 12-те големи Господски и Богородични празници.

Чества се още от първите векове на християнството. Христос често беседвал с учениците си за своите предстоящи страдания, казвал им, че ще бъде убит и на третия ден ще възкръсне. Сърцата на учениците изпълвала скръб, но дълбоко в себе си те не вярвали, че това ще се случи. Тогава Христос отвел трима: Петър, Яков и Йоан на планината Тавор в Галилея, за да им покаже ясно своя произход и предричаното от него "ново царство". Там, след вглъбена молитва Исус се преобразил - лицето и дрехите му светели с ослепителна светлина. До него стоели библейските пророци Мойсей и Илия. Чул се глас от небето, който посочил Исус като Божи син. Когато посмели отново да отворят очи, Христовите ученици го видели в обикновения му човешки облик.

На този ден стопаните носят в църквата грозде за благослов, защото от него се прави виното - символичният образ на Христовата кръв. В литургията на българските православни храмове се прибавя молитвеното песнопение "Освещаване на гроздето". Днес се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прекади от свещеника в църквата. Узрелите преди това къпини, които според народната вяра са дяволско грозде, могат да се ядат след 6 август. На днешния ден вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба.

Вярва се, че в нощта срещу Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска в този миг, Господ ще му го даде. Затова през нощта майките държат децата си будни, карат ги да гледат към небето, дано видят, когато се отворят небесните порти, та да се помолят за голямо богатство и късмет.

Според народните вярвания на Преображение се обръща времето: водите на изворите и реките стават студени и непригодни за къпане и лятото се пречупва - времето напомня вече за есента.

Ден на милосърдието

Международен ден “Лекарите в света за мир” 

Световен ден на борба за забрана на ядреното оръжие и Ден на Хирошима

Ден на горчицата

Ден на пясъчния замък

 


Питаме Казанлък:

Какво обичате да правите най-често през лятото?


Закови си вотЪ

Обяви от Казанлък

Имоти (901) Работа (240) Разни (28) Автомобили, авточасти (14) Домашни любимци (9) Електро и битови уреди (7) Строителство (4)
покажи всички категории
RSS абонамент за новините Новините по email

за реклама и контакти с kazanlak.com | условия за ползване

Приятели: Морето.net | Монтана | ITni News | Хижа Бузлуджа | Стара Загора
0.65319