13:32 | 12 декември 12 3327

Дежа вю по казанлъшки в Толияти

Дежа вю по казанлъшки в Толияти / Новини от Казанлък

От края на ноември руският театър „Колесо” се тресе от скандали с драматургия досущ като в летните скандали на казанлъшкия му побратим „Любомир Кабакчиев”. Договорът на директора на „Колесо-Глеб Борисович Дроздов” - народната артистка на Русия –проф. Наталия Дроздова е неподновен от кмета на Толияти и на нейно място е назначена 36 годишната икономистка Янина Незванкина. Кметът Сергей Андреев предлага на уважаваната Наталия Дроздова, вдовицата на основателя на театъра да заеме длъжността художествен ръководител на „Колесо”, което Наталия Сергеевна първоначално приема, а по-късно отказва. С нейното освобождаване доброволно напускат и част от ръководителите в „Колесо”, колективът започва протести под наслов "за спасението на единствения професионален театър в Толияти", а самата Дроздова влиза за малко в болница с хиперточнична криза в следствие напрежението.

Наталия Дроздова става директор на основания от съпруга й професионален общински театър в Толияти миналия ноември.  Почти веднага назначава за икономически съветник в театъра своя дългогодишен приятел от Казанлък Васил Самарски. Именно договорите на Самарски и конкретно подписания на 5 октомври тази година договор за едногодишна работа по изработка на концепция за Волжки театрален фестивал през 2014-та  за 771 хил. рубли (около 20 000 евро) се оказва в основата на журналистическо разследване, което „взима главата” на Наталия Дроздова и става основна тема на разговорите между кмета на Толияти Сергей Андреев и казанлъшкия му колега Галина Стоянова, която точно в тези дни се оказа на официално посещение в побратимия руски град. Посещението на казанлъшката делегация бе планирано още през август, когато пръв тук лично откликна на покана и дойде на крака новоизбрания тази пролет кмет на Толияти Сергей Андреев. По това време в Казанлък течаха тракийските празници и сагата с казанлъшкия театър не беше потушена, все още прехвърчаха отворени писма по медиите, подписки и колективни защити по интернет. 

Кой е Васил Самарски и с какво се занимава в Казанлък са били принудени да обяснят на руския си партньор на лична среща с Андреев при посещението си в края на миналата седмица Галина Стоянова и Петър Косев, разкри на пресконференция днес Галина Стоянова. Казанлъшките общински ръководители не знаели за драматичните събития, развиващи се в този момент с намесата на името на Самарски в Толияти, което вследствие на въпросите научили от руските медии. „Налагаше се да се извинявам за чужди вини от името на целия град”, каза пред журналистите от Казанлък днес Галина Стоянова. Вижте всичко казано от Стоянова по темата в записа тук:

Разпечатки на публикации от руските медии бяха предоставени на казанлъшките и строзагорските медии на днешната пресконференция, както и превод на български на писмото-отговор до разследващия журналист Александър Гремин, изпратено от Васил Самарски на 24 ноември т.г. 36-годишният Александър Гремин е и депутат в градската дума (общинския съвет) на Толияти.  Отговорът на Васил Самарски можете да прочетете  в оригинал тук:, а въпросът, който го е предизвикал тук: и последвалия трети въпрос от Гремин, намесващ още 110 хил. рубли месечно за Васил Самарски като щатна заплата тук: Следващите разследвания на Гремин  продължават с разкрития и за други високи хонорари, взимани от руски ръководители в „Колесо” и поредица статии на тема „как се превръща театър в портфейл”.

Новата директорка на „Колесо” Незванкина обяви публично в руските медии този петък, че приканва Самарски да прекратят  договора по взаимно съгласие, тъй като ако се разтрогне по съдебен път, тъй като е сключен в нарушение на установените процедури ще бъде наложено наказание на Наталия Дроздова като длъжностно лице.

Този понеделник в градската дума на Толияти бяха извикани да обясняват за ситуацията в театър „Колесо” з.а. Наталия Дроздова и новата директорка Янина  Незванкина. Там ситуацията придобила коренен обрата, съобщава преди минути на сайта си Волжка комуна. Първоначаните твърдения на кмета за голяма кредитна задлъжнялост на театъра не са намерили потвърждение. Градските депутати на Толияти дори изразили публично възмущение за публикуването в медиите на хонорарите на ръководители и на самата Наталия Дроздова. Депутатите дори излезли с предложение театър „Колесо” да се извади от управлението на градските власти в Толияти и да се даде на областното управление  на Самара, т.е. държавно.  Намек за подобно развитие на театъра прави самият Васил Самарски в края на отвореното си писмо до Гремин от 24 ноември: 

„И накрая, ако градът не може да поддържа високото ниво на театъра и спира неговото развитие, то в съответствие с новата политика на Вашия президент Путин в сферата на културата и изкуствата, театър „Колесо” може и трябва да стане държавен театър и да продължава движението си напред, без спиране, начело с народната артистка на Русия - Наталия Дроздова!”

До редакционното приключване на тази статия пристигна и покана за ответна пресконференция от Васил Самарски днес от 15:00 в Казанлък.

To be continied...

Бел. Ред. : „Дежа вю” -  когато черна котка минава два пъти пред Киану Рийвс. Означава бъг в Матрицата и обикновено предвещава нашествие от мултиплицирани агенти Смит.

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

33423 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

21999 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

13906 | 14 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

10348 | 16 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

8008 | 13 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5503 | 14 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3223 | 15 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

3092 | 14 май 2024

27 стилисти се грижат за перфектния външен вид на претендентките за короната на “Царица Роза 2024“

2726 | 14 май 2024

21-годишен мъж предизвика пожар в дома си

2074 | 13 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак