13:38 | 29 януари 13 5089

Видео: 3 млн. и половина лева е готово да даде правителството за Казанлък

Това каза в Казанлък днес Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Сумата бе поискана от Община Казанлък в лицето на казанлъшкия музей за проекта Долината на тракийските царе по време на дискусия – част от националната кампания за Чудесата на България на вестник Стандарт. В проекта – като общ туристически маршрут са включени 10 от вече разкритите могили в Казанлъшко: Казанлъшката гробница, Гробницата Крън 2 в Сарафова могила, Светицата  - в която е зидания гроб на Терес, Комплекса Шушманец, Хелвеция и Грифоните,  Малката - известна и като Сашова могила, Голяма Арсеналка, Гробницата на Севт III в могилата Голямата Косматка и Оструша. Със забележка към учените до следващото му идване  в Казанлък да му кажат няколко думи на тракийски, Симеон Дянков препоръча на историци и археолози да намерят по-подходящи, по възможност тракийски имена на гробниците, като даде пример с неудобство при превода, който е правил на собствените си англоговорящи деца на „Голяматa Косматка”, която той е превел на синовете си като “The Big Hairy”.

По същество, обещаните от Дянков 3 млн. и половина лева до края на годината ще бъдат разпределени: за реставрация и консервация на нуждаещите се от тези 10 гробници - 1 млн. лв.;  за пътища и инфраструктура – 2 млн. лв. и за ток  и вода – 500 хил. лева. Вече е в ход проектния план на Долината, за който миналата година бяха дадени от МФ 300 хил. лв. Той ще бъде готов до края на март.

„Пробвахме миналата година колко ще струва разкриването на нова гробница" – каза Дянков по повод отпуснатите 50 000 лева за проучване на ограбените от иманяри гробница в Бузовград. Ковчежник номер 1 на България е останал доволен и от Кмета Стоянова и от работата на археолозите и казанлъшкия музей в Бузовград и обеща да отпуска средства и за нови проучвания в региона, за което настояваха археолозите в днешната среща. Единствен от историците, участващи в дискусията, Божидар Димитров подчерта важността бъдещия туристически маршрут да бъде такъв, че туристите да остават поне една нощ в Казанлък, апел който отправи и Костадинка Василева – като представител на Съюза на местните хотелиери и ресторантьори. За целогодишен поток от туристи в региона вече се  работи в Министерството на туризма, подчерта ресорния зам. министър Иво Маринов, който също участва в срещата.

Грандиозен и фантастичен проект „Севтополис”  на частна фирма, предвиждащ лазерно шоу и прожектиране на филми за гробниците върху воден екран пред туристи, седящи на плаваща платформа в язовир „Копринка” бе представен на края на дискусията. Според авторите на новия проект „Севтополис”, той би струвал около 2 млн. лева и инвестицията би се върнала за 3 години, защото ще носи по 500 хил. лева печалба на сезон. Както подчерта кметът Галина Стоянова, този проект не е толкова скъп, какъвто бе предходния проект, също носещ името „Севтополис” (за откриване на древния град на дъното чрез подобен на кладенец пресушен участък в язовира). Представеният днес "лазерен" проект  "Севтополис" би бил изпълним в по-кратки срокове и би представил древната столица на Севт III атрактивно и пълноценно, смята кметът на Казанлък , която е била запозната с идеята още миналото лято от автора й Николай Йотов. За финансиране на новия "Севтополис" държавата няма готовност, „тъй като сега виждам този проект” – каза Симеон Дянков, но спомена,  че тази атракция е възможно да се осъществи и с държавна финансова подкрепа от догодина. Като източници на финансиране авторът на проекта Н. Йотов вижда освен държавата и еврофондовете , също и ЮНЕСКО и Японското правителство, плюс партньорство с казанлъшката община. Фирмата му вече е в преговори за плаващия амфитеатър и воден екран, които включва фантастичния проект. Част от атракциите в него са лазерни лъчове, които ще излизат от всички тракийски гробници в долината, като накрая се събират и концентрират в мегалита над Бузовград - като първоизточник и "сърце" на тази тракийска енергия. Тази звезда от лъчове също ще се вижда в нощното небе от туристите, наблюдаващи 3D анимациите и игралните възстановки на Севт III и неговото царство от понтона в язовир "Копринка", по водите на който в светлинен макет, между редовете на плаващия амфитеатър, туристите ще се разхождат по улиците на столицата на Севт, залята при строежа на язовира.

Свързани новини:

Видео: Симеон Дянков пред участниците в дискусията за Долината на траките в Казанлък

Видео: Галина Стоянова в Дискусията за Долината на траките в Казанлък

Видео: Иво Маринов – зам. министър за бъдещето на туризма в Казанлък

Вижте видео от брифинга на Симеон Дянков:

 

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

33621 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

22602 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

14009 | 14 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

10968 | 16 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

8193 | 13 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5589 | 14 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3266 | 15 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

3127 | 14 май 2024

27 стилисти се грижат за перфектния външен вид на претендентките за короната на “Царица Роза 2024“

2759 | 14 май 2024

21-годишен мъж предизвика пожар в дома си

2109 | 13 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак