18:00 | 14 октомври 13 13500

Шокиращи кадри от квартал Казмера, където ромите са оставени без ток

Без ток и вода живеят ромите, които населяват местността Казмера. По думите на живеещите там, от 12 години те получавали ток от фирмата на Денислав Сербезов - Джингиза, който без да се обяснява в събота прекъснал тока и изхвърлил електромерите им. Досега ромите заплащали на Джингиза по 25 стотинки на изразходен киловат. От EVN съобщиха, че те не са прекъсвали електрозахранването, но вероятно става дума за вътрешна мрежа.

Така 12 години живеещите там са използвали ток, но вече нямат никакви условия за живот. До ден днешен питейна вода в квартала няма, а всички се снабдявали с течността от близката махала в квартал Кармен. Жителите са изпратили писмо до Министерството на енергетиката, в което молят да им бъде пуснат тока. Те настояват, като всеки човек в тази страна, да живеят по цивилизован начин и да бъдат абонати, като си заплащат тока.

Ромите показаха постройките, в които живеят. Младеж ни покани в жилището си, където на 4 квадратни метра живее с жена си и петте им деца, най-малкото от които е на 40 дена.

Ромите поставиха и въпрос за извозването на боклука и пускането на вода.

Част от тях заявиха, че следят проблема с бежанците от Сирия и за тях е непонятно, че за сирийците се дават помощи, а те живеят при ужасни условия.

В една от къщите, кокошки се разхождаха по легло, на което спеше дете...

Жена разказа как снощи родилка е родила дете на тъмно в дома си. Линейките не идвали в този квартал - оплакват се хората.

През лятото детенце се удавило в канала край къщите, защото се навело да пие от там вода - разказват ужасяващи истории хората във видеото. 

В момента ромите палили гуми нощно време и стояли край огъня до късно вечерта, като това било единственото им осветление от събота насам.

Според тях, проблемът може да се реши лесно, като им се даде ток от близък до махалата трафопост. Всички бяха категорични, че до момента всяко семейство си заплаща за изконсумирания ток и са готови да продължат да плащат. В края на посещението ни в Казмера служител на фирмата на Денислав Сербезов заяви, че никой категорично не е казал, че няма да им се дава ток, но това трябва да се уреди с EVN.

Вижте и видео репортажа ни 1:1

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак