19:06 | 21 юли 14 5462

Нищожен договор между „Тракия трейд“ и Община Казанлък, сключен преди 7 години, носи финансови щети на Общината

В началото на своя мандат кметът на община Казанлък Галина Стоянова разбира, че е наследила не само сериозни финансови задължения от предходното общинско ръководство, но и един изключително неизгоден договор, сключен на 1 август 2007 г.  между Община Казанлък и „Тракия трейд“ ООД.  Съгласно този договор Общината продава на частното дружество общински нежилищен имот УПИ I, в кв. 129, район 504 по регулационния план на Казанлък, като купувачът заплаща сумата от близо 2 млн. лв. на продавача. Задължение на купувача е да изгради Комплекс с обекти за ОДО и жилища с минимална РЗП 8110 кв.м и да го въведе в експлоатация в срок от 12 месеца от издаването на разрешение за строеж.

През 2011 г. по иск на „Тракия трейд“ Окръжен съд –Стара Загора образува търговско дело № 571., с което дружеството иска от съда да развали договора или да го обяви за нищожен поради противоречие със закона. С Решение №181/11.05.2012 г. Окръжен съд - Стара Загора обявява за нищожен сключения договор  № Д08-46 от 01.08.2007 г., като посочва в мотивите си, че предвижданията на  Подробния устройствен план за посочения имот са за застрояване на двуетажна масивна сграда, а заложените конкурсни условия за изграждане на обекти от 7 етажа – 2 търговски и 5 жилищни,  не са в съответствие с ОУП и ПУП. „Следователно, няма как да бъде одобрен идеен проект и да бъде издадено строително разрешение за изграждане на обекти съгласно конкурсните условия. Това противоречие с разпоредбите на ЗУТ прави договора нищожен“, категоричен е Старозагорският окръжен съд. Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата потвърждава решението на Старозагорския съд, което означава, че 3 315 139, 71 лв. Общината трябва да заплати на частното дружество „Тракия трейд“, заради договор, сключен преди 7 години в ущърб на обществените интереси. Решението на Арбитражният съд е окончателно.

На 31 януари 2006 г. Общинският съвет с председател Васил Самарски решава да се извърши продажба на имота чрез конкурс, като купувачът трябва да изгради спортен и развлекателен комплекс и да прехвърли на Община Казанлък собственост върху реално обособени части. На 30 март 2006 г. същият Общински съвет отменя това свое решение в т. 2, 3, 4 и 5.  Но на 29 юни 2006 г. взема ново решение – да се проведе конкурс за учредяване на безсрочно право на строеж за построяване на спортен и развлекателен комплекс върху общинска земя, представляваща част от УПИ I, кв. 129, район 504 по плана на град Казанлък с обща площ на поземления имот от 5404 кв.м. РЗП на новия обект да не е по-малко от 8000 кв. м. В условията тук не посочено купувачът да прехвърли на Община Казанлък собственост върху реално обособени части. Последното решение на същия Общински съвет за имота е от 26 октомври 2006 г. за провеждане на конкурс за продажба на общинския нежилищен имот, като купувачът се задължава да събори съществуващите сгради и да изгради Комплекс с обекти за ОДО и жилища. За провеждане на конкурса ОбС-Казанлък назначава комисия от 11 членове с председател Васил Самарски.

На 1 август 2007 г. Община Казанлък, представлявана от кмета Стефан Дамянов, и спечелилият конкурса  „Тракия трейд“ ООД сключват договор за покупко-продажба на общински имот. През юни 2008 г. е направена първа копка. Но изкопаната дупка на мястото на бившата Инфекциозна болница остава празна и никой от лицата, защитаващи обществения интерес, т.е. от страна на Община Казанлък, в продължение на 4 години не упражнява контрол защо тук нищо не се строи. Така е до септември 2011 г., когато „Тракия трейд“ предявява иск в Окръжен съд-Стара Загора за разваляне на договора с Общината.

Новоизбраният кмет на община Казанлък Галина Стоянова научава в първите месеци на своя мандат за иска на „Тракия трейд“. Единственото, което може да направи, е изнасяйки фактите по сделката за имота, да сезира Окръжна прокуратура- Стара Загора, че при определяне на условията и изискванията на обявения и проведен конкурс има проявена небрежност от страна на длъжностни лица в общинска администрация, която ще доведе до значително финансово ощетяване на Община Казанлък. Кметът Галина Стоянова сезира за случая и Главния прокурор. Последният отговор, който тя получава от инстанциите, е от 14 юли 2014 г. от Министерство на вътрешните работи , че разследването продължава, а от Окръжна прокуратура –Стара Загора  отговарят, че разследването не е приключило и срокът е удължен до 4 август 2014 г. В същото време Арбитражният съд потвърждава решението на Окръжен съд-Стара Загора за нищожност на договора.

На практика имотът все още не е във владение на Община Казанлък, тъй като „Тракия трейд“ ООД отказва да подпише протокола за предаване на имота и фактически той не е свободен. Дружеството държи да получи обратно парите, които е платило по сделката заедно с лихвите, и обещава да вдигне ипотеката върху имота, за да може Общинският съвет да вземе решение за нова продажба. Така едно разпореждане с общинска собственост, което от самото си начало е заложено върху нарушаване на закона, води до загуба от близо 3, 5 млн. лв. за Общината. Резонният въпрос е кой е ощетен от тази сделка, а резонният отговор е - всички граждани на Казанлък, чиито интереси не са били защитени от предходната местна власт.

Текст и снимка: Пресцентър на Община Казанлък

Видео: kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7613 | 19 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5802 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5245 | 19 април 2024

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

4512 | 25 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4335 | 23 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

4216 | 24 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3721 | 22 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

3383 | 23 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

2890 | 23 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2666 | 21 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак