16:35 | 02 октомври 14 4493

Галина Стоянова: Обновената общинска болница в Казанлък е конкурентоспособна на държавните и редица частни болници

Галина Стоянова: Обновената общинска болница в Казанлък е конкурентоспособна на държавните и редица частни болници / Новини от Казанлък

Днес официално бе открита напълно обновената и оборудвана с най-модерната медицинска апаратура общинска болница в България – МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ ЕООД – Казанлък. В знак на съпричастност към огромната човешка трагедия в Горни Лом, където снощи избухна взрив в завод за производство на взривни вещества и има 15 жертви, церемонията по откриване на обновената сграда бе значително съкратена. Водосвет за освещаване на реновираната сграда и болничните отделения и Заупокойна молитва за загиналите при взрива в Горни Лом бе отслужена от архийерейски наместник отец Петко Мотев в съслужие с казанлъшки свещеници.

Присъстващите на откриването – кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общинския съвет Николай Златанов; д-р Елена Канева, директор на РЗИ-Стара Загора; д-р Славка Йорданова, директор на РЗОК-Стара Загора; изпълнителят на строително-ремонтните дейности „Девня трейд“ в лицето на управителя на дружеството Светлин Савов, проектанта арх. Весела Георгиева, строителният надзор, общински съветници, кандидати за народни представители от 27 Старозагорски МИР заедно с водача на листата на ПП ГЕРБ Лиляна Павлова, управители на медицински центрове в Казанлък, целият екип по проекта разгледаха обновената болнична сграда и реконструираните отделения, оборудвани с най-съвременната медицинска апаратура.

През последните 3 години, от началото на мандата на сегашното общинско ръководство Община Казанлък спечели два проекта за общинската болница на обща стойност над 7 милиона лева. По първия проект за реконструкция, обновяване и оборудване на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ – Казанлък бяха ремонтирани няколко изключително важни болнични отделения и бяха оборудвани с изключително висококачествена съвременна медицинска техника. За първи път в казанлъшката болница има 16-слайсов скенер. Медицинско оборудване от висок клас има в Отделението по образна диагностика, Акушеро-гинекологичното отделение и хирургичния блок, Отделението по нефрология и хемодиализа, Отделението по вътрешни болести. Заедно с това тези отделения бяха изцяло ремонтирани и обновени.


По втория проект бяха въведени мерки за енергийна ефективност във всички шест блока на болницата. Тук бе изпълнен пълен пакет от енергоспестяващи дейности, изключително важни в условията на финансова криза, когато всеки спестен лев е важен.

На пресконференцията с медии кметът Галина Стоянова подчерта, че за 3 години Община Казанлък е положила неимоверни усилия, за да подкрепя общинската болница. За това време Общината е спечелила и реализирала два проекта на стойност над 7 млн. лв. в общинската болница, обслужваща населението и на общините Павел баня, Мъглиж, Гурково и Николаево. Във време, когато в други градове се закриват общински болници, ние направихме МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ най-модерната и с най-добри условия за пациентите и за персонала общинска болница в България. Тя е конкурентоспособна на държавните болници и на редица частни болници. Предлага много добри условия за лечение, високо качество на медицинските услуги, снабдена е с високотехнологично оборудване и екипи от професионалисти, подчерта кметът на община Казанлък. „Обръщам се към политиците и към държавата – нека оценят по достойнство МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“-Казанлък, която е най-добрата общинска болница в България. Нашето желание е държавата да погледне на тази болница с необходимото внимание и подкрепа. Защото тя обслужва населението на 5 общини и има показатели, съизмерими с тези на държавните болници и редица частни лечебни заведения.“ Кметът Галина Стоянова благодари на целия екип на проекта, на изпълнителите на дейностите, на персонала на болницата и на всички пациенти, проявили търпение през последните 4 месеца по време на ремонта.

Управителят на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ ЕООД –Казанлък д-р Кети Маналова-Владкова  подчерта, че това е болницата на традициите, съхранени повече от 50 години, на иновациите, хуманността и съпричастността. Годишно тук преминават 12-13 000 пациенти от общините Казанлък, Павел баня, Мъглиж, Гурково и Николаево. Има 12 клинични отделения и 4 параклинични, 87 лекари, 176 медицински специалисти и 80 санитари и друг персонал. Д-р Маналова връчи благодарствени адреси на кмета Галина Стоянова и председателя на ОбС Николай Златанов за реализираните проекти. Тя изказа благодарност на всички работили по проекта, както и на редица спонсори – представители на казанлъшкия бизнес, за тяхната подкрепа.

Проектът „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в МБАЛ – Казанлък”  бе спечелен от Община Казанлък. Той се финансира от Национален доверителен екофонд, съгласно Договор за финансиране по националната схема за зелени инвестиции от 17 юли 2012 г. Договорът е на обща стойност 3 354 584,39 лв., от които 85% е размерът на безвъзмездното финансиране от  екофонда и15%  е съфинансиране от бюджета на Община Казанлък, съгласно Решение № 266 от 2012 г. на Общински съвет – Казанлък.

След проведена обществена поръчка за изпълнител на дейностите е избран „Девня Трейд“ ООД  с управител Светлин Савов, а за строителен надзор - „ФИДИ КОНСУЛТ“ ООД. Автор на проекта и осъществяващ авторския надзор  е „Главпроект 1946“ ООД, представлявано от арх. Весела Георгиева. Строителството е извършено за 130 дни.

Сградата на МБАЛ се състои от 6 отделни блока, като мерките за енергийна ефективност са извършени за всички блокове. Направена е топлоизолация на стени, реконструкция и топлоизолиране на покрив и сутеренни помещения, цялостна подмяна на дограма и подмяна на отоплителната инсталация.

Строително-ремонтните работи бяха извършени поетапно във всички отделения на МБАЛ „Д-р Хр.Стамболски” –Казанлък без прекъсване на услугите, предлагани от лечебното заведение.

Пресцентър на Община Казанлък
 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7577 | 19 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5777 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5212 | 19 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4291 | 23 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

3955 | 24 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3689 | 22 април 2024

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

3250 | 25 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

3073 | 23 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

2838 | 23 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2645 | 21 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак