12:41 | 20 ноември 14 2957

Георги Стоянов от kazanlak.com пише книга за историята на футбола в Казанлък

Георги Стоянов от kazanlak.com пише книга за историята на футбола в Казанлък / Новини от Казанлък

Нашият журналист в kazanlak.com Георги Стоянов е на финала на своето изследване на 120 годишната история на казанлъшкия футбол.

„История на футбола в Казанлък" е работното заглавие на книгата. Ръкописът е вече готов, книгата ще бъде с над 300 страници, като в плановете на Жоро са 16 от тях да бъдат цветни фолиа със снимки. В помощ на  Георги за ретроспективното изследване е бургазлията Петър Сотиров, който от години събира статистики на футболните отбори от Казанлък.

Георги Стоянов и Петър Сотиров се захващат с нелеката задача заради любовта си към футбола и факта, че Казанлък е град със сериозни традиции във футбола и заслужава те да се съхранят и за тях да се знае. Новата книга ще бъде втората за Георги, след книгата-игра „Футбол и пари", която той издава в ранните си младежки години – едва 19 годишен и начинаещ спортен журналист в Казанлък.

„История на футбола в Казанлък" е доста мащабно изследване, в което се разкриват уникални факти от казанлъшката история. Стоянов проучва подробно дейността на швейцарския учител Жак Фардел, който работи над 10 години в Казанлък в края на 19-и и началото на 20-и век. Фардел, например, е създател на туристическото движение в Казанлък, участва в залесяването на Стара планина, заедно Феликс Вожели, прави първите снимки и изложба с тях на Розовата долина и др.

От „История на футбола в Казанлък” бъдещите й читатели ще научат, че корените на футбола в града на розите датират от края на 19 век, а не както досега се смяташе чак през 1920 година, когато Васил Баев  регистрира отбора на града с името „Гранит". В изследването си, Георги Стоянов открива, че всъщност швейцарецът Жак Фардел, който е бил и преподавател по физическа култура в Педагогическото училище в Казанлък създава първите писани правила за играта футбол изобщо в България. Правилата са били отпечатани в „Училищен преглед" през 1897 година. Това нарежда Казанлък сред първите футболни градове у нас. В книгата ще намери място и ръкопис на Димитър Чорбаджийски – Чудомир, който си спомня, че през 1903 година се е докоснал за пръв път до коженото футболно кълбо.

За читателите ще бъде любопитен и друг факт: през 30-е години на миналия век в Казанлък тече шумна полемика, относно играта футбол в казанлъшките училища. Полемиката се разгорещява дотолкова, че се стига до забрана през 1934 година за „практикуване в училищните дворове, поради вероятност от убити, пострадали, травми и разпуснатост на учениците". Предлага се регламентиране на специално време за игра на футбол - от 15 до 18 часа и места, където това да се случва.

От футболната история ще научим, че още през 1914 година националната преса отделя подобаващо място на футбола в Казанлък, независимо, че все още градът няма официален свой отбор, както и че в отбора на Държавната военна фабрика, днешен „Арсенал" е играл Аспарух Георгиев - бащата на българската футболна легенда Георги Аспарухов - Гунди.

Друга жива легенда на българския футбол Спиро Дебърск и звезда на „Локомотив" София, пък е част от друг казанлъшки отбор - отборът на военните тогава "ДНА" - футболното страшилище на региона през 50-те години на миналия век, а по-късно играе и в "Торпедо" и "Розова долина".

Заслужено внимание в книгата „История на футбола в Казанлък" Георги Стоянов и Петър Сотиров отделят на успехите на Държавната военна фабрика, днешен „Арсенал", чийто отбор става първият отбор от Казанлък, класирал се за Държавните футболни финали през 1934 година. Сред малко известните факти за значимата арсеналска диря във футболната казанлъшка история, намерил място в книгата, е и амбицията на Голубин Лозанов, директор на Военната фабрика, по чието време започва строежът на първия стадион в Казанлък, стадион „Арсенал" днес.

В изданието ще могат да се открият данни за много други отбори от Казанлък, които през годините участват във футболния живот в града на розите, както и информация за тези, които сега бранят футболната чест на града. За почитателите на историята, книгата дава отговор за точната дата на създаването на ФК „Розова долина".

Спомените на играчи за времената, в които са защитавали цветовете на отборите от Казанлък, са емоционалната част на описаната за първи път в книга футболна казанлъшка история. Те, разбира се, са илюстрирани с многобройни снимки. Георги Стоянов подготвя и специален диск към книгата, в който във видео формат са записани хората, допринесли за футболната слава на града.

Амбицията на автора е книгата да има премиера на 13 юни 2015 година, когато се навършват 33 години от влизането на ФК „Розова долина" в „А" група, през 1982 година. Историческата среща тогава се играе на местния стадион „Севтополис".

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева, агнешки комплект за дроб сърма...

Разни 26/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

6134 | 25 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5896 | 22 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

4653 | 24 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4463 | 23 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

4314 | 23 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3807 | 22 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

3038 | 23 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2737 | 21 април 2024

Доброволец от Испания в Казанлък, първи впечатления

2623 | 23 април 2024

Микробус и лека кола катастрофираха в района на Дунавци

2044 | 20 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак