14:56 | 09 март 15 8578

Общинските скобаджии срещу журналистите: Законно ли е незаконното паркиране?

Общинските скобаджии срещу журналистите: Законно ли е незаконното паркиране? / Новини от Казанлък

Днес екипът на kazanlak.com изпита буквално на свой гръб законността на глобите за нарушения при кратковременно паркиране в Казанлък. Отнесохме 2 бр. глоби по 10 лв. за паркиране в зона, която е необозначена законосъобразно като зона за платено кратковременно паркиране.

Ето историята.
Спираме колите си на улица Петко Стайнов на юг от хотел Палас в посока училище Паисий.  Улицата е с еднопосочно движение, разрешено само от север на юг, като в обратната посока има знак, указващ забрана за навлизане в еднопосочното движение ( от бул. Розова Долина към Палас). Маркировката за кратковременно паркиране в този участък е разположена от лявата страна по посока на движение. Паркираме в клетките, по указание на маркировката. Не си пускаме талончета за платено паркиране от паркомата, който се намира от дясната страна на движението в началото на този участък – кръстовището на улуците Иван Вазов и Петко Стайнов, на южния ъгъл на сградата на Палас.

Защо не си пускаме талончета?!? Защото не сме съвестни граждани ? Напротив. Всеки път, когато паркираме на перпендикулярната улица Иван Вазов пускаме талончета и данъкоплащаме съвестно на Община Казанлък за възможността да паркираме колите си наблизо до нашия офис. В случая, обаче не си плащаме талонче, защото знаем, че зоната на по Петко Стайно е необозначена със знак за кратковременно паркиране. Следователно – не сме в нарушение.

Платеното паркиране в зоните за кратковременно паркиране е регламентирано в НАРЕДБА  № 30 ЗА ДВИЖЕНИЕТО НА ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА КАЗАНЛЪК на Общински съвет Казанлък.

Според Чл.14. на Наредбата, ал. 1 "На улици и площади, общинска собственост, се въвежда режим на кратковременно паркиране". А в ал. 2 се казва: "Определят се следните зони за кратковременно паркиране на леки автомобили, с допустима максимална маса до 2,5 (два и половина) тона и на микробуси до 22 (двадесет и две) пътнически места, при спазване разпоредбите на ЗДвП:"

Следва описание на улиците и зоните, като в т. 8 е описан конкретния участък от нашата улица: "8. ул.”Петко Стайнов” – от източна страна, ограничена от бул. ”23-ти Пехотен Шипченски полк” до бул. „Розова долина”;"

Изрично в ал. 4 на същия член 14 от наредбата е записано, че „Зоните се обозначават със специални знаци, маркировка и надписи, които указват на водача условията за паркиране.”

Не пише „знаци, маркировка ИЛИ надписи”, а точно „И”. Следователно, за да бъде указано на водача къде и при какви условия може да паркира е нужно да са на лице и трите указателни атрибута – знак, маркировка И надписи! Започнахте ли вече да се досещате колко незаконни места за кратковременно паркиране има в Казанлък, като по булевард 23 ПШП, където няма маркировка, да речем… Примерно.

Ние не се правим на ударени с мокър парцал. Напротив – добре помним, как имаше един знак, указващ еднопосочното движение на юг, който стоеше малко зад паркомата и беше съборен от "неизвестен вандал" преди около година - две. Даже помним, как ние като журналисти и гражданите в репорТИ, в продължение на няколко дни сигнализирахме – човешки, без да правим от това медийни скандали на общинските служители (вижте от репорТИ: Кога ли някой ще прибере падналия знак за скраб). Много пъти сме го правили. И днес сутринта сигнализирахме, без да пишем излишно за това, за увиснал над пешеходната пътека пред Палас телефонен кабел – на 1,5 метра от земята - колкото да се обеси някой пешеходец... Дойдоха хората, оправиха го. И на нас и на тях това ни е работата.

За липсата на знак за кратковременното паркиране по Петко Стайнов, не е като да не сме сигнализирали месеци и години наред. Не мислете, че сме си траяли и кротували, за да си паркираме там редовно безплатно. Напротив. Многократно сме посочвали проблема и на служителите от Звеното за кратковременно паркиране и на полицаи и на по-висши служители на Общината, да не се задълбочаваме наред.

И отново в интерес на истината и откровеността ще подчертаем, че знаци за кратковременно паркиране в този участък на „нашата” улица има – един на югоизточното кръстовище с Иван Вазов, който обаче указва кратковременното паркиране по Иван Вазов, защото макар и леко пообърната по диагонала, стоейки от дясно по поска на движението (шофьорите знаят, че така указва Закона за движение по пътищата) – табелата следва, че се отнася за Иван Вазов и бидейки от ляво на посоката на движение за Петко Стайнов, следва, че не важи за нея.

Още един знак за кратковременно паркиране има по „нашата” улица, но той е пак от ляво по посока на движението и стои с гръб към паркиращите от ляво коли, движещи се правилно в еднопосочната улица на юг. Какво прави там – не е ясно. Какво прави и знак Стоп на северния край вдясно, на кръстовището с Иван Вазов също не се знае – какъв Стоп, като е забранено да караш нагоре – от училище Паисий към Палас?!?

Излиза, че или знаците за кратковременно паркиране са сложени незаконно – от ляво на движението, в нарушение на ЗДП или представляват някакви рекламни табели, регламентируеми и подлежащи на санкция или наем по Наредба 22 за рекламната и информационната дейност… Примерно.

Може да не е изобщо правилно указано движението по тази улица, а да трябва по новата схема да е обратно, т.е. забранено от Палас на юг, а разрешено от училище Паисий към Палас. И там знаем всичко по въпроса, но да не се отклоняваме от темата... И още отделна тема е въпросът за височината по закон, на която трябва, но не са са разположени знаците - на 2.10 м. от земята. По този въпрос още в зората на ознаковяването на Казанлък със зони за платено паркиране писхме, но като пееш Пенке ле, кой ли те чува... (вижте статията : Знаците и маркировката за Синята зона - опасни и против закона

Защото днес най-безцеремонно ни заскобиха. Впрочем - за пореден път турнаха скобите и на двете коли на журналистите в kazanlak.com. При това днес бяха заскобени наред колите именно в този участък. Изгоряха и други, вероятно не толкова запознати с Наредба 30 и ЗДП редови неотракани граждани.

Масовото заскобване този път, при все, че си няма и няма знак там, и амнайсет пъти сме им го казвали - буквално ни вбеси.  И решихме, заедно с колегата Георги Манев от Пресс ТВ, който от известно време разследва случаи с кратковременното паркиране в Казанлък и въпроса за неговата законосъобразност, да заснемем как ще ни глобят незаконно. 

Показваме ви ситуацията 1:1 с единия водач „нарушител” – Красимира Стоянова и нейната заскобена Тойота. Журналист, който излезе, че познава по-добре разпоредбите на ЗДП и Наредба 30 от призваните да глобяват по тях общински служители.

Както ни посъветваха общинските служители, ще оспорваме законността на глобите си в съда. Да видим от там какво ще ни кажат. Очаквайте следващия епизод в близките дни.

П.С. Пак за да не се правим на ударени, признаваме веднага наша грешка - джипът Лексус се оказа, че липсва от видеото и не можем да докажем дали е бил там по време на махането на скобата от Сеата на Георги Стоянов - половин час преди Тойотата. Поднасяме извинения на шофьорката на джипа г-жа Ибушева, че репортажът ни причини нейното заскобване накрая. С по-голяма скоба за джипове, с каквато се оказа, че разполага Община Казанлък. Спокойно, няма да искаме достъп и да ровим в квитанциите от дата 9 март - дали и водачката на Лексуса все пак е платила 10 лв. глоба, че не си е пуснала талонче като съвестен гражданин, или не...

kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Първи стъпки в борбата с рака: Успешно премина операцията на Атанас

24227 | 27 април 2024

Безплатен концерт с български звезди организира Павел баня за Празника на розата и минералната вода

12502 | 30 април 2024

Гробно-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители с безплатен вход

8190 | 30 април 2024

Междусъседски спор прерасна в заплахи с оръжие

5204 | 29 април 2024

Орлин Горанов ще е водещ на Празника на розата в Павел баня

5029 | 29 април 2024

Актьорът Христо Пъдев гостува в ОУ “Св. Паисий Хилендарски“

4500 | 26 април 2024

Три автомобила се блъснаха в района на бензиностанция ОМВ

4240 | 26 април 2024

Взломаджии обраха складово помещение в Казанлък

4194 | 26 април 2024

Български фотограф спечели престижна награда със снимки на бащи и синове

4086 | 27 април 2024

Превенцията е най-доброто лекарство, според д-р Лушка Бошнакова

3833 | 26 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак