13:55 | 11 януари 16 4134

Спряха приватизацията на НИТИ днес

Спряха приватизацията на НИТИ днес / Новини от Казанлък

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол прекрати публично оповестения конкурс на един етап за продажбата на 690 392 броя акции, представляващи 100% от капитала на „НИТИ“ ЕАД, Казанлък, съобщи преди малко на сайта си АПСК.

Днес изтичаше крайния срок за подаване на документи за съответствие в поредния конкурс за продажба на казанлъшкото оръжейно дружеството. Сроковете по конкурса през 2015 бяха удължавани на три пъти, вижте в свързаните новини.

Причината за прекратяване на процедурата са новонастъпили обстоятелства и промени в правното и финансовото състояние на дружеството, съобщава пресцентърът на Агенцията по приватизация.

Опитите за продажба на последната държавна военна фирма в Казанлък датират още от 2008 г. когато с Решение № 3172 - П / 26.2.2008 г., Изпълнителеният съвет на Агенцията обявява публичен търг с явно наддаване за 690 392 поименни акции, представляващи 100 % от капитала на “Нити” - ЕАД, Казанлък, при начална цена от 6,1 млн. лв. и стъпка за наддаване 200 000 лв. Въпреки, че сред кандидатите се явяват в последващите търгови процедури няколко български фирми от бранша, сред които и казанлъшкият „Арсенал“, никой от кандидат-купувачите не завършва търговата процедура.

Така стана и в началото на миналата година, когато Агенцията вече измени процедурата от търг на конкурс и намали цената на 3,6 млн. лв., на база изготвения през 2014 г. анализ на правното състояние, приватизационна оценка и информационен меморандум. В първия конкурсен срок, документи за участие подадоха 7 фирми, 4 от които са казанлъшките Арсенал, Арсенал-2000, Ексим-М и  Вертекс. Никой от кандидатите, обаче не подаде обвързваща оферта в конкурса накрая, с което да заяви реалното си желание да закупи НИТИ.

Възможно е липсата на интерес за приватизация да е откритото обстоятелство, че НИТИ работи буквално върху чужд терен. Земята е присъдена през 2010 г. на „Арсенал“ АД, което в последстиве бе посочено в публичното представяне на фирмата в сайта на агенцията:

Терени, разположени в землището на гр. Казанлък, с. Бузовград, с. Средногорово и с. Шейново; основна площадка в м. Ормана с площ 90 000 кв.м ; 3 площадки в м. Ормана с площи съответно - 1 110 кв.м, 6 000 кв.м и 2 500 кв.м; изпитателен полигон “Шейново” в м. "Акаташ" с площ 10 766 кв.м ; площадка склад "Бузово кале" в м."Сърта" с площ 3 116 кв.м.
Забележка: Терените на дружеството са включени в капитала му, но с Решение №153/07.04.2010 г. на ВКС са отредени в собственост на "Арсенал"АД.
Производствени сгради: складове и лаборатории, абонатна станция, електронно - изчислителен център; механични цехове, бункери за изпитания; електрическа централа, трафопост, парна централа; балистичен полигон; 

Днешното прекратяване на процедурата идва логично, след като изготвения през 2014 г. правен и финансов анализ, в който НИТИ бе обявено на печалба за 2013 г. е вече неактуален към започналата 2016 г. Друга причина може да бъде изваждането от капитала на НИТИ на балистичния полигон в Змейово, за което споменава още през април миналата година министърът на икономиката Божидар Лукарски - принципал на казанлъшкото дружество.

НИТИ беше сред приоритетните дружества за приватизация на правителството, включени в програмата на Агенцията за приватизация за 2015 г. Дали днешното прекратяване на процедурата за приватизация на военната фирма е следствие на промени в обстоятелствата от чисто икономически и правен характер или е резултат от по-глобални външно-политически промени, предстои да стане ясно от новата програма за приватизация на Правителството за 2016 г.

Красимира Стоянова
Kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак