13:30 | 10 февруари 16 3147

Археологът на египетските пирамиди ще проучва тракийските съкровища на Казанлък

Археологът на египетските пирамиди ще проучва тракийските съкровища на Казанлък / Новини от Казанлък

Световноизвестният археолог на Долината на царете в Египет получи покана лично от Министъра на културата за разкопки в Долината на царете в Казанлък, съобщава Министерството на културата.

Министърът на културата Вежди Рашидов отправи официална покана към световноизвестния египтолог д-р Захи Хауас да се включи заедно с българските си колеги в разкопките в "Долината на тракийските царе", която все още крие огромен брой неразкрити гробници и тракийски светилища.

Предложението си  министър Рашидов направи на вчерашната си среща със световноизвестния археолог д-р Захи Хауас, която се проведе в Министерството на културата. Министър Рашидов подчерта, че България с право се гордее с уникалното си наследство и неслучайно страната ни е наричана и люлка на древни цивилизации и култури, като по това си приличаме и с Египет, който също е прочут с великолепните си паметници от древността.

Д-р Захи Хауас благодари за поканата и отбеляза, че за него ще е голяма чест да се включи в подобни проучвания заедно с български археолози и е готов да участва в подобна експедиция при първа възможност. Световноизвестният египтолог д-р Захи Хауас сподели също така, че е посетил миналата година в Лувъра представителната ни изложба "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България", като е останал силно впечатлен и очарован от видяното.

„С тази ваша голяма изложба в Лувъра отправихте едно много важно послание към света. Смятам, че и занапред трябва да популяризирате  вашата култура, вашата страна и нейното наистина уникално наследство, като представяте и в други страни подобни експозиции”,  каза д-р Захи Хауас.
Министър Рашидов подари на прочутия учен и луксозен каталог на представителната ни изложба на тракийските съкровища от българските земи в Лувъра.

В хода на разговора министър Рашидов отбеляза, че България полага сериозни усилия по опазването на културното наследство и в тази връзка вече са сключени двустранни споразумения за борба с трафика на културно-исторически ценности с редица страни – както от ЕС, така и с много други държави. На срещата министър Вежди Рашидов и световноизвестният египтолог д-р Захи Хауас изразиха и болката си от варварското рушене на редица паметници в Сирия, Либия и Ирак, свидетели на което сме през последните месеци. „Съхраняването на културно-историческите ценности, на културното наследство е обща грижа на всички страни, защото то е  наше общо достояние и сме длъжни да го запазим за поколенията", посочи Вежди Рашидов. Министър Рашидов припомни също, че с италианския му колега вече са лансирали идеята за дигитализирането на световното културно наследство с цел неговото опазване на среща на министрите на културата от ЕС.

"Смятам, че много скоро тази тема отново ще бъде поставена на дневен ред. Ако се съгласите, аз ще съм инициатор да ви поканим на една такава дискусия и бих се радвал, ако приемете да участвате в нея", каза министърът на културата Вежди Рашидов на своя гост от Египет.

"Според мен първото, което сме длъжни да направим за опазването на културното наследство в Сирия, Либия и Ирак, е да обучим археолозите в тези страни как да съхраняват археологическите находки и артефакти и как да ги крият от терористите", отбеляза д-р Захи Хауас.

Световноизвестният археолог д-р Захи Хауас е на посещение у нас във връзка със събитията за отбелязването на 90 години от установяването на дипломатически отношения между България и Египет.

На срещата в Министерството на културата присъстваха и посланикът на Египет в София Н. Пр. г-жа Манал ел Шинауи, проф. Сергей Игнатов, както и археолозите проф. Васил Николов, доц. Христо Попов и Марио Иванов.

По предложение на Българския институт по египтология към Нов Български университет, д-р Захи Хауас бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на НБУ. Д-р Хауас произнесе академично слово на тема „Египетската цивилизация и съвременният свят“, в което се спря на основни моменти от работата на египтолозите и ролята на науката за разкриване, запазване и популяризиране на световното културно наследство. Д-р Хауас обяви, че работи и по откриване на голям музей в Кайро, за реализацията на който ще трябват няколко години и огромен ресурс.

Д-р Захи Хауас е бил дългогодишен министър на Министерство на Антиките (Египетската служба на древностите), ръководител на разкопки в Гиза и Долината на царете. Той получава докторска степен през 1987 г. от университета в Пенсилвания, където е бил стипендиант на фондация Фулбрайт. Автор е на многобройни книги и статии, посветени на египетската археология и история. От позициите си на ръководител на Службата за древностите той е главен координатор и двигател на редица проекти, свързани със запазване на египетското културно наследство. Неговата световна известност се дължи и на многобройните му участия в научнопопулярни филми, посветени на Древен Египет, създадени през последните години от каналите Дискавъри и Нешънъл джиографик. Д-р Хауас е и гостуващ професор в много европейски и световни университети и академии – САЩ, Чехия, Великобритания, Франция и др. През май 2010 г. д-р Хауас посети България по покана на Великотърновския университет, където му бе присъдено почетното звание „Доктор хонорис кауза“ за участието му в съвместни проекти между египетското Министерство на антиките и Великотърновския университет. В същия период д-р Захи Хауас съдейства за установяването на археологическата мисия на Нов български университет в Египет, която в момента (януари - февруари 2016 г.) е в пета година на археологически разкопки в Луксор, Египет.

Българският институт по египтология (БИЕ) е основан през 2006 г. от проф. дин Сергей Игнатов към Нов български университет. Центърът концентрира в себе си изследователската дейност в областта на египтологията, която от 20 години се преподава в НБУ. Единствената българска археологическа мисия извън границите на България в последните години е Първата българска археологическа мисия в Египет на БИЕ. Учените от Института работят по разкриването, възстановяването, консервирането и публикуването на гробницата на жреца Пиай (ТТ 263) от епохата на Рамзес II. Гробницата се намира в Шейх абд ел-Гурна на западния бряг на река Нил в гр. Луксор. В този некропол са погребани високопоставени египтяни, живели в древния гр. Тива.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7214 | 19 април 2024

Благотворителна кампания набира средства за малкия Калоян и борбата му с аутизма

5441 | 17 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5434 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

4957 | 19 април 2024

“Арсенал“ отваря врати за Деня на бъдещето

4926 | 17 април 2024

Полицейска акция залови незаконни оръжия в дома на 69-годишна жена

4330 | 18 април 2024

След тричасово дебнене на бракониери - 7 заловени, куп актове и иззето оборудване

3789 | 18 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

3622 | 23 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3324 | 22 април 2024

Калоян Янакиев с първа самостоятелна изложба

2422 | 18 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак