10:42 | 25 април 16 29897

Инцидент в Арсенал уби зам.директор на Завод 3 и монтьор. Ръководството излезе със съобщение /обновена/

Инцидент в Арсенал уби зам.директор на Завод 3 и монтьор. Ръководството излезе със съобщение /обновена/ / Новини от Казанлък

Взрив уби двама в Арсенал в 10:30 тази сутрин, първи съобщи Kazanlak.com. Инцидентът е станал в Цех 120 на завод 3.

Загинали са техническият директор в завод 3 инж. Върбан Пешков и монтьорът в цех 120 Румен Райчев. Няма други пострадали. 

В цеха се прави нитроцелулоза. Според източници на kazanlak.com, инцидентът не е производствена авария или внедряване на нова операция, което не се прави от специалисти с тази квалификация. Директорът и монтьорът вероятно са ремонтирали машина в цех 120. Веднага потърсихме за коментар директора на "Арсенал" инж. Николай Ибушев, но той не отговори на позвъняването. Журналисти се събрахме пред портала на „Арсенал“, но не бяхаме допуснати във фирмата. Никой от ръководството не излезе да даде изявление. Докато чакахме, пожарната се върна към града. В същото положение - без информация, бяха и работниците, които в този момент идваха на работа. „А сега – ще работим ли днес?“ – питаше колеги млад мургав мъж. „Няма да ви пуснат, журналистите, 120-ти е на 2 километра от портала, нищо не се вижда от тук“, дообясни младежът. Цехът му бил в съседство – взимали от нитроцелулозата за барут. Заплатата на младежа за тези опасни операции e 800 лева, сподели той пред kazanlak.com

 

Допълнения - официални информации от инстанциите в  хронологичен ред:

АРСЕНАЛ

Към 12.00 ч.  на пощите на местните медии пристигна кратът коментар от инж. Николай Ибушев, цитиран от главния редактор на фирмения вестник "Трибуна Арсенал" Деляна Бобева:

Не взрив, а запалване по време на настройка на оборудване в барутния Завод 3 са причина за инцидента, възникнал тази сутрин около 10,30 часа  на територията на  „Арсенал“ - Казанлък, съобщи изпълнителният директор на дружеството Николай Ибушев.

При възникналото запалване са загинали двама мъже, участващи в непосредствената настройка на оборудването. Създадена е специална група, която да разследва причините, довели до трагичния  инцидент. Към момента няма конкретни данни, предизвикали  нещастието. Своевременно са напуснали сградата останалите работещи там, няма други пострадали, нито разрушения.

Към момента не може да се предостави повече информация, компетентите органи извършват разследване, уточняват от управата на фирмата.

 

Към 16.30 ч. официално бе разпратено до медиите Съобщение от „Арсенал“ АД:

При възникналото запалване на територията на „Арсенал“ АД на Завод 3 в цех 120, от раните си, получени при обгарянето, са загинали специалистът по производството на барути, 53-годишният  инж. Върбан Димитров Пешков - технически директор на Завод 3, и 41-годишният настройчик Румен Райчев. И двамата са дългогодишни служители на „Арсенал“ АД.

Останалите 4 души, които са били в помещението, са успели да излязат през вратата, съобщи изп. директор на „Арсенал“ АД  Николай Ибушев.

Не отговарят на истината разпространяваните твърдения за възникване на взривове,  пожари, обгазявания и други пострадали работници и служители при инцидента. Всички информации от този род  са спекулации.

Със заповед на изп. директор на „Арсенал“ АД  Николай Ибушев  е създадена Вътрешноведомствена комисия, която ще изясни причините за възникналия инцидент.

Органите на Прокуратурата и Следствието също извършват независими паралелни разследвания по случая.

Няма паника на територията на фирмата, няма екологични последствия от запалването, няма обгазявания, няма разрушени помещения или части от сгради.

Ръководството на фирмата  отправя апел да не се създава паника по отношение на инцидента, който отне живота на двама специалисти и професионалисти, както и да се уважава скръбта на близките.

Ръководството на „Арсенал“ АД  поднася искрени съболезнования на семействата на загиналите.
                                                                                                        
„Арсенал“  АД

Извън официалния текст, на запитване на журналисти:
Всички работещи в „Арсенал“ АД имат застраховка „Живот“, при трудова злополука след приключване на всички следствени действия и изясняване причините за инцидента, се изплащат обезщетения на семействата на загиналите или пострадалите в размер на 7 брутни годишни заплати.

 

ПРОКУРАТУРАТА

Към 13:00 часа  В Окръжна прокуратура - Стара Загора е започнато разследване за възникнала авария в завод „Арсенал“ в гр. Казанлък.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров екип от двама следователи се намира на мястото на инцидента, където ще бъде извършен оглед. Според първоначалните данни, днес в 10.44 часа е бил подаден сигнал за възникнала производствена авария в цех №3 на територията на завод „Арсенал“ в Казанлък.

До момента от Прокуратурата е установено, че в цеха е възникнала производствена авария, при която е станало запалване на различни барутни съставки, вследствие на което са загинали двама души.

Пожарът е бил локализиран и потушен от екипи от пожарникари. На мястото на инцидента е Дичо Атанасов, окръжен прокурор на гр. Стара Загора. Предстоят следствени действия и изясняване на причината за инцидента.

Към 17.00 ч.  Под ръководството на Окръжна прокуратура-Стара Загора приключи първият оглед в цех 3 на завод „Арсенал“ в гр. Казанлък

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Стара Загора днес в 15 часа приключи първият оглед в цех 3 на завод „Арсенал“ в гр. Казанлък, където след възникнала производствена авария загинаха двама души.

На място работи екип от следователи, изпратени на местопроизшествието по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. Продължават следствените действия – изземва се техническа документация, предстоят разпити на свидетели и назначаване на техническа експертиза за установяване на причините за инцидента.

Според първоначалните данни, днес в 10,44 часа е бил подаден сигнал за авария в цех №3 на територията на завод „Арсенал“ в гр. Казанлък. До момента е установено, че в цеха е възникнала производствена авария, при която е станало запалване на различни барутни съставки, вследствие на което са загинали двама души.

Пожарът е бил локализиран и потушен от екипи от пожарникари. При извършване на огледа е присъствал окръжният прокурор на гр. Стара Загора - Дичо Атанасов.

 

РИОСВ

Към 13:30 ч. В Регионалната инспекция по околната среда е получен сигнал за настъпила аварийна ситуация на площадката на Арсенал в Казанлък.

Екип на екоинспекцията съвместно с Регионална лаборатория – Стара Загора са мястото на инцидента. Осигурена е и апаратура за оценка качеството на атмосферния въздух. Водите, използвани за неутрализиране на аварията са локализирани в лабиринтен утаител на площадката и се отвеждат в безотточно езеро утаител, което не позволява замърсяване на повърхностни и подземни води.

Към 17.00 ч. Няма замърсяване на компонентите на околната среда, вследствие аварийната ситуация в Арсенал – Казанлък

Няма риск за здравето на населението в гр. Казанлък. Екипът на РИОСВ – Стара Загора, пристигнал на мястото на инцидента е проследил с със специализирана за аварийни ситуации апаратура към Регионална лаборатория – Стара Загора качеството на атмосферния въздух. Данните от контролът на 26 вещества – замърсители на въздуха не показват превишения. 

Стационарните пунктове за мониторинг на атмосферния въздух, разположени на територията на област Стара Загора също не отчитат завишени стойности  по контролираните от тях показатели. РИОСВ – Стара Загора продължава да следи качеството на атмосферния въздух в региона на областта.

 

МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА

На въпрос за контрола в оръжейните заводи, днес икономическият министър Божидар Лукарски поясни, че в частното дружество „Арсенал” той се осъществява от държавата чрез служба КОС на МВР. По думите му министерството на икономиката инспектира само военните заводи държавна собственост. Лукарски поясни още, че проверките по изпълнение на ангажиментите по приватизационния договор на „Арсенал” са приключили доста отдавна.

„При всички положения тази производствена авария, която се е случила в момента в „Арсенал” няма нищо общо с клаузите по приватизационния договор”, категоричен бе икономическият министър Божидар Лукарски.

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак