10:05 | 26 юли 16 32645

Планинският хотел ЕДЕЛВАЙС отвори врати в подножието на Бузлуджа

Планинският хотел ЕДЕЛВАЙС отвори врати в подножието на Бузлуджа / Новини от Казанлък

В навечерието на поредната годишнина на паметника на Бузлуджа и на рождената дата на Людмила Живкова, бившата правителствена резиденция отвори врати. Това е новият планински СПА хотел „Еделвайс“. В подножието на монументалния венец на българската култура и идеология, през 80-те години Партията изгражда Почивен дом за държавното ръководство и своя културен елит. Тази правителствена резиденция става любимо място на Людмила Живкова  - дъщерята на Държавния глава. В нея се събирали всички видни писатели, художници, поети, музиканти, журналисти, актьори и творци на времето. Резиденцията била планинското средище на българската бохема и елит.

Днес шедьовърът на планинската архитектура на 80-те години е превърнат в съвременен шедьовър на българския планински хотел – модерен, уютен, красив и предлагащ приятно удобство и спокойствие в зеленината и прохладата на гората и планината. 

„Не сме гонили срокове и не сме търсили за откриването някаква символика в датите свързани с Бузлуджа, нито с това, че рожденият ден на Людмила Живкова е на 26 юли,“ разказаха пред kazanlak.com собствениците на хотела, казанлъшкото семейство Мелиха и Джелял Неби, които са известни в града с успешния си дългогодишен бизнес с модни облекла за износ в Западна Европа. Работата по ремонта и обзавеждането на хотела е продължила  близо три години. Всичко е ремонтирано и реновирано – дори асфалтът до хотела е вече чисто нов.

"Работата наистина беше много", споделиха собствениците - медният покрив бил окраден, ресторантът бил преграждан с гипскартрон върху дървените парапети, а уникалните дърворезби били в окаяно състояние – опушени и занемарени с десетилетия. За късмет, дърворезбите и стъклописите на витражите са се запазили здрави в годините на прехода след 90-те и експериментите на всевъзможните наематели на сградата, останала под шапката на някогашното ГУСВ. Днес от тези разруха в хотел „Еделвайс“ няма дори намек. Напротив - всеки казанлъчанин, който помни какво бе сторено с базата през последните 25 години, сега ще остане изумен и искрено възхитен от новия хотел „Еделвайс“.

В орнаментите и украсата на резиденцията навремето оставят своя отпечатък най-видните български майстори на 80-те. Емблематичните дърворезби са изработени от най-големия художник-дърворезбар у нас проф. Антон Дончев. С много внимание и грижа, почти изцяло на ръка с помощта на съвременни реставратори, семейство Неби възстановява дърворезбите и опушените стъклописи на витражите, с уважение към непреходността на красотата и изяществото, като внимателно съобразяват изцяло новото и стилно обзавеждане на хотела с архитектурната и художествена стойност на интериора. Разчупените зали на нива, широките прозорци с изглед към планината, масивното дърво, уютните стаи и балкони са адаптирани и преливат неусетно от стария в новия стил.

С уважение към миналото на почивния дом  и с маркетингов нюх към възраждащата се носталгия по Тодор Живков, семейство Неби поръчват на казанлъшкия фотограф Бедрос Азинян да изготви постоянна изложба с фотоси от архивите на баща му – Артин Азинян за паметника на Бузлуджа Снимките са разположени по стените в залата за тихи игри (билярд, джага, шах и др.). Музейната фото-изложба разказва за строителството и откриването на дом-паметника Бузлуджа и представя как е изглеждала навремето самата правителствена резиденция, която сега е хотел „Еделвайс“.  Това е единственото място днес, където може да се види историята на станалия отново актуален и интересен паметник.

Снимката на Тодор Живков при откриването на паметника  Бузлуджа  ще насочва гостите към VIP апартамента на  хотел „Еделвайс“. Той е същият, който навремето е ползвал държавния глава Тодор Живков, затова собствениците решават да го обзаведат в ненатрапчив лукс – интериорът е удобен и  класически, с акцент на фините орнаменти, дърворезбата и златото. Разбира се, мебелите, баните, стените – цялото обзавеждане е изцяло ново, така че политиците, които искат да попият опит от духа на Тодор Живков ще трябва да го уловят в чистия планински въздух и споделената гледка, която е имал навремето от същия балкон Първият.

Най-голямата гордост за хотел „Еделвайс“ е залата Винарна. Тя е обзаведена изцяло в дърво, с огромна дървена маса и витрини за бутилките отлежало винo. Дървото е ново, но специално състарено за да подхожда на дърворезбите около стените и опушената стъклопис на витражите - един изключително скъп шедьовър на изобразителното изкуство. Винарната представя на любителите на виното авторска селекция на хотел „Еделвайс“ - подбрана колекция от превъзходен клас вина, произведени на българска земя през последните 10 години.

Ресторантът на хотел „Еделвайс“ предлага премерено меню от вкусове, съобразено с предпочитанията на българския апетит, националната кухня и съвременните кулинарни тенденции. „Грижата за добре поднесената храна, красиво презентираната чиния, балансирания вкус и аромат, качествените и пресни продукти, от които се приготвят ястията и подходящото количество са част от нашето семейно разбиране за гостоприемство и отношение към гостите ни,“ споделя Мелиха Неби и допълва: “Постарахме се да направим и винарната и ресторанта и цялото обзавеждане в стаите и хотела така, че да бъде място за почивка и релакс, както самите ние, а и повечето българи обичаме да си почиваме – с чаша хубаво вино, вкусна храна, на спокойно и приятно място. Без да е излишно луксозно и скъпо, за да не те се чувстваш неудобно, а да ти дава усещането за по-специално място, което да ти остави хубави спомени и да пожелаеш отново да се върнеш.“

Хотелът разполага с 12 двойни стаи и 6 апартамента, от които 1 VIP, 1 бизнес апартамнет и 4 апартамента, подходящи за семейства. Цените са съобразени с пазара и региона – доста по-добри от почивките, предлагани например в Габровския балкан или Старозагорските бани. Средната цена на нощувка на човек в хотел "Еделвайс" е 40 лв. със закуска. Допълнителна екстра е СПА центърът, който гостите на хотела ползват безплатно.

СПА центърът има уникална широка и светла сауна с прозорци и изглед към поляната. Дажакузито и целият релакс също са с прозорци и изглед навън -  чудесно преживяване за предстоящите снежни зими. СПА зоната предлага още парна баня, контрастен душ с ледогенратор и предстои да бъде отворен масажният център.

За бизнес и семинари хотел "Еделвайс" има оборудвана с LED мултимедия конферентна зала с 40 места. Ресторантът разполага с 60 места, а с терасата стават 80. Лоби барът, паркингът също са съобразени с капцитета на хотела. Навсякъде в хотела има достъпен безжичен (WiFi) интернет. А за децата е обзаведена специална стая за игри, пълна с играчки, която е разположена на едно ниво с винарната и игралната зала-музей и има изход към зелената поляна и горски парк около хотел "Еделсвайс".

Спокойствие, тишина и релакс са ключовите думи, които описват новия планински хотел в близост до Казанлък. Останалите определения и впечатления, хотел "Еделвайс" очаква да датат неговите гости.

Рецепция: +359 888 372 444

+359 886 211 999; +359 889 130 999

e-mail: info@hoteledelweiss.bg
hoteledelweiss.bg

Хотел и СПА ЕДЕЛВАЙС, Бузлуджа
 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак