13:32 | 07 декември 16 13711

АРСЕНАЛ и ДАМАСЦЕНА са новите истински бизнес лидери на Казанлък

АРСЕНАЛ и ДАМАСЦЕНА са новите истински бизнес лидери на Казанлък / Новини от Казанлък

Ежегодният кредитен рейтинг на ICAP Bulgaria нарежда 4 казанлъшки компании сред 300-те участващи в надпреварата за  “TRUE LEADERS” на годината, отчитайки бизнес показателите им за предходната 2015 година.

Официална церемония по награждаването е тази вечер в зала Rainbow Plaza в София.

Тази година „Арсенал“ АД зае първо място в браншовата си класацията за оръжейно производство и търговия и ще получи  приза „True Leader” довечера.

„M+С Хидравлик“ АД, които миналата година станаха True Leader в бранша си, за 2015-та отново са са първи по четирите показателя на ICAP  в сектор машиностроене и също тази вечер получават наградата "TRUE LEADER" на годината.

Тази година, първото отличие за TRUE LEADERS взимат само "Арсенал" и "M+С Хидравлик" тъй като отговарят и на 4-те критерия за най-голямото отличие.

От 300-те компани в годишната класация, само 85 в България покриват всички критерии и довечера ще получат награди.

„Дамасцена“ ООД е голямата казанлъшка гордост в годишните класации напоследък, но тук в Топ 300, показателите за оценка са единствените несубективни. „Дамасцена“ прави рекорден пробив в големия български бизнес, заемайки втора позиция в секторната класация за производство на козметични потребителски стоки.

Сред 300-те Топ компании на България е и още една базирана в Казанлък фирма – „Ветроком“  ЕООД, която заема 10-то място по рейтинг в сектора си за производство и разпределение на електро и топло енергия.

ICAP Bulgaria, част от ICAP Group  е една от малкото компании одобрени от Европейската служба по ценни книжа и борси като "Агенция за кредитен рейтинг". За четвърта поредна година инициативата “TRUE LEADERS” отличава компаниите покриващи едновременно измерими и обективни критерии за 2015, по официално публикувани данни - без комисия или процедура на гласуване. В Топ 300 на  ICAP са оцененеи водещите български компании, които са най-печеливши за 2015, увеличили са броя на персонала си спрямо предходната година, имат висока кредитна оценка и са лидери в техния сектор. А тези, които водят и по 4-те признака получават големите награди "True Leader". Показателите, които са проследени за включване в списъка на 300-те са приходите от продажби, печалбата и динамиката на печалбата, възвращаемостта на компанията, коефициента на задлъжнялост, броят нает персонал.

В глобалния Топ 300 сред българските компании с най-големи печалби*, казанлъшкият оръжеен гигант „Арсенал“ АД се нарежда на 46 позиция, веднага след „Софарма“ (44) и „Загорка“ (45). Другите два големи конкурента на „Арсенал“ по бизнес показатели, които са от неговия сектор са „Дунарит“ АД, които са на 80-та позиция и голямата изненада на оръжейната търговия в България от последните няколко години „Аполо инженеринг“ ООД, който повишава печалбите си със 195% през 2015 г., заемайки 17-та позиция в най-авторитетния у нас рейтингов списък.

Сред най-големите 300 печеливши на 2015 са още казанлъшките „М+С Хидравлик“ (110 в Топ 300), които обаче имат спад в печалбата спрямо предходната година с около 1% и „Ветроком“ ЕООД (127 място), при които печалбите в 2015 г. падат с 35% спрямо 2014 г., което има известно обяснение свързано с нововъведените регулации в сектора на „зелената енергия“.

В тази листа „Дамасцена“ ООД е местният рекордьор. Продажбите на дружеството за 2015 г. скачат с 275% и нареждат розопроизводителите от Скобелево на 138-ма позиция сред 300-те компании-гиганти, развиващи истински печеливш бизнес в България. 


Колкото повече – толкова повече

Приходите от продажби на „Арсенал“АД  за 2015 година нарастват с 24% спрямо предходната година – от 193 млн., лв. през 2014 г. на 240 млн. лв. през 2015 г.

Печалбата расте с 21,7%. През 2014 г. „Арсенал“ отчита 27 млн. лв. печалба преди данъци (по финансовите отчети), а през 2015 г. печалбата е 33 млн. лв., сочат публичните данни в годишника на ICAP. С тези показатели, „Арсенал“ АД се нарежда на първото място в сектор производство и търговия с оръжие и боеприпаси.

На крачка след казанлъшката военно-производствена машина в сектора е русенският „Дунарит“ АД, производител на авиационни, артилерийски и инженерни боеприпаси. Дружеството работи с 949 души персонал и реализира печалба по годишен отчет от близо 22 млн. лева.  С 8 пъти повече работна ръка (8260 души персонал) „Арсенал“ АД реализира печалба с 10 млн. лв., повече, т.е. 33 млн. лв. за 2015 г.

Печалбите на русенските бойни другари на казанлъшките оръжейници са още по-впечатляващи на фона на реализираното производство на пазара. Приходите от продажби на „Дунарит“ са близо 94 млн. лв. и от тях дружеството отчита 1/5 като печалба – 22 млн. лв. За същото време „Арсенал“ е реализирал 240 млн. лв. продажби и печалба от 33 млн. лв. по финансови отчети, т.е. 13% от продажбите остават за печалба, преди облагането й с данъка.

Пресметнато от кредитната агенция ICAP,  възвращаемостта на капитала** за 2015 на „Арсенал“ АД е 10%, а на „Дунарит“ АД тя е 39%. Рентабилността на компанията***  е съответно 16% за „Арсенал“ и близо 26% за „Дунарит“.

С 6 пъти по-голям капитал, 3 пъти по-големи приходи от продажби и 8 пъти повече персонал, най-големият индустриален работодател в България „Арсенал“ - Казанлък все пак акумулира 39 млн. лв. печалба (EBITDA)* за 2015 г., което го извежда на първото място в сектора пред „Дунарит“ - Русе, който има 24 млн. лв. печалба преди данъци, лихви и амотизации. В сектора следват още два частни оръжейни завода „Марс Армор“ – Костинброд с 16 млн. лв. печалба и „Аркус“- Лясковец с 13 млн. лв. EBITDA.

В рейтинговата класация на ICAP не се включват държавните заводи, като местния „НИТИ“ и съседния, далеч по-голям „ВМЗ-Сопот“. За 2015 г. ВМЗ отчита 15 млн. лв. печалба, според публичните отчети, а тази година се очаква тя да надхвърли 130 млн. лв. При НИТИ – Казанлък печалбата за миналата година е 700 хил. лв., а тази година до края се очаква да прехвърли скромните 10 000 лева.

С 12 души персонал, лидер в съседния оръжеен сектор у нас – този на търговците с оръжие и боеприпаси е „Аполо инженеринг“ АД. Компанията прави 88 млн. лв. печалба* за 2015 г. , бележи  рентабилност от 25% и мениджърско умение за възвръщаемост на капитала - удивителните 88%.

 

Розовите милиони

Сред 300-те компании лидери на 2015 г., отличени в годишния рейтингов списък на ICAP, сектор „производство на козметични потребителски стоки“ включва едва две български фирми. Челното място заема шуменският завод „Фикосота“, с нает персонал от 715 души, приходи от продажби 166 млн. лева и печалба EBITDA от близо 25 млн. лв.

Семейното ООД от нашенското село Скобелево „Дамасцена“, остава второ в сектора, с 10 пъти по-малък персонал от 78 души, приходи за 2015  година от 18 млн. лв. и печалба преди данъци 14 млн. лв. Това математически нарежда розопроизводителя сред ударниците на годината – с 66% възвръщаемост на капитала и невъобразимите за повечето бизнеси 78% рентабилност (марж) на печалбата.

Сравнявайки несравними величини, годишната печалба* на „Дамсцена“ ООД от 14 млн. лв. е само два пъти по-малка от тази на „Арсенал“ и почти равна на тази на „М+С Хидравлик“ АД, които са със 17 млн. лв. печалба*, приходи от продажби 86 млн. лв., мениджърско умение за възвръщаемост на капитала 14% и рентабилност на печалбата в златния стандарт от 20% за 2015 година. Другият местен “истински бизнес лидер“ на 2015 „Ветроком“ ЕООД, с 4-ма души персонал, но собствен капитал от 117 млн. лева включващ най-големия планински ветропарк у нас (вр. Бузлуджа) и с пазарни преференции за зелената енергия, успява за 2015 г. да направи 15 млн. лв. печалба*, да отбележи 56% рентабилност, но едва 6% възвръщаемост на капитала си. 

2015 г. беше особено добра за повечето от производителите на етерични масла у нас и всички в бранша отчетоха внушителни печалби от розопросиводство и търговия. Казанлъшкият  "Триглав еделвайс" на Стефан Иванов, например увеличи приходите си с около 100% спрямо 2014-та. Често посочвана причина за „розовите“ успехи в милиони през 2015 г.  е това, че България зае лидерската позиция в Европа по производство и износ на лавандула, както и новите европейски субсидии за розите. При „Дамасцена“ ООД, обаче има и още една печеливша добавка през 2015 година – разработения туристически атракцион, с който може би се обяснява несравнимия за останалите им колегите от бранша ръст на приходите от 255% спрямо 2014 г.

 

Guns & Roses

В края на 2016 година, когато бизнес анализаторите и годишните класации отчитат постиженията на фирмите в цяла България, за Казанлък се очертава ясно и то по бизнес и несубективни показатели печелившата бизнес стратегия за региона ни: Оръжие и Рози. 

И докато до онзи ден дефакто, тази формулировка лежеше на вековно традиционно мислене, граничещо с митична слава и въображаема мантра, то днес най-после Казанлък се озова в реалността, заковавайки по обективни икономически показатели мястото си на лидерския град, чийто бизнес (и поминък) са именно розите и оръжието.

Благодарение на двете най-нови попълнения в Топ 300 на българските Истински бизнес лидери „Арсенал“ АД и „Дамасцена“ ООД.

 

 

Красимира Стоянова
Kazanlak.com

 

* Числото на печалбата е посочено  EBITDA - Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization (печалба преди лихви, данъци и амортизации).

**Възвръщаемост на капитала показва колко ефективно мениджмънтът на дадена компания превръща 1 лев инвестирани от собствениците на компанията (акционерите) в печалба. Изчислява се като процентно съотношение на нетната печалба на дружеството към стойността на собствения капитал.

*** Рентабилността (марж) на печалбата (EBITDA) - изчислява се като се раздели печалбата преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (EBITDA) на размера на приходите от продажби. Представена е в %.

Анализът на данните е направен от kazanlak.com, на база публикувания Топ 300 на ICAP  и публични финансови отчети на компании.

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева, агнешки комплект за дроб сърма...

Разни 26/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

6200 | 25 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5914 | 22 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

4692 | 24 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4482 | 23 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

4360 | 23 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3828 | 22 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

3058 | 23 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2757 | 21 април 2024

Доброволец от Испания в Казанлък, първи впечатления

2646 | 23 април 2024

Микробус и лека кола катастрофираха в района на Дунавци

2065 | 20 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак