15:05 | 01 август 18 20267

Древният тракийски кораб „Севт“ вече е в процес на строеж

Древният тракийски кораб „Севт“ вече е в процес на строеж / Новини от Казанлък

В местността „Плажа“ на яз. Копринка вече тече работата по построяването на древен тракийски кораб с работното име „Севт“, който ще се изгради на принципите на експерименталната археология.

Строежът на „Севт“ е продължение на проекта „Археосвят-по пътя на великите“, в първата част на който бе изграден и пуснат на вода в Черно море корабът „Резос“, с който се предполага, че тракийският  владетел е пристигнал в Троя.

С Атанас Димитров – ръководител и движеща сила зад проекта разговаряме за кораба, който очакваме скоро да видим във водите на яз. Копринка.

Според него нещата вървят доста добре, въпреки лошото време, което доскоро е пречило работата да върви на пълни обороти. Работното име на кораба засега е „Севт“, защото предстои той да плава над древния Севтопполис- столица на Одриското царство по времето на Севт III.

Иначе плавателният съд ще бъде реплика на боен кораб, предполагаемо на древните траки, така както е изобразен на фреска в гробницата  Мединет Хабу в Луксор. На фреската  е изобразена победата на Рамзес III над „морските народи“, някои от които са били траки, според Атанас Димитров.

„В корабостроенето принципите на строеж и силуетът на плавателните съдове са се променяли много бавно, така че най-вероятно корабите на древните траки са изглеждали по този начин. Корабът е симетричен и може да се движи и по реки, и по големи водни басейни- морета, а някога Тунджа, Марица и Струма са били големи плавателни реки. Мястото наоколо е било огромна дъбова гора, за която пишат дори кръстоносците от IV-ти Кръстоносен поход и именно затова корабът се изработва от дъб“, пояснява Димитров, като добавя, че за външния вид на кораба са се ръководили и от намерената около Разлог  от Горанка Тончева през 1965 г. стела. На нея са изобразени морски съдове, включително и такъв симетричен птицеглав кораб, за който обаче някои твърдят, че главите му са със змиевидна форма. Това разминаване според Димитров може да бъде пренебрегнато, тъй като за древните траки и водоплаващите птици, и змиите, са били свещени. Днес стелата, открита от Горанка Тончева се съхранява в Националния исторически музей.

Попитахме Атанас Димитров защо е решил да изпълни втората част от своя „морски“, по наше мнение, проект на язовир във вътрешността на страната, визирайки факта, че корабът „Резос“ плава по Черноморското крайбрежие и е някак по-логично корабите да се строят по морския бряг.

В отговор той сподели, че вероятно когато успехът на „Резос“ е бил видян от всички- ЮНЕСКО, Световната морска организация, Националната спортна академия и е добил популярност не само по света, но и в България, чрез предаването „Непознатата земя“ по БНТ, на което той е режисьор и продуцент, много общини в страната и различни културни институции  също са проявили интерес, една от които е и Община Казанлък.

Първоначалното предложение, според Димитров, е било самият „Резос“ да бъде пренесен в яз. Копринка, но в последствие се е стигнало до решението за построяване на изцяло нов плавателен съд. След пускането си във вода, „Севт“ ще се превърне в туристическа атракция за посетителите на Долината на розите и тракийските владетели.

В момента се работи с екип от корабостроители от Никопол. С тези майстори Димитров е работил и по първия си проект и е изключително доволен, че са част от екипа му.

С конкретни срокове за пускане във вода от бригадата не се ангажираха, но обещаха да се постараят за предстоящите Тракийски празници да могат да покажат на желаещите готовата конструкция на сушата. Именно така ще могат да се оценят качествата и, както и да се наблюдава изпълнението съгласно древните техники и правила на корабостроене.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

33931 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

23423 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

14145 | 14 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

11585 | 16 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

8496 | 13 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5743 | 14 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3363 | 15 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

3212 | 14 май 2024

27 стилисти се грижат за перфектния външен вид на претендентките за короната на “Царица Роза 2024“

2840 | 14 май 2024

92 полицаи положиха клетва в Казанлък

2310 | 17 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак