13:12 | 23 юли 19 10557

След вчерашната среща в ОУ “Георги Кирков“ отговори и решения все още няма

След вчерашната среща в ОУ “Георги Кирков“ отговори и решения все още няма / Новини от Казанлък

Вчера, в продължение на часове, в учителската стая на ОУ „Георги Кирков”, се проведе срещата на родители на бъдещи и настоящи първокласници с директора на училището Любомира Абдишева,  началника на Регионално управление на образованието Стара Загора, Татяна Димитрова и Митко Пеев – старши експерт за обучение в начален етап.

Повод за срещата бе призива на родителите Абдишева да напусне своя пост като директор, след като понижи длъжността на дългогодишната преподавателка в казанлъшкото училище Стефка Чакалова. Предложената длъжност на Чакалова е като преподавател в занималня, след като вече е бил сформиран цял клас с желаещи именно тя да бъде класен ръководител на първолаците.

След създалото се напрежение в града на розите началникът на РУО Стара Загора Татяна Димитрова се е свързала с директора на училището с молба да бъде сформирана срещата, за да бъдат чути мненията на директора, родителите и инспектората по образование.

„До момента в РУО Стара Загора не е постъпил официален документ, на базата на който ние да извършим съответната проверка. Предвид създалото се напрежение аз се обадих на г-жа Абдишева и я помолих да покани родителите на първокласниците, за да си изясним защо г-жа Стефка Чакалова ще бъде или няма да бъде учител, защо това е нейното мнение и съответно да чуем мненията на родителите”, заяви Димитрова в началото на срещата.

Димитрова допълни също, че се е свързала със Стефка Чакалова и е чула и нейното мнение по този въпрос, понеже тя не е имала възможност да присъства на вчерашната среща.

Стана ясно, че Стефка Чакалова няма да се върне на работа в ОУ „Георги Кирков”, докато Абдишева е на поста директор в училището, не заради това, че е понижена, а поради оказвания натиск на работното ѝ място. За такъв натиск споделиха и родители и бивши учители в училището.

„По никакъв повод не съм казвала на някой колега, не само на г-жа Чакалова, на някой колега, че той няма място в това училище, защото децата му отиват в МГ-то. Имам колеги, които ще го потвърдят.”, отговори Абдишева на обвиненията на родителите, че причината за промяната в длъжността на Чакалова е, че учениците след 4 клас напускат училището и отиват в елитни гимназии.

"Поради това, че имаме план-прием от 3 паралелки, който е утвърден, а и е от три паралелки, защото трябва да минем на едносменен режим, завършваме 5 паралелки в пети клас, автоматично, аз като ръководител на институцията, заедно с останалите хора, до които съм се допитала, примерно синдикалните лидери, трябва да вземем решението. Всъщност и едната госпожа и другата са все начални учители, разликата е единствено в спецификата на задължението – единият учител е със тях сутрин от 4 до 5 часа, а другия всеки ден до 6 часа.”

„Всички родители са избрали целодневната организация по тяхна воля преди да чуят какъв ще бъде екипа в първи клас. Госпожата е с първи клас квалификация, когато правим подбор ние вземаме под внимание не само образованието на съответните колеги, а тяхната професионална лична квалификация.”, допълни директорът.

„Сега е момента, в който директорът трябва да утвърди списъците на първокласниците. Класните ръководители се определят преди началото на учебната година, през месец септември. Но моя въпрос беше, и аз го задавам отново и чакам отговор, след като не сме определили класните ръководители каква е причината да подписваме допълнителни споразумения с някои от учителите.”, с този въпрос се обърна Татяна Димитрова към директора на училището.

„Мотивът ми е защото план приема е приключил и няма как да се увеличи броя на паралелките и да стане нещо чрезвичайно, че да увеличим броят на хората, които трябва да обслужват децата във всичките паралелки в първи клас.”, отговори Абдишева.

Според Татяна Димитрова в случая трябва да се направи компромис и той да дойде от страна на директора, а именно тя да се вслуша в желанието на родителите и да върне г-жа Чакалова на предишния си пост. Но стана ясно, че единствения изход за родителите на този етап е Любомира Абдишева да напусне поста си като директор на ОУ „Георги Кирков”, в противен случай те изразиха готовност да отпишат децата си.

„Проблемът е в директорката, а не само че г-жа Чакалова не е начален учител!”, заявиха родителите.

„Много пъти сме имали взаимоотношения с г-жа Абдишева и моята препоръка, абсолютно колегиална, не от позицията на някаква йерархична структура е точно това – тя да си промени стила и метода на управление.”, сподели старши експертът за обучение в начален етап в РУО Стара Загора, Митко Пеев.

След срещата началникът на РУО Стара Загора така и не успя да получи отговорите на въпросите си към Любомира Абдишева. Димитрова заяви пред родителите, че след като анализира случая ще има развитие по въпроса.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак