13:30 | 29 октомври 20 6547

Казанлъшка рок банда възпя шипченски хайдутин. Предстои да излезе и видеоклип

Казанлъшката рок банда ЗОНА 20 възпя шипченския хайдутин Пеньо Черньоолу. Повод станаха две годишнини - 200 години от неговото рождение и 155 години от гибелта на шипченския хайдут. Рок парчето с етно мотиви е дело на ядрото на рок бандата - Илко Елкин на барабаните и Милен Йошков - соло китара. Ето така се пазят традиции и история!

Всъщност бандата се заражда още през деведесетте години, някъде около 20 блок в източното, когато вечерите на казанлъшките тийнейджъри са бурни и изпълнени с много бира, китари и музика. Още тогава групата забива метъл парчета на легенди като Metallica, Death, Pantera в тогавашния клуб "Дракон". Разбира се с течение на времето всеки поема по свой път и бандата се разпада.

До зимата на 2019 година, когато Милен, Илко, Емил Минчев бас и Красимир Атанасов - ритъм китара решават "да подрънкат" отново за кеф. Те запазват символичната двайска, бележеща територията на първата група и се прекръстват на ЗОНА 20. Така в един от импровизираните джем сешъни в мазето на Милен, в главата на Илко се заражда идеята за авторска песен, и то не за кой да е, а за хайдута Пеньо - шипкалията. Барабанистът вдъхновен написва текста, a с музиката и аранжимента се включва Милен. За вокал бандата кани своя приятел Георги Бакалов, който откликва с удоволствие и става важно звено от ЗОНА 20. Специално за песента групата кани и талантливият гайдар, тогава дванайсетокласник в СУ "Екзарх Антим I", Александър Руженов, който изпълнява въздействащата част с гайдите.

Дали на шега или на сериозно песента става факт на 3 март 2020 г. Остава обаче амбициозната задача да се заснеме клип. Бандата решава единодушно да покани за главен герой във видеото, който да се въплати в образа на Пеньо Черньоолу, главата на семейство Синеви от Шипка - Любомир Синев. Семейство Синеви приемат поканата присърце и цялата фамилия, заедно с група "Войводи", които организират Богоявление в Шипка, се включват да помага в реализацията на видеото.

Разбира се Румен Сомов се нагърбва със заснемането на клипа напълно безвъзмесдно, като първият снимачен ден вече е факт. След първият си заснет филм за Шипка и шипченец по майчина линия, Румен споделя, че градчето се оказва двигател на патриотични изяви. В неделя бандата събра колеги, приятели и ентусиасти, които се включиха във видеото. Около 50 човека, обединени от идеята и напълно доброволно се впуснаха в приключението до един облечени в носии и турски костюми. За екипът предстои още поне един снимачен ден, за да бъде завършен клипа. Нямаме търпение да го гледаме! За сега можете да видите само снимките на Величка Николова, които са направени зад кадър от първия снимачен ден на клипа.

И тук е момента да изкажем огромната благодарност от името на ЗОНА 20 и семейство Синеви за безкористното съдействие на: Румен Сомов, Етнографски комплекс "Кулата", къща музей "Дечко Узунов", етнокрафски комплекс "Чирпанлиевата къща", Шипка и конна база Голямо Дряново и НД "Традиция" клон Казанлък. Без тяхната помощ клипът на патриотичната песен нямаше как да се състои.

Междувременно момчетата от ЗОНА 20 продължават да създават авторска музика в свободното си време, като следващата им песен вече е написана. Тя е балада с поетичното име "Разбити мечти". 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

33249 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

21283 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

13815 | 14 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

9675 | 16 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

7853 | 13 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5439 | 14 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3191 | 15 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

3062 | 14 май 2024

27 стилисти се грижат за перфектния външен вид на претендентките за короната на “Царица Роза 2024“

2698 | 14 май 2024

21-годишен мъж предизвика пожар в дома си

2046 | 13 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак