16:43 | 24 март 22 2315

Арт инсталация “Нашенците“ наредиха ученици от Художествената гимназия

За осма поредна година, творческо ателие  за художествени инсталации, с ученици от  НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ постави началото на „Чудомирови празници 2022“ в Казанлък. Творбите са разполежени на ул. "Искра" №4  срещу Инфоцентъра. Ръководителите на проекта Никола Вълчев и Елеонора Атанасова, преподаватели в Художествената гимназия споделиха:

„Нашата колективна творба нарекохме "Нашенците", като пряко продължение на миналогодишната ни работа, която разположихме на същото място. Ако в предното издание използвахме огледална повърхност във формата на Чудомировите герои, запечатвайки отражението на града и минувачите, то в тази творба решихме да опростим добре познатите образи до чиста линия. Смятаме, че това представя изказа на Чудомир, който е лаконичен, точен и синтезиран. От друга страна поставяме и въпроса: "Можем ли ние, съвременните нашенци да влезем в очертанията на миналото и можем ли да бъдем достойни наследници?" В процеса на работа мислихме много как да изразим тази идея и минавайки през различни варианти решихме да изработим "плаващи рисунки". За целта използвахме твърд кабел, който окачихме в отделни модули, посредством прозрачна корда. Така запазихме двуизмерния характер на рисунката, а смяната на мащаба в човешки ръст е основния мотив . По този начин искахме отново да припомним, че Нашенците на Чудомир са все още живи и се разхождат по казанлъшките улици.“

Специално за kazanlak.com, творците отговориха на няколко въпроса:

Разкажете повече за идеята на тазгодишната инсталация?

(Елеонора): Тази година решихме да направим нещо по–различно, използвайки рисунки в пространството. В работите на Чудомир най-ценното  е изказа и рисунъка му, чрез който той обхваща „Нашенците“ . Вдъхновени от това решихме да създадем рисунки в пространството чрез телове  за да може пред нас да оживеят тези нашенци, но по един по-различен и прекрасен начин. Всяка година се опитваме да направим различни инсталации, да има съчетания между съвременното и Чудомир. Идеята е по този начин, неговото творчество да продължава да оживява сред нас.

Колко дни ви отне изработката на инстацията?

(Никола): Отне ни около три седмици, като първата беше подготовката, след това две седмици, в който активно работехме по проектите, но най –усилена беше  работа в последните дни.

Колко ученици участваха в творческия процес?

(Никола): Учениците, които участваха бяха от 10-ти, 11-ти и  някои от 12-ти клас, но е трудно да конкретизирам, понеже се включваха много деца. Използвахме едно общо пространство, което имаме в училището, където се включваха различни ученици,помагайки в процеса на изработка.

Как учениците ви възприемат инициативата за ежегодната инсталация?

(Никола): Подхождат с голям интерес. Тази година използвах, че преподавам и на по-малки ученици от 5-7 клас.  Представих им това, което правим с цел да ги запозная с този вид изкуство и им беше много интересно. Важно е от по-ранна възраст да им се представят различни прочити на изкуството за да могат децата да си обогатяват общата си култура и отношение към изкуството.

(Елеонора): Все пак възпитаваме съвременни творци, които трябва да пробват различните начини на изказ. В изкуството най-важното е не ти да робуваш на техниката, а тя да робува на твоите идеи и съответно изкуството е точно това, стреми се да въздейства било то емоционално или концептуално по някакъв начин. Важно е децата да имат допир не само до старите майстори, но и до съвременните форми на изкуство. Това е тяхното бъдеще.

(Никола): Смятаме, че е много важна и реакцията им. По нея можем да съдим до колко добре сме се справили с идея. Едно от основните неща, които искахме да направим с тази инсталация е именно сменяйки мащаба на "Нашенците" с познати ни рисунки и карикатури претворени в човешки размер, хората да припознаят себе си в тези образи.  Учениците откликнаха много позитивно на това.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

32959 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

20630 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

13657 | 14 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

8457 | 16 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

7298 | 13 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5309 | 14 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3097 | 15 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

3001 | 14 май 2024

27 стилисти се грижат за перфектния външен вид на претендентките за короната на “Царица Роза 2024“

2637 | 14 май 2024

21-годишен мъж предизвика пожар в дома си

1993 | 13 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак