14:43 | 07 април 23 9137

Традиции и обичаи за Лазаровден, Цветница и Великден пресъздадоха малчугани от Казанлък

Традиции и обичаи за Лазаровден, Цветница и Великден пресъздадоха малчугани от Казанлък   / Новини от Казанлък

В навечерието на светлите християнски празници – Лазаровден, Цветница и Великден в Детско-юношески Отдел на Общинска библиотека „Искра” съвметсно с НЧ „Петко Маналов 1932” с. Долно Изворово бяха пресъздадени традициите и обичаите на тези дългоочаквани пролетните празници.

В създадената автентична обстановка Ваня Кръстева, Цветелина Ганева и Стоянка Стокова, три поколения жени,  показаха как нашите предци са празували.

На фона на традиционните песни и танци, участничките представиха пред първокласници от ОУ „Г. Кирков”, ОУ „Мати Болгария”, деца от ДГ „Теменуга” – филиал с. Овощник,  ДГ „Роза” и ДГ „Снежанка” наричания за плодородие и здраве, както и стари техники за боядисвани на яйца.

Лазаровден е християнски празник. Празникът се отбелязва в чест на Свети Лазар – защитник на християнството. На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден). Момите са пременени в традиционни фолклорни носии. Те обикалят къщите, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са искали ръката на своята избраница.

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. На този ден християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки. На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Съществувала е практика клонки да се закачат и на кръста против болки. С тях се изкарват и животните на паша, за да са здрави и плодовити.
Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

Възкресение Христово – Великден е най-големият празник за православните християни, наричан празник на всички празници. Възкресение Христово се чества възкръсването на Иисус Христос на третият ден, след като е разпънат на кръста и погребан. Приготовленията за празника протичат през цялата Страстна седмица. Яйцата се боядисват на Велики Четвъртък или Велика събота. Първото яйце се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува с него кръст на челото на децата за здраве и късмет, след което го слага пред домашната икона, за да пази дома. Приготвят се Великденски хлебчета и се окрасяват с по едно яйце в средата. Пекат се козунаци. 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

32417 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

19433 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

13426 | 14 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

6897 | 13 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

6504 | 10 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

6347 | 10 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5106 | 14 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

4459 | 10 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

4440 | 16 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

2951 | 15 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак