16:03 | 13 септември 23 11745

Местният бизнес подаде ръка на Академията за таланти в Розово

Местният бизнес подаде ръка на Академията за таланти в Розово / Новини от Казанлък

В препълнената зала на обновеното училище „Академия за развитие на таланти" в село Розово, вчера се състоя среща-разговор, която премина под мотото „Академия за таланти – минало, визия за бъдещето.“

На срещата присъстваха кметове на населени места, общински съветници, представители на политически формации, почетни граждани на Казанлък, представители на местната администрация и институции, както и на всички сфери на бизнеса и учебни заведения.

По време на срещата, кратка презентация запозна присъстващите с историята на учебното заведение, което сега е възстановено за нов живот. Проектът за детската академията за таланти е дело на арх. Николай Николов, както и неговия син арх. Лъчезар Николов, а концепцията за дейността на академията е изработена от Даниела Северинова.

Благодарение на дейностите, които стартираха през 2020 г. по проект „Красива България” и съфинансирането от страна на Общината до  момента, сградата вече е изцяло ремонтирана. От представената презентация стана ясно, че е изграден нов покрив с топлоизолация и мълниезащита  , извършено е цялостно вътрешно и външно обновление на сградата, монтирана е нова дограма. Другите нововъведения в училището са свързани с осветлението и  отоплението на помещенията, както и  изграждането на външна аварийна стълба, с която сградата да отговаря на изискванията за пожарна безопасност. Обособени са пространства за зала и столова.

Академията разполага с над три декара двор, в който е предвидено изграждането на пространства за спорт, учене и занимания с био земеделие, разположени в няколко корпуса:

-пространство за спорт – футболно игрище, многофункционално игрище за волейбол, баскетбол, тенис, площадка за паркур и уличен фитнес
- пространство за събития на открито, земеделие и екология – външна класна стая, био градина и велопаркинг
- спален корпус

Според представената концепция за дейността на детската академия бъдещата институция ще бъде със статут на Общинско предприятие за извънучебни дейности и  пълноценно личностно и социално развитие на деца и младежи от цялата страна с изявен интерес в областите на науката, изкуствата и спорта. Предвидено е да има клубове по:
-астрономия и роботика
-екология и здраве
-изкуства – музика и театър
-спорт
-библиотека
-многофункционална зала за провеждане на събития, изложби и обучения
- в приземния етаж ще има столова

В момента се изпълнява IV етап по проекта, който включва облагородяване на двора на Академията, а скоро предстои и оборудването на кабинетите в Академията. Средствата за това начинание, никак не са малко. В тази връзка каузата получи подкрепа от няколко дарения. Генералният директор на „Арсенал” инж. Николай Ибушев, който присъства на събитието заедно със съпругата си Силвия Ибушева и техните синове Николай и Мартин Ибушеви дари 40 000 лв. за розовското училище. Другите големи дарители, които подкрепиха Академията са изпълнителния директор на "ЮМТ" АД Николай Спиров, който от името на фирмата обяви, че заедно с Георги Русчев даряват 10 000 лева, а лично Спиров заедно със съпругата си дари още 5000 лева. Той обяви, също така, че прокуриста на „М+С Хидравлик” Владимир Спасов, се включва в каузата с дарение от 10 000 лева.

Желаещите да подкрепят Академиата за таланти, могат да го направят като посетят официалния сайт на Община Казанлък, където е публикувана дарителската сметка. "Тъй като 12 години откакто работя в Oбщината е имало много дарения и е нямало случай, в който да се загубят стотинки, затова предложихме на Обществения съвет, да не правят нови сметки, а да ползва дарителската стека на Община Казанлък. В тази дарителска сметка може да се намери и формата на договора за дарение, който получава всеки един дарител. Той е различен за физическите и юридическите лица. Основното в този договор е да се посочи материално или целево (финансово) ще е дарението, защото има възможност чрез материално дарение да се закупят например различни пособия за различните кабинети. Тези средства са в целева дарителска сметка и немогат да се объркат с другите дарителски сметки.", уточни кмета Стоянова. 

По време на срещата кметът на село Розово Венцислав Колев обяви и състава на Обществен съвет, който ще организира цялостно работата на академията. В него влизат представители на бизнеса, на местната власт, директори на училища, експерти в различни области, граждани.

С тези радостни новини завърши срещата-разговор, а децата от група „Слънчице“ на Детска градина №8 „Юрий Гагарин“ направиха събитието още по-приятно със своите красиви песни и танци.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

34074 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

23631 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

14248 | 14 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

11823 | 16 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

8761 | 13 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5828 | 14 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3441 | 15 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

3277 | 14 май 2024

27 стилисти се грижат за перфектния външен вид на претендентките за короната на “Царица Роза 2024“

2902 | 14 май 2024

92 полицаи положиха клетва в Казанлък

2469 | 17 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак