17:29 | 06 октомври 23 8985

Днес „Арсенал“ отбеляза 99 години в Казанлък

Днес „Арсенал“ отбеляза 99 години в Казанлък / Новини от Казанлък

Днес „Арсенал“ отбеляза две големи годишнини,  145 години от основаване на предприятието и 99 години от установяването му на казанлъшка земя.

Фирменият празник започна с демонстративни футболни срещи на ДЮФШ „Арсенал-2000“, непосредствено след това се състоя и церемония по награждаване на победителите в спортните турнири организирани по случай празника на предприятието.

Тържеството беше открито от гвардейския отряд и младежкия гвардейски духов оркестър на Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ с ръководител Даниел Лазаров. Веднага след това емоционален музикален поздрав, танца „Нежност“ поднесоха малчуганите  от детска градина „Буратино“, която чества 90 години от своето създаване.

Генералния директор на „Арсенал“ АД, почетния гражданин на град Казанлък и съпредседател на сдружение „Българска отбранителна индустрия“ инж. Николай Ибушев  поздрави всички гости и арсеналци решили да бъдат част от празничния 6-ти октомври.

Днес празнуваме 145 години от основаването на „Арсенал“ най-старото индустриално предприятие в България, основоположник на българската промишленост. Създадено в далечната 1878 г. веднага след Освобождението от турско робство в град Русе, преди първото българско правителство. От тогава до сега ние арсеналци празнуване 145 години от неговото основаване и 99 години от установяването на „Арсенал“ в Казанлък, преместен в тук на 1 януари 1924 година.“, каза инж. Николай Ибушев.

Генералният директор на предприятието подчерта, че именно неспирния възход на „Арсенал“ особено през последните години и неговото мощно развитие са повод за днешния празник.

Арсенал“ е обезпечен дългосрочно с договори и пазари, а фирмата е авторитетен и желан партньор навсякъде по света. Нашата продукция се изнася предимно навън, продължавайки да триумфира на международните изложения и да привлича изключително много клиенти. Продукцията ни е висококачествена, позната на всичките 5 континента и има пазари в над 120 държави. Продължаваме да инвестираме в ново оборудване и технологии, както и да разширяваме производствените мощности. Само през последните няколко години инвестициите в нови технологии надхвърлиха 200 мил. лева.“, зави инж. Ибушев. 

През тази година „Арсенал“ откри свой завод  и в областния град. От месец септември 2022 г до месец септември 2023 са реализирани или в процес на строителство редица проекти на предприятието, като изграждането на пречиствателна станция и газификация на завод 4 Мъглиж, противоппожарен водоем от 1000 куб. м на територията на полигона за „Изпитване на оръжия и боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия“ в гр. Мъглиж, складове за съхранение на барутна маса, газифициране и газопроводни отклонения на цеховете №162 и №141 в завод 1 , газификация и газопроводни отклонения на  цехове №143  и №230 в завод 5.  Продължава строителство на обекти 114 Г за преработка на възвратим технологичен брак, разширение на киселинното депо в завод 3 и строежа на новите складове за съхранение на пиротехнически състави на територията на старата пиротехна, както и нов склад за съхраняване на готова продукция в района на „Бузово кале“. Към края са дейностите около обособяването на новата фотоволтаична централа, която ще бъде една от най-големите в България.

Работните заплати непрекъснато нарастват. През 2022 г. възнагражденията бяха увеличавани 5 пъти. Общото увеличение с 63 % на фона на инфлацията, която беше 13 %, а нашето увеличение на заплатите изпревари инфлацията. През 2023 задържахме това ниво, а средната заплата е над 2000 лв. , което е над средната за област Стара Загора. От 1-ви април средните заплати на заводите 3 и 4 достигнаха 2300 лв. Запазихме и размера на ваучерите, които плащаме в максимален обем.“, отбеляза Николай Ибушев.

И през тази година „Арсенал“ продължава да инвестира в своите кадри. Оръжейницата е най-големия работодател в Република България и в сектор машиностроене, като повече от 10 години държи това първенство.

Нашата къдрова политика е насочена към квалификация и преквалификация на работещите във фирмата и към изграждането на собствени перспективни кадри. Техническият колеж в Казанлък продължава да се развива успешно и да подготвя кадри за нас. Стипендиантската програма на дружеството и дуалното обучение в ПГ "Иван Хаджиенов" дават своите добри резултати.“, отбеляза генералния директор на „Арсенал“.

Към момента в предприятието  работят повече от 8500 работници и служители и търсят още поне 2000 човека, които да бъдат назначени. 

Николай Ибушев подчерта, че по отношение на своята социална политика „Арсенал“ няма аналог в България.  По думите му над 800 арсеналци минават през профилактични прегледи годишно по договор с ДКЦ „ Районна Поликлиника“ Казанлък. Положителни промени се отчитат и в цените на храните, предлагани в столовите обекти на територията на оръжейницата.

Не спира и работата по подобряване условията на труд.  Белег за това са продължаващите   обновления на сградите и производствените помещения, а цялата фирма е газифицирана на 99 %. За пътуващите от съседни общини служители на предприятието е осигурен безплатен и транспорт, аз за арсеналците  идващи на работа с личните си автомобили са изградени паркинги с хиляди паркоместа. Работодателят осигурява също така за най-добрите работници и служители на предприятието и безплатна почивка на море в хотел „Арсенал“ в град Несебър.

„Арсенал“ е сред малкото предприятия в България предлагащи 2-ра категория труд, което е голямо удобство при ранното пенсиониране.

Инж. Николай Ибушев припомни, че над 90 деца тренират футбол на стадион „Арсенал“, над 220 човека танцуват в  различните формации Фолклорен ансамбъл „Арсенал“,  предприятието издържа „Дома на културата“, което възлиза на 400 000 лв., както и поддържа две библиотеки, музей, фирмен вестник, сайт и се грижи за материалната база в Детска градина „Буратино“, а традиционно всеки арсеналец получава торта за рождения си ден.

Визията на фирмата непрекъснато се променя увеличават се зелените площи, засаждат се нови дървесни видове, подържат се цветни алеи. Широката гама от социални придобивки повишава стандарта на работещите в дружеството, но и дава сигурност  и спокойствие на работещите там. 

Поставено е началото на подготовката за 100-годишнината на „Арсенал“, каза инж. Ибушев. „Реставриран е арсеналския артилерийски парк, който се намира пред музея, обновена е сградата на управлението, а в чест на вековния юбилей ще бъдат издадени и две рекламни книги, едната на български, а другата на английски език. През цялата 2024 г „Арсенал“ ще живее и ще работи под знака на своето славно столетие.“, заяви Ибушев.

Гости на празника бяха Областния управител на Старозагорска област Ива Радева, Галина Стоянова,  ръководните екипи на „Арсенал Акционерно дружество“, „Арсенал 2000“АД, представителят на посолството на Япония у нас г-н Такаюки Шинозава, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Мехайлов, представители от Община Казанлък, арсеналци ветерани, бизнес партньори на фирмата, гости от страната и чужбина.

Тържеството продължи с празничен концерт, а след него се изви най-дългото арсеналско хоро.

Още снимки вижте в галерията 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

34291 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

23834 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

14426 | 14 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

12115 | 16 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5964 | 14 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3540 | 15 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

3372 | 14 май 2024

Да спиш в музей: Вангел, който превърна Художествената галерия в свой дом за ден

3084 | 19 май 2024

27 стилисти се грижат за перфектния външен вид на претендентките за короната на “Царица Роза 2024“

2987 | 14 май 2024

92 полицаи положиха клетва в Казанлък

2700 | 17 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак