11:55 | 14 март 24 2787

Петима български музиканти от световна величина идват в Казанлък за Чудомирови празници 2024

Петима български музиканти от световна величина идват в Казанлък за Чудомирови празници 2024  / Новини от Казанлък

Петима български музиканти от световна величина, които за пръв път свирят заедно в този състав, ще гостуват в Казанлък за 30-те Чудомирови празници. На пиано ще свири Надежда Цанова, която е родом от Казанлък. Първа цигулка е Ангелина Абаджиева, Кремена Оксенкруг ще свири на втори пулт, на вилончелото -Александър Сомов, а на виола- Румен Цветков. Клавирният квинтет ще изпълни произведения на Йоханес Брамс и Роберт Шуман на 31 март в 18:30 часа в залата на Исторически музей “Искра”.

Надежда Цанова, по чиято идея квинтетът идва в родния и град, го нарича “dream team” (отбор – мечта), а произведенията, които изключителните музиканти ще изпълнят пред казанлъшката публика, са едни от най-красивите камерни творби, писани някога за такъв състав.

Всички петима музиканти са носители на множество международни признания. Ангелина Абаджиева е цигулар и концертмайстор на Филхармонията в Кьолн. Работила е и като концертмайстор в Майнския театър, “Метропол театър – Берлин” и Западното немско радио в Кьолн, където е поканена да се включи в златния фонд на радиото, записвайки като солист на радио оркестър под диригентството на Хелмут Фрошауер.

Кремена Оксенкруг е директор на Симфоничния оркестър в Сливен. Дълго време е била организатор и артистичен директор на фестивал за барокова музика във Венеция, преподава цигулка във висше учебно заведение в Белгия.

Виолистът проф. Румен Цветков живее в Испания и преподава виола в консерватории в Испания и Нидерландия, както и в Нов български университет в София. Той е соло виолист на симфоничния оркестър на Испанската кралска опера във Валенсия по лична покана на един от най-големите диригенти на световно ниво маестро Зубин Мета.

Александър Сомов живее във Франция, където е водач на виолончеловата група на филхармоничния оркестър в Страсбург. Той е редовен концертмайстор на Лондонската филхармония.

Надежда Цанова е концертиращ солов пианист с редица изяви в Европа, Съединените американски щати, Азия, участва в редица музикални проекти. За поредна година казанлъшката пианистка е номинирана в конкурса на предаването "Алегро виваче" на програма "Хоризонт" на Българското национално радио за Музикант на годината в класическите жанрове за 2023. В предходното му издание тя печели наградата в категория “Активна творческа дейност”. За нея можете да дадете своя глас тук

Забележителните музиканти се събират в този състав за пръв път, а самата Надежда Цанова изразява благодарност на организаторите на Чудомирови празници 2024, че този концерт ще се случи именно в Казанлък, където с годините е възпитано уважение към класическата музика.

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на театър “Любомир Кабакчиев” в Културно-информационния център на ул. “Искра” 4, както и на място на събитието.

30-те Чудомирови празници в Казанлък ще започнат на 25 март и ще продължат до 1 април. Програмата включва още редица разнообразни културни събития, посветени на живота и творчеството на именития писател, художник, краевед и общественик Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Цялата програма вижте тук: https://chudomir.eu/images/stories/file/2024_Programa_Chudomirovi_praznici.pdf

Информация: Фондация „Чудомир“

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

34151 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

23725 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

14309 | 14 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

11968 | 16 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

8962 | 13 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5881 | 14 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3480 | 15 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

3312 | 14 май 2024

27 стилисти се грижат за перфектния външен вид на претендентките за короната на “Царица Роза 2024“

2931 | 14 май 2024

Да спиш в музей: Вангел, който превърна Художествената галерия в свой дом за ден

2696 | 19 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак