14:23 | 20 март 24 5280

Остава забраната за достъп до паметника “Бузлуджа“

Остава забраната за достъп до паметника “Бузлуджа“ / Новини от Казанлък

Областният управител Ива Радева и директорът на ОДМВР-Стара Загора старши комисар Лазар Христов дадоха днес съвместна пресконференция за разясняване на обстоятелствата около управлението на сградата на ДОМ - ПАМЕТНИК  „Бузлуджа“.

Областният управител припомни, че според становище на експерти от РДНСК, извършено през април 2023г., монументът е в лошо техническо-архитектурно състояние. Под влияние на атмосферните условия липсват стъкла, голяма част от вътрешните стени са силно компрометирани, а част от армировката е  оголена и корозирала. Това създава сериозни предпоставки от възникване на инциденти с граждани, които се опитват да проникнат в сградата.

Ива Радева поясни още, че Дом-паметник "Бузлуджа" е частна държавна собственост в управление на Областния управител на Стара Загора. "Преди три години, със заповед на министъра на културата, паметникът на връх Бузлуджа е обявен с класификация на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от най-ново време с категория "Национално значение". От този момент нататък монументът попада под закона за културното наследство, който има доста ограничителни права и мерки за това кой, как, защо и по какъв начин може да взима решения относно управлението му. Всички решения се съгласуват с Министерство на културата и със съответните институции, които отговарят за културните ценности. Почти през цялото време на управление паметникът е бил със заповед за забрана за достъп до вътрешността. Такава заповед е имало постоянно, а последната е от 06.12.2023 г. Това е моя заповед, но по същество тя повтаря предходни такива. Тъй като има постоянен интерес от посетители на върха и няма как всички те да знаят за тази заповед, на целия обект има табели, които забраняват достъпа.“, заяви областният управител на Стара Загора.

Директорът на ОДМВР-Стара Загора старши комисар Лазар Христов поясни, че има полицейска охрана на Паметника на Бузлуджа.„ В Закона за МВР са указани обектите, по които МВР има ангажимент за охрана. Там е упоменат и Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа". На мое запитване от декември 2023 г. до директора на музея, относно статута и дали е включен обекта Дом-паметник "Бузлуджа" в обхвата на въпросния Парк, който трябва да охраняваме, отговорът от Чавдар Ангелов е, че той попада във физическите граници на Парк-музея, но е третиран като самостоятелна административна единица. Респективно, с това попадаме в хипотезата, че МВР няма задължението да охранява пряко и персонално конкретния монумент. Въпреки това, изпратих писмо до областния управител със запитване дали сградата е укрепена към момента, какъв е достъпът до нея и има ли основание тази охрана да отпадне във времето. В отговор на това, г-жа Радева доста обстоятелствено обясни  как се е осъществявало стопанисването на монумента. Охраната е била осъществявана от частни охранителни фирми и посредством сигнална охранителна техника, но това не е било ефективно. От 2017 г. МВР и ОДМВР-Стара Загора има постоянен пост до монумента и това до голяма степен е ограничило набезите. Областният управител препоръча охраната на обекта да остане, като при необходимост може да бъде оптимизирана и намалена, ако създава затруднения в задълженията на органите на МВР", заяви старши комисар Лазар Христов.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

32645 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

19893 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

13507 | 14 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

7040 | 13 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

6551 | 10 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

6442 | 16 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

6382 | 10 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5186 | 14 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

4480 | 10 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3017 | 15 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак