15:17 | 09 май 24 1652

При голям интерес премина 12-ата Областна панорама на професионалното образование и кариерно ориентиране в Казанлък

При голям интерес премина 12-ата Областна панорама на професионалното образование и кариерно ориентиране в Казанлък  / Новини от Казанлък

В Дома на културата „Арсенал“ в гр. Казанлък се състоя 12-ата Областна панорама на професионалното образование и кариерно ориентиране. Организатор на събитието е Регионалното управление образованието – Стара Загора, съвместно с общините от областта, в партньорство с Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Стопанска камара – Стара Загора, Клуб на работодателя – Стара Загора, Международен младежки център – Стара Загора и Център за подкрепа за личностно развитие – Стара Загора. Издание на форума се във всички 10 общини в областта.

Панорамата беше открита от заместник-кметът на Община Казанлък по хуманитарни политики Сребра Касева. Тя поздрави присъстващите от името на кмета Галина Стоянова и изрази удоволствието си да присъства на форума, който през годините се е превърнал в традиция.

„Нашите училища предлагат много специалности, които са продиктувани от бизнеса и от това, което налага търсенето на работни места в гр. Казанлък.“, каза Касева.

От думите ѝ стана ясно, че  професионалните паралелки в общината са 16, профилираните 11. Заместник-кметът на Казанлък уточни, че две от училищата предлагат само профилирано обучение в дневна форма, а именно ППМГ „Никола Обрешков“ и  ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, в които се изучават профилите математика, софтуерни и хардуени науки, природни, обществени и хуманитарни науки. Четири са училищата в община Казанлък, които предлагат професионално обучение в дневна и дуална форма с определените професии, в зависимост от потреблението. Това са ПГЛПТ, ПГТТМ, ПГ „Иван Хаджиенов“, Обединено училище „Св. Св. Кирил и Методий“ село Ръжена, и НУПИД „Акад. Дечко Узунов“.

Сребра Касева подчерта, че в гореизброените учебни заведение, учениците могат да получат прекрасни професии по транспортна техника, машинен техник, строителен техник, спедитор логистика, електронна търговия, екскурзоводско обслужване, кетъринг, работа в заведения за хранения и развлечения, дизайнери, лютиери.

От изказването на Касева стана ясно, че две са училищата, които предлагат профилирано и професионално обучение в Казанлък, СУ „Екзарх Антим I“ и Профилирана гимназия „Акад. Петко Стайнов“, където учениците могат да намерят профили по чужд език, музика, както и да придобият професии като икономист и фризьор.

Заместник-кметът на Община Казанлък по хуманитарни политики, изказа своята благодарност към организаторите на събитието за Казанлък в лицето на Профилирана гимназия „Акад. Петко Стайнов“ с директор Нели Пенчева  и ПГ „Иван Хаджиенов“ с директор Мариана Демирева, както и на координаторите, гимназиите взели участие и представителите на  училищата дошли да посетят Панорамата.

Тържествено откриване на 12-ата Областна панорама се състоя към момента и в общините Стара Загора, Раднево, Гълъбово, Чирпан, Павел баня, Мъглиж, Гурково.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

34117 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

23699 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

14287 | 14 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

11921 | 16 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

8903 | 13 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5860 | 14 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3467 | 15 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

3297 | 14 май 2024

27 стилисти се грижат за перфектния външен вид на претендентките за короната на “Царица Роза 2024“

2917 | 14 май 2024

92 полицаи положиха клетва в Казанлък

2561 | 17 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак