14:27 | 10 май 24 2991

Директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил Методий“: Да е свято името на патроните на нашата гимназия! Да е свято бъдещето на Хуманитарната гимназия!

141 години най-старата гимназия в Казанлък носи името на светите братя Кирил и Методий. Това бе и поводът днес, в навечерието на християнския празник, почитащ Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, в двора на училището да се съберат управа, преподаватели, ученици и гости, и тържествено да отбележат своя патронен празник.

Тържеството започна с водосвет за здраве. С трепет и вълнение директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий” Румена Петрова приветства всички присъстващи в този специален ден. Тя се обърна към преподавателите в гимназията с думите: "Знам, че делото, заветите и духът на светите братя, вие уважаеми колеги, пазите и развивате. Също така всеки един от вас се стреми да бъде модерен, иновативен педагог. Благодаря ви!"

Г-жа Петрова се обърна към учениците, като посочи трудностите, които те срещат, но и че това е пътят към успеха. Изправени пред ред предизвикателства в учебния процес, гимназистите успяват да се справят с тях.

На зрелостниците пожела да е светъл пътят им, да срещат изпитания по него, да бъдат силни и да пазят вярата. „Успех, вярвам във вас и на добър час.“

„Да е свято името на патроните на нашата гимназия. Да е свято бъдещето на Хуманитарната гимназия в Казанлък!“, заключи директорът и предаде думата за приветствия към специалните гости на тържеството.

Официални гости бяха Сребра Касева, зам.-кмет в ресор "Хуманитарни политики"; Сийка Атанасова, представител на Обществения съвет към гимназията; Владимир Чучумишев и Добрин Драгнев, представители от Арсенал АД.

„Всичко, което се прави в тази гимназия е от сърце, с любов и с отношение.

Днес е вашият празник. Няма българин, който да не носи в сърцето си онзи трепет и онова вълнение, когато чуе „Върви народе възродени“. В нашия град, 24-то майските тържества започват с вашия празник.

Вие, учителите и учениците сте от онези щастливи хора, които имат удоволствието да учат в най-старата, най-уважаваната и най-достолепната гимназия. Бъдете онези хора, които да носите училището навсякъде и да го прославяте. Онова достойнство, с което то е започнало да учи своите ученици, и с което достойнство и достолепие и днес стои в центъра на нашия град.“, каза зам.-кметът Сребра Касева.

Оставащи верни на традицията, всички споделящи празника на казанлъшката гимназия се преклониха пред делото на солунските братя. В тяхна почит бяха поднесени цветя пред паметника им, издигнат в двора на училището още през 1932г.

Непозната ръка е записала в летописната книга на гимназията следното: „На 14 август 1932г. се положиха основите на паметника на патроните на училището „Св. Кирил и Методий“.

„Дълга редица от трудолюбиви българи и обществени организации свързани с родния Казанлък, които взимат решение за строежа на паметника. Фигурите се изготвиха от учителя г-н Иван Топалов и се отляха под ръководството на г-н Димитър Ангелов, майстор при военната фабрика в Казанлък и Христо Стоянов, леяр-майстор при същата фабрика. Паметникът се построи с поглед към училищната сграда, да напомня на подрастващото поколение възпитаници на училището как се служи на род и отечество.“

„Няма нищо по-естествено от партньорството на най-старата гимназия и най-старата фирма в нашата община.

Вълнувам се, защото в днешните времена на бездуховност, Хуманитарна гимназия носи гордостта и престижа. Искрено се радвам, когато се запознавам с вашите успехи и наименованието „Хуманитарна гимназия“ се изпълва с високо съдържание.“, каза в своята реч Владимир Чучумишев и пожела здраве, жизнерадост, постигане на високи цели и резултати.

Днес, в казанлъшкото училище се чества една от най-светлите дати в календара – Денят на братята Кирил и Методий. Преминал през бурите на времето, днес този ден ни напомня, че сме духовно силни, и че светлината на знанието ни е спасило. Атмосферата в ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ стана още по-вълнуваща, защото специалният ден се превърна в двоен празник. Те изпратиха своите абитуриенти.

Специални пожелания зрелостниците получиха на езиците, изучавани в гимназията – английски, немски и испански.

Гласовити певици от ОДК „Св. Иван Рилски“ поздравиха всички присъстващи в двора на гимназията. Пред тях прозвучаха песните „Един неразделен клас“, „Обещай ми любов“ и „Заигра се хоро голямо“, където учители и ученици извиха голямо, кръшно право хоро.

Грамоти на зрелостниците с принос на издигане на авторитета на гимназията, бяха връчени от класните ръководители на: Александрос Солис, Спиро Димитров, Преслава Тодорова, Мирела Попова, Паулина Огнянова, Росица Христова, Златомир Стамболов, Мелани Миланова, Аксел Сунай, Деляна Ненова, Петър Рачев, Зарко Колев, Даниел Дончев. Почетните призвания бяха свидетелства за участия в олимпиади, спортни постижения, участие в общински тържества, в класни и извънкласни дейности и отлични успехи

В благодарствен адрес дванайсетокласниците благодариха на своите преподаватели за знанията, труда, уменията. За това, че са подготвени да се сблъскат с трудности и препятствията на живота. „Вашата непоколебима вяра в нашите възможности и неуморният ви труд не само ни вдъхновяваха, но и ни направиха по-добри хора.“ И обещаха да следват примера им, да направят света по-добро място от тяхното вдъхновение.

Празникът в снимки можете да разгледате в нашата Галерия.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

34267 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

23818 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

14395 | 14 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

12096 | 16 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5945 | 14 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3522 | 15 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

3355 | 14 май 2024

Да спиш в музей: Вангел, който превърна Художествената галерия в свой дом за ден

3040 | 19 май 2024

27 стилисти се грижат за перфектния външен вид на претендентките за короната на “Царица Роза 2024“

2973 | 14 май 2024

92 полицаи положиха клетва в Казанлък

2685 | 17 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак