Kazanlak.Com /

До няколко месеца ще бъде преустановено замърсяването от Габровница

До няколко месеца ще бъде преустановено замърсяването от Габровница

Това отговори в Парламентарния контрол в петък Министърът на околната среда и водите Нона Караджова на  народния представител Иван Иванов от парламентарната група на Синята коалиция. Въпросът на депутата бе относно екологично замърсяване на Община Павел баня от дървопреработвателен завод „Габровница” АД, с. Горно Сахране.

През юни 2012 г. са извършени извънредни измервания на емисиите в района на село Горно Сахране, като отново не е констатирано превишение, като искам да подчертая, че това е било в ситуация на работещо предприятие. Действително това предприятие е създало много  проблеми от неговото построяване 2002 – 2003 г. до към края на 2010 г. В резултат на тревогите на хората, които достигнаха и до мен, съответно предприехме редица мерки. Смятам, че в близките няколко месеца ще бъде окончателно преустановено замърсяването – отговаря Министър Караджова. 

В отговора си към депутата Министърът припомня свършеното през 2010, 2011 г. и до момента като предписания и изпълнение на Регионалната инспекция по околна среда и води - Стара Загора: монтиран е скрубер на голямата сушилна инсталация за по-добро очистване на отпадъчните димни газове от прах през 2010 г. и е увеличена височината на комините на двете сушилни инсталации; променено е  съотношението между горивата от природен газ и шлайф прах, което намалява вредните емисии. В резултата на предписанието, което е направила РИОСВ - Стара Загора, дружеството изпълнява Програма за намаляване на въздействието върху околната среда от сушилните инсталации на площадката, уверяват от министерството. Собственикът на „Габровница” е изготвил проект за повишаване енергийната ефективност и намаляване на праховите емисии, чрез монтиране на електрофилтър, пак в резултат на наши предписания, а проектът е одобрен за финансиране по Оперативна програма „Конкурентоспособност”, проведени са необходимите процедури и вече е сключен договор и в момента се произвежда и предстои доставката и монтиране  на съоръжението, обяснява министър Караджова и допълва, че през 2010 г. е извършена проверка на свойствата на шлайф праха, като са извършени изпитвания от акредитирана лаборатория. Здравното заключение на лабораторията е, че няма опасни за здравето на хората тежки метали и други опасни съединения и шлайф праха не може да се класифицира като опасен за околната среда и здравето на хората. За ограничаване на въздействието върху атмосферния въздух от дейността на предприятието е подобрена дейността на водния скрубер, при лоши метеорологични условия сушилните инсталации преминават на работа само с гориво природен газ. При проверките на място е установено, че дружеството работи с капацитет на линията за производство на плочи от дървесни частици  надхвърлящи разрешения капацитет. Поради това РИОСВ – Стара Загора са наложили санкция в размер на 5000 лв. еднократна и отделно от това, глобата, която преди това е била около 50 лв. на месец, още преди две години  е повишена от министерството на 2000 лв. на месец.

Министър Нона Караджова припомня още, че лично е провела среща в „Габровница” и е поставила ултиматум, което й дава увереност, че след като най-важното съоръжение – прахоулавящия филтър бъде монтирано, тъй като вече е осигурено и финансирането и няма никаква пречка това да се случи, най–после проблемите на  хората ще бъдат окончателно решени.

Снимка на замърсяването от Мариян Колев, публикувана неотдавна в РепорТИ на Kazanlak.Com

 


за реклама и контакти с kazanlak.com | условия за ползване

Приятели: Морето.net | Монтана | ITni News | Хижа Бузлуджа | Стара Загора
0.37698