Kazanlak.Com /

Сагата с казанлъшкия театър не е приключила

Сагата с казанлъшкия театър не е приключила

Това става ясно от изпратеното тази вечер до казанлъшките медии прессъобщение, подписано от Колектива на Театър "Любомир Кабакчиев" и озаглавено: "Прибързаните действия на Диана Рамналиева създадоха хаос в Театъра. Съдът спря изпълнение на решение за Театър „Любомир Кабакчиев”.

Ето какво съобщават артистите:

Старозагорският административен съд (САС) спря изпълнение решението на Общинския съвет, свързано с Театър „Любомир Кабакчиев" до окончателното произнасяне на съда. Всички действия на новоназначената директорка Диана Рамналиева, базирани на това решение към настоящия момент, са незаконни. Заповедите за сваляне на целия репертоар, за обявения престой на Театъра и за освобождаването на трима от водещите актьори вече нямат правно основание. С това решение, прието на 11 юли, по предложение на кмета на Община Казанлък, на практика Общинския съвет е превишил правомощията си, допускайки предварително изпълнение на Решение № 297. В тази връзка Рамналиева също е превишила своите правомощия.

САС отмени допуснатото предварително изпълнение на Решение №297 на Общински съвет – Казанлък относно Театър „Любомир Кабакчиев". Това сочи Определение №164/25.07.2012 на Съда. Секцията на КТ „Подкрепа" в Театър „Любомир Кабакчиев" подаде две жалби в САС по отношение на горепосоченото решение. Съдът се произнесе по една от жалбите, касаеща предварителното му изпълнение. Делото по втората жалба е насрочено в началото на м. октомври т.г.

Отмяната на предварителното изпълнение на Решението е за преустановяване временно изплащане субсидията на Театър „Любомир Кабакчиев" с изключение на средствата, необходими за изплащане на минималното трудово възнаграждение, дължимите осигуровки и средства за издръжка, до извършване на структурните промени в Общински театър „Любомир Кабакчиев" и изготвяне на нов Репертоарен план.

Мотивите за отмяната на Административния съд са: „заплащане само на минимално трудово възнаграждение на работниците и служителите, макар и временно, но за неопределен срок, безспорно ще доведе до трудно поправимо увреждане на интересите им, особено при положение, че спиране на финансирането на субсидираната дейност не е свързано (или поне не е надлежно основано) нито с доказано нарушение на бюджетната дисциплина, по смисъла на чл. 28, ал. 3 от Закона за общинските бюджети, нито с друг настъпил юридически факт от размера на субсидията."

„Съгласно разпоредбата на чл. 60, ал. 1 от АПК, предпоставките за допускане на предварително изпълнение са то да е наложително, за да се осигури животът или здравето на гражданите, да се защитят особено важни държавни или обществени интереси, при опасност, че може да бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението на акта или ако от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда, или по искане на някоя от страните – в защита на особено важен нейн интерес. Административният орган е издал разпореждането на три от тези основания, но без да изложи никакви конкретни мотиви. Такива не могат да се извлекат и от приложените към преписката доказателства. По никакъв начин не може да се преустанови кой особено важен обществен интерес, който се извежда от значимостта на засегнати обществен интерес, който се извежда от значимостта на засегнати обществени отошения в областта на културата в Община Казанлък, има нужда от защита." Това сочат още мотивите на Административния съд в Стара загора.

Прессъобщение от Колектива на Театър "Любомир Кабакчиев"

 


за реклама и контакти с kazanlak.com | условия за ползване

Приятели: Морето.net | Монтана | ITni News | Хижа Бузлуджа | Стара Загора
0.81049