14:45 | 08 май 24 2223

25 школи и състави от 14 области взимат участие в първия ден на балетния конкурс за купа “Българска роза”

25 школи и състави от 14 области взимат участие в първия ден на балетния конкурс за купа “Българска роза” / Новини от Казанлък

Приключи срокът за получаване на заявки за Национален балетен конкурс за купа “Българска роза”, организиран от Общински детски комплекс „Св. Иван Рилски“. През първия състезателен ден в четиринадесетото издание на конкурса, заявиха участие 25 школи и състави от 14 области в страната, с  общо 180 танца. През  втория  ден  всички  професионални танцови училища в страната ще се надпреварват отново с 180 изпълнения, в трите направления на класическия, характерния и съвременен танц.

Целта на изявата е да даде шанс за изява на значителен брой деца и млади хора, да допринесем за повишаване на мотивацията им – да  се занимават с конструктивна творческа дейност в съвременното танцово изкуство, като превантивна мярка в борбата срещу порочните зависимости (цигари, алкохол, наркотици, екранна зависимост) и агресията. Конкурсът  има  за задача да подпомогне и стимулира творческото и изпълнителското развитие на младите балетни таланти, като отчита постиженията им в класическия, характерния и модерния танц, както и тенденциите в тяхното развитие. Мероприятието е отворено за всички Детски  комплекси, Центрове  за  подкрепа за личностно развитие, Читалища,  Младежки и студентски домове, професионални училища, частни школи, студия, клубове и групи, развиващи танцовото изкуство и популяризиращи танцовите стилове и техники.

Конкурсът за Купа „Българска роза” е единственият танцов конкурс в Националния календар за изяви по интереси на Министерството на образованието и науката. За седма година е включен  в  Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби за общински и държавни училища  за  18 едногодишни  стипендии  в  3-та  възрастова  група, отпуснати  от  МОН. Той се провежда благодарение на Община Казанлък и е част от празничната програма на ежегодния Празник на розата, с който се гордеем и който е посветен на маслодайната роза и тракийската култура – емблеми на нашия град!

Членовете на журито са: Антоанета  Алексиева – примабалерина на Националния музикален театър „Стефан Македонски”  – София и преподавател в НУТИ - София, Станко Танев – премиер солист към Държавната опера гр.Стара Загора и председателя на журито – Светлин  Ивелинов – директор, хореограф и главен балетмайстор на Национален музикален театър  „Стефан Македонски”  гр. София. Журирането и определянето на победители  се  извършва  по  система, която  включва  следните  четири  критерия:

1.      Техника на изпълнение (10 компонента):

Оценява се точността в техниката на изпълнение съответстваща на стила избран от хореографа; нивото на сложност (технически умения и подготовка); оригиналността на интерпретацията; изпълнението на избраната танцова техника, синхрон, ритъм.

2.       Композиция /хореография ( 10 компонента):

Критериите включват избора на танцувалните движения и тяхната композиция, фигурите, вариациите, използването на пространството на сцената (рисунък на танца), оригиналност при използване на различни връзки и фигури.Оценява се и избора на музикален съпровод, съответстващ на стила на танца, избран от хореографа.

3.       Имидж ( 10 компонента):

Представяне, сценично / актьорско присъствие на изпълнителите, контакта със зрителите, оценяване на костюма, реквизита и грима в съответствие с идеята и стила на хореографията.

4.  Представяне / идея ( 10 компонента):

Сценичното изпълнение и неговото въздействие върху публиката чрез представяне и пресъздаване на сценични и метафорични образи, драматургия, ниво на сложност и изразност на поддръжките. Точното и цялостно изразяване на идеята в хореографията чрез експозиция, завръзка, развитие, кулминация и финал.

Организатори  на  балетното събитие са Министерство на образованието и науката, Община Казанлък, ОДК “Св.Иван Рилски“ с подкрепата на Суперабразив ЕООД гр. Крън и прекрасните условия на Дом на културата „Арсенал“. В двата дни на конкурсната програма, гр. Казанлък ще се превърне в танцова столица със завладяващите изпълнения на младите таланти на България.

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

34012 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

23567 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

14195 | 14 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

11737 | 16 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

8634 | 13 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5787 | 14 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3394 | 15 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

3239 | 14 май 2024

27 стилисти се грижат за перфектния външен вид на претендентките за короната на “Царица Роза 2024“

2868 | 14 май 2024

92 полицаи положиха клетва в Казанлък

2403 | 17 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак