12:07 | 14 август 15 2360

Минута мълчание пред болниците в 12:00 утре в Деня на спасението

Минута мълчание пред болниците в 12:00 утре в Деня на спасението / Новини от Казанлък

Голяма Богородица, утрешния 15 август е Деня на Спасението. По предложение на Министерство на здравеопазването на този ден  се почита паметта на д-р Стефан Черкезов и десетките лекари и медицински сестри, загинали при спасяване на своите пациенти.

Лекари, медицинските сестри и техните пациенти от Казанлък, Стара Загора и региона са призовани от областната РЗИ да организират едно-мунутно мълчание точно в 12:00 утре пред лечебните заведения. 

Провеждането на едноминутното мълчание в 12:00 е доброволно и към него могат да се присъединят медици и пациенти пред вратите  както на общинските – болницата и поликлиниката, така и на всички частни лекарски кабинети.

Нищо друго не може да обедини съсловието ни и да повдигне неговата духовност така, както подвигът на д-р Черкезов и останалите колеги-герои лекари и медицински сестри, добавят от здравната инспекция. Отбелязването на паметта им в единствения по рода си за целия Европейския съюз Ден на Спасението, официализиран от Министерски съвет е общ наш дълг, като освен това ще покаже на обществото колко трудна, отговорна, самоотвержена и дори опасна за здравето и живота е свещената медицинска професия.

Едно-минутното мълчание пред болници и лекарски кабинети днес и утре в цяла България ще бъде първото масово честване на Деня на спасението. Ако инициативата бъде подкрепена от повече медици и пациенти у нас, тя постепенно ще се превърне в ритуал за почит паметта на лекарите, отдали  живота си на своите пациентите.

В 12:00 днес ритуалът ще се изпълни и в столицата пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните в градинката пред ВМА.

Денят на Спасението е създаден през 2005 г. от д-р Тотко Найденов, със съдействието на МЗ, БЛС, БЧК, синдикатите, ВМА. Отбелязва се на 15 август в памет на д-р Стефан Черкезов, който на тази дата през 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и почива от изгарянията си.

Инициаторът д-р Найденов е издирил десетки други лекари, от тях - над 50 хирурзи (20 - от "Пирогов"), които са починали по време на работа, след извършване на тежки среднощни операции, след заразяване от болестите на своите пациенти или при катастрофи с линейки на път към тях.

kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак