16:51 | 08 декември 15 2044

Станимир Радевски остава кмет на Павел баня потвърди Административният съд

Станимир Радевски остава кмет на Павел баня потвърди Административният съд / Новини от Казанлък

С решение от 7 декември 2015 Административният съд в Стара Загора потвърди окончателно Решението на Общинската избирателна комисия на Павел баня от 2 ноември, с което е обявен за избран за Кмет на Община Павел баня на втори тур Станимир Христов Радевски, издигнат от обединение ПП „ВМРО-Българско национално движение, Партия Българска социалдемокрация, АБВ и Реформаторски блок. 

Делото, по което финално се произнесе вчера старозагорският Административен съд, бе образувано е по жалба от опонента в кметските избори Иса Бесоолу и от издигналата го Политическа партия ДПС, че неправилно секционните избирателни комисии и ОИК са определили изборния резултат.
В доклада на съдия Табакова пред съда се съобщават редица подробности по делото. Представени са и приети като доказателства 20 бр. протоколи от 01.11.2015 г. на СИК Павел баня. По делото са разпитани в две групи свидетели, съответно водени от жалбоподателите и от ответниците. По искане на жалбоподателите за доказване на твърденията им е назначена съдебно-статистическа експертиза. От заключението се установява, че общият брой на бюлетините, с които е извършено гласуването за избор на кмет на Община Павел баня, определени от СИК, е 8313 броя, като действителните са 8101 броя, а недействителните – 212 броя, разпределени по кандидати:  за кандидат № 8 (Иса Бесоолу) – 4031 бр. и за кандидат № 9 (Станимир Радевски) – 4070 бр.

Общият брой бюлетини, преброени при експертизата е 8313. В него се включват установените от експертизата 7954 бр. бюлетини, отчетени от СИК като действителни, за които е налице съответствие на бюлетината с установения образец; наличие на 2 броя печати на съответната СИК; поставен знак „Х” или „V”, само в едно от квадратчетата за гласуване с химикал, пишещ със син цвят; наличие на отклонения, дължащи се на дефекти и грешки при производството или когато върху нея има механични увреждания или зацапвания; поставен знак „Х” или „V” с химикал, пишещ със син цвят, излизащ извън квадратчето на съответния кандидат, но не навлизащ в квадратчето на другия; липса на вписани специални символи като букви, цифри или други знаци. След извършеното преброяване вещите лица констатират, че 87 броя от бюлетините, отчетени от СИК като действителни, подадени за кандидат № 8 (Бесоолу) , имат някоя от следните характеристики: не отговарят на установения образец; няма поставен знак „Х” или „V” с химикал, пишещ със син цвят, в нито едно квадратче за гласуване; има поставен знак „Х” или „V” с химикал, пишещ със син цвят, в повече от едно квадратче;   има поставен знак „Х” или „V” с химикал, пишещ със син цвят, но знакът засяга повече от едно квадратче; нямат поставени два печата.  За 60 бр. бюлетини, отчетени от СИК като действителни, подадени за кандидат № 9 (Радевски), констатират, че имат някоя от характеристиките, посочени в предходното изречение. Общият брой на тези бюлетини е 147. За 206 бр. бюлетини, от общо отчетени от СИК като недействителни 212 бр., е установено от експертизата, че нямат поставен знак „Х” или „V” само в едно от квадратчетата за гласуване с химикал, пишещ със син цвят – 60 бр.; имат поставен знак „Х” или „V”, в повече от едно от квадратче за гласуване с химикал, пишещ със син цвят – 55 бр.; поставен знак „Х” или „V”, засягащ повече от едно от квадратче за гласуване с химикал, пишещ със син цвят – 1 бр; вписани специални символи като букви, цифри или други знаци- 78 бр.; без два печата на СИК – 3 бр., непопадащи в нито една от изброените групи – 9 бр. Вещите лица са отбелязали 6 бр. бюлетини, приети от СИК като недействителни, които според тях са „действителни”  - по 3 бр. за всеки от кандидатите.

Въпреки констатираното неправилно определяне и отчитане от СИК като действителни на недействителни бюлетини, това се отразява на общия брой действителни гласове и съответно на броя на получените действителни гласове от кандидатите, но по същество не се отразява на обявения с оспореното решение на ОИК Павел баня избор на Радевски за кмет, заключва съдът.

Решението на Административния съд – Стара Загора подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от обявяването му.

Kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Най - четени новини

за последната седмица

Вижте всички кандидатки за Царица Роза 2024

31036 | 08 май 2024

Незаконни боеприпаси и оръжие откриха в дома на 22-годишна жена

6220 | 07 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

5803 | 10 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

5625 | 10 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

3804 | 10 май 2024

Мъж отправи закани на майка си, арестуваха го

2863 | 07 май 2024

Халил Летифов е водач на листата на ДПС в областта, кметът на Павел баня Иса Бесоолу е втори

2862 | 09 май 2024

Директорът на ПХГ „Св. Св. Кирил Методий“: Да е свято името на патроните на нашата гимназия! Да е свято бъдещето на Хуманитарната гимназия!

2483 | 10 май 2024

Вижте кои са казанлъчаните от листата на ГЕРБ – СДС за предстоящите избори

2253 | 08 май 2024

Розоберът подрани заради топлото време

2129 | 07 май 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак