16:13 | 29 януари 16 9652

Летището край Казанлък се продава от днес с милион отгоре

Летището край Казанлък се продава от днес с милион отгоре / Новини от Казанлък

За четвърти път частен съдебен изпълнител пуска за публична продажба летище „Кълвача“ до Овощник заедно с двата му хангара. И този път наддавателната процедура е насрочена за началото на годината, но цената е най-висока от досега.

На 18 януари 2013 г.  летището бе обявено за 3,7 млн. лв., но купувач не се намери. Година по-късно, цената бе свалена с 1 милион и в търга, насрочен за 3 февруари 2014 се чакаше купувач, който да наброи поне 2,5 млн. лв. Въпреки че в тези случаи, видно не се намерило кой да купи летището, сега новият съдия-изпълнител вдига началната цена на 3,8 млн. лв. (3 834 710 лв.)

Освен промяната на съдия-изпълнителя по случая - досега старозагорката Гергана Илчева, а от днес – казанлъчанката Десислава Цветкова, по новото изпълнително делото за секвестиране на летището до Овощник има още една промяна – кредиторът, който си търси непогасените вземания. В началото на тази година банката е прехвърлила част от вземането си на стойност 554 хил. евро на „Авиотех“ ЕООД.  Българската компания е търговец на ултралеки самолети от водещи Европейски производители и извършва услуги за и с леки самолети.

Наддавателните предложения за закупуване на летище „Кълвача“ се приемат от днес до 29 февруари в канцеларията на Казанлъшкия Районен съд. На 1 март 2016 съдия-изпълнителят ще обяви от 9:30 в Съда постъпилите наддавателни предложения в присъствието на кандидат-купувачите.

Обектите, които се продават са поземлен имот от 319 406 кв. м. с начин на трайно ползване – летище; още два поземлени имота - съответно от 20 000 кв. м. и 4 083 кв. м. и двата хангара, с площи от 1000 кв. м. и 750 кв. м. Данъчната оценка на имотите е 3 834 710 лв. Точно толкова е и обявената начална цена за наддавателните предложения. Кандидатите трябва да имат предвид и тежестите за имотите – възбрана и ипотека в полза на „Юробанк  И Еф Джи България” АД и дължимите данъци за имотите от 25,8 хил. лв.

Летището до село Овощник край Казанлък е строено през 1924 година. Използвано е от военновъздушните сили, а после се превръща и в основна база за обучение по скокове с парашути. В годините на приватизацията след 1989 г. е заведено като част от базата на ВВС и е продадено от “Воинтех” през 2007 г. на старозагорския бизнесмен Стойчо Кълвачев. Още същата година трите парцела и двата хангара в летището са били ипотекирани за 2 млн. и 500 хил. евро и през 2010, за още 1 млн. евро. Кредитор е „Юробанк  И Еф Джи България” АД – Пощенска банка.

Летище „Овощник“ се сдоби с името „Кълвача“, придобивайки през 2007 г. сертификат с името "Летище "Кълвача" от Гражданската въздухоплавателна администрация - да обслужва летателни средства с тегло под 5,7 хил. килограма. То е едно от 25-те действащи (по документ) летища в страната. Пистата му е с дължина 600 м.

Стойчо Кълвачев се появи в Казанлък през 2007 г. със Сертификат за инвестиция Клас "А" и изкупи много имоти в град Казанлък и до Овощник, като освен летището, закупи и доста имоти около Аквапарка. Заради "А" клас инвеститора, поземлените имоти, които са извън Овощник и далеч от Казанлък бяха вкарани в регулация. Районът стана квартал на град Казанлък и се сдоби с името „Казанлъшки минерални бани“, което носи и днес. Кълвачът взе и разрешителни за ползване на минералните извори на Овощник, които са точно в района на летището – до Аквапарка.

Сред инвестиционните намерения на Стойчо Кълвачев отпреди десетина години, на които два пъти бе удряна първа копка, бе на летището да бъдат построени две писти от по 1800 м., където да кацат самолети за максимум 50 човека на борда и да поема чартърни полети на самолети и хеликоптери. В района трябваше да се изгради голямо голф игрище за забавление на бизнесмени от цял свят. За целта околността бе облагородена, което включи и санитарно премахване на дървета край Тунджа, бе реконструирно и озеленено кръгово кръстовище и за няколко години бе затворен прекия път към Овощник.

По онова време, просъществувалият за малко и касиран казанлъшки общински съвет с председател Иван Кьосев, продаде на Кълвача, по предложение на тогавашния кмет Стефан Дамянов - 28 общински имоти за 2 млн. 171 хил. и 541 лева, както е записано в решението на ОбС от 28.02.2008 г. : „без търг и конкурс при условията на Закона за насърчаване на инвестициите и Наредба № 15 на ОбС и с оглед на притежавания от него Сертификат за инвестиция Клас А № А-055/11.07.2007 г.”.

През 2010-та новоизбраният Общински съвет с председател Васил Самарски прие допълващо решение за тези продажби, в което постави изискване към инвеститора да внесе гаранция за осъществяване на сделката в срок до 20.03.2010 г. в размер на 2 млн. лв. по сметка на Община Казанлък и да представи в Общинския съвет в същия срок: наименование на Инвестиционния проект, вид и размер на инвестицията, срок за изпълнение на Инвестиционния проект, срок за поддържане на инвестицията и други документи.

Последваха поредица спорове между Общинския съвет, Кмета на общината и Инвеститора, намесени бяха претенции на съседите от Аквапарк - Овощник, бе заведено дело от страна на Кълвачев срещу Общинския съвет за провалени инвестиционни намерения и от ОбС срещу Кълвача.

На априлското заседание на ОбС през 2012 г., вече новият Председател Николай Златанов обяви, че в местния парламент е внесено писмо от Стойчо Кълвачев, с което той уведомява, че вече няма инвестиционни намерения в района на Минерални бани Овощник и Казанлък, и  че на тази база оттегля претенциите си към Общината и Общинския съвет. През юни 2014  г. Общинският съвет на Казанлък отне и разрешителните на „Кълвача инвестмънт“ за ползване на минералните води.

Междувременно, фалиралите фирми на Кълвача се продаваха на парче – отделно летището и отделно имотите с новата и луксозна административна сграда срещу него. Не бе ипотекирано само имението му, залепено за Аквапарка. Преди две години, имотът с административната сграда на Кълвача, който бе построен с предназначение за курорт и допълващи дейности, бе продаден и вече работи като клиника за богаташи с психични проблеми и зависимости - "Център за възстановаване и ресоциализация GREEN VALLEY".

Също през 2013 година, успешно премина и друга голяма имотна сделка в района на Овощник – Аквапарка, който бе закупен също след продажба от ЧСИ заради непогасени ипотеки от старите му собственици, които нямат общо с инвестициите на Стойчо Кълвачев.

Сега се очаква с нов собственик да се сдобие и летището и може би  - да заработи отново.

Kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Безплатен концерт с български звезди организира Павел баня за Празника на розата и минералната вода

14656 | 30 април 2024

Гробно-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители с безплатен вход

11776 | 30 април 2024

Откраднаха крупна сума от жилище в Казанлък

6674 | 02 май 2024

Междусъседски спор прерасна в заплахи с оръжие

5627 | 29 април 2024

Орлин Горанов ще е водещ на Празника на розата в Павел баня

5531 | 29 април 2024

Военните честваха Деня на храбростта с демонстрации и показ на оръжие в центъра на Казанлък

3926 | 29 април 2024

“Приятели на фолклора“ канят на Празнично Великденско хоро

3500 | 29 април 2024

Декорирана с рози, ЖП гарата на Казанлък става сцена за концерт

3492 | 29 април 2024

Мая Иванова и Кольо Кавръков се отправят към Хималаите в началото на май

3254 | 28 април 2024

Нарязаха два батута в Казанлък

3234 | 02 май 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак