16:30 | 25 февруари 16 6412

Реставрираме Паметника и Лъва на Шипка тази година

Санстефанска България: историческите граници на (не)възможното представя НПМ  „Шипка-Бузлуджа“ в навечерието на 3-ти март

За националният празник на България 3 март Казанлък ще бъде домакин на поредица от историографски събития, подготвени от НПМ „Шипка-Бузлуджа“ със съдействието на ИМ „Искра“. Програмата представи днес пред местните медии директорът на Националния парк-музей Чавдар Ангелов. 

Акцент в програмата е лекцията на проф. Вера Бонева  „Санстефанска България: историческите граници на (не)възможното“, която ще бъде изнесена на 2 март  от 17.30 ч. мултимедийната зала на ИМ „Искра“. Проф. д.и.н. Вера Бонева е преподавател по история на България и музеология в УниБИТ - София, автор е на 12 книги и над 120 статии за българското Възраждане, културната история на нацията през XIX  и ХХ в., музейното дело.

„Лекцията ще представи накратко обстоятелствата около подписването на Санстефанския договор от 3 март (18 февруари) 1878 г. Акцентът са териториалните граници и държавно-правния статут на Княжество България, както и ролята на този ключов международноправен акт за промяна статуквото на Балканите след успешната за Русия и Освободителна за България война. Ще се интерпретира мястото и ролята на Санстефанския договор във формирането на идеологията за национално обединение, доминирала в публичното битие на България в края на ХIХ и през първата половина на ХХ век. Ще бъдат откроени факти, свързани с датата на подписването на договора в празничната система на страната през последното столетие,“ разказа Ангелов.

Идеята е лекцията да не бъде поднесена в строга научна риторична форма, а да се превърне в дискусия с публиката, за да могат всички запознати и недотам запознати с по-новите и съвременни изследвания на темата за Санстефанския договор да се включат и разискват въпроса.

Отделно дискусионно събитие, музеят организира за средношколци от Казанлък. На 1 март в Техникума по транспорт в ще бъде изнесена беседа на тема „Освобождението на България и българския национален въпрос“. Историци от музея ще участват с материали в юбилейното електронно издание Младежката историческа общност „Алманах – списание за хуманитарни науки“.

Значението за България на руският дипломат, който слага подписа си под идеалния до ден днешен за нас прелиминарен договор от Сан Стефано - граф Николай Игнатиев, ще бъде ознаковена в изложба „Моят идеал – свободна България“ от фонда на  НПМ „Шипка-Бузлуджа“. Тя ще бъде представена от 29 февруари до 14 март на витрината на Галерия „Искра“ 4 в Казанлък. Сред експонатите, които ще бъдат показани, е и личният печат на Граф Игнатиев, от фонда на НПМ.

На самия празник, 3 март, в Паметника на Свободата на връх Шипка, ще бъде открита още една тематична изложба: „Войната през погледа на военните кореспонденти“. Литографиите, които ще бъдат показани са от фонда на ИМ „Искра“.

Посещението на тези събития, както и на Паметника на Свободата на вр. Шипка на самия 3 март ще бъдат напълно безплатни. Паметникът ще бъде отворен от 9:00 до 17:00 на 3 март. Тази година от НПМ „Шипка-Бузлуджа“ планират да измерят посещението на семейства с деца на експозицията. Близо 90 000 годишно посещават Паметника на Свободата, от тях около 20 000 идват в дните за безплатни посещения, разказа още Чавдар Ангелов. Миналата година се е наблюдавал спад на броя на руските туристи, но актуализирането на руско-турските отношения от последно време може да повиши отново интереса на руснаците тази година, смята историкът.

Чавдар Ангелов пое ръководството на музея през лятото на 2015 г. Амбициите на младия директор са да се погрижи за Паметника на Шипка, който не е бил ремонтиран от 80-те години. Миналата година са били заземени гръмоотводите, тази година спешно трябва да започнат реставрационно-консервационни дейности заради разкрити течове и други пукнатини по грандиозния монумент. От реставрация се нуждае и лъвът – най-големият у нас. Идеята на Ангелов е обследването на външните пукнатини по паметника да се направи с дрон, за да може експертната комисия да огледа по-внимателно дефектите на времето върху монумента. Предстои подобряване и на подстъпа към Паметника на Свободата – ремонт на пейките около стълбите, разчистване на саморасли дървесни издънки и храсти около тях. В плановете за реставрация тази година влиза и големия руски паметник на Шипка.

В летните амбиции на НПМ „Шипка-Бузлуджа“, в навечерието на честването на Шипченската епопея през август, е и организирането за първи път на Национален фотоконкурс за професионалисти и любители под надслов „И днес йощ Балкана“.

Kazanlak.com

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Обяви от Казанлък:

Курс за огняри от Център за Професионално Обучение

Курс за огняри от Център за Професионално Обучение

Kурс за Oгняр - тел. 0897948214 Стефка Мужикова Тази специалност Ви дава възможност да обслужвате парни и водогрейни...

Курсове, уроци 27/09/2023 гр.Казанлък
Предлага / търси Продавач консултант

Предлага / търси Продавач консултант

Стани част от екипа на Строителен търговски център Нова Ф 49 като продавач-консултант. Ако за Вас е важно да откриете...

Работа 21/09/2023 гр.Казанлък
Предлага / търси Касиер

Предлага / търси Касиер

Ако сте положително настроени и обичате да се усмихвате, и за Вас е важно клиентите да останат доволни след като...

Работа 21/09/2023 гр.Казанлък
Уникалният Концерт - Спектакъл “МЕЖДУ ДЕВЕТ ПЛАНИНИ” на Ансамбъл ”Пирин” в Казанлък

Уникалният Концерт - Спектакъл “МЕЖДУ ДЕВЕТ ПЛАНИНИ” на Ансамбъл ”Пирин” в Казанлък

СНЦ “Приятели на фолклора” кани жителите и гостите на град Казанлък на уникалния Концерт-спектакъл “МЕЖДУ ДЕВЕТ...

Платени съобщения 13/09/2023 гр.Казанлък
Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за длъжността продавач-консултант/ка за своя козметичен магазин

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за длъжността продавач-консултант/ка за своя козметичен магазин

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за длъжността продавач-консултант/ка за своя козметичен магазин, намиращ...

Работа 08/09/2023 с.Скобелево
СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

СБА Казанлък обявява курсове за шофьори

Учебен център СУАБ - СБА град Казанлък , обявява нови курсове за шофьори категория “В” всяка четна седмица на...

Работа 05/09/2023 гр.Казанлък
„ТД Орлово гнездо“ - Казанлък отдава под наем хижа ”Голяма Бузлуджа”

„ТД Орлово гнездо“ - Казанлък отдава под наем хижа ”Голяма Бузлуджа”

СНЦ „ТД Орлово гнездо“ - Казанлък обявява процедура за стопанисване и управление на хижа голяма Бузлуджа в района...

Платени съобщения 01/09/2023 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Три автомобила и мотоциклет катастрофираха след разклона за Горно Сахране

9556 | 24 септември 2023

Автомобил самокатастрофира на Околовръстния път на Казанлък

8685 | 26 септември 2023

М+С Хидравлик събира в най - мащабната среща досега дистрибуторите си от цял свят

6335 | 27 септември 2023

Мъж е откаран е болница след инцидент с автомобил

6002 | 27 септември 2023

“Арсенал“ празнува 99 години в Казанлък

5865 | 28 септември 2023

ГЕРБ - Казанлък регистрира кандидатите си за кмет, общински съветници и кметове на кметства

5748 | 26 септември 2023

Задържаха петима мъже за участие в организирана престъпна група за отглеждане и добиване на марихуана в Казанлък и областта

5312 | 27 септември 2023

Жители на казанлъшкото село Бузовград създадоха “Гората на Ванко“ в памет на 14-годишния Иван Седмаков

4554 | 23 септември 2023

„БСП за България“ регистрира кандидатът си за кмет на община Казанлък и общински съветници

4415 | 25 септември 2023

Официално откриване на новия асансьор в ДКЦ „Районна поликлиника“ в Казанлък

4085 | 26 септември 2023
Sesame
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак