18:07 | 14 март 16 3925

БСП Казанлък удари дъното на горчивата чаша

БСП Казанлък удари дъното на горчивата чаша / Новини от Казанлък

„Напрегнахме до краен предел устава, за да можем да организираме отчетно-изборната конференция на БСП – Казанлък,“ заяви на пресконференция днес Николай Терзиев – вр.и.д председател на социалистите тук.

Напрежението в БСП – Казанлък избухна грубо публично и на самата пресконференция, която бе превърната в другарски съд. Съд пред местните журналисти, в който в ролята на прокурор по устава на БСП се вживя журналистка от местна медия, собственост на областния лидер на БСП. Самият Васил Самарски също бе в залата и по-късно взе отношение. От уважение към аудиторията на kazanlak.com, към членовете на столетницата и не на последно място – към колегите ни, ще  спестим тази част от публичното нелицеприятие, касаещо букви и точки на устава на БСП – била ли е легитимна конференцията или не.

Фактите.
Тази неделя 132-ма делегати на 19-тата партийна конференция в Казанлък, провеждат нейно 8-о поред съвещание от началото на мандата й през 2012 г. То е свикано по искане на 60% от основните партийни организации, представляващи 40 на сто от членовете на БСП – Казанлък. Конференцията е свикана, защото на три пъти Общинският съвет на БСП не събира кворум, за да насрочи отчетно-изборна конференция, която по устав трябва да се проведе до Конгреса на столетницата през май, обясни Терзиев. Но пък след писмото от Националната контролна комисия, за свикване на пленума - това не е направено, а е свикана направо конференцията - опонира Самарски в края.

Конференцията, проведена вчера, насрочва датата 16 април от 9:00 за провеждане на отчетно-изборния местен конгрес. И второ – разпуска пленума на БСП-Казанлък, като на негово място избира работна група, която да организира отчетно изборната конференция. Съставът й: Николай Терзиев, като вр.и.д. председател през последните 2 години, Александър Минчев – като председател през първите 2 години от този мандат, Корнелия Владева – председател на Контролната комисия на БСП, Георги Захариев като член на досегашния пленум, Донка Симеонова – като зам. преседател на БСП-Казанлък, Пламен Димитров от младежката организация, Бончо Песев като председател на съвета на секретарите на ОПО, Стела Кехайва като председателка на женската организация, Марияна Георгиева – като технически организатор на партията в града, Николай Колев – като дългогодишен партиен организатор на местните социалисти и Димитър Георгиев, като представител на основните партийни организации.

Легитимността на конференцията и решенията й са вече оспорени с жалба до Националната контролна комисия на БСП в София – заяви Теодора Иванова – председател на МО на БСП. С това тя контрира Николай Терзиев, според когото, вчерашната конференция е била легитимна. Областният председател, пък вече сезирал в личен телефонен разговор Председателят Михаил Миков за казуса – каза лично Васил Самарски.

Какво ще реши националното ръководство – предстои да се разбере.

Какво обаче става в БСП – Казанлък, ние от kazanlak.com се опитахме да разберем обективно. След като така и така бяхме поставени на скамейката на съдебните заседатели на днешния „другарски съд“.

Николай Терзиев представи в експозето си гледната си точка за напрежението в БСП – Казанлък. Той нарече ситуацията: "буря в чаша вода".

Николай Колев попитахме: КОЙ? е задкулисният кукловод в БСП – Казанлък.

Васил Самарски също представи виждането си за напрежението в БСП – Казанлък. Попитахме го, защо 2 години след разцеплението в Стара Загора същият сюжет се разиграва и в Казанлък.

Изводите.
Има една знаменита сцена в „Дванадесетте стола“ нa Илф и Петров, в която великият комбинатор Остап Бендер играе шах едновременно на 160 дъски, а накрая толкова се увлича по величето си, че заиграва сам срещу себе си ... под табела със забележителен лозунг: „Делото по спасение на давещите се – е дело на самите давещи се.“

Епилог.
След като изпратиха журналистите, Терзиев и Самарски отидоха в стаята на председателя, за да изпият по едно кафе. Дали са пили и по чаша студена вода – не знаем.

 

Красимира Стоянова
kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак