10:05 | 26 юли 16 32585

Планинският хотел ЕДЕЛВАЙС отвори врати в подножието на Бузлуджа

Планинският хотел ЕДЕЛВАЙС отвори врати в подножието на Бузлуджа / Новини от Казанлък

В навечерието на поредната годишнина на паметника на Бузлуджа и на рождената дата на Людмила Живкова, бившата правителствена резиденция отвори врати. Това е новият планински СПА хотел „Еделвайс“. В подножието на монументалния венец на българската култура и идеология, през 80-те години Партията изгражда Почивен дом за държавното ръководство и своя културен елит. Тази правителствена резиденция става любимо място на Людмила Живкова  - дъщерята на Държавния глава. В нея се събирали всички видни писатели, художници, поети, музиканти, журналисти, актьори и творци на времето. Резиденцията била планинското средище на българската бохема и елит.

Днес шедьовърът на планинската архитектура на 80-те години е превърнат в съвременен шедьовър на българския планински хотел – модерен, уютен, красив и предлагащ приятно удобство и спокойствие в зеленината и прохладата на гората и планината. 

„Не сме гонили срокове и не сме търсили за откриването някаква символика в датите свързани с Бузлуджа, нито с това, че рожденият ден на Людмила Живкова е на 26 юли,“ разказаха пред kazanlak.com собствениците на хотела, казанлъшкото семейство Мелиха и Джелял Неби, които са известни в града с успешния си дългогодишен бизнес с модни облекла за износ в Западна Европа. Работата по ремонта и обзавеждането на хотела е продължила  близо три години. Всичко е ремонтирано и реновирано – дори асфалтът до хотела е вече чисто нов.

"Работата наистина беше много", споделиха собствениците - медният покрив бил окраден, ресторантът бил преграждан с гипскартрон върху дървените парапети, а уникалните дърворезби били в окаяно състояние – опушени и занемарени с десетилетия. За късмет, дърворезбите и стъклописите на витражите са се запазили здрави в годините на прехода след 90-те и експериментите на всевъзможните наематели на сградата, останала под шапката на някогашното ГУСВ. Днес от тези разруха в хотел „Еделвайс“ няма дори намек. Напротив - всеки казанлъчанин, който помни какво бе сторено с базата през последните 25 години, сега ще остане изумен и искрено възхитен от новия хотел „Еделвайс“.

В орнаментите и украсата на резиденцията навремето оставят своя отпечатък най-видните български майстори на 80-те. Емблематичните дърворезби са изработени от най-големия художник-дърворезбар у нас проф. Антон Дончев. С много внимание и грижа, почти изцяло на ръка с помощта на съвременни реставратори, семейство Неби възстановява дърворезбите и опушените стъклописи на витражите, с уважение към непреходността на красотата и изяществото, като внимателно съобразяват изцяло новото и стилно обзавеждане на хотела с архитектурната и художествена стойност на интериора. Разчупените зали на нива, широките прозорци с изглед към планината, масивното дърво, уютните стаи и балкони са адаптирани и преливат неусетно от стария в новия стил.

С уважение към миналото на почивния дом  и с маркетингов нюх към възраждащата се носталгия по Тодор Живков, семейство Неби поръчват на казанлъшкия фотограф Бедрос Азинян да изготви постоянна изложба с фотоси от архивите на баща му – Артин Азинян за паметника на Бузлуджа Снимките са разположени по стените в залата за тихи игри (билярд, джага, шах и др.). Музейната фото-изложба разказва за строителството и откриването на дом-паметника Бузлуджа и представя как е изглеждала навремето самата правителствена резиденция, която сега е хотел „Еделвайс“.  Това е единственото място днес, където може да се види историята на станалия отново актуален и интересен паметник.

Снимката на Тодор Живков при откриването на паметника  Бузлуджа  ще насочва гостите към VIP апартамента на  хотел „Еделвайс“. Той е същият, който навремето е ползвал държавния глава Тодор Живков, затова собствениците решават да го обзаведат в ненатрапчив лукс – интериорът е удобен и  класически, с акцент на фините орнаменти, дърворезбата и златото. Разбира се, мебелите, баните, стените – цялото обзавеждане е изцяло ново, така че политиците, които искат да попият опит от духа на Тодор Живков ще трябва да го уловят в чистия планински въздух и споделената гледка, която е имал навремето от същия балкон Първият.

Най-голямата гордост за хотел „Еделвайс“ е залата Винарна. Тя е обзаведена изцяло в дърво, с огромна дървена маса и витрини за бутилките отлежало винo. Дървото е ново, но специално състарено за да подхожда на дърворезбите около стените и опушената стъклопис на витражите - един изключително скъп шедьовър на изобразителното изкуство. Винарната представя на любителите на виното авторска селекция на хотел „Еделвайс“ - подбрана колекция от превъзходен клас вина, произведени на българска земя през последните 10 години.

Ресторантът на хотел „Еделвайс“ предлага премерено меню от вкусове, съобразено с предпочитанията на българския апетит, националната кухня и съвременните кулинарни тенденции. „Грижата за добре поднесената храна, красиво презентираната чиния, балансирания вкус и аромат, качествените и пресни продукти, от които се приготвят ястията и подходящото количество са част от нашето семейно разбиране за гостоприемство и отношение към гостите ни,“ споделя Мелиха Неби и допълва: “Постарахме се да направим и винарната и ресторанта и цялото обзавеждане в стаите и хотела така, че да бъде място за почивка и релакс, както самите ние, а и повечето българи обичаме да си почиваме – с чаша хубаво вино, вкусна храна, на спокойно и приятно място. Без да е излишно луксозно и скъпо, за да не те се чувстваш неудобно, а да ти дава усещането за по-специално място, което да ти остави хубави спомени и да пожелаеш отново да се върнеш.“

Хотелът разполага с 12 двойни стаи и 6 апартамента, от които 1 VIP, 1 бизнес апартамнет и 4 апартамента, подходящи за семейства. Цените са съобразени с пазара и региона – доста по-добри от почивките, предлагани например в Габровския балкан или Старозагорските бани. Средната цена на нощувка на човек в хотел "Еделвайс" е 40 лв. със закуска. Допълнителна екстра е СПА центърът, който гостите на хотела ползват безплатно.

СПА центърът има уникална широка и светла сауна с прозорци и изглед към поляната. Дажакузито и целият релакс също са с прозорци и изглед навън -  чудесно преживяване за предстоящите снежни зими. СПА зоната предлага още парна баня, контрастен душ с ледогенратор и предстои да бъде отворен масажният център.

За бизнес и семинари хотел "Еделвайс" има оборудвана с LED мултимедия конферентна зала с 40 места. Ресторантът разполага с 60 места, а с терасата стават 80. Лоби барът, паркингът също са съобразени с капцитета на хотела. Навсякъде в хотела има достъпен безжичен (WiFi) интернет. А за децата е обзаведена специална стая за игри, пълна с играчки, която е разположена на едно ниво с винарната и игралната зала-музей и има изход към зелената поляна и горски парк около хотел "Еделсвайс".

Спокойствие, тишина и релакс са ключовите думи, които описват новия планински хотел в близост до Казанлък. Останалите определения и впечатления, хотел "Еделвайс" очаква да датат неговите гости.

Рецепция: +359 888 372 444

+359 886 211 999; +359 889 130 999

e-mail: info@hoteledelweiss.bg
hoteledelweiss.bg

Хотел и СПА ЕДЕЛВАЙС, Бузлуджа
 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

На 9-ти април отварят архео комплекса „Светът на траките“

9918 | 27 март 2024

Д-р Красимир Пейчев подаде оставка като управител на ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

9251 | 25 март 2024

Изявените възпитаници на МГ: Тихомир Глухарев, който е единственият българин от областта, студент в престижния Оксфордски университет

5319 | 26 март 2024

Шофьор на “Хонда“ блъсна 82-годишна пешеходка

3263 | 25 март 2024

Голямо количество нелегален алкохол иззеха полицейски служители

3233 | 27 март 2024

Абитуриенти от ПХГ ,,Св.Св. Кирил и Методий“ с емоционална и вълнуваща покана за бала към своята класна/ ВИДЕО

2376 | 26 март 2024

Мъж е с опасност за живота след сбиване на междуселски път

2338 | 25 март 2024

След мащабна операция на ГДБОП са иззети над 500 предмета, сред които тракийски шлем и антични златни накити

2324 | 22 март 2024

В музей „Чудомир“ представиха краеведски труд за творчеството на казанлъшката писателка и общественик Лилия Димитрова

2292 | 22 март 2024

Обявен е конкурс за избор на управител на общинското дружество “Балканинвест“ ЕООД

2026 | 22 март 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак